Tészták:Leszögezem,magamnak
készült kezdőnek való összefoglalás,még ezen felül az interneten,a csoportban
is sok minden más megtalálható. Nekem ez segített a kezdetekben,plusz a
gépemhez való vastagági táblázat (atlasz 150) ami a csoportban van
fent(bemásolom ide a végére is).
Fajtái: magyar (olasz)
Cérnametélt (capellini/tagliolini)
Széles metélt (tagliatelle) 10-25
cm hosszú
Hosszú
metélt 17-25
cm hosszú,0,5 cm széles
Rövid
metélt 5*5,8
cm hosszú,4 mm széles
Csiga 3x3
cmes kockából
Kagyló
Csipetke csipkedni
kell
Lasagna a
tepsink méretéhez igazitjuk (ha van egy 25x25 cmes
akkor ekkora lapokat vágunk)
Spagetti 25
cm hosszú
Nagykocka 1,5/2x1,5/2
cm
Kiskocka 0,55x0,55
cm
Eperlevél
(reginette) 1x2
cm csipkés/hullámos szélű
Eperszalag 0,5
cm széles.3 cm hosszú
Lebbencs teljes
száradás után összetörni,nincs szabványméret
Csusza tépkedjük,nem
teljesen kiszáradva
Tarhonya 1,8-6
mm közötti reszelt/aprított tészta,
Szarvacska
Gyufa 2
mm széles,4cm hosszú
(Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket
fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt)
lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat
szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.)
Nyújtáshoz:
0-9ig számozott géphez:Nyújtani
kezdjük,mindegyiket 0-ával,majd attól függően milyenre vágjuk folytatjuk: Cérnametélt: 0-1-2-4-6-8
Szélesmetélt,eperlevél,lebbencs/csusza: 0-1-3-5-7
nagykocka,lasagne 0-1-2-4-6
A tarhonyánál a lehető legkeményebbre gyúrjuk a tésztát,mivel apró lyukú
reszelőn kell lereszelni. Vagy aprító gépbe.
A csoprtban
megtalálható egy táblázat is erről,amiben benne van a 0-7ig számozott gép is.
Alapreceptek:
1)
1 tojás + 2 tojásnyi liszt (h
ragadna kezünket lisztezni/vagy egy kevés liszt)
Pl: 56g a
tojás,akkor 2x56-nyi liszt
2)
1 tojás +10 dkg liszt
Só,olaj illetve más hozzávalókat is lehet
hozzáadni,ha szárítjuk akkor érdemes elhagyni a sót és olajat.
- 30 dkg liszt,3
tojás,csipet só,löttyintésnyi (kb. 1 evőkanál) olívaolaj
- 50 dkg liszt, 4 db tojás, 10 g só (kb. 1 teáskanál),
30 ml víz (2 evőkanál)
És
még ezeregy fajta található meg a csoportba illetve interneten is.Mindenki
próbálkozzon,tapasztalja ki melyik a neki megfelelő.
Gépekhez általában más recept kell,mindegyikhez más más illetve ki
kell tapasztalni. De sok van a csoportban is.
Gyúrás:
Gyúrni lehet kézzel is ( a lisztet
átszitáljuk-hogy szellősebb állaga legyen- közepébe mélyedést csinálunk. ebbe
jöhet a tojás és víz ha kell,illetve só.) és géppel is (a gépünkbe beleteszünk
minden hozzávalót-én a tojással vagy kis vízzel kezdem így nem marad annyi
liszt az alján,majd a liszt).
5-10
perc alatt kigyúrjuk a tésztát,akkor jó ha nem ragad,de nem is túl kemény.
Ezután 30 percet pihentetjük lisztezett tálban/deszkán.
Vágás/aprítás:
A
30 perc pihentetés után kinyújtjuk a tésztát (sodrófával vagy géppel,kinek
mi),a megfelelő vastagságig, majd újra pihenni haggyuk. 10-15 percet vagy még
úgymond egymáshoz érve/egymásra téve a lapok nem ragadnak össze. Lisztezni
érdemes közben is. Szépen vágni akkor lehet ha elértük ezt a szikkadsági fokot.
Szárítás:
-Nem túl hüvös/meleg helyen ahol van egy kis
szélmozgás
-100% pamut terítőn(vagy vászonon,de
semmiképpen ne műanyagon) olyanon ami segíti a kiszáradást/nedvesség vesztését
-akár készíthetünk házilag szárítót,állót (egy régi kinyitható álló faszárítókét székre
egy tiszta fanyelet feltenni stb )és fekvőt is.(egy keretbe fixálunk valamiféle
hálós anyagot-régi függönyt,új szúnyoghálót,aprólyukú drótanyagot,mint a
szitában ilyesmiket)
- tésztafügő de 1-3 estét/napot minimum
szárítani kell,míg csontszáraz lesz
-lisztezni és forgatni kell, az elején gyakran
aztán egyre ritkábban
-lehet aszalógépben is szárítani,vagy
hajszárítóval, ventillátorral rásegíteni
Tárolás:
papírzacskóban,péksütis zacskóban,jól záródó
műanyag,illetve üveg tárolókban,én a lisztes zsákban szoktam,pamut
zsákban,papír dobozban letakarva,celofán lélegző zacskó stb.
Források:a csoportbeli kommentek,videók
Weboldalak:
http://elsoreceptjeim.blogspot.com/2014/02/hazi-teszta-tesztageppel.html
http://izevegett.blogspot.com/2011/03/hazi-cernametelt.html
https://receptekkonyve.hu/recept/hazi-gyurt-teszta/
http://www.gock.hu/Met%C3%A9lt-t%C3%A9szt%C3%A1k?page=2
https://www.youtube.com/watch?v=_61IIQK9Ycs
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése