Mákos guba torta újragondolva - IR barát recept
Ez a mákos
guba torta még december 24-re készült, igen, a karácsonyi ünnepi menü egyik
desszertje volt. Tényleg elkészült, hiszen Facebookon és Instagram oldalamon is
láthattátok. A receptre viszont a nagy rokonlátogatás miatt most jut időm.
Sebaj, annyira szuperfinom, hogy én szerintem évközben is elkészítem
majd. Nem biztos, hogy pont ezt a receptet, ezt a mákos
verziót ezután is meghagyom karácsonyra, de egy módosított verzióját majd
évközben is láthatjátok.
Szóval
előnyei, ami miatt szerintem neked is a kedvenced lesz:
- gyorsan elkészíthető
- nem kényes recept, így bártan
lehet variálni mindenféle diéták szerint
- könnyen kezelhető és szépen
tálalható
- a vendégek is odáig lesznek
majd
Hozzávalók 8
szeletes változathoz:
660 ml tej
(én mandulatejet használtam)
130 g
cukornak megfelelő édesítőszer -->Én eritritet használtam
2 tojás
sárgája
167 g mák
fél vanília
rúd kikapart magjai
7 kifli
(saját készítésű teljes kiőrlésű kiflit használtam)
1 citrom
héja (kezeletlen héjú)
1 narancs
héja (kezeletlen héjú)
Vaníliasodóhoz:
1 csomag
vaníliás pudingpor (Nyírfacukor
500 +
200 ml tej (mandula tejet használtam)
Fagylaltos
tálaláshoz:
szeletenként
1-1 gombóc vanília fagyi, nálam természetesen cukormentes
cukormentes
sárgabaracklekvár (saját készítésű)
Elkészítése:
A kiflit
felkockázom és rászórom a mákot. A tejet az édesítővel, a vaníliával és a
ciprusok héjával felforralom. A felforralt tej 3/4 részét ráöntöm a kiflire. A
maradék tejet langyosra hűtöm és belekeverem a tojássárgáját és ezt is a kiflis
keverékre öntöm, az egészet összedolgozom, majd a formaelválasztó spray-vel
befújt formába öntöm a keveréket. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt
készre sütöm.
A vanília
sodóhoz elkészítem a pudingot az 500 ml tejjel, majd hagyom hűlni. Amikor
hideg, hozzáöntöm a 200 ml tejet is és rúdmixerrel simára mixelem. Azért
hidegen adom hozzá a második adagot, mert így marad később is folyékony a sodó.
Aztán
eszembe jutott még valami. Mi lenne ha egy kis vanília fagyival tenném még
különlegesebbé ezt a desszertet, így készült egy ilyen verzió is.
Odáig vagyok
az ötlettől, hogy a kis medencéket ebben az esetben baracklekvárral kentem ki.
Nem töltöttem meg, hanem a falát kentem át a lekvárral, ennyi is elég volt, de
persze aki kért még megbolondíthatta még több lekvárral. Valami elképesztően
csodás volt.
Amennyiben tetszett a recept, további recepteket találsz a
blogon, valamint híreket érdekességeket a Facebook és Instagram oldalamon.
A Recept Guru csevegő csoportot azoknak az olvasóimnak
ajánlom, akik szívesen beszélgetnek a témáról.
http://receptguru.cafeblog.hu/
https://www.facebook.com/receptguru/
https://www.instagram.com/recept_guru/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése