2022. október 14., péntek

hajdinás ételek

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 274.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 274............................................................................................................. 1

Hajdinás ételek.................................................................................................................. 1

Tartalomjegyzék................................................................................................................ 2

Hajdina........................................................................................................................... 3

Receptek........................................................................................................................ 4

Almás hajdinafelfújt.................................................................................................... 4

Bazsalikomos hajdinalepény....................................................................................... 4

Burgonya-pirog hajdinakásával.................................................................................. 4

Burgonyás hajdinagombóc........................................................................................ 4

Cukkíni hajdinakásával töltve..................................................................................... 4

Főtt hajdina................................................................................................................. 5

Fűszeres gombócok.................................................................................................... 5

Gombás hajdina......................................................................................................... 5

Hajdina brokkolival...................................................................................................... 5

Hajdinagombóc 1....................................................................................................... 5

Hajdinagombóc 2....................................................................................................... 6

Hajdinakása 1............................................................................................................. 6

Hajdinakása 2............................................................................................................. 6

Hajdinakása Fekete-erdő módra................................................................................ 6

Hajdinakása párolt laskagombával............................................................................ 6

Hajdinakeksz............................................................................................................... 6

Hajdina krokett 1......................................................................................................... 7

Hajdina krokett 2......................................................................................................... 7

Hajdinaleves............................................................................................................... 7

Hajdinapalacsinta....................................................................................................... 7

Epres túró................................................................................................................. 7

Hajdinapalacsinta....................................................................................................... 8

Hajdinapalacsinta - gesztenyepürével....................................................................... 8

Hajdinapalacsinta mézes, gyümölcsös túróval töltve................................................. 8

Hajdinarizottó.............................................................................................................. 8

Hajdinás almás csók.................................................................................................... 8

Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással..................................................... 8

Hajdinás lecsó............................................................................................................. 9

Hajdinás palacsinta.................................................................................................... 9

Hajdinás palacsinta másképp.................................................................................... 9

Hajdinás palacsintatészta........................................................................................... 9

Hajdinával töltött paradicsom.................................................................................... 9

Húsgombóc elisztai módra........................................................................................ 10

Kásás hurka............................................................................................................... 10

Pogányvári nyúlaprólék-leves hajdinagombóccal................................................... 10

A gombóc elkészítése:........................................................................................... 10

Polenta Trentinóból................................................................................................... 10

Póréhagymás hajdinapalacsinta.............................................................................. 11

Rakott hajdina........................................................................................................... 11

Tavaszi hajdina egytál............................................................................................... 11

Töltött paprika hajdinával......................................................................................... 11

Zöldségleves hajdinabetéttel.................................................................................... 11

Zöldséges hajdina..................................................................................................... 11

 

 

 

 

 

Más néven pohánka kavicska, vagy tatárka. Ázsiából származik, a keserűfélékhez tartozik. Felhasználása miatt a gabonafélékhez sorolják ezt a növényt. Leves vagy kása főzhető belőle vagy rántva kotlett.

Fagopyrum esenlentum

 

Egyetlen gabona, amely nem a pázsitfűfélékhez, hanem a keserűfűfélékhez tartozik. Egyéves növény. Hazája Közép-Ázsia, ahonnan a középkorban került Európába. A hajdina levele, szára, virága, magja olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak a vérerekre, különösen a legfinomabb hajszálerekre - ezért ideális táplálék a cukorbetegeknek is.

 

A hajdinának apró barna magja hántolás után fogyasztható csak. Foszfort és lizint tartalmaz. Rutin tartalma a szív- és érrendszerre hat. Gátolja a vérrögképződést, megakadályozza, hogy a vérlemezkék az érfalakhoz tapadjanak, ezért hatásosan alkalmazhatók különböző érbetegségek, vagy véráramlási zavarok ellen. Rendszeresen, és hosszabb időn át, fogyasztva fokozzák az érfalak tágulékonyságát, a vér és a szövetek közti anyagforgalmat.

 

Sokféleképpen használható fel. Leggyakrabban, mint kását fogyasztják. Kellemes ízű, könnyen elkészíthető. Ha főzés előtt megpirítjuk a magokat, dióra emlékeztető lesz az íze.

 

Kásakészítés: Főzés előtt leöblítjük a magokat, majd lecsöpögtetjük. Fazékba téve felöntjük hideg vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, ezután leöntjük a levét és új, hideg vízben kb. másfél-kétszeres vízben 15-20 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy szét ne főjön. Ízesítése tetszés szerint só vagy ételízesítő, és egy evőkanál nyersen sajtolt olaj. Mindenfajta zöldségfélének alkalmas körete. A keményre főzött kását, felhasználhatjuk töltelékanyagnak, mint a rizst. Lisztté őrölve - a hajdinalisztet mindig keményítő tartalmú liszttel keverjük - keverhetjük gabonalisztekhez 1/3, vagy 1/4 részben. Ebből süthetünk kenyeret, édes, vagy sós süteményeket egyaránt.

 

1000 g összetevői: 3400 kcal, 649 g keményítő, 130 g fehérje, 30 g zsír, 35 g szerves só, 29 g rost.

 


Almás hajdinafelfújt

Hozzávalók (10 személyre): hajdina 40 dkg, tej 16 dl, víz 4 dl, alma 50 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás cukor 25 g, margarin 4 dkg, citrom 2 db, cukor 10 dkg

Elkészítés: a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Dúsíthatjuk durvára vágott dióval vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.

Bazsalikomos hajdinalepény

Hozzávalók: 30 dkg egész hajdina egész, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 1 dl kukoricaolaj, só, bazsalikom

A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsintatésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kanállal kis lepényeket formázunk belőle, és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.

Burgonya-pirog hajdinakásával

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 1-2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál olvasztott vaj, olaj a kisütéshez, só, ízlés szerint.

A töltelékhez: 5 dkg hajdinakása, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál olvasztott vaj, só, ízlés szerint.

A burgonyát megfőzzük, forrón áttörjük. Tojássárgáját, kevés olajat adunk hozzá, jól összekeverjük, és a masszából pirogokat készítünk. Az 1-1.5 cm vastag pirogok közepébe hajdinakásából készült tölteléket teszünk.

A széleket összefogjuk, tojássárgájával megkenjük. Zsemlemorzsában megforgatjuk, majd mindkét felén pirosra sütjük.  A töltelékbe való - puhára főtt - hajdinakásába apróra vágott és megpirított vöröshagymát teszünk, és összekeverjük.

Tálaláskor a pirogokat leöntjük olvasztott vajjal.

Burgonyás hajdinagombóc

Hozzávalók: fél kiló hajdinaliszt, fél kiló burgonya héjában főzve, áttörve, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, két csipet tengeri só

A burgonyát és a lisztet a sóval tésztává gyúrjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket enyhén sós vízben kifőzzük. Kiszedés után leöblítjük, majd az olajban megforgatjuk. Pirított káposztával, mártásokkal vagy önálló ételként salátával tálaljuk.

Cukkíni hajdinakásával töltve

Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkíni, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.

Először elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk.  Ez után hidegvizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon (a héja rajta marad). A hagymát megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük a petrezselymet, borsikafüvet, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.

Az egészet jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá, hogy ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni salátával tálaljuk.

Tálaláskor egészben kínáljuk a cukkínis csirkemell mellé.

Főtt hajdina

Hozzávalók 4 személyre: 2 csésze hántolt hajdina, 4 csésze víz, 1/2 kávéskanál olaj.

A hajdinát 1 percig szárítsuk közepes lángon serpenyőben, állandóan keverve (nem kell megijedni a pörkölt illattól és attól sem, hogy kissé pattog - ez a kis pattogás a cél). Utána sózzuk, tegyük hozzá az olajat, keverjük el, és további 1 percig még pirítsuk. Öntsük fel vízzel, nagy lángon forraljuk fel, majd kis lángon még kb. 20 percig főzzük, míg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. Melegen tálaljuk.

Köretként, vagy töltelékként, krokettnek is felhasználhatjuk.

Fűszeres gombócok

Hozzávalók10 személyre: olaj 200 g, tej (1,5%-os) 0,6 l, hajdinaliszt 250 g, kemény tojás 10 db, tejföl (12%-os) 100 g, napraforgómag 190 g, tojás 2 db, zsemlemorzsa 150 g, snidling 1 cs. petrezselyem 2 cs.  só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, őrölt édesnemes paprika, olaj a sütéshez

Elkészítése: forrósítsuk fel az olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel, és 10 percig kevergetés mellett kis lángon főzzük. A megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt tojást verjük fel paprikával. Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen.

Főétel

Gombás hajdina

Hozzávalók: egy csésze hajdina, egy csésze gomba tisztítva, darabolva, egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy csomó petrezselyem zöldje, aprítva, két csipet tengeri só, három evőkanál hidegen sajtolt olaj

Az olajon megpirított hagymához adjuk a gombát, a sót. Főzzük saját levében tíz percig, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, majd a forró vízzel leöblített hajdinát. Felengedjük körülbelül két csésze vízzel, fedő alatt puhára főzzük.

Hajdina brokkolival

Hozzávalók 10 személyre: hajdina 500 g, brokkoli 1250g, kefir 1000 g, fokhagyma 8 gerezd, só

Elkészítés: a hajdinát 1,2 l sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkoli megmossuk, rózsáira szedjük, és kevés sós vízben fedő alatt megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel, és közepesen meleg sütőben átsütjük.

Hajdinagombóc 1.

A gombóchoz: 15 dkg durvára őrölt hajdina, 4 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 db tojás, 8 g só

A gombóc elkészítése: A hajdinát lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Amikor megdagadt, sós vízben jó keményre főzzük, ügyelve arra, hogy a levét elpárologja, majd kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az apróra vágott zöldpetrezselymet és hozzáöntjük a kásához. Ráöntjük a tojást, sóval ízesítjük, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe.

Hajdinagombóc 2.

Hozzávalók: két csésze hajdinaliszt, három evőkanál teljes kiőrlésű liszt, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva, két csipet tengeri só, egy kávéskanál gyömbérpor

A hajdinalisztet forróvízzel leforrázzuk, két-három órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy főzés közben sűrű massza legyen. A hagymát és a petrezselymet az olajon megpirítjuk és hozzáadjuk a masszához. Sózzuk, gyömbérrel ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük.

Hajdinakása 1.

Mossa meg a magokat, majd tegye fazékba, és öntsön rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forralja fel, öntse le róla a vizet, majd töltse fel újra 1,5 - 2-szeres mennyiségű hideg vízzel. Főzze 15-20 percig, de vigyázzon, hogy ne főzze szét. Sóval vagy vegetával és egy kevés nyersen sajtolt olajjal ízesítse. Főleg zöldségételekhez adható köretként, ha keményre főzte, töltelékként is használhatja, mint a rizst.

Hajdinakása 2.

Hozzávalók 2 személyre: 1 evőkanál olaj, 1 csésze hajdinadara (kb. 1,5 csésze hajdina mozsárban, turmixban, kávédarálóban, ... megtörve), 2 csészényi forró víz, só.

Hevítsük fel az olajat, állandó keverés közben pirítsuk pár percig a darát, míg mogyorószínűre nem válik. Adjuk hozzá a lobogó vizet, fedjük le, és kis lángon főzzük 15 percig.

Főtt zöldséget adhatunk mellé.

Változat: pirítsunk meg fél fej hagymát és adjuk a hajdinához, miközben pároljuk.

Hajdinakása Fekete-erdő módra

Hozzávalók (10 személyre): hajdina 500 g, olaj 25 g, napraforgómag 250 g, méz 250 g, málna 250 g, meggy 500 g, fahéj, só

Elkészítése: a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.

Hajdinakása párolt laskagombával

Hozzávalók: 1 csésze hajdina, 2 csésze víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (pl.: napraforgó), fűszerek:  - édesnemes őrölt pirospaprika, majoránna, kapor, fokhagyma, Tamari (szójakivonat) néhány csepp (só helyett, párolt laskagomba, nagy tál friss zöldségsaláta (pl.: lilahagyma, uborka)

A hajdinát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd beáztatjuk (kb. 8 óra) úgy, hogy a víz jól ellepje. A főzés megkezdése előtt ismét átmossuk, leszűrjük, és a lábasba tesszük. Ezután ráöntjük a megfelelő mennyiségű vizet. Amikor eléri a forráspontot (elkezd bugyogni) a lehető legkisebbre zárjuk a gázt vagy villanyt és további 20 percig duzzasztjuk.

Ezután teljesen lezárjuk a meleget, de még további fél óráig ott hagyjuk a hőforráson (platnin). Amikor elkészül, frissen fogyasztjuk fűszerekkel (majoránna, kapor, pirospaprika, fokhagyma -1 gerezd). Hidegen sajtolt olajjal meglocsoljuk és hozzáadjuk az időközben megpárolt laskagombát.

Nagy tál friss zöldségsaláta ajánlott hozzá. (Pl.: lilahagyma, uborka)

Hajdinakeksz

Hozzávalók: két csésze hajdinaliszt, két evőkanál méz, fél deci hidegen sajtolt olaj, két deci joghurt

A lisztet a mézzel és olajjal jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot, és lisztezett deszkán simává dolgozzuk. Fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütőben körülbelül tizenöt percig sütjük.

Hajdina krokett 1.

Hozzávalók: egy csésze hajdina tisztítva, megmosva, egy evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy kávéskanál borsikafű, két szelet barna kenyér áztatva, kinyomkodva, két csipet tengeri só, olaj a kisütéshez

A hajdinát egy csésze vízben megfőzzük. Megdaráljuk, fűszerezzük borsikafűvel, sóval. Hozzátesszük a kinyomkodott kenyeret, és az egészet masszává gyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük.

Hajdina krokett 2.

Hozzávalók: 1 csésze hajdinadara, 4 csésze, forrásban lévő víz, 1 evőkanál tengeri só, 1 csésze teljes őrlésű búzaliszt, 2 evőkanál szezámolaj, 2 kis vöröshagyma (reszelve), 4-5 mogyoróhagyma (darálva), 1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyem

Mély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerintire alakított és méretezett kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre, ami a fölösleges olajat magába szívja.

Hajdinaleves

Hozzávalók: egy kávéscsésze hajdina tisztítva, megmosva, (leforrázva), egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy szál sárga-, egy szál fehérrépa, karikára vágva, egy szelet fehér káposzta, szálasra vágva, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy kávéskanál tárkony-ürömfű (hallott erről már valaki? Lehet, hogy ez a sima tárkony?) vagy borsikafű, két csipet tengeri só

A hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hajdinát, és tovább pirítjuk. Felöntjük kilencszeres mennyiségű vízzel, sózzuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább főzzük. a legvégén hozzákeverjük a morzsolt tárkonyt vagy borsikafüvet.

Hajdinapalacsinta 1.

Elkészítése kb.3/4 órát vesz igénybe.

Hagyjuk kb. 1/2 órát állni.

Hozzávalók: 65 g hajdinaliszt, 100 g búzaliszt, 65 g búzadara, 1 cs vaníliaöntet por, 2 tk sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 3 tojás, 1/2 l tej, 60 g vaj vagy margarin a sütéshez.

Elkészítése: Öntsük a lisztféléket, a vaníliaöntet port, a sütőport, vaníliás cukrot és a sót egy edénybe, a közepébe nyomjunk egy mélyedést. Törjük fel a tojást, a sárgáját tegyük a mélyedésbe, és keverjük össze a liszttel. Lassan keverjük hozzá a tejet, a tészta legyen csomómentes. Hagyjuk 10/ órát állni. Verjük a tojásfehérjét kemény habbá, és keverjük a tésztába. Forrósítsunk 1 evőkanál zsiradékot egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben. Öntsük a tészta 1/8-át (kb. 1 merőkanál) egyben, vagy három halomra osztva a serpenyőbe, és közepes hőfokon süssük meg az alját. Ha a tészta megbarnul, ropogós lesz, és könnyen leválik a serpenyőről, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is.

Töltelék bármi lehet, pl.:

Epres túró

Hozzávalók: 500 g eper, 500 g tejszínes túró, 2 ek méz, 2 ek citromlé, 1 tk vanília aroma

Elkészítése: Turmixoljuk össze az epret, és keverjük össze a túróval, ízesítsük mézzel és citrommal, vanília aromával. Tegyük a keveréket a palacsintára és hajtsuk ketté. Díszítésre félbevágott epret használjunk.

Hajdinapalacsinta 2.

Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, só

A tojásokat egy keverőtálba ütjük, és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kihabosítjuk. Kevés olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos keverés mellett annyi hajdinalisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle. A palacsintát fogyaszthatjuk sósan vagy édesen egyaránt.

Hajdinapalacsinta - gesztenyepürével

Hozzávalók 15 db palacsintához: 1 csomag gesztenyemassza, 6 csésze víz, 1 kicsi só, 2 csésze hajdinaliszt átszitálva, 1 tojás, (kukorica) olaj.

A lisztből, vízből, tojásból, a kicsi sóval készítsünk palacsintatésztát! Hagyjuk pihenni fél órát! Süssük ki a szokásos módon a palacsintákat! A gesztenyemasszát ízlés szerint ízesítjük és megtöltjük vele a palacsintákat. Töltelékként természetesen minden más szokásos használható.

Én minden olyan formában el szoktam készíteni, ahogyan a rizst. A lisztet sűrítéshez, habaráshoz, mint a búzalisztet. Süteményt még nem készítettem belőle.

Minden szokásos fűszert "szeret".

Hajdinapalacsinta mézes, gyümölcsös túróval töltve

Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs

A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Hajdinarizottó

Hozzávalók: 30 dkg hajdina, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg csiperkegomba, 5 dl zöldségerőleves, 2 dkg vaj, só, kakukkfű

Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és csiperkegombát, majd a hajdinát és megpirítjuk. Felöntjük a zöldségerőlevessel, beletesszük a mirelit zöldborsót. Sóval és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk. 

Hajdinás almás csók

Hozzávalók: 1 csésze hajdinaliszt, 1 csésze sütőliszt, 3 ek kukoricaolaj. 1/4 teáskanálnyi tengeri só, 1 tojás, 1 maréknyi mazsola, őrölt fahéj.

A hozzávalókat jól keverjük össze. Merjünk evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba, és süssük szép pirosra.

Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással

Hozzávalók 10 személyre: burgonya 1900 g, tojás 5 db, hajdinaliszt 300 g, reszelt parmezán sajt 300 g, vaj vagy margarin 125 g, só

A mártáshoz: 2 kis fej vöröshagyma, vaj vagy margarin 100 g, száraz fehérbor 2,5 dl, tejszín 5 dl, citrom 2 db, bazsalikom 20 ág, só, őrölt fehér bors

Elkészítése: a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és 125 g sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára hideg vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le, és olvasztott vajjal meglocsolva tartsuk melegen. A mártáshoz a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, öntsük rá a bort, a tejszínt és forraljuk fel. Lassan sűrítsük krémszerűre, majd adjuk hozzá a citrom levét és a vékony csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval, borssal, majd lassan keverjük bele a maradék olvasztott vajat. Tíz tányérra osszuk el a gombócokat és a mártást, a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Hajdinás lecsó

1 nagy fej hagymát olajon üvegesre pirítunk, hozzáteszünk 3 paradicsomot, 3 paprikát és felöntjük 4 bögre vizzel. Ha télen kész lecsót használunk, akkor 3 bögre víz elég hozzá, ezután beleteszünk 1 bögre hajdinát, sót, borsot, majoránnát. Kis lángon főzzük, a hajdina hamar megduzzad és felszívja a vizet. Mi barna kenyérrel és reszelt zellerrel szoktuk enni.

Hajdinás palacsinta

Előkészítés: 20 perc + 30 perc

Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt, 1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy gyümölcsbefőtt

A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát hagyjuk állni.

Enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.

Hajdinás palacsinta másképp

Hozzávalók: fél kg alma, 100 g búzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g búzadara, 2 tk sütőpor, 1 csomag vaníliás desszertkrémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, fél liter tej, szezámmag, kevés só, 60 g margarin a sütéshez, fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez

A liszteket, a vaníliás cukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót öntse egy tálba. Üsse bele a tojások sárgáját, majd lassan keverje az egészet csomómentesre a tejjel. Tegye hozzá ízlés szerinti mennyiségben szezámmagot és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát. hagyja állni egy fél órát, majd verje a tojásfehérjéket kemény habbá, és keverje bele a tésztába.

A forró margarinon pirítson egy evőkanál szezámmagot, öntsön rá a masszából, és süsse ropogósra. Nem kell, hogy a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A kész palacsintákat díszítse mézzel ízesített, fahéjas tejszínhabbal.

Hajdinás palacsintatészta

Előkészítés: 20 perc + 30 perc

Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt, 1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy gyümölcsbefőtt

A liszt közepébe készítünk egy mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát hagyjuk állni.

Enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.

Hajdinával töltött paradicsom

Hozzávalók: 8 nagy, húsos paradicsom, 15 dkg hajdinadara, fél dl zöldségleves (leveskockából), 4 szál póréhagyma, kétféle sajt, összesen 30 dkg, 5 dkg margarin, csemege pirospaprika, só, bors, ízlés szerint fűszernövények

A megmosott paradicsomoknak vágja le a tetejét, és kiskanállal kaparja ki a zöldség húsát. Az üreges paradicsomokat fejtetőre állítva csepegtesse le, a húsát pedig turmixolja össze. A paradicsompépet hígítsa fel kb. fél liter vízzel, és tegye egy fazékba a zöldséglevessel és a hajdinadarával együtt. Takarékon forralja fel, majd lassú tűzön főzze kb. negyed órát, utána a tűzről levéve, fedő alatt hagyja duzzadni a kását még 15 percig.

A vékonyan felkarikázott póréhagymát dinsztelje 10 percig margarinon egy serpenyőben, majd adja hozzá a hajdinakását, a reszelt sajtokat, és ízesítse az egészet. A kását kiskanállal töltse bele a paradicsomokba, majd tetejükkel együtt tegye a kásával megtöltött paradicsomokat egy kivajazott tűzálló tálba. Előmelegített sütőben kb. 40 percig süsse.

Húsgombóc elisztai módra

Hozzávalók 5 személyre: 14 dkg szív, 15 dkg hús, 14 dkg máj, 4 dkg hajdinakása, 5 cl tej, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg liszt, 1,5 db tojás, 3,5 dkg zsír, 38 dkg szósz

A 38 dkg szószhoz: 18 dkg tejföl, 3 dkg teavaj, 1,5 dkg búzaliszt, 18 dkg húslé, só, bors - ízlés szerint

Elkészítése: A nyers szívet, húst, májat darabokra vágjuk, és húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a féligfőzött hajdinakását, a pirított hagymát, tejet vagy vizet, sót, borsot, tojást. A tölteléket jól összekeverjük, és gombócokat formálunk belőle. Azután tojásban és lisztben panírozzuk, kisütjük, majd pedig tejfölös szószban vagy hagymás paradicsomszószban megdinszteljük. A tejfölös szósz elkészítéséhez a lisztet vaj nélkül kissé megpirítjuk, lehűtjük, elkeverjük a vajjal, forrásnak indult tejfölbe tesszük, hozzáadjuk a húslét, sóval, borssal ízesítjük, öt percig főzzük és leszűrjük.

Kásás hurka

Hozzávalók: 2 kg hajdinakása, fél kiló toka, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk törött bors, 2 ek majoránna, 1,5 liter vér, 2 kanál zsír, 3-4 babérlevél

A kását megmosom, a tokaszalonnát sós vízben puhára főzöm. Onnét kiszedve babérleveles abalében megfőzöm a kását. A tokát megdarálom, összekeverem az aranysárgára pirított hagymával, a kásával, a zúzott fokhagymával, a vérrel, fűszerezem, sózom. Lazán betöltöm a hurkabélbe, majd 90 fokon 30 percig abálom. Onnét kivéve leszikkasztom, majd kizsírozott tepsibe téve szép pirosra sütöm. Ma már csak szegény helyen készítik.

Pogányvári nyúlaprólék-leves hajdinagombóccal

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók: 35 dkg nyúlaprólék, 14 dkg sárgarépa. 12 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 3 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 8 g őrölt bors, 6 g bazsalikom, 5 dkg citrom leve, 1 dl tejföl, 1 dkg só

A gombóchoz: 15 dkg durvára őrölt hajdina, 4 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 db tojás, 8 g só

Elkészítése: A nyúlaprólékot kis darabokra felvágjuk, jól megmossuk, és 1,2 liter sós vízben felrakjuk főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és lassú tűzön tovább főzzük. Ízesítjük borssal, babérlevéllel, bazsalikommal. Amikor félig megpuhult a hús, hozzátesszük a karikákra vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen megfőnének, finomra vágott vöröshagyma hozzáadásával zsemleszínű rántást készítünk, amivel sűrítjük levesünket. Ezután beletesszük az apróra formázott hajdina gombócokat, és 6-8 percig főzzük. Dúsítjuk tejföllel, citromlével ízesítjük, majd tálaljuk.

A gombóc elkészítése:

A hajdinát lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Amikor megdagadt, sós vízben jó keményre főzzük, ügyelve arra, hogy a levét elpárologja, majd kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az apróra vágott zöldpetrezselymet és hozzáöntjük a kásához. Ráöntjük a tojást, sóval ízesítjük, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe.

Polenta Trentinóból

Hozzávalók: 1 l víz, 160 g hajdinaliszt, 10 db, olajban eltett szardellafilé, 50 g vaj, 50 g reszelt parmezán sajt, vaj a forma kikenéséhez

Előkészítés:      5 perc

Főzés:              21 perc

A polentát csak óvatosan sózzuk, mert a szardella már meglehetősen sós.

Felforraljuk a vizet, óvatosan beleszórjuk a hajdinalisztet. Közben állandóan kevergetjük, és végül megsózzuk. Keverés közben, kis lángon, 10 percig főzzük. Vágjuk apróra a szardellát. Forrósítsuk fel a vajat, de ne hagyjuk megbarnulni. Ezután a szardellát, a vaj felét és a sajt felét keverjük a hajdinakásába.  Vajazzunk ki egy hőálló formát, töltsük meg a hajdinakásával. A maradék parmezánnal hintsük meg, a félretett vajat öntsük rá. 10 percre tegyük be a mikrosütőbe, amely 360 W teljesítményre és 230 °C alsó és felső hőre legyen beállítva. Az utolsó 2 percben a grillt is kapcsoljuk be, majd az elkészült polentát a sütőformában tálaljuk.

Póréhagymás hajdinapalacsinta

Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, 1 szál póréhagyma, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 4 dkg margarin, só, petrezselyem

A palacsintákat az előbbi módon elkészítjük, feltekerjük, és kb. fél centiméter vastag metéltre vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, beletesszük a pórét, óvatosan sózzuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a palacsintát és a juhtúrót, fűszerezzük zöldpetrezselyemmel, fehérborssal, majd hozzákeverjük a tejfölt.

Rakott hajdina

Hozzávalók: két és fél csésze hajdina tisztítva, megmosva, egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva, fél kiló gomba tisztítva, darabolva, két fej vöröshagyma, apróra vágva, hat evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy evőkanál a hagymához, két evőkanál a hajdinához), egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva, három csipet tengeri só, egy pohár kefir

A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár kefirrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.

Tavaszi hajdina egytál

Hozzávalók (10 személyre): hajdina 750 g, vöröshagyma 100 g, fokhagyma 5 gerezd, olaj 200 g, sárgarépa 500 g, zöldborsó 500 g, pulykahús 600 g, petrezselyemzöld, só, leveskocka 2 db

Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2,5 l meleg zöldséglevessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint utóízesítjük.

Töltött paprika hajdinával

Hozzávalók (10 személyre): hajdina 200 g, zöldpaprika 2000 g, reszelt trappista sajt 250 g, vöröshagyma 100 g, olaj 100 g, sertéshús 600 g, leveskocka 2 db, petrezselyemzöld, só

Elkészítése: a darált húst összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyemzölddel és az olajon megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.

Zöldségleves hajdinabetéttel

Hozzávalók (10 személyre): sárgarépa 500 g, fejes káposzta 500 g, hajdina 100 g, olaj 50 g, vöröshagyma 100 g, kakukkfű, só, bors

Elkészítése: a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2,5 l forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük.

Húspótló

Zöldséges hajdina

Hozzávalók: két csésze hajdina, két csésze vegyes zöldség aprítva (például: hagyma, sárgarépa, kínai kel), két csipet tengeri só

A hajdinát forró vízben leöblítjük, lecsepegtetjük. Egy lábasban szárazon két-három percig pirítjuk, leöntjük négy csésze vízzel, hozzátesszük a sót és a zöldségeket. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése