2023. január 24., kedd

Fánk teljes kiőrlésű lisztből recept

 

Fánk teljes kiőrlésű lisztből recept


Fánk teljes kiőrlésű lisztből receptt)A sült tökpürétől a tészta puha, szaftos lesz. Persze esztétikai szempontból érdemes azt is megjegyezni, hogy csodaszép narancssárga színt varázsol a süteményeknek. Ez a fánk teljes kiőrlésű lisztből készül. Farsangra is ajánlom.

 

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, ½ tk őrölt fahéj, ¼ tk őrölt gyömbér, 1/8-1/8 tk őrölt szegfűszeg és szerecsendió, fél vanília rúd belseje kikaparva, ½ tk só, ½ csésze cukor, 2 ek vaj (6-7 dkg), ½ csésze tökpüré, 1 tojás, + 1 tojás sárgája, 1/3 csésze tej (rizstej is jó)

 

TIPP: Tejallergiások növényi tejpótlóval készíthetik. Én ezt a süteményt rizstejjel készítettem.

 

A lisztet keverjük össze a fűszerekkel és a sütőporokkal.

Sütőtökös fánk (donut)A vajat keverjük krémesre a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is.

Ebbe a masszába keverjük bele a tököt és a tejet is.

 

TIPP: 1 csésze tököt is elbír ez a sütemény.

A nedves anyagokat keverjük bele a lisztes keverékbe.

Ne lepődjön meg, ha egy ragacsos, sűrű masszát kap. Pont ilyennek kell lennie.

A tésztát tegyük 3 órára a hűtőbe.

Ennyi idő alatt szépen összeérik, és betömörül.

Sütés előtt vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagságúra. Fánkszaggatóval szúrjuk ki, aminek a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval lyukasszuk ki.

 

Forró zsiradékban 1-2 perc alatt süssük minden oldalukat arany barnára.

Ne ijedjen meg, ha túl sötét lenne a fánk. Ez természetes, hiszen a teljes kiőrlésű liszt sötét színű sütés után, ráadásul a tök is erősen színezi.

Darált nádcukorral vékonyan megszórhatjuk.

Nagyon porhanyós, puha, és kiváltképp ízletes fánk tészta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése