Fánk teljes
kiőrlésű lisztből recept
A sült tökpürétől a tészta puha,
szaftos lesz. Persze esztétikai szempontból érdemes azt is megjegyezni, hogy
csodaszép narancssárga színt varázsol a süteményeknek. Ez a fánk teljes
kiőrlésű lisztből készül. Farsangra is ajánlom.
Hozzávalók 1 adaghoz:
2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk
szódabikarbóna, ½ tk őrölt fahéj, ¼ tk őrölt gyömbér, 1/8-1/8 tk őrölt
szegfűszeg és szerecsendió, fél vanília rúd belseje kikaparva, ½ tk só, ½
csésze cukor, 2 ek vaj (6-7 dkg), ½ csésze tökpüré, 1 tojás, + 1 tojás sárgája,
1/3 csésze tej (rizstej is jó)
TIPP: Tejallergiások növényi tejpótlóval készíthetik. Én
ezt a süteményt rizstejjel készítettem.
A lisztet
keverjük össze a fűszerekkel és a sütőporokkal.
A vajat keverjük krémesre a
cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is.
Ebbe a
masszába keverjük bele a tököt és a tejet is.
TIPP: 1 csésze tököt is elbír ez a
sütemény.
A nedves
anyagokat keverjük bele a lisztes keverékbe.
Ne lepődjön
meg, ha egy ragacsos, sűrű masszát kap. Pont ilyennek kell lennie.
A tésztát
tegyük 3 órára a hűtőbe.
Ennyi idő
alatt szépen összeérik, és betömörül.
Sütés előtt
vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagságúra. Fánkszaggatóval
szúrjuk ki, aminek a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval lyukasszuk ki.
Forró
zsiradékban 1-2 perc alatt süssük minden oldalukat arany barnára.
Ne ijedjen
meg, ha túl sötét lenne a fánk. Ez természetes, hiszen a teljes kiőrlésű liszt
sötét színű sütés után, ráadásul a tök is erősen színezi.
Darált
nádcukorral vékonyan megszórhatjuk.
Nagyon
porhanyós, puha, és kiváltképp ízletes fánk tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése