2023. január 20., péntek

GÖRÖGÖS HÚSGOMBÓCOK

 

GÖRÖGÖS HÚSGOMBÓCOK

 


Hozzávalók a gombócokhoz:

·         2,5 dl (1 csésze) zsemlemorzsa

·         1,25 dl tej vagy tejföl

·         1 vöröshagyma

·         1 közepes sárgarépa

·         1 csokor petrezselyem

·         3 gerezd fokhagyma

·         1 kisebb citrom reszelt héja

·         1 csapott kiskanál só

·         1 csapott mokkás kanál őrölt fekete bors

·         1 kiskanál mustár

·         1 kiskanál majoranna

·         25 dkg darált hús

·         1 tojás

·         a sütéshez: kb 1 dl olaj

Hozzávalók a paradicsommártáshoz:

·         1 nagy vöröshagyma

·         3 gerezd fokhagyma

·         2 dkg halvány zeller

·         2 ek olaj

·         75 dkg érett paradicsom (0,5 l paradicsomlé)

·         fél mokkáskanál bazsalikom

·         1 babérlevél

·         1 kisebb ág rozmaring

·         csipetnyi chili

·         csipetnyi cukor

·         mokkáskanálnyi só

·         fél mokkáskanál őrölt fekete bors

·         0,5 dl fehérbor

·         kb 1 dl víz


 

 

Elkészítés:

A gombócok:
A zsemlemorzsát és a tejet villával összekeverjük. A zöldségeket finomra vágjuk (le reszeljük) és a fűszerekkel a morzsához adjuk. Hozzáadjuk a húst és a tojást, majd jól összekeverjük. Pingpong labda nagyságú gömböket formázunk és az olajban közepes lángon köröskörül megsütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.

A mártás:
A hagymát, a fokhagymát, a zellert az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a többi hozzávalót. Kb. 35 percig főzzük kis lángon. Beletesszük a gombócokat és lefedve, kis lángon 15-20 percig főzzük.

Reszelt sajt és főtt spagetti tésztával fogyasztjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése