Étrend inzulin rezisztenciásoknak
Az IR étrend célja, hogy
megfelelő IDŐközönként (2-4 óránként), megfelelő MENNYISÉGben (a legjobb, ha az
előírt ch mennyiségét dietetikus határozza meg) és az inzulinérzékenység
napszakos ingadozását figyelembe véve (gyors-és lassú felszívódású CH),
megfelelő MINŐSÉGben táplálkozunk.
Ezzel stabil
vércukorszintet biztosítunk és elegendő tápanyagot is viszünk be.
IR esetén az általános
kiindulási alap 160g/nap, 5-6 étkezésre bontva:
• 6:30- 8:00 Reggeli:
30g, csak lassú
• 9:30-11:00 Tízórai:
20g, lehet benne gyors is (pl.: tejeskávé, de max. 10g)
• 12:00-14:00 Ebéd: 50g,
zömében lassú, de lehet benne gyors is (max. 20g)
• 15:00-17:00 Uzsonna:
20g, lehet akár mind gyors
• 18:00-20:00 Vacsora:
40g, zömében lassú, de lehet benne gyors is (max. 10g)
• (21:00-22:00)
Utóvacsora, későn fekvőknek, éjjeli hipózásra hajlamosaknak, 10g csak lassú –
ilyenkor a vacsora ennyivel kevesebb előtte.
Minimum 2, maximum 4, de
optimálisan 3 óra teljen el az egyes étkezések között.
Gyors szénhidrátot
néha-olykor szabad lassúra cserélni, visszafelé azonban nem működik, tehát
lassú szénhidrát helyett soha nem szabad gyorsat enni.
KERÜLENDŐ ÉLELMISZEREK:
- Fehér rizs,
jázminrizs
- Fehér lisztek,
darák, grízek, és a csak ezekből készült pékáru (30%ig megengedett a fehér
liszt használat)
- gluténérzékenyek
számára és azoknak, akiknek az orvos GM diétát ajánlott, értelemszerűen
kerülendő a fentiek mellett az összes gluténtartalmú teljes kiőrlésű
liszt, dara, gríz, pékáru is tilos.
- A cukor MINDEN
formája: méz, barna cukor, juharszirup, kókuszcukor, minden, ami glükóz,
szacharóz és a mesterségesen kivont fruktóz is! A tiltás a fruktózzal
édesített ételek/italok napi szintű, nagy mennyiségű fogyasztására
vonatkozik, mert a fruktóz feldolgozása a szervezetben hasonló
folyamatokkal jár, mint a többi cukoré, továbbá a májnak nagyon rosszat
tesz.
- Minden finomított,
feldolgozott élelmiszer: a szabály az, hogy minél kevésbé feldolgozott,
finomított, annál jobb.
- Gyümölcsök közül a
banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök ,görögdinnye sem ideális sajnos.
Az alapanyagokat MÉRNI
KELL, mindig NYERSEN, SZÁRAZON, TISZTÍTVA - tehát csak azt, amit majd
megfőzünk, a vizet, amit felvesz, nem mérjük hozzá, héj, mag stb. nélkül mérünk
mindent.
MIT VÁSÁROLJ MOSTANTÓL?
-Édesítés (cukor helyett)
Xilit/nyírfacukor, eritrit, stevia,
Best of: Dia well 1:4
cukorhelyettesítő, ez eritrit és stevia keveréke, 4x-es édesítő hatással a
cukorhoz képest, 0ch, bármikor ehető, nincs mellékhatása és a legjobb ár-érték
arányú.
-Lisztek (sima liszt
helyett). : 70% Teljes kiőrlésű búza/ tönkölybúza,/rozs, graham, , zabliszt,
zabpehelyliszt. Maglisztek is használhatóak kiegészítésként ezek mellé. 30%
fehér liszt használható állagjavításra.
-Kenyér, pékáru: 70%
teljes kiőrlésű lisztből.
-Tészta: durum, teljes
kiőrlésű
-Rizs: Barna vagy
basmati, vadrizs (fehér/jázmin rizs helyett)
Kieg: barna rizs, aldis a
legjobb max .20 perc alatt megfő
-Más köretek: kuszkusz,
bulgur, köles, lencse, hajdina, zabpehely, amarant, quinoa, gersli
-Zabkorpa: Gríz helyett
használhatod tejbegríznek, panírozáshoz a morzsa helyett, sűrítésre
főzelékekhez.
-Zabpehely: Köretként,
zabkásának, műzlibe vagy helyette, kenyér és süteményreceptekhez.
-Kekszek, rágcsák:
Korpovit keksz a barátunk, szeress bele ha eddig nem tetted.
Gullon kekszek között is
találsz nekünk megfelelőt, olvasd az összetevőket. Ha találsz más, teljes
kiőrlésű lisztből készült kekszet, az is megfelelő, ha az édesítése helyes.
LASSÚ CH:
• MINDEN ZÖLDSÉG (a
burgonya félig kakukktojás a keménytítőtartalma miatt, erről további info
lejjebb!)
• TELJES KIŐRLÉSŰ
gabonák, lisztek, grízek
• durumtészta, durumgríz
(fajtájánál fogva lassabb a felszívódása)
• barna-, basmati-, vad-,
vörös-, feketerizs
• bulgur, kuszkusz,
hajdina, köles, quinoa, amaránt, lencse, gersli (árpagyöngy)
• zab, zabpehely, zabliszt,
zabkorpa (a korpára 2 ek/adagig nem számolunk CH-t)
Kenyereknél, pékárunál
arra kell figyelni, hogy a legnagyobb része (min. 70%) legyen tk. liszt, ne
csak megszínezzék vele (az összetevők között a tk lisztek legyenek legelöl).
Saját sütésnél is csak a felhasznált liszt 1/3-a lehet sima liszt (pl.: fehér
tönköly, rétesliszt, kenyérliszt, sikér). Sűrítésre a tk lisztek mellett a
zabpehely, zabkorpa ajánlott, utóbbi remek helyettesítő panírozásnál is, ha
nincs TK morzsánk.
BURGONYA– bár alapvetően
lassú CH-nak számoljuk, ha valakinél cukorproblémák merülnek fel (pl. GDM),
vagy egyénileg azt tapasztalja, hogy felviszi a cukrát, akkor gyorsként
kezelendő.
GYORS CH, minden esetben számolandó:
• tej, kefir, joghurt
• gyümölcs és gyümölcsös
dolgok
• gyümölcslevek,
zöldséglevek, gabonatejek, turmixok (gabonatejből kivétel a NATÚR kókusz- és
mandulatej, egyik sem számolandó)
Függetlenül attól, hogy
az élelmiszeripari tankönyvekben a fruktózt lassabb felszívódásúként említik,
mint a glükóz, ez csak egymáshoz viszonyítva igaz, valójában mindkettő gyors,
ezért VALAMENNYI GYÜMÖLCS GYORSAN FELSZÍVÓDÓ szénhidrátnak számít!
NEM CH, EZÉRT EGYIK SEM
SZÁMOLANDÓ:
Ezek azok, amikre NEM
számolunk szénhidrátot - ettől még fehérje-, zsír- és kalóriatartalmuk van,
továbbá nyilván nem kondérnyi adagot eszünk belőle egy étkezésre, hanem ésszerű
mennyiséget.
• ZÖLDSÉGEK KÖZÜL
mindegyik, amelynek 100g-jában kevesebb, mint 5g CH van - 200g/adagig, ezek:
paprika, paradicsom,
uborka, fejessaláta, fejes káposzta, savanyú káposzta, kelkáposzta, kínai kel,
kovászos uborka, zeller, cékla, sóska, spenót, paraj, mángold, rebarbara,
retek, padlizsán, spárga, karfiol, brokkoli, cukkini, kelkáposzta, kínai kel,
endívia, fekete gyökér, cukrozatlan savanyúságok és gombák.
Ezek közül valamelyiket -
vagy akár többet is - a megfelelő mértékben ajánlott fogyasztani minden
étkezéshez, telít és változatossá teszi az étkezéseinket.
• Állati eredetű ételek
(kivétel tej, joghurt, kefir, mert ezek gyorsak): túró (100g/adagig nem
számolandó, afelett igen), tojás, sajt, HÚSOK, hal, húskészítmények – ezeket
valamelyikét mindhárom főétkezésnél ajánlott fogyasztani.
• zsiradékok: olaj, vaj,
tejföl (túlsúlyosak számára a tejföl 2 ek felett számolandó!), tejszín
• olajos magvak
legnagyobb része (napraforgómag vagyis szotyi, tökmag, dió, pisztácia, paradió,
amerikai mogyoró, mandula, olíva, makadámdió stb. Viszont: KIVÉTELEK ÉS MINDIG
SZÁMOLANDÓ LASSÚAK: mák, gesztenye, kesudió, földimogyoró!)
NEM SZÁMOLANDÓ a tejek
közül: natúr kókusztej, natúr mandulatej (natúr: csak a cukormentes verzió, ami
nem tartalmaz rizstejet, keményítőt, mást sem; minden további tej, magtej
számolandó és gyors!
SPORT: Heti 3-5x min. 45
perc, edzés után 20 percen belül 10g gyors CH kell, amit nem számolunk a napi
keretbe. Hosszabb idejű edzések közben is pótolni kell a CH-t, pl. hígított
gyümölcslével, arányosan.
Segédanyag
Térfogat |
Élelmiszer |
Tömeg (kb) |
1 csapott
evőkanál |
Búzadara |
15 g |
1 csapott
evőkanál |
Kristálycukor |
15 g |
1 csapott
evőkanál |
Liszt |
15 g |
1 csapott
evőkanál |
Olaj |
20 g |
1 csapott
evőkanál |
Só |
15 g |
1 csapott
evőkanál |
Vaj, zsír |
20-30 g |
1 csapott
evőkanál |
Zsemlemorzsa |
12 g |
1 evőkanál |
Keményítő |
9 g |
1 evőkanál |
Olaj |
15 g |
1 evőkanál |
Sütőpor |
12 g |
1 púpozott
evőkanál |
Búzadara |
20 g |
1 púpozott
evőkanál |
Kristálycukor |
20 g |
1 púpozott
evőkanál |
Liszt |
20 g |
1 púpozott
evőkanál |
Só |
20 g |
1 púpozott
evőkanál |
Zsemlemorzsa |
18 g |
Receptek
Csirkés-zöldborsós-csicseriborsós kuszkusz
- 20 dkg friss zsenge zöldborsó
- 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
- 12 dkg kuszkusz
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1csokor petrezselyem
- só, bors
A kuszkuszt dupla mennyiségű forró vízzel (+só) leöntjük és lefedve 10 percig
állni hagyjuk. A zöldborsót lobogó sós vízben megfőzzük (kb 5 perc), hideg
vízzelleöblítjük. A csicseriborsóról leöntjük a levét és alaposan átmossuk. A
csirkemellet falatnyi csíkokra vágjuk, besózzuk, borsozzuk, majd
kevésolívaolajon megsütjük. Ha a kuszkusz elkészült, összekeverjük a
zöldborsósval, csicserivel, hússal és a finomra aprított petrezselyemmel.
Langyosan vagy forrón tálaljuk.
CH tartalom: 1 adag 42 g lassú CH-t tartalmaz.
Mazsolás kuszkusz köret 2 főre
- 2 ek mazsola (30 g)
- 90 g kuszkusz
A körethez elkeverjük a kuszkuszt és a mazsolát, majd
kétszeres mennyiségű enyhén sós, forrásban lévő vízzel leöntjük. Lefedve 10
percet állni hagyjuk, és kész is.
CH tartalom: 1 adag 50 g CH-t tartalmaz (ebből 17 g gyors CH, 33 lassú
CH) (receptben 2 ek méz is volt a húshoz)
Zöldfűszeres csirkecomb paradicsomos-vörös lencsés
rizzsel
Hozzávalók a körethez:
- 80 g vörös lencse
- 110 g barnarizs
- 1,5 dl paradicsomleves (helyettesíthető 2 közepes méretű paradicsommal, amit
előtte kevés bazsalikommal, pici lepirított hagymával felfőzünk)
A barna rizst leöblítjük, majd kevés olívaolajon lepirítjuk,
Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és lefedve kb.45 perc alatt megfőzzük. A
vörös lencsét enyhén sós vízben megfőzzük. HA megfőtt a rizs, hozzákeverjük a
lencsét és felöntjük a paradicsomlevessel. Picit összemelegítjük, a lé nagyját
úgyis beszívja, viszont nagyon jó ízt ad neki. Ha szeretnénk, utólag picit még
fűszerezhetjük.
CH tartalom: 1 adag 30 g CH-t tartalmaz.
Zöldséges vöröslencse főzelék 6 főre
- 40 dkg vöröslencse
- 3 nagyobb sárgarépa (kb. 300 g)
- 2 fehér répa (kb. 120 g)
- 1/2 fej vöröshagyma (kb. 50 g)
- 1 kisebb póréhagyma (kb. 100 g)
- 40 dkg konzerv hámozott paradicsom
- 1 tk köménymag
- 4 babérlevél
- 3 tk só
A répákat megpucoljuk és karikákra vágjuk a póréhagymával együtt. A
vöröshagymát megpucoljuk, negyedeljük. Az összes zöldséget egy nagy fazékba
tesszük, felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük a fűszereket és a sót, majd
feltesszük főni. Forrástól számított 30 percig főzzük, mire a zöldségek
megpuhulnak és a lencse megdagad (alig marad víz rajta). Kivesszük belőle a
babérleveleket, majd bormixerrel pürésítjük.
Feltétként én fasírtgolyókat készítettem hozzá.
CH tartalom: 6 fős adagok esetén 1 adag főzelék 45 g lassú CH-t
tartalmaz
Paradicsomos csicseriborsó leves csirkehússal
- 15 dkg csirkemell
- 1 doboz konzerv csicseriborsó (400 g)
- 1 doboz konzerv paradicsom (400 g)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl húsleves alaplé (én változatlanul leveskockát szoktam hozzá használni)
- 1 tk korianderlevél
- 1 tk őrölt kömény
- 1/2 csokor petrezselyem
- só, bors, olíavolaj
A hagymákat felaprítjuk, a csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk. Egy vastagabb
aljú fazékban (ennek híján külön serpenyőben) 2 evőkanálnyi olívaolajat
hevítünk és megpirítjuk benne a vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk a
csirkehúst is a korianderlevéllel, őrölt köménnyel és kevés sóval együtt. Ha a
csirke megsült, hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, felöntjük az alaplével és
forrástól számítva 20 percig főzzük lefedve, közepes lángon. Közben a
csicseriborsót bő vízben leöblítjük, és a 20 perc elteltével hozzáadjuk a
leveshez, ha kell, sózzuk (függ az alaplé sósságától), és ízlés szerint
borsozzuk a levest. Még 10 percig főzzük, majd beleszórjuk a frissen aprított
petrezselymet és kész is.
CH tartalom: 4 fő esetén 1 adag 20 g lassú CH-t tartalmaz.
Kókusztejes vörös lencse és sárgaborsó leves (2,5 l
leveshez)
- 20 dkg vörös lencse
- 20 dkg sárgaborsó
- 4-5 szál újhagyma (hasznos része kb. 12 dkg) + a tálaláshoz
- 1 kis konzerv paradicsompüré (70 g)
- 45 g mazsola
- 2 tk currypor
- 2 tk frissen aprított gyömbér
- 1 közepes méretű sárgarépa 1 centis kockákra vágva (megpucolva
kb. 10 dkg)
- 1,6 l víz
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- 2 tk só
- 2 tk vaj
A sárgaborsót 3-4 órára beáztatjuk. Ha letelt, a borsót leöblítjük, míg a víz
már nem lesz zavaros tőle. A vörös lencsét ugyanígy leöblítjük, de egyelőre nem
keverjük össze őket. Egy nagy fazékban a vízzel feltesszük főni a sárgaborsót.
Ha felforrt, beletesszük a vízbe a gyömbér 1/4-ét, a sót, és a felkockázott
sárgarépát. Lefedve főzzük közepes lángon. Amíg a borsó fő, egy száraz
serpenyőt melegítünk, és beleszórjuk a curryport. Nem kell pirítani, csak addig
melegítjük, amíg el nem kezd erős illata lenni. Ekkor félretesszük. A
serpenyőben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk az újhagymát, a gyömbért és a
mazsolát. Két perc pirítás után hozzákeverjük a paradicsompürét, majd egy perc
után a curryport is hozzákeverjük. Beletesszük a levesbe a vörös lencsével és a
kókusztejjel együtt, és fedő nélkül gyöngyözve főzzük további 20 percen át.
(forrásól számítva eddig kb. 10 perce kell, hogy főjön a sárgaborsó)
A 20 perc eltetlével a leves már elég sűrű. Ha valaki hígabban szeretné, akkor
lehet vizet utána önteni, de szerintem ez ilyen sűrűn az igazi.
Tálaláskor aprított újhagymával megszórjuk.
CH tartalom: 6 főre elosztva 1 adag 50 g CH-t tartalmaz (43 g lassú CH,
7 g gyors CH)
Öthagyma-leves
- 1 nagy fej vöröshagyma (kb. 15 dkg)
- 1 nagy fej lilahagyma (kb. 15 dkg)
- 1 közepes póréhagyma (kb. 12 dkg)
- 1 csokor újhagyma (kb. 8 dkg)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- zöldségalaplé / víz (1-1,5 l)
- 1 dl tejszín
- petrezselyem
- só, bors, olívaolaj
A hagymákat felkarikázzuk. 2-3 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, és pirítjuk
rajta néhány percig a vöröshagymát. Ezt követően hozzáadjuk a többi hagymát is,
még kb.3 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel/alaplével, ami bőven
elfedi a hagymát. 15 percig főzzük, ekkor felöntjük a tejszínnel, beletesszük a
felaprított petrezselymet, ha kell még sózzuk, borsozzuk. Újra összefőzzük és
már tálalhatjuk is.
CH tartalom: Ebből a mennyiségből 1,8 l leves lesz. 6 fős adagok esetén
1adag 6,7 g CH-t tartalmaz (ebből alig 1 g gyors CH)
Indiai karfiolos rizs sült csirkemellfilével
- 50 dkg csirkemellfilé
- 18 dkg barna rizs
- 30 dkg rózsáira szedett karfiol
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 1 tk currypor
- csipet cayenne-i bors
- csipet garam masala
- só, bors, olívaolaj
A barna rizst kevés olívaolajon megpirítjuk,majd felöntjük kétszeres mennyiségű
vízzel, sózzuk, majd lefedve kb. 45 perc alatt puhára főzzük. Közben a húst
felszeleteljük, sózzuk-borsozzuk és kevés olívaolajon megsütjük. A rózsáira
szedett karfiolt lobogó sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát egészen apróra
felkockázzuk és olívaolajon megpirítjuk kb.3-4 perc alatt. Ekkor hozzáadjuk a
fűszereket, egy percig pirítjuk még, majd belekeverjük a rizst, legvégül a
karfiolt, még pár percig pirítjuk és kész is.
CH tartalom: 1 adag 37 g lassú CH-t tartalmaz.
Paradicsomos húsgombócok
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fejvöröshagyma (kb. 8 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 marék reszelt sajt
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2/3 tk köménymag
- 1-1,5 tk só
- bors
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma (kb. 10-12 dkg)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv paradicsom (40 dkg)
- 1 kis konzerv paradicsompüré (7 dkg)
- 1 kk méz
- 1 ek Worcestershire szósz
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- só, bors, olívaolaj
A húsgombóchoz a hagymákat finomra aprítjuk, a köménymagot mozsárban
összetörjük a sóval és borssal. Az egészet összekeverjük, jó alaposan
összegyúrjuk, majd legalább fél órát pihentetjük a hűtőben. Közben elkészítjük
a paradicsomszószt. Ehhez felaprítjuk a hagymákat, majd kevés olívaolajon 10
percig pároljuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a paradicsompürét, mézet és
fűszereket, valamint kb. 2-3 dl vizet. 10 percig főzzük.
Amíg a paradicsomszósz fő, előkészítjük a gombócokat. Kisebb golyókat formálunk
belőlük, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon minden oldalukat kb. 5 perc
alatt megpirítjuk. Ekkor beletesszük őket a paradicsomszószba, és alacsony
lángon további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű a szósz, öntsünk hozzá még egy kis
vizet.
Köretként tésztát kínálunk hozzá, diétát tartóknak 4 főre 18 dkg tésztával.
CH tartalom: 49 g CH/adag (fejenként 4,5 dkg száraztésztával számolva)
Kalóriatartalom: 437 kcal/adag (fejenként 4,5 dkg száraztésztával
számolva)
Szalonnás csirkecomb zöldborsós rizzsel
- 4 nagy csirke felsőcomb
- 1 közepes fej vöröshagyma kb. 10 dkg)
- 8 dkg bacon
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek kukoricaliszt - kb 10 g
- 38 dkg zöldborsó
- 12 dkg barna rizs
- kakukkfű
- só, bors, olaj
A vöröshagymát apróra felkockázzuk, a fokhagymát felszeleteljük, a bacont
felcsíkozzuk. A csirkecombokat bedörzsöljük sóval és borssal, majd egy egészen
kevéske olajon mindkét oldalát magas lángon megpirítjuk oldalanként 2-3 perc
alatt. Ezt követen félretesszük őket. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a
szalonnát és a hagymákat, hozzáadjuk a kakukkfűt (kb. 1 tk), majd visszatesszük
a csirkecombokat és felöntjük kb. 3 dl vízzel. Kevés sót és borsot adunk még
hozzá. Lefedjük, és közepes lángon rotyogtatva kb. 50 percen át főzzük, közben
megfordítjuk egyszer a húsokat.
A rizst kevés olajon megpirítjuk és kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízzel
felöntve kb. 45 perc alatt megfőzzük. A zöldborsót lobogó sós vízben megfőzzük,
kb. 5-8 perc alatt.
Az 50 perces főzési idő leteltével levesszük a fedőt a húsról és a léből egy
merőkanálnyit kimerünk egy kis tálkába, és csomómentesre keverjük a
kukoricaliszttel. Fokozatosan adunk még hozzá egy kevés folyadékot, majd
visszaöntjük a fazékba és forralunk rajta egyet, amíg szépen besűrűsödik a
szaft. Abban az esetben, ha kevés lenne a szaft, előzőleg vízzel felönthetjük
még.
A zöldborsóval elkevert rizzsel tálaljuk.
CH tartalom: 40 g CH/adag
Kalóriatartalom: 515 kcal/adag (bőre nélkül kevesebb)
Indiai sült karfiol leves (1,5 l)
- 1 nagyobb
fej karfiol (hasznosított rész kb. 500 g)
- 1 közepes
fej vöröshagyma (kb. 100 g)
- 2 gerezd
fokhagyma
- 2 kk őrölt
kurkuma
- 2 cm friss
gyömbér
- 1/2 friss
zöld chili (ízlés szerint lehet több is)
- 1/2 kk
koriander mag
- 8-10 szem
kardamom mag
- 1,2 l
zöldségalaplé
- só,
olívaolaj
A karfiolt
rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, megszárítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire
helyezzük őket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, frissen őrölt sóval, borssal
megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük.
Közben előkészítjük a levesalapot. A vöröshagymát egészen apróra vágjuk. A
chilit félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és ereket (ízlés szerint hagyhatunk
benne belőlük, ha nagyoncsípősen szeretjük), fekarikázzuk. A gyömbért és
fokhagymát megpucoljuk, majd a chilivel és a fűszerekkel együtt mozsárba
tesszük és pépesítjük. Sűrű fűszerpasztát kell kapnunk.
Vastag aljú
lábasban kevés olívaolajat hevítünk és megpirítjuk rajta a vöröshagymát. Amikor
már kezd megbarnulni, hozzáadjuk a fűszerpasztát és 1-2 percig tovább pirítjuk.
Hozzáadjuk a megsült karfiolt (pár pici rózsát kihagyhatunka tálaláshoz), majd
forrástól számítva 5 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és már tálalhatjuk
is, ízlés szerint még sózhatjuk.
Tipp:
Készíthetünk a tetejére kevés olajban ropogósra pirított hagymakarikát is.
CH tartalom: 8 g/adag 4 fő esetén
Kalóriatartalom: 90 kcal/adag
Almás zellerkrémleves
- 2 közepes zellergumó (kb. 35 dkg)
- 1 nagy zöld alma (kb. 10-12 dkg)
- 1/2 vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál kakukkfű
- szerecsendió
- (olíva)olaj
- só
A hagymát felaprítjuk, a zellert megpucoljuk és felkockázzuk. Az almát
meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Egy fazékban kevés olajat hevítünk, és
megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zellert, 2 percig sütjük, majd felöntjük 1
liter vízzel, és beletesszük az almát is. Sózzuk, és a levest forrástól
számított 25 percen át főzzük. Amikor már majdnem megfőtt a zeller, kevés
szerecsendiót reszelünk bele, és ízesítjük a kakukkfűvel. Botmixerrel az
egészet pürésítjük, majd összemelegítjük a tejszínnel, de már nem főzzük.
Hagymacsírával megszórva tálaljuk.
CH tartalom: 7 g CH/adag
Kalóriatartalom: 99 kcal/adag
Fehérboros-gombás rizs (4 főre)
- 15 dkg basmati rizs
- húsleves
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál friss kakukkfűlevél
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
Vastagabb aljú edényben felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst,
majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel.
Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.
Közben elkészítjük a gombát: alaposan megmossuk, felszeleteljük. Egy nagy
serpenyőben, kevés forró olajon két részletben megpirítjuk, majd félretesszük.
A serpenyőbe öntjük a fehérbort és a kakukkfüvet, 1 percig forraljuk, majd a
gombát beleszórva további 1 percig főzzük, végül összeforgatjuk a rizzsel.
CH tartalom: 32 g CH/adag
Indiai karalábés, vörös lencsés leves
- 2 közepes karalábé (tisztítva mérve kb. 40 dkg)
- 1 kis vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 15 dkg vörös lencse
- 2 dl kókusztej
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál Cayenne-bors
- 4-6 szem kardamommag
- só
- kókuszzsír vagy (olíva)olaj
A vöröshagymát felaprítjuk, a karalábét és a sárgarépát kockákra vágjuk. Kevés
felhevített kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, 1
percig pirítjuk, majd elvegyítjük a karalábéval és a sárgarépával. Néhány
percig sütjük, ezután felöntjük annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje a
zöldségeket. Sózzuk, forrástól számított 10 percig főzzük, hozzáadjuk az
alaposan leöblített lencsét és a kókusztejet. További 10-15 percig főzzük, amíg
a zöldségféle és a lencse meg nem puhul. A leves 1/4-ét kiszedjük, botmixerrel
pürésítjük, majd az egészet újra összekeverjük.
CH tartalom: 30 g CH/adag
Kalóriatartalom: 160 kcal/adag
Paradicsomos-gombás bulgur csirkehússal
Hozzávalók 2
személyre
- 10 dkg bulgur
- 1 főtt csirkemellfilé (maradék is lehet)
- 1 kis vöröshagyma
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom (7 dkg)
- 1 teáskanál Worchestershire szósz
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
A bulgurt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben kb. 10-15 perc
alatt megpároljuk, ezalatt az összes folyadékot magába szívja. A finomra aprított
hagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát,
és nagy lángon megsütjük. Sózzuk, belekeverjük a paradicsompürét és 1/2 dl
vizet, 1 percig főzzük, végül hozzáadjuk a szálaira szedett csirkehúst. A
kakukkfűvel és a Worchestershire szósszal ízesítjük.
CH tartalom: 45 g CH/fő
Kalóriatartalom: 430 kcal/fő
Hideg vörösboros meggyleves mandulával (vagy
mandula nélkül)
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1 kg magozott meggy
- 2 rúd fahéj
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 dl tejszín
- 5 dkg nyírfacukor
- 2 tk mandulaaroma
- 2 ek szeletelt mandula (20 g)
Egy nagy fazékba 8 dl vizet öntötünk a kimagozott meggyre (kb. pont elfedi),
hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és a vörösbort és forrástól számítva 10 percig
főzzük alacsony lángon. Két nagy merőkanálnyi meggyet kiveszünk belőle (pont
annyit, hogy normális sűrűségű legyen a leves, különben nagyon
"tömött" a meggytől) és azt botmixerrel pürésítetjük. Elvegyítjük a
tejszínnel, majd visszaöntötjük a leveshez. Hozzáadjuk a mandulaaromát is és
összemelegítjük a levest, demár nem forraljuk. Lehűtjük. A szeletelt mandulát
száraz serpenyűben megpirítjuk, tálaláskor megszórjuk vele a levest.
Az én meggyem nagyon édes volt, így alig kellett bele cukor, de ha valaki nem
ilyen szerencsés, vagy csak édesebben szereti, tehet bele többet is.
A mandulás ízesítés elhagyható, a nélkül is nagyon finom. :)
CH tartlom: 25 g CH/fő (ebből 19g gyors CH) 6 fős adagok esetén,
37 g CH/fő (ebből 29 g gyors CH) 4 fős adagok esetén
Kalóriatartalom: 237 kcal/fő 6 fős adagolás esetén, 356 kcal 4 fős
adagok esetén
Brokkoli krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej brokkoli (kb. 35 dkg)
- 1 kis krumpli (kb. 10 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- só, bors, szerecsendió
A brokkolit rózsáira bontjuk, a krumplit megpucoljuk és felaprítjuk, és a
fokhagymával együtt bő 1 liter sós vízben megfőzzük. Botmixerrel pürésítjük,
felöntjük a tejszínnel. Újra összemelegítjük, de már nem forraljuk. No és
persze dukál hozzá sajtos pirítós is. :)
CH tartalom: 9 g CH/fő
Kalóriatartalom: 152 kcal/fő
Paradicsomleves hüvelyesekkel, spanyolosan
Hozzávalók 4 személyre
- 1 konzervparadicsom (40 dkg)
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1,2-1,5 l víz
- 1 konzerv-csicseriborsó (40 dkg)
- 15 dkg fagyasztott zöldbab
- 20 dkg zöldborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt, őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 2 babérlevél
- só
- (olíva)olaj vagy kókuszzsír
A kétféle hagymát felaprítjuk, a sárgarépát karikákra vágjuk. A hagymákat kevés
zsiradékon megsütjük, elvegyítjük a római köménnyel, a pirospaprikával, 1 perc
múlva pedig a sárgarépával. További 1-2 percig pirítjuk a zöldségeket, majd
hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet, és felöntjük a vízzel. Sózzuk,
forrástól számítva 15 percig főzzük. Ekkor – a babérlevél eltávolítását
követően – a felét botmixerrel turmixoljuk, majd az összes leveshez adjuk a
hüvelyeseket. Forrástól számított újabb 5 perc alatt (vagy amíg megfőnek a
zöldségek) készre főzzük.
CH tartalom: 31 g CH/fő
Kalóriatartalom: 218 kcal/fő
Karamellizált hagymás sárgarépa-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg vöröshagyma
- 5 dkg fehérrépa
- 1 evőkanál frissen aprított kakukkfű
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- só
- olívaolaj vagy kókuszzsír
A zöldségeket felkarikázzuk. A hagymát kevés zsiradékon kb. 5 perc alatt
aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, együtt további 2-3 percig
sütjük, majd felöntjük a vízzel vagy az alaplével. Sózzuk, a kakukkfűvel ízesítjük,
és a zöldségeket 10-15 perc alatt puhára főzzük a levesben. Botmixerrel
pürésítjük.
Tipp: kevés (kókusz)tejszínnel dúsíthatjuk.
CH tartalom: 9 g CH/fő
Kalóriatartalom: 83 kcal/fő
Gyömbéres-narancsos sárgarépa krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 kk cayenne-i bors
- 2 cm gyömbér
- 1 dl frissen facsart narancslé
- só
- bors
- olívaolaj
- frissen aprított menta a tálaláshoz
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A sárgarépát megpucoljuk, hasábokra
vágjuk. A narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, a gyömbért lereszeljük.
A hagymákat kevés olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gyömbért és még
egy percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépákat, és felöntjük 1,2 l
vízzel. Hozzáadjuk a sót, kevés borsot, a cayenne-i borsot, a narancs héját és
forrástól számítva közepes lángon fél órán át főzzük.
Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, a narancs levét is hozzákeverjük.
Ha kell, még fűszerezhetünk rajta. Frissen aprított mentával megszórva
tálaljuk.
CH tartalom: 15 g CH/fő (ebből 3 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 107kcal/fő
Rakott karfiol
Hozzávalók 4 személyre
- 1 közepes karfiol (kb. 55 dkg a hasznosított része)
- 40 dkg darált sertéscomb
- 20 dkg barna rizs
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 1/2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst,
majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk,
és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
A karfiolt rózsáira szedjük, és lobogó, sós vízben kb. 5 perc alatt előfőzzük.
A hagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. Kevés
olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, enyhén sózzuk,
borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. Néhány perc múlva elvegyítjük a
paradicsommal és a paprikával. További 3-4 perc alatt megsütjük, félretesszük.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, eloszlatjuk az alján a karfiol felét, erre
kerül egy réteg rizs, majd egy réteg hús, ismét rizs és hús, végül pedig a
megmaradt karfiol. A tetejére öntjük a tojással elkevert tejfölt, megszórjuk a
zsemlemorzsával. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük (az első 15 percben
letakarva), amíg szépen meg nem pirul a teteje.
CH tartalom: 47 g CH6fő
Kalóriatartalom: 569 kcal/fő
Sütőben sült mustármagos burgonya (2 főre)
- 45 kg burgonya (tisztítva mérve)
- 1,5 teáskanál mustármag
- 1/4 teáskanál só
- 2 teáskanál olívaolaj
A burgonyákat meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A mustármagból 1 teáskanálnyit
mozsárban kicsit megtörünk , majd elvegyítjük a sóval és olívaolajjal. Egy
tűzálló tálban összeforgatjuk a krumplit a fűszeres olajjal, majd megszórjuk a
maradék fél teáskanál mustármaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40
percig sütjük, az utolsó 10 percben felvehetjük a hőfokot 200 fokra.
Én még hozzáaprítottam egy friss chilit is, de szabadon variálható bármilyen
fűszerrel.
CH tartalom: 41 g CH/fő
Kalóriatartalom: 232 kcal/fő
Gombapaprikás teljes kiőrlésű tönkölynokedlivel
Hozzávalók 6 személyre:
- 70 dkg csiperkegomba
- 30 dkg laskagomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elhagyható)
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
a nokedlihez:
- 23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 1,6 dl tej
- 2 tojás
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- só
a tálaláshoz:
- tejföl
A gombát alaposan megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A megtisztított
vöröshagymát felaprítjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát,
1/2 dl vizet, és lefedve 5 percig puhítjuk. Beletesszük a gombát, majd a saját
levében, lefedve, néha megkeverve 15-20 perc alatt megpároljuk. Elvegyítjük a
tejföllel. Ízlés szerint ha sűríteni szeretnénk, 1 evőkanálnyi lisztet adhatunk
a tejfölhöz.
A nokedlihez a tojást a tejjel alaposan elkeverjük, majd elvegyítjük a
lisztekkel és az olajjal. Sűrű tésztát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval
forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Akkor van kész, ha a nokedli feljött
a víz tetejére. Leszűrjük, a gombapaprikással és tejföllel tálaljuk.
Tipp: ne keverjük túl a nokedli tésztáját, különben nagyon kemény lesz.
CH tartalom: 47 g CH/fő (ebből 10 g CH a gombapaprikás)
Kalóriatartalom: 347 kcal/fő (ebből 121 kcal a gombapaprikás)
Gombás-mascarponés tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg csiperke gomba
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek frissen aprított oregánó
- só, bors, olívaolaj
- 22 dkg durum tészta
A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük. A gombát megpucoljuk és felszeleteljük,
a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Egy nagy serpenyőben kevés olívaolaj
hevítünk, 4-5 per alatt megsütjük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk,
borsozzuk. Saját levében megpároljuk a gombát. Mikor a folyadék elpárolgott
róla, hozzáadjuk a mascarponét és az oregánót és összeforraljuk. Ha kell, még
sózzuk és borsozzuk.
CH tartalom: 47 g CH/fő
Kalóriatartalom: 567 kcal/fő
Tárkonyos pulykaraguleves
Hozzávalók 8 személyre
35 dkg pulykamellfilé
45 dkg fagyasztott zöldbab
20 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dl tejföl
3 evőkanál frissen aprított tárkony
só
frissen őrölt bors
olívaolaj
A megtisztított vörös- és fokhagymát felaprítjuk, a répákat vékonyan
felszeleteljük, a zöldbabot leöblítjük, a pulykamellet falatnyi kockákra
vágjuk. Vastag aljú fazékban, kevés olajon megpirítjuk a kétféle hagymát, majd
hozzáadjuk a pulykahúst. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús átsült, felöntjük 1,5-2 l
vízzel, majd beletesszük a kétféle répát, és a levest lefedve, közepes lángon
15 percig főzzük. Beleforgatjuk a zöldbabot is, további 5-10 perc alatt készre
főzzük. A főzési idő vége előtt pár perccel hozzáadunk 2 evőkanálnyi tárkonyt,
és ha szükséges, még borsozzuk.
A tejfölt elvegyítjük a liszttel, majd merőkanálnyi adagonként levest merünk
hozzá. Csomómentesre keverjük, és amikor már meleg a tejfölös elegy, a leveshez
öntjük. Összemelegítjük, és a maradék tárkonnyal megszórva tálaljuk.
CH tartalom: 8 g CH/fő
Kalóriatartalom: 134 kcal/fő
Zöldborsófőzelék csirkenuggetsszel
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg fagyasztott zöldborsó
- 1 dl tejföl
- 2 dkg fehér tönkölyliszt
- 2-3 teáskanál szárított majoránna
- só
- őrölt bors
a nuggetshez:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 3,5 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorza
- 1 púpozott evőkanál fehér tönkölyliszt
- 1 tojás
- só
a sütéshez:
- kókuszolaj
A zöldborsót megfőzzük annyi sós, majoránnás vízben, amennyi éppen ellepi. Ha
megpuhult, egy magas műanyag tálba kimerünk belőle 2-3 merőkanálnyit, és
botmixerrel pürésítjük. A tejfölt elvegyítjük a liszttel, és fokozatosan merünk
hozzá a borsó főzővizéből, közben mindig alaposan elkeverjük. A borsópürét és a
tejfölös habarást is a borsóhoz adjuk. Ha nem elég sűrű a főzelék, főzzük még
rövid ideig, vagy pürésítsük benne a borsó egy részét. Ha szükséges, sózzuk,
borsozzuk.
A nuggetshez a csirkemellfilét kisebb darabokra vágjuk, sózzuk. Lisztbe, majd a
felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába forgatjuk. Bő kókuszolajban
megsütjük, közben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk aranybarnára
süljön. A főzelékkel tálaljuk.
CH tartalom: 50 g CH/fő (ebből 9 g CH a nuggetsz)
Kalóriatartalom: 276 kcal a főzelék, a nuggetsz további kb. 253 kcal
Paradicsomos-mozzarellás csicseriborsó saláta
- 1 konzerv csicseriborsó (400 g)
- 1 kisebb fej lilahagyma (50 g)
- 200 g koktélparadicsom
- 100 g mozzarella
- 1 ek frissen aprított snidling
- 1 tk fehérborecet
- 2 tk vörös pesto
- 3 ek olívaolaj
- 2 tk citromlé
A csicseriborsóról leöntjük a levét és alaposan leöblítjük. A lilahagymát
egészen vékonyan felkarikázzuk. A koktélparadicsomot félbe/negyedbe vágjuk, a
mozzarellát felkockázzuk. Az öntet hozzávalóit kevés sóval és borssal
összekeverjük. Majd az egészet egy nagyobb tálban összeforgatjuk.
Két főre elosztva egy termetes adag saláta, 4 fő esetén előételnek jó,
pitakenyérrel vagy tortillával kínálva.
CH tartalom: 4 fő esetén 1 adag 16 g lassú CH-t tartalmaz, 2 fő esetén 32 g
CH-t.
Fetás csicseriborsó saláta (4 főre)
- 2 doboz konzerv csicseriborsó (800 g)
- 150 g feta
- 1 kisebb lilahagyma
- 2 ek friss / 1-2 tk szárított bazsalikom
- kevés olívaolaj, bors
A csicseriborsót alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük. A lilahagymát félbe
vágjuk, majd egészen vékonyan felszeleteljük. Összekeverjük a hozzávalókat és
már kész is.
Kínálhatunk hozzá pitakenyeret is.
CH tartalom: 1 adag 27 g CH-t tartalmaz
Csicseriborsós-kukoricás vegyes saláta
- 2 nagyobb sárgarépa (hasznosított része kb. 150 g)
- 400 g csicseriborsó (1 konzerv)
- 160 g saláta
- 1 csokor újhagyma (hasznosított része kb. 65 g)
- 300 g főtt kukorica
- 2 kisebb kápia paprika (hasznosított része kb. 100 g)
- 250 g koktélparadicsom
- 1 ek fehérborecet
- 4 ek olívaolaj
- 2 púpos tk magos dijoni mustár
- 1 tk méz
- só, bors
A sárgarépát lereszeljük, a csicseriborsóról leöntjük a levet és leöblítjük, a
salátát összetépkedjük, az újhagymát felkarikázzuk. A paprikát felcsíkozzuk, a
koktélparadicsomot félbe vágjuk. Az öntet hozzávalóit elkeverjük, majd minden
hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk és fél órát állni hagyjuk. Tálalhatjuk
is.
CH tartalom: 1 adag30 g CH-t tartalmaz
Háromhagymás- ricottás teljes kiőrlésű quiche
Hozzávalók a tésztához:
- 300g tk tönkölybúza liszt
- 150 g vaj
- 4 ek víz
- 1/2 tk só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 közepes méretű póréhagyma (kb.: 85 g)
- 1 csokor újhagyma (kb.: 80 g)
- 1 közepes méretű lilahagyma (kb.: 120 g)
- 250 g ricotta
- 1 dl tejszín
- 2 tojás
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított tárkony
- 1/2 tk só
- bors
- 130 g sajt (intenzívebb ízű)
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen
kinyújtjuk úgy, hogy 4 centivel szélesebb legyen, mint a piteforma, majd
kibéleljük vele a formát.. Levágjuk a felesleges széleket, villával megszurkáljuk
az alját és sütőpapírral (amit előzően alaposan összegyűrtünk)
teszünk a tortalapra, amire sütőgyöngyot/szárazbabot/rizst öntünk, hogy a
tészta sütés közben ne emelkedjen meg. 180 fokos sütőben (légkeveréses) 10-15
percig sütjük, majd eltávolítjuk róla a papírt és a nehezéket és még 5
percig sütjük (amíg ropogósra sül a tészte).
Eközben elkészítjük a tölteléket. A hagymákat felkarikázzuk és kevés
olívaolajon megfonnyasztjuk. A tejszínt, a tojásokat, sót, ricottát, borsot,
fűszereket simára keverjük egy tálban, majd ebbe keverjük bele a megsült
hagymát és a sajt felét.
Ha kész van a tésztánk, kivesszük a sütőből és felhevített olajjal megkenjük
gyorsan, majd még 1 percre visszatesszük sülni. Ezt követően ismét kivesszük,
eloszlatjuk rajta a tölteléket, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és 180
fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
CH tartalom: 10 szelet esetén 1 szelet 22,7 g CH-t tartalmaz (ebből 1,4
g gyors CH)
Sütőtökös-fetás rétestorta (6 nagyobb / 8 kisebb
szelet)
750 g sütőtök (pucolt mennyiség mérve)
- 2 ág rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj + a tészta kenéséhez
- 200 g tk réteslap (6 db)
- 200 g feta
- 35 g fenyőmag
- 1 szárított chili
- 3 ek tej
- 1 tojás
- só, bors
A sütötköt megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. Elkeverjük a két evőkanálnyi
olívaolajjal, rozmaringlevelekkel és mellédobáljuk száraz héjastul a
fokhagymagerezdeket. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt puhára
sütjük. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a
tojást és a tejet is. Ha kell, sózzuk még. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben
megpirítjuk, majd az elmorzsolt chilipaprikával együtt elkeverjük a fetával.
Egy nedves konyharuhát kiterítünk, erre helyezzük az első réteslapot, megkenjük
kevés olívaolajjal, majd kibéleljük vele a piteformát. A sütőtökös töltelék
felét belekanalazzuk, a kilógó tésztát behajtogatjuk úgy, hogy a szélein kicsit
több tésztát hagyunk, hogy a következő réteg betöltésekor se folyhasson ki a
töltelék. Rámorzsoljuk a feta felét. Újabb réteslapot kenünk meg olajjal és
fektetünk rá egy másik lapot, ezt a fetás rétegre tesszük és megismételjük a
sütőtök-feta rétegezést. A tetejére helyezzük az olajjal enyhén megkenjük
maradék két réteslapot, hogy egy kicsit "meggyűrődjenek".
Visszatesszük a sütőbe, és további 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kínálhatunk hozzá krémes házi tejfölt.
CH tartalom: 6 szelet esetén 1 szelet 41 g lassú CH-t tartalmaz, 8
szelet esetén 31 g CH-t.
Spenótos-juhtúrós quiche
- 200 g tk tönkölyliszt
- 110 g vaj
- 3-4 ek víz
- 300 g spenót
- 150 g juhtúró
- 100 ml tejszín
- 1 kis fej lilahagyma (kb 70 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- só, bors, olívaolaj
A tésztához a lisztet elkeverjük fél teáskanálnyi sóval, elmorzsoljuk a vajjal,
majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Ha 4 kis pitét csinálunk belőle, 4 részre
osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk. Kibéleljük vele a piteformát/formákat,
villával megszurkáljuk az alján a tésztát. Sütőpapírral kibéleljük őket,
sütőgyöngyöt/szárazbabot szórunk rá. 180 fokos sütőben (légkeveréses) 10 percig
sütjük, majd eltávolítjuk róla a papírt és a nehezéket és még 5 percig
sütjük (amíg ropogósra sül a tészta).
Eközben elkészítjük a tölteléket. A spenótot alaposan megmossuk, megszárítjuk.
A lilahagymát és a fokhagymákat felkarikázzuk és kevés olívaolajon
megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a spenótot és pár perc alatt kevergetve megvárjuk,
amíg a spenót összeesik. Sóval, borssal ízesítjük. Levesszük a tűzről és amíg
még meleg, belekeverjük a juhtúrót. A tejszínt elkeverjük a tojásokkal és
azegészet összekeverjük (érdemes minél később belekeverni a tojásos részt, hogy
a forró spenót ne változtasson a tojás állagán
Ha kész van a tésztánk, kivesszük a sütőből és felhevített olajjal megkenjük
gyorsan, majd még 1 percre visszatesszük sülni. Ezt követően ismét kivesszük,
eloszlatjuk rajta a tölteléket és 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
CH tartalom: 37 g/pite (4 kis pite esetén)
Kalóriatartalom: 567 kcal/pite (4 kis pite esetén)
Cukkinis lepény (6 szelet)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 70 dkg cukkini
- 20 dkg darált pulykamell
- 10 dkg (barna) rizs
- 15 dkg feta sajt
- 3 tojás
- 1,5 evőkanál friss kapor
- 2 evőkanál friss petrezselyem
- 1,5 ek friss menta
- 20 dkg (teljes kiőrlésű) réteslap
- (olíva)olaj
- vaj
A vöröshagymát apróra felkockázzuk. Egy vastag aljú fazékban kevés olajat
hevítünk, néhány perc alatt megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst és
további 1 percig pirítjuk. Felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres
mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt megfőzzük.
(Fehér rizs esetén a főzési idő kb. 15 perc.) Ha elkészült, villával
fellazítjuk a rizsszemeket. Amíg a rizs fő, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a
cukkinit, szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A darált pulykahúst kevés olajon
megsütjük egy serpenyőben. (Nem kell tökéletesen megsülnie.) Ha a rizs megfőtt,
levesszük a tűzről hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, elkeverjük a darált hússal, feta
sajttal, a cukkinivel, az enyhén felvert tojásokkal és a friss fűszerekkel.
Sózzuk, borsozzuk. Egy 20x30 cm-es tepsit kikenünk olvasztott vajjal. A
réteslapokat félbevágjuk és a lapok felével kibéleljük a tepsit, több rétegben
helyezve rá a réteslapokat, a lapok közé egy kevés olvasztott vajat kenünk.
Eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a maradék réteslappal (a rétegek között
kevés olvasztott vajjal megkenve) befedjük a tetejét, a kilógó széleket pedig
behajtogatjuk. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 30-35 perc
alatt megsütjük.
CH tartalom: 39 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 394 kcal/szelet
Édesburgonyás vöröslencse dhal (egytál)
- 1 kisebb édesburgonya
- 20 dkg vöröslencse
- 1 kis konzerv paradicsompüré (7 dkg)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 tesákanál koriander mag
- 1 kis piros szárított chili
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál friss menta
- kókuszvaj/(olíva)olaj
- só
A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért
felaprítjuk. Az édesburgonyát megpucoljuk és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A
vöröslencsét hideg vízzel alaposan leöblítjük. A koriander magot mozsárban
megtörjük a szárított chilivel együtt, majd elkeverjük a kurkumával. Egy magas
falú serpenyőben kevés kókuszvajat/olajat hevítünk, megpirítjuk benne a
vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd egy perc elteltével
hozzáadjuk a fűszerkeveréket. További egy percig pirítjuk, majd felöntjük 7,5
dl vízzel, hozzáadjuk a burgonyát, a vöröslencsét és a paradicsompürét. Sózzuk,
10 perc alatt készre főzzük. Az aprított mentával elkevert joghurttal tálaljuk.
CH tartalom: 42 g
CH/adag
Kalóriatartalom: 124 kcal/adag
Teljes kiőrlésű zsemle
Hozzávalók a zsemléhez (8 darabhoz):
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 g élesztő
- 1 tk só
- 275 ml víz
A kisebbik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. A
nagyobbik tálba morzsoljuk bele az élesztőt, majd öntsük fel a kézmeleg vízzel.
Egy fakanállal keverjük el benne az élesztőt, amíg feloldódik (egy nem túl
gusztusos, zavaros élesztős vizet kell így kapnunk). Ebbe az élesztős vízbe öntjük
bele a sóval elkevert lisztet. Kézzel óvatosan elkezdjük keverni, elég pár
ujjal, felesleges az egész kezünket használni, mert utána csak küzdhetünk vele,
hogy levakarjuk róla a ráragadt tésztát. Viszonylag hamar össze kell állnia a
tésztának, ekkor lefedjük a kisebbik tállal (előtte kitörölgetjük a lisztet
belőle) és 10 percig állni hagyjuk. Számomra meglepő módon ez a kis
pihentetés egy rendkívül kezelhető tésztát eredményez később.
Szóval ha letelt a 10 perc, levesszük az üvegtálat és a tésztakupac egyik
oldala alá nyúlunk, megfogunk egy kis adag ragadós tésztát és ezt a darabot a
tésztalabda közepére húzzuk, majd belenyomjuk. 90 fokkal elforgatjuk a tálat és
ezt a mozdulatot megismételjük. Majd újra elforgatjuk a tálat, újabb
tésztamennyiségek nyomunk a közepébe és ezt így ismételjük összesen tízszer.
Ekkor újra lefedjük és 10 percig állni hagyjuk. Ezt követően ugyanezt a
feladatsort ismételjük meg még 2 alkalommal (tehát a tészta
nyújtása-nyomása-elforgatása + 10 perc pihentetés), majd még egyszer,
negyedszerre is ismételjük a "gyúrást". Látni fogjuk, hogy mire a
negyedik gyúrással-dagasztással is végzünk, egy rugalmas, könnyen
kezelhető tésztát kapunk. Ekkor lefedjük utoljára és egy órán át kelesztjük.
Ekkor lisztezett felületre borítjuk a tésztát, majd 8 egyenlő részre vágjuk.
Tenyerünkkel gömbölyű labdákat formálunk belőle. A labdákat a sütőpapírral
bélelt tepsire helyezzük és ha van akkora tálunk, akkor aztborítunk rájuk, ha
nincs, konyharuhával takarjuk le őket. További kb. 20 percig kelesztjük őket,
amíg duplájára kelnek a zsemlék. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra és egy
tepsit behelyezünk a sütő aljába. Mikor a tészta megkelt, egy pohár hideg vizet
öntünk a sütőben lévő tepsibe, majd behelyezzük sülni a zsmeléket. 15 perc elég
is nekik.
CH tartalom: 1zsemle 33 g lassú CH-t tartalmaz
Teljes kiőrlésű bucik 10 db
- 3,3 dl langyos víz
- 32 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 13 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg búzasikér
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított
- 1,5 teáskanál só
A vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az
alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a
tésztát, és az első kelesztést is a gépben hagyjuk (kb.1,5 óra). Ha lejárt a
kelesztés, kivesszük a tésztát, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk és 10
egyenlő részre osztjuk, kis vekniket formázunk belőle. Kivajazott sütőformába
tesszük, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Száraz konyharuhával
leterítjük és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Az utolsó 20 percben
előmelegítjük a sütőt 210 fokra, alulra belehelyezünk egy üres tepsit. Ha
letelt a kelesztési idő, és a kenyerünk szépen, kb. kétszeresére megkelt, a
tetejüket vízzel lespricceljük. Az üres tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk,
betesszük a vekniket a sütőbe és 200 fokon 15-17 percig sütjük. Akkor van kész,
ha kongó hangot ad.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor 10-15 perc alatt, dagasszuk be a tésztát és
kelesszük 45 percen át, vagy használjuk a több fázisos kelesztés-dagasztást.
CH tartalom: 29 g CH/darab - az egész kenyér 297 CH
Kalóriatartalom: 160 kcal/darab - az egész kenyér 1604 kcal
Tipp: a liszt fajtájától, minőségétől függően ehhez a vízmennyiséghez
több lisztre is szükségünk lehet. Dagasztás közben nézzünk bele az üstbe, és ha
túl ragacsos a tészta, adjunk még hozzá lisztet.
- 25 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg fehér
tönkölyliszt
- 1 tojássárgája
- 6 dkg
nyírfacukor/eritrit
- 1 csipet só
- 3,5 dkg élesztő
- 2,8 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 1,5 dkg átszitált,
cukrozatlan kakaópor
- 1 tojásfehérje
- 1 dkg szeletelt
mandula (elhagyható)
- Az élesztőt a tejben
1 tk. cukorral felfuttatjuk. (Ha még nem csináltunk ilyet: a langyos tejbe
belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük a cukorral, pár percet várunk, és
elkezd kicsit megemelkedni és habosodni.)
- A liszteket, a
nyírfacukrot/eritritet és a sót egy tálban összekeverjük, a közepére
csinálunk egy kis mélyedést, beledobjuk a tojássárgáját és hozzácsurgatjuk
az élesztős tejet.
- Dagasztókaros
robotgéppel szép simára dagasztjuk 8-10 perc alatt (váljon el a tál
falától).
- Amikor a dagasztás
végéhez közeledünk, szórjuk hozzá a kakaóport, de már ne dagasszuk túl
sokáig, hogy a kalács márványos legyen.
- Langyos, huzatmentes
helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk, belehelyezzük a
sütőformába, újrakelesztjük, óvatosan megkenjük a tojásfehérjével, és
megszórjuk a mandulával.
- 200 fokra
előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd letekerjük 160 fokra, és még
25 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Ha kihűlt,
szeletelhetjük, kis adag házi (diabetikus) lekvárral fogyaszthatjuk
(aminek a ch értékét adjuk hozzá, amikor eszünk belőle!).
Egy
szelet kalácsban (1 cm vastag, 3,5 dkg)
kb. 11, 5 g szénhidrát van, 10 dkg-ban 34,16 g ch található. Ha nem fogyna
el egyszerre ez a kalács, és szeretnél mindig friss kalácsot enni, akkor
kihűlés után szeleteld fel, fagyaszd le, így csak mindig elő kell kapni egy
szeletet, és kiolvasztani.
- Mi egy 30x11 cm-es
ovális formában sütöttük, de egy 22 cm-es kuglófforma is tökéletes.
- Ha tudunk szerezni
kezeletlen héjú citromot, belereszelhetjük a héját, úgy még finomabb.
- Ha nem tapadásmentes
a sütőformánk, érdemes vékonyan kivajazni és kilisztezni.
Isteni kiflik
Hozzávalók (16 db-hoz):
- 40 dkg teljes kiőrlésű
tönkölyliszt
- 20 dkg fehér
tönkölyliszt
- 3 dkg élesztő
- 4 dl langyos víz
- 1 tk. cukor
- 2 csapott tk. só
- 3 ek. olívaolaj
- 2 dkg
szezámmag/lenmag/darálatlan mák (elhagyható)
- A cukrot feloldjuk a
langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
- A liszteket
összekeverjük a sóval egy tálban, és a közepére kis mélyedést készítünk.
- A mélyedésbe belecsurgatjuk
az olajat majd az élesztős egyveleget, és kézzel vagy egy dagasztókaros
robotgéppel lágy, sima tésztát gyúrunk pár 4-5 perc alatt. (Ha
lágyabb a tészta, könnyebben kel meg.)
- Egy konyharuhával
lefedjük és langyos, huzatmentes helyen kb. 35-40 perc alatt megkelesztjük.
- Ha megkelt,
elfelezzük a tésztát. Egymás után, lisztezett deszkán 2 db kb. 40-45 cm
átmérőjű kört nyújtunk belőlük, majd 8-8 körcikkre vágjuk.
- Előmelegítjük a
sütőt 220 fokra, 2 tepsibe sütőpapírt teszünk.
- A körcikkeket
egyesével a hosszú oldaluktól kezdve kifli formájúra göngyölgetjük,
befektetjük a tepsibe, megkenjük őket langyos vízzel, és megszórjuk a
kívánt maggal.
- Mehet is a sütőbe, 15
perc alatt sül kívül ropogósra, belül puhára. :-)
Tipp:
- Mivel kelt tésztáról
van szó, tegyünk egy tálka vizet a sütőbe!
- Mielőtt feltekerjük,
megkenhetjük olvasztott vajjal és megszórhatjuk pl. apróra vágott
snidlinggel is, isteni lesz! :-)
- Amint kihűlt,
érdemes lefagyasztani, amit helyből nem eszünk meg.
A
számok:
- 1 darab mag nélküli
kifliben (feltételezve, hogy egyformák lettek) 22,54 g szénhidrát
található, 30 g ch-os reggelihez pont jó, ha eszünk mellé még egy kis
friss paradicsomot, paprikát is. 10 dkg kifliben 35 g ch lesz.
- 2 dkg szezámmagban
4,68 g ch van.
- 2 dkg lenmagban 5,76
g ch van.
- 2 dkg mákban 4,8 g
szénhidrát van.
2 dkg
mindegyikből elég ahhoz, hogy finoman megszórjuk a 16 db kiflinket, így
darabonként nem növeli meg jelentősen a kiflik ch értékét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése