DPG Recepttár 225.
Tartalomjegyzék
A betyárját!............................................................................................. 1
Tartalomjegyzék...................................................................................... 2
"Betyár" receptek.................................................................................... 3
Bakonyi betyárleves 1............................................................................ 3
Bakonyi betyárleves 2............................................................................ 3
Bakonyi Betyárleves 3........................................................................... 3
Betyár csirkepecsenye........................................................................... 3
Betyár csirkepörkölt.............................................................................. 3
Betyárcsíkok kukoricás, zöldborsós rizzsel................................................. 3
Betyárgaluska...................................................................................... 4
Betyárgulyás........................................................................................ 4
Betyárhús............................................................................................ 4
Betyárleves.......................................................................................... 4
Betyár pulykamell................................................................................. 4
Betyártarja (Rózsa Sándor módra)........................................................... 5
Betyár zöldbableves bográcsban.............................................................. 5
Betyáros melegszendvics........................................................................ 5
Békési betyáros.................................................................................... 5
Nagybaracskai halászlé Sobri Jóska módra................................................ 6
Nádibetyár pecsenye............................................................................. 6
Öreglebbencs betyár módra.................................................................... 6
Sarkadi betyárfalat................................................................................ 6
Tüzes betyárbatyu................................................................................ 6
Bakonyi betyárleves 1.
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1
pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős
paprika, csuszatészta
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre,
és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem
puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított
hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony,
kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.
Bakonyi betyárleves 2
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg
marhaszegy, fél levestyúk, 5 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 5 dkg
laskatészta, 5 dkg vöröshagyma, só, pár szem fekete bors
A marhahúst nagyobb kockákra, a
tyúkot 5 darabba vágjuk és feltesszük főni. Ha a hús félig megfőtt,
hozzátesszük a csíkokra vágott zöldséget, a fűszert és készre főzzük.
Tálaláskor csuszavékonyságú laskát főzünk bele.
Elkészítési idő: 1 óra
Bakonyi Betyárleves 3.
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb vagy lapocka, 2-3 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt (kolozsvári)
szalonna, 20 dkg sampinyon gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 2-2 db zöldpaprika, és
paradicsom, 2 dl tejföl és tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt
bors, pirospaprika és apróra vágott kapor.
Elkészítése: A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd
hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Pár perc
múlva a kockázott borjúhúst is beletesszük, és fehéredésig pirítjuk. Közben
sóval, borssal ízesítjük, és félpuhára pároljuk. A zöldséget megtisztítjuk,
karikázzuk és a zöldpaprikával, paradicsommal együtt hozzáadva tovább pároljuk.
Amikor megpuhult belerakjuk a kockázott gombát, pirospaprikával meghintjük és
felengedjük vízzel, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk. Tejfölös, tejszínes
lisztes habarással behabarjuk. Ha felforrt ízlés szerint friss zöldkaporral
meghintjük, és csipetkét szaggatunk bele, együtt forraljuk, míg a csipetke a
tetejére feljön. Kiváló egytál étel friss kenyérrel és bográcsban is
készíthető.
Betyár
csirkepecsenye
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 4
fej gomba, 2 fej lilahagyma, 30 dkg füstölt szalonna, 2 pár baromfivirsli, 3
nagy szem burgonya, 1 evőkanál olaj, szárnyas-fűszerkeverék, só, bors,
pirospaprika, 4 db fél kihegyezett hurkapálca.
Tűzzük a hurkapálcára az
alapanyagokat a következő sorrendben: egy szelet burgonya, egy szelet
csirkemell, egy szelet szalonna, egy vastagabb szelet vöröshagyma, egy
vastagabb karika virsli, egy szelet gomba. Ezután megismételjük ugyanebben a
sorrendben az alapanyagok felszúrását egészen addig, amíg a hurkapálca meg nem
telik. Ügyeljünk arra, hogy a végén minden esetben burgonya zárja a sort. Az
így elkészült nyársakat olajjal meglocsoljuk, majd befűszerezzük. Egy tálba
helyezve lefedjük és 18 percig 500 W-on sütjük, majd a fedőt levéve 350-400
W-on további 6 percig pároljuk.
Betyár csirkepörkölt
15 dkg apróra vágott vöröshagymát
zsíron megpirítunk, 1,5 dkg pirospaprikát adunk hozzá és egy kevés vízzel rövid ideig pároljuk. 1kg
csirkét megmosunk, feldarabolunk, belerakjuk a hagymás és paprikás lébe, majd
az egészet 1 óráig pároljuk. Kb. 20 perc után beleteszünk 15 dkg összedarabolt
gombát ízesítjük sóval 1 gerezd fokhagymával, paradicsompürével. Galuskával
tálaljuk.
Betyárcsíkok kukoricás, zöldborsós rizzsel
Hozzávalók: 60 dkg fehérpecsenye (lapocka),
zsiradék, 1 fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db
paradicsom, 2 db paprika, cukkíni vagy egy kisebb új tök, kovászos vagy sózott
uborka, 2db alma, 1 pohár tejföl, 1 dl vörösbor, mustár, só, bors, picinyke
őrölt koriander, ízlés szerint bazsalikom, oregano.
A húst ujjnyi csíkokra vágva, az előzőleg
kockázott, zsiradékon párolt hagymákhoz adjuk. Sózom, borsozom, és fehéredésig
pirítom, majd beleaprítom a paradicsomot és a zöldpaprikát. Húslével felengedve
20-30 percig párolom. A cukkínit vagy új tököt, almát kockázom, a sózott
uborkát gyufaszálnyira vágva, szintén hozzáadom. Koriander, bazsalikom és
oregano keverékével fűszerezem, vörösborral felöntve készre párolom. A végén 1
kiskanál mustárt és a tejfölt kikeverek, s ezzel behabarom.
Köretként: kukoricás, zöldborsós párolt
rizzsel tálalom.
Betyárgaluska
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2
tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2
dl tejföl só.
A lisztből, tojásból, sóból kevés
víz hozzáadásával közepesen kemény galuskatésztát keverünk, de nem dolgozzuk
ki, hanem fél óráig állni hagyjuk. Utána lobogó sós vízbe kanállal galuskákat
szaggatunk belőle. Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, a pörcöt
kiszedjük és félretesszük. A megfőtt és leszűrt galuskát a szalonnazsírba
szedjük, meghintjük a pirospaprikával, ráöntjük a tejfölt, átforrósítjuk, és a
tetejére szórjuk a pörcöt. Végül meghintjük a lisztbe forgatott, bő olajban
ropogósra sütött hagymakarikákkal. Frissen salátával kínáljuk.
Betyárgulyás
Hozzávalók: 25 dkg füstölt
sertéshús, 25 krumpli, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej hagyma, 1 marék
csipetke, 2 dkg zsír, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál pirospaprika, késhegynyi
szódabikarbóna, 1 kávéskanál kristálycukor, 1 ek ketchup, 4-5 cm piros arany,
12-15 szem köménymag, só
Elkészítés: A hagymát felkockázva
a zsiradékon megpirítjuk, a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, míg
kifehéredik. Hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük húslével, míg éppen
csak ellepi és hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt, kislángon addig főzzük,
amíg a hús már majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a
karikára vágott répákat és sóval ízesítjük. Lassú tűzön készre főzzük. Ha kész,
csipetkét főzünk bele
Betyárhús
Hozzávalók: 60 dkg sertés
szűzpecsenye, 30 dkg húsos, füstölt szalonna, 50 dkg hagyma, só, őrölt bors.
A szűzpecsenyét ujjnyi vastagra
felszeleteljük, és kissé kiverjük. A füstölt szalonnát 2-3 milliméter vastag, a
húsoknál valamivel kisebb szeletekre vágjuk. A hagymákat félbe vágjuk. A
hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és a füstölt szalonnával meg a hagymával
váltakozva, nyársakra húzzuk, és megsütjük.
Betyárleves
Harminc dkg kicsontozott és
bőrétől megtisztított csirkehúst és 30 dkg sertéshúst egyforma nagy kockákra
vágunk. Hideg vízben feltesszük főni. Első habjait leszedjük. A felforrt levest
kockákra vágott leveszöldséggel bezöldségezzük. Sóval, szemes borssal, 1 gerezd
fokhagymával ízesítjük. Mikor a hús megpuhult, akkor csuszatésztát főzünk bele.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, ecetes tormával tálaljuk.
Betyár pulykamell
Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 20
dkg füstölt parasztkolbász, 20 dkg füstölt sajt, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa,
gyömbér, 2 teáskanál méz, 1 citrom leve, fokhagyma, köménymag, pirospaprika,
olaj
A pulykahúst felszeletelem.
Gyömbér, méz és citromlé keverékével bekenem és egymásra rakom a szeleteket.
Fóliával lefedem az edényt, és a húst egy napig hűtőben érlelem. Felhasználás
előtt a szeleteket jól kiklopfolom. Sajtból, füstölt kolbászból, tört
fokhagymából, őrölt köménymagból, pirospaprikából 1 nyers tojással masszát
készítek, és a húsokra kenem. Feltekerem a szeleteket, megforgatom lisztben,
felvert tojásban, zsemlemorzsában, és forró olajban kb. 10 perc alatt kisütöm.
Burgonyapürével, céklával, ecetes paprikával és csemegeuborkával körítem.
Elkészítési idő: 40 perc, pácolás
nélkül
Italajánlat: A pulyka, a
fehérhúsú szárnyasok közé tartozik, ezért fehérbor illene hozzá, de mivel most
kolbásszal készítettük el, jó minőségű, könnyű vörösbort ajánlunk.
Betyártarja (Rózsa Sándor módra)
Hozzávalók 10 személyre: 1,4 kg
sertéstarja, 50 dkg lecsókolbász, 4 dkg só, 20 dkg zsír, 2 g bors, 30 dkg
vöröshagyma, 2 dkg fokhagyma, 10 adag sült hasábburgonya, 2 adag saláta
A húst csíkokra vágjuk, hagymás
zsíron pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott lecsókolbászt. Sóval, borssal,
fokhagymával ízesítjük. Erős tűzön készre sütjük. Sült hasábburgonyával
tálaljuk, salátával díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Italajánlat: sör, hárslevelű
Betyár zöldbableves bográcsban
Hozzávalók 8 személyre: 10 dkg
füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt tarja, 1-1 db
zöldpaprika és paradicsom, 50 dkg zöldbab, 15 dkg tarhonya, 1 hegyes erős
paprika, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tejföl, 2
evőkanál liszt.
Az apróra vágott szalonnát
kiolvasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
Rádobjuk a kockára vágott füstölt tarját, a cikkekre szelt paradicsomot és
kétféle paprikát, pirospaprikával megszórjuk, majd két liter vízzel fölöntve
lassú tűzön főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a megtisztított,
földarabolt zöldbabot meg a tarhonyát, ha szükséges megsózzuk. Ha a tarhonya is
megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, fölaprított
petrezselyemmel meghintjük, még egyszer átforralva máris tálalhatjuk.
Betyáros melegszendvics
Hozzávalók: 4 szelet zsúrkenyér,
25 dkg füstölt kolbász, 2 db keményre főtt tojás, 1 db közepes fej lilahagyma,
4 szelet lapka sajt, magyaros vajkrém, gulyáskrém, zöldpaprika, paradicsom.
A zsúrkenyér szeleteket 1 percig
500 W-on megpirítjuk. A hagymát és a kolbászt vékony karikákra vágjuk. A
keményre főtt tojást megtisztítjuk és felszeleteljük. A magyaros vajkrémmel
megkent zsúrkenyér szeleteket gazdagon megrakjuk kolbásszal, tojással és
hagymával. Betakarjuk lapka sajttal és a sütőbe téve 3 percig 500 W-on sütjük.
Tálaláskor paprikával, paradicsommal és gulyáskrémmel díszítjük.
Békési betyáros
Hozzávalók (6 személyre): 4 db
sertésköröm, 2 db sertéscsülök, fél sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagy fej hagyma,
lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1
db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10
gerezd fokhagyma, 5-10 dkg sós fehér szalonna.
A szalonnával alázsírozzuk a
bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm
kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a
kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ.
Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel
fölengedjük. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem
kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét
külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a
leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott
krumpli.
Az egészet sűrűre főzzük. Ha a
vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.
Nagybaracskai halászlé Sobri Jóska módra
Hozzávalók 10 személyre: 2 db 1-1, 5 kg-os ponty, 1 kg másfajta
hal, 5-6 fej vöröshagyma, 10 dkg fűszerpaprika, 1 db paradicsom, 1-2 db
zöldpaprika, esetleg cseresznyepaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, só
Elkészítése: A friss halat
megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a
halfejet, a hasaalját és a farkát. A 6-7 centis haldarabokat besózzuk, és 1-2
órán át, állni hagyjuk. Lábasba tesszük a halfejet, a hasaalját, a farkát, az apróra
vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter vizet, végül hozzáadjuk a
paradicsomot, zöldpaprikát, cseresznyepaprikát. Fontos, hogy a fűszerpaprikát
akkor adjuk hozzá, mikor a lé forrni kezd. Erős tűzön 25 percig főzzük, majd
hozzáadjuk a haldarabokat, és még 18 percig főzzük. A főzés befejezése előtt
megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. A kész halászlevet átszűrjük. A haldarabokat
külön tányéron, a levet frissen kifőzött, gyufaszáltésztával kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc ·
Nádibetyár pecsenye
Hozzávalók (4 személyre): 8
szelet sovány sertéscomb vagy slussz, fél kg. darált marhahús, 10 dkg. gomba,
füstölt szalonna, pirospaprika, fokhagyma, őrölt koriander, só, 1 hagyma.
Kiverjük a hússzeleteket. A
darált húst összekeverjük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt korianderrel,
szétnyomott fokhagymával ízlés szerint. Ezzel a töltelékkel megkenjük a
hússzeleteket úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. A töltelékre felszeletelt
gombát és vékony hagymakarikákat teszünk. Felcsavarjuk a hússzeleteket, két
végét behajtjuk, megtűzzük, és egy-egy vékony füstölt szalonna szeletet teszünk
mindegyikre. Tepsibe vagy tűzálló edény fedelébe téve , előmelegített sütőben
kb. 1 óra alatt pirosra sütjük.
Gombamártással és
hasábburgonyával tálalhatjuk.
Öreglebbencs betyár módra
Hozzávalók: 1 kg liszt, 8 tojás,
20 dkg füstölt szalonna, egy kis fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 4 burgonya,
1 cseresznyepaprika.
Jó lebbencstésztát csakis tiszta
tojásból, víz nélkül lehet készíteni. Meggyúrjuk a tésztát: az 1 kg liszthez 8
tojást és egy kis sót veszünk. Majd 4 cipóba vágjuk, és minden cipót simára
gyúrunk, közben abrosszal letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Egész vékonyra
nyújtjuk, és tiszta abroszra tesszük száradni. Ha megszáradt, nagyobb darabokra
törjük, és zacskóba téve szellős helyen felakasztjuk. Egy személyre két és fél marék tészta elég, a
szalonnából 5 dkg-ot számítunk személyenként. Négy személyre kisütjük az apróra
vágott 20 dkg füstölt szalonnát, s rátesszük a 10 marék lebbencstésztát.
Folytonosan keverve aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult, beleszórjuk az apróra
vágott vöröshagymát, és egy kicsit kavargatva elhúzzuk a tűzről, úgy adjuk
hozzá a pirospaprikát, ne-hogy megégjen. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól
ellepi. Négy kisebb burgonyát megtisztítunk, karikára vágunk, hozzáadjuk, ízlés
szerint sózzuk, s végül az apró cseresznye- vagy csövespaprikát is beletesszük.
Ha meg-főtt, zsírjára sütjük, s forrón tálaljuk.
Sarkadi betyárfalat
Sertés combból, vagy csontnélküli
sertéskarajból készül. A 4-5 dkg hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk,
és egyik oldalát zúzott fokhagymával megkenjük. A fokhagymás oldalát lisztbe
mártjuk, majd kevés olajban vagy zsírban megsütjük (a sütést a lisztezett
oldallal kezdjük). Miután a hússzeleteket kisütöttük, a maradék zsiradékban
apróra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk. Sült burgonyát készítünk, és
a szalonnás zsiradékba öntjük. Natúr lecsóval ízesítjük. Tálaláskor erre a
köretre rakjuk a kisült hússzeleteket.
Tüzes betyárbatyu
Hozzávalók: négy nagyobb szelet
karaj, füstölt csülök, erős paprikakrém, reszelt sajt, a panírozáshoz liszt,
tojás, zsömlyemorzsa, bőséges olaj a kisütéshez.
Elkészítése: Az előfőzött füstölt
csülköt, kicsontozzuk és negyedeljük. A kiklopfolt nagy szelet karajt egyik
oldaláról megkenjük a paprikakrémmel, s ebbe belehelyezzük a negyed füstölt
csülköt. Bebugyoláljuk, és hagyományos módon panírozva kisütjük. Mikor kész
ferdén elvágjuk, és nyitott felükkel tálra téve a reszelt sajttal meghintjük,
és hasábburgonyával körítve tálaljuk.
Vége
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése