2022. július 31., vasárnap

grissini

 

Grissini

  • előkészület: 40 perc
  • sütés: 15 perc

hozzávalók 6 főre

  • 500 g liszt (BL80-as, de a 00-ás még jobb)
  • 25 g friss vagy 1 cs (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1,5 ek só

elkészítés

  1. A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk.
  2. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
  3. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.  Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
  4. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
  5. A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25  cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek. (Ne süssük túl, akkor az igazi, ha kívülről ropogós, de belülről finom puha.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése