A Drótpostagalamb recepttára
124. könyv
NEFELEJCS 14
KÖNYVEK
BORBÉLY LÁSZLÓ
FORRÓ ITALOK
KOSSUTH KÖNYVKIADÓ
1992
Sorozatszerkesztő: KORONCZAI MAGDOLNA
Borbély László, 1991
ISBN 963 09 3543 0
ISSN 1215-0150
(4799)
FELELŐS KIADÓ KOCSIS ANDRÁS,
A KOSSUTH KÖNYVKIADÓ IGAZGATÓJA
SZEDTE ÉS NYOMTA AZ ALFÖLDI NYOMDA
A NYOMDAI MEGRENDELÉS TÖRZSSZÁMA 4492.
66-19-2
KÉSZÜLT DEBRECENBEN, AZ 1992. ÉVBEN
FELELŐS VEZETŐ SZABÓ VIKTOR
VEZÉRIGAZGATÓ
A BORÍTÓ KUN GÁBOR MUNKÁJA
MŰSZAKI SZERKESZTŐ SZÉKFFY GYULA
TERJEDELME 3,5 (A/5) ÍV
A fiatal színész szerző a különleges forró
innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több mint száz puncs,
bólé, grog, bor, tea, kávé, csokoládé és - nem tévedés! - forró sörital
receptjét osztja meg olvasóival, hogy meghitt, hangulatos "keretet"
kínáljon egy-egy családi összejövetelhez vagy baráti beszélgetéshez.
A fejezetcímek önmagukért beszélnek: "Hideg
téli estékre, avagy a kalapkúra kellékei", "Uzsonnaitalok kicsiknek
és nagyoknak", "Evés előtt - evés után".
TARTALOMJEGYZÉK
ELŐSZÓ.............................................................................................................................................. 6
HIDEG TÉLI ESTÉKRE, AVAGY A KALAPKÚRA KELLÉKEI......................................................................... 7
Régi angol puncs....................................................................................................................... 7
Angol konyakpuncs................................................................................................................... 7
Francia konyakpuncs................................................................................................................. 7
Tejszínes konyakpuncs................................................................................................................ 7
Brandypuncs.............................................................................................................................. 7
Clarette puncs........................................................................................................................... 7
Tiroli puncs.................................................................................................................................. 8
Bajor puncs................................................................................................................................ 8
Nürnbergi puncs......................................................................................................................... 8
Szilveszteri puncs........................................................................................................................ 8
Éjféli puncs................................................................................................................................. 8
Jó éjszakát! - puncs.................................................................................................................... 8
Tokaji puncs................................................................................................................................ 8
Ánizsos vörösborpuncs............................................................................................................... 9
Borpancs-puncs......................................................................................................................... 9
Gyümölcspuncs......................................................................................................................... 9
Almapuncs................................................................................................................................. 9
Ananászpuncs............................................................................................................................ 9
Forró csipkepuncs...................................................................................................................... 9
Narancspuncs............................................................................................................................ 9
Narancsos ánizspuncs.............................................................................................................. 10
Narancsos whiskypuncs........................................................................................................... 10
Ribizli-puncs.............................................................................................................................. 10
Teapuncs.................................................................................................................................. 10
Alkoholmentes teapuncs......................................................................................................... 10
Vörösboros teapuncs............................................................................................................... 10
Narancsos teapuncs................................................................................................................ 10
Habos teapuncs....................................................................................................................... 11
Teapuncs fehérborral............................................................................................................... 11
Mentolos teapuncs.................................................................................................................. 11
Autóspuncs.............................................................................................................................. 11
Tejszínes kávépuncs.................................................................................................................. 11
Tojáspuncs almalével............................................................................................................... 11
Tojáspuncs fehérborral............................................................................................................. 12
Tojáspuncs rummal................................................................................................................... 12
Mexikói csokoládépuncs.......................................................................................................... 12
Ánizsos tojáspuncs.................................................................................................................... 12
Puncssodó................................................................................................................................ 12
Egg-nogg................................................................................................................................. 12
Forró brandyflip........................................................................................................................ 13
Tejes puncs............................................................................................................................... 13
Tejpuncs whiskyvel.................................................................................................................... 13
Hólabda................................................................................................................................... 13
Rumos sörpuncs........................................................................................................................ 13
Rumgrog................................................................................................................................... 13
Whiskygrog............................................................................................................................... 13
Kínai zöld grog.......................................................................................................................... 13
Görög ánizsos grog.................................................................................................................. 14
Szilveszteri vagy farsangi grog I................................................................................................ 14
Szilveszteri vagy farsangi grog II............................................................................................... 14
Tojásgrog.................................................................................................................................. 14
Amerikai grog........................................................................................................................... 14
Francia grog............................................................................................................................. 14
Grog Martinique....................................................................................................................... 15
Dijoni grog................................................................................................................................ 15
Brandygrog.............................................................................................................................. 15
Fekete grog.............................................................................................................................. 15
Mézes grog............................................................................................................................... 15
Kék madár................................................................................................................................ 15
Zöld sziget................................................................................................................................. 15
Banán álom.............................................................................................................................. 16
Édes kísértés.............................................................................................................................. 16
Jamaicai fény.......................................................................................................................... 16
Tűzijáték.................................................................................................................................... 16
Forró bólé................................................................................................................................. 16
Őrtüzecske............................................................................................................................... 16
Tüzes bólé................................................................................................................................. 17
Forró narancsital....................................................................................................................... 17
Forralt bor................................................................................................................................. 17
Különleges forralt bor............................................................................................................... 17
Forralt bor dióval...................................................................................................................... 17
Forralt bor datolyával............................................................................................................... 18
Glögg (dán forralt bor)............................................................................................................. 18
Bischoff..................................................................................................................................... 18
Angol bischoff.......................................................................................................................... 18
Paulette márkinő kedvence..................................................................................................... 18
Orrmelegítő.............................................................................................................................. 18
Meleg sör csészében................................................................................................................ 19
Lengyel sörkoktél...................................................................................................................... 19
Sörlikőr...................................................................................................................................... 19
UZSONNAITALOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK................................................................................. 20
ANGOL TEA.................................................................................................................................. 20
ILLATOSÍTOTT VAGY AROMÁS TEA................................................................................................ 20
SZÁRÍTOTT GYÜMÖLCSTEA............................................................................................................ 20
Reformtea................................................................................................................................ 21
Amaretto-tea........................................................................................................................... 21
Svéd teakülönlegesség............................................................................................................ 21
Tejes bavaroise......................................................................................................................... 21
Forró tejlimonádé..................................................................................................................... 21
Esti csokoládé csészében......................................................................................................... 21
Capuccino............................................................................................................................... 22
Orosz kávé................................................................................................................................ 22
Ír kávé....................................................................................................................................... 22
Kaiser melange........................................................................................................................ 22
Angol bavaroise....................................................................................................................... 22
Kávés bavaroise....................................................................................................................... 22
Csokoládés bavaroise.............................................................................................................. 23
Kakaós bavaroise..................................................................................................................... 23
Phariseer................................................................................................................................... 23
EVÉS ELŐTT - EVÉS UTÁN................................................................................................................... 23
APERITIFEK.................................................................................................................................... 23
Negroni hot.............................................................................................................................. 23
Camparikoktél.......................................................................................................................... 23
Mai Tai...................................................................................................................................... 24
Kék szving................................................................................................................................. 24
Tengerfenék............................................................................................................................. 24
Rolls Royce............................................................................................................................... 24
DIGESZTÍV ITALOK......................................................................................................................... 24
B-52........................................................................................................................................... 24
Két szék között.......................................................................................................................... 24
Pörkölt mogyoró....................................................................................................................... 25
Halálos tavasz........................................................................................................................... 25
Amikor először gondoltam e könyv megírására, rögtön el is hessegettem az
ötletet. Ugyan - gondoltam magamban -, neked nem az a dolgod, hogy a
passzióidról írogass, hanem hogy a saját szakmádban képezd magad, és azt
csináld, minél tökéletesebben. Később azonban, az jutott eszembe, semmi baj nem
lehet abból, ha az ember megosztja másokkal, amit szeret és amihez konyít is
egy kicsit. Így szántam rá magam mégis e kis kötet összeállítására.
Gyermekkorom óta vonz a kotyvasztás. Persze a tüsszentőpornál kezdődött -
annak idején, emlékszem, többféle is volt raktáron -, de elég hamar eljutottam
a magasabb régiókba, az ételeken át egészen az italkeverésig.
Úgy gondolom, ha valaki jól főz, az is egyfajta alkotó tevékenység,
vagyis művészet. Nem véletlen, hogy annyi jelentős színészkollégám büszkélkedik
a főztjével.
És még valami!
Egyszer Angliában járva, eltöltöttem egy kevés időt egy angol család
otthonában. Voltak olyan kedvesek és - én legalábbis úgy gondolom - maguk közé
fogadtak. Ott láttam azt, amiért tulajdonképpen beleszerettem a forró italokba.
Ugyanis a puncsot vagy a grogot nem lehet egyszerűen csak inni, ezen italok
fogyasztása társasági aktus, a család vagy a barátok társalgásának kerete.
Mindenkinek ajánlom hát e könyvet, aki meghitt beszélgetésre és egy-két
kortynyi forró különlegességre vágyik, ami nem adatik meg túl gyakran
egyikünknek sem.
Régi angol puncs
Hozzávalók 6 személyre: 4 db citrom, 4 db narancs, 112 dkg cukor, 11 dl
víz, 7 dl vörösbor (pl. Cabernet vagy Pinot Noir), 7 dl rum.
Elkészítés: Az egy kiló tizenkét deka cukrot egy liter egy deci vízzel, a
két citrom és két narancs vékonyan levágott héjával sziruppá főzzük. Ha kész,
hozzákeverünk egy üveg rumot és ugyanennyi testes vörösbort. Hozzáadjuk a négy
narancs és a négy citrom levét, majd legalább fél órát forraljuk nagyon lassú
tűzön. Leszűrjük és forrón tálaljuk.
Angol konyakpuncs
Hozzávalók 3-4 személyre: 2,5 dl konyak, 1 narancs leve és héja, 10 dkg
cukor, 0,5 l víz, őrölt szegfűbors, őrölt fahéj.
Elkészítés: Fél liter vízben elkeverjük egy narancs kicsavart levét,
hozzáadjuk a vékonyan lehámozott héját, belekeverünk 10 dkg cukrot és
föltesszük melegedni. Ha már jó forró és a cukor is elolvadt benne, leszűrjük.
Hozzáöntünk 2,5 dl konyakot, ízlés szerint szegfűborssal, fahéjjal fűszerezzük,
és lefedve 15 percig állni hagyjuk. Melegen tálaljuk.
Francia konyakpuncs
Hozzávalók 6 személyre: 3,5 dl bordói (vagy más testes vörösbor), 1,8 dl
konyak, 0,5 l víz, egész fahéj, 1 citrom héja, 3 evőkanál cukor, szegfűbors.
Elkészítés: Egy citrom héját spirálformában vékonyan levágjuk, fél liter
vízben egy-két darab egész fahéjjal, néhány szem szegfűborssal és 3 evőkanál
cukorral 10-15 percig főzzük. Hozzáadunk 3,5 dl bordóit, jól felmelegítjük, de
nem forraljuk. Puncsospoharakba szűrjük és adagonként 3 cl (1 stampedli)
konyakot hozzáöntve azonnal tálaljuk.
Tejszínes konyakpuncs
Hozzávalók személyenként: 1 tojássárgája, 2 cl konyak, 2 cl tejszín, 2 cl
kakaó krémlikőr, kakaópor.
Elkészítés: Forró vízfürdőben habosra keverünk személyenként 1
tojássárgáját 2 cl konyakkal, majd állandó keverés mellett hozzáadunk 2 cl
tejszínt és végül 2 cl kakaólikőrt. Melegen koktélospoharakba töltjük és
kakaóporral megszórva tálaljuk.
Brandypuncs
Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 2 cl curacao (narancslikőr), 1
mokkáskanál porcukor, 1 mokkáskanál citromlé, 1 citromkarika, forró víz.
Elkészítés: Egy-egy grogospohárban (kb. 1-1,5 dl űrtartalmú, vastag falú,
talpas pohár) összekeverünk 1 mokkáskanálnyi citromlevet ugyanennyi
porcukorral, hozzáöntünk 2 cl curacaot (vigyázat, nem blue curacaot, hanem
színtelent), 3 cl (1 stampedli) konyakot és jól összekeverjük. Felöntjük annyi
forró vízzel, hogy a pohár háromnegyedéig érjen, és egy-egy citromkarikával
díszítve azonnal tálaljuk.
Clarette puncs
Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 3 cl curacao, 1 dl száraz
vörösbor, 1 mokkáskanál citromlé, 1 teáskanál porcukor, reszelt szerecsendió, 1
citromkarika, forró víz.
Elkészítés: Egy lábosban keverjünk össze személyenként 1 dl száraz
vörösbort 1 mokkáskanál citromlével, 1 teáskanál porcukorral, 3 cl konyakkal,
ugyanennyi curacaoval és csipetnyi reszelt szerecsendióval. Keverjük össze jó
alaposan, majd töltsük 2,5 decis csészékbe vagy poharakba és öntsük fel a
szokásos mennyiségű forró vízzel. Egy-egy citromkarikával díszítve tálaljuk.
Tiroli puncs
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 1 dl ánizspálinka, 10 dkg
cukor, szegfűbors, 1 db citrom, 1,5 dl víz.
Elkészítés: Alaposan megmosunk, és vékonyan meghámozunk egy citromot. A
levét kifacsarjuk, és a héjával együtt, valamint 10 dkg cukorral, 1,5 dl vízzel
elkeverve, tetszés szerint szegfűborssal fűszerezve felforraljuk, és 30 percig
főzzük. Ekkor hozzáöntjük az 1,5 dl vörösbort és az 1 dl ánizspálinkát. Újra
felmelegítjük, de nem forraljuk. Kiemeljük belőle a fűszereket és forrón
tálaljuk.
Bajor puncs
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 6 dkg cukor, 1/2 db citrom, 1
dl víz.
Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a vörösborral és a citrom levével.
Hozzáadjuk a vékonyan lehámozott és finomra vágott citromhéjat és a vizet. Kis
lángon felforraljuk, leszűrjük és azonnal tálaljuk.
Nürnbergi puncs
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 3 cl ánizspálinka, 5 dkg
cukor, 1/2 db narancs, 1 dl víz.
Elkészítés: Feltesszük melegedni a vizet, beletesszük a cukrot, a narancs
levét és az előzőleg megmosott, vékonyan lehámozott és finomra vágott héját,
majd felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az ánizspálinkát és a vörösbort.
Újramelegítjük, de már nem forraljuk. Előmelegített poharakban, forrón
tálaljuk.
Szilveszteri puncs
Hozzávalók személyenként: 2 dl fehérbor, 1 dl víz, 3 cl rum, 2 evőkanál
cukor, 1 db tojássárgája, szegfűszeg, reszelt citromhéj.
Elkészítés: Csészénként 2 dl fehérbort öntsünk össze 1 dl vízzel, adjunk
hozzá 1 evőkanál cukrot, késhegynyi reszelt citromhéjat és pár szem
szegfűszeget. Forraljuk fel, és lefedve jó 15-20 percig hagyjuk állni, majd
szűrjük le. Ha kihűlt, melegítsük újra. Amíg a forralt bor áll, keverjünk
habosra személyenként 1 tojássárgáját 1 evőkanál cukorral, és állandó keverés
mellett öntsük rá az újramelegített bort. Habverővel addig verjük, míg sűrű,
krémszerű nem lesz. Ezután öntsünk hozzá 3 cl (1 stampedli) rumot és azonnal
tálaljuk.
Éjféli puncs
Hozzávalók személyenként: 2 cl mandulalikőr, 1 dl rum, 0,5 dl konyak, 5
dkg cukor, néhány csepp citromlé, egy
fél narancs leve és héja, 1,5 dl víz.
Elkészítés: A vizet föltesszük melegedni, s ha már forrni kezd,
beledobjuk a vékonyan lehámozott narancshéjat, belecsavarjuk a fél narancs
levét, hozzáadunk még pár csepp citromlét, és végül belekeverünk 5 dkg cukrot.
Amikor a cukor felolvad, hozzáöntjük a rumot, a konyakot, a mandulalikőrt.
Forrón tálaljuk.
Jó éjszakát! - puncs
Hozzávalók személyenként: 1 pohár sör, 1 db tojás, teáskanálnyi cukor,
csipetnyi fahéj, teáskanálnyi citromlé, darabka citromhéj.
Elkészítés: Szétválasztjuk a tojást. A fehérjét a cukorral kemény habbá
verjük, hozzákeverjük a citromlevet, a tojássárgáját és egy nagy pohárba
tesszük. Felmelegítjük a sört a citromhéjdarabkával, és forrón a habra öntjük.
Őrölt fahéjjal is megszórhatjuk. Jó éjszakát!
Tokaji puncs
Hozzávalók 4 személyre: 1 palack félédes tokaji bor (szamorodni), 1 nagy
grépfrút, cukor, ízlés szerint.
Elkészítés: Összekeverjük a tokajit a grépfrút levével, ízlés szerint
cukrozzuk, és egy napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és forráspontig
melegítjük, de nem forraljuk. Azonnal tálaljuk.
Ánizsos vörösborpuncs
Hozzávalók személyenként: 2 dl vörösbor, 2 cl ánizspálinka, 1 db
tojássárgája, 8 dkg cukor, pár csepp citromlé, darabka vaníliarúd.
Elkészítés: A 2 dl vörösborhoz hozzáadjuk a 8 dkg cukrot, pár csepp
citromlével és egy darabka vaníliarúddal ízesítve melegítjük. Belekeverjük a
tojássárgáját, és nagy lángon addig hevítjük, míg hab képződik a tetején. Ekkor
hozzáöntünk egy öntet ánizspálinkát, felkeverjük és tálaljuk.
Borpancs-puncs
Hozzávalók személyenként: 2 dl vörösbor, 0,5 dl fehérbor, 0,5 dl konyak,
1 csésze, forró tea, 1 db citromkarika, 2 db kockacukor.
Elkészítés: Elkészítjük a teát, még forrón hozzáadjuk a vörösbort, a
fehérbort és a konyakot. Két kockacukrot helyezünk a pohár aljára, és az
előzőleg felhevített, de nem forralt borpancsot ráöntjük. Citromkarikával
díszítve tálaljuk.
Gyümölcspuncs
Hozzávalók 6 személyre: 1 db citrom, 2 db narancs, 4-5 evőkanál cukor, 2
üveg (2X7 dl) fehérbor, 2,5 dl víz, idénygyümölcs vagy fagylalt.
Elkészítés: Vékonyan meghámozzuk a citromot és a narancsot. A gyümölcsök
levét kifacsarjuk és összekeverjük 4-5 evőkanál cukorral, 2,5 dl vízzel és 2
üveg fehérborral. Beletesszük a citrom és a narancsok héját is, majd fehér
textilszalvétával letakarjuk, és 3 órát állni hagyjuk. Ez után felmelegítjük
vigyázva, hogy ne forrjon fel. A citrom- és a narancshéjat eltávolítjuk, és
jégbe hűtött gyümölcsökre vagy fagylaltgombócokra öntve tálaljuk. Különleges
csemege.
Almapuncs
Hozzávalók személyenként: 2 evőkanál calvados (almapálinka), 1,5 dl
almalé, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál fekete tea,
forró víz, citromhéj, fahéj, menta, ánizs.
Elkészítés: Mokkáskanálnyi fekete teára ráöntünk fél deci forró vizet,
négy percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hozzáadunk két evőkanál calvadost,
1,5 dl almalevet, mokkáskanálnyi cukrot, egy evőkanál citromlevet és ízlés
szerint citromhéjat, fahéjat, mentát, ánizst. Felmelegítjük, de nem forraljuk.
Tálalás előtt átszűrjük, és forrón kínáljuk.
Ananászpuncs
Hozzávalók 4 személyre: 0,5 dl ananászlé, 0,5 kg cukor, 2 dl rum, 1
üvegnyi pezsgő, 1 üveg száraz fehérbor, 1 l víz, 2 karika ananász,
kókuszreszelék.
Elkészítés: A vizet a cukorral főni tesszük, hozzáadjuk a pezsgőt, a bort
és a rumot, és minimális hőmérsékleten kb. 1 órát melegítjük. Ügyeljünk, hogy
ne forrjon fel, és néha keverjük meg, hogy a cukor egyenletesen olvadjon. Egy
óra múltán adjuk hozzá az ananászlét, és hevítsük föl szinte a forrpontig.
Közben vagdaljuk fel az ananászkarikákat kis darabokra. Öblös poharakban
tálaljuk az ananászdarabkákat hozzáadva és a tetejét kókuszreszelékkel
megszórva. (Ez utóbbit el is hagyhatjuk.)
Forró csipkepuncs
Hozzávalók személyenként: 2,5 dl tea, 0,5-1 dl csipkeszörp, 1/2 db
citrom, 1/2 db narancs, 1 evőkanál méz, ízlés szerint vaníliás cukor.
Elkészítés: Hagyományos módon teát készítünk, hozzáadjuk csészénként egy
fél citrom és egy fél narancs kicsavart levét, belekeverünk egy evőkanál mézet,
a csipkeszörpöt, és ha nem elég édes, ízlés szerint egy kevés vaníliás cukrot.
Narancshéjjal díszítve, forrón tálaljuk.
Narancspuncs
Hozzávalók személyenként: 1 dl vörösbor, 0,5 dl narancslé, 3-4 evőkanál
curacao (narancslikőr), 0,5 dl víz.
Elkészítés: Összeöntünk egy edénybe egy dl vörösbort, fél dl vizet és
felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverünk fél dl narancslét és 3-4
evőkanál színtelen curacaot és azonnal tálaljuk.
Narancsos ánizspuncs
Hozzávalók személyenként: 2 dl ánizspálinka (pernod, ouzo, mastica vagy
arrak), 3 cl narancslikőr, 1 db citrom, 1 dl citromlé, 1 teáskanál cukor.
Elkészítés: Az 1 dl citromlében feloldjuk a teáskanálnyi cukrot,
hozzáadunk 3 cl (1 stampedli) narancslikőrt és 2 dl ánizspálinkát, majd tűzre
tesszük melegedni, de nem főzzük. A citromot megmossuk, karikára szeleteljük,
és egy-egy karikát teszünk minden pohár aljára. Erre öntjük a forró puncsot és
azonnal tálaljuk.
Narancsos whiskypuncs
Hozzávalók személyenként: 5 evőkanál whisky, 2-3 evőkanál narancslé, 1
teáskanál mazsola, 1-1 citrom- és narancskarika, 1,25 dl víz, 1 teáskanál
cukor.
Elkészítés: Egy narancs- és egy citromkarikát félbe vágunk, 1,25 dl
vízzel, 5 evőkanál whiskyvel, 2-3 evőkanál narancslével, egy teáskanál
mazsolával és egy teáskanál cukorral összekeverve forrásig hevítünk.
Takaréklángon 5 percig főzzük, és szűrés nélkül, forrón tálaljuk.
Ribizli-puncs
Hozzávalók 6 személyre: 7 dl száraz fehérbor, 1 dl fehér rum, 1 dl
feketeribizli-likőr (Créme de Cassis), forró víz.
Elkészítés: Egy üveg száraz fehérbort összekeverünk egy dl fehér rummal
és egy dl ribizlilikőrrel. Forráspontig hevítjük, vigyázva, hogy ne forrjon.
Ízlés szerint hígíthatjuk forró vízzel. Előmelegített poharakban tálaljuk.
Teapuncs
Hozzávalók személyenként: 3 cl rum, 3 cl konyak, 1 teáskanál porcukor, 1
mokkáskanál citromlé, 2-3 dl forró, erős fekete tea.
Elkészítés: A rumot és a konyakot összekeverjük a porcukorral és a
citromlével, majd lassú tűzön melegíteni kezdjük. A tűzről levéve gyújtsuk meg.
Amikor az utolsó lángok is ellobbantak, öntsük fel annyi erős fekete teával,
hogy minden csésze háromnegyedéig legyen tele. Forrón tálaljuk.
Alkoholmentes teapuncs
Hozzávalók 4 személyre: 1 l csipkebogyótea (Hagebuttentee), 10 dkg cukor,
1 db citrom, 4 db szegfűszeg, 1-2 fahéjdarab, 10 dkg mazsola.
Elkészítés: Első lépésben elkészítünk 1 liter Hagebuttentee-t
(csipketeát). A kész teához hozzáadunk 10 dkg cukrot, egy fél citrom reszelt
héját, 4 szem szegfűszeget és 1-2 darabka fahéjat. Az egészet együtt felfőzzük,
majd belecsepegtetünk hét csepp citromlét, hozzáadjuk a 10 dkg mazsolát, és
tovább főzzük. Puncsospoharakban, forrón tálaljuk, vékony citromkarikával
díszítve.
Vörösboros teapuncs
Hozzávalók 4 személyre: 0,5 l erős tea, 0,5 l vörösbor, 1 dl rum, 2 db
narancs, 7,5 dkg cukor, darabka fahéj.
Elkészítés: Fél liter erős teát készítünk, leszűrjük, hozzáadunk fél
liter vörösbort, egy narancs vékonyan lehámozott héját, két narancs levét, 7,5
dkg cukrot és egy dl rumot. Darabka fahéjjal ízesítve felforraljuk, és 5 percet
főzzük, majd leszűrjük és forrón tálaljuk.
Narancsos teapuncs
Hozzávalók személyenként: 2,5 dl erős fekete tea, 1/2 db narancs, 1/2 db
citrom, cukor, ízlés szerint.
Elkészítés: Erős fekete teát készítünk és leszűrjük. Belecsavarjuk
csészénként egy fél citrom és egy fél narancs levét, ízlés szerint cukrozzuk,
és spirálra vágott narancshéjjal díszítve tálaljuk.
Habos teapuncs
Hozzávalók 4 személyre: 3 teáskanál fekete tea, 25 dkg kockacukor, 8 cl
rum, 1 dl habtejszín, 5 dl víz.
Elkészítés: Egy teáskannát forró vízzel kiöblítünk, beletesszük a
tealeveleket, és 1-2 perc múlva leforrázzuk 5 dl vízzel. Öt percig állni
hagyjuk, majd leszűrjük, és melegen tartjuk. A csészékbe rakunk néhány szem
kockacukrot és meglocsoljuk rummal. A forró teával felöntjük, és minden
csészébe 1-2 kanál keményre vert tejszínhabot teszünk. Ne keverjük fel, a forró
puncsot a vastag tejszínhabtakaró alól igyuk ki.
Teapuncs fehérborral
Hozzávalók 4 személyre: 3 teáskanál fekete tea, 2,5 dl fehérbor, 2,5 dl
víz, 25 dkg kockacukor, 8 cl rum, 1 dl habtejszín, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés: Ugyanúgy készül, mint a habos teapuncs, azzal a különbséggel,
hogy a tealeveleket negyedliternyi forró vízzel forrázzuk le, és miután
leszűrtük, ugyanannyi forró fehérbort keverünk hozzá. Tálaláskor a tejszínhab
tetejére csipetnyi őrölt fahéjat szórunk.
Mentolos teapuncs
Hozzávalók 4 személyre: 3 teáskanál fekete tea, 5 dl víz, 20 dkg
kockacukor, 8 cl mentalikőr, 1 dl habtejszín, parányi őrölt gyömbér.
Elkészítés: A habos teapuncsnál leírtak szerint elkészítjük a teát. A
csészékbe osztott kockacukrot mentalikőrrel meglocsoljuk, majd felengedjük a
forró teával. Minden csésze tetejére tejszínhabsapkát teszünk, és megszórjuk
parányi őrölt gyömbérrel.
Autóspuncs
Hozzávalók személyenként: 2,5 dl erős fekete tea, 1 evőkanál
ribizliszörp, 1 db narancs, 2 evőkanál citromlé, 2,5 dkg cukor, kevés fahéj és
fehér bors.
Elkészítés: Erős fekete teát készítünk, leszűrjük, majd hozzáadjuk
csészénként egy narancs kicsavart levét, két evőkanál citromlét, egy evőkanál
ribizliszörpöt, 2,5 dkg cukrot, ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és fehér
borssal. Kis lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, majd leszűrjük
és forrón tálaljuk.
Tejszínes kávépuncs
Hozzávalók személyenként: 0,5 dl tejszín, 1 csésze presszókávé, 1
csészényi forró víz (vagy hosszú, ún. "német" kávé), 1 teáskanál
cukor, 3 cl rum, kakaópor a díszítéshez.
Elkészítés: Személyenként lefőzünk egy csésze hagyományos feketekávét és
feleresztjük ugyanannyi forró vízzel. (Ha van kávéautomatánk, abban könnyen
elkészíthetjük a szükséges mennyiségű, hosszú lére eresztett - és ez által
természetesen gyengébb - német típusú kávét.) Egy edényben csészénként 0,5 dl
tejszínt összekeverünk 1 teáskanál cukorral és 3 cl barna rummal. A keveréket
lassan melegítjük, és közben habverővel félkeményre verjük. Ekkor hozzáöntjük a
már kész kávét, tetejére kakaóport szórunk és azonnal, lehetőleg előmelegített
csészékben tálaljuk. Ötletesebb a tálalás, ha minden csésze kávépuncsba egy
gombóc vanília-, puncs- vagy csokoládéparfét teszünk.
Tojáspuncs almalével
Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojás, 1/2 db citrom lereszelt héja, 3,5 dl
almalé, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál barna cukor.
Elkészítés: Az egész tojásokat feltörjük és habüstbe, vagy zománcozott
lábasba tesszük. A cukorral és a lereszelt citromhéjjal együtt kikeverjük, és
az almalét fokozatosan hozzáöntjük. Közepes hőmérsékletnél habverővel addig
verjük, míg a habos massza kétszeresére növekszik. Azonnal poharakba töltjük,
és tetejére csipetnyi barna cukrot szórunk.
Tojáspuncs fehérborral
Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojás, 1/2 db citrom, 3,5 dl könnyű
fehérbor, 3 evőkanál kristálycukor, teáskanálnyi őrölt fahéj.
Elkészítés:
A tojásokat a citrom levével, lereszelt héjával és a cukorral habosra
keverjük, felengedjük a borral és lassú tűzön, habverővel állandóan kevergetve
addig verjük, míg a habos massza a duplájára szaporodik, és jól felforrósodik.
(Forralni nem szabad!) Azonnal poharakba töltjük, és a tetejét csipetnyi
fahéjjal megszórva tálaljuk. Tojáspuncs piros gyümölcsborral Ugyanúgy készül,
mint az előző recept, csak a fehérbor helyett meggy- vagy ribizlibort
használunk.
Tojáspuncs rummal
Hozzávalók 4 személyre: 2 db tojás, 2 evőkanál cukor, 1/2 db citrom leve,
2,5 dl forró víz, 1 dl erős rum.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a citromlével habosra keverjük,
felengedjük a rummal és a forró vízzel, majd habos masszává verjük. Poharakba
töltjük, és forrón kínáljuk.
Mexikói csokoládépuncs
Hozzávalók 4 személyre: 2-3 dl habtejszín, 7,5 dkg keserű csokoládé, 0,5
l tej, 4 db tojás, 1-2 cl keserű likőr (Bitter vagy Unicum), 5 evőkanál víz,
őrölt fahéj.
Elkészítés: Egy edényben összekeverünk 1,25 dl tejszínt, fél liter tejet,
7,5 dkg keserű csokoládét apró darabokra tördelve és egy kevés keserű likőrt.
Állandóan kevergetve, hogy a csokoládé egyenletesen olvadjon, felmelegítjük, és
simára keverjük. Fölverjük a 4 tojást 5 evőkanál vízzel, és a forró folyadékhoz
adjuk, közben folyamatosan keverjük, hogy össze ne csomósodjon. Habosra főzzük,
csészékbe öntjük, tetejét tejszínhabbal díszítjük és fahéjjal megszórva
tálaljuk.
Ánizsos tojáspuncs
Hozzávalók 4 személyre: 3 egész tojás, 2 tojássárgája, 1,5 dl
ánizspálinka, 3,5 dl fehérbor, 0,5 l víz, 1 db narancs, 1 db citrom, 30 dkg
cukor.
Elkészítés: Vízfürdőben habverővel kikeverjük a 3 egész tojást és a 2
tojássárgáját 30 dkg cukorral, a 3,5 dl fehérborral és a fél liter vízzel.
Hozzáadjuk a narancs és a citrom kicsavart levét és végül az 1,5 dl
ánizspálinkát. Állandó keverés mellett, nagy lángon melegítjük és forrón
tálaljuk.
Puncssodó
Hozzávalók 2 személyre: 3 egész tojás, 3 tojássárgája, 3 dl fehérbor,
12,5 dkg cukor, reszelt citromhéj.
Elkészítés: Habosra keverjük az egész tojásokat és a sárgákat, hozzáadjuk
a cukrot, alaposan kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a 3 dl fehérbort.
Állandó keverés mellett melegítjük, de nem főzzük. Csészékben tálaljuk, reszelt
citromhéjjal megszórva kínáljuk.
Egg-nogg
Hozzávalók személyenként: 1 db tojássárgája, 1,5 dl tej, 1 dl rum, 1
teáskanál cukor, őrölt szerecsendió.
Elkészítés: A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és a cukorral, tűzre
tesszük, és melegítés közben habosra keverjük. További állandó keverés mellett
hozzáöntjük a rumot. Előmelegített pohárban, őrölt szerecsendióval megszórva
tálaljuk.
Forró brandyflip
Hozzávalók személyenként: 3 cl brandy, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanálnyi
forró tej, 1 teáskanál cukor, 2 db tojássárgája.
Elkészítés: Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a tejszínnel.
Hozzákeverjük a brandyt és felengedjük a forró tejjel. Azonnal tálaljuk.
Tejes puncs
Hozzávalók személyenként: 3 cl rum, 3 cl konyak, 1 teáskanál porcukor,
kb. 2 dl forró tej, szerecsendió.
Elkészítés: Egy 2,5 decis csészében vagy bögrében egy teáskanál
porcukorral összekeverjük a 3 cl konyakot és rumot, majd felöntjük forró
tejjel. Újra alaposan összekeverjük, és a tetejére egy kevés szerecsendiót
reszelünk.
Tejpuncs whiskyvel
Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 2,5 dl ír whisky, 1 db citrom, 1 db
narancs, 20 dkg cukor, 1,25 dl víz, őrölt koriander.
Elkészítés: A narancs héját vékonyan lehámozzuk, és sziruppá főzzük 1,25
dl vízben 20 dkg cukorral. Ha kész, belefacsarjuk a narancs és a citrom levét
is, majd hozzáadunk 2,5 dl ír whiskyt és együtt tovább melegítjük. Fölforraljuk
a tejet, és forrón hozzákeverjük az alkoholos alaphoz. Átszűrjük és forrón
tálaljuk, ízlés szerint őrölt korianderrel megszórva.
Hólabda
Hozzávalók személyenként: 4 cl Finlandia vodka, 2 cl Amaretto likőr, 2 cl
habtejszín, őrölt szerecsendió.
Elkészítés: A vodkát az Amarettoval felmelegítjük, hozzákeverjük a
habtejszínt, és előmelegített poharakba osztjuk. Tetejét finomra reszelt vagy
őrölt szerecsendióval díszítjük.
Rumos sörpuncs
Hozzávalók személyenként: 1 pohár (kb. 2,5 dl) sör, 0,5 dl rum, 1 db
tojás, 2,5 dkg cukor, csipetnyi fahéj, csipetnyi őrölt szerecsendió.
Elkészítés: A sört a cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Közben habosra
verjük a tojás és a rum keverékét. A sört levesszük a tűzről, és kis adagokban
hozzákeverjük a rumos tojást. Előmelegített poharakban, szerecsendióval
megszórva, forrón tálaljuk.
Rumgrog
Hozzávalók személyenként: 1 dl rum, 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db
citromkarika.
Elkészítés: A porcukrot keverjük el jó alaposan a rummal (természetesen
barnával), és töltsük grogospoharakba, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy
a pohár csak háromnegyed részéig teljen meg. Díszítsük poharanként 1-1 karika
citrommal, és a keveréshez kanalat is adjunk.
Whiskygrog
Hozzávalók személyenként: 1 dl whisky (aki édesebben szereti, használhat
bourbon whiskyt is), 1 teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés: Grogospoharakban elkeverjük a porcukrot a whiskyvel, és a
pohár háromnegyed részéig felöntjük forró vízzel. Citromkarikával díszítve
kínáljuk. Kanalat is adjunk hozzá!
Kínai zöld grog
Hozzávalók személyenként: 1 dl rizspálinka (szaké; orosz vodkával
helyettesíthető), 1 teáskanál méz, erős zöld tea.
Elkészítés: A mézet keverjük el jól a szakéval vagy az orosz vodkával, és
töltsük cserép grogospoharakba. Öntsük fel annyi kínai zöld teával, hogy a
poharak háromnegyed részig teljenek meg. Kínálhatjuk citromkarikával is, de nem
elengedhetetlen. Vigyázat! A zöld teának forrázás után kétszer annyi ideig kell
állnia, mint a barna vagy fekete teakeverékeknek, mert csak így adja ki igazi
aromáját.
Görög ánizsos grog
Hozzávalók személyenként: 1 dl ánizspálinka (ouzo), 1 teáskanál porcukor,
3-4 szem szegfűbors, csipetnyi fahéj, ízlés szerint reszelt citromhéj, forró
víz, 1 db narancskarika.
Elkészítés: A porcukrot alaposan keverjük össze az ouzoval, adjuk hozzá a
fűszereket és öntsük fel a szokásos mennyiségű forró vízzel. Ne ijedjünk meg a fehér,
tejszerű folyadéktól, amivé a keverék válik. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd
szűrjük le sűrű szitán, hogy a reszelt citromhéj is fönnakadjon rajta.
Újraforrósítva narancskarikával díszítve tálaljuk. Adjunk hozzá kanalat is! Ez
bonyolultabb kissé, mint a többi grog, de higgyék el, megéri a fáradságot.
Egzotikus, izgalmas élményben lesz részük.
Szilveszteri vagy farsangi grog I.
Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 3 cl barackpálinka, 3 cl
maraschino, 5 szem mokkacukor, forró víz, 1 db narancskarika.
Elkészítés: Cseréppoharakba öntsük össze a konyakot, a barackpálinkát és
a maraschinot. Tegyünk mindegyikbe 5 szem mokkacukrot, majd gyújtsuk meg. Ha a
láng ellobbant a tetején, keverjük föl és öntsünk hozzá annyi forró vizet, hogy
a pohár háromnegyedéig érjen az ital. Narancskarikával díszítve tálaljuk.
Szilveszteri vagy farsangi grog II.
Hozzávalók személyenként: 3 cl konyak, 3 cl cherry brandy, 4 szem
kockacukor, 1 db narancs, meggybefőtt a díszítéshez.
Elkészítés: Vágjunk félbe egy minél vastagabb héjú narancsot, csavarjuk
ki a levét és tegyük félre. Kiskanállal kaparjuk a két fél narancs belső falát
simára, tegyünk mindegyikbe 2-2 szem kockacukrot, majd öntsük fel 3 cl konyak
és 3 cl cherry brandy keverékével és gyújtsuk meg. Pár perces égetés után
öntsük a félretett narancsléhez. Egy szem meggybefőttel díszítve tálaljuk.
Tojásgrog
Hozzávalók 2 személyre: 1 dl rum, 2 egész tojás, 2 db tojássárgája, 15
dkg cukor, 1 dl víz.
Elkészítés: A két tojást és a két tojássárgáját 15 dkg cukorral
felverjük, és gyenge tűzön addig melegítjük, amíg olyan lesz, mint a tejszín. A
rumot és a vizet felforrósítjuk, és állandó keverés mellett a tojáskrémhez
adjuk. (Állaga a tojáslikőréhez hasonlít.) Forrón tálaljuk.
Amerikai grog
Hozzávalók személyenként: 1 evőkanál porcukor vagy cukorszirup, 3 cl
brandy, 3 cl rum, 1,5 cl curacao (narancslikőr), erős fekete tea, 1 db
citromkarika.
Elkészítés: Egy grogospohárban összekeverjük a porcukrot vagy
cukorszirupot egy likőröspohár (kb. 3 cl) brandyvel, ugyanennyi rummal (lehetőleg
barna rumot használjunk) és egy fél likőröspohár curacaoval. A keverékhez annyi
forró, erős, fekete teát öntünk, hogy a pohár háromnegyed részéig tele legyen.
Citromkarikával tálaljuk és kanalat is adunk mellé. Ha vendégeket várunk és
vannak nagyobb cseréppoharaink (a nagymama pöttyös bögréi is megteszik),
készítsünk egyszerre nagyobb mennyiséget. A tea kivételével az összes
hozzávalót hidegen keverjük össze, tálalásnál minden bögrébe öntsünk 1-1,5 dl
keveréket és engedjük fel a forró teával.
Francia grog
Hozzávalók személyenként: 0,5 dl konyak vagy brandy, 0,5 dl rum, 1
teáskanál porcukor, forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés: A porcukrot oldjuk fel a konyak (vagy brandy) és a rum
keverékében. Öntsük grogospohárba, adjunk hozzá annyi forró vizet, hogy a pohár
háromnegyedéig teljen meg. Citromkarikával díszítve tálaljuk, de a hozzá járó
kanálról se feledkezzünk meg.
Grog Martinique
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 dl rum, 1 db citrom vagy narancs, 4 csésze
erős tea, 4 evőkanál cukor, reszelt szerecsendió.
Elkészítés: A citromot vagy narancsot héjastól felkarikázzuk, és egy
tűzálló tál aljára fektetjük. Megszórjuk a cukorral és a reszelt
szerecsendióval, majd leforrázzuk a négycsészényi erős teával. Lefedve kb. 10
percig állni hagyjuk. Grogospoharakba töltünk személyenként 3 cl rumot, és erre
öntjük a forró keveréket. Azonnal tálaljuk.
Dijoni grog
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 dl rum, 1,2 dl feketeribizli-szörp, 1 db
citrom, kb. 8 dl forró víz.
Elkészítés: Egy mélyebb tűzálló tálban összevegyítjük a ribizliszörpöt a
rummal. A citromot jól megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és a rumos szörphöz
keverjük. A vizet felforraljuk, és a keverékhez öntjük. Leszűrjük és azonnal
tálaljuk.
Brandygrog
Hozzávalók személyenként: 1 dl konyak vagy brandy, 1 teáskanál porcukor,
forró víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés: Grogospohárban összekeverjük a cukrot a brandyvel, és a pohár
háromnegyed részéig felengedjük forró vízzel. Citromkarikával díszítve tálaljuk
és kanalat is adunk hozzá.
A grogok őshazájában, az angolszász országokban ezt a fajta grogot
"közönséges" grognak nevezik, bizonyára egyszerűsége és viszonylagos
olcsósága miatt.
Fekete grog
Hozzávalók személyenként: 1 dl rum, 1 teáskanál melasz vagy barna cukor,
erős fekete tea, 1 db citromkarika.
Elkészítés: A melaszt vagy barna cukrot jól elkeverjük a rummal
(véletlenül se használjunk fehér rumot), majd grogospohárba töltve háromnegyed
részig felengedjük forró, erős, fekete teával. Minden pohárba tegyünk egy
citromkarikát és kanalat is.
Mézes grog
Hozzávalók személyenként: 1 dl konyak vagy brandy, 1 teáskanál méz, forró
víz, 1 db citromkarika.
Elkészítés: Poharanként egy teáskanál mézet (legjobb az illatos akácméz)
elegyítsünk egy deci konyakkal vagy brandyvel. Osszuk el lehetőleg
cseréppoharakba és engedjük fel annyi forró vízzel, hogy a poharak háromnegyed
részig teljenek meg. Ezután már csak az elmaradhatatlan citromkarika és a
keveréshez a kanál következik.
Kék madár
Hozzávalók személyenként: 4 cl rum, 4 cl blue curacao likőr, evőkanálnyi
vanílialikőr, 1,25 dl víz, narancsdarabkák a díszítéshez.
Elkészítés: A vizet föltesszük melegedni. A rumot és a blue curacaot
pohárban összekeverjük egy kevés vanílialikőrrel. Ráöntjük a forró vizet és
narancsdarabkákkal díszítve tálaljuk.
Zöld sziget
Hozzávalók személyenként: 2 cl blue curacao likőr, 1 cl kiwilikőr, 3 cl
rum, 8 cl víz.
Elkészítés: Föltesszük a szükséges mennyiségű vizet melegedni, közben
összekeverjük a blue curacaot, a kiwilikőrt és a rumot az előmelegített
poharakban, és hozzáöntjük a forró vizet. Azonnal tálaljuk.
Banán álom
Hozzávalók személyenként: 1 cl barackpálinka, 2 cl banánlikőr, 3 cl rum,
teáskanálnyi meggylikőr, 8 cl víz.
Elkészítés: Föltesszük a vizet melegedni, közben összeöntjük a
barackpálinkát, a banánlikőrt és a rumot. Jól összekeverjük, és a már forró
vízbe öntjük. Egy kevés meggylikőrt töltünk minden előmelegített pohár aljára,
ráöntjük a keveréket és azonnal tálaljuk.
Édes kísértés
Hozzávalók személyenként: 3 dl feketeribizli-likőr (Créme de Cassis), 3
cl jamaicai rum, 1 teáskanálnyi juharszirup (ha nincs, cukorsziruppal
helyettesíthető), pár csepp citromlé, 8 cl víz, koktélcseresznye (elhagyható).
Elkészítés: Föltesszük a vizet melegedni, közben minden pohárban
összekeverünk 3 cl rumot és 3 cl ribizlilikőrt egy-egy teáskanál juharsziruppal
és pár csepp citromlével. Ráöntjük a forró vizet, jól elkeverjük és
koktélcseresznyével díszítve tálaljuk.
Jamaicai fény
Hozzávalók személyenként: 3 cl tuttifrutti likőr, 3 cl jamaicai rum, 1
teáskanál gyömbérszirup, kevés kókuszreszelék, 8 cl víz.
Elkészítés: A vizet forrni tesszük, közben összekeverjük a tuttifrutti
likőrt, a rumot és a gyömbérszirupot (ha nincs, ugyanennyi gyömbérport
elegyítünk személyenként egy teáskanálnyi forró vízzel, és jól elkeverjük),
majd a keveréket poharakba töltjük. Hozzáöntjük a forró vizet, összekeverjük és
azonnal tálaljuk.
Tűzijáték
Hozzávalók személyenként: 2 cl rum, 2 cl blue curacao, 1/2 citrom leve,
1,25 dl víz.
Elkészítés: Föltesszük a vizet melegedni, közben egy pohárba összeöntünk
2 cl blue curacaot és 2 cl rumot. Ráöntjük a forró vizet, és végül hozzáadjuk a
fél citrom kicsavart levét.
Forró bólé
Hozzávalók 6-8 személyre: 3 palack vörösbor, 3,5 dl arrak vagy rum, 3
szem szegfűszeg, 1-2 db fahéj, 1 db citrom, 1 db narancs, 1 db süvegcukor.
Elkészítés: A három üveg vörösbort, a fahéjat, a szegfűszeget tegyük egy
tűzálló edénybe és melegítsük fel forrpontig, de ne forraljuk. Csavarjuk ki 1
citrom és 2 narancs levét és adjuk a borhoz. Egy másik edényben olvasszuk meg a
süvegcukrot úgy, hogy közben lassan csepegtessünk rá 3,5 dl arrakot vagy rumot.
Amikor a cukor elolvadt, adjuk hozzá a boros gyümölcslevet, és melegen
szervírozzuk.
Őrtüzecske
Hozzávalók 6 személyre: 1 palack (7 dl) vörösbor, 6 evőkanál erős rum, 12
db kockacukor, 6 db mokkacukor, 1 db narancs, 2 szegfűszeg.
Elkészítés: A vörösbort a szegfűszeggel forrpontig hevítjük, de nem
forraljuk. Letakarva 5 percig állni hagyjuk. Közben minden pohárba 2 szem
kockacukrot teszünk, ráöntjük a forró bort, egy-egy narancskarikát fektetünk az
ital tetejére, és a közepére egy-egy mokkacukrot helyezünk. Meglocsoljuk a
cukrot egy-egy evőkanál rummal, és azonnal meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.
Tüzes bólé
Hozzávalók 6 személyre: 7 dl vörösbor, 3 cl sherry, 6 teáskanál cukor, 6
db mokkacukor, 1 db narancs, 6 evőkanál rum, 2 db szegfűszeg, darabka fahéj,
gyömbér, néhány szem koriandermag.
Elkészítés: A bort a cukorral, a sherryvel és a fűszerekkel felforraljuk,
öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és poharakba töltjük. Minden
pohártetejére narancskarikát fektetünk, közepére tesszük a mokkacukrot, rummal
meglocsoljuk és meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.
Napsütés
Hozzávalók személyenként: 1/2 teáskanál jázmintea, 1,25 dl forró víz, 0,5
dl fehér rum, 1,5 dl fehérbor, 1 teáskanál cukor, őrölt szerecsendió-virág.
Elkészítés: A szükséges mennyiségű jázminteát leforrázzuk, 4 percig állni
hagyjuk, majd leszűrjük. Hozzáöntjük a rumot, a fehérbort, cukorral ízesítjük,
újra felmelegítjük és őrölt szerecsendióval megszórva tálaljuk.
Forró narancsital
Hozzávalók 6 személyre: 6 db narancs, 1 db citrom, 20 dkg cukor, 1,5 dl
vérnarancslikőr vagy -aroma, 1 l forró víz.
Elkészítés: Meghámozzuk, és karikára vágjuk a narancsot és a citromot. A
gyümölcskarikákat egy tűzálló tálba rakjuk és hozzáadjuk a citrom és egy
narancs csíkokra vágott héját. Felforralunk 1 liter vizet 20 dkg cukorral, majd
ráöntjük a gyümölcsre, és 10 percig állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt
hozzáadunk 1,5 dl vérnarancslikőrt, illetve -aromát, átszűrjük és tálaljuk.
Forralt bor
Hozzávalók 6 személyre: 2 üveg vörös- vagy fehérbor, 1/2 db citrom héja,
1/2 db narancs héja, 10 dkg cukor, darabka fahéj, 3-4 szem szegfűszeg.
Elkészítés: A két üveg bort tűzálló tálba öntjük és hozzáreszeljük a fél
citromnak és a fél narancsnak a héját. Hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, egy kevés
fahéjat és 3-4 szegfűszeget. Az egészet felforrósítjuk, de nem főzzük. Ahogy
elkezd bugyogni, azonnal levesszük a tűzről. Ha vörösborból készítjük, akkor
Admirál néven, ha pedig fehérborból, akkor Seehund, azaz Fóka néven
szervírozhatjuk. Természetesen csak forrón az igazi.
Különleges forralt bor
Hozzávalók 6 személyre: 7 dl vörösbor, 2,5 dl sherry, 1,25 dl
rizspálinka, 4 dkg mazsola, 3 dkg hámozott mandula, 2-3 dkg pisztácia, 1-2
fahéjdarabka, gyömbér, cukor, ízlés szerint (2-4 evőkanál).
Elkészítés: A vörösbort, a sherryt és a rizspálinkát a fahéjjal és a
darabokra tört vagy vagdalt gyömbérrel felforraljuk, kis ideig állni hagyjuk,
majd leszűrjük. Beletesszük a mazsolát, a mandulát és a pisztáciát. Körülbelül
öt perc alatt a mazsolaszemek megduzzadnak. Poharakba töltjük, vigyázva, hogy
mindegyikbe jusson a gyümölcsökből. A cukrot külön kínáljuk hozzá,
természetesen a kanálról se feledkezzünk meg.
Forralt bor dióval
Hozzávalók 6 személyre: 7 dl vörösbor, 1 dl rum, 2 dl sherry, 5 dkg
mazsola, 3-4 dkg pörkölt dió, ízlés szerint cukor, fahéj.
Elkészítés: A bort, a sherryt és a rumot a fahéjjal és a cukorral
felforraljuk, beletesszük a mazsolát, és lefedve öt percig állni hagyjuk.
Kivesszük belőle a fahéjdarabkákat és belekeverjük a durvára vágott pörkölt
diót. Poharakba töltjük vigyázva, hogy mindegyikbe jusson a gyümölcsökből.
Kanalat is adjunk hozzá.
Forralt bor datolyával
Hozzávalók 6 személyre: 7 dl fehérbor, 2,5 dl portói bor, 1 dl konyak
vagy brandy, 18 szem datolya, ízlés szerint cukor, darabka fahéj, 2-3 szem
szegfűszeg.
Elkészítés: A fehérbort, a portóit, a konyakot a cukorral és a
fűszerekkel felforraljuk, beletesszük a mazsolát és a darabokra vagdalt
datolyát. Ötpercnyi állás után a fűszereket kidobjuk, majd poharakba osztjuk.
Kanalat is adjunk hozzá.
Glögg (dán forralt bor)
Hozzávalók 10 személyre: 2 l vörösbor, 10 dkg mazsola, 0,5 l konyak, 3
dkg gyömbérpor, darabka fahéj, 2 db narancs héja, kevés szerecsendió.
Elkészítés: Leforrázzuk a 10 dkg mazsolát, és állni hagyjuk. A két liter
vörösbort, a fél liter konyakot, a két narancs vékonyan lehámozott héját, a 3
dkg gyömbérport, a darabka fahéjat és a szerecsendiót 15 percig forraljuk, majd
átszűrjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és forrón tálaljuk.
Bischoff
Hozzávalók 6 személyre: 2 db narancs, 30 dkg cukor, 2 palack burgundi,
csipetnyi fahéj, csipetnyi reszelt szerecsendió.
Elkészítés: Ez a recept angolszász eredetű, s akárcsak az igazi angol
puncs, ez is társasági ital.
A narancsokat alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és a héjat apró
kockára vágva egy nagyobb edényben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a narancs
kockára vágott húsát is. Hozzáöntünk egy üvegnyi testes burgundit,
belereszelünk csipetnyi szerecsendiót és beleszórunk csipetnyi fahéjat, majd 12
órát állni hagyjuk. Tálalás előtt egy újabb üveg burgundiban feloldunk 30 dkg
cukrot, hozzáöntjük az előző keverékhez, felmelegítjük, de nem forraljuk,
nehogy a tetején hab képződjön. Amikor majdnem forr, levesszük a tűzről,
átszűrjük és azonnal tálaljuk.
Angol bischoff
Hozzávalók 4 személyre: 9 dl portói bor, 15 dkg kockacukor, 4 szem
szegfűszeg, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 citrom héja.
Elkészítés: Két deci portói borba tegyünk 1 5 dkg kockacukrot, 4
szegfűszeget, csipetnyi szerecsendió-reszeléket és adjuk hozzá még egy citrom
vékonyan lehámozott, csíkokra vágott héját, amelyet előzőleg megpirítottunk.
Hagyjuk állni egy napig, majd melegítsük fel. Mielőtt forrni kezdene, öntsünk
hozzá egy üveg (7 dl) portóit, szűrjük le és tálaljuk forrón.
Paulette márkinő kedvence
Hozzávalók 4 személyre: 1 palack könnyű fehérbor, 1 dl konyak, 20 dkg
cukor, 1 db citrom, 4 szem szegfűszeg, 4 db citromkarika.
Elkészítés: Melegítsük fel egy lábasban a bort, adjuk hozzá a cukrot, a
citrom lehámozott héját és 4 szem szegfűszeget. Hevítsük forrásig. majd szűrjük
át egy puncsos- vagy bóléstálba. Öntsük rá az előmelegített konyakot és
gyújtsuk meg. Amikor a lángok elaludtak, merjük az italt poharakba, és
citromkarikával díszítve tálaljuk.
Orrmelegítő
Hozzávalók személyenként: 1 dl fehérbor, 1 dl almalé, 1 citromkarika,
ízlés szerint cukor, ánizs, fahéj, szegfűbors.
Elkészítés: A bort összekeverjük az almalével, ízlés szerint cukrozzuk és
fűszerezzük, majd a tűzre tesszük. Ha forráspontig hevült, levesszük, és 5
percig állni hagyjuk. Leszűrjük és előmelegített poharakban, citromkarikával
díszítve tálaljuk.
Meleg sör csészében
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 üveg világos sör, 1 üveg barna sör, 3 db
tojás, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaj, 1 kis pohár (kb. 3 cl) arrak vagy rum, 1
teáskanál cukor, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés: A világos és a barna sört együtt felfőzzük. A 3 tojást és a
2,5 dl tejet összekeverjük, és a sörhöz elegyítjük. Hozzáadunk még egy kis
pohár arrakot vagy rumot, teáskanálnyi vajat, teáskanálnyi cukrot és végül egy
kevés fahéjat. Forrón kínáljuk.
Forró ánizsos sörkoktél
Hozzávalók személyenként: 2,5 dl sör, 3 cl ánizspálinka, teáskanálnyi
méz, pár szem szegfűszeg.
Elkészítés: Összekeverjük a 3 cl ánizspálinkát a teáskanálnyi mézzel és
fél deci sörrel. Közben két deci sört forrásig melegítünk, hozzáadjuk az
ánizspálinkás keveréket, beledobunk pár szem szegfűszeget és forrón tálaljuk.
Lengyel sörkoktél
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl világos sör, 0,5 dl fehérbor, 2 cl
maraschino, 1 db tojássárgája, 3 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj, 1/2 db
citrom.
Elkészítés: Az 1,5 dl világos sört összekeverjük a 3 evőkanál cukorral és
csipetnyi őrölt fahéjjal, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a fél deci fehérbort, a
tojássárgáját, a fél citrom reszelt héját, pár csepp citromlevet és végül egy
öntet (2 cl) maraschinot. Villával vagy mixerrel habosra verjük és azonnal
tálaljuk. Csak forrón jó!
Sörlikőr
Hozzávalók: 1,25 l 90%-os alkohol, 2 l barna sör, 2 evőkanál cukor, 2 db
vaníliarúd.
Elkészítés: A sört a cukorral és a vaníliarúddal összefőzzük, és 15
percig forraljuk, utána hagyjuk kihűlni. Keverjük össze az alkoholt és a
vaníliás forralt sört, majd egy hófehér konyharuhán szűrjük át. Takarjuk le egy
másik tiszta ruhával, és mi is nyugodtan pihenjük ki fáradalmainkat, mert ezt a
remek italt csak 3 (három) hónap múlva fogyaszthatjuk.
A tea elkészítése Angliában külön művészet, de számunkra sem ördöngösség.
Alapvető követelmény a jó tea. Szerencsére ma már nálunk is kapható a
kereskedelemben jó minőségű angol tea (ezek többnyire keverékek, de tovább is
keverhetők), például az Angliában is igen kedvelt indiai Darjeeling, illetve
Assam tea. Ezek az ún. alapteák, amelyekből jó ízléssel számtalan fajta keverék
készíthető. A keverékek elkészítéséhez gyakran használnak illatosított és
aromásított teákat. Ilyen, pl. a nálunk is elterjedt Earl Grey, amelyet
bergamottolajjal illatosítottak, vagy a különböző márkájú, gyümölcsaromával
dúsított teák. (Ez utóbbiak nem tévesztendők össze a kizárólag szárított, ill. extrudált
gyümölcsből készült teákkal, amelyek elkészítése eltér a hagyományos angol
teáétól.)
Az igazi angol tea a következőképpen készül:
Vegyünk annyi csésze vizet, ahány személyre a teát készíteni akarjuk.
Tegyük a tűzre, és csak annyi ideig forraljuk, míg a felszínén halszem nagyságú
buborékok képződnek. Eközben egy teáskannát (ha lehetséges, cserép- vagy
porcelánkanna legyen) öblítsünk át forró vízzel és tegyünk az aljára annyi
teáskanál tealevelet, ahány csésze vizet forraltunk, és ráadásul még egy kanállal
"a kannának" is, ahogy az angol mondja. Hagyjuk állni ebben a gőzben,
amíg a víz felforr, majd öntsük rá a vizet. Álljon a keverék 3-5 percig (attól
függően, milyen erős teát akarunk), de ne tovább, mert csersavas lesz. Szűrjük
le és tálaljuk. Ízlés szerint ízesíthetjük.
Elkészítése gyakorlatilag megegyezik az angol teáéval, a lényeges
különbséget az alaptea és az illatos vagy aromás teák keverési aránya és a
kevert teák minősége adja. Ki-ki egyéni ízlése szerint keverheti, társíthatja a
teaféléket, de azért nem árt szem előtt tartani a leggyakoribb keverési
arányokat és megismerni az általánosabb keverékeket.
Általában két rész alapteához (ezek nem illatosított indiai, illetve
Angliában csomagolt, különböző keleti országokból származó füvek, pl. a
Twinings cég alapteasorozata: English Breakfast, Crange Pekoe, Darjeeling stb.)
egy rész illatos (pl. Earl Grey) vagy gyümölcsaromás teát keverünk. (Ezek
fantázianevei végtelen számúak, de van, amikor egyszerűen csak a gyümölcs
nevével jelölik őket. Létezik, pl. maracujás, cseresznyés, feketeribizlis,
narancsos, vaníliás és még rengetegféle tea).
Vigyázat! Véletlenül se keverendők a gyümölcsből készült teákkal! Ezeket
másképp készítjük, és nem igazán jól keverhetőek a tealevélből forrázottakkal.
A különböző fajtájú és kevertségű extrudált vagy szárított gyümölcsből
készült teák elkészítése abban különbözik a hagyományos teáétól, hogy forrázás
után legalább 10 percet kell állni hagynunk, hogy minden aromájuk kioldódjon.
Ellentétben a tealevélből készültekkel, élénkítő anyagot (tein) nem
tartalmaznak, viszont gyönyörű színűek és üdítő hatásuk miatt akár reggel, akár
délután fogyaszthatók. KÍNAI ZÖLD TEA Többféle létezik. Van egy ún. alaptea,
amely saját aromáján kívül semmilyen adalékot nem tartalmaz. Ezen kívül létezik
egy másféle teacserjelevél is, amely a szárítás során sörét nagyságú
labdacsokká pöndörödik össze. Innen kapta a nevét is: puskapor tea. (Nemzetközi
elnevezés, a világ bármely teaboltjában így ismerik.) Forró víz hatására a
háromszorosára duzzad, és így adja ki igazi ízét, zamatát.
Természetesen a zöld teákat is illatosítják, leggyakrabban valamilyen
egzotikus keleti fűszerrel vagy jázminvirággal. Elkészítésüket illetően kétféle
eljárás hívei vitatkoznak makacsul. Az egyik párt szerint a legjobb hatás akkor
érhető el, ha ugyanúgy forrázzuk, és állni hagyjuk, mint az angol teát.
A másik csoport szerint ez az a tea, amit lobogó forró vízbe dobva
"főzni" kell, és kb. 10 percig állni hagyni, és csak azután szűrni,
mert úgy az igazi.
A vitát, úgy gondolom, nem itt és nem most kell eldönteni, mindenki
készítse azon módszer szerint, ahogy ő jobbnak látja, vagy ahogyan jobban
ízlik. Egy dologban azonban mindenki egyetért: az adagolása ugyanúgy történik,
mint az angol teáé: csészénként egy teáskanál tealevél és még egy a
"kannának". Az is egyöntetű vélemény, hogy a zöld teának több
állásidő szükséges: a forrázás vagy a főzés után kb. 10 perc.
Általánosan elfogadott továbbá, hogy gyengébb gyomrúak számára kedvezőbb
hatásúak a zöld teák, alacsonyabb csersavtartalmuk miatt.
Végül a zöld teák is keverhetők egymással, de barna vagy fekete teával
soha.
Reformtea
Hozzávalók 6 személyre: 1 teáskanál fekete tea, 0,5 l víz, 1 l tej, ízlés
szerint cukor, darabka fahéj és vaníliarúd, 4 db tojássárgája.
Elkészítés: Egy teáskanál fekete teát fél liter vízzel leforrázunk, és 3
percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. 1 liter tejet cukorral, fahéjjal és
vaníliával felfőzünk. A kész teát a tejbe öntjük és belekeverjük a 4
tojássárgáját. Az egészet összeforraljuk, vigyázva, hogy ki ne csapódjon a
tojás. Sajtfélék és virsli mellé kiváló kísérő ital.
Amaretto-tea
Hozzávalók személyenként: 1 dl tejszín, 1,5 dl forró tea, 1 dl Amaretto
likőr, 2 teáskanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj.
Elkészítés: Előmelegített puncsospoharakba töltünk személyenként 1,5 dl
forró fekete teát, hozzáadunk két teáskanál cukrot (ha lehet, barnát, de a
kristálycukor is megteszi), hozzáöntünk 1 dl Amaretto likőrt. Összekeverjük, a
tetejét tejszínhabbal díszítjük. Csipetnyi őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.
Svéd teakülönlegesség
Hozzávalók személyenként: 1 teáskanál alaptealevél, 2 dl tej, ízlés
szerint cukor vagy méz.
Elkészítés: Egy előzőleg kiforrázott teáskannába rakjunk annyi kanál
tealevelet, ahány csésze italt akarunk készíteni és még egy teáskanállal a
"kannának" is. Kb. 2 percnyi pihentetés után forrázzuk le a szükséges
mennyiségű forró, lebőrözött tejjel. Hagyjuk állni kb. 5 percig, szűrjük le és
tálaljuk.
Tejes bavaroise
Hozzávalók személyenként: kb. 1 dl tej, kb. 1 dl tea, ízlés szerint cukor
vagy méz.
Elkészítés: Készítsünk el az Angol tea receptje szerint annyi alapteát,
hogy minden csészét félig tölthessünk meg. Ez után öntsünk minden csészébe
annyi forró tejet, hogy a csészék tele legyenek. Mézzel vagy cukorral ízesítve
tálaljuk.
Forró tejlimonádé
Hozzávalók 2 személyre: 0,5 l tej, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl fehérbor, pár
csepp citromlé.
Elkészítés: Majdnem úgy készül, mint a hagyományos limonádé. Fél liter
tejhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, pár csepp citromlevet és egy fél deci
félédes fehérbort. Felforraljuk, lebőrözzük és azonnal tálaljuk.
Esti csokoládé csészében
Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 25 dkg főzőcsokoládé, 15 dkg cukor, 1
rúd vanília.
Elkészítés:
A főzőcsokoládét kis tűzön kevés vízben felolvasztjuk. Közben a tejet a
cukorral és a vaníliarúddal felforrósítjuk, majd állandó keverés mellett,
vékony sugárban a felolvadt csokoládéra öntjük. Habosra és csomómentesre
keverjük. Forrón csészékbe szűrve azonnal tálaljuk. Uzsonnára is kitűnő.
Capuccino
Hozzávalók 6 személyre: 12 teáskanál darált kávé, 2,5 dl tejszín, 1 l
forró víz, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés: Egyliternyi forró vízzel leforrázunk 12 teáskanál kávét, és
két percig állni hagyjuk. Utána papírfilteren keresztül leszűrjük. A tejszínt
laza (nem kemény) habbá felverjük. Minden csészét háromnegyedig töltünk
kávéval, és a tetejére annyi tejszínt teszünk, hogy a csésze megteljen.
Csipetnyi fahéjjal díszítve kínáljuk.
Orosz kávé
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl feketekávé, 4 teáskanál cukor, 2,5 dl erős
vörösbor, 4 evőkanálnyi vodka.
Elkészítés: A frissen lefőzött forró kávét, 4 teáskanál cukorral
édesítjük és hozzáadjuk a vörösbort. Tűzre tesszük, és addig forraljuk, amíg
bugyborékolni nem kezd. Hozzáadunk még 4 evőkanálnyi vodkát, és tovább
forraljuk. Puncsospohárba vagy vastag üvegpohárba töltve azonnal tálaljuk.
(Gyengébbeknek kéretik vigyázni, mert esetleg a "lórúgás" esete állhat
fenn!)
Ír kávé
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl ír whisky, 4 evőkanál barna cukor, 4 dl
feketekávé, 4 evőkanál tejszín, kakaópor.
Elkészítés: A negyed liter ír whiskyt és a 4 evőkanál barna cukrot lassú
tűzön addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Forralni nem szabad! Melegen
négy pohárba öntjük, majd meggyújtjuk. Néhány másodperc múlva letakarjuk, hogy
a láng kialudjon. Minden csészére 1 dl feketekávét öntünk, és egy jó evőkanál
tejszínhabot teszünk a tetejére. Kevés kakaóporral megszórva tálaljuk.
Kaiser melange
Hozzávalók személyenként: 1 csésze feketekávé, 2 teáskanál cukor, 3 cl
konyak vagy brandy, 1 db tojássárgája, 3 evőkanál tejszínhab, víz.
Elkészítés: Minden csészébe teszünk egy tojássárgáját és egy teáskanál
hideg vizet, majd 3 evőkanál tejszínhabot, és az egészet összekeverjük.
Hozzáadunk még csészénként 2 teáskanál cukrot, felöntjük feketekávéval és 3-3
cl konyakkal vagy brandyvel.
Angol bavaroise
Hozzávalók 2 személyre: 3,5 dl tea, 3 cl barna rum, 2 teáskanál porcukor,
1 tojássárgája.
Elkészítés: Egy lábosba üssük bele a tojássárgáját, keverjük össze a
porcukorral, gyújtsunk alá és takarékon, pár másodperc alatt olvasszuk fel a
cukrot teljesen. Ekkor öntsük hozzá a 3 cl barna rumot és a 3,5 dl forró teát.
Habverővel keverjük tovább és habosodás után előmelegített csészékbe, vagy
poharakba szűrjük.
Kávés bavaroise
Hozzávalók 2 személyre: 1 dl cukorszirup, 3,5 dl feketekávé, 1 db
tojássárgája.
Elkészítés: Készítsük el az 1 dl cukorszirupot egy lábosban, adjuk hozzá
a tojássárgáját, és habverővel keverjük simára. Ekkor öntsük hozzá a 3,5 dl
forró feketét, keverjük habverővel tovább a lassú tűz fölött, majd habosodás
után előmelegített csészékbe vagy kávéspoharakba szűrjük és azonnal tálaljuk.
Csokoládés bavaroise
Hozzávalók 2 személyre: 8 dkg főzőcsokoládé, 1 dl cukorszirup, 3 dl tej,
1 db tojássárgája, 3 cl konyak.
Elkészítés: Egy lábosban készítsünk cukorszirupot, adjuk hozzá a
tojássárgáját, és habverővel jól keverjük össze. Egy külön edényben olvasszuk
föl a 8 dkg főzőcsokoládét kevés vízben, majd öntsük rá a tojásos szirupot,
keverjük tovább, és végül csurgassunk rá 3 dl forró tejet és 3 cl konyakot.
Habverővel keverjük habosra. Előmelegített csészékben kínáljuk.
Kakaós bavaroise
Hozzávalók 2 személyre: 3,5 dl kakaó, csipetnyi fahéj, 2 teáskanál
porcukor, 1 db tojássárgája.
Elkészítés: Keverjük össze a tojássárgáját a porcukorral, és óvatosan
kezdjük melegíteni. Amikor teljesen felolvadt a cukor, öntsünk hozzá 3,5 dl
forró kakaót, és a tűz fölött habverővel keverjük habosra. Vigyázzunk, nem forrhat!
Csészékbe szűrve, a tetejét fahéjjal megszórva tálaljuk.
Phariseer
Hozzávalók 4 személyre: 0,5 l feketekávé, 12 evőkanál rum, 4 teáskanál
cukor, 2 dl habtejszín.
Elkészítés: A félliternyi forró feketekávét, a 12 evőkanál rumot és a 4
teáskanál cukrot összekeverjük, majd négy előmelegített pohárba szétöntjük. A
tejszínt habbá verjük, és egyformán elosztjuk a poharakba, úgy, hogy az italt
befedje.
Ahogy a bevezetőben írtam, a forró italokat akár társasági italoknak is
titulálhatnánk, hiszen többnyire nagyobb társaságban fogyasztják őket,
nyelvoldónak, hangulatkeltőnek. A most következő néhány italnak azonban más
funkciója is van. A hideg koktélok mellett a forró italok is alkalmasak
étvágygerjesztésre vagy egy jó vacsora után az ízek harmóniájának emelésére,
sőt némelyik akár desszertitalként is fogyasztható. (De az emésztést serkentő
hatásukról se feledkezzünk meg!)
A következő néhány oldalon kifejezetten ilyen fajta, forró koktélokat
talál a kedves olvasó. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy mint minden
koktélkeverés, a forró italok összeállítása is bátorság és gyakorlat kérdése.
Ha tehát kedvet kapnak egy új íz, szokatlan kombináció kipróbálásához,
csak rajta! Sok sikert kívánok!
Negroni hot
Hozzávalók személyenként: 3 cl campari, 2 cl gin, 0,5 dl víz, 0,5 dl
narancslé, 1 db narancskarika.
Elkészítés: Összeöntjük a camparit és a gint. Közben felmelegítjük a víz
és a narancslé keverékét, beleöntjük az alkoholt, és forrásig hevítjük. A
tűzről levéve narancskarikával díszítve, forrón tálaljuk.
Camparikoktél
Hozzávalók személyenként: 3 cl campari, 2 cl vodka, pár csepp angostura,
1/2 db citrom héja, 2 teáskanál citromlé, 0,5 dl víz.
Elkészítés: Összekeverjük a camparit és a vodkát pár csepp angosturával.
(Akik szeretik a koktélokat, azoknak talán nem újdonság az angostura, akik
viszont még nem találkoztak vele, jó ha tudják, hogy ez egy kesernyés ízű,
szesztartalmú eszencia, amelyet nagyon sok koktél ízesítéséhez használhatunk,
de csak óvatosan, mert könnyen uralkodóvá válik az íze, tehát a
"tolakodását" célszerű megfékezni!). Felforraljuk a vizet a citrom
vékonyan lehámozott héjával, majd kiemeljük belőle és hozzáöntjük a két
kávéskanál citromlevet, valamint az angosturával ízesített campari-vodka
keveréket. Forrón tálaljuk.
Mai Tai
Hozzávalók személyenként: 6 cl portorikórum, 2 cl kubai fehér rum, 1 cl
barackpálinka, 4 cl grépfrútlé, 1 db citromkarika.
Elkészítés: Ez azon kevés forró koktél közé tartozik, amelyet nem hígítanak
vízzel, úgyhogy vigyázzunk a kóstolgatással, fogyasztással, könnyen
megtréfálhatja az embert. Összekeverjük a portorikó- és a kubai fehér rumot,
hozzáadjuk a barackpálinkát, a grépfrútlevet és a citromkarikát. Forrpontig
hevítjük, de nem forraljuk. Előmelegített grogospohárban azonnal tálaljuk.
Kék szving
Hozzávalók személyenként: 4 cl kubai fehér rum, 2 cl vodka, 1 cl blue
curacao likőr, 2 cl kókusz krémlikőr, evőkanálnyi tejszín, 6 cl ananászlé.
Elkészítés: Ezt az egzotikus italt is hígítás nélkül fogyasztják étkezés
előtt és után. Egy tűzálló edényben összekeverjük a kubai fehér rumot, a
vodkát, a blue curacao likőrt, a kókusz krémlikőrt és az ananászlét.
Felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal hozzákeverünk evőkanálnyi tejszínt
és forrón tálaljuk.
Tengerfenék
Hozzávalók 2-4 személyre: 6 cl kubai fehér rum, 6 cl bacardi rum, 6 cl
portorikórum, 2 cl cointreau, 4 cl citromlé, 1-1 db citromkarika, pár csepp
angostura.
Elkészítés: Ez a koktél kifejezetten az ínyencek itala. Valamivel
komplikáltabb, mint az előzőek, de érdemes vele megpróbálkozni, mert az
eredmény felséges. Vigyázat, ezt sem hígítjuk!
Összekeverjük egy tűzálló edényben a kubai fehér rumot, a bacardi rumot,
a portorikórumot. Hozzáadjuk a cointreau-t, a citromlevet, és ha ízlésünk úgy
diktálja, pár csepp angosturát is. Felforrósítjuk, de nem forraljuk! A tűzről
levéve azonnal előmelegített pohárba töltjük és citromkarikával díszítve
tálaljuk.
Rolls Royce
Hozzávalók személyenként: 2 cl édes fehér Martini, 2 cl gin, teáskanál
benediktiner, pár csepp angostura, 1 dl víz.
Elkészítés: A vizet feltesszük melegedni, s közben összekeverjük a
Martinit és a gint, majd a forró vízbe öntjük. Levesszük az edényt a tűzről,
hozzáadunk egy teáskanál benediktinert, pár csepp angosturát és azonnal
tálaljuk.
B-52
Hozzávalók személyenként: 3 cl ír whisky, 2 cl Baileys Irish Cream likőr,
2 cl Grand Marnier, 3 cl tejszín, csipetnyi reszelt szerecsendió.
Elkészítés: Ez az ital egy nehezebb vacsora után fogyasztva helyreállítja
a gyomor "lelki békéjét". (Ne próbálkozzunk vele vacsora előtt, mert
rövid időn belül furcsákat fogunk érezni a fejünk táján.)
A tejszínbe belekeverjük az ír whiskyt, a Baíleyst és a Grand Marniert.
Felmelegítjük, de nem forraljuk. Ez az ital langyosan jó, tehát előre
elkészíthető. Grogos- vagy akár konyakospohárban, csipetnyi őrölt
szerecsendióval megszórva tálaljuk.
Két szék között
Hozzávalók személyenként: 2 cl konyak, 2 cl bacardi rum, 2 cl cointreau,
2 cl citromlé, 0,5 dl víz.
Elkészítés: A név, azt hiszem, önmagáért beszél, tehát óvatosan,
desszertitalként fogyasszuk. A vízbe keverjük bele a konyakot, a bacardi rumot
és a cointreau-t. Tegyük fel melegedni, de ne forraljuk. Tálalás előtt öntsük
hozzá a citromlevet, és minél forróbban fogyasszuk.
Pörkölt mogyoró
Hozzávalók személyenként: 2 cl Amaretto likőr, 2 cl kakaó krémlikőr, 2 cl
tejszín, 2 cl tej.
Elkészítés: Ez a desszertital akár a vacsora utolsó fogása is lehet. Édes
íze miatt főként a hölgyek kedvelik. Öntsük össze az Amaretto likőrt és a
kakaólikőrt a tejszín és a tej keverékével. Forrósítsuk fel, de ne forraljuk,
mert a tej bőrösödik. Ezt az italt sem kell tűzforrón fogyasztani, akár vacsora
előtt is elkészíthetjük.
Halálos tavasz
Hozzávalók személyenként: 2 cl mentalikőr, 2 cl cointreau, 4 cl
narancslé, 2 cl tejszín.
Elkészítés: Igazán nem akarom rémítgetni a kedves olvasót, ezért
elárulom, hogy ez a koktél a nevét nem a hatásáról kapta, hanem arról, hogy
Karády Katalin egyik kedvenc itala a mentalikőr volt. Tehát a mentalikőrt
keverjük össze a cointreau-val és a tejszínnel, majd adjuk hozzá a
narancslevet, forrósítsuk fel és azonnal tálaljuk.
VÉGE
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése