Gonosz hóemberek - Fűszeres kekszgolyók sütés nélkül
A most
következő süti ötletét Pinteresten láttam, mert egyébként nagy rajongója vagyok
ennek a fórumnak is. Többször készítettem már ezt a hóembert, bár itt a blogon
még nem számoltam be róla. Az első alakalommal a kis kalapjuk mini Oreo
kekszek voltak, most pedig a cukormentesség miatt lett dió.
A süti
belsejéhez saját ötletet találtam ki, nem azt, ami az eredeti receptben van.
Tekintve,
hogy nálam már egy ideje tombolnak a fűszeres sütik, természetesen ez most is
előkerült, mézeskalács fűszerrel és szuper fincsi zabkeksszel.
Előre
jelezném, hogy az én hóemberkéim nem úgy néznek ki, mint ezek az eredeti
prototípusok. Az enyémek valamiért úgy döntöttek, hogy inkább gonosz hóemberek
lesznek.
A recept
rendkívül egyszerű, egyedül a mártás folyamata tart kicsit tovább, de így is
kb. 35-40 perc alatt elkészül.
Hozzávalók 7
db hóemberhez
110 g keksz
(nálam cukormentes Gullon zabkeksz)
100 g vaj
1
mokkáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
Nekem nem
volt szükséges több édesítésre, de ha szeretnél tehetsz a tésztába.
Mártáshoz és
díszítéshez:
kb. 200 g
fehércsokoládé (nálam cukormentes)
amennyiben
szükséges 1-2 evőkanálnyi olaj
egy kockányi
ét vagy tejcsoki
A hóember
orra nálam piros festékkel színezett fehércsoki, ami még korábbi alkalomról
maradt, de lehet venni narancssárga csokit is. Az ugyan nem cukormentes, de
szerintem ennyi belefér még egy diétába is.
Szárított
sárgarépa, vagy normál sárgarépa darabkával is helyettesíthető. Annyira kicsi
kell belőle, hogy nem viszi el az ízét. Korábban volt, hogy sárgarépával
díszítettem ilyen édességet.
Elkészítése:
A kekszet
ledarálom, hozzákeverem a fűszerkeveréket és összegyúrom a puha vajjal. 7 db
egyforma golyót formázok belőle, majd hűtőbe teszem pihentetni kb. 15 percre.
Ez idő alatt
vízgőz felett elkezdem felolvasztani a csokit. Mivel ez egy kis mennyiségű
csoki, azért hogy ne terüljön szét porcelán müzlis tálkába teszem, vagy
választhatsz egy szélesebb szájú bögrét is.
A tálka alja
ne érjen bele a forró vízbe, csak a gőz érje. Kevergetés mellett kb. 10 perc
alatt szépen felolvad. Most jöhet a mártás, használhatsz mártóvillát
(bonbon készítő eszköz), vagy normál villát. Ha kicsit hígítanál a csokin, hogy
szebben folyjon, akkor egy kevés szoba hőmérsékletű olajat lehet bele önteni.
Fontos, hogy
a golyókba nem szúrom bele a villát, mert széteshet, csak belepottyantom a
csokiba, aztán kihalászom.
A hóember
talpa úgy készül, hogy egy kanállal sütőpapírra (a sütőpapír azért jó, mert
dermedés után könnyen eltávolítható lesz) körkörös mozdulattal teszek egy kis
csokit, majd erre jöhet a mártott golyó. A fél diót pedig még ilyenkor
odanyomom, amikor a csoki még nem szilárdult meg.
Amikor
minden hóembert csokival kimártottam, visszateszem a hűtőbe dermedni, közben
megolvasztom az arcához használt csokikat, majd a megszilárdult golyókra arcot
rajzolok.
Ne feledd,
hogy én nem éppen vagyok kézügyes, neked ennél sokkal szebb is lehet. :)
Amennyiben
tetszett a recept, további recepteket találsz a blogon, valamint híreket
érdekességeket a Facebook és Instagram oldalamon.
A Recept Guru csevegő csoportot azoknak az olvasóimnak
ajánlom, akik szívesen beszélgetnek a témáról.
http://receptguru.cafeblog.hu/
https://www.facebook.com/receptguru/
https://www.instagram.com/recept_guru/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése