2022. október 16., vasárnap

MARHAHÚSÉTELEK

 

MARHAHÚSÉTELEK

 

Sült marha hagymával

Hozzávalók:    50 dkg hátszín, 1 ek. száraz sherry, 0,5 kk. só, csipet bors, 2 ek. szójaszósz, 1 kk. cukor,

                        4 ek. olaj, 2-3 ek. apróra vágott gyömbérgyökér, 1 db nagy hagyma vékony szeletekre vágva,

                        3 fokhagymagerezd apró darabokra vágva, 1,5 ek. kukoricakeményítő vízben feloldva.

 

Vágjuk a húst vékony szeletekre és keverjük egy edényben össze a sherryt, a szójaszószt, a sót, a borsot, a cukrot és másfél kávéskanál olajat. Tegyük bele a húst és hagyjuk benne pácolódni 15 percig. 2,5 evőkanál olajat melegítsünk fel egy serpenyőben, tegyük bele a gyömbért, a hagymát és süssük másfél percen át. Ezután villával kaparjuk a serpenyő egyik felébe, a maradék olajat öntsük az üres helyre, amikor ez megmelegszik, tegyük bele a húst és a fokhagymát. Süssük a hússzeleteket és a fokhagymát néhány percig, amíg meg nem barnul. Majd keverjük össze a hagymával és a gyömbérrel és további egy percig süssük, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt.

                       

****

 

Sha Shao bélszín

Hozzávalók:    1 kg bélszín (egy darabban), 4 db apróra vágott fokhagymagerezd, 3 db apróra vágott gyömbérgyökér.

                        A pác elkészítéséhez: 3 ek. szójaszósz, 1,5 kk. keményítő, 1,5 ek. száraz sherry, 1 ek. szójabab-paszta

                        1,5 kk. barna cukor, 1 ek. olaj.

                        Az öntet elkészítéséhez: 1 ek. angol mustár, 2 ek. chiliszósz, 3 ek. szilvaszósz

 

Tegyük a bélszínt egy tűzálló edénybe és szórjuk be fokhagymával és gyömbérrel. Keverjük össze a páchoz valókat és forgassuk meg benne jól a húst. Hagyjuk benne állni kb. 2 óra hosszat, s eközben 20 percenként forgassuk meg a bélszínt.

Ezalatt készítsük el az öntetet. Tegyük a mustárt és a chiliszószt egy edénybe és jól keverjük össze. A szilvaszószt tegyük egy másik edénybe. Tegyük a bélszínt egy serpenyőbe és öntsük le a páccal. Előmelegített sütőben (gázon 8-as állás) süssük kb. 10-12 percig, közben forgassuk meg és locsolgassuk a páccal.

Vegyük ki a bélszínt a sütőből, vágjuk 1 cm-es vékony csíkokra, majd tegyük át a tálalóedénybe. Tálalhatjuk melegen és hidegen is kisérőként az öntetekkel. (chili vagy szilvaszósszal).

 

****

 

Sült darabolt marha

Hozzávalók:    9 ek. olaj, 3 db nagy zellergumó apróra vágva, 3 db répa apróra vágva, 1 kk. só, 50 dkg marhahús

                        apróra vágva, 1kk. őrölt (szárított) fokhagyma, 1kk. vörösborecet, 1 kk. cukor, 1 kk. szójaszósz,

                        1 ek. sesam olaj, 1 ek. szójabab-paszta, díszítéshez apróra vágott sárgarépa

 

Melegítsünk 3 ek. olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a zellert, a répát, a sót és süssük nagy lángon addig, amíg teljesen meg nem sül. Ezután vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Melegítsük meg a megmaradt 6 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a húst és süssük kb. 10 percig vagy addig, amíg sötétbarnává nem pirul. Adjuk hozzá a fokhagymát, a borecetet, a cukrot, a szójaszószt, a sesam olajat és a szójabab-pasztát, süssük együtt tovább, s amikor a fokhagyma és a szójabab-paszta illata érezhető, adjuk hozzá a megsütött zöldségeket. Folytassuk a sütést, amíg a zöldségek át nem melegednek. Időnként ízleljük meg és adjunk hozzá erős szójabab-pasztát vagy erős paprika olajat ha így kívánja.

Tálaljuk melegen, körítésképpen és díszítésként apróra vágott répaszeleteket adjunk hozzá.

 

Szójabab-paszta elkészítése: A fekete sózott szójababot hideg vízzel leöblítjük és sűrű szitán átpasszírozzuk.

 

****

 

Öt fűszeres bélszín

Hozzávalók:    50 dkg bélszín csíkokra vágva, 2 db csillagánizs, 4 ek. szójaszósz, 2 ek. olaj, 1 kk. gyömbér (finomra

                        vágva), 1 kk. fokhagyma finomra vágva, 1 kk. kínai fűszerkeverkék, 2 ek. bor, 2 kk. cukor,

                        2 ek. keményítő (vízzel higítva)

 

Keverjük össze egy edényben a csillagánizst a szójával és hagyjuk benne a húst legalább 30 percig állni. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, tegyük bele a húst, ízesítsük gyömbérrel, fokhagymával és az öt fűszer keverékével, és pirítsuk pár percig. Legvégül adjuk hozzá a szóját, a bort, a cukrot és a keményítőt.

 

****

 

Bélszín káposztával

Hozzávalók:    40 dkg marhahátszín vékony lapokra vágva, 5 db szárított kínai gomba áztatva (gombalé),

                        1 db kínai salátakáposzta 2-2,5 cm-es kockákra vágva, 0,5 dl szójaszósz, 1 db fokhagyma gerezd

                        apróra vágva, 1 kk. gyömbér finomra vágva, 1 kk. keményítő vízzel elkeverve, olaj a sütéshez.

 

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg benne először a marhahúst, majd tegyük hozzá a fokhagymát. Pár percig pirítsuk tovább, s utána a húst vegyük ki.

A maradék olajhoz öntsük hozzá a szójaszószt és 1 dl gombalét, tegyük bele a gombát és 20 percig főzzük. Utána adjuk hozzá a káposztát is, pirítsuk 1-2 percig, majd tegyük hozzá a húst és a keményítővel sűrítsük be.

 

****

 

Sült marha gyömbérrel

Hozzávalók:    50 dkg apróra vágott hátszín, 1 kk. só, 2 ek. olaj, 2 db apróra vágott fokhagyma-gerezd, 8 db apróra

                        vágott gyömbér-gyökér, 4 ek. szójaszósz, 2 ek. száraz sherry, 4 db apróra vágott újhagyma

 

Szórjuk meg a húst sóval, melegítsünk olajat egy serpenyőben, tegyük bele a fokhagymát és süssük nagy lángon addig, amíg meg nem barnul. Majd tegyük bele a szóját, a sherryt és süssük tovább 1 percig. Végül keverjük bele az újhagymát.

 

****

 

Bundázott sült bélszínszeletek

Hozzávalók:    4 db apróra vágott újhagyma, 1 csipet só, 1 ek. száraz sherry, 1 db apróra vágott gyömbérgyökér,

                        1 ek. chiliszósz, 1 db chili magozott és apróra vágott, 50 dkg hátszín, olaj a sütéshez, citromszeletek.

                        A bunda elkészítéséhez: 4 ek. sima liszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 3-4 ek. víz

 

Tegyük az újhagymát, a sót, a sherryt, a gyömbért, a chiliszószt és a chilit egy lábosba és keverjük össze. Vágjuk a húst apró vékony szeletekre és forgassuk bele a keverékbe. Hagyjuk állni benne kb. 20-25 percig. Ezalatt készítsük el a bundát. Keverjük össze a lisztet és a sót egy fazékban, adjuk hozzá a tojást és verjük fel. Öntsünk hozzá vizet, amíg tésztaszerűvé nem válik.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, helyezzük a hússzeleteket először a bundába, forgassuk meg benne jól, azután a forró olajban és süssük világosbarnára.

Itassuk le az olajat a húsról egy papírszalvétával.

Előmelegített tálalóedénybe helyezzük a húst, díszítsük citromszeletekkel. Azonnal tálaljuk és helyezzünk mellé külön edényben szójaszószt.   

 

****

 

Bélszínszeletek Oyster szósszal

Hozzávalók:    50 dkg bélszín vékony lapokra vágva (lehetőleg fagyott állapotban), 2 ek. száraz fehérbor,

                        4 db újhagyma ferde karikákra vágva, 2 ek. szójaszósz, 4 ek. olaj, 2 ek. Oyster-szósz,

                        1 kk. cukor

                         a páchoz: 1 tojás fehérje, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. keményítő

 

Keverjük össze a tojásfehérjét 2 ek. szójaszósszal és a keményítővel, majd pácoljuk be vele a bélszínt és legkevesebb 15 percig hagyjuk állni. Utána forró olajban pirítsuk 2-3 percig a bepácolt húst, majd adjuk hozzá a szószokat, a cukrot, a bort és kb. 5 percig pirítsuk tovább.

Tálalás előtt a hagymában megforgatva pár másodpercig épp csak pirítsuk.

                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése