A Drótpostagalamb recepttára
48. könyv
ÖTLETBAZÁR
Tojás
– krumpli - sajt
Leközölte:
kiss.beno@drotposta.hu
Barcs, 2001. Június 04.
Tartalomjegyzék
Ötletbazár.......................................................................................................................... 2
Ha csak tojás van otthon:............................................................................................... 3
Tojássaláta.................................................................................................................. 3
Tojáspástétom............................................................................................................. 3
Töltött sült tojás............................................................................................................ 4
Paradicsomos-sajtos tojás........................................................................................... 4
Töltött bundás tojás..................................................................................................... 4
Fűszeres tojáslepény tepsiben..................................................................................... 5
Rakott palacsinta - másképpen.................................................................................. 5
Tojáslepény pék módra.............................................................................................. 6
Currys tojás.................................................................................................................. 6
Tojásrolád sajtmártással.............................................................................................. 6
Ha csak krumpli van otthon:........................................................................................... 6
Fokhagymás krumplipuffancs..................................................................................... 7
Krumpli – lepény, sütőben........................................................................................... 7
Sajtos krumpli............................................................................................................... 7
Paprikás krumpli Frank módra..................................................................................... 8
Rántott krumpli............................................................................................................ 8
Fűszeres párolt krumpli................................................................................................ 8
Töltött krumpli.............................................................................................................. 9
Krumpli - gombóc tepsiben........................................................................................ 9
Sárga lepénykék......................................................................................................... 9
Boros újkrumplisaláta................................................................................................. 10
Ha csak sajt van otthon................................................................................................ 10
Sajtleves Frank módra............................................................................................... 10
Rántott sajt................................................................................................................ 10
Sajtpuffancs.............................................................................................................. 11
Sajtos fánk tepsiben.................................................................................................. 11
Sajtos galuska............................................................................................................ 11
Sajtos spagetti........................................................................................................... 11
Sajtsaláta................................................................................................................... 12
Fantasztikus sajtkrém (8-10 személy részére).............................................................. 12
Sajtos-almás szendvics.............................................................................................. 12
Diós sajtgombócok................................................................................................... 12
Miből főzhetünk? Mindenből!
Fogadjuk el, hogy ez a megállapítás igaz. Persze ennek több előfeltétele is
van: valamilyen nyersanyag mindenképpen kell, hogy legyen a hűtőszekrényben,
vagy a kamrában; a nyersanyag mellé fantáziára is szükségünk van; bizonyos
minimális főzési-sütési gyakorlattal kell rendelkeznünk; merjük az új ételt,
még az ismeretlent is. elkészíteni! Előfordulhat, hogy elfelejtettünk, vagy nem
volt időnk vásárolni, ezért csak egy bizonyos élelmiszerfajta található a
hűtőszekrényben. Ilyenkor próbáljunk meg a rendelkezésünkre álló alapanyagból
főzni. Lehet, hogy a megszokott ételeinkhez képest újszerű, de azért ízletes
vacsorát tálalhatunk az otthoni készletből. Kis fantáziával, finom fűszerekkel,
valamint néhány fajta kis mennyiségű hozzávalóval és nem nagy munkával
változatos menüt állíthatunk össze.
Az élelmiszerkészlet, amelyre
szükségünk van ahhoz, hogy friss nyersanyag vásárlása nélkül is jó ételt
készíthessünk:
A tejtermékek közül: a tej, vagy
a tejpor, a tejföl, vagy a kefir, joghurt. Bármilyen fajta sajt, kevés füstölt
szalonna vagy kolbászféle, néhány doboz vagdalthús-konzerv vagy májkrém,
száraztészta, zsemlemorzsa, búzadara, rizs, liszt, burgonya, hagyma, fokhagyma,
valamilyen zsiradék (legjobb az olaj), cukor, keksz vagy kétszersült (akár sós
változatban is), kevés lekvár, befőtt, kakaópor, pudingpor, fűszerek, citromlé,
szörp stb. Mindazon élelmiszerek, amelyek szobahőmérsékleten vagy a kamrában,
esetleg a hűtőszekrényben néhány hétig elállnak, vagy a mélyhűtőben tárolhatók.
Ezt kinek-kinek egyéni ízlése, pénztárcája, illetve a család étkezési szokásai
döntik el. A következő fejezetben néhány, általában szokásos élelmiszer, és
nyersanyag, szokásostól eltérő felhasználási módját írom le, négytagú családot
véve figyelembe.
Sajnos a sok tojás fogyasztása
nem egészséges, mert elég nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz, ugyanakkor
értékes fehérje-, valamint zsírforrás.
Ha megpróbáljuk olyan
nyersanyagokkal párosítani, amelyekkel "kivédhetjük", vagy legalábbis
nem növeljük számottevően a negatív hatásokat, akkor ha nem is sokszor, és ha
nem is nagy mennyiségben, de megengedhetjük magunknak a különféle tojásételek
fogyasztását. Az alábbiakban olyan kevéssé ismert tojásételek receptjeit adom
közre, amelyek legújabb kísérletezéseim eredményei. Közös jellemzőjük, hogy
egyik étel sem drága, és elkészítésük sem igényel különösen sok munkát.
A tojásételekről tudni illik,
hogy azok, amelyek nyers tojássárgáját tartalmaznak, csak igen rövid ideig
állnak el még a hűtőszekrényben is. A megfőzött, megsütött tojásételeket is
csak nagy elővigyázattal tárolhatjuk. Mindegyik ételnek megadom a körülbelüli
elkészítési idejét, a munka nehézségi fokát, az elkészült étel tárolási idejét,
valamint azt, hogy lefagyasztható-e vagy sem.
Tojássaláta
Hozzávalók: 5 tojás, 1 dl
majonéz, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vörös- vagy lilahagyma, 1 teáskanál mustár, 1
teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál currypor, só, törött fehér bors (ízlés
szerint), csipetnyi porcukor.
A tojásokat keményre főzöm, majd
meghámozom, és kis kockákra aprítom. Közben a hagymát megtisztítom, ugyancsak
felkockázom, és kissé megsózom. Jól összekeverem, és 15 percig hagyom állni. A
majonézt simára keverem a tejföllel, a citromlével, a mustárral, és az összes
fűszert hozzáadom. Borssal és csipetnyi cukorral ízesítem, majd a hagymát is
belekeverem, levével együtt. Ezután beleforgatom a tojáskockákat. Befedve a
hűtőszekrényben érlelem legalább 2 órán keresztül, és pirított
kenyérszeletkékkel kínálom. A tojássaláta 3 napig eláll a hűtőszekrényben, de
nem fagyasztható.
25 perc alatt elkészíthető.
Tojáspástétom
Hozzávalók: 3 tojás, 1 kis fej
vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg tehéntúró, 1 evőkanál salátaolaj, 1
gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál mustár, só, és törött fehér bors, ízlés
szerint.
A tojásokat keményre főzöm, majd
meghámozom, és a tisztított hagymával együtt apró lyukú reszelőn lereszelem. A
vajat az olajjal, a mustárral és a meghámozott, zúzott fokhagymával, valamint a
vöröshagyma-reszelékkel habosra keverem, hozzáadom a többi fűszert és az áttört
tehéntúrót. Addig keverem, amíg az egész egyneművé válik. Ezután tovább keverem
a tojásreszelékkel. Üvegtálra halmozom, tetejét villával kissé kicifrázom, majd
folpack fóliát borítok rá, és a hűtőszekrényben megdermesztem. Pirított
kenyérszeletekkel tálalom reggelire vagy vacsorára.
A tojáspástétom a hűtőszekrényben
3 napig biztonságosan eltartható, azonban ne felejtsük el befedni, mert a
hagyma illata "beteríti" a hűtőszekrényt. Olcsó és ízletes kenyérre
való. (Tehéntúró helyett reszelt főtt burgonyával is készíthető.) A
tojáspástétom fagyasztható. Fogyasztás előtt fél órával tanácsos kivenni a
mélyhűtőből. A felengedett pástétomot visszafagyasztani nem szabad. Gyorsan és
egyszerűen készíthető, még a kezdő háziasszony is megpróbálkozhat vele.
25 perc alatt elkészül.
Töltött sült tojás
Hozzávalók: 5 egész tojás, 2 dl
tejföl vagy kefir, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál
zsemlemorzsa, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1
mokkáskanál törött fekete bors, só ízlés szerint; a körethez 20 dkg spagetti és
2 evőkanál olaj.
Az apróra tört spagettit a
szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm, majd meleg vízzel
leöblítve 2 evőkanál olajjal összekeverem, és egy kisebb, hosszúkás tűzálló
tálra vagy tepsire rakom. Közben 4 tojást keményre főzök.
Az ötödik nyers tojás sárgáját
összekeverem 1 evőkanál tejföllel (vagy kefirrel), a sajt felével, a mustárral,
1 gerezd megtisztított és összezúzott fokhagymával, curryporral, borssal, sóval
és a fele zsemlemorzsával. A megfőtt tojásokat hosszában kettévágom, a kemény
sárgákat óvatosan kiemelem, majd villával összetöröm, és hozzáadom a
mustáros-tejfölös masszához. Jól összekeverem. A nyolc fél tojásfehérjét sorban,
egymás mellett elhelyezem a főtt spagettin, lehetőleg 4-4-et egymással szemben.
A tojásfehérjék üregét jól
megpúpozva megtöltöm a tojásos masszával. A megmaradt tojásfehérjét kissé
felverem, majd a tejföllel, a másik zúzott fokhagymával, a maradék sajttal és a
zsemlemorzsával jól összekeverem, végül hozzáadok még 2 evőkanál olajat is.
Megsózom, megborsozom, majd leöntöm vele a tojásokat. A mártás egy része
gyorsan beszívódik a tésztába. Az edényt előmelegített forró sütőbe tolom, és
addig pirítom, amíg szép ropogós sárgás-piros kéreg nem sül a tetejére. Nem
szabad megbarnítani, mert az égett sajttól keserű lehet. Nagyon jóízű, laktató
és olcsónak mondható étel, amelyet akár egy kezdő háziasszony is elkészíthet. A
hűtőszekrény normál hűtőterében 2-3 napig eltartható. Nem fagyasztható (mert a
főtt tojásfehérje felengedés után gumiszerűvé válik).
50 perc alatt az asztalra tehető.
Paradicsomos-sajtos tojás
Hozzávalók: 4 tojás, 1 kis doboz
paradicsompüré, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 dl tejföl vagy kefir, 5 dkg füstölt
szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanálnyi liszt, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, 1-1 késhegynyi szárított bazsalikom és rozmaring, ecet, cukor és
só
Félliternyi vizet ecettel,
cukorral és a sóval jó ízesre fűszerezek, majd felforralom. A lobogó vízbe
egyenként úgy ütöm bele a tojásokat, hogy azok ne folyjanak szét, vagyis a
fehérje ne váljon el a sárgától. Az újraforrástól számított 6 percig főzöm, de
közben egyszer sem keverem meg, nehogy szétfolyjon. Ha a tojások megfőttek, a
léből szűrőlapáttal óvatosan kiveszem. Egy serpenyőben a nagyon finomra vágott
füstölt szalonna zsírját kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, ugyancsak
apróra metélt hagymát. Fedő alatt üvegesre párolom, ezután hozzáadom a
paradicsompürét, és fedő nélkül lepirítom. Felöntöm 4 dl vízzel, beleszórom a
sajtot, gyorsan simára keverem, és a fűszerekkel felforralom. Ötpercnyi
forralás után beleöntöm a liszttel és fél dl vízzel simára kevert tejfölt, és
ismét kiforralom, közben kevergetem. Újabb öt perc múlva beleteszem a főtt
tojásokat. Éppen csak egyet forralok rajta, és azonnal tálalom. Galuska vagy
tarhonya a hozzáillő köret. Az étel tálalása a következő: a galuskaköretre
ráöntöm a mártást, a tetejére pedig ráteszek egy tojást. Olcsó és ízletes étel,
a kezdő háziasszony sem vall vele szégyent. A megfőtt mártás lefagyasztható,
csak a tojást kell közvetlenül tálalás előtt megfőzni.
Hűtőszekrényben három napig
eláll.
50 perc alatt elkészül.
Töltött bundás tojás
Hozzávalók: 6 tojás, 8-10 dkg
liszt, 1-1,5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál reszelt sajt, 1
teáskanál mustár, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi törött fekete bors, só
, bő olaj a sütéshez.
4 tojást keményre főzök.
Meghámozom, és a tompábbik végénél egy akkora lapot vágok le belőle, hogy a
főtt sárgákat kikaparhassam. Csak óvatosan szedem ki, nehogy a főtt fehérje
kilyukadjon. A kivájt tojást villával összetöröm, és összekeverem 1 nyers
tojássárgával, a nagyon finomra metélt vöröshagymával, sóval, borssal,
mustárral és a sajttal, valamint fél dl tejjel. A masszát óvatosan beletöltöm a
tojásokba. A tojásokat egyenként lisztbe mártom, és félreteszem. A megmaradt
tölteléket (ami nem fért el a tojásokban) összekeverem a megmaradt nyers
tojással, valamint a tojásfehérjével, a tejjel, és annyi lisztet keverek hozzá,
hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapjak. A lisztes tojásokat
végét zsemlemorzsába nyomkodom, majd belemártom a tésztába. Azonnal bő, forró
olajba teszem, és szép barnáspirosra megsütöm. A felesleges olajat leitatva,
sült krumplival és savanyúsággal, vagy főzelékkel tálalom. Nagyon olcsó, de
különleges étel, elkészítése közepes gyakorlatot kíván.
A hűtőszekrényben a megtöltött és
megsütött tojás 3 napig eláll, csak sütőben vagy mikrosütőben melegíthető. Nem
fagyasztható!
40 perc alatt az asztalra tehető.
Fűszeres tojáslepény tepsiben
Hozzávalók: 4 tojás, 4 púpozott
evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, vagy, margarin, 1 kis fej vöröshagyma,
2 evőkanál (bármilyen fajta) reszelt sajt, 1 teáskanál szárított kapor, 2
gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor,
kevés liszt a tepsihez.
Egy kisebb tepsit 1 dkg vajjal
kikenek, liszttel behintem, majd félreteszem.
A vöröshagymát és a fokhagymát
megtisztítom, és az egészet fokhagymaprésen átnyomom (vagy nagyon finomra
metélem), a tojásokat szétválasztom. A sárgákat alaposan kikeverem a
fűszerekkel és a hagymapéppel, majd hozzákeverem a tejfölt, és belecsorgatom a
megmaradt, olvasztott, de már hideg vajat. Ezután beleszórom a lisztet és a
reszelt sajtot. Óvatosan, hogy össze ne törjem, hozzáadom a kemény habbá vert
fehérjét. Kézi habverővel addig forgatom a masszát, amíg egyneművé válik,
vagyis az összes anyag elkeveredik benne. A tepsibe simítom a habos masszát.
Előmelegített, nem túl forró sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg a
próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A megsült
tojáslepényt kockákra vágva, valamilyen hideg mártással vagy salátával tálalom.
Nem drága étel, lefagyasztható, és a hűtőszekrény normál hűtőterében akár 3
napig is eláll. Sütőben vagy mikrohullámú készülékben jól felmelegíthető.
Közepesen gyakorlott háziasszony számára nem jelent gondot.
50 perc alatt elkészíthető.
Rakott palacsinta - másképpen
Hozzávalók: a palacsintához 1
tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2-3 dl szódavíz, 1 mokkáskanálnyi só, fél dl
olaj, a töltelékhez 3 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl
tejföl, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított
kapor), 1 teáskanál paradicsompüré, só és törött fekete bors.
A palacsintát a szokásos módon
megsütöm. (Csak az első palacsinta sütése előtt szükséges kiolajozni a
palacsintasütőt, a többi palacsinta már "saját magát olajozza".) A
megsült palacsintákat egymásra rakva vékony csíkokra vágom. Egy tűzálló tálat
vagy tepsit kikenek kevés olajjal, és a palacsintacsíkokat szétszedve,
egyenletesen elterítem az edény alján. A megmaradt lisztet a vajjal habzásig
hevítem, majd a tejjel felöntve folytonosan kevergetem, és sűrűre főzöm. Ezután
a tűzről lehúzva addig keverem benne a tejfölt, amíg a massza azt teljesen
felveszi. Beleszórom a fűszereket meg a reszelt sajtot, és a tojások sárgáit is
belekeverem. Ha a massza már egynemű, óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből
vert kemény habot, és jól összeforgatom. Ezt a masszát ráöntöm a palacsintacsíkokra,
és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig pirítom közepes lángon, amíg a
tetején világosbarna réteg keletkezik. Vigyázni kell, nehogy túlsüljön, mert
akkor keserűvé válhat. Kockákra vágva, salátával tálalom. Kissé munkaigényes,
de nem drága és ízletes étel. A töltetlen palacsinta fagyasztható, azonban a
rásült mártással csak egy napig tárolható a hűtőszekrény normál terében (a
mártással már nem fagyasztható).
90 perc szükséges az
elkészítéséhez.
Tojáslepény pék módra
Hozzávalók: 1 szikkadt zsemle
(vagy 2 szelet körbevágott kenyér), 4 tojás, 1 dl tej, 1 dl aludttej (vagy 1 dl
kefir, esetleg joghurt), 1 evőkanál liszt, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A zsemlét egészen apró kockákra
darabolom, majd a tejjel megöntözöm, és néhányszor összeforgatom, hogy a tej
mindenütt érje. 1 tojást a liszttel és a tejjel habosra keverek, hozzáadom a
sót és a borsot, majd a zúzott fokhagymával ízesítem. A többi tojást is habosra
keverem, ezután összeöntöm a fűszeres tojással. (Így biztosan nem lesz csomós a
liszt.) Végül belekeverem az olajat és az áztatott zsemlét. 10 percig hagyom
állni, néhányszor ismét összekeverem, majd felforrósított teflonserpenyőbe vagy
palacsintasütőbe öntöm. Keverés nélkül sütöm meg az alsó felét. Ha már szilárd
és szép piros, óvatosan alányúlok egy széles pengéjű lapáttal vagy késsel, és
megfordítom. A tojáslepényt négy cikkre vágom, és salátával vagy savanyúsággal
tálalom. Nagyon kiadós és kimondottan olcsó. Csak frissen jó!
30 perc alatt bárki elkészítheti.
Currys tojás
Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg vaj, 2
evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál
mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött bors, só.
A tojásokat keményre főzöm, és
meghámozva nyolcadokra vágom. Félreteszem. Közben a vajat habzásig hevítem a
liszttel, majd felöntöm a tejjel, és sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzom, és
simára keverem benne a tejfölt, beleszórom a fűszereket, hozzáadom a mustárt és
a zúzott fokhagymát. Ismét a tűzre rakom, és kevergetve felforralom. Ezután
beleteszem a tojásdarabokat, és éppen csak egyet forralok rajta. Azonnal
tálalom. Rendkívül jó ízű, olcsó étel. A mártás előre megfőzve akár le is
fagyasztható, csak a tojást kell frissen főzni. Az étel három napig eláll a
hűtőszekrény normál hűtőterében.
30 perc alatt elkészül.
Tojásrolád sajtmártással
Hozzávalók: A tojásroládhoz 4
tojás, 6 evőkanál tej, 2 evőkanál finomliszt, 4 teáskanál olaj, 1 púpozott
mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors; A sajtmártáshoz 5 dkg reszelt
sajt, 2 dl kefir, 1 dl tej.
A tejet, a lisztet és 1 tojást
simára keverek, majd hozzáadom a többi tojást, és az egészet jó habosra
felverem. A fűszerekkel ízesítem, majd 4 részre osztva, egy-egy teáskanál
olajon palacsintasütőben vagy teflon serpenyőben keverés nélkül megsütöm a
lepényeket. Azonnal, még forrón szorosan felcsavarom, és hosszúkás tűzálló
tálba vagy kis tepsibe rakom. A mártáshoz a tejet megmelegítem, belekeverem a
kefirt, majd beleszórom a sajt-granulátumot. Addig keverem, amíg sima, sűrű,
mártásszerű öntetet kapok. Ezt rálocsolom a tojásroládok tetejére, és az
előmelegített forró sütőbe téve csak annyi ideig pirítom, amíg a mártás kissé
ráolvad a tetejére, de még nem barnul. Még a leggyakorlatlanabb háziasszony is
sikerre számíthat. Olcsó és jóízű, gyors vacsora. (A tojáslepények megtölthetők
pirított gombával, meghinthetők reszelt sajttal, megkenhetők kevés fokhagymával
ízesített tejföllel vagy paradicsommártással.)
20 perc alatt elkészíthető.
Általában még a legkisebb
háztartásban is található krumpli vagy krumplipehely (krumplipürépor). Az
utóbbi akár hónapokig eltartható, ezért érdemes belőle tartalékolni. Számos
étel készíthető krumplipehellyel, nemcsak krumplipüré. Okosan teszi a
háziasszony, ha néhány csomag, lefagyasztott, elősütött hasábkrumplit is tárol
a mélyhűtőben, hiszen ha még fagyosan dobja forró olajba, 5 perc alatt
ropogósra sült krumplit tehet az asztalra. A betegek diétájában is
nélkülözhetetlen a krumpli. Számos előnye mellett kiemelendő, hogy viszonylag
sok C-vitamint tartalmaz, ami közvetlenül a héj alatt található, ezért tanácsos
héjában megfőzni. Még jobb, ha gőzben pároljuk, a vitaminveszteség így
kevesebb. Jó, ha tudjuk, hogy az újkrumplinak nagyobb a víztartalma, mint a
téli krumplié, ezért előbbinek kisebb az energiaértéke. Akár fogyókúrába is
beilleszthető.
Fokhagymás krumplipuffancs
Hozzávalók: 1 zacskó
krumplipehely, 3-4 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1
teáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 1-1 mokkáskanál reszelt
szerecsendió (vagy őrölt szerecsendió-virág) és törött fekete bors, olaj a
sütéshez.
Mély tálban habosra verem a
tojást a tej felével. Beleszórom a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és a
szerecsendiót, valamint a sütőport. Hozzáadom a krumplipelyhet és a lisztet,
majd jól összekeverem, és szükség szerint annyi tejet öntök rá, hogy a massza
formázható maradjon. 5 percnyi pihentetés után ismét összekeverem. Ha túl sűrű
lenne, kevés tejjel hígítom, ha lágy, kevés lisztet keverek még hozzá. Ezután
még hozzáadok 3 evőkanál olajat. Bő olajat forrósítok, amelybe egy teáskanállal
beleszaggatom a masszát. Egyszerre csak keveset szabad az olajba tenni, mert a
puffancsok megnőnek. Ha az alsó felük pirosra sült, megfordítom, és a másik
oldalát is megsütöm. A megsült puffancsokat tálpapírra vagy papírtörülközőre
szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Bármilyen hideg vagy meleg
mártás illik mellé, én legjobban a tartármártást szeretem hozzá. Egyszerű és
olcsó, de nagyon jó ízű étel. (Gazdagítható is: a masszába tehető reszelt
zöldség vagy párolt gomba, vagy darált sonka stb.) Az elkészített massza és a
már megsült puffancs is fagyasztható, de a hűtőszekrény normál hűtőterében csak
egy napig áll el a nyers massza. A kisült puffancs két napig tárolható.
Mikrosütőben vagy sütőben felmelegíthető.
25 perc alatt elkészíthető.
Krumpli – lepény, sütőben
Hozzávalók: 1 zacskó
krumplipehely, 5 dl tej, 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 kis fej
vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és sütőpor, 1
evőkanál zsemlemorzsa (a tepsihez).
Mély tálban habosra keverem a
tojást, majd a tejet beleöntve, a fűszereket is hozzáadom. Jól összekeverem,
ezután beleszórom a krumplipelyhet és a lisztet. Ismét jól összekeverem, és 5
percre félreteszem. Közben a hagymát megtisztítom és lereszelem, majd a
hagymareszeléket és 4 evőkanál olajat is hozzáadok. A megmaradt olajjal kikenek
egy lapos tepsit, és a zsemlemorzsával beszórom.
A krumplis masszát belesimítom a
tepsibe, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a próbaképpen
beleszúrt hurkapálca száraz marad. A lepényt kockákra vágva tálalom. Magában is
nagyon jó, de még jobb, ha salátát vagy savanyúságot kínálok mellé. Olcsó,
egyszerű, laktató étel, A massza is, a
megsült lepény is lefagyasztható. A hűtőszekrényben a nyers massza csak egy
napig, a megsült lepény 2 napig tárolható.
40 perc alatt elkészíthető.
Sajtos krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 15 dkg
bármilyen reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, 1
késhegynyi törött fekete bors, olaj a krumpli sütéséhez.
A krumplit megtisztítom, vékonyka
hasábokra vágom, és megtörülgetem, majd az olajban a szokásos módon szép
pirosra sütöm. Leszűrve tepsibe terítem, és megsózom. Egy tálban a tojást
habosra keverem a tejföllel, 2 evőkanál sajttal, a megtisztított és zúzott
fokhagymával. Sóval, borssal ízesítem, majd egyenletesen rálocsolom a
burgonyára. Előmelegített forró sütőbe tolom, és fedetlenül addig sütöm, amíg
kéreg nem keletkezik a burgonya tetején. Ezután gyorsan rászórom a megmaradt
reszelt sajtot, és már csak annyi időre tolom vissza a sütőbe, ameddig a sajt
ráolvad. Salátával vagy savanyúsággal tálalom. Nagyon egyszerűen és gyorsan
készíthető. A kész étel már nem fagyasztható, de három napig tárolható a normál
hűtőtérben.
40 perc alatt vacsora
varázsolható belőle. (Ha a mélyhűtőben lévő elősütött krumpliból készítjük, 25
perc alatt megsül.)
Paprikás krumpli Frank módra
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 nagy
fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1-2 zöldpaprika (télen mirelit), 5 dkg füstölt
szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2
gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál tört köménymag só és törött fekete bors.
A füstölt szalonnát nagyon apróra
vágom, és az olajon a zsírját kisütöm. Ráteszem a finomra összevágott hagymát,
és fedő alatt üvegesre párolom. Ha már zsírjára pirult, a tűzről lehúzva
gyorsan belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Ismét
összekeverem, rászórom a közben megtisztított és vékony hasábokra vágott
krumplit, majd néhány percig kevergetve pirítom. Ezután az egészet átöntöm egy
tepsibe vagy egy tűzálló tálba, rászórom a megmosott, vékony szeletekre vágott
zöldpaprikát. A paprikás-hagymás serpenyőt 1 dl vízzel kiöblítem, és a levet
ráöntöm az ételre. A tejfölben elkeverem a borsot, a vegetát, kevés sót és a
tört köménymagot, majd az öntetet rálocsolom a krumpli tetejére. Alufóliával
vagy az edény tetejével lefedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom.
Legalább 50 percig párolom közepesnél kisebb lángon. Ezután a tetejét leveszem,
és piros-ropogós kérget sütök rá. Rendkívül jóízű, egyszerű étel, amelyet
savanyúsággal vagy salátával teszek az asztalra. Az elkészült paprikás krumpli
lefagyasztható, és a normál hűtőtérben is eláll négy napig.
Sütés nélkül 20 perc alatt
előkészíthető, a többi a sütő dolga.
Rántott krumpli
Hozzávalók: 4 nagy, egyforma
krumpli, 2 tojás, 3-4 evőkanál liszt, ugyanennyi zsemlemorzsa a bundázáshoz,
olaj a sütéshez, só, törött bors és reszelt szerecsendió, kevés szódavíz.
A krumplit meghámozom, megmosom,
és leszárítom. Ujjnyi vastag karikákra vágom, és mindkét oldalát megsózom. A
tojásokat habosra verem, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem. A
krumplikarikákat először lisztben megmártom, majd a fűszeres tojásban
megforgatva, a zsemlemorzsába hempergetem. Bő, forró olajba teszem, de kis
lángon sütöm, hogy jól átsüljön. A felesleges olajat lecsöpögtetem a megsült
krumplikarikákról. A megmaradt tojást annyi liszttel és szódavízzel keverem
össze, hogy kb. 2 dl palacsintatészta-szerű massza legyen belőle, amelybe 3
evőkanál olajat is keverek. Ezután négy nagy palacsintát sütök a masszából.
Tálaláskor a palacsintát lapos tányérra rakom, és a felére halmozom a rántott
burgonyát, majd ráhajtom a palacsinta másik felét. Gusztusos látvány, nagyon
finom és igen olcsó. Nem fagyasztható,
csak frissen jó.
60 perc alatt elkészíthető.
Fűszeres párolt krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 nagy
fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál
liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 1
mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 késhegynyi babérlevélpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa
a tepsihez.
Kis tálkába szórom a lisztet és
az összes fűszert, majd jól összekeverem. A krumplit meghámozom, megmosom,
leszárítom, és vékony karikákra vágom. A fűszeres lisztet rászórom, és a
krumplit jól összerázom, hogy a liszt mindenütt érje. Közepes tepsit kikenek
egy evőkanál olajjal, és a zsemlemorzsával behintem, majd a nyers lisztes
krumplit egyenletesen elterítem benne. A meghámozott, karikákra vágott
vöröshagymát elosztom rajta. Rászórom a reszelt sajtot. A tejfölben elkeverem a
megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd lelocsolom vele a sajtos hagymát.
A tetejére ráborítok egy alufóliát, és az előmelegített, forró sütőben 1 órán
keresztül párolom közepesnél kisebb lángon. Mire a párolási idő letelik, a
teteje is szépen megbarnul a fólia alatt. Ha nem eléggé sült, kicsit
megpirítom. Nagyon finom és olcsó étel. A legkezdőbb háziasszony is bátran
hozzáfoghat. A megsült burgonya 4-5 napig eláll, és a mélyhűtőbe is betehető.
25 perc alatt előkészíthető
(sütés nélkül)
Töltött krumpli
Hozzávalók: 8 közepesen nagy,
héjas krumpli, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlyemorzsa, 1 evőkanál
darált füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só és törött bors.
A krumplikat a sütőben megsütöm.
(Lehet fóliában vagy tepsiben is.) Miközben sül, elkészítem a tölteléket: a
tojást habosra verem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, a darált
szalonnát, és sóval, borssal ízesítem. A megsült krumplikat meghámozom, félbe
vágom, a fél krumplik belsejét kikaparom, és összekeverem a tojásos masszával.
Tepsire rakom egymás mellé a fél, kivájt krumplikat, és jól megpúpozva,
megtöltöm a keverékkel. Ami megmarad, azt összekeverem a tejföllel és az
olajjal, majd egyenletesen rálocsolom a megtöltött krumplira. Fedetlenül tolom
be az előmelegített forró sütőbe, és addig sütöm, amíg szép piros-ropogós lesz
a tetejük. Salátával vagy savanyúsággal kínálom. Másfél óra alatt elkészíthető,
olcsó és kiadós étel. A megtöltött, megsült krumpli lefagyasztható. A
hűtőszekrény normál hűtőterében három napig eláll.
Krumpli - gombóc tepsiben
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 1
tojás, 3 evőkanál liszt, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál
sütőpor, 1 evőkanál vegeta, 2 evőkanál olaj; a mártáshoz a gombóc tetejére 1
zacskó gombaleves-por, 2 dl kefir, 2 evőkanál olaj.
A meghámozott krumplit kevés sós
vízben megfőzöm, majd még forrón leszűröm (levét nem öntöm ki, mert szükség
lehet rá), és összetöröm. A tojást habosra verem, a liszttel, az olajjal és a
sóval összekeverem, majd a sütőport is hozzáadom. Csak akkor keverem össze a
krumplival, ha az már kihűlt. A masszának formázhatónak kell lennie. (Ha nem
elég sűrű, még kevés lisztet keverek bele, ha pedig nagyon kemény, akkor kevés
krumpli-főzőlével hígítom.) Jó nagy fazék vizet forralok, amelybe beleszórom a
vegetát. A forrásban lévő vízbe egymás után - hogy a víz forrása egy pillanatra
se szűnjön meg - beleengedem a nagy diónyira formált gombócokat, majd 10 percig
kis lángon forralom. A leszűrt gombócokat kis tepsibe rakom. A mártáshoz a
gombaleves-port 3 dl vízzel hidegen simára keverem, majd a tűzre téve folytonos
kevergetés közben felforralom, és sűrűre főzöm. Ezután belekeverem az olajat és
a kefirt. Ha a mártás már egynemű, ráöntöm a tepsiben lévő gombócokra. A tepsit
előmelegített, forró sütőbe tolom, és 15 percig közepes lángon sütöm. Akkor
érdemes készíteni, ha előző napról maradt sós vízben főtt krumpli, azonban
ekkor nem lehet már összetörni, hanem reszelni kell. Kissé munkaigényes, de nem
drága és jóízű az étel; fagyasztható.
70 perc alatt készen van.
Sárga lepénykék
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 2
nagy szál sárgarépa, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl
tej, 1 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 5
evőkanál olaj.
A krumplit meghámozom, megmosom,
leszárítom, és az almareszelő legdurvább fokán lereszelem. A tojást habosra
verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem, majd a tejjel és a liszttel
összekeverem. Ha a massza már sima, beledolgozom a reszelt krumplit. A
sárgarépát tisztítás után ugyancsak lereszelem, és 2 evőkanál olajjal együtt
beledolgozom a krumplis masszába. Teflonserpenyőben megforrósítom a megmaradt
olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat adagolok a serpenyőbe. A halmok
tetejét lelapítom. Ha az alsó felük pirosra sült, lapátkanállal óvatosan
megfordítom, és a másik oldalukat is megsütöm. Salátával vagy mártással
tálalom, vagy feltétnek kínálom főzelék és rizsköret mellé. Lehetetlen
elrontani, annyira egyszerű. A kész étel fogyasztható, és a normál hűtőtérben 3
napig tárolható.
25 perc alatt elkészíthető
Boros újkrumplisaláta
Hozzávalók: 1/2 kg egészen apró
újkrumpli, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, zöldjével
együtt, 1/2 dl fehér száraz bor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér
bors, 1 teáskanál mustár.
A sós vízben megáztatott és
ledörzsölt újkrumplit sós vízben megfőzöm. Közben elkészítem a mártást: a
majonézt simára keverem a borral, a tejföllel, a mustárral, és sóval, borssal
megfűszerezem. A leszűrt és kissé kihűtött burgonyákat csak akkor vágom félbe,
ha nem elég aprók. A burgonyát belekeverem a mártásba. A hagymát megtisztítom,
és nagyon vékony karikákra vágva ugyancsak hozzáadom. Az egészet alaposan
összekeverem, és hagyom, hogy teljesen kihűljön, csak ezután fedem be. A
hűtőszekrénybe teszem néhány órára. Ez a saláta természetesen nem fagyasztható,
viszont 3 napig eláll a normál hűtőtérben.
30 perc alatt elkészíthető.
A sajt rendkívül fontos szerepet
tölt be táplálkozásunkban. Magas fehérje- és zsírtartalma folytán igen értékes
tápanyag. Miután elég sokáig eláll a hűtőszekrényben, érdemes belőle nagyobb
adagot és többfélét is tárolni. Egyetlen picike megszáradt sajtdarabkát se
dobjunk el, mert lereszelve nagyon sokféle ételhez használható. Nemcsak a hideg
ételek fontos alkotórésze, de meleg ételhez is nélkülözhetetlen, sőt önálló
fogást is asztalra varázsolhatunk belőle. Alig akad ember, aki a sajtot
valamilyen formájában ne szeretné! Az alábbi, sajtból készült vagy sajtos
ételeket érdemes kipróbálni.
Sajtleves Frank módra
Hozzávalók: 10 dkg reszelt
füstölt sajt, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt
szalonna, 3 evőkanál apróra tört cérnametélt, 1 evőkanál liszt, 2
tyúkhúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál
szántott kapor), só, és törött fehér bors .
A füstölt szalonnát nagyon apró
kockákra vágom, zsírját kisütöm, majd a pörcöt leszűröm. A visszamaradt zsírra
rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva
belekeverem a zúzott fokhagymát és a lereszelt vöröshagymát, majd egy pillanatra,
a tűzre visszateszem, és kevergetve tovább pirítom. Ismét lehúzom a tűzről,
felöntöm 3 dl vízzel, és simára keverem. A tűzre visszatéve ezután már bátran
hozzáöntök még 7 dl vizet, beleteszem a húsleveskockákat és felforralom. Közben
néhányszor megkeverem. Ha már zubogva forr, beleszórom a tésztát és megfőzöm.
Vigyázat! Ott kell mellette állni, mert hamar kifuthat, ezért nagy fazékban
főzzük, hogy legyen helye forrni! Mire a habja elfő, a tészta is megfő. Ezután
beleszórom a finomra vágott kaprot, és a reszelt sajttal elkeverem. Végül kevés
levessel simára keverem a kefirt, és azt is belezúdítom. Egy pillanatig ismét
forralom, majd a tűzről lehúzom. Rendkívül jóízű, pikáns leves, amelyet akár le
is fagyaszthatunk, ha nagy adagot főztünk belőle. A hűtőszekrény normál
hűtőterében 3 napig eláll.
25 perc alatt elkészíthető.
Rántott sajt
Hozzávalók: 20 dkg hajdú (vagy
egyéb kemény) sajt, 1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsemlemorzsa, olaj
a sütéshez, só és törött bors.
A sajtot ujjnyi vastag csíkokra
vágom. A tojást megsózom, megborsozom, és habosra keverem. A sajtot először
lisztbe mártom, ezután a fűszerezett tojásba forgatom, majd a zsemlemorzsába
hempergetem. Ezután ismét a tojásba és még egyszer a morzsába forgatom. Bő,
forró olajba rakom, és hirtelen, erős lángon gyorsan pirosra sütöm. Ha duplán
bundázom, egészen biztosan nem folyik ki a sajt! Az olajból kivéve
papírtörülközőn leitatom a felesleges olajat, és tetszés szerinti körettel
tálalom. Legjobb mellé a petrezselymes párolt rizs és a hideg tartármártás, de
bármilyen főzelék feltétje is lehet. Pillanatok alatt megsül, rendkívül
egyszerűen elkészíthető, senki sem tudja elrontani. A rántott sajt frissen,
forrón jó, felmelegíteni nem lehet, ezért nem is érdemes kisütve tárolni.
15 perc alatt elkészíthető
Sajtpuffancs
Hozzávalók: 10 dkg bármilyen
fajta, akár többféle maradék reszelt sajt, 1 tojás, 1 dl tej, 12-15 dkg liszt,
1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál
sütőpor, késhegynyi törött fekete bors, olaj a sütéshez.
A tojást habosra verem,
beleszórom a fűszereket, majd a tejjel is habosra keverem. Ez után annyi
lisztet keverek bele, hogy galuskaszerű tészta legyen belőle, és bő, forró
olajban, de közepes lángon addig sütöm, amíg szép sárgásbarna lesz. Nem szabad
sötétbarnára sütni, mert megkeseredik. Kiváló sör- vagy borkorcsolya, de
salátával önálló étel, és bármilyen körettel is tálalható. Gyorsan és
egyszerűen elkészül, és olcsónak is mondható.
20 perc alatt asztalra tehető.
Sajtos fánk tepsiben
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg vaj
vagy margarin, 13 dkg liszt, 5 dkg bármilyen fajta reszelt sajt, 1 púpozott
mokkáskanál só, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fehér bors, vaj és
kevés liszt a tepsi kenéséhez.
Egy lábosban felforralok másfél
dl vizet, majd beleteszem a vajat és a fűszereket. Ezután folytonos keverés
közben beleszórom a lisztet, és kis lángon addig keverem, amíg az egész massza
egy tömbbé összeáll. Ezután a tűzről lehúzom, és pár percig hagyom állni,
addigra kissé kihűl. A tojásokat egyenként keverem bele, amíg a massza
egyneművé válik. Ezután egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóba töltöm, és
kis, diónyi halmokat nyomok a vajjal kikent és liszttel behintett tepsire.
Ügyelek arra, hogy a halmok ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert sülés közben
megnőnek. A tepsit előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 5 percig
sütöm, majd a lángot takarékra mérsékelve, addig sütöm, amíg a tészta illatát
nem érzem. Ez körülbelül még 10 perc. Az első 10 percben nem szabad a sütő
ajtaját kinyitni, mert nem emelkedik fel szépen a fánk. Vigyázat! Hamar
megbarnulhat, és akkor keserű lesz. Kissé munkaigényes, de igazán olcsó és
gusztusos harapnivaló, akár sörkorcsolyának is alkalmas. Vacsorára egy csésze
teával kitűnő. A megsült fánk 3 napig
eláll, és fagyasztható.
60 perc alatt elkészül.
Sajtos galuska
Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl, 40 dkg liszt, 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi só, 1
teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 gerezd fokhagyma.
Mély tálban habosra keverem a
tojást 2 dl vízzel és 2 evőkanál olajjal, majd a lisztet is hozzáadva, a sóval,
a borssal, a zúzott fokhagymával és a curryporral alaposan kikeverem. Ha
szükséges, még kevés vizet öntök hozzá. A szokásos galuskatészta sűrűségűnek
kell lennie. Ezután beledolgozom a reszelt sajt felét. Bő, sós vizet forralok,
amelybe a galuskát beleszaggatom. A megfőtt galuskákat leszűröm, meleg vízzel
leöblítem, majd a megmaradt olajjal elkevert tejföllel átforgatom. A tetejére
rászórom a megmaradt reszelt sajtot, és azzal is átkeverve, néhány percre
beteszem a forró sütőbe. Olcsó és laktató, ízletes egytálétel vagy ünnepi
húsétel mellé köret. Aznap el kell fogyasztani. A kész galuska le is
fagyasztható.
30 perc alatt készen van,
lehetetlen elrontani.
Sajtos spagetti
Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 10
dkg reszelt, füstölt sajt, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só.
A tésztát apróra összetöröm, és a
szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm.
Meleg vízzel leöblítem, és
melegen tartom. Közben egy edényben a nagyon finomra vágott szalonna zsírját
kisütöm, a pörcöt leszűröm. A főtt tésztát összekeverem a szalonnazsírral és a
tejföllel, majd beleterítem egy tűzálló tálba. A reszelt sajttal egyenletesen
behintem a tetejét, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Annyi ideig sütöm,
amíg a sajt, nyúlósra olvad a tetején, akkor a sütőből kiveszem, és villával
átkeverem. Újabb néhány percre visszateszem a sütőbe.
Salátával kitűnő ebéd vagy
vacsora. Lefagyasztható. A normál
hűtőtérben csak egy-két napig tárolható, mert a főtt tészta igen romlékony.
30 perc alatt elkészíthető.
Sajtsaláta
Hozzávalók: 10 dkg bármilyen
fajta kemény sajt (egy darabban), 10 dkg apróra tört spagetti, 1 savanykás
alma, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt rokfort,
1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, fél citrom leve, só és törött fehér
bors, 1 mokkáskanálnyi currypor és porcukor.
Mély salátástálban a tejfölt
kikeverem a citromlével, a mustárral, a zúzott fokhagymával, majd a reszelt
rokfortot is hozzáadom. A tálat hűtőbe rakom. Közben a spagettit a szokásos
módon megfőzöm, hideg vízzel leöblítem, és belekeverem a mártásba. Az almát
megmosom, kicsumázom, és héjastul nagyon vékony csíkokra aprítom. A hagymát
megtisztítom, és vékony karikákra metélem. A sajtot ugyancsak felcsíkozom, majd
az összes hozzávalót a mártásos tésztához öntöm. Jól összekeverem, ezután
befedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. Laktató, ízletes vacsora
egy-egy szelet pirított kenyér társaságában. A kezdő háziasszony is bátran
hozzáfoghat. 1 napig tárolható, és nem fagyasztható.
30 perc alatt elkészíthető.
Fantasztikus sajtkrém (8-10 személy részére)
Hozzávalók: 5 dkg reszelt
rokfort, 1 doboz tejszín krémsajt, 8 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor zöldhagyma
(vagy kis fej reszelt vöröshagyma és 1 csokor snidling), 1 evőkanál tejföl, 1
gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, csipet porcukor és só.
A puha vajat a tejföllel és a
zúzott fokhagymával keverőtálba rakom. Habosra keverem, ezután beleszórom a
reszelt sajtot, és beleteszem a krémsajtot, végül a megtisztított és finomra
metélt zöldhagymát (zöldjével együtt) adom hozzá. Az egészet addig keverem,
amíg habos, könnyű krém lesz belőle. Üvegtálra halmozom, tetejére borítok egy
folpack fóliadarabot, és a hűtőszekrényben megdermesztem. Minimum 1 hétig
biztosan eláll. Pirított kenyér-szeletkékre kenve a legjobb. 1 csésze teával
vagy 1 pohár sörrel rendkívül finom, kiadós, laktató vacsora. Még a kezdő
háziasszony sem vall vele szégyent. A sajtkrém kis adagokban lefagyasztható.
15 perc alatt elkészíthető.
Sajtos-almás szendvics
Hozzávalók: 8 szelet
szendvicskenyér, 1 kicsi, savanykás alma, 8 nagyon vékony szelet sajt, 5 dkg
vaj vagy margarin, csipetnyi só.
Az almát megmosom, magházát
almakiszúróval kitolom, és karikákra vágom. A karikákat kis kockákra aprítom. A
kenyérszeleteket vajjal megkenem, megsózom, majd az almakockákat elosztom
rajtuk. Előmelegített sütőbe vagy grillsütőbe tolom a szendvicseket, és addig
pirítom, amíg az alma üvegessé válik. Ekkor minden szendvics tetejére ráborítok
egy-egy sajtszeletet, és annyi időre teszem vissza a sütőbe, amíg a sajt
ráolvad az almakockák tetejére. Gyors, olcsó vacsora vagy vendégeknek
kínálnivaló. Annyira egyszerű, hogy gyerek is elkészíthet.20 perc alatt
elkészíthető
Diós sajtgombócok
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg
reszelt rokfort, 5 dkg reszelt bármilyen fajta sajt, 10 dkg darált dió, 1-2
evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött
fehér bors. A juhtúrót villával összetöröm, majd nagyon kevés tejföllel
összekeverem. Hozzáadom a reszelt sajtokat, a megtisztított, valamint
összezúzott fokhagymát és a fűszereket. Végül a darált diót is beledolgozom. A
masszának keménynek, formázhatónak kell lennie. Nedves kézzel kis gombócokat
alakítok belőle, majd salátával bélelt tálra halmozom. Befedem fóliával, és a
hűtőszekrényben néhány óráig dermesztem. Fogpiszkálót vagy dárdácskákat szúrok
bele, és sör vagy tea mellé tálalom. Nagyon finom és mutatós vendégváró.
Fagyasztani is lehet, csak nagyon gondosan be kell csomagolni, nehogy az erős
illatok elárasszák a mélyhűtő belsejét.
15 perc alatt elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése