gyermek szakácskönyv
A
Drótpostagalamb recepttára
29. könyv
Gyermekek
szakácskönyve
Frank Júlia
Tartalomjegyzék
Bevezetés helyett............................................................................................................... 2
Mielőtt munkához látnál............................................................................................. 3
Eszközök, amelyek nélkül nem lehet munkához fogni................................................. 3
Nagyon fontos, hogy.................................................................................................. 4
A legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető hideg ételek...................................... 4
Tejszínes paradicsomleves (4 személyre).................................................................... 4
Joghurtos uborkaleves (4 személyre).......................................................................... 4
Kukoricasaláta (4 személyre)...................................................................................... 5
Lilahagyma-saláta (4 személyre)................................................................................ 5
Fokhagymás céklasaláta (4 személyre)...................................................................... 5
Túrókrém-változatok szendvicsre (4 személyre).......................................................... 6
Mártogatók (dresszingek)........................................................................................... 6
Meleg ételek kezdő ínyenceknek..................................................................................... 6
Meleg szendvicsek (4 személyre)................................................................................ 6
Sült rágcsálnivalók, bulira (8-10 személyre)................................................................. 7
Alufóliában sült héjas burgonya (4 személyre)........................................................... 7
Paprikás sült karfiol (4 személyre)................................................................................ 7
Tepsiben sült hagyma (4 személyre)........................................................................... 8
Zöldséges-kolbászos tepsi (4 személyre)..................................................................... 8
Sajtos rakott hús (4 személyre).................................................................................... 8
Bundás csirkecomb tepsiben (4 személyre)................................................................ 9
Grillcsirke sütőben (4 személyre)................................................................................. 9
Töltött puffancs (4 személyre)..................................................................................... 9
Bulisütik, nyalánkságok, édességek................................................................................ 10
Sós sütemény (2 nagy gáz-tepsire való)................................................................... 10
Tejfölös eperkrém (4 személyre)................................................................................ 10
Sült alma (4 személyre).............................................................................................. 10
Gyümölcszselé (8-10 személyre)................................................................................ 11
Krémsajtos túrópuding (4 személyre)........................................................................ 11
Narancsos joghurtkocsonya (4 személyre)................................................................ 11
Gyümölcsös piskóta (8 személyre)............................................................................ 12
Születésnapi emeletes torta (10-12 személyre).......................................................... 12
Hasznos tudnivalók.......................................................................................................... 13
Már tizenhat éves is elmúltam, de
még azt sem tudtam, hogyan kerül az asztalra egy szelet hús vagy a reggelihez
való szendvicskrém. Sajnos, egy hirtelen tragédia következtében elvesztettem
szüleimet. Ezután már senki sem tette elém az ételt, senki sem csomagolt nekem
tízórait. "Magad uram, ha szolgád nincsen!" alapon, mindent magamnak
kellett elkészítenem.
Ha akartam, ha nem, meg kellett
tanulnom főzni, ugyanis annyi pénzem sem volt, hogy egy héten legalább egyszer
vendéglőben ebédeljek. Meleg ételt enni pedig naponta tanácsos. Ezért kezdetben
a szükség vitt rá arra, hogy bizonyos dolgokat megtanuljak főzni, legalábbis
alapfokon. Később pedig rájöttem arra, hogy az ételkészítés nagyszerű dolog,
tulajdonképpen alkotás, még ha eredménye nem is maradandó! (Még csak az
hiányozna, hogy az étel megmaradjon! Hiszen akkor nem sikerült jól, nem
ízlett!)
Nem igaz, hogy órákat kell
eltölteni a konyhában ahhoz, hogy egy ételt megfőzzünk, bár az igaz, hogy
vannak bonyolult, sokféle munkafázist igénylő fogások. Természetesen mindenki
arra törekszik, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban elkészíthesse a
mindennapi ételeket.
Ma már sokféle eszköz segíti a
konyhában tevékenykedőket, nem úgy, mint nagyanyáink idejében, amikor vidéken
például a vajat, a száraztésztát, a befőtteket (a mai konzervek őseit) stb. is
házilag készítették, és ismeretlen volt a félkész és készételek vásárlásának a
lehetősége. Aki mondjuk 70 évvel ezelőtt gyárilag készített befőttet vagy
lekvárt vitt haza, azt bizony a falubeliek nagyon megszólták!
Kevés háztartás található ma
Magyarországon, ahol ne lenne hűtőszekrény és néhány fontos, a főzést-sütést
segítő kis konyhagép. Ezek használatával szinte percekre rövidülnek a hosszabb
időt vagy több erőt, energiát követelő munkafolyamatok.
E kis szakácskönyvben csupa olyan
ételreceptet találtok, amelyek rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthetők, és
amely ételeket bizonyára szívesen fogtok elfogyasztani. Arra is gondoltam, hogy
a manapság oly divatos bulikon (a zsúrok mai formáján) szükséges vendégváró
falatokat is elkészíthessétek, ne kelljen ezzel is fárasztani a sokféle
munkával túlterhelt édesanyátokat. Egyetlen étel sincs a receptek között,
amelyet ne tudna bármelyik gyerek elkészíteni. Persze lesznek közöttetek
ügyesek és kevésbé ügyesek, de bizonyára mindenkinek sikerélményt jelent, ha
egy tálca süteménnyel vagy szendviccsel büszkélkedhet: "úgy edd, hogy ezt
én csináltam!"
Vidám munkát és jó étvágyat
kívánok minden gyereknek, aki rászánja magát arra, hogy szüleit vagy barátait
megörvendeztesse saját készítésű, finom falatokkal:
Frank Júlia
Mielőtt munkához látnál
- feltétlenül moss kezet, utcai
ruhádat cseréld ki egy olyan munkaruhára vagy munkaköpenyre, amelyben jól érzed
magad;
- köss magad elé jól mosható
kötényt, mert konyhai "baleset" mindenkit érhet (pl. kiömlik a tej,
rád fröccsen a paprikás mártás stb.);
- lehetőleg olyan kötényt
válassz, aminek nincs zsebe, mert a zseb balesetveszélyes, beleakadhat a
tűzhely kezelőgombjaiba;
- a fejedet lehetőleg kösd be,
mert a levesben úszó hajszál meglehetősen gusztustalan látvány;
- a fiúk is vegyenek föl sapkát;
- olyan cipőt vagy papucsot húzz
fel, amely a konyhakövön sem csúszik;
- gondolatban tervezd meg, mit
fogsz főzni;
- ha meleg ételhez készülődsz,
vegyél elő fogókesztyűt, hogy a forró lábost vagy a tepsit meg tudd fogni;
- legalább két tiszta konyharuhát
tegyél kéz közelbe, hogy munka közben az asztalt, a kezedet vagy az
előkészített anyagokat szükség szerint meg tudd törölni;
- az ételhez szükséges összes
hozzávalót készítsd elő, hogy munka közben ne kelljen ki-be szaladgálni a
konyhából a kamrába;
- a papír és ceruza is legyen
melletted, hogy fel tudd írni, ha valamilyen élelmiszer elfogyott, és pótolni
kell;
- vedd elő a receptet (vagy
szakácskönyvet), hogy ne kelljen később maszatos kézzel szaladgálni, ha elfelejtenéd,
hogyan kell folytatni az étel készítését.
Eszközök, amelyek nélkül nem lehet munkához fogni
- jó kések, amelyek használatát
édesanyád megmutatja;
- vágódeszka (vágódeszkák),
amelye(ke)n biztosan vághatod, szeletelheted a különféle nyersanyagokat
(természetesen ügyelve arra, hogy a süteményes deszkán ne hagymát szeletelj!);
- mokkáskanál a fűszerek
adagolásához;
- annyi fakanál, ahány étel
egyszerre fő a tűzhelyen;
- néhány evőkanál a kóstoláshoz;
- az ételek jellegéhez illő
edényzet (például a salátakészítéshez salátástál, az öntet elkészítéséhez
kisebb keverőtál, a krémek készítéséhez habverő stb.).
Nagyon fontos, hogy
- piszkos, földes zöldségfélét,
burgonyát, egyszóval nyersanyagot ne tegyél kész vagy félkész étel mellé;
- a nyersanyagtisztítás után a
vágódeszkát forró vízben mosd el, mielőtt rátennéd az egyéb élelmiszert;
- minden munkafázis után meleg
vízzel és szappannal moss kezet, és a munkaasztalt is töröld meg; azzal a
ruhával, amellyel az asztalt törlöd, ne törülgess élelmiszert, se valamilyen
lábos vagy más edény szélét, ezekhez, valamint kezed törléséhez lehetőleg külön
ruhát használj;
- ha a konyha kövére leesik
valami, azonnal vedd fel, ha a kő nedves, maszatos lett, rögtön töröld fel,
nehogy elcsússz rajta;
- vigyázz a kezedre, vagyis
ügyelj arra, hogy ne vágd el; ha mégis bekövetkezett a baleset, akkor azonnal
kérj segítséget.
Tejszínes paradicsomleves (4 személyre)
Hozzávalók: fél liter, előzőleg
jól lehűtött paradicsom ivólé, 8 db kemény, friss paradicsom, 2 dl tejszín, 1
csokor zellerlevél, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a paradicsomlétől függően
kevés porcukor, ízlés szerint só.
Négy leveses csészét (vagy
kisebb, füles bögrét) a hozzá való kis alátétekkel együtt üresen tegyél a
hűtőszekrénybe!
A turmixgép poharába öntsd bele a
tejszínt és a paradicsomlevet, szórd rá a fűszereket és ízlés szerint cukrot.
A zellercsokrot folyó víz alatt
mosd meg, rázd le és vágd fel apróra, majd szórd a turmixba!
Jól zárd le a poharat (győződj
meg róla, hogy valóban lezártad), és a gépet indítsd el! Egy percig keverd,
hogy jó habos legyen!
A hűtőszekrényből vedd ki a
csészéket, töltsd meg a paradicsomlevessel, és tedd vissza a hidegre!
A paradicsomokat egyenként mosd
meg, törölgesd le és vágd fel gerezdekre!
A megterített asztalra tedd ki a
leveseket, és mindegyik csészébe rakjál paradicsomgerezdeket!
Megjegyzés: ez a leves nyáron, a
nagy melegben igen üdítő, különösen akkor, ha előzőleg minden hozzávalót jól
lehűtöttél. Ha nincs otthon tejszín, akkor tejjel is elkészíthető, úgy is
nagyon finom. Ha a turmixgéped csak kis űrtartalmú, akkor minden hozzávalót
felezz meg, és két részletben keverd össze!
10 perc alatt elkészül.
Joghurtos uborkaleves (4 személyre)
Hozzávalók: 4 dl (2 pohár joghurt,
1 kis szál kígyóuborka (15-20 dkg), 1 db közepes nagyságú ecetes (csemege)
uborka, 1 csokor friss kapor, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál porcukor, 1
teáskanál só.
Leveses csészéket vagy füles
bögréket tegyél be a hűtőszekrénybe!
A kaprot mosd meg, rázd le és
deszkán vágd apróra! A fokhagymagerezdeket ugyancsak tisztítsd meg és vágd fel!
A megmosott kígyóuborkát héjastól
karikázd nagyon vékonyra, a csemege uborkát reszeld meg az almareszelő durva
fokán!
Mindkét uborkát felezd meg! Az
egyik felét tedd a turmixgép poharába és öntsd rá a joghurtot!
Szórd bele a cukrot, a sót és a
kaprot, majd a fokhagymát! Jól zárd le a poharat és kapcsold be a gépet! Addig
keverd, amíg sűrű péppé nem válik!
Ha a massza már sűrű, önts hozzá
2 deci vizet, és ezzel keverd tovább habosra!
A leveses csészékbe öntsd bele az
uborkás joghurtot és tedd a tetejére a maradék uborkát! Rögtön tálald!
Megjegyzés: a leves nagyon üdítő,
különösen a meleg, nyári napokon. Ha egyszerre nem fér a turmixpohárba, akkor
az összes hozzávalót arányosan el kell osztani, és több részletben
összekeverni.
15 perc alatt elkészíthető.
Kukoricasaláta (4 személyre)
Hozzávalók: 1 doboz
csemegekukorica (konzerv), 3 evőkanál marinált (ecetes-olajos)
paradicsompaprika, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1
teáskanál mustár, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött
fehér bors.
A mártáshoz a tubusból egy mély
tálba nyomd az egész majonézt! Keverd hozzá a tejfölt, a mustárt, a sót, a
porcukrot és a törött borsot! Tedd hidegre!
A petrezselyem zöldet mosd meg,
rázd le és vágd egészen apróra!
A paradicsompaprikát szűrd le a
levétől és vágd egészen apró kockákra!
A mártásba keverd bele a
paradicsompaprika-kockákat és a petrezselyemzöld-darabkákat!
A konzervet bontsd ki, a kukoricát
szűrd le és tedd a salátába! Jól keverd össze!
Tegyél fóliát a tetejére, és tedd
be két órára a hűtőszekrénybe!
Megjegyzés: bármilyen pirított
kenyérrel vagy péksüteménnyel tálalhatod. Nagyon jó ízű saláta, amely vacsorára
is alkalmas. Petrezselyemzöld helyett kaporral is lehet készíteni.
20 perc alatt elkészíthető.
Lilahagyma-saláta (4 személyre)
Hozzávalók: 75 dkg lila hagyma, 4
evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál borecet (vagy gyümölcsecet), 1
teáskanál só, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
késhegynyi reszelt szerecsendió.
Félliternyi vizet forralj fel!
A hagymákat hámozd meg, és vágd
fel vékony karikákra!
Ha a víz forr, tedd bele a
hagymakarikákat és várd meg, amíg újra forr! Ezután számolj lassan húszig, és
öntsd bele az egészet egy szűrőbe! Hagyd a hagymát lecsöpögni!
A salátaléhez másfél deci vízben
keverd el az ecetet, sót, borsot, mustárt és cukrot. Kóstold meg és ízesítsd
utána!
Szórd bele a
szerecsendió-reszeléket is, végül az olajjal is keverd össze!
A hagymát öntsd egy mély
salátástálba, csorgasd rá az olajos-ecetes levet és keverd jól össze! Tegyél rá
egy alufólia lapot, hogy erős illata ne tegye tönkre a hűtőszekrényben levő
többi ételt. Legalább két óráig érleld a hidegen.
Megjegyzés: főtt virsli vagy
kolbász mellé kitűnő. Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert csavaros
tetejű üvegben sokáig eláll a hűtőszekrényben.
25 perc alatt elkészíthető.
Fokhagymás céklasaláta (4 személyre)
Hozzávalók: 1 literes üveg
céklasaláta, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 szál
tormagyökér (ecetes torma nem jó hozzá), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1
evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A mártáshoz a majonézt nyomd egy
mély tálba, keverd hozzá a tejfölt, sót, porcukrot és a törött borsot!
A vöröshagymát tisztítsd meg és
vágd fel nagyon apróra! A fokhagymát tisztítás után zúzd össze, vagy présen
nyomd át!
Mindkét hagymát keverd bele a
mártásba!
A tormát tisztítsd meg, majd
finom reszelőn reszeld le!
A céklát szűrd le a levétől és
vágd nagyon apró kockákra vagy csíkokra, ízlés szerint!
A céklát és tormát keverd a
fűszeres mártásba! Legalább két órán keresztül hűljön a hűtőszekrényben!
Megjegyzés: magában vagy pirított
kenyér szeletkékkel tálald, vagy bármilyen száraz húsfélével tedd az asztalra!
40 perc alatt elkészíthető.
Túrókrém-változatok szendvicsre (4 személyre)
Hozzávalók: 30 dkg félzsíros
tehéntúró, 2 dl sűrű tejföl, 1 kis doboz (5 dkg) füstölthal-pástétom (sprotni),
1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 1 csokor snidling, 1 gerezd
fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, 1 teáskanál citromlé.
Mély tálban villával törd össze a
tehéntúrót, és keverd össze a tejföllel, sóval és porcukorral!
A túrókrémet oszd el háromfelé,
és tedd három tálkába!
Az egyik részt keverd össze a
pirospaprikával és a megtisztított, zúzott fokhagymával!
A másik adagot vegyítsd össze a
kibontott és villával szétnyomott halpástétommal, valamint a citromlével.
A harmadik részt keverd el a
megmosott és apróra vágott petrezselyemmel, kaporral, snidlinggel!
Mindháromféle túrókrémet szorosan
fedd be egy darab alufóliával, és hűtsd a hűtőszekrényben legalább egy órán
keresztül!
Megjegyzés: kenyérrel,
péksüteménnyel, piros retekkel, zöldpaprikával tedd az asztalra, ahol mindenki
megkeni magának a szendvicsét!
30 perc alatt elkészül.
Mártogatók (dresszingek)
Hozzávalók: az uborkás
mártogatóhoz 1 dl tubusos majonéz, 1 dl tejföl, 1 db közepes csemegeuborka. 1
teáskanál mustár, csipet só, csipet cukor. A paprikás-paradicsomos mártogatóhoz
1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál
porcukor, csipet só; a rokfortos mártogatóhoz 5 dkg reszelt rokfort
(márványsajt), 2 dl kefir, 1 csokor snidling, csipet porcukor (só nem kell,
mert a rokfort sós), késhegynyi őrölt fehér bors.
Az uborkás mártogatóhoz keverd
össze a majonézt a tejföllel, mustárral, sóval, cukorral!
Az uborkát finom reszelőn reszeld
le, és keverd hozzá a fűszeres majonézhez!
A fokhagymát tisztítsd meg és
zúzd össze!
A paradicsomos-paprikás
mártogatóhoz a majonézt keverd simára a tejföllel, és kavard össze zúzott
fokhagymával, paradicsompürével, paprikával, sóval, cukorral és törött borssal!
Reszeld meg a rokfortot és keverd
a kefirbe! Ízesítsd csipet cukorral, borssal és az apróra metélt snidlinggel!
Mindhárom mártást takard le
alufóliával, és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe!
Megjegyzés: mindenféle nyers és
sült zöldséget, burgonyát vagy főtt virslit lehet belemártogatni.
30 perc alatt elkészül.
Meleg szendvicsek (4 személyre)
Hozzávalók: 12 db vékonyra
szeletelt szendvicskenyér vagy bármilyen kenyér, 10 dkg vékonyra szeletelt
füstölt sajt, 5 dkg juhtúró, 10 dkg sonka, 10 dkg vaj, 1 kis doboz májpástétom
(5 dkg), 1 db savanykás alma, 2 db zöldpaprika, 2 db tojás, só, törött bors,
mustár, ízlés szerint, 10 dkg reszelt sajt.
A megmosott tojást tedd kis
lábosba, és 10 percig főzd, hogy kemény legyen!
Vágd fel a sonkát vékony
csíkokra, a zöldpaprikát mosd meg, és vágd ki a csumáját; aprítsd fel csíkokra,
a paradicsomot metéld vékony karikákra!
Az almát héjastól vágd vékony
karikákra! A májpástétomot vedd ki a dobozból, és villával törd össze!
A kenyérszeleteket előmelegített
sütőben vagy grillsütőben mindkét oldalukon pirítsd meg!
Közben a főtt tojásokat hámozd
meg és karikázd fel!
Négy szelet pirított kenyeret
kenj meg vajjal, oszd el rajtuk a sonkacsíkokat és takard be almaszeletekkel!
További négy szelet kenyeret kenj
meg juhtúróval, tégy rájuk zöldpaprikacsíkokat, majd keménytojás-karikákat!
A maradék kenyereket vajazd meg,
kend fel a májpástétomot, és borítsd be paradicsomkarikákkal!
Az összes szendvicset tedd
tálcára, szórd meg reszelt sajttal, tedd forró sütőbe, és hagyd sülni, amíg a
sajt megolvad!
60 perc alatt elkészül.
Sült rágcsálnivalók, bulira (8-10 személyre)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kg
vastag sárgarépa, 1 kg nem fás karalábé, olaj a sütéshez.
A burgonyát és a karalábét hámozd
meg, a sárgarépát csak kapard meg! Jól mosd meg az összes zöldséget!
Tiszta ruhával törölgesd meg
mindegyiket, és vágd négybe a karalábét!
Gyaluld le az egészet, így
viszonylag egyforma vastagságú karikák lesznek belőle!
Jó egy liternyi olajat önts nagy
sütőserpenyőbe és forrósítsd fel (vagy a megfelelő mennyiségű olajjal kapcsold
be az olajsütő készüléket)!
A zöldséget kanállal adagold a
forró olajba, így nem fröccsen ki! Az olaj forrása pillanatig se szűnjön meg,
mert sülés helyett csak gőzben fog párolódni a sütnivaló.
A ropogósra sült zöldséget
szűrőkanállal vedd ki és rakd papírtörülközővel bélelt tálcára, hogy a fölös
olajat a papír felszívja!
Megjegyzés: a sült zöldségeket
nem szabad megsózni vagy lefedni, mert megpuhulnak, és levet eresztenek!
Különféle ízű mártogatókba lehet őket belemártogatni, amit nagy adag
papírszalvéta kíséretében tálalj mellé!
60 perc alatt elkészíthető.
Alufóliában sült héjas burgonya (4 személyre)
Hozzávalók: 8 szép nagy, hibátlan
burgonya, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, só és törött bors, ízlés szerint.
A burgonyákat alaposan mosd meg
és töröld szárazra!
Darabonként csomagold be
alufóliába, és tedd bele egy megfelelő nagyságú tepsibe! A sütő 10 percig
forrósodjon üresen, csak ezután told be a burgonyát a tepsin! Közepesnél kicsit
erősebb lángon süljön 40 percig.
Fogókesztyűvel húzd ki a tepsit!
Kesztyűvel bontsd ki a burgonyákat úgy, hogy felső részük szabad legyen!
Vágd be a burgonyák tetejét, a
vágatba rakj sajtszeleteket, és a tepsit tedd vissza a sütőbe, míg a sajt
ráolvad a krumplira! A tepsit kivéve minden tányérra két kis csomagot tegyél,
amit ki-ki maga fog tejföllel lelocsolni, és a fűszerekkel meghinteni!
Megjegyzés: a burgonyát héjastól,
vagy anélkül is lehet fogyasztani. Kitűnő és olcsó vacsora egy csésze teával.
70 perc alatt elkészíthető.
Paprikás sült karfiol (4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 4 dl
tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só,
1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A karfiolt tisztítsd meg a külső
leveleitől és szedd szét rózsáira!
A rózsákat tedd langyos vízbe,
hogy az esetleg benne levő apró rovarok kijöjjenek belőle!
A rózsákat jól csurgasd le!
Vajazz ki egy közepes tepsit!
A lisztet, pirospaprikát,
tejfölt, sót és borsot keverd össze a kis tálban!
A karfiolrózsákat mártogasd
egyenként a keverékbe és tedd a tepsire, jó szorosan egymás mellé!
A fokhagymát tisztítsd meg és
zúzd össze, majd keverd az olajjal együtt a tejfölbe!
A keveréket egyenletesen locsold
rá a karfiolra! A tepsit szorosan fedd le alufóliával!
A sütőt gyújtsd be, hagyd 10
percig melegedni, majd 30 percig párold benne az ételt közepes lángon, aztán
vedd le a fóliát és süsd pirosra a tetejét!
Megjegyzés: a jóízű ételt magában
is, de ünnepi köretként is tálalhatod.
60 perc alatt elkészíthető.
Tepsiben sült hagyma (4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 2
dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál
őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A sütőt gyújtsd be!
A vöröshagymát hámozd meg, és
deszkán vágd egy centi vastag karikákra!
Az összes hagymát szórd bele egy
olajjal kikent tepsibe, simítsd egyforma vastagra a tetejét és sózd meg!
A tejfölben keverd el a lisztet,
szórd bele az összes fűszert!
A keveréket kend fel a hagymára!
Fedetlenül tedd a forró sütőbe és
süsd 20 percig, amíg a hagyma teteje kissé megpirul!
Megjegyzés: sós vízben főtt
burgonyával vagy friss kenyérrel tálald ezt az igen egyszerű, ám nagyon jóízű
ételt!
30 perc alatt elkészíthető.
Zöldséges-kolbászos tepsi (4 személyre)
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség
(kelbimbó, karfiol, sárgarépa, zöldbab stb.), 4 pár kis debreceni (vagy egyéb
kolbász), 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fekete bors.
A sütőt gyújtsd be!
A zöldségeket tisztítsd és mosd
meg, majd jól csöpögtesd le! Szórd bele egy közepes nagyságú, kikent tepsibe!
A tejfölben keverd el a sót és a
borsot, majd egyenletesen locsold rá a zöldségre!
A kolbász bőrét húzd le, vágd
karikákra és szórd rá a tejfölös zöldségre! Hintsd meg reszelt sajttal!
Takard be a tepsit alufóliával,
és tedd forró sütőbe, és 30 percig párold közepes lángon!
Vedd le róla a fóliát és süsd még
pár percig!
Megjegyzés: vigyázz, nehogy
nagyon megbarnuljon a tetején levő sajt, mert akkor keserű lesz! Nagyon
egyszerű és könnyen készíthető étel, lehet ebéd vagy vacsora. Hagymasaláta
nagyon jó hozzá.
Egy óra alatt elkészíthető.
Sajtos rakott hús (4 személyre)
Hozzávalók: 4 nagy szelet
sertéstarja (csont nélkül), 4 nagyon vékony szeletre vágott császárhús (10
dkg-nál nem több), 2 db zöldpaprika, 10 dkg reszelt sajt, 1 nagy fej hagyma, 1
evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
Gyújtsd be a sütőt!
A hússzeletek mindkét oldalát
kend meg mustárral, sózd meg, borsozd meg!
Tisztítsd meg a hagymát, mosd meg
a zöldpaprikát!
Tedd a húsokat egy kis kivajazott
tepsibe, szorosan egymás mellé!
A hússzeletek tetejére karikázz a
hagymából, és rakd meg vékony paprikaszeletekkel!
Mindegyik húsra boríts rá egy
szelet császárhúst, és a tepsit szorosan zárd le alufóliával!
Tedd az egészet forró sütőbe, és
40 percig párold közepes lángon, ezután vedd le a fóliát és pirítsd meg a
tetejét!
Szórd rá a reszelt sajtot, és
csak annyi időre tedd vissza a sütőbe, amíg a sajt megolvad rajta!
Megjegyzés: bármilyen
burgonyakörettel és salátával nagyon finom.
60 perc alatt elkészül, közben
megsütheted mellé a burgonyát és összeállíthatod a salátát.
Bundás csirkecomb tepsiben (4 személyre)
Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 4
evőkanál zsemlemorzsa, 5 evőkanál olaj, 1 egész tojás, 2 evőkanál tej, 3
evőkanál liszt, 1 teáskanál só.
Gyújtsd be a sütőt! Készíts elő
egy megfelelő méretű tepsit, s az alját kend ki 2 evőkanál olajjal.
A csirkecombokat a forgóknál vágd
ketté, így 8 darab lesz! Mindegyiket sózd meg mindkét oldalán és mártsd
lisztbe!
A tojást a tejjel verd jó
habosra, és forgasd meg benne a lisztes húsdarabokat, majd azonnal hempergesd
meg a zsemlemorzsában!
A bundázott húsdarabokat rakd
egymás mellé a tepsibe!
A maradék olajat kenőtollal kend
a húsok tetejére és a tepsit fedd le alufóliával!
Told az egészet forró sütőbe, és
közepes lángon párold 30 percig!
Vedd le a fóliát a tepsiről, és
annyi ideig pirítsd, amíg a teteje szép piros-barnára nem sül!
Megjegyzés: pontosan olyan lesz,
mintha sok olajban sült volna, csak jóval egyszerűbben készíthető és nem kell
mellette állni. Salátát és köretet kínálj mellé!
60 perc alatt elkészíthető,
közben megfőzheted a köretet és összeállíthatod a salátát is.
Grillcsirke sütőben (4 személyre)
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 1
db savanykás alma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.
A sütőt gyújtsd be, és készíts
elő egy akkora tepsit, amekkorába a csirke belefér!
A szárnyast öblítsd le
kívül-belül és csurgasd ki belőle a vizet! Ruhával töröld szárazra, majd a
hasát belül sózd meg!
Az almát mosd meg, vágd négybe,
és a csumáját-magházát vágd ki!
Az almadarabokat tedd a csirke
hasába! A szárnyast mellével lefelé fektesd a tepsibe! Kívülről sózd és borsozd
meg, majd kend be két evőkanál olajjal!
A csirkét fedetlenül told be a
forró sütőbe, és erős lángon süsd 20 percig, majd ismét kend be olajjal!
A lángot mérsékeld közepesre, és
a csirkét hagyd a sütőben 40 percig! Közben egyszer-kétszer fordítsd meg, de
vigyázz, ne égesd meg magad!
A megsült csirkét hagyd 15 percig
pihenni, csak aztán darabold fel!
Megjegyzés: csirkeollóval (ha
van) nagyon szépen fel lehet vágni (általában négy darabra szokás osztani -
hosszában és keresztben elvágva) Salátát ne felejts el, kínálni hozzá!
80 perc alatt elkészíthető, de
nem kell mellette állni.
Töltött puffancs (4 személyre)
Hozzávalók: 4 db nagy puffancs
(vagy nagy zsemle), 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg párizsi vagy krinolin, 1 dl
tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1
mokkáskanál só, késhegynyi törött bors, 1 tojás.
A puffancsok tetejéről vágj le
egy vékony lapot, a belüket kiskanállal vájd ki és tépkedd apróra!
A párizsit (krinolint) - miután
bőrét lehúztad - aprítsd fel nagyon apró darabokra!
Mély tálba üsd bele a tojást,
keverd össze az apró süteménybél-, és párizsi darabokkal!
Öntsd rá a tejfölt, az apróra
vágott petrezselyem zöldet, és fűszerezd sóval és borssal!
Jól keverd össze, végül add hozzá
a megtisztított és összezúzott fokhagymát és a reszelt sajtot!
Gyújtsd be a sütőt!
A tojásos masszát töltsd bele a
puffancsok üregébe! Jól púpozd meg a süteményeket!
Rakd őket tepsire és told be a
sütőbe! 20 percig süsd!
A sütőből kivéve mindegyikre tedd
rá a félretett kalapokat, kenőtollal olajozd meg és néhány percre tedd vissza a
sütőbe!
Megjegyzés: ne felejts mellé
salátát kínálni!
60 perc alatt elkészül.
Sós sütemény (2 nagy gáz-tepsire való)
Hozzávalók: 1 doboz mirelit
vajas-leveles tészta (50 dkg), 5 dkg darált dióbél, 2 evőkanál darálatlan mák,
5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, kevés só, liszt.
A fagyos tésztát a konyhában
hagyd felengedni! Közben kis tálkákban készítsd elő a diót, mákot, reszelt
sajtot!
A tojást üsd bele egy bögrébe és
verd fel habosra!
A gyúrótáblát hintsd meg 3
evőkanál liszttel!
A felengedett tésztát vágd félbe!
Amelyik darabbal nem dolgozol, azt tedd a hűtőszekrénybe, hogy ne puhuljon meg
túlságosan!
A másik darabot nyújtófával
nyújtsd 3 mm vastagra! Közben gyakran lisztezd meg, hogy ne ragadjon a fára!
A kinyújtott tészta egész
felületét kend be a felvert tojással! Szórj meg egy sávot dióval, egyet mákkal,
egyet reszelt sajttal, és sózd meg az egészet!
Derelyevágóval vágd fel hosszú
csíkokra, vagy pogácsaszaggatóval szúrd ki a tésztát!
A nagy süteményes tepsibe
óvatosan, széles pengéjű késsel alányúlva, hézagosan tedd a tésztákat egymás
mellé!
A tepsit tedd forró sütőbe, de a
lángot azonnal vedd kicsire! 10-15 percig süsd, aztán vedd ki és még forrón
szedd tálcára egy széles pengéjű kés segítségével! (A másik tésztadarabot
ugyanígy készítsd el!)
Megjegyzés: csak akkor szabad
enni belőle, ha már kihűlt.
60 perc alatt elkészíthető.
Tejfölös eperkrém (4 személyre)
Hozzávalók: 50 dkg eper, 4 dl
sűrű tejföl, 2-3 evőkanál porcukor, csipet só.
Az eperszemek csumáját vedd ki,
és a gyümölcsöt jól mosd meg!
Lecsöpögtetés után válogass ki
belőle 12 szép szemet, és tedd félre!
A maradék epret villával törd
össze!
A tejfölbe keverd a porcukrot,
egy csipet sót, és add hozzá az összetört epret! Az egészet jól keverd össze!
A krémet kanalazd négy szép
talpas pohárban vagy kompótos tálkába, és díszítsd fel a félretett
eperszemekkel!
Legalább két órára tedd a
hűtőszekrénybe!
Megjegyzés: aki nem hajlamos az
elhízásra, kevés tejszínhabbal is feldíszítheti az eperkrémet. Jó hidegen
kerüljön az asztalra.
20 perc alatt elkészíthető.
Sült alma (4 személyre)
Hozzávalók: 4 szép nagy alma, 10
dkg sárgabaracklekvár, 1 dl méz, 1 evőkanál vaj.
A sütőt gyújtsd be!
Az almákat mosd meg, a magházukat
szúrd ki almakiszúró segítségével!
A kivájt almákat tedd egymás
mellé egy tepsire, amit a vaj felével előzőleg kikentél!
A vízzel kissé hígabbá kevert
baracklekvárt csurgasd az almák üregébe!
A megmaradt baracklekvárt keverd
össze a mézzel!
Tedd sütőbe az almákat, és addig
süsd, amíg a héjuk ráncosodni nem kezd!
Ekkor vedd ki a sütőből és kend
meg őket a lekváros mézzel! Visszatéve addig süsd, amíg a rásült méztől barna
és üveges lesz a külsejük! A sütőből kivéve még egyszer kend meg őket, majd
újra süsd néhány percig, de ügyelj, nehogy megégjenek!
Megjegyzés: csak akkor kínáld, ha
már teljesen kihűlt! Ha maradt kevés lekvár, tedd az alma mellé! Mindenki saját
kezűleg mártogatja majd bele a sült alma darabjait.
30 perc alatt elkészíthető.
Gyümölcszselé (8-10 személyre)
Hozzávalók: 1 zacskó eper ízű
gyümölcskocsonyapor, 1 doboz narancsízű gyümölcskocsonyapor, 50 dkg piros színű
gyümölcs (eper, málna, meggy, cseresznye), 50 dkg sárga gyümölcs (narancs,
barack stb.), ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor.
A gyümölcsöket mosd meg, ha
szüksége, magozd ki (a befőttet szűrd le) és vágd apróra! Tedd a
hűtőszekrénybe!
Készíts elő két nagy alufólia
tálcát, öblítsd ki és tedd a hűtőszekrénybe!
Mindkét fajta
gyümölcskocsonyaport külön-külön szórd egy-egy literes lábosba! Mindegyikre
önts 4-4 dl vizet, és hagyd ázni 10 percig!
Kis lángon, folyamatos keverés
közben mindkettőt melegítsd langyosra és hagyd, hogy kihűljön!
Ha már hideg, de még nem
kocsonyásodik, töltsd vele félig az alutálcákat és tedd 20 percre a
hűtőszekrénybe!
Ezután vedd elő újra, nyomkodd
bele a gyümölcsöket (a piros kocsonyába a piros, a sárgába a sárga gyümölcsöt)!
Tedd újra hűtőszekrénybe annyi
időre, amíg a gyümölcsök "beledermednek" a lébe!
Ezután a maradék lét is öntsd
bele, és legalább 3 órán át, hagyd dermedni!
A megdermedt gyümölcszselét
óvatosan borítsd rá egy süteményes deszkára, és tetszés szerinti alakzatokra
vágd fel!
Megjegyzés: A legjobb, ha előző
nap készíted el, és csak másnap vágod fel.
Tejszínhabbal, de magában is nagyon finom csemege.
90 perc alatt elkészíthető.
Krémsajtos túrópuding (4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros
tehéntúró, 20 dkg tejszín krémsajt, 2 dl tejföl, 1 zacskó tejszínhabpor, 2
evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor.
A zselatinport szórd bele egy kis
lábosba, öntsd rá a tejet, és hagyd ázni 10 percig!
Kis lángon, állandó keverés közben
melegítsd meg! Felforralni nem szabad. Ha a zselatin feloldódott, tedd félre!
A tejszínhabport a zacskón levő
utasítás szerint vízzel vagy tejjel verd kemény habbá!
A túrót tálban villával törd
össze, add hozzá a krémsajtot és a tejfölt, ízesítsd a vaníliás- és a
porcukorral, s keverd össze!
Ha a túrós massza már sima,
habverővel óvatosan add hozzá a tejszínhabot, és csorgasd bele a már kihűlt, de
még nem kocsonyás zselatint! Addig keverd-forgasd, amíg már nem látszik külön a
hab!
Egy őzgerincformát bélelj ki
akkora folpackkal, hogy a két oldalán lelógjon! Simítsd bele túrós krémet!
Kicsit ütögesd meg a forma alját,
hogy a buborékok kiszálljanak belőle! A tetejét igazítsd egyenesre!
Boríts rá egy folpacklapot és
tedd a hűtőszekrénybe! Legalább fél napig dermeszd!
Tálalás előtt borítsd rá egy
hosszúkás tálra, könnyedén kicsúszik majd a puding! Óvatosan húzd le a
folpackot, vágd fel ujjnyi szeletekre, és tedd kistányérokra!
Megjegyzés: magában is nagyon jó,
de olvasztott csokoládéval vagy tejszínhabbal leöntve még finomabb édesség.
60 perc alatt elkészíthető.
Narancsos joghurtkocsonya (4 személyre)
Hozzávalók: 2 pohár (4 dl
joghurt), 1 zacskó narancsízű gyümölcskocsonya-por, 2 narancs vagy mandarin,
3-5 evőkanál porcukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, csipet
só.
A narancsízű kocsonyaport a
zacskón levő előírás szerint készítsd el, és hagyd kihűlni!
A narancsot alaposan mosd meg,
törölgesd le, és nagyon apró lyukú reszelőn reszeld le a sárga héját, hámozd le
a fehér bundáját, majd szedd szét gerezdjeire!
A joghurtot keverd össze a
porcukorral és a reszelt narancshéjjal, és öntsd hozzá a kihűlt, de még nem
kocsonyás narancszselét!
Készíts elő egy mély alufólia
tálcát. Béleld ki folpack darabbal úgy, hogy lelógó pereme is legyen!
Öntsd bele a joghurtos kocsonya
felét és nyomkodd bele a narancsgerezdeket!
Végül kend rá a maradék
kocsonyát! Takard be egy fóliával, és legalább fél napig dermeszd a
hűtőszekrényben!
Tálalás előtt borítsd deszkára,
óvatosan húzd le róla a fóliát és vágd fel tetszés szerinti alakzatokra!
Megjegyzés: másfajta gyümölccsel
is elkészíthető finom édesség, ami tejszínhabbal, vagy a nélkül is
fogyasztható.
60 perc alatt elkészíthető.
Gyümölcsös piskóta (8 személyre)
Hozzávalók: 1 szögletes, készen
vett piskótalap, 1 zacskó eper ízű gyümölcskocsonya-por, 50 dkg eper, 25 dkg
eperdzsem.
A gyümölcskocsonyaport szórd egy
lábosba és önts rá 3 és fél dl vizet! Hagyd ázni 10 percig!
Kis lángon, folytonos keverés
közben melegítsd fel, de ne forrald! Ha a por felolvadt, húzd le a tűzről és
hagyd kihűlni!
A piskótát tedd bele egy akkora
tepsibe, amekkorába szorosan belefér (a tepsi legyen magasabb, ha a piskóta
nagyobb, vágj le belőle, hogy beleférjen)!
Az eperdzsemet kend a piskóta
tetejére és tedd hidegre!
A gyümölcsöt mosd meg, csumáját
szedd ki, és szemenként nyomkodd egymás mellé a dzsembe!
A kihűlt, de még nem kocsonyás
zselét kanalanként öntsd a gyümölcsre, hogy teljesen befedje! Legalább fél
napig hagyd a hűtőszekrényben!
Tálalás előtt a tepsiben vágd fel
kockákra vagy téglalap alakú szeletekre!
Tedd süteményestálra, és így
kínáld!
Megjegyzés: bármilyen gyümölcsből
nagyon finom. Aki ügyesebb, az lapokra vágja a piskótát és a lapokat
eperdzsemmel megkenve helyezi el a tepsiben.
45 perc alatt elkészíthető.
Születésnapi emeletes torta (10-12 személyre)
Hozzávalók: 2 db készen vásárolt,
nagy piskótakarika, a csokoládékrémhez: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj vagy
margarin, 3 evőkanál porcukor, csipet só, másfél dl tej; a diókrémhez: 15 dkg
darált dióbél, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 2 evőkanál
sárgabaracklekvár, csipet só, a díszítéshez fél diószemek, csokoládépasztilla.
A csokoládékrémhez törd össze a
csokoládét, öntsd rá a tejet, és kis lángon, folyton keverve, olvaszd meg!
Ha már teljesen sima, keverd bele
a sót és a cukrot! Hagyd kihűlni!
Tedd át keverőtálba, add hozzá a
darabokra vágott vajat és keverd habosra!
Az egyik piskótakarikát tedd egy
vágódeszkára, és lapjában vágd három karikára (ez csak jó éles késsel
lehetséges)!
Az alsó tortalapot tedd egy
tortástálra és kend meg a csokoládés krémmel! Helyezd rá a második lapot és ezt
is kend meg!
Végül a harmadik lapot rátéve
nemcsak a tetejét, de a torta oldalát is kend be a krémmel!
A második piskótakarikára tegyél
a tortánál kétujjnyival kisebb tányért; ennek mentén vágd körbe, amitől egy
kisebb lapot kapsz! A leeső piskótát tedd félre!
A kis tortát is vágd fel három
lapba!
Készítsd el a diókrémet: a vajat
a cukorral keverd habosra, illetve addig, amíg a cukor elolvad benne, majd
öntsd bele a tejet, szórd bele a diót és keverd addig, amíg krémmé nem válik a
massza!
A tortalap alsó lapját kend meg a
diókrémmel, majd a második lapot ráborítva kenj arra is egy réteget!
Végül illeszd rá a harmadik lapot
és a tortát teljesen bekenve, lapáttal óvatosan alányúlva tedd a csokoládés
torta közepére!
A félretett piskótát morzsold
szét és a torták oldalát, tetejét szórd meg úgy, hogy a krémből semmi se
látsszon ki!
Szépen díszítsd fel diószemekkel,
csokoládépasztillával vagy egyéb módon, fantáziád szerint!
Legalább egy napra tedd a
hűtőszekrénybe!
Megjegyzés: ha nem fér el a
hűtőszekrény egy polcán, vedd ki a következő polcot és úgy tedd be, édesanyád
bizonyára nem fog haragudni érte!
Nem könnyű elkészíteni az
emeletes tortát, de azért mégiscsak próbáld meg, hátha sikerül! Beleszúrhatsz a
tetejébe gyertyákat, és azokat meggyújtva igazán látványos és jóízű
"meglepetés" lesz.
Az olajjal bánj óvatosan! Hogy
mikor elég forró az olaj, azt a következő módon tudhatod meg: a sercegő olajba
szórj egy csipetnyi lisztet! Ha a liszt leszáll az edény aljára, még nem olyan
forró, hogy bármit is sütni lehessen benne. Ha viszont habot vet és láthatóan
sül, akkor már jó forró, beleteheted a sütni való élelmiszert. Ügyelj arra,
hogy vizes nyersanyagot ne tégy az olajba, mert hirtelen felhabzik és ki is futhat
az edényből! Ez pedig égési sebet vagy tüzet okozhat! Tehát, ha krumplit sütsz,
a felvágott krumpli hasábokat mindig itasd fel többrétegű szalvétán vagy
papírtörlőn! Jó, ha a serpenyő elég magas, és a beleöntött olaj csak a feléig
ér, így sütés közben kevésbé futhat ki.
Egyetlen darabka száraz sajtot se
dobjál el soha, mert megreszelve számtalan ételhez használható. Inkább gyűjtsd
össze, tartsd a mélyhűtőben, így könnyen megreszelhető. Ha egy recepthez alma
szükséges, akkor azon mindig aromás, jóízű, inkább savanykás, mint édes almát
kell érteni. A Jonatán, az Idared és a borízű almák például kitűnően
használhatók mindenfajta almás ételhez, de a Starking, a Golden fajták nem
alkalmasak, mert kevésbé ízesek, és hamar szétfőnek.
Ha mirelit vagy házilag fagyasztott
zöldséget használsz, azt még fagyottan beleteheted a forrásban levő sós vízbe,
így néhány perc alatt megfő.
Szervezetünknek igen nagy
szüksége van a vitaminokra, s ezek közül is az egyik legfontosabb a C-vitamin.
Sajnos, az elkészítés során a C-vitamin hamar tönkremegy, mert fény és hő
hatására elbomlik. Ezért a főzés során olyan konyhatechnikára kell törekedni,
amellyel minél többet meg tudsz menteni belőle. Ha gyorsan és kevés lében vagy
gőzben párolod meg a C-vitamin-tartalmú élelmiszereket, akkor kevesebb megy
tönkre belőle. Ezért használj kuktafazekat, amelyben, gőzben, vagy kevés vízben
párolhatod meg a főzelékféléket. Ebben a főzési idő jelentősen lecsökken,
szinte percek alatt elkészítheted az ételeket. Sok C-vitamint tartalmazó
élelmiszerek: a legtöbb gyümölcs, különösen a citrusfélék (narancs, mandarin,
citrom stb.), köztük is a legtöbbet tartalmaz a grapefruit, a zöldpaprika,
paradicsom, a savanyú káposzta, a csipkebogyó, de sok található az egyéb
zöldségekben is.
Sokféle édességet lehet
elkészíteni anélkül, hogy fölöslegesen cukroznád. Bizonyára ti is tudjátok,
hogy a cukor nem a legegészségesebb dolog, különösen, ha sokat fogyasztunk
belőle. A gyümölcsök maguk is tartalmaznak cukrot: sokszor ez a mennyiség is
elég ahhoz, hogy jóízű, nem émelygősen édes nyalánkságokat készíthessünk
belőlük.
Azok az édességek, desszertek
tekinthetők az egészséges táplálkozás részeinek, amelyek sok gyümölccsel és
csak kevés cukorral, liszttel és zsiradékkal készülnek. Persze az ember
fia-lánya nem mindig képes arra, hogy tudományosan táplálkozzék, néha-néha
lehet "bűnözni", például egy születésnapi torta kedvéért. Ilyenkor
azonban nem árt, ha duplán mostok fogat!
Egyetek minél több nyers
gyümölcsöt, rostos zöldséget, amely egyrészt nagyon jót tesz a fogaknak,
másrészt segít a gyomor munkájának, harmadrészt pedig nem hizlal. Végül, de nem
utolsósorban, sokféle vitamint és ásványi sót tartalmaz, amelyek semmi mással
nem pótolhatók!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése