|
|||||||||
hírek · a konyha · konyhalexikon · gyártók, forgalmazók
· játék · részletezõ · fórum · tárgymutató
· partnereink |
|||||||||
|
|||||||||
|
|||||||||
4 kg-os pulyka
A pulykát két nappal elõbb
besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, elõbb pár órát álljon
szobahõmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a
tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihûlt,
ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a
fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús, vagy
gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal
és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bõre alatt, az
egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt
megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bõrét, nehogy párolás
közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedõ alatt 2 óra
hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merõkanál forró vizet. Utána
sütõbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy
milyen idõs és mekkora a pulyka. Idõnként meg is forgatjuk, hogy minden
oldala szép rózsaszínûre piruljon |
|
||||||||
Gombás rizs |
|
||||||||
A rizst párold meg.
A megtisztított
gombát vágd 2-3 milliméteres szeletekre, s vajon kevés apróra vágott
vöröshagymával, majd pedig - ha a leve már majdnem elpárolgott - sok finomra
metélt petrezselyemmel pirítsd meg. Sózd, borsozd, s amikor megpuhult, keverd
a forró párolt rizshez. A tetejére morzsolj még egy kevés vajat. |
gomba Öntet: Tzaziki (joghurtos
uborkasaláta) |
||||||||
Ha maradék
párolt rizst használunk, akkor a fellazított hideg rizshez keverjük a
pirított gombát, több vajat morzsolunk a tetejére (esetleg még egy kis vizet
vagy csontlevest
is öntünk alá) és fedő alatt, sütőben melegítjük össze. |
|||||||||
Köretnak
franciasaláta
2. Őzpörkölt
3. Sajtsaláta
Leves :tyúkhúsleves
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése