Hogyan készítsünk raviolit, avagy a tökéletes töltött batyu nyomában ~ A 10 legízletesebb ravioli recept ~ A receptfüzet a ravioli formázó szett promóciós anyagaként íródott 1 A tökéletes ravioli titka Azonkívül, hogy otthon készítjük és nem a zacskóból dobjuk be a lobogó vízbe, az egyik legfontosabb trükk, amivel feldobhatjuk ezt az amúgy sem egyszerű ételt, hogy a főzés után különböző mártásokba forgatjuk, esetleg kevés olajban gyorsan megpirítjuk, vagy egy forró fűszeres barna vajjal nyakon locsoljuk, majd ...... megesszük! :-) Ez nem az egyik leggyorsabban elkészíthető tészta étel amikor elsőre készítjük, de a második alkalommal, már könnyebb és rövidebb idő alatt végzünk, majd, a harmadik alkalommal már pikk-pakk meglesz és akkor a gyorsan valami finomat kategóriába tehetjük. Imádni való ez a tészta, mivel a töltelékek ezerféleképpen variálhatóak: a zöldségestől, a húsoson át a halasig, szóval tényleg rengeteg fajtája létezik! A legfontosabb ez esetben is, mint minden töltött házi tésztánál, az, hogy a tésztát alaposan gyúrjuk össze, majd szép vékonyra nyújtsuk ki kézzel vagy géppel. A szaggató és formázó szettel villámgyorsan legyárthatók a batyuk, azonban fontos, hogy összehajtás előtte kevés 2 vízzel vagy tojással nedvesítsük meg körben a tészta szélét, hogy az jól összetapadjon és ne nyíljon szét főzés közben. A tészta teljesen egyszerű, a lenti mennyiségek az arányokat hivatottak jelezni: Hozzávalók: • 10 dkg szitált liszthez 1db L-XL méretű tojás • kevés olívaolaj • 1 csipet só A szitált lisztet borítsuk a nyújtódeszkára vagy konyhapultra, közepére formáljunk krátert, amelybe üssük bele a tojást, adjunk hozzá 1 csipet sót és 1 evőkanál olívaolajat. Ezután alaposan gyúrjuk össze a tésztát míg az kellően kemény és bársonyos felületű nem lesz, majd helyezd a hűtőbe 30 percre pihenni. Pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki ( tésztanyújtó gépen 6-os 7-es fokozaton), majd használjuk a Ravioli szett szaggatóját és vágjunk tökéletesen a formázóba illő lapkákat, amelyekbe mehet is az imádnivaló töltelék. 3 1. Húsos ravioli mascarponés paprikamártással Hozzávalók a töltelékhez: • 30 dkg darált sertéshús (vagy marhahús) • 1db vöröshagyma • 10 dkg mascarpone krémsajt • 1 bögre sajt, lehetőleg parmezán (a töltelékhez és a tálaláshoz) • 4 ek napraforgó olaj • só ízlés szerint • bors ízlés szerint • 0.5 csokor petrezselyem Hozzávalók a paprikamártáshoz: • 15 dkg mascarpone • 1 db kápia paprika • 1.5 dl főzőtejszín • 2 ek paprikakrém • 3 gerezd fokhagyma • 3 ek napraforgó olaj • só ízlés szerint • bors ízlés szerint • 0.5 csokor petrezselyem Hozzávalók a tésztához: • 40 dkg finomliszt • 4 db L-XL méretű egész tojás • 1 csipet só • 1 evőkanál olívaolaj Elkészítés: − Töltelék: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 perc alatt összesütjük, majd félrehúzzuk a tűzről, és kihűtjük. Ezután belekeverjük a reszelt parmezánt, a mascarponét és az apróra vágott petrezselyemzöldet. 4 − Paprikamártás: Az olajon átfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott, és összesütjük. A mascarponéval elkeverjük, és ízesítjük sóval, borssal, paprikakrémmel. Felöntjük a tejszínnel, és pár perc alatt összeforraljuk. A végén friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. − Töltés és kifőzés: Az előzetesen elkészített és kiszaggatott tésztát a formázóba helyezzük, majd egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk a tésztalapok közepére. A tészta széleit ujjunkkal vagy egy ecset segítségével megnedvesítjük (vízzel vagy felvert tojással), majd a formázót összehajtva elkészítjük a raviolikat. Az így elkészített raviolikat forrásban lévő sós vízbe helyezzük, addig főzzük, amíg a tésztadarabok fel nem jönnek a víz tetejére. A kifőtt tésztákat tányérra helyezzük majd bőségesen meglocsoljuk a mártással, ízlés szerint reszelt parmezánnal tálaljuk. 5 2. Gombás húsos ravioli tejszínes mártásban Hozzávalók a töltelékhez: • 25 dkg darált hús • 15 dkg gomba • 1 fej vöröshagyma • fél csipet petrezselyemzöld • bors • só • 3-4 evőkanál olaj Hozzávalók a mártáshoz: • 1 doboz (2 dl) főzőtejszín • 1 kis pohár tejföl • 1 teáskanál ételízesítő • 2 evőkanál étolaj • 3 dkg vaj Hozzávalók a tésztához: • 30 dkg finomliszt • 3 db L-XL méretű egész tojás • 1 csipet só • 3/4 evőkanál olívaolaj Elkészítés: − Töltelék: A zsiradékon kissé megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a darált húst, majd saját levében addig pirítjuk, amíg megpuhuljon. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott gombát, ismét sózzuk, borsozzuk és addig pirítjuk erős lángon, amíg a levét elfövi. Ekkor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd elzárjuk alatta a lángot. − Paprikamártás: Az olaj-vaj keverékét felmelegítjük, beleöntjük a tejfölt, simára keverjük, ezután bele kerül a a főzőtejszín, hozzáadjuk az ételízesítőt, pici őrölt borsot, majd az egészet jól összeforraljuk. 6 − Töltés és kifőzés: Az előzetesen elkészített és kiszaggatott tésztát a formázóba helyezzük, majd egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk a tésztalapok közepére. A tészta széleit ujjunkkal vagy egy ecset segítségével megnedvesítjük (vízzel vagy felvert tojással), majd a formázót összehajtva elkészítjük a raviolikat. Az így elkészített raviolikat forrásban lévő sós vízbe helyezzük, addig főzzük, amíg a tésztadarabok fel nem jönnek a víz tetejére. A kifőtt tésztákat a felmelegített mártásba szedjük ki és további 1-2 percig a mártásban főzzük őket. Ezt követően tányérra halmozzuk és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. 7 3. Rántott ravioli Marinara szósszal Hozzávalók a töltelékhez: • 3 ek olívaolaj • 600 g darált marhahús • 1 közepes db fehér hagyma • 1 közepes db paradicsom • 4 gerezd fokhagyma • 3 ek füstölt pirospaprika • 1 dl paradicsomlé • só-bors ízlés szerint • 1 kávéskanál fahéj • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény • 2 teáskanál bazsalikom • 150 g mozzarella Hozzávalók a Marinara szószhoz: • 4 ek olívaolaj • 2 nagy db paradicsom • 600 g konzerv paradicsom (3 db konzerv lucullus koktélparadicsom) • 1 közepes db fehér hagyma • 4 gerezd fokhagyma • 3 teáskanál oregánó • chili ízlés szerint • só-bors ízlés szerint • 1 teáskanál balzsamecet • 1 ek nádcukor • 3 szál petrezselyem Hozzávalók a tésztához: • 60 dkg finomliszt • 6 db L-XL méretű egész tojás • 2 csipet só • 2 evőkanál olívaolaj 8 Elkészítés: − Töltelék: Az apróra vágott hagymát olívaolajon kicsit megpároljuk, mehet rá a kockára vágott paradicsom, az aprított fokhagyma, plusz a fűszerek. Kicsit lepirítjuk őket. Ezután kerül rá a darált hús, amivel alaposan összeforgatjuk, lepirítjuk. Ráöntjük a paradicsompürét, és készre pároljuk. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a reszelt mozzarellát. Ezt a masszát töltjük majd a tésztába. Halmonként tehetünk még rá 1-1 kis darab mozzarellát pluszban, az ízlésünkre van bízva. − Marinara szósz: Az apróra vágott hagymát olívaolajon kicsit megpároljuk, mehet rá a kockára vágott paradicsom, az aprított fokhagyma, plusz a fűszerek. Kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel (kb. 3 konzerv), és belekeverjük. Összefőzzük, majd kicsit leturmixoljuk, de nem telejen simára: jó, ha kicsit darabos marad. A frissen vágott petrezselymet a végén tesszük hozzá. − Töltés, kifőzés és kirántás: Az tésztákat a már korábban ismertetett módon megtöltjük a töltelékkel majd sós vízben kifőzzük. Ezt követően a tésztákat kiszedjük, hagyjuk őket lecsepegni, majd hagyományos módon bepanírozzuk őket (liszt, tojás, zsemlemorzsa). Végül bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket. Marinara szósszal, frissen reszelt parmezánnal és petrezselyemzölddel tálaljuk. 9 4. Zöldfűszeres Ravioli paradicsommártással Hozzávalók a töltelékhez: • 25 dkg ricotta • 1 db chili (friss, magok nélkül) • 1 csokor petrezselyem • 0.5 csokor snidling • fehér bors ízlés szerint • só ízlés szerint • 5 dkg parmezán sajt Hozzávalók a paradicsommártáshoz: • 10 db koktélparadicsom • 1 csokor petrezselyem • 2 gerezd fokhagyma • 5 ek olívaolaj • só ízlés szerint • 1 ek vaj Hozzávalók a tésztához: • 20 dkg finomliszt • 2 db tojás • 1 db tojássárgája • 1 tk só Elkészítés: − Töltelék: A chilit, a metélőhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk és összekeverjük a hozzávalókkal, majd egy éjszakára a hűtőben állni hagyjuk. − Paradicsomszósz: Egy serpenyőt felmelegítünk, majd 2 ek olajat öntünk bele és rádobjuk a szeletekre vágott fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg a hagymák éppen elkezdenek színt kapni, majd még 3 ek olajat öntünk hozzá, ami lehűti az egészet. Megsózzuk és félrerakjuk. Közben a paradicsomokat megmossuk és félbevágjuk. Visszatesszük a serpenyőt a tűzre, ha felforrt, beledobjuk a paradicsomokat és a durvára vágott petrezselymet. 10 Fedő alatt 1 percet pároljuk, majd egy villa segítségével összenyomjuk a paradicsomokat, beledobjuk a vajat és a durvára vágott petrezselymet. Még egy percig főzzük majd elzártjuk alatta a gázt. − Töltés és kifőzés: Az tésztákat a már korábban ismertetett módon megtöltjük a töltelékkel majd sós vízben kifőzzük. Ezt követően a tésztákat közvetlenül a visszamelegített szószba szedjük és 1-2 percig tovább főzzük folyamatosan forgatva a szószban. Tányérra szedve, sajttal és friss petrezselyemmel tálaljuk. 11 5. Cukkinivel töltött Ravioli paradicsomos szószban, sült padlizsánnal Hozzávalók a töltelékhez: • 2 kis db cukkini • só ízlés szerint • bors ízlés szerint • 0.5 csokor bazsalikom • 1 teáskanál olívaolaj Hozzávalók a mártáshoz: • 1 kis db padlizsán • 1 evőkanál olívaolaj • 2 evőkanál ajvár • 3 db szárított paradicsom • 20 dkg passzírozott paradicsom Hozzávalók a tésztához: • 20 dkg finomliszt • 2 db tojás • 1 evőkanál olívaolaj • 1 teáskanál só Elkészítés: − Töltelék: A cukkinit kisebb (0,5x0,5 cm) kockákra vágjuk. Kevés olajon sóval, borssal, erős tűzön 2-3 perc alatt átsütjük. Végül aprított bazsalikomot adunk hozzá, de ekkor már levesszük a tűzről. (De lehet ez menta is.) − Szósz: A padlizsánt vékony, 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, vékonyan megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, és száraz serpenyőben mindkét oldalát megsütjük erős lángon, míg barna színt kap. Konyhai törlőre szedjük. Az aszalt paradicsomot, az ajvárt és a passzírozott paradicsomot késes aprítóban összevágjuk, serpenyőben egyet rottyantunk rajta, a kész tészta alá merve tálaljuk. 12 − Töltés, kifőzés és tálalás: Az tésztákat a már korábban ismertetett módon megtöltjük a töltelékkel majd sós vízben kifőzzük. Az elkészült tésztákat forró olajos serpenyőbe szedjük és gyorsan átforgatjuk rajta mindkét oldalát. A szószból a tányér aljára merünk egy nagyobb adagot, majd erre helyezzük rá a tésztákat, és extra köretként a sült padlizsánt. 13 6. Őzlábgombás Ravioli Hozzávalók a töltelékhez és szószhoz: • 7 nagy db gomba (őzláb gomba ) • só ízlés szerint • 3 gerezd fokhagyma • 1 ek vaj • bors ízlés szerint • petrezselyem ízlés szerint (apróra vágva) • 2 dl tejszín • 1 l szárnyas alaplé (vagy zöldség alaplé) Hozzávalók a tésztához: • 20 dkg finomliszt • 2 db tojás • 1 evőkanál olívaolaj • 1 teáskanál só Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és a serpenyőbe a vajhoz adjuk. Kicsit megdinszteljük, és hozzáadjuk a gombát. Borsozzuk és petrezselymet szórunk rá. Addig sütjük amíg a gomba ki nem ereszti és el nem fővi a levét. Ezután a felét kiszedjük, ezzel fogjuk megtölteni a tésztákat. A maradékot felöntjük tejszínnel és sűrűre főzzük, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. − Töltés, kifőzés és tálalás: Az tésztákat a már korábban ismertetett módon megtöltjük a töltelékkel majd sós vízben kifőzzük. Tálaláskor a maradék mártással leöntve tálaljuk. 14 7. Kecskesajtos-medvehagymás Ravioli Hozzávalók a töltelékhez: • 0.3 csokor medvehagyma • 10 dkg kecskesajt Hozzávalók a mártáshoz: • 0.5 citromból nyert citromlé (kezeletlen) • 0.5 citromból nyert citromhéj (kezeletlen) • bors ízlés szerint • 3 dkg vaj Hozzávalók a tésztához: • 20 dkg finomliszt • 2 db tojás • 1 evőkanál olívaolaj • 1 teáskanál só Elkészítés: A medvehagymát nagyon finomra vágjuk, és összekeverjük a kecskesajttal. Az így elkészített tölteléket töltsük az elkészített tésztába, majd forrásban lévő sós vízben főzzük őket készre. Közben egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és reszeljük bele a citrom levét és a héját. Ha a tészták elkészültek, csöpögtessük le és tegyük bele őket a citromos vajhoz. Forgassuk át, és borssal megszórva azonnal tálaljuk. 15 8. Kínai töltött tészta (Gyoza) Hozzávalók a töltelékhez: • 200 g darált marhahús • 20 dkg kínai kel (néhány levél) • 1 ek snidling • 1 gerezd fokhagyma • 0.5 ek gyömbér (kinyomott leve) • 1 csipet só • 1 csipet cukor • 0.5 teáskanál szójaszósz • 1 teáskanál szezámolaj • bors ízlés szerint • 2 ek napraforgó olaj (sütéshez) Hozzávalók a mártáshoz: • 1 közepes db zöldhagyma ( apróra vágva) • 2 ek szójaszósz • 1 ek ecet • 1 ek chiliolaj • 1 ek szezámolaj Hozzávalók a tésztához: • 170 ml víz • 200 g kenyérliszt bl80 Elkészítés: − Tészta: Olyan tésztát gyúrjunk a hozzávalókból, hogy az ne legyen ragacsos, s az állaga olyan puha legyen, mint a fülcimpa. Takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával és pihentessük néhány percet. Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát és szaggassuk ki a batyukat. − Töltelék: A kínai kelt felvágjuk apróra, megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. A húst a gyömbér levével, sóval, cukorral, fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal, borssal jól összedolgozzuk. A kínai kelt kicsavarjuk és a hússal jól összegyúrjuk. 16 − Töltés és készre sütés: A korongok közepére kb. egy evőkanál tölteléket teszünk. A korongok szélét félkörben vizes ujjal végig simítjuk, majd félbehajtjuk és a széleket összenyomkodjuk, s tegyük félre egy tányérra, majd folytassuk a többivel. A tányéron ne érjenek egymáshoz, nehogy összeragadjanak. Az olajat melegítsük meg serpenyőben, majd a gyozákat szép sorban tegyük bele, s addig süssük, míg az aljuk szép barna nem lesz. (Ha akarjuk, a másik oldalukat is ropogósra süthetjük). Kevés vizet (fél pohárral) öntsünk a serpenyőbe és fedjük le. Addig pároljuk, amíg a víz el nem tűnik a serpenyőből. Szósszal együtt tálaljuk. 17 9. Citromos-ricottás Ravioli Hozzávalók a töltelékhez: • 250 g ricotta • 1 citromból nyert citromhéj • só ízlés szerint • 10 dkg parmezán sajt Hozzávalók a mártáshoz: • 10 dkg vaj • 1 csokor zsálya • 10 dkg parmezán sajt • fekete bors ízlés szerint Hozzávalók a tésztához: • 400 g finomliszt • 1 kávéskanál só • 2 teáskanál olívaolaj • 4 db tojás • 1 evőkanál víz Elkészítés: A ricottához reszeljük a parmezán sajtot és a citrom héját, és kevés sóval ízesítjük. Az tésztákat a már korábban ismertetett módon előkészítjük, majd megtöltjük a töltelékkel és sós vízben kifőzzük. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a zsályaleveleket, és néhány percig pirítjuk. A megfőtt batyukat a vajas mártásba szedjük és alaposan átforgatjuk őket. Frissen őrölt borssal és reszelt parmezán sajttal tálaljuk. 18 19 10. Banánnal és nutellával töltött ravioli fehér csokoládé szószban Hozzávalók a töltelékhez: • 1 banán • 1 csipet fahéj • 1-2 evőkanál nutella Hozzávalók a szószhoz: • 8 dkg fehér csokoládé • 2 dl habtejszín Hozzávalók a tésztához: • 10 dkg liszt • 1 tojás • 1 csipet só • 1 evőkanál kakaó • 1 evőkanál olaj Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. A kakaó miatt kicsit nehezebben áll össze, ezért szükség szerint 1 kanál hideg víz adhatunk hozzá. Az összegyúrt tésztát felezzük meg és nyújtsuk ki 2 hosszú vékony csíkra. Akinek van gépe a 6-os fokozatig nyújtsa. Készítsük el a tölteléket. Egy banánt villával pépesítsünk, adjunk hozzá 1 leheletnyi fahéjat. A formázóba helyezett tésztaszeletek közepére kiskanállal helyezzünk egy kis banánkupacot, majd kanalazzunk nutellát a banánpépre. Egy vizes ecsettel húzzunk ragasztócsíkokat a töltelékek köré és hajtsuk össze a formázót. Forraljunk vizet és dobjuk lobogó vízbe a raviolit. Nagyon gyorsan elkészül, kb. 1,5 perc. Szedjük kivajazott tálba a kifőtt tésztát. A szószhoz forraljuk fel a tejszínt, majd kevergessük el a feldarabolt csokoládét a forró tejszínbe. Addig kevergessük, amíg fényes szósszá alakul. Kanalazzunk a szószból a tányérokra, fektessük rá a kifőtt tésztát, reszeljünk rá fehér csokoládét és adjunk mellé pár szelet banánt. 20
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése