GÖRÖGÖS
HÚSGOMBÓCOK
Hozzávalók
a gombócokhoz:
·
2,5 dl (1 csésze) zsemlemorzsa
·
1,25 dl tej vagy tejföl
·
1 vöröshagyma
·
1 közepes sárgarépa
·
1 csokor petrezselyem
·
3 gerezd fokhagyma
·
1 kisebb citrom reszelt héja
·
1 csapott kiskanál só
·
1 csapott mokkás kanál őrölt fekete bors
·
1 kiskanál mustár
·
1 kiskanál majoranna
·
25 dkg darált hús
·
1 tojás
·
a sütéshez: kb 1 dl olaj
Hozzávalók
a paradicsommártáshoz:
·
1 nagy vöröshagyma
·
3 gerezd fokhagyma
·
2 dkg halvány zeller
·
2 ek olaj
·
75 dkg érett paradicsom (0,5 l
paradicsomlé)
·
fél mokkáskanál bazsalikom
·
1 babérlevél
·
1 kisebb ág rozmaring
·
csipetnyi chili
·
csipetnyi cukor
·
mokkáskanálnyi só
·
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
·
0,5 dl fehérbor
·
kb 1 dl víz
Elkészítés:
A
gombócok:
A zsemlemorzsát és
a tejet villával összekeverjük. A zöldségeket finomra vágjuk (le reszeljük) és
a fűszerekkel a morzsához adjuk. Hozzáadjuk a húst és a tojást, majd jól
összekeverjük. Pingpong labda nagyságú gömböket formázunk és az olajban közepes
lángon köröskörül megsütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
A
mártás:
A hagymát, a
fokhagymát, a zellert az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a
többi hozzávalót. Kb. 35 percig főzzük kis lángon. Beletesszük a gombócokat és
lefedve, kis lángon 15-20 percig főzzük.
Reszelt
sajt és főtt spagetti tésztával fogyasztjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése