2020. szeptember 20., vasárnap

forró italok

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

124. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEFELEJCS 14 KÖNYVEK

 

 

BORBÉLY LÁSZLÓ

 

FORRÓ ITALOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOSSUTH KÖNYVKIADÓ

1992

Sorozatszerkesztő: KORONCZAI MAGDOLNA

 

Borbély László, 1991

ISBN 963 09 3543 0

ISSN 1215-0150

(4799)

 

 

FELELŐS KIADÓ KOCSIS ANDRÁS, A KOSSUTH KÖNYVKIADÓ IGAZGATÓJA

SZEDTE ÉS NYOMTA AZ ALFÖLDI NYOMDA

A NYOMDAI MEGRENDELÉS TÖRZSSZÁMA 4492. 66-19-2

KÉSZÜLT DEBRECENBEN, AZ 1992. ÉVBEN

FELELŐS VEZETŐ SZABÓ VIKTOR VEZÉRIGAZGATÓ

A BORÍTÓ KUN GÁBOR MUNKÁJA

MŰSZAKI SZERKESZTŐ SZÉKFFY GYULA

TERJEDELME 3,5 (A/5) ÍV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fiatal színész szerző a különleges forró innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több mint száz puncs, bólé, grog, bor, tea, kávé, csokoládé és - nem tévedés! - forró sörital receptjét osztja meg olvasóival, hogy meghitt, hangulatos "keretet" kínáljon egy-egy családi összejövetelhez vagy baráti beszélgetéshez.

A fejezetcímek önmagukért beszélnek: "Hideg téli estékre, avagy a kalapkúra kellékei", "Uzsonnaitalok kicsiknek és nagyoknak", "Evés előtt - evés után".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARTALOMJEGYZÉK

 

ELŐSZÓ.............................................................................................................................................. 6

HIDEG TÉLI ESTÉKRE, AVAGY A KALAPKÚRA KELLÉKEI......................................................................... 7

Régi angol puncs....................................................................................................................... 7

Angol konyakpuncs................................................................................................................... 7

Francia konyakpuncs................................................................................................................. 7

Tejszínes konyakpuncs................................................................................................................ 7

Brandypuncs.............................................................................................................................. 7

Clarette puncs........................................................................................................................... 7

Tiroli puncs.................................................................................................................................. 8

Bajor puncs................................................................................................................................ 8

Nürnbergi puncs......................................................................................................................... 8

Szilveszteri puncs........................................................................................................................ 8

Éjféli puncs................................................................................................................................. 8

Jó éjszakát! - puncs.................................................................................................................... 8

Tokaji puncs................................................................................................................................ 8

Ánizsos vörösborpuncs............................................................................................................... 9

Borpancs-puncs......................................................................................................................... 9

Gyümölcspuncs......................................................................................................................... 9

Almapuncs................................................................................................................................. 9

Ananászpuncs............................................................................................................................ 9

Forró csipkepuncs...................................................................................................................... 9

Narancspuncs............................................................................................................................ 9

Narancsos ánizspuncs.............................................................................................................. 10

Narancsos whiskypuncs........................................................................................................... 10

Ribizli-puncs.............................................................................................................................. 10

Teapuncs.................................................................................................................................. 10

Alkoholmentes teapuncs......................................................................................................... 10

Vörösboros teapuncs............................................................................................................... 10

Narancsos teapuncs................................................................................................................ 10

Habos teapuncs....................................................................................................................... 11

Teapuncs fehérborral............................................................................................................... 11

Mentolos teapuncs.................................................................................................................. 11

Autóspuncs.............................................................................................................................. 11

Tejszínes kávépuncs.................................................................................................................. 11

Tojáspuncs almalével............................................................................................................... 11

Tojáspuncs fehérborral............................................................................................................. 12

Tojáspuncs rummal................................................................................................................... 12

Mexikói csokoládépuncs.......................................................................................................... 12

Ánizsos tojáspuncs.................................................................................................................... 12

Puncssodó................................................................................................................................ 12

Egg-nogg................................................................................................................................. 12

Forró brandyflip........................................................................................................................ 13

Tejes puncs............................................................................................................................... 13

Tejpuncs whiskyvel.................................................................................................................... 13

Hólabda................................................................................................................................... 13

Rumos sörpuncs........................................................................................................................ 13

Rumgrog................................................................................................................................... 13

Whiskygrog............................................................................................................................... 13

Kínai zöld grog.......................................................................................................................... 13

Görög ánizsos grog.................................................................................................................. 14

Szilveszteri vagy farsangi grog I................................................................................................ 14

Szilveszteri vagy farsangi grog II............................................................................................... 14

Tojásgrog.................................................................................................................................. 14

Amerikai grog........................................................................................................................... 14

Francia grog............................................................................................................................. 14

Grog Martinique....................................................................................................................... 15

Dijoni grog................................................................................................................................ 15

Brandygrog.............................................................................................................................. 15

Fekete grog.............................................................................................................................. 15

Mézes grog............................................................................................................................... 15

Kék madár................................................................................................................................ 15

Zöld sziget................................................................................................................................. 15

Banán álom.............................................................................................................................. 16

Édes kísértés.............................................................................................................................. 16

Jamaicai fény.......................................................................................................................... 16

Tűzijáték.................................................................................................................................... 16

Forró bólé................................................................................................................................. 16

Őrtüzecske............................................................................................................................... 16

Tüzes bólé................................................................................................................................. 17

Forró narancsital....................................................................................................................... 17

Forralt bor................................................................................................................................. 17

Különleges forralt bor............................................................................................................... 17

Forralt bor dióval...................................................................................................................... 17

Forralt bor datolyával............................................................................................................... 18

Glögg (dán forralt bor)............................................................................................................. 18

Bischoff..................................................................................................................................... 18

Angol bischoff.......................................................................................................................... 18

Paulette márkinő kedvence..................................................................................................... 18

Orrmelegítő.............................................................................................................................. 18

Meleg sör csészében................................................................................................................ 19

Lengyel sörkoktél...................................................................................................................... 19

Sörlikőr...................................................................................................................................... 19

UZSONNAITALOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK................................................................................. 20

ANGOL TEA.................................................................................................................................. 20

ILLATOSÍTOTT VAGY AROMÁS TEA................................................................................................ 20

SZÁRÍTOTT GYÜMÖLCSTEA............................................................................................................ 20

Reformtea................................................................................................................................ 21

Amaretto-tea........................................................................................................................... 21

Svéd teakülönlegesség............................................................................................................ 21

Tejes bavaroise......................................................................................................................... 21

Forró tejlimonádé..................................................................................................................... 21

Esti csokoládé csészében......................................................................................................... 21

Capuccino............................................................................................................................... 22

Orosz kávé................................................................................................................................ 22

Ír kávé....................................................................................................................................... 22

Kaiser melange........................................................................................................................ 22

Angol bavaroise....................................................................................................................... 22

Kávés bavaroise....................................................................................................................... 22

Csokoládés bavaroise.............................................................................................................. 23

Kakaós bavaroise..................................................................................................................... 23

Phariseer................................................................................................................................... 23

EVÉS ELŐTT - EVÉS UTÁN................................................................................................................... 23

APERITIFEK.................................................................................................................................... 23

Negroni hot.............................................................................................................................. 23

Camparikoktél.......................................................................................................................... 23

Mai Tai...................................................................................................................................... 24

Kék szving................................................................................................................................. 24

Tengerfenék............................................................................................................................. 24

Rolls Royce............................................................................................................................... 24

DIGESZTÍV ITALOK......................................................................................................................... 24

B-52........................................................................................................................................... 24

Két szék között.......................................................................................................................... 24

Pörkölt mogyoró....................................................................................................................... 25

Halálos tavasz........................................................................................................................... 25


 

Amikor először gondoltam e könyv megírására, rögtön el is hessegettem az ötletet. Ugyan - gondoltam magamban -, neked nem az a dolgod, hogy a passzióidról írogass, hanem hogy a saját szakmádban képezd magad, és azt csináld, minél tökéletesebben. Később azonban, az jutott eszembe, semmi baj nem lehet abból, ha az ember megosztja másokkal, amit szeret és amihez konyít is egy kicsit. Így szántam rá magam mégis e kis kötet összeállítására.

Gyermekkorom óta vonz a kotyvasztás. Persze a tüsszentőpornál kezdődött - annak idején, emlékszem, többféle is volt raktáron -, de elég hamar eljutottam a magasabb régiókba, az ételeken át egészen az italkeverésig.

Úgy gondolom, ha valaki jól főz, az is egyfajta alkotó tevékenység, vagyis művészet. Nem véletlen, hogy annyi jelentős színészkollégám büszkélkedik a főztjével.

És még valami!

Egyszer Angliában járva, eltöltöttem egy kevés időt egy angol család otthonában. Voltak olyan kedvesek és - én legalábbis úgy gondolom - maguk közé fogadtak. Ott láttam azt, amiért tulajdonképpen beleszerettem a forró italokba. Ugyanis a puncsot vagy a grogot nem lehet egyszerűen csak inni, ezen italok fogyasztása társasági aktus, a család vagy a barátok társalgásának kerete. Mindenkinek ajánlom hát e könyvet, aki meghitt beszélgetésre és egy-két kortynyi forró különlegességre vágyik, ami nem adatik meg túl gyakran egyikünknek sem.

 

 


Régi angol puncs

Hozzávalók 6 személyre: 4 db citrom, 4 db narancs, 112 dkg cukor, 11 dl víz, 7 dl vörösbor (pl. Cabernet vagy Pinot Noir), 7 dl rum.

Elkészítés: Az egy kiló tizenkét deka cukrot egy liter egy deci vízzel, a két citrom és két narancs vékonyan levágott héjával sziruppá főzzük. Ha kész, hozzákeverünk egy üveg rumot és ugyanennyi testes vörösbort. Hozzáadjuk a négy narancs és a négy citrom levét, majd legalább fél órát forraljuk nagyon lassú tűzön. Leszűrjük és forrón tálaljuk.

Angol konyakpuncs

Hozzávalók 3-4 személyre: 2,5 dl konyak, 1 narancs leve és héja, 10 dkg cukor, 0,5 l víz, őrölt szegfűbors, őrölt fahéj.

Elkészítés: Fél liter vízben elkeverjük egy narancs kicsavart levét, hozzáadjuk a vékonyan lehámozott héját, belekeverünk 10 dkg cukrot és föltesszük melegedni. Ha már jó forró és a cukor is elolvadt benne, leszűrjük. Hozzáöntünk 2,5 dl konyakot, ízlés szerint szegfűborssal, fahéjjal fűszerezzük, és lefedve 15 percig állni hagyjuk. Melegen tálaljuk.

Francia konyakpuncs

Hozzávalók 6 személyre: 3,5 dl bordói (vagy más testes vörösbor), 1,8 dl konyak, 0,5 l víz, egész fahéj, 1 citrom héja, 3 evőkanál cukor, szegfűbors.

Elkészítés: Egy citrom héját spirálformában vékonyan levágjuk, fél liter vízben egy-két darab egész fahéjjal, néhány szem szegfűborssal és 3 evőkanál cukorral 10-15 percig főzzük. Hozzáadunk 3,5 dl bordóit, jól felmelegítjük, de nem forraljuk. Puncsospoharakba szűrjük és adagonként 3 cl (1 stampedli) konyakot hozzáöntve azonnal tálaljuk.

Tejszínes konyakpuncs

Hozzávalók személyenként: 1 tojássárgája, 2 cl konyak, 2 cl tejszín, 2 cl kakaó krémlikőr, kakaópor.

Elkészítés: Forró vízfürdőben habosra keverünk személyenként 1 tojássárgáját 2 cl konyakkal, majd állandó keverés mellett hozzáadunk 2 cl tejszínt és végül 2 cl kakaólikőrt. Melegen koktélospoharakba töltjük és kakaóporral megszórva tálaljuk.

Brandypuncs

Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 2 cl curacao (narancslikőr), 1 mokkáskanál porcukor, 1 mokkáskanál citromlé, 1 citromkarika, forró víz.

Elkészítés: Egy-egy grogospohárban (kb. 1-1,5 dl űrtartalmú, vastag falú, talpas pohár) összekeverünk 1 mokkáskanálnyi citromlevet ugyanennyi porcukorral, hozzáöntünk 2 cl curacaot (vigyázat, nem blue curacaot, hanem színtelent), 3 cl (1 stampedli) konyakot és jól összekeverjük. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy a pohár háromnegyedéig érjen, és egy-egy citromkarikával díszítve azonnal tálaljuk.

Clarette puncs

Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 3 cl curacao, 1 dl száraz vörösbor, 1 mokkáskanál citromlé, 1 teáskanál porcukor, reszelt szerecsendió, 1 citromkarika, forró víz.

Elkészítés: Egy lábosban keverjünk össze személyenként 1 dl száraz vörösbort 1 mokkáskanál citromlével, 1 teáskanál porcukorral, 3 cl konyakkal, ugyanennyi curacaoval és csipetnyi reszelt szerecsendióval. Keverjük össze jó alaposan, majd töltsük 2,5 decis csészékbe vagy poharakba és öntsük fel a szokásos mennyiségű forró vízzel. Egy-egy citromkarikával díszítve tálaljuk.

Tiroli puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 1 dl ánizspálinka, 10 dkg cukor, szegfűbors, 1 db citrom, 1,5 dl víz.

Elkészítés: Alaposan megmosunk, és vékonyan meghámozunk egy citromot. A levét kifacsarjuk, és a héjával együtt, valamint 10 dkg cukorral, 1,5 dl vízzel elkeverve, tetszés szerint szegfűborssal fűszerezve felforraljuk, és 30 percig főzzük. Ekkor hozzáöntjük az 1,5 dl vörösbort és az 1 dl ánizspálinkát. Újra felmelegítjük, de nem forraljuk. Kiemeljük belőle a fűszereket és forrón tálaljuk.

Bajor puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 6 dkg cukor, 1/2 db citrom, 1 dl víz.

Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a vörösborral és a citrom levével. Hozzáadjuk a vékonyan lehámozott és finomra vágott citromhéjat és a vizet. Kis lángon felforraljuk, leszűrjük és azonnal tálaljuk.

Nürnbergi puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 3 cl ánizspálinka, 5 dkg cukor, 1/2 db narancs, 1 dl víz.

Elkészítés: Feltesszük melegedni a vizet, beletesszük a cukrot, a narancs levét és az előzőleg megmosott, vékonyan lehámozott és finomra vágott héját, majd felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az ánizspálinkát és a vörösbort. Újramelegítjük, de már nem forraljuk. Előmelegített poharakban, forrón tálaljuk.

Szilveszteri puncs

Hozzávalók személyenként: 2 dl fehérbor, 1 dl víz, 3 cl rum, 2 evőkanál cukor, 1 db tojássárgája, szegfűszeg, reszelt citromhéj.

Elkészítés: Csészénként 2 dl fehérbort öntsünk össze 1 dl vízzel, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, késhegynyi reszelt citromhéjat és pár szem szegfűszeget. Forraljuk fel, és lefedve jó 15-20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ha kihűlt, melegítsük újra. Amíg a forralt bor áll, keverjünk habosra személyenként 1 tojássárgáját 1 evőkanál cukorral, és állandó keverés mellett öntsük rá az újramelegített bort. Habverővel addig verjük, míg sűrű, krémszerű nem lesz. Ezután öntsünk hozzá 3 cl (1 stampedli) rumot és azonnal tálaljuk.

Éjféli puncs

Hozzávalók személyenként: 2 cl mandulalikőr, 1 dl rum, 0,5 dl konyak, 5 dkg cukor,  néhány csepp citromlé, egy fél narancs leve és héja, 1,5 dl víz.

Elkészítés: A vizet föltesszük melegedni, s ha már forrni kezd, beledobjuk a vékonyan lehámozott narancshéjat, belecsavarjuk a fél narancs levét, hozzáadunk még pár csepp citromlét, és végül belekeverünk 5 dkg cukrot. Amikor a cukor felolvad, hozzáöntjük a rumot, a konyakot, a mandulalikőrt. Forrón tálaljuk.

Jó éjszakát! - puncs

Hozzávalók személyenként: 1 pohár sör, 1 db tojás, teáskanálnyi cukor, csipetnyi fahéj, teáskanálnyi citromlé, darabka citromhéj.

Elkészítés: Szétválasztjuk a tojást. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a citromlevet, a tojássárgáját és egy nagy pohárba tesszük. Felmelegítjük a sört a citromhéjdarabkával, és forrón a habra öntjük. Őrölt fahéjjal is megszórhatjuk. Jó éjszakát!

Tokaji puncs

Hozzávalók 4 személyre: 1 palack félédes tokaji bor (szamorodni), 1 nagy grépfrút, cukor, ízlés szerint.

Elkészítés: Összekeverjük a tokajit a grépfrút levével, ízlés szerint cukrozzuk, és egy napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és forráspontig melegítjük, de nem forraljuk. Azonnal tálaljuk.

Ánizsos vörösborpuncs

Hozzávalók személyenként: 2 dl vörösbor, 2 cl ánizspálinka, 1 db tojássárgája, 8 dkg cukor, pár csepp citromlé, darabka vaníliarúd.

Elkészítés: A 2 dl vörösborhoz hozzáadjuk a 8 dkg cukrot, pár csepp citromlével és egy darabka vaníliarúddal ízesítve melegítjük. Belekeverjük a tojássárgáját, és nagy lángon addig hevítjük, míg hab képződik a tetején. Ekkor hozzáöntünk egy öntet ánizspálinkát, felkeverjük és tálaljuk.

Borpancs-puncs

Hozzávalók személyenként: 2 dl vörösbor, 0,5 dl fehérbor, 0,5 dl konyak, 1 csésze, forró tea, 1 db citromkarika, 2 db kockacukor.

Elkészítés: Elkészítjük a teát, még forrón hozzáadjuk a vörösbort, a fehérbort és a konyakot. Két kockacukrot helyezünk a pohár aljára, és az előzőleg felhevített, de nem forralt borpancsot ráöntjük. Citromkarikával díszítve tálaljuk.

Gyümölcspuncs

Hozzávalók 6 személyre: 1 db citrom, 2 db narancs, 4-5 evőkanál cukor, 2 üveg (2X7 dl) fehérbor, 2,5 dl víz, idénygyümölcs vagy fagylalt.

Elkészítés: Vékonyan meghámozzuk a citromot és a narancsot. A gyümölcsök levét kifacsarjuk és összekeverjük 4-5 evőkanál cukorral, 2,5 dl vízzel és 2 üveg fehérborral. Beletesszük a citrom és a narancsok héját is, majd fehér textilszalvétával letakarjuk, és 3 órát állni hagyjuk. Ez után felmelegítjük vigyázva, hogy ne forrjon fel. A citrom- és a narancshéjat eltávolítjuk, és jégbe hűtött gyümölcsökre vagy fagylaltgombócokra öntve tálaljuk. Különleges csemege.

Almapuncs

Hozzávalók személyenként: 2 evőkanál calvados (almapálinka), 1,5 dl almalé, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál fekete tea, forró víz, citromhéj, fahéj, menta, ánizs.

Elkészítés: Mokkáskanálnyi fekete teára ráöntünk fél deci forró vizet, négy percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hozzáadunk két evőkanál calvadost, 1,5 dl almalevet, mokkáskanálnyi cukrot, egy evőkanál citromlevet és ízlés szerint citromhéjat, fahéjat, mentát, ánizst. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Tálalás előtt átszűrjük, és forrón kínáljuk.

Ananászpuncs

Hozzávalók 4 személyre: 0,5 dl ananászlé, 0,5 kg cukor, 2 dl rum, 1 üvegnyi pezsgő, 1 üveg száraz fehérbor, 1 l víz, 2 karika ananász, kókuszreszelék.

Elkészítés: A vizet a cukorral főni tesszük, hozzáadjuk a pezsgőt, a bort és a rumot, és minimális hőmérsékleten kb. 1 órát melegítjük. Ügyeljünk, hogy ne forrjon fel, és néha keverjük meg, hogy a cukor egyenletesen olvadjon. Egy óra múltán adjuk hozzá az ananászlét, és hevítsük föl szinte a forrpontig. Közben vagdaljuk fel az ananászkarikákat kis darabokra. Öblös poharakban tálaljuk az ananászdarabkákat hozzáadva és a tetejét kókuszreszelékkel megszórva. (Ez utóbbit el is hagyhatjuk.)

Forró csipkepuncs

Hozzávalók személyenként: 2,5 dl tea, 0,5-1 dl csipkeszörp, 1/2 db citrom, 1/2 db narancs, 1 evőkanál méz, ízlés szerint vaníliás cukor.

Elkészítés: Hagyományos módon teát készítünk, hozzáadjuk csészénként egy fél citrom és egy fél narancs kicsavart levét, belekeverünk egy evőkanál mézet, a csipkeszörpöt, és ha nem elég édes, ízlés szerint egy kevés vaníliás cukrot. Narancshéjjal díszítve, forrón tálaljuk.

Narancspuncs

Hozzávalók személyenként: 1 dl vörösbor, 0,5 dl narancslé, 3-4 evőkanál curacao (narancslikőr), 0,5 dl víz.

Elkészítés: Összeöntünk egy edénybe egy dl vörösbort, fél dl vizet és felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverünk fél dl narancslét és 3-4 evőkanál színtelen curacaot és azonnal tálaljuk.

Narancsos ánizspuncs

Hozzávalók személyenként: 2 dl ánizspálinka (pernod, ouzo, mastica vagy arrak), 3 cl narancslikőr, 1 db citrom, 1 dl citromlé, 1 teáskanál cukor.

Elkészítés: Az 1 dl citromlében feloldjuk a teáskanálnyi cukrot, hozzáadunk 3 cl (1 stampedli) narancslikőrt és 2 dl ánizspálinkát, majd tűzre tesszük melegedni, de nem főzzük. A citromot megmossuk, karikára szeleteljük, és egy-egy karikát teszünk minden pohár aljára. Erre öntjük a forró puncsot és azonnal tálaljuk.

Narancsos whiskypuncs

Hozzávalók személyenként: 5 evőkanál whisky, 2-3 evőkanál narancslé, 1 teáskanál mazsola, 1-1 citrom- és narancskarika, 1,25 dl víz, 1 teáskanál cukor.

Elkészítés: Egy narancs- és egy citromkarikát félbe vágunk, 1,25 dl vízzel, 5 evőkanál whiskyvel, 2-3 evőkanál narancslével, egy teáskanál mazsolával és egy teáskanál cukorral összekeverve forrásig hevítünk. Takaréklángon 5 percig főzzük, és szűrés nélkül, forrón tálaljuk.

Ribizli-puncs

Hozzávalók 6 személyre: 7 dl száraz fehérbor, 1 dl fehér rum, 1 dl feketeribizli-likőr (Créme de Cassis), forró víz.

Elkészítés: Egy üveg száraz fehérbort összekeverünk egy dl fehér rummal és egy dl ribizlilikőrrel. Forráspontig hevítjük, vigyázva, hogy ne forrjon. Ízlés szerint hígíthatjuk forró vízzel. Előmelegített poharakban tálaljuk.

Teapuncs

Hozzávalók személyenként: 3 cl rum, 3 cl konyak, 1 teáskanál porcukor, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 dl forró, erős fekete tea.

Elkészítés: A rumot és a konyakot összekeverjük a porcukorral és a citromlével, majd lassú tűzön melegíteni kezdjük. A tűzről levéve gyújtsuk meg. Amikor az utolsó lángok is ellobbantak, öntsük fel annyi erős fekete teával, hogy minden csésze háromnegyedéig legyen tele. Forrón tálaljuk.

Alkoholmentes teapuncs

Hozzávalók 4 személyre: 1 l csipkebogyótea (Hagebuttentee), 10 dkg cukor, 1 db citrom, 4 db szegfűszeg, 1-2 fahéjdarab, 10 dkg mazsola.

Elkészítés: Első lépésben elkészítünk 1 liter Hagebuttentee-t (csipketeát). A kész teához hozzáadunk 10 dkg cukrot, egy fél citrom reszelt héját, 4 szem szegfűszeget és 1-2 darabka fahéjat. Az egészet együtt felfőzzük, majd belecsepegtetünk hét csepp citromlét, hozzáadjuk a 10 dkg mazsolát, és tovább főzzük. Puncsospoharakban, forrón tálaljuk, vékony citromkarikával díszítve.

Vörösboros teapuncs

Hozzávalók 4 személyre: 0,5 l erős tea, 0,5 l vörösbor, 1 dl rum, 2 db narancs, 7,5 dkg cukor, darabka fahéj.

Elkészítés: Fél liter erős teát készítünk, leszűrjük, hozzáadunk fél liter vörösbort, egy narancs vékonyan lehámozott héját, két narancs levét, 7,5 dkg cukrot és egy dl rumot. Darabka fahéjjal ízesítve felforraljuk, és 5 percet főzzük, majd leszűrjük és forrón tálaljuk.

Narancsos teapuncs

Hozzávalók személyenként: 2,5 dl erős fekete tea, 1/2 db narancs, 1/2 db citrom, cukor, ízlés szerint.

Elkészítés: Erős fekete teát készítünk és leszűrjük. Belecsavarjuk csészénként egy fél citrom és egy fél narancs levét, ízlés szerint cukrozzuk, és spirálra vágott narancshéjjal díszítve tálaljuk.

Habos teapuncs

Hozzávalók 4 személyre: 3 teáskanál fekete tea, 25 dkg kockacukor, 8 cl rum, 1 dl habtejszín, 5 dl víz.

Elkészítés: Egy teáskannát forró vízzel kiöblítünk, beletesszük a tealeveleket, és 1-2 perc múlva leforrázzuk 5 dl vízzel. Öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és melegen tartjuk. A csészékbe rakunk néhány szem kockacukrot és meglocsoljuk rummal. A forró teával felöntjük, és minden csészébe 1-2 kanál keményre vert tejszínhabot teszünk. Ne keverjük fel, a forró puncsot a vastag tejszínhabtakaró alól igyuk ki.

Teapuncs fehérborral

Hozzávalók 4 személyre: 3 teáskanál fekete tea, 2,5 dl fehérbor, 2,5 dl víz, 25 dkg kockacukor, 8 cl rum, 1 dl habtejszín, kevés őrölt fahéj.

Elkészítés: Ugyanúgy készül, mint a habos teapuncs, azzal a különbséggel, hogy a tealeveleket negyedliternyi forró vízzel forrázzuk le, és miután leszűrtük, ugyanannyi forró fehérbort keverünk hozzá. Tálaláskor a tejszínhab tetejére csipetnyi őrölt fahéjat szórunk.

Mentolos teapuncs

Hozzávalók 4 személyre: 3 teáskanál fekete tea, 5 dl víz, 20 dkg kockacukor, 8 cl mentalikőr, 1 dl habtejszín, parányi őrölt gyömbér.

Elkészítés: A habos teapuncsnál leírtak szerint elkészítjük a teát. A csészékbe osztott kockacukrot mentalikőrrel meglocsoljuk, majd felengedjük a forró teával. Minden csésze tetejére tejszínhabsapkát teszünk, és megszórjuk parányi őrölt gyömbérrel.

Autóspuncs

Hozzávalók személyenként: 2,5 dl erős fekete tea, 1 evőkanál ribizliszörp, 1 db narancs, 2 evőkanál citromlé, 2,5 dkg cukor, kevés fahéj és fehér bors.

Elkészítés: Erős fekete teát készítünk, leszűrjük, majd hozzáadjuk csészénként egy narancs kicsavart levét, két evőkanál citromlét, egy evőkanál ribizliszörpöt, 2,5 dkg cukrot, ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és fehér borssal. Kis lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, majd leszűrjük és forrón tálaljuk.

Tejszínes kávépuncs

Hozzávalók személyenként: 0,5 dl tejszín, 1 csésze presszókávé, 1 csészényi forró víz (vagy hosszú, ún. "német" kávé), 1 teáskanál cukor, 3 cl rum, kakaópor a díszítéshez.

Elkészítés: Személyenként lefőzünk egy csésze hagyományos feketekávét és feleresztjük ugyanannyi forró vízzel. (Ha van kávéautomatánk, abban könnyen elkészíthetjük a szükséges mennyiségű, hosszú lére eresztett - és ez által természetesen gyengébb - német típusú kávét.) Egy edényben csészénként 0,5 dl tejszínt összekeverünk 1 teáskanál cukorral és 3 cl barna rummal. A keveréket lassan melegítjük, és közben habverővel félkeményre verjük. Ekkor hozzáöntjük a már kész kávét, tetejére kakaóport szórunk és azonnal, lehetőleg előmelegített csészékben tálaljuk. Ötletesebb a tálalás, ha minden csésze kávépuncsba egy gombóc vanília-, puncs- vagy csokoládéparfét teszünk.

Tojáspuncs almalével

Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojás, 1/2 db citrom lereszelt héja, 3,5 dl almalé, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál barna cukor.

Elkészítés: Az egész tojásokat feltörjük és habüstbe, vagy zománcozott lábasba tesszük. A cukorral és a lereszelt citromhéjjal együtt kikeverjük, és az almalét fokozatosan hozzáöntjük. Közepes hőmérsékletnél habverővel addig verjük, míg a habos massza kétszeresére növekszik. Azonnal poharakba töltjük, és tetejére csipetnyi barna cukrot szórunk.

Tojáspuncs fehérborral

Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojás, 1/2 db citrom, 3,5 dl könnyű fehérbor, 3 evőkanál kristálycukor, teáskanálnyi őrölt fahéj.

Elkészítés:

A tojásokat a citrom levével, lereszelt héjával és a cukorral habosra keverjük, felengedjük a borral és lassú tűzön, habverővel állandóan kevergetve addig verjük, míg a habos massza a duplájára szaporodik, és jól felforrósodik. (Forralni nem szabad!) Azonnal poharakba töltjük, és a tetejét csipetnyi fahéjjal megszórva tálaljuk. Tojáspuncs piros gyümölcsborral Ugyanúgy készül, mint az előző recept, csak a fehérbor helyett meggy- vagy ribizlibort használunk.

Tojáspuncs rummal

Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojás, 2 evőkanál cukor, 1/2 db citrom leve, 2,5 dl forró víz, 1 dl erős rum.

Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a citromlével habosra keverjük, felengedjük a rummal és a forró vízzel, majd habos masszává verjük. Poharakba töltjük, és forrón kínáljuk.

Mexikói csokoládépuncs

Hozzávalók 4 személyre: 2-3 dl habtejszín, 7,5 dkg keserű csokoládé, 0,5 l tej, 4 db tojás, 1-2 cl keserű likőr (Bitter vagy Unicum), 5 evőkanál víz, őrölt fahéj.

Elkészítés: Egy edényben összekeverünk 1,25 dl tejszínt, fél liter tejet, 7,5 dkg keserű csokoládét apró darabokra tördelve és egy kevés keserű likőrt. Állandóan kevergetve, hogy a csokoládé egyenletesen olvadjon, felmelegítjük, és simára keverjük. Fölverjük a 4 tojást 5 evőkanál vízzel, és a forró folyadékhoz adjuk, közben folyamatosan keverjük, hogy össze ne csomósodjon. Habosra főzzük, csészékbe öntjük, tetejét tejszínhabbal díszítjük és fahéjjal megszórva tálaljuk.

Ánizsos tojáspuncs

Hozzávalók 4 személyre: 3 egész tojás, 2 tojássárgája, 1,5 dl ánizspálinka, 3,5 dl fehérbor, 0,5 l víz, 1 db narancs, 1 db citrom, 30 dkg cukor.

Elkészítés: Vízfürdőben habverővel kikeverjük a 3 egész tojást és a 2 tojássárgáját 30 dkg cukorral, a 3,5 dl fehérborral és a fél liter vízzel. Hozzáadjuk a narancs és a citrom kicsavart levét és végül az 1,5 dl ánizspálinkát. Állandó keverés mellett, nagy lángon melegítjük és forrón tálaljuk.

Puncssodó

Hozzávalók 2 személyre: 3 egész tojás, 3 tojássárgája, 3 dl fehérbor, 12,5 dkg cukor, reszelt citromhéj.

Elkészítés: Habosra keverjük az egész tojásokat és a sárgákat, hozzáadjuk a cukrot, alaposan kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a 3 dl fehérbort. Állandó keverés mellett melegítjük, de nem főzzük. Csészékben tálaljuk, reszelt citromhéjjal megszórva kínáljuk.

Egg-nogg

Hozzávalók személyenként: 1 db tojássárgája, 1,5 dl tej, 1 dl rum, 1 teáskanál cukor, őrölt szerecsendió.

Elkészítés: A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és a cukorral, tűzre tesszük, és melegítés közben habosra keverjük. További állandó keverés mellett hozzáöntjük a rumot. Előmelegített pohárban, őrölt szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Forró brandyflip

Hozzávalók személyenként: 3 cl brandy, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanálnyi forró tej, 1 teáskanál cukor, 2 db tojássárgája.

Elkészítés: Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a tejszínnel. Hozzákeverjük a brandyt és felengedjük a forró tejjel. Azonnal tálaljuk.

Tejes puncs

Hozzávalók személyenként: 3 cl rum, 3 cl konyak, 1 teáskanál porcukor, kb. 2 dl forró tej, szerecsendió.

Elkészítés: Egy 2,5 decis csészében vagy bögrében egy teáskanál porcukorral összekeverjük a 3 cl konyakot és rumot, majd felöntjük forró tejjel. Újra alaposan összekeverjük, és a tetejére egy kevés szerecsendiót reszelünk.

Tejpuncs whiskyvel

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 2,5 dl ír whisky, 1 db citrom, 1 db narancs, 20 dkg cukor, 1,25 dl víz, őrölt koriander.

Elkészítés: A narancs héját vékonyan lehámozzuk, és sziruppá főzzük 1,25 dl vízben 20 dkg cukorral. Ha kész, belefacsarjuk a narancs és a citrom levét is, majd hozzáadunk 2,5 dl ír whiskyt és együtt tovább melegítjük. Fölforraljuk a tejet, és forrón hozzákeverjük az alkoholos alaphoz. Átszűrjük és forrón tálaljuk, ízlés szerint őrölt korianderrel megszórva.

Hólabda

Hozzávalók személyenként: 4 cl Finlandia vodka, 2 cl Amaretto likőr, 2 cl habtejszín, őrölt szerecsendió.

Elkészítés: A vodkát az Amarettoval felmelegítjük, hozzákeverjük a habtejszínt, és előmelegített poharakba osztjuk. Tetejét finomra reszelt vagy őrölt szerecsendióval díszítjük.

Rumos sörpuncs

Hozzávalók személyenként: 1 pohár (kb. 2,5 dl) sör, 0,5 dl rum, 1 db tojás, 2,5 dkg cukor, csipetnyi fahéj, csipetnyi őrölt szerecsendió.

Elkészítés: A sört a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Közben habosra verjük a tojás és a rum keverékét. A sört levesszük a tűzről, és kis adagokban hozzákeverjük a rumos tojást. Előmelegített poharakban, szerecsendióval megszórva, forrón tálaljuk.

Rumgrog

Hozzávalók személyenként: 1 dl rum, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.

Elkészítés: A porcukrot keverjük el jó alaposan a rummal (természetesen barnával), és töltsük grogospoharakba, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy a pohár csak háromnegyed részéig teljen meg. Díszítsük poharanként 1-1 karika citrommal, és a keveréshez kanalat is adjunk.

Whiskygrog

Hozzávalók személyenként: 1 dl whisky (aki édesebben szereti, használhat bourbon whiskyt is), 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.

Elkészítés: Grogospoharakban elkeverjük a porcukrot a whiskyvel, és a pohár háromnegyed részéig felöntjük forró vízzel. Citromkarikával díszítve kínáljuk. Kanalat is adjunk hozzá!

Kínai zöld grog

Hozzávalók személyenként: 1 dl rizspálinka (szaké; orosz vodkával helyettesíthető), 1 teáskanál méz, erős zöld tea.

Elkészítés: A mézet keverjük el jól a szakéval vagy az orosz vodkával, és töltsük cserép grogospoharakba. Öntsük fel annyi kínai zöld teával, hogy a poharak háromnegyed részig teljenek meg. Kínálhatjuk citromkarikával is, de nem elengedhetetlen. Vigyázat! A zöld teának forrázás után kétszer annyi ideig kell állnia, mint a barna vagy fekete teakeverékeknek, mert csak így adja ki igazi aromáját.

Görög ánizsos grog

Hozzávalók személyenként: 1 dl ánizspálinka (ouzo), 1 teáskanál porcukor, 3-4 szem szegfűbors, csipetnyi fahéj, ízlés szerint reszelt citromhéj, forró víz, 1 db narancskarika.

Elkészítés: A porcukrot alaposan keverjük össze az ouzoval, adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel a szokásos mennyiségű forró vízzel. Ne ijedjünk meg a fehér, tejszerű folyadéktól, amivé a keverék válik. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd szűrjük le sűrű szitán, hogy a reszelt citromhéj is fönnakadjon rajta. Újraforrósítva narancskarikával díszítve tálaljuk. Adjunk hozzá kanalat is! Ez bonyolultabb kissé, mint a többi grog, de higgyék el, megéri a fáradságot.

Egzotikus, izgalmas élményben lesz részük.

Szilveszteri vagy farsangi grog I.

Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 3 cl barackpálinka, 3 cl maraschino, 5 szem mokkacukor, forró víz, 1 db narancskarika.

Elkészítés: Cseréppoharakba öntsük össze a konyakot, a barackpálinkát és a maraschinot. Tegyünk mindegyikbe 5 szem mokkacukrot, majd gyújtsuk meg. Ha a láng ellobbant a tetején, keverjük föl és öntsünk hozzá annyi forró vizet, hogy a pohár háromnegyedéig érjen az ital. Narancskarikával díszítve tálaljuk.

Szilveszteri vagy farsangi grog II.

Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 3 cl cherry brandy, 4 szem kockacukor, 1 db narancs, meggybefőtt a díszítéshez.

Elkészítés: Vágjunk félbe egy minél vastagabb héjú narancsot, csavarjuk ki a levét és tegyük félre. Kiskanállal kaparjuk a két fél narancs belső falát simára, tegyünk mindegyikbe 2-2 szem kockacukrot, majd öntsük fel 3 cl konyak és 3 cl cherry brandy keverékével és gyújtsuk meg. Pár perces égetés után öntsük a félretett narancsléhez. Egy szem meggybefőttel díszítve tálaljuk.

Tojásgrog

Hozzávalók 2 személyre: 1 dl rum, 2 egész tojás, 2 db tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 dl víz.

Elkészítés: A két tojást és a két tojássárgáját 15 dkg cukorral felverjük, és gyenge tűzön addig melegítjük, amíg olyan lesz, mint a tejszín. A rumot és a vizet felforrósítjuk, és állandó keverés mellett a tojáskrémhez adjuk. (Állaga a tojáslikőréhez hasonlít.) Forrón tálaljuk.

Amerikai grog

Hozzávalók személyenként: 1 evőkanál porcukor vagy cukorszirup, 3 cl brandy, 3 cl rum, 1,5 cl curacao (narancslikőr), erős fekete tea, 1 db citromkarika.

Elkészítés: Egy grogospohárban összekeverjük a porcukrot vagy cukorszirupot egy likőröspohár (kb. 3 cl) brandyvel, ugyanennyi rummal (lehetőleg barna rumot használjunk) és egy fél likőröspohár curacaoval. A keverékhez annyi forró, erős, fekete teát öntünk, hogy a pohár háromnegyed részéig tele legyen. Citromkarikával tálaljuk és kanalat is adunk mellé. Ha vendégeket várunk és vannak nagyobb cseréppoharaink (a nagymama pöttyös bögréi is megteszik), készítsünk egyszerre nagyobb mennyiséget. A tea kivételével az összes hozzávalót hidegen keverjük össze, tálalásnál minden bögrébe öntsünk 1-1,5 dl keveréket és engedjük fel a forró teával.

Francia grog

Hozzávalók személyenként: 0,5 dl konyak vagy brandy, 0,5 dl rum, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.

Elkészítés: A porcukrot oldjuk fel a konyak (vagy brandy) és a rum keverékében. Öntsük grogospohárba, adjunk hozzá annyi forró vizet, hogy a pohár háromnegyedéig teljen meg. Citromkarikával díszítve tálaljuk, de a hozzá járó kanálról se feledkezzünk meg.

Grog Martinique

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 dl rum, 1 db citrom vagy narancs, 4 csésze erős tea, 4 evőkanál cukor, reszelt szerecsendió.

Elkészítés: A citromot vagy narancsot héjastól felkarikázzuk, és egy tűzálló tál aljára fektetjük. Megszórjuk a cukorral és a reszelt szerecsendióval, majd leforrázzuk a négycsészényi erős teával. Lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk. Grogospoharakba töltünk személyenként 3 cl rumot, és erre öntjük a forró keveréket. Azonnal tálaljuk.

Dijoni grog

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 dl rum, 1,2 dl feketeribizli-szörp, 1 db citrom, kb. 8 dl forró víz.

Elkészítés: Egy mélyebb tűzálló tálban összevegyítjük a ribizliszörpöt a rummal. A citromot jól megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és a rumos szörphöz keverjük. A vizet felforraljuk, és a keverékhez öntjük. Leszűrjük és azonnal tálaljuk.

Brandygrog

Hozzávalók személyenként: 1 dl konyak vagy brandy, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.

Elkészítés: Grogospohárban összekeverjük a cukrot a brandyvel, és a pohár háromnegyed részéig felengedjük forró vízzel. Citromkarikával díszítve tálaljuk és kanalat is adunk hozzá.

A grogok őshazájában, az angolszász országokban ezt a fajta grogot "közönséges" grognak nevezik, bizonyára egyszerűsége és viszonylagos olcsósága miatt.

Fekete grog

Hozzávalók személyenként: 1 dl rum, 1 teáskanál melasz vagy barna cukor, erős fekete tea, 1 db citromkarika.

Elkészítés: A melaszt vagy barna cukrot jól elkeverjük a rummal (véletlenül se használjunk fehér rumot), majd grogospohárba töltve háromnegyed részig felengedjük forró, erős, fekete teával. Minden pohárba tegyünk egy citromkarikát és kanalat is.

Mézes grog

Hozzávalók személyenként: 1 dl konyak vagy brandy, 1 teáskanál méz, forró víz, 1 db citromkarika.

Elkészítés: Poharanként egy teáskanál mézet (legjobb az illatos akácméz) elegyítsünk egy deci konyakkal vagy brandyvel. Osszuk el lehetőleg cseréppoharakba és engedjük fel annyi forró vízzel, hogy a poharak háromnegyed részig teljenek meg. Ezután már csak az elmaradhatatlan citromkarika és a keveréshez a kanál következik.

Kék madár

Hozzávalók személyenként: 4 cl rum, 4 cl blue curacao likőr, evőkanálnyi vanílialikőr, 1,25 dl víz, narancsdarabkák a díszítéshez.

Elkészítés: A vizet föltesszük melegedni. A rumot és a blue curacaot pohárban összekeverjük egy kevés vanílialikőrrel. Ráöntjük a forró vizet és narancsdarabkákkal díszítve tálaljuk.

Zöld sziget

Hozzávalók személyenként: 2 cl blue curacao likőr, 1 cl kiwilikőr, 3 cl rum, 8 cl víz.

Elkészítés: Föltesszük a szükséges mennyiségű vizet melegedni, közben összekeverjük a blue curacaot, a kiwilikőrt és a rumot az előmelegített poharakban, és hozzáöntjük a forró vizet. Azonnal tálaljuk.

Banán álom

Hozzávalók személyenként: 1 cl barackpálinka, 2 cl banánlikőr, 3 cl rum, teáskanálnyi meggylikőr, 8 cl víz.

Elkészítés: Föltesszük a vizet melegedni, közben összeöntjük a barackpálinkát, a banánlikőrt és a rumot. Jól összekeverjük, és a már forró vízbe öntjük. Egy kevés meggylikőrt töltünk minden előmelegített pohár aljára, ráöntjük a keveréket és azonnal tálaljuk.

Édes kísértés

Hozzávalók személyenként: 3 dl feketeribizli-likőr (Créme de Cassis), 3 cl jamaicai rum, 1 teáskanálnyi juharszirup (ha nincs, cukorsziruppal helyettesíthető), pár csepp citromlé, 8 cl víz, koktélcseresznye (elhagyható).

Elkészítés: Föltesszük a vizet melegedni, közben minden pohárban összekeverünk 3 cl rumot és 3 cl ribizlilikőrt egy-egy teáskanál juharsziruppal és pár csepp citromlével. Ráöntjük a forró vizet, jól elkeverjük és koktélcseresznyével díszítve tálaljuk.

Jamaicai fény

Hozzávalók személyenként: 3 cl tuttifrutti likőr, 3 cl jamaicai rum, 1 teáskanál gyömbérszirup, kevés kókuszreszelék, 8 cl víz.

Elkészítés: A vizet forrni tesszük, közben összekeverjük a tuttifrutti likőrt, a rumot és a gyömbérszirupot (ha nincs, ugyanennyi gyömbérport elegyítünk személyenként egy teáskanálnyi forró vízzel, és jól elkeverjük), majd a keveréket poharakba töltjük. Hozzáöntjük a forró vizet, összekeverjük és azonnal tálaljuk.

Tűzijáték

Hozzávalók személyenként: 2 cl rum, 2 cl blue curacao, 1/2 citrom leve, 1,25 dl víz.

Elkészítés: Föltesszük a vizet melegedni, közben egy pohárba összeöntünk 2 cl blue curacaot és 2 cl rumot. Ráöntjük a forró vizet, és végül hozzáadjuk a fél citrom kicsavart levét.

Forró bólé

Hozzávalók 6-8 személyre: 3 palack vörösbor, 3,5 dl arrak vagy rum, 3 szem szegfűszeg, 1-2 db fahéj, 1 db citrom, 1 db narancs, 1 db süvegcukor.

Elkészítés: A három üveg vörösbort, a fahéjat, a szegfűszeget tegyük egy tűzálló edénybe és melegítsük fel forrpontig, de ne forraljuk. Csavarjuk ki 1 citrom és 2 narancs levét és adjuk a borhoz. Egy másik edényben olvasszuk meg a süvegcukrot úgy, hogy közben lassan csepegtessünk rá 3,5 dl arrakot vagy rumot. Amikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a boros gyümölcslevet, és melegen szervírozzuk.

Őrtüzecske

Hozzávalók 6 személyre: 1 palack (7 dl) vörösbor, 6 evőkanál erős rum, 12 db kockacukor, 6 db mokkacukor, 1 db narancs, 2 szegfűszeg.

Elkészítés: A vörösbort a szegfűszeggel forrpontig hevítjük, de nem forraljuk. Letakarva 5 percig állni hagyjuk. Közben minden pohárba 2 szem kockacukrot teszünk, ráöntjük a forró bort, egy-egy narancskarikát fektetünk az ital tetejére, és a közepére egy-egy mokkacukrot helyezünk. Meglocsoljuk a cukrot egy-egy evőkanál rummal, és azonnal meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.

Tüzes bólé

Hozzávalók 6 személyre: 7 dl vörösbor, 3 cl sherry, 6 teáskanál cukor, 6 db mokkacukor, 1 db narancs, 6 evőkanál rum, 2 db szegfűszeg, darabka fahéj, gyömbér, néhány szem koriandermag.

Elkészítés: A bort a cukorral, a sherryvel és a fűszerekkel felforraljuk, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és poharakba töltjük. Minden pohártetejére narancskarikát fektetünk, közepére tesszük a mokkacukrot, rummal meglocsoljuk és meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.

Napsütés

Hozzávalók személyenként: 1/2 teáskanál jázmintea, 1,25 dl forró víz, 0,5 dl fehér rum, 1,5 dl fehérbor, 1 teáskanál cukor, őrölt szerecsendió-virág.

Elkészítés: A szükséges mennyiségű jázminteát leforrázzuk, 4 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hozzáöntjük a rumot, a fehérbort, cukorral ízesítjük, újra felmelegítjük és őrölt szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Forró narancsital

Hozzávalók 6 személyre: 6 db narancs, 1 db citrom, 20 dkg cukor, 1,5 dl vérnarancslikőr vagy -aroma, 1 l forró víz.

Elkészítés: Meghámozzuk, és karikára vágjuk a narancsot és a citromot. A gyümölcskarikákat egy tűzálló tálba rakjuk és hozzáadjuk a citrom és egy narancs csíkokra vágott héját. Felforralunk 1 liter vizet 20 dkg cukorral, majd ráöntjük a gyümölcsre, és 10 percig állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt hozzáadunk 1,5 dl vérnarancslikőrt, illetve -aromát, átszűrjük és tálaljuk.

Forralt bor

Hozzávalók 6 személyre: 2 üveg vörös- vagy fehérbor, 1/2 db citrom héja, 1/2 db narancs héja, 10 dkg cukor, darabka fahéj, 3-4 szem szegfűszeg.

Elkészítés: A két üveg bort tűzálló tálba öntjük és hozzáreszeljük a fél citromnak és a fél narancsnak a héját. Hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, egy kevés fahéjat és 3-4 szegfűszeget. Az egészet felforrósítjuk, de nem főzzük. Ahogy elkezd bugyogni, azonnal levesszük a tűzről. Ha vörösborból készítjük, akkor Admirál néven, ha pedig fehérborból, akkor Seehund, azaz Fóka néven szervírozhatjuk. Természetesen csak forrón az igazi.

Különleges forralt bor

Hozzávalók 6 személyre: 7 dl vörösbor, 2,5 dl sherry, 1,25 dl rizspálinka, 4 dkg mazsola, 3 dkg hámozott mandula, 2-3 dkg pisztácia, 1-2 fahéjdarabka, gyömbér, cukor, ízlés szerint (2-4 evőkanál).

Elkészítés: A vörösbort, a sherryt és a rizspálinkát a fahéjjal és a darabokra tört vagy vagdalt gyömbérrel felforraljuk, kis ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Beletesszük a mazsolát, a mandulát és a pisztáciát. Körülbelül öt perc alatt a mazsolaszemek megduzzadnak. Poharakba töltjük, vigyázva, hogy mindegyikbe jusson a gyümölcsökből. A cukrot külön kínáljuk hozzá, természetesen a kanálról se feledkezzünk meg.

Forralt bor dióval

Hozzávalók 6 személyre: 7 dl vörösbor, 1 dl rum, 2 dl sherry, 5 dkg mazsola, 3-4 dkg pörkölt dió, ízlés szerint cukor, fahéj.

Elkészítés: A bort, a sherryt és a rumot a fahéjjal és a cukorral felforraljuk, beletesszük a mazsolát, és lefedve öt percig állni hagyjuk. Kivesszük belőle a fahéjdarabkákat és belekeverjük a durvára vágott pörkölt diót. Poharakba töltjük vigyázva, hogy mindegyikbe jusson a gyümölcsökből. Kanalat is adjunk hozzá.

Forralt bor datolyával

Hozzávalók 6 személyre: 7 dl fehérbor, 2,5 dl portói bor, 1 dl konyak vagy brandy, 18 szem datolya, ízlés szerint cukor, darabka fahéj, 2-3 szem szegfűszeg.

Elkészítés: A fehérbort, a portóit, a konyakot a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, beletesszük a mazsolát és a darabokra vagdalt datolyát. Ötpercnyi állás után a fűszereket kidobjuk, majd poharakba osztjuk. Kanalat is adjunk hozzá.

Glögg (dán forralt bor)

Hozzávalók 10 személyre: 2 l vörösbor, 10 dkg mazsola, 0,5 l konyak, 3 dkg gyömbérpor, darabka fahéj, 2 db narancs héja, kevés szerecsendió.

Elkészítés: Leforrázzuk a 10 dkg mazsolát, és állni hagyjuk. A két liter vörösbort, a fél liter konyakot, a két narancs vékonyan lehámozott héját, a 3 dkg gyömbérport, a darabka fahéjat és a szerecsendiót 15 percig forraljuk, majd átszűrjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és forrón tálaljuk.

Bischoff

Hozzávalók 6 személyre: 2 db narancs, 30 dkg cukor, 2 palack burgundi, csipetnyi fahéj, csipetnyi reszelt szerecsendió.

Elkészítés: Ez a recept angolszász eredetű, s akárcsak az igazi angol puncs, ez is társasági ital.

A narancsokat alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és a héjat apró kockára vágva egy nagyobb edényben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a narancs kockára vágott húsát is. Hozzáöntünk egy üvegnyi testes burgundit, belereszelünk csipetnyi szerecsendiót és beleszórunk csipetnyi fahéjat, majd 12 órát állni hagyjuk. Tálalás előtt egy újabb üveg burgundiban feloldunk 30 dkg cukrot, hozzáöntjük az előző keverékhez, felmelegítjük, de nem forraljuk, nehogy a tetején hab képződjön. Amikor majdnem forr, levesszük a tűzről, átszűrjük és azonnal tálaljuk.

Angol bischoff

Hozzávalók 4 személyre: 9 dl portói bor, 15 dkg kockacukor, 4 szem szegfűszeg, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 citrom héja.

Elkészítés: Két deci portói borba tegyünk 1 5 dkg kockacukrot, 4 szegfűszeget, csipetnyi szerecsendió-reszeléket és adjuk hozzá még egy citrom vékonyan lehámozott, csíkokra vágott héját, amelyet előzőleg megpirítottunk. Hagyjuk állni egy napig, majd melegítsük fel. Mielőtt forrni kezdene, öntsünk hozzá egy üveg (7 dl) portóit, szűrjük le és tálaljuk forrón.

Paulette márkinő kedvence

Hozzávalók 4 személyre: 1 palack könnyű fehérbor, 1 dl konyak, 20 dkg cukor, 1 db citrom, 4 szem szegfűszeg, 4 db citromkarika.

Elkészítés: Melegítsük fel egy lábasban a bort, adjuk hozzá a cukrot, a citrom lehámozott héját és 4 szem szegfűszeget. Hevítsük forrásig. majd szűrjük át egy puncsos- vagy bóléstálba. Öntsük rá az előmelegített konyakot és gyújtsuk meg. Amikor a lángok elaludtak, merjük az italt poharakba, és citromkarikával díszítve tálaljuk.

 

Orrmelegítő

Hozzávalók személyenként: 1 dl fehérbor, 1 dl almalé, 1 citromkarika, ízlés szerint cukor, ánizs, fahéj, szegfűbors.

Elkészítés: A bort összekeverjük az almalével, ízlés szerint cukrozzuk és fűszerezzük, majd a tűzre tesszük. Ha forráspontig hevült, levesszük, és 5 percig állni hagyjuk. Leszűrjük és előmelegített poharakban, citromkarikával díszítve tálaljuk.

Meleg sör csészében

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 üveg világos sör, 1 üveg barna sör, 3 db tojás, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaj, 1 kis pohár (kb. 3 cl) arrak vagy rum, 1 teáskanál cukor, kevés őrölt fahéj.

Elkészítés: A világos és a barna sört együtt felfőzzük. A 3 tojást és a 2,5 dl tejet összekeverjük, és a sörhöz elegyítjük. Hozzáadunk még egy kis pohár arrakot vagy rumot, teáskanálnyi vajat, teáskanálnyi cukrot és végül egy kevés fahéjat. Forrón kínáljuk.

Forró ánizsos sörkoktél

Hozzávalók személyenként: 2,5 dl sör, 3 cl ánizspálinka, teáskanálnyi méz, pár szem szegfűszeg.

Elkészítés: Összekeverjük a 3 cl ánizspálinkát a teáskanálnyi mézzel és fél deci sörrel. Közben két deci sört forrásig melegítünk, hozzáadjuk az ánizspálinkás keveréket, beledobunk pár szem szegfűszeget és forrón tálaljuk.

Lengyel sörkoktél

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl világos sör, 0,5 dl fehérbor, 2 cl maraschino, 1 db tojássárgája, 3 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj, 1/2 db citrom.

Elkészítés: Az 1,5 dl világos sört összekeverjük a 3 evőkanál cukorral és csipetnyi őrölt fahéjjal, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a fél deci fehérbort, a tojássárgáját, a fél citrom reszelt héját, pár csepp citromlevet és végül egy öntet (2 cl) maraschinot. Villával vagy mixerrel habosra verjük és azonnal tálaljuk. Csak forrón jó!

Sörlikőr

Hozzávalók: 1,25 l 90%-os alkohol, 2 l barna sör, 2 evőkanál cukor, 2 db vaníliarúd.

Elkészítés: A sört a cukorral és a vaníliarúddal összefőzzük, és 15 percig forraljuk, utána hagyjuk kihűlni. Keverjük össze az alkoholt és a vaníliás forralt sört, majd egy hófehér konyharuhán szűrjük át. Takarjuk le egy másik tiszta ruhával, és mi is nyugodtan pihenjük ki fáradalmainkat, mert ezt a remek italt csak 3 (három) hónap múlva fogyaszthatjuk.

 


A tea elkészítése Angliában külön művészet, de számunkra sem ördöngösség. Alapvető követelmény a jó tea. Szerencsére ma már nálunk is kapható a kereskedelemben jó minőségű angol tea (ezek többnyire keverékek, de tovább is keverhetők), például az Angliában is igen kedvelt indiai Darjeeling, illetve Assam tea. Ezek az ún. alapteák, amelyekből jó ízléssel számtalan fajta keverék készíthető. A keverékek elkészítéséhez gyakran használnak illatosított és aromásított teákat. Ilyen, pl. a nálunk is elterjedt Earl Grey, amelyet bergamottolajjal illatosítottak, vagy a különböző márkájú, gyümölcsaromával dúsított teák. (Ez utóbbiak nem tévesztendők össze a kizárólag szárított, ill. extrudált gyümölcsből készült teákkal, amelyek elkészítése eltér a hagyományos angol teáétól.)

Az igazi angol tea a következőképpen készül:

Vegyünk annyi csésze vizet, ahány személyre a teát készíteni akarjuk. Tegyük a tűzre, és csak annyi ideig forraljuk, míg a felszínén halszem nagyságú buborékok képződnek. Eközben egy teáskannát (ha lehetséges, cserép- vagy porcelánkanna legyen) öblítsünk át forró vízzel és tegyünk az aljára annyi teáskanál tealevelet, ahány csésze vizet forraltunk, és ráadásul még egy kanállal "a kannának" is, ahogy az angol mondja. Hagyjuk állni ebben a gőzben, amíg a víz felforr, majd öntsük rá a vizet. Álljon a keverék 3-5 percig (attól függően, milyen erős teát akarunk), de ne tovább, mert csersavas lesz. Szűrjük le és tálaljuk. Ízlés szerint ízesíthetjük.

Elkészítése gyakorlatilag megegyezik az angol teáéval, a lényeges különbséget az alaptea és az illatos vagy aromás teák keverési aránya és a kevert teák minősége adja. Ki-ki egyéni ízlése szerint keverheti, társíthatja a teaféléket, de azért nem árt szem előtt tartani a leggyakoribb keverési arányokat és megismerni az általánosabb keverékeket.

Általában két rész alapteához (ezek nem illatosított indiai, illetve Angliában csomagolt, különböző keleti országokból származó füvek, pl. a Twinings cég alapteasorozata: English Breakfast, Crange Pekoe, Darjeeling stb.) egy rész illatos (pl. Earl Grey) vagy gyümölcsaromás teát keverünk. (Ezek fantázianevei végtelen számúak, de van, amikor egyszerűen csak a gyümölcs nevével jelölik őket. Létezik, pl. maracujás, cseresznyés, feketeribizlis, narancsos, vaníliás és még rengetegféle tea).

Vigyázat! Véletlenül se keverendők a gyümölcsből készült teákkal! Ezeket másképp készítjük, és nem igazán jól keverhetőek a tealevélből forrázottakkal.

A különböző fajtájú és kevertségű extrudált vagy szárított gyümölcsből készült teák elkészítése abban különbözik a hagyományos teáétól, hogy forrázás után legalább 10 percet kell állni hagynunk, hogy minden aromájuk kioldódjon.

Ellentétben a tealevélből készültekkel, élénkítő anyagot (tein) nem tartalmaznak, viszont gyönyörű színűek és üdítő hatásuk miatt akár reggel, akár délután fogyaszthatók. KÍNAI ZÖLD TEA Többféle létezik. Van egy ún. alaptea, amely saját aromáján kívül semmilyen adalékot nem tartalmaz. Ezen kívül létezik egy másféle teacserjelevél is, amely a szárítás során sörét nagyságú labdacsokká pöndörödik össze. Innen kapta a nevét is: puskapor tea. (Nemzetközi elnevezés, a világ bármely teaboltjában így ismerik.) Forró víz hatására a háromszorosára duzzad, és így adja ki igazi ízét, zamatát.

Természetesen a zöld teákat is illatosítják, leggyakrabban valamilyen egzotikus keleti fűszerrel vagy jázminvirággal. Elkészítésüket illetően kétféle eljárás hívei vitatkoznak makacsul. Az egyik párt szerint a legjobb hatás akkor érhető el, ha ugyanúgy forrázzuk, és állni hagyjuk, mint az angol teát.

A másik csoport szerint ez az a tea, amit lobogó forró vízbe dobva "főzni" kell, és kb. 10 percig állni hagyni, és csak azután szűrni, mert úgy az igazi.

A vitát, úgy gondolom, nem itt és nem most kell eldönteni, mindenki készítse azon módszer szerint, ahogy ő jobbnak látja, vagy ahogyan jobban ízlik. Egy dologban azonban mindenki egyetért: az adagolása ugyanúgy történik, mint az angol teáé: csészénként egy teáskanál tealevél és még egy a "kannának". Az is egyöntetű vélemény, hogy a zöld teának több állásidő szükséges: a forrázás vagy a főzés után kb. 10 perc.

Általánosan elfogadott továbbá, hogy gyengébb gyomrúak számára kedvezőbb hatásúak a zöld teák, alacsonyabb csersavtartalmuk miatt.

Végül a zöld teák is keverhetők egymással, de barna vagy fekete teával soha.

Reformtea

Hozzávalók 6 személyre: 1 teáskanál fekete tea, 0,5 l víz, 1 l tej, ízlés szerint cukor, darabka fahéj és vaníliarúd, 4 db tojássárgája.

Elkészítés: Egy teáskanál fekete teát fél liter vízzel leforrázunk, és 3 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. 1 liter tejet cukorral, fahéjjal és vaníliával felfőzünk. A kész teát a tejbe öntjük és belekeverjük a 4 tojássárgáját. Az egészet összeforraljuk, vigyázva, hogy ki ne csapódjon a tojás. Sajtfélék és virsli mellé kiváló kísérő ital.

Amaretto-tea

Hozzávalók személyenként: 1 dl tejszín, 1,5 dl forró tea, 1 dl Amaretto likőr, 2 teáskanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj.

Elkészítés: Előmelegített puncsospoharakba töltünk személyenként 1,5 dl forró fekete teát, hozzáadunk két teáskanál cukrot (ha lehet, barnát, de a kristálycukor is megteszi), hozzáöntünk 1 dl Amaretto likőrt. Összekeverjük, a tetejét tejszínhabbal díszítjük. Csipetnyi őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.

Svéd teakülönlegesség

Hozzávalók személyenként: 1 teáskanál alaptealevél, 2 dl tej, ízlés szerint cukor vagy méz.

Elkészítés: Egy előzőleg kiforrázott teáskannába rakjunk annyi kanál tealevelet, ahány csésze italt akarunk készíteni és még egy teáskanállal a "kannának" is. Kb. 2 percnyi pihentetés után forrázzuk le a szükséges mennyiségű forró, lebőrözött tejjel. Hagyjuk állni kb. 5 percig, szűrjük le és tálaljuk.

Tejes bavaroise

Hozzávalók személyenként: kb. 1 dl tej, kb. 1 dl tea, ízlés szerint cukor vagy méz.

Elkészítés: Készítsünk el az Angol tea receptje szerint annyi alapteát, hogy minden csészét félig tölthessünk meg. Ez után öntsünk minden csészébe annyi forró tejet, hogy a csészék tele legyenek. Mézzel vagy cukorral ízesítve tálaljuk.

Forró tejlimonádé

Hozzávalók 2 személyre: 0,5 l tej, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl fehérbor, pár csepp citromlé.

Elkészítés: Majdnem úgy készül, mint a hagyományos limonádé. Fél liter tejhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, pár csepp citromlevet és egy fél deci félédes fehérbort. Felforraljuk, lebőrözzük és azonnal tálaljuk.

Esti csokoládé csészében

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 25 dkg főzőcsokoládé, 15 dkg cukor, 1 rúd vanília.

Elkészítés:

A főzőcsokoládét kis tűzön kevés vízben felolvasztjuk. Közben a tejet a cukorral és a vaníliarúddal felforrósítjuk, majd állandó keverés mellett, vékony sugárban a felolvadt csokoládéra öntjük. Habosra és csomómentesre keverjük. Forrón csészékbe szűrve azonnal tálaljuk. Uzsonnára is kitűnő.

Capuccino

Hozzávalók 6 személyre: 12 teáskanál darált kávé, 2,5 dl tejszín, 1 l forró víz, kevés őrölt fahéj.

Elkészítés: Egyliternyi forró vízzel leforrázunk 12 teáskanál kávét, és két percig állni hagyjuk. Utána papírfilteren keresztül leszűrjük. A tejszínt laza (nem kemény) habbá felverjük. Minden csészét háromnegyedig töltünk kávéval, és a tetejére annyi tejszínt teszünk, hogy a csésze megteljen. Csipetnyi fahéjjal díszítve kínáljuk.

Orosz kávé

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl feketekávé, 4 teáskanál cukor, 2,5 dl erős vörösbor, 4 evőkanálnyi vodka.

Elkészítés: A frissen lefőzött forró kávét, 4 teáskanál cukorral édesítjük és hozzáadjuk a vörösbort. Tűzre tesszük, és addig forraljuk, amíg bugyborékolni nem kezd. Hozzáadunk még 4 evőkanálnyi vodkát, és tovább forraljuk. Puncsospohárba vagy vastag üvegpohárba töltve azonnal tálaljuk. (Gyengébbeknek kéretik vigyázni, mert esetleg a "lórúgás" esete állhat fenn!)

Ír kávé

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl ír whisky, 4 evőkanál barna cukor, 4 dl feketekávé, 4 evőkanál tejszín, kakaópor.

Elkészítés: A negyed liter ír whiskyt és a 4 evőkanál barna cukrot lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Forralni nem szabad! Melegen négy pohárba öntjük, majd meggyújtjuk. Néhány másodperc múlva letakarjuk, hogy a láng kialudjon. Minden csészére 1 dl feketekávét öntünk, és egy jó evőkanál tejszínhabot teszünk a tetejére. Kevés kakaóporral megszórva tálaljuk.

Kaiser melange

Hozzávalók személyenként: 1 csésze feketekávé, 2 teáskanál cukor, 3 cl konyak vagy brandy, 1 db tojássárgája, 3 evőkanál tejszínhab, víz.

Elkészítés: Minden csészébe teszünk egy tojássárgáját és egy teáskanál hideg vizet, majd 3 evőkanál tejszínhabot, és az egészet összekeverjük. Hozzáadunk még csészénként 2 teáskanál cukrot, felöntjük feketekávéval és 3-3 cl konyakkal vagy brandyvel.

Angol bavaroise

Hozzávalók 2 személyre: 3,5 dl tea, 3 cl barna rum, 2 teáskanál porcukor, 1 tojássárgája.

Elkészítés: Egy lábosba üssük bele a tojássárgáját, keverjük össze a porcukorral, gyújtsunk alá és takarékon, pár másodperc alatt olvasszuk fel a cukrot teljesen. Ekkor öntsük hozzá a 3 cl barna rumot és a 3,5 dl forró teát. Habverővel keverjük tovább és habosodás után előmelegített csészékbe, vagy poharakba szűrjük.

Kávés bavaroise

Hozzávalók 2 személyre: 1 dl cukorszirup, 3,5 dl feketekávé, 1 db tojássárgája.

Elkészítés: Készítsük el az 1 dl cukorszirupot egy lábosban, adjuk hozzá a tojássárgáját, és habverővel keverjük simára. Ekkor öntsük hozzá a 3,5 dl forró feketét, keverjük habverővel tovább a lassú tűz fölött, majd habosodás után előmelegített csészékbe vagy kávéspoharakba szűrjük és azonnal tálaljuk.

Csokoládés bavaroise

Hozzávalók 2 személyre: 8 dkg főzőcsokoládé, 1 dl cukorszirup, 3 dl tej, 1 db tojássárgája, 3 cl konyak.

Elkészítés: Egy lábosban készítsünk cukorszirupot, adjuk hozzá a tojássárgáját, és habverővel jól keverjük össze. Egy külön edényben olvasszuk föl a 8 dkg főzőcsokoládét kevés vízben, majd öntsük rá a tojásos szirupot, keverjük tovább, és végül csurgassunk rá 3 dl forró tejet és 3 cl konyakot. Habverővel keverjük habosra. Előmelegített csészékben kínáljuk.

Kakaós bavaroise

Hozzávalók 2 személyre: 3,5 dl kakaó, csipetnyi fahéj, 2 teáskanál porcukor, 1 db tojássárgája.

Elkészítés: Keverjük össze a tojássárgáját a porcukorral, és óvatosan kezdjük melegíteni. Amikor teljesen felolvadt a cukor, öntsünk hozzá 3,5 dl forró kakaót, és a tűz fölött habverővel keverjük habosra. Vigyázzunk, nem forrhat! Csészékbe szűrve, a tetejét fahéjjal megszórva tálaljuk.

Phariseer

Hozzávalók 4 személyre: 0,5 l feketekávé, 12 evőkanál rum, 4 teáskanál cukor, 2 dl habtejszín.

Elkészítés: A félliternyi forró feketekávét, a 12 evőkanál rumot és a 4 teáskanál cukrot összekeverjük, majd négy előmelegített pohárba szétöntjük. A tejszínt habbá verjük, és egyformán elosztjuk a poharakba, úgy, hogy az italt befedje.

Ahogy a bevezetőben írtam, a forró italokat akár társasági italoknak is titulálhatnánk, hiszen többnyire nagyobb társaságban fogyasztják őket, nyelvoldónak, hangulatkeltőnek. A most következő néhány italnak azonban más funkciója is van. A hideg koktélok mellett a forró italok is alkalmasak étvágygerjesztésre vagy egy jó vacsora után az ízek harmóniájának emelésére, sőt némelyik akár desszertitalként is fogyasztható. (De az emésztést serkentő hatásukról se feledkezzünk meg!)

A következő néhány oldalon kifejezetten ilyen fajta, forró koktélokat talál a kedves olvasó. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy mint minden koktélkeverés, a forró italok összeállítása is bátorság és gyakorlat kérdése.

Ha tehát kedvet kapnak egy új íz, szokatlan kombináció kipróbálásához, csak rajta! Sok sikert kívánok!

Negroni hot

Hozzávalók személyenként: 3 cl campari, 2 cl gin, 0,5 dl víz, 0,5 dl narancslé, 1 db narancskarika.

Elkészítés: Összeöntjük a camparit és a gint. Közben felmelegítjük a víz és a narancslé keverékét, beleöntjük az alkoholt, és forrásig hevítjük. A tűzről levéve narancskarikával díszítve, forrón tálaljuk.

Camparikoktél

Hozzávalók személyenként: 3 cl campari, 2 cl vodka, pár csepp angostura, 1/2 db citrom héja, 2 teáskanál citromlé, 0,5 dl víz.

Elkészítés: Összekeverjük a camparit és a vodkát pár csepp angosturával. (Akik szeretik a koktélokat, azoknak talán nem újdonság az angostura, akik viszont még nem találkoztak vele, jó ha tudják, hogy ez egy kesernyés ízű, szesztartalmú eszencia, amelyet nagyon sok koktél ízesítéséhez használhatunk, de csak óvatosan, mert könnyen uralkodóvá válik az íze, tehát a "tolakodását" célszerű megfékezni!). Felforraljuk a vizet a citrom vékonyan lehámozott héjával, majd kiemeljük belőle és hozzáöntjük a két kávéskanál citromlevet, valamint az angosturával ízesített campari-vodka keveréket. Forrón tálaljuk.

Mai Tai

Hozzávalók személyenként: 6 cl portorikórum, 2 cl kubai fehér rum, 1 cl barackpálinka, 4 cl grépfrútlé, 1 db citromkarika.

Elkészítés: Ez azon kevés forró koktél közé tartozik, amelyet nem hígítanak vízzel, úgyhogy vigyázzunk a kóstolgatással, fogyasztással, könnyen megtréfálhatja az embert. Összekeverjük a portorikó- és a kubai fehér rumot, hozzáadjuk a barackpálinkát, a grépfrútlevet és a citromkarikát. Forrpontig hevítjük, de nem forraljuk. Előmelegített grogospohárban azonnal tálaljuk.

Kék szving

Hozzávalók személyenként: 4 cl kubai fehér rum, 2 cl vodka, 1 cl blue curacao likőr, 2 cl kókusz krémlikőr, evőkanálnyi tejszín, 6 cl ananászlé.

Elkészítés: Ezt az egzotikus italt is hígítás nélkül fogyasztják étkezés előtt és után. Egy tűzálló edényben összekeverjük a kubai fehér rumot, a vodkát, a blue curacao likőrt, a kókusz krémlikőrt és az ananászlét. Felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal hozzákeverünk evőkanálnyi tejszínt és forrón tálaljuk.

Tengerfenék

Hozzávalók 2-4 személyre: 6 cl kubai fehér rum, 6 cl bacardi rum, 6 cl portorikórum, 2 cl cointreau, 4 cl citromlé, 1-1 db citromkarika, pár csepp angostura.

Elkészítés: Ez a koktél kifejezetten az ínyencek itala. Valamivel komplikáltabb, mint az előzőek, de érdemes vele megpróbálkozni, mert az eredmény felséges. Vigyázat, ezt sem hígítjuk!

Összekeverjük egy tűzálló edényben a kubai fehér rumot, a bacardi rumot, a portorikórumot. Hozzáadjuk a cointreau-t, a citromlevet, és ha ízlésünk úgy diktálja, pár csepp angosturát is. Felforrósítjuk, de nem forraljuk! A tűzről levéve azonnal előmelegített pohárba töltjük és citromkarikával díszítve tálaljuk.

Rolls Royce

Hozzávalók személyenként: 2 cl édes fehér Martini, 2 cl gin, teáskanál benediktiner, pár csepp angostura, 1 dl víz.

Elkészítés: A vizet feltesszük melegedni, s közben összekeverjük a Martinit és a gint, majd a forró vízbe öntjük. Levesszük az edényt a tűzről, hozzáadunk egy teáskanál benediktinert, pár csepp angosturát és azonnal tálaljuk.

B-52

Hozzávalók személyenként: 3 cl ír whisky, 2 cl Baileys Irish Cream likőr, 2 cl Grand Marnier, 3 cl tejszín, csipetnyi reszelt szerecsendió.

Elkészítés: Ez az ital egy nehezebb vacsora után fogyasztva helyreállítja a gyomor "lelki békéjét". (Ne próbálkozzunk vele vacsora előtt, mert rövid időn belül furcsákat fogunk érezni a fejünk táján.)

A tejszínbe belekeverjük az ír whiskyt, a Baíleyst és a Grand Marniert. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Ez az ital langyosan jó, tehát előre elkészíthető. Grogos- vagy akár konyakospohárban, csipetnyi őrölt szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Két szék között

Hozzávalók személyenként: 2 cl konyak, 2 cl bacardi rum, 2 cl cointreau, 2 cl citromlé, 0,5 dl víz.

Elkészítés: A név, azt hiszem, önmagáért beszél, tehát óvatosan, desszertitalként fogyasszuk. A vízbe keverjük bele a konyakot, a bacardi rumot és a cointreau-t. Tegyük fel melegedni, de ne forraljuk. Tálalás előtt öntsük hozzá a citromlevet, és minél forróbban fogyasszuk.

Pörkölt mogyoró

Hozzávalók személyenként: 2 cl Amaretto likőr, 2 cl kakaó krémlikőr, 2 cl tejszín, 2 cl tej.

Elkészítés: Ez a desszertital akár a vacsora utolsó fogása is lehet. Édes íze miatt főként a hölgyek kedvelik. Öntsük össze az Amaretto likőrt és a kakaólikőrt a tejszín és a tej keverékével. Forrósítsuk fel, de ne forraljuk, mert a tej bőrösödik. Ezt az italt sem kell tűzforrón fogyasztani, akár vacsora előtt is elkészíthetjük.

Halálos tavasz

Hozzávalók személyenként: 2 cl mentalikőr, 2 cl cointreau, 4 cl narancslé, 2 cl tejszín.

Elkészítés: Igazán nem akarom rémítgetni a kedves olvasót, ezért elárulom, hogy ez a koktél a nevét nem a hatásáról kapta, hanem arról, hogy Karády Katalin egyik kedvenc itala a mentalikőr volt. Tehát a mentalikőrt keverjük össze a cointreau-val és a tejszínnel, majd adjuk hozzá a narancslevet, forrósítsuk fel és azonnal tálaljuk.                                      

 

VÉGE

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése