Gluténmentes IR kenyér
élesztővel:
Hozzávalók ~ 1150g kenyérhez
590 ml langyos víz
2 csomag porélesztő (vagy 50 g friss élesztő)
2 ek. (20g) méz (vagy 2 púpos kk. cukor)
3 ek. olívaolaj
5 csapott ek. útifűmaghéj
5 csapott ek. lenmagliszt/darált lenmag
Az alábbiakat mérhetjük
egy edénybe:
210 g kölesliszt (vagy
helyettesíthető csicseriborsó liszttel, kókuszliszttel vagy ezek keverékével)
90 g amaránt liszt (ha nem kell, hogy lassú felszívódású legyen kukoricalisztet
vagy rizslisztet is használhatunk)
90 g hajdina
170 g barnarizsliszt (ha nem kell. hogy gluténmentes legyen zabliszttel
helyettesíthető)
2 csapott ek. egész
lenmag
2 kis kanál só
2 kis kanál tápióka
keményítő
Elkészítés:
A langyos vízben elkeverjük a mézet és az
élesztőt, lefedve hagyjuk felfutni, utána hozzákeverjük az olíva olajat, a
lenmaglisztet és az útifűmaghéjat, hagyjuk, hogy ez utóbbiak kicsit megszívják
magukat, majd a lisztkeverékhez adjuk és összegyúrjuk. (Nem kell sokáig gyúrni,
épp amíg összeáll.)
Elképzelhető, hogy több vizet is felvesz,
akkor bátran adjunk hozzá! Egy kicsit lágyabb ragacsos tésztát kell kapnunk,
majd aztán a sok szárazanyag utólag felszívja a nedvességet a tésztában.
Konyharuhával lefedjük a tálat és állni hagyjuk,
amíg megkel (50 fokra kicsit be majd kikapcsolt sütő gyorsítja az élesztő
munkáját). 30-40 perc elég.
Ha megkelt újra átgyúrjuk, majd mehet az
sütőpapírral bélelt sütőformába.
Ha kerek kenyeret szeretnénk kapcsos
tortaformába javasolt sütni (fél adagnál kis tortaformába), ha veknit sütünk
kacsasütő jénai tál aljába tehetjük (ez utóbbira csukjuk rá a tetejét is a
sütési idő végéig).
Ha a sütőformára helyeztük a tésztát alakítsuk
formára (ha több helyen szétnyílna a tészta csípjük össze két újjal, hogy
összetartsuk). Egy pengével vágjuk be a kenyér tetejét több helyen ferdén
(1-1,5 cm mélyen), toljuk vissza a langyos sütőbe és a sütőformában is hagyjuk még
újra megkelni (20-30 perc elég).
200 fokon, légkeveréses sütőben kb. 50-65 perc
alatt sül meg szép barnára. A végén levehetjük a fedőt is. Tűpróbát
alkalmazhatunk, ha nagyon ragacsosnak tűnik, süssük még, de ha már csak picit
ragacsos a tészta, akkor jó, mert mire kihűl pont megfelelő állagú lesz (nem
lesz száraz).
Javaslat: inkább süssük tovább (ha még nem
készül megégni J), mert úgy még finomabb lesz.
A felszeleteléssel várjunk, amíg teljesen
kihűl! Szép vékonyan lehet szeletelni. Ha nem fogyna el hamar (pár napon
belül), akkor a szeleteket alufóliába csomagolva, majd bezacskózva le lehet
fagyasztani és szeletenként elég kivenni a fagyasztóból. /Az a tapasztalatom,
hogy nem áll el sokáig különben./
Jó étvágyat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése