Képviselöfánk
Hozzávalók
Kb 40 db kisebb méretű fánkra:
Tésztához:
- 250 ml víz
- 100 g vaj
- 250 g liszt
(70% TK-Tönköly / 30% Tönköly)
- 5 db tojás
Krémhez:
- 3 db tojássárgája
- 400 ml tej
- 4 evőkanál
liszt (Tönköly)
- 5 evőkanál
Xylit
- 1 db vaníliarúd
(belseje)
Tejszínhabhoz:
- 300 ml tejszín
- 3 evőkanál
Xylit
Elkészítés
1. A vizet a vajjal felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet, és
folyamatosan keverjük, amíg a széle rezegőssé nem válik.
2. Kivesszük a
tésztát a lábasból egy hideg tálba, hagyjuk kihülni. Utána a tojásokat apránként
a tésztához adjuk
3. A tésztát
habzsákba töltjük, és nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt
tepsibe. Ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg
fognak nőni a fánkok.
4. Légkeveréses
sütőt 160 C fokra előmelegítjük, és kb. 35-40 perc alatt felhuzatjuk a
süteményt (megnő, és a külseje megkérgesedik). Fontos: Sütés közben a sütöt nem
szabad kinyitni, mert összeesik. Az elkészült süteményeket kivesszük, és
hagyjuk kihűlni.
5. Amíg hűlnek
a fánkok, elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral
egy lábosban, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A
tejet apránként öntjük hozzá, hogy szépen elvegyüljön a lisztes tojásos masszával.
A vanília belsejét kikaparjuk, hozzáadjuk a tejhez. Ezután lassú tűzön kezdjük
főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük
a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük.
6. Amíg hűl a
vaníliakrém, elkészítjük a tejszínt. A tejszínt 24 órára hűtőszekrénybe
tesszük, a felverés előtt kb 20-30 perccel célszerű a mélyhűtőben jó alaposan
lehűteni, nem baj ha már kicsit jégkristályos lesz a szerkezete, majd mixerrel
alaposan felverjük a tejszínt.
7. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a
vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a
tetejére a tejszínt, és rátesszük a kalpjukat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése