Pritaminpaprika édes-savanyú hidegen eltéve - Mátéfi Gyula receptje Mivel nemsokára a savanyítások ezerrel dübörögnek minden szorgos ember háztartásában, ezért megosztok egy nagyon egyszerű ugyanakkor fantasztikus savanyúságot eredményező receptet. Fotókat nem tudok most mutatni a folyamatról, mivel nem készítettem múlt évben. Sebaj ne aggódjatok, nem bonyolult, úgyhogy a leírásom elég lesz az elkészítéshez. Na, szóval akkor kezdjük: Az első és legfontosabb dolog, hogy a legjobb minőségű roppanósan frissen szedett jó vastaghúsú pritaminmpaprika beszerzése. Legyen ütődésektől, nyomódástól, varasodástól stb. mentes. Színe legyen telt vörösre érett és illatos. Minél frissebb szedésből származik annál jobb. Ráncos, fonnyadt piacról-piacra hurcolt értékvesztett paprika alkalmatlan a savanyúság elkészítéséhez. Hozzávalók egy adaghoz: 6 Kg pritaminmpaprika (csutkától és magjától megtisztított értendő) 1 Kg cukror 1 liter 10%-os (kizárólag biológiai erjesztésű a jó! az ecetsav nem az!!!) 6 púpozott kanál adalékmentes durva só (én újabban a tescoban veszek erdélyi adalékmentes sót, drágábban adják mint a finomított és adalékkal dúsított sókat, de sokkal alkalmasabb, a jódozott só alkalmatlan a savanyításokhoz) babérlevél szemes fekete bors mustármag torma hasábok, opcionális 1 evőkanál nátrium-benzoát Ha megvannak a hozzávalók, akkor első dolgunk, hogy a pritaminpaprikát többször tiszta vízben alaposan megmossuk. Ha lecsöpögött, akkor a csutkáját és a magokat eltávolítjuk. A megtisztított paprikákat négy vagy több cikkbe vágjuk. (Ízlés és tetszés szerint, azonban tapasztalatból mondom, hogy túl vékony szeletekre sem jó vágni, mivel az ízek nagyobb cikkekben jobban érvényesülnek. Én általában a kisebb paprikákat négybe, a nagyobbakat hatba vágom.) A felaprított paprikákat egy megfelelő méretű tiszta műanyag vagy zománcozott tálba (alumínium nem jó, az ecettel érintkezve oxidok képződnek, melyek az egészségre veszélyesek) teszem. Ráhintem a cukrot, a sót és ráöntöm a liter 10%-os ecetet. Két kézzel jól összekeverem és 24 órát egy abrosszal letakarva állni hagyom. Időnként egy fakanállal alaposan átkeverem, hogy a cukor és a só jól elolvadjon. Ennyi idő alatt a paprika kiengedi a saját rendkívül finom levét. Az így képződött lé elegendő lesz az elrakáshoz. Nem kell külön levet csinálni vagy vizet önteni hozzá! Sőt, egyenesen tiltott művelet! Én 720 ml-es facett üvegekbe szoktam tölteni, de lehet kisebb vagy nagyobb üvegekbe is. Az üvegeket alaposan ki szoktam mosni mosószeres meleg vízzel, majd többször kiöblítem tiszta vízzel. Az utolsó öblítő vízbe 20%os ecetet szoktam keverni. Ezzel az öblítő vízzel leöblített tálcára fordítom az üvegeket és hagyom kicsöpögni. Én csirátlanítani is szoktam úgy, hogy az üvegbe két-három csepp 20%-os ecetet cseppentek, majd a mikróban 3-4 percig a maximum teljesítményen pörgetem. Nekem egyszerre 5-6 üveg fér be, így hamar végzek. Ezt követően már nem érek kézzel az üveg belsejéhez vagy a szájához. Kiteszem őket a tálcára szájjal felfelé ahol arra fognak várni, hogy megtöltsem őket. A várakozás nem tart sokáig, mivel a mikrózást közvetlenül töltés előtt végzem el. A kupakokat forrásban lévő ecetes és nátrium benzoátos vízbe dobom kb. 5 percre, majd egy csipesszel kiveszem és lecsöpögtetés után tálcára helyezem, és mire felhasználásra kerül általában meg is szárad, hisz a melegsége miatt hamar elpárolog a rajta lévő nedvesség. Fontos: az üvegek szája nem lehet csorba vagy sérült. A kupakok nem lehetnek rozsdásak, vagy karcosak, vagy deformáltak. Legjobb az új kupak. Tehát minden megvan és készen állunk a töltéshez. Én egy széles szájú betöltő tölcsér segítségével egy műanyag nagykanállal (mindkettőt belemártottam a forrásban lévő kupakos csírátlanító lébe) Üvegenként egy babérlevelet, egy kiskanál mustármagot, vagy 10 szem fekete borsot (aki akar egy két vékony hasáb tormát) teszek az üveg aljára, széles szájú tölcséren keresztül rákanalazom a 24 órát állt paprika cikkeket. Ezt addig folytatom, ameddig a paprika elfogy és üvegbe kerül. Nagyon nem szabad összepréselni az üvegben, hogy a lé jól át tudja majd járni. Akkor megfelelő a tömörítés, ha a végén a tálban maradt lé elegendő lesz az üvegek feltöltéséhez és nem marad szinte semmi. Tehát mint látjátok a saját levében lesz elrakva, nem kell külön csinálni!!!! Szóval, ha a paprika az üvegben van, a tölcsér segítségével feltöltjük a lével. A levet nem kell felfőzni!!! Tilos!! Hidegen kell rákanalazni. Rátekerjük az üvegre a kupakot és 5 percre felfordítjuk. Ez idő alatt kiderül, hogy minden kupak jól zár-e. Itt van még valami, amit meg kell említenem. Alapvetően ez a recept hidegen készül. Nem kell dunsztolni, nem kell főzni semmit. Ezért mikor a felszeletelt paprikákat megszórjuk a sóval, cukorral és leöntjük ecettel, akkor kb egy deciliter jó meleg vízben feloldunk egy csapott kanál nátriumbenzoátot és azt is ráöntjük, és azzal együtt fog 24 órát érlelődni. Ha nem szeretnénk tartósítószert használni egyáltalán, akkor nem tesszük bele a nátrium-benzoátot, hanem a kupak rácsavarása után a tartósítószer-mentes paprikákat befőző-automatával 30 perc/80C hőmérsékleten csirátlanítjuk. Illetve akinek nincs automatája az csinálhatja hagyományos módon is. Nem tudom, hogy a hőkezeléstől mennyire puhul meg a paprika, mivel én eddig csak hidegen nátium-benzoáttal csináltam. Ha nátrium-benzoáttal készült, akkor kupakolás után mehet a polcra, ha nátrium-benzoát nélkül hőkezeléssel, akkor kihűlést követően. Sokkal tovább tartott leírni, mint elkészíteni, ezt a remek savanyúságot. Nem kell megijedni sem a cukor, sem az ecet mennyiségétől. Egyik sem lesz hangsúlyos, hanem egy rendkívül finom és ízletes telt ízű remek savanyúság. Kifejezetten ellenzem a ma oly divatos "ellopok a cukorból" módszert. Nem lesz ugyanaz az íze!!!! Ez pedig így finom. Egyébként is ez a cukormennyiség egyáltalán nem sok ha azt nézzük, hogy milyen savanyúság mennyiségről van szó. Az üdítő italokban sokkal több van. Úgyhogy, kérlek ne tedd tönkre a receptemet azzal, hogy kilopkodod belőle a hozzávalókat. Az már nem az én receptem lesz. Jó munkát és étvágyat hozzá! Ha egyszer megcsinálod, olyan sikered lesz, hogy kénytelen leszel minden évben megismételni. 2016. július 29.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése