DPG Recepttár 263.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 263......................................................................................................... 1
Lazacos receptek.............................................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................ 4
Cikória halfilével.......................................................................................................... 4
Citromkrémes, lazacos retek....................................................................................... 4
Édesköményes lazac.................................................................................................. 4
Füstölt lazac abidjani módra (Elefántcsontpart)........................................................ 4
Füstölt lazackrém (Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág)...................................... 5
Füstölt lazac pástétom................................................................................................ 5
Grillezett lazac paprikás mártással.............................................................................. 5
Halfondü..................................................................................................................... 5
Hal sóágyon................................................................................................................ 6
Japán lazacragu........................................................................................................ 6
Lazacborda................................................................................................................ 6
Lazacborda Artois módon.......................................................................................... 6
Lazacborda olaszosan................................................................................................ 6
Szardellamártás....................................................................................................... 7
Lazaccal töltött croissant-ok....................................................................................... 7
Lazaccal töltött palacsinta......................................................................................... 7
Lazac Daumont módon.............................................................................................. 7
Lazacérmék................................................................................................................ 7
Lazac fasírt.................................................................................................................. 8
Lazacfilé...................................................................................................................... 8
Lazacfilé endíviával és paradicsommal..................................................................... 8
Lazac-hab................................................................................................................... 8
Lazac hollandi mártással............................................................................................ 8
Hollandi mártás........................................................................................................ 9
Lazac kapormártással................................................................................................. 9
Lazackrém.................................................................................................................. 9
Lazackrém vajastésztában......................................................................................... 9
Lazacleves.................................................................................................................. 9
Lazactál kaporkrémmel............................................................................................ 10
Lazactekercs tormamártásban................................................................................. 10
Lazac/halpástétom................................................................................................... 10
Lazac, rák, kagyló, nyárson....................................................................................... 10
Lazacos burgonya.................................................................................................... 10
Lazacos burgonyasaláta........................................................................................... 11
Lazacos melegszendvics 1........................................................................................ 11
Lazacos melegszendvics 2........................................................................................ 11
Lazacos palacsinta 1................................................................................................. 11
Lazacos palacsinta 2................................................................................................. 12
Lazacos pizza............................................................................................................ 12
Lazacos saláta.......................................................................................................... 12
Lazacos tészta........................................................................................................... 12
Lazacos tésztasaláta................................................................................................. 12
Lazacos töltött tojás.................................................................................................. 12
Lazac roston berni mártással..................................................................................... 13
Berni mártás........................................................................................................... 13
Lazacos saláta.......................................................................................................... 13
Lazacos szarvacska................................................................................................... 13
Lazacos tojáskocka................................................................................................... 13
Lazacos vaj (Beurre de saumon fumé)..................................................................... 13
Lazacos zsemlye, buggyantott tojással..................................................................... 14
Lazacpisztráng pirított magvakkal, gyömbéres zöldsalátával.................................. 14
Lazacsaláta céklával................................................................................................ 14
Lazacszeletek roston................................................................................................. 14
Lazactál kaporkrémmel............................................................................................ 14
Lazac Valois módon.................................................................................................. 15
Lazac velencei módon............................................................................................. 15
Fehérboros mártás................................................................................................. 15
Velencei mártás..................................................................................................... 15
Veloutée mártás.................................................................................................... 15
Lepény füstölt lazaccal és kaporral........................................................................... 16
Majonézes lazac....................................................................................................... 16
Marinírozott pisztráng mezei sóskával és tejszínes lazacmártással............................ 16
Norvég lazac maracuja szósszal............................................................................... 16
Őszibarackos lazacnyárs........................................................................................... 16
Paradicsomos lazac.................................................................................................. 17
Pácolt nyers lazac..................................................................................................... 17
Párolt lazac............................................................................................................... 17
Roston sült norvég lazac........................................................................................... 17
Sajtos sült lazac......................................................................................................... 17
Sörben sült lazac....................................................................................................... 18
Spagetti a "tenger gyümölcseivel"............................................................................ 18
Sült halfilé (alaprecept)............................................................................................. 18
Szalonnás lazac......................................................................................................... 18
Szombati lazacszelet................................................................................................. 18
Tengeri lazacsaláta................................................................................................... 19
Tormahabos lazac..................................................................................................... 19
Zakuszka.................................................................................................................... 19
Zöldséges burgonyaleves lazaccal........................................................................... 19
Zöldséges lazac......................................................................................................... 20
Cikória halfilével
Hozzávalók: 80 dkg cikória, 60
dkg halfilé (tonhal, tőkehal vagy lazac), 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál
napraforgóolaj, 1,2 dl tejszín, 1 l víz, 1 evőkanál citromlé, 1 babérlevél, 2
szem fehér bors, só és törött bors, 2 teáskanál currypor, 1 evőkanál petrezselyem.
A halat mossuk meg. 1 liter vízbe
tegyünk 1 teáskanál sót, a citromlevet, babérlevelet, a szemes borsot, és
forraljuk fel. A halat tegyük a forrásban levő vízbe, és az újraforrástól
számított 8 percig forraljuk gyenge tűzön. A cikóriát külső keserű leveleitől
tisztítsuk meg, torzsáját vágjuk ki. A leveleket mossuk meg, és szárítsuk meg,
majd vágjuk 3 cm-es csíkokra. A hagymákat is vágjuk apróra.
A halat vegyük ki a főzőléből, és
vágjuk 4 cm-es darabokra. A főzőléből tegyünk félre 1,5 dl-t. Forrósítsuk fel az olajat, pároljuk rajta
üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a cikóriát, és süssük világosbarnára.
Öntsük rá a hallevet, és fedő alatt pároljuk mérsékelt lángon nyolc percig.
Keverjük el a tejszínben a
curryt, és keverjük a zöldséghez, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a halat is, és
tálaljuk lefedve forrón, de ne forraljuk tovább.
Tálalás előtt hintsük meg
petrezselyemmel.
Citromkrémes, lazacos retek
Hozzávalók: 3 csomag hónapos
retek (közepes vagy kisebb méretű), 15-20 dkg krémsajt, fél teáskanál frissen
reszelt citromhéj, 1 evőkanál frissen facsart citromlé, 2 evőkanál apróra
vágott friss kapor, 3 evőkanál lazactörmelék (kis üvegekben kapható, sós
lében), só, bors.
Elkészítése: A retkeket mossuk
meg, egy vékony szeletkét vágjunk le a talpukból, hogy meg tudjanak állni.
Vágjuk le a tetejüket, és dinnyevágóval (gömb alakú kés) vágjuk ki a
belsejüket, hogy csak egy kis edényke maradjon belőlük. Ez kicsit időigényes,
ezért előre kivájhatjuk a retkeket, majd vízbe téve hűtőben tárolhatjuk, még
nyolc óra múlva is frissek lesznek. A kivájt retkeket tegyük itatóspapírra, 5
percre, hogy a nedvességet eltávolítsuk. A krémsajtot jó alaposan keverjük ki -
legjobb kézimixerrel 5 percig - a citromhéjjal, citromlével, kaporral, borssal,
sóval (gyengén kell sózni, mert a lazactörmelék elég sós lehet) és végül a
lazactörmelékkel. A krémet tegyük nyomózsákba és töltsük meg vele a retkeket.
Díszítsük kaporral.
Édesköményes lazac
Hozzávalók: 1 kisebb
édeskömény-gumó, 30 g vaj, 2 lazacfilé (160-160 g), só, frissen őrölt fehér
bors, 30 ml bor, 30 ml tejszín
Előkészítés: 5 perc
Sütés: 12 perc
Javaslat: Ehhez a rendkívül
ízletes ételhez köretként különösen jól illik a rizs.
Elkészítése: Az édesköményt
megtisztítjuk, megmossuk és éles késsel vékony szeletekre, vágjuk. Mikrohullámú
sütőbe tehető formát kivajazunk. A lazacfiléket beletesszük, megsózzuk és
megborsozzuk. Ezután az édesköményt szét- osztjuk a halakon.
Ezután ráöntjük a bort és a
tejszínt, majd az ételt 360 W teljesítménnyel 1 1-12 percig lefedve sütjük a
mikrohullámú sütőben. Az édes- köményes lazacot 2 tányérra téve azonnal
tálaljuk.
Füstölt lazac abidjani módra (Elefántcsontpart)
Hozzávalók: 1 doboz vékonyra
szeletelt füstölt lazac (konzerv), 6 vékony szelet franciakenyér megpirítva, 1
kemény tojás sárgája, 1 tk. kapribogyó, 1 tk. apróra vágott petrezselyem.
Öntsük le az olajat a lazacról,
tegyünk 1-1 szeletet a kenyérre, erre a kaprit, reszeljük rá a tojássárgáját,
szórjuk be petrezselyemmel.
Füstölt lazackrém (Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág)
Hozzávalók: /2 füstölt lazac, 6-7
db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom, 10-12 db apróra vágott
zöldhagyma, 1/2 dl jéghideg víz
Elkészítése: A lazacszeleteket 3
órán át, áztassuk hideg vízben, úgy, hogy kétszer cseréljük le a vizet. Ezután
öntsük ki a vizet, és a halszeleteket egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a
paradicsomot, a hagymát és keverjük simára, közben hideg vizet öntve a
pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltos pohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra
vágott zsemle- vagy kifliszeleteket.
Füstölt lazac pástétom
Előkészítés: 10
perc
Hozzávalók: 100 g szeletekre
vágott füstölt lazac, 100 g lágy tejszínes friss sajt, 1 ek. vágott
metélőhagyma, 1 ek. frissen aprított kapor vagy 1 tk. szárított kapor, fekete
bors, kaporlevél, ízlés szerint.
A lazacot éles késsel keskeny
csíkokra vágjuk. Mixerben sima állagú masszát készítünk a lazacból, a friss
sajtból, citromléből, metélőhagymából és kaporból. A lazacpürét borssal
ízesítjük, és kis tálkába öntjük. Lefedjük, és 15 percig vagy a felszolgálásig
hideg helyen tartjuk. A kaporleveleket megmossuk, szárazra töröljük, a kész
pástétomra helyezzük, és tálaljuk.
Grillezett lazac paprikás mártással
Hozzávalók: 2 piros húsú paprika,
1 fej vöröshagyma, 1 kis fokhagymagerezd, 1 evőkanál olívaolaj, 60-70 g vaj,
1/8 l fehérbor, 1/8 l tyúkhúslé, 1/8 l tejszín, só, frissen őrölt bors,
cayenne-i bors, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 4 lazacfilé (180-200 g
egyenként), 1 citrom
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 33 perc
Elkészítése: A grillt
előmelegítjük. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, fél- bevágjuk, a
magokat és az ereket eltávolítjuk. A felezett paprikákat úgy tesszük a grillre,
hogy a héja legyen felül. Amint hólyagos lesz, ki- vesszük a sütőből és hideg
vízzel hirtelen, leöntjük. Lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk a paprikát. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk; a
hagymát felkockázzuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk. Ezután az olajat
felforrósítjuk egy edényben, 40-50 g vajat teszünk hozzá, és ebben pároljuk meg
a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát. Tetszés szerint néhány
paprikakockát félretehetünk a mártáshoz. A megdinsztelt paprikakockákat borral
és húsalaplével feleresztjük, 2 percig lassan forraljuk, majd hozzáadjuk a
tejszínt. Sóval, borssal, cayenne-i borssal és kakukkfűvel ízesítjük, további 3
percig forraljuk, majd pürésítjük. A félretett paprikakockákat beletesszük a
szószba, és ezt még 3 percig főzzük. Közben a lazacdarabokat megmossuk, és
szárazra töröljük. A citromot kifacsarjuk, a filékre rácsepegtetjük a levét;
sózzuk, borsozzuk.
A sütő rostélyát alufóliával
lefedjük, a lazacdarabkát erre helyezzük rá, majd a maradék vajat elosztjuk a
halakon. A lazacot összesen 7 percig grillezzük, de félidőben megfordítjuk. A
kész filéket a paprikás mártással együtt tálaljuk.
Halfondü
Hozzávalók: 60 g friss vagy
fagyasztott lazac, és/vagy laposhal szelet, kb. 2 cm vastag; salátaolaj
Kapormártás: 1/2 csésze tejföl,
1/4 csésze majonéz, 1 1/2 teáskanál kapormag, 1/2 teáskanál só;
Tartármártás: 1/2 csésze majonéz,
1 evőkanál finomra vágott kapormag, 1 1/2 teáskanál petrezselyem, 1 teáskanál
összevágott spanyol paprika, 1/2 teáskanál reszelt hagyma;
Citromos vajas öntet: 1/2 csésze
vaj vagy margarin, 2.5 teáskanál reszelt citromhéj, 1/4 csésze citromlé;
Elkészítés: Csöpögtessük le és
szárítsuk meg a hússzeleteket. Vágjuk a halat 2 cm-es darabokra. Készítsük el
az önteteket (ld. lentebb). Takarjuk le a halat és az öntetet, hűtsük le. Kb.
15 perccel a tálalás előtt újra csöpögtessük le, szárítgassuk meg a halat, hogy
elkerüljük a csapkodást. Egy fém fondütálban hevítsük fel a salátaolajat (kb. 4
cm) 375°C-ra; tegyük a tálat az asztalra. Szükség esetén állítsunk a lángot,
hogy az olaj hőmérséklete megmaradjon. Tűzzük a haldarabokat a fondüvillákra,
és tegyük a forró olajba. Süssük a halat világosbarnára.
Ezután mártsuk az elkészített
öntetbe. Kapormártás: Keverjük össze a tejfölt, majonézt, kapormagot és a sót.
3/4 csészényi adag készíthető belőle. Tartármártás: Keverjük össze a majonézt,
a kapormagot, a petrezselymet, a spanyol paprikát és a hagymát. 1/2 csészényi
adag.
Citromos vajmártás: Melegítsük
fel a vajat vagy margarint, a citromhéjat és a citromlevet addig, míg a vaj fel
nem olvad. Szobahőmérsékleten tálaljuk. Kb. 3/4 csészényi adag.
Hal sóágyon
Hozzávalók: egy kilós fogas,
lazac vagy pisztráng, fél csokor petrezselyem, fél csokor citromfű, 3 kg durva
szemcséjű tengeri só, három tojásfehérje, 1 dl víz, 20 dkg vaj, egy citrom, só,
feketebors.
A megtisztított hal belsejébe
töltjük a zöldfűszereket, jól összezárjuk a hasát, hogy só ne kerüljön bele. A
tojásfehérjét elkeverjük a tengeri sóval, annyi vizet adunk hozzá, hogy
formázható massza legyen. Sütőpapírral vagy alufóliával letakart sütőlapon vagy
tűzálló tálban elterítjük a só egyharmadát, ráfektetjük a halat, és a maradék
sóval befedjük. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fél óráig sütjük.
További tíz percig pihentetjük a
halat, majd a kemény sóburkot feltörjük húsklopfolóval. A halat citromos vajjal
fogyasztjuk. A lágy vajat kikeverjük két-három evőkanál citromlével, sóval,
borssal, majd szilárddá hűtjük.
Japán lazacragu
Hozzávalók: 50 dkg lazacfilé,
ujjnyi darab gyömbér, 60 dkg kínai kel, 15 dkg rizs, 4 ek. ecet, 8 kiskanál
cukor, 8 ek. szójamártás, só, bors
A gyömbért hámozzuk, majd vékony
csíkokra vágjuk. Felforraljuk az ecetet a cukorral, és a gyömbért beleszórva
tíz percig pároljuk. Ha kihűlt, leszűrjük.
A rizst sós vízben megpároljuk. A
halat kockákra vágjuk, és 2 ek. szójával meglocsoljuk.
A kelt megtisztítjuk, és 2 centis
csíkokra metéljük. Tűzálló tálba szórjuk, 1,5 dl vizet öntünk rá, sózzuk,
borsozzuk, a maradék szójával meglocsoljuk. A haldarabokat egyenletesen
elosztjuk rajta, lefedjük, és előmelegített sütőben 20-25 percig pároljuk.
Ezután a káposztás halat tálra szedjük, a gyömbérrel megszórjuk, és a rizzsel
körítve tálaljuk.
Lazacborda
(Cotelettes Pojarsky)
Hozzávalók: 1 kg lazac színhús, 2
db zsemle, 2 tojás, 10 dkg vaj, só, bors, 20 dkg morzsa, 10 dkg liszt, 2 tojás,
5 dl tartármártás.
A szálkáitól megtisztított
lazachúst a beáztatott zsemlével finomra őröljük, megsózzuk, fűszerezzük, a
tojással és vajjal jól összegyúrjuk. Bordaformákat készítünk belőle, tojásba,
morzsába forgatjuk és olvasztott vajban vagy olajban, mindkét oldalát szép
színesre sütjük. Tejszínes krém- vagy tartármártást külön adunk hozzá.
Lazacborda Artois módon
(Cotelettes de saumon d'Artois)
Hozzávalók: 1 kg lazac színhús,
40 dkg halfás, 1 dl fehérbor, só, bors, szarvas-gomba, 5 dl fehérboros mártás.
A lazachúsból 10 db bordaformát
vágunk, megkenjük halfással, szarvasgombával díszítjük, és kivajazott edénybe
rakjuk. Kevés fehérboros hal-alaplevet öntünk alá és vajas papírral letakarva,
sütőben megpároljuk. Tálra rakjuk, levét beforraljuk, a mártásba keverjük, és a
halra öntjük. Vajas félholdakkal megkörítjük.
Lazacborda olaszosan
(Cotelettes de saumon á
l'italienne)
Hozzávalók: 1 kg lazac színhús,
40 dkg gombapüré, só, bors, 10 dkg liszt, 10 dkg morzsa, 15 dkg reszelt sajt, 2
tojás.
A lazachúsból 10 db bordaformát
vágunk, megsózzuk, borsozzuk és megkenjük a gombapürével. Lisztbe, felvert
tojásba, majd reszelt sajttal összekevert morzsába forgatjuk és bő forró
zsírban, vagy olajban kirántjuk. Szardella-mártást külön adunk hozzá.
Szardellamártás
(Sauce anchois)
Hozzávalók: 1/2 liter halvelouté
mártás, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 5 db szardellafilé, kevés pirospaprika, 1,5
dl fehérbor.
Fehérboros mártást készítünk. A
megtisztított szardellát a vajjal együtt áttörjük finom szitán és habverővel
való keverés mellett, a mártáshoz adjuk. Főtt halhoz vagy tojásételekhez
tálaljuk.
Lazaccal töltött croissant-ok
Hozzávalók: 4 nagy croissant vagy
kifli, 75 g lágy tejszínes friss sajt, 1 evőkanál vágott friss kapor vagy 1
teáskanál szárított kapor, 1 teáskanál citromlé, 200 g vékonyra szelt füstölt
lazac, durvára őrölt fekete bors kaporlevél, ízlés szerint
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 3 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT Ehhez a
croissant-hoz igen üdítő köret lehet a dinnyéből, eperből és narancsból
készített saláta.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A croissant-okat sütőlapra helyezzük, és 3 perc alatt felmelegítjük. Közben a tejszínes
friss sajtot, kaprot és citromlevet tálban összekeverjük, míg sima masszát nem
kapunk. Fűrészes pengéjű késsel vízszintesen felvágjuk a croissant-okat. Az
alsó felét megkenjük a sajtos keverékkel, utána egyformán elosztjuk rá a
füstölt lazacot, majd megszórjuk borssal. A levágott tetejét a lazacra
helyezzük. Megmossuk a kaporlevelet, majd miután szárazra töröltük, ezzel
tálaljuk a croissant-okat.
Lazaccal töltött palacsinta
Hozzávalók: 1 kis üveg piros
lazactörmelék, 12 db előre megsütött, sós palacsinta, 1 db egész tojás
teáskanálnyi citromlé, 1 evőkanál tejföl, teáskanálnyi búzadara, a bundázáshoz
liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítése: A lazacot
lecsöpögtetjük (az olajat később belekeverjük egy hideg mártásba vagy
szendvicskrémbe). A tojást felverjük, összekeverjük a citromlével, a tejföllel
és a búzadarával, majd hozzáadjuk a leszűrt lazactörmeléket. A krémmel
egyenként megkenjük a palacsinták egész felületét.
A tésztát először félbe-, majd
pedig negyedekbe hajtjuk, és lisztben, felvert tojásban, valamint
zsemlemorzsában megmártjuk. 180 fokos olajban (3-4 perc alatt) szép
pirosasbarnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előétel gyanánt, vagy
dupla mennyiségben készítve, főételnek tálaljuk. Sör- vagy borkorcsolyának is
nagyon jó, akkor pedig hidegen tesszük az asztalra.
Egyszerűen és gyorsan készíthető,
nagyon finom étel.
Lazac Daumont módon
Hozzávalók: 2 kg lazac, 10 dkg
vaj, 3 dl fehérbor, só, bors, szarvasgomba, 5 dl rákmártás.
A megtisztított lazacot
kívül-belül besózzuk, borsozzuk, kivajazott edénybe tesszük, fehér-borral és
kevés halalaplével, vajas papírral letakarva, sütőben megpároljuk. Tálra
tesszük, és chambord köretet teszünk mellé. A besűrített hallét a rákmártásba
keverjük. Tálaláskor kevés mártással bevonjuk a halat, a többi mártást külön
tálaljuk hozzá.
Lazacérmék
Hozzávalók: 1/2 kg konzervlazac,
4 tojásfehérje, 2/3 csésze zabpehely, 1 közepes fej hagyma finomra vágva, 1
evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál friss citromlé
Elkészítése: Keverjük össze az
összes hozzávalót és formáljunk a masszából nyolc kis lepényt. teflonban kevés
margarinon süssük őket pirosra. Burgonyapürével, konzerv kukoricával és
ketchuppal kiváló.
Lazac fasírt
Hozzávalók: 0,5 kg konzervlazac,
1/2 csésze apróra vágott zeller, 1/4 csésze apróra vágott hagyma, 1/4 csésze
apróra vágott gomba, 1/4 csésze sovány sűrített tej, 2 tojásfehérje, 1 és 1/2
evőkanál friss kapor, 1 csésze zsemlemorzsa vagy zabpehely
Elkészítése: A hozzávalókat
keverjük össze egy tálban. Egy őzgerincformát margarinnal kenjünk ki, majd
lisztezzük meg, ebbe öntsük bele a masszát. 200 fokon 45 percig süssük.
Szeletekre vágva burgonyával vagy zöldséggel tálaljuk
Lazacfilé
Hozzávalók: 1 kis fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál száraz fehér-bor, 1 babérlevél, 1 l
víz, 50 g magozott fehér- vagy kékszőlő, 4 lazacfilé (175-175 g), 1 evőkanál
vaj vagy margarin, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál főzőtejszín (20% zsírtartalmú),
só, fehér bors, 4 kisebb szőlőfürt, ízlés szerint
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 24 perc
Elkészítése: A vöröshagymát és a
fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát szeletekre vágjuk, a fokhagymát
megfelezzük. Nagy átmérőjű edényben erős lángon felforraljuk a bort, hagymát,
fokhagymát, babérlevelet és a vizet, majd lefedve S percig csendesen főzzük. A
szőlőszemeket meg- mossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, majd megfelezzük
őket. A lazacfiléket beletesszük a lébe. A folyadékot ismét felforraljuk, majd
azonnal lejjebb vesszük a hőfokot, és a halat 8-10 percig közepes hőmérsékleten
benne hagyjuk, míg a hús tömör és villával könnyen szétszedhető nem lesz. A
kész filéket tálon elrendezzük, majd melegre tesszük. A főző-lét mérőedénybe
szűrjük. A vajat felolvasztjuk. Liszttel rántást készítünk. Kevergetve 200 ml
főzőlevet adunk hozzá és felforraljuk. 3-4 perc múlva belekeverjük a
megfelezett szőlőszemeket és a tej-színt. Felforrósítjuk, de már nem forraljuk,
majd sóval és borssal ízesítjük. A szószt elosztjuk a halfiléken. A szőlőt
megmossuk, lecsepegtetjük, ezzel díszítjük a halat, és rögtön tálaljuk.
Lazacfilé endíviával és paradicsommal
4 személyre - előkészítés: 30
perc - sütés: 7 perc
600 g lazacfilé, 2 endívia, 1
nagy paradicsom, 1 csokor bazsalikom, 2 citrom, 10 cl olívaolaj, só, bors
Vágjuk a lazacot vékony
szeletekre. Vágjuk vékony csíkokra a salátát. Hámozzuk meg a paradicsomot, és a
héját süssük meg néhány levélke bazsalikommal. Tegyük félre.
Törjük össze a paradicsom húsát.
Készítsünk vinaigrettet a citromból, olajból, sóból és borsból.
Süssük ki a halszeleteket, tegyük
tányérokra. Körítsük az endívia levelekkel és a paradicsommal.
Locsoljuk meg az öntettel.
Díszítsük a paradicsomhéjjal és a bazsalikomlevélkékkel.
Lazac-hab
Hozzávalók: 15 gr zselatin - 200
gr friss lazac - 0,5 citrom leve - 1 pohár natúr joghurt - ugyanennyi Creme
fraiche - 175 gr hámozott, kockára vágott uborka.
Oldja fel a zselatint vízben,
tegyen bele mindent a mixerbe és 30 mp-ig keverje. Tegye egy kizsírozott
sütőformába és tegye a sütőbe.
Lazac hollandi mártással
(Saumon sauce hollandaíse)
Hozzávalók: 2 kg lazac, 10 dkg
vegyes zöldség, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 dl ecet, 1 babérlevél, só, pár szem
fekete bors, 5 dl hollandi mártás.
A zöldséget, hagymát vékony
karikára vágjuk, vízbe tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, megsózzuk,
felforraljuk, és lassú forralással megfőzzük benne a lazacot. Ha megfőtt,
összehajtogatott szalvétán tálaljuk. Sós burgonyával körítjük, a mártást külön
adjuk hozzá.
Hollandi mártás
(Sauce hollandaise)
Hozzávalók: 3 tojássárgája, 30
dkg vaj, 1/2 citrom, só.
A vajat felolvasztjuk, és langyos
helyen tartjuk. A tojássárgákat 2-3 evő-kanál vízzel a tűzhely szélén vagy az
edényt forró vízbe állítva, habverővel addig verjük, amíg az, könnyű
krémszerűvé válik. Ekkor az edényt kivesszük a vízből és további állandó
keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a fel-olvasztott langyos vajat. Ha
nagyon sűrű volna, pár csepp vízzel hígítjuk. Sóval és citromlével ízesítjük.
Tálalásig meleg (nem forró) vízfürdőben tartjuk. Spárgához; karfiolhoz,
articsókához, tojásételekhez és főtt halakhoz adjuk.
Lazac kapormártással
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 2 dl
tejföl, 1 egész tojás, 1 ek olaj. 5 dkg vaj, 1 cs. kapor, ecet, só
Elkészítése: A halat ecetes
vízben olvasszuk ki. Lecsurgatva besózzuk. Olajozott tűzálló tálban 15 percre a
sütőben közepes hőmérsékleten sütjük. A tejfölt kikeverjük a tojással, beletesszük
az apróra vágott kaprot, és a halra öntjük. A tetejére vajdarabkákat teszünk,
és a sütőben alaposan átforrósítjuk.
Lazackrém
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 doboz füstöltlazac-konzerv, 1 kis fej
lilahagyma, 10 dkg vaj
A halat villával összetörjük, majd
habosra keverjük a többi alapanyaggal együtt.
Lazackrém vajastésztában
Hozzávalók: 30 dkg lazac, 3
tojás, kevés cayenne-bors, kevés fehérbors, só, pár cent Worchester, 0,5 dl
fehérbor, 0,5 dl tejszín, kevés vaj, egy fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyem, 1 citrom, 40 dkg kész
vajastészta
A lazacot puhára főzzük citromos
vízben, majd átpasszírozzuk egészen finomra. A tojássárgát összekeverjük a
borsokkal, a sóval, a Worcesterrel, és a borral, majd hozzáadjuk a felvert
tojáshabot. Vajon megpároljuk a felkarikázott hagymát, felöntjük tejszínnel és
megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Ha kihűlt a halkrémhez keverjük, s
az egészet hűtőben pihentetjük. A tésztát kétfelé vesszük, s az egyik feléből
halformát kialakítva egy sütőlemezre tesszük. Egyenletesen rákenjük a
halkrémet, és befedjük a másik - kissé nagyobbra nyújtott- tésztarésszel.
Ráhajtjuk a túllógó tésztaperemet, ügyelve a halforma megtartására. (A leeső
darabkákból készíthetünk pikkelyeket, uszonyt, szemet, de a nélkül is finom
lesz, persze a szemet is "etetni" kell) Tojássárgájával megkenve
előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Lazacleves
Hozzávalók: 1 közepes fej
vörös-hagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin 300 g burgonya, 5/8 l víz, só, fehér
bors, 400 g lazacfilé vagy - szelet, bőr és szálka (bordacsontok) nélkül, 1/2 I
tej, 2 teáskanál aprított friss kapor vagy petrezselyemzöld
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 30 perc
A hagymát megtisztítjuk és
összevágjuk. Lábosban a vajat felmelegítjük, a hagymát 5 percig üvegesre
dinszteljük benne. A burgonyát nem
hámozzuk meg, hanem alaposan megmossuk, és kefével megdörzsöljük, majd
felkockázzuk. A vizet, a burgonyát, sót és a borsot hozzáadjuk a hagymához,
majd erős lángon felforraljuk. Le- fedjük, és közepes hőfokon 10 percig főzzük
tovább, amíg a burgonya meg nem puhul, de még nem esik szét. A hőfokot ismét emeljük. A lazacfilét éles
késsel 2 cm nagy kockákra vágjuk. Utána beletesszük a levesbe, és közepes
lángon kb. 3-S percig főzzük: Ekkor hozzáadjuk a tejet, ismét felforrósítjuk a
levest, de már nem forraljuk. Az így
elkészült lazaclevest 4 tányérba merjük, és kaporral vagy petrezselyemzölddel
megszórjuk. Azonnal tálaljuk.
Lazactál kaporkrémmel
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Hozzávalók: 225 g lazacfilé, 1
tojásfehérje, 2 ek fehérbor, só, fehér bors, 6 ek. tejföl, 6 ek. tejszín, vaj,
a formák kikenéséhez, 1 csomó kapor, 2-3 ek. majonéz, 2-3 ek. joghurt, 2-3 ek.
tejszín, 2-3 tk. kaviár.
A lazacot 10 percre a mélyhűtőbe
tesszük, hogy könnyebb legyen darabolni. A sütőt előmelegítjük 125 C-ra. A
halat kis darabokra vágjuk és a tojásfehérjével, valamint a fehérborral pürét
készítünk belőle. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt. 4
formát kivajazunk, és beleöntjük a lazacos masszát. Kb. 20 percig tartjuk a 125
C-s sütőben vízfürdőbe helyezve. Ez alatt megmossuk, megszárítjuk és
összevágjuk a kaprot. (Tegyünk félre egy keveset a díszítéshez). A majonézt, a
joghurtot és a tejszínt összekeverjük az aprított kaporral. Sóval, borssal
ízesítjük. Kiborítjuk a formákat, kaviárral körítjük, kaporlevéllel díszítjük,
és a kaporkrémmel tálaljuk.
Lazactekercs tormamártásban
Hozzávalók 4 személyre: 1 tojás,
1 dl tej, 1 szikkadt zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál
szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fekete bors, 8
hajszálvékony szelet füstölt lazac (kb. 25 dkg), 2 dkg vaj vagy margarin, 1
evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 1/2 dl tejföl, 10 dkg reszelt torma, ízlés
szerint só, 1 teáskanál porcukor
Elkészítés: A tojást a tejjel
habosra keverjük, a zsemlét felkockázzuk. Ráöntjük a tejes tojást, és 10 percig
hagyjuk állni. A megáztatott zsemlét kézzel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a
finomra vágott petrezselyemzöldet, a szardellapasztát, egy evőkanál tejfölt és
a zúzott fokhagymát. A fűszerekkel ízesítjük, és jól összekeverjük. A
kiterített lazacszeleteket vastagon bekenjük a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük.
A tekercseket egymás mellé, kis tepsibe fektetjük. A mártáshoz a vajat habzásig
hevítjük a liszttel, ráöntjük a közben megmelegített tejszínt, és kevergetve
sűrűre főzzük. Ezután belekeverjük a tejfölt és a tormát. Sóval és cukorral
ízesítjük, de tovább már nem forraljuk. A mártást rálocsoljuk a
lazactekercsekre, és előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon 20
percig sütjük. Sült burgonyával és száraz fehérborral tálaljuk.
Lazac/halpástétom
Hozzávalók: 1/2 kg lazac/tonhal,
vagy hekk, 1/2 csésze sovány túró, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 evőkanál
citromlé, 1 teáskanál reszelt torma, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál fehérbors
A halat megfőzzük, bőrét és a
szálkákat eltávolítjuk, a túrót átmossuk egy szűrő segítségével, majd megszárítjuk
egy papírtörölközőn. Ezt követően az összes hozzávalót összekeverjük,
tökéletesen simára. Lehűtve Abonettel, pirítós kockákkal vagy uborkaszeletekkel
tálaljuk.
Lazac, rák, kagyló, nyárson
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg lazacfilé, 0.5 kg
garnélarák, 20 dkg fagyasztott vagy konzerv füstölt kagyló, 1 dl olívaolaj, só,
törött bors.
A filézett halat vágjuk fel 2-3 centiméteres kockákra úgy,
hogy közben a hal bőrét ne vágjuk át, hanem amikor bevagdaltuk, egy éles késsel
egyszerre vágjuk le a bőrről, a farkától a feje felé haladva. A rákot
megtisztítjuk, a kagylót kiolvasztjuk, illetve lecsöpögtetjük. Hurkapálcikára
vagy fémnyársra felváltva feltűzzük a haldarabokat, rákokat, kagylókat, egy-egy
személyre két nyársat számítva. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 1-2 órára
betesszük a hűtőbe, majd sütés előtt olajjal vékonyan átkenjük. Süthetjük előmelegített,
250°C-os sütőben, ekkor mindössze 3-4 perc kell az elkészítéséhez, de grillezhetjük
is. Párolt zöldségekkel, zöld salátával tálaljuk.
Lazacos burgonya
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt
burgonya, 1 doboz szardínia (lazactörzs), 4 evőkanál olaj, 30 dkg paradicsom, 2
gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt füstöltsajt, 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál
szárított rozmaring, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl.
A burgonyát meghámozom, és vékony
karikákra vágva beleterítem egy lapos, nagy tepsibe úgy, hogy a burgonyaréteg
egészen vékony legyen benne. Megsózom. A halat dobozából kibontom, és a levét
leszűröm. A haldarabokat rámorzsolom a burgonya tetejére. A megmosott paradicsomot
kis kockákra aprítom és rászórom a halra. A leszűrt szardínia levét összeöntöm
a habosra felvert tojással és a tejföllel, beleszórom a fűszereket és megsózom,
majd a zúzott fokhagymát is beletéve, elkeverem benne a reszelt sajtot. Az
egészet egyenletesen rákanalazom a burgonyára, majd a tepsit fedetlenül betolom
az előmelegített forró sütőbe. Közepes lángon addig pirítom, amíg a teteje
szépen megpirul.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Lazacos burgonyasaláta
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt
burgonya, 1 kis üveg füstöltlazac-törmelék, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl
tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej lilahagyma, ízlés szerint só, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár.
A héjában főtt burgonyát hámozás után
vékony karikákra vágom. A lilahagymát megtisztítom, és vékonyra karikázom, majd
megsózom, és jól összekeverem. Legalább tizenöt percig hagyom állni. Közben a
majonézt összekeverem a lazac leszűrt olajával, a tejföllel, a kefirrel, a
megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a mustárral és a
nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel. A szétmorzsolt lazacot, a
főttburgonya-karikákat és a hagymát belekeverem, azután az egészet jól
átforgatom, és szorosan lefedem. A hűtőszekrényben fél napig érlelem, csak
ezután rakom az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Lazacos melegszendvics 1.
Hozzávalók: 1 kis üveg piros
lazactörmelék, 1 zsúrkenyér, 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 dl
tejszín, fél citrom leve, 1 nagy fej vöröshagyma (vagy lilahagyma), 1
mokkáskanál törött fehér bors (só nem kell bele, mert a lazac is, a juhtúró is
sós).
A zsúrkenyeret szép ferde,
egyforma szeletekre vágom. A juhtúrót simára keverem a tejszínnel, majd a vajat
is hozzáadom. Ezután a citromlével apránként összekeverem, végül beledolgozom a
lazacot is, olajával együtt, meg a nagyon apróra vágott vagy megreszelt
vöröshagymát. Borssal megfűszerezem, és a szendvicskenyereket jó vastagon
bekenem a krémmel. Előmelegített forró sütőben vagy grillsütőben megpirítom.
Nemcsak melegen, de hidegen is nagyon finom, különösen félszáraz fehérborral
fogyasztva.
Lazacos melegszendvics 2.
Zsúrkenyeret vékony szeletekre
vágunk, és tejben gyorsan megforgatunk. Két szelet kenyér közé egy szelet
szintén tejben megáztatott füstölt lazacot teszünk. A szendvics tetejét
megszórjuk reszelt sajttal és vajdarabkákkal.
Kizsírozott vagy kivajazott
tepsiben sütőben megsütjük.
Lazacos palacsinta 1.
Hozzávalók (4 személyre): 1 doboz lazackonzerv, 20 dkg rétesliszt, 1 dl
olaj, 2 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, szódavíz
Elkészítés: 15 dkg lisztből 1
egész tojással és 1 tojásfehérjével, 2 dl tejjel, az olajjal és annyi
szódavízzel, hogy megfelelően híg legyen, palacsintatésztát keverünk. 1 óráig
állni hagyjuk, majd palacsintatésztákat sütünk belőle. A vajból a maradék
liszttel és tejjel besamelmártást főzünk, a tűzről levéve langyosra hűtjük, és
belekeverjük az 1 tojássárgáját. Hozzáadjuk olajával együtt a villával
összetört halkonzervet, megtöltjük vele a palacsintákat, és egyen-ként
összetekerve tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Tejföllel megkenjük, és 10
percre a forró sütőbe tesszük. Ez alatt szépen megduzzad, és átforrósodik. A
hal általában elég sós, a besamelt ezért nem nagyon kell sózni, de más fűszert
sem kíván, elég a lazac saját zamata.
Lazacos palacsinta 2.
Hozzávalók: a kelt palacsinta
alapanyagai, kis dobozka lazactörmelék, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, 1
mokkáskanál citromlé, csipet só.
A lazacot olajától lecsurgatom. A
törmeléket elkeverem a palacsintatésztában, és a palacsintákat a gép
segítségével megsütöm. Minden palacsintát meghintek kevés apróra vágott
snidlinggel, majd négyrét hajtom, és lapos tűzálló tálra félig egymásra rakom.
A citromlével összekevert, enyhén megsózott tejföllel lelocsolom, és a sütőben
átforrósítom, de ügyelek arra, hogy ne piruljon meg.
Lazacos pizza
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg lazacfilét hajszálvékony szeletekre
vágunk. A tésztát kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a halszeletekkel
beborítjuk. Sóval, fehérborssal, rozmaringgal, és citromlével ízesítjük. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
Lazacos saláta
2 fej jégsaláta, 2 paradicsom, 1 zellergumó, 3 szál
újhagyma, 3 evőkanál olajbogyó, 3 evőkanál olívaolaj, 1 citrom, só, bors,
oregano
A hagymát szárával együtt felkarikázzuk, a paradicsomot
kis cikkekre vágjuk, a többi zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és metéltre
aprítjuk. A lazacot szintén hosszúkás csíkokra vágjuk. Olívaolajjal, 2 evőkanál
citromlével, sóval, borssal, oregánóval, apróra összevágott olajbogyóval
dresszinget készítünk és beleforgatjuk az alkotórészeket. Üvegtálkában
tálaljuk, salátalevéllel, citromkarikával díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Lazacos tészta
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 6 személyre: 35 dkg füstölt lazac 1 fej
brokkoli 1 nagy cukkíni 25 dkg széles metélt 5 dkg fagyasztott zöldborsó 5 dkg
reszelt parmezán
Besamel mártáshoz: 2,5 dkg finomliszt 2,5 dkg alacsony
zsírtartalmú margarin 2,5 dl ultrapasztőrözött tej
Feltesszük a tésztát, és amíg fő, addig felaprítjuk a
brokkolit, a cukkínit és a lazacot. Három perccel a tészta elkészülte előtt
hozzáadjuk a cukkínit, a brokkolit és a zöldborsót. A tésztát addig főzzük,
amíg a zöldségek megpuhulnak, majd leszűrjük és félretesszük.
Besamel mártás: A hozzávalókat egy serpenyőben
felforraljuk, majd gyenge tűzön, habverővel kevergetve addig főzzük, amíg
besűrűsödik. Amikor kész, hozzáadjuk a lazacot és a mártást a tésztához.
Parmezán sajttal megszórjuk és azonnal tálaljuk.
Lazacos
tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg orsó- vagy egyéb körettészta, 15 dkg
füstölt lazac (konzervből), 20 dkg paradicsom, 15 dkg csemegekukorica-szem, 2
dkg margarin, só, a mártáshoz: 1,5 dl majonéz, 1,5 dl joghurt, 3-4 evőkanál
tej, 1-2 evőkanál citromlé, őrölt szerecsendió, 5 dkg kaviár, 1 csokor
snidling, ízlés szerint só.
A tésztát a szokásos módon megfőzöm, hideg vízzel leöblítem és
lecsöpögtetem, majd a margarinnal összekeverem. A lazacot levével együtt
villával összetöröm, a paradicsomot kis kockákra aprítom. A snidlinget finomra
metélem.
A majonézt, a joghurtot, a tejet, a citromlevet, a kaviárt és a
fűszereket sima mártássá keverem. A kukoricát, a paradicsomot, a lazacot és a
tésztát a mártással összeforgatom, és jól lehűtöm.
Lazacos töltött
tojás
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 kis üveg piros lazacpüré (törmelék lazac a
hivatalos neve), 4 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1
csokor snidling, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál reszelt
citromhéj, 40 dkg franciasaláta (házilag készített vagy készen vásárolt),
csipetnyi porcukor, ízlés szerint só.
Ugyanúgy készítem, mint a kaviáros töltött tojást. A lazacpüré olaját
leszűröm, és a fehérmártásba keverem a fele lazachússal együtt. A másik felét a
tojás tetejére rakom. Jól lehűtve teszem az asztalra.
Lazac roston berni mártással
(Saumon grillé sauce Bernaise)
Hozzávalók: 1 kg lazac színhús,
15 dkg vaj, 15 dkg morzsa, só, bors, 4 dl berni mártás.
A lazacot felszeleteljük,
megsózzuk, borsozzuk, olvasztott vajba, majd morzsába mártjuk, roston
megsütjük, tálra rakjuk. Sós burgonyával körítjük. A mártást külön adjuk hozzá.
Berni mártás
(Sauce bernaise)
Hozzávalók: 5 tojássárgája 25 dkg
vaj, 1/2 dl ecet, 2 dkg vöröshagyma, 1/4 babérlevél, pár szem feketebors, kis
csomag tárkony, zöldpetrezselyem és Cayenne bors.
A vajat felolvasztjuk és
félretesszük, hogy langyos maradjon. Ecetben megfőzzük a gorombára törött
borsot, a babérlevelet, a tárkonyszárát és a vagdalt vöröshagymát. Ha az ecet
háromnegyed része beforrt, levesszük a tűzhelyről, hozzáadunk egy evőkanál
hideg vizet, beletesszük a tojássárgáját és a tűzhely szélén, habverővel való
folytonos keverés mellett, felverjük mézsűrűségűre. Vigyázzunk, hogy a
tojássárgája ne legyen darabos. Ezután levesszük a tűzhelyről és további
keverés mellett, kanalanként hozzákeverjük a langyos vajat. Ha a mártás,
keverés közben nagyon megsűrűsödne, pár csepp vízzel hígítjuk. Ezután
szűrőruhán átszűrjük, illetve átcsavarjuk. Utánízesítjük sóval, törött borssal,
citromlével, majd finomra vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet keverünk hozzá.
Tojásételekhez, angolos húsokhoz, roston sült halakhoz tálalhatjuk.
Lazacos saláta
Hozzávalók: 2 kis fej saláta, 20
dkg füstölt lazac, 2 csomag retek, 1 cs. újhagyma, 2 paradicsom, 4 ek.
olívaolaj, 2 ek. citromlé, só
A salátákat megmossuk, leveleire
szedjük, leszárítjuk, és apróra tépjük. A megmosott retket, újhagymát
felkarikázzuk, a paradicsomot vékonyabb gerezdekre vágjuk. Az olajat a citromlével összekeverjük, és a
salátástálban lévő anyagokra öntjük, sózzuk, keverőkanállal jól átforgatjuk. A
lazacot vékony metéltre vágjuk, és a saláta tetejére rakjuk,
paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Lazacos szarvacska
Hozzávalók: 30 dkg
szarvacskatészta, 1 kis üveg füstölt törmeléklazac-konzerv, 2 dl tejszín, 10
dkg reszelt ementáli sajt, fél dl konyak, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só
(vigyázat, a lazac sós!) és törött fekete bors.
A tésztát megfőzöm, és öblítés
után lecsöpögtetem. A lazac olaját leszűröm, és egy serpenyőben felforrósítom.
Ráteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, hozzáadom a lazachúst, és
egy percig kevergetve pirítom. Ráöntöm a tejszínt és a konyakot, majd
összeforralom. Borssal ízesítem, ezután beleszórom a reszelt sajt felét, és
ismét összeforralom. Végül a főtt tésztát belekeverem, és felforrósítom.
Tálaláskor ki-ki a saját adagját meghinti a megmaradt reszelt sajttal.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Lazacos tojáskocka
20 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 doboz lazackonzerv, 4 tojás, 1 dl tej, 1 dkg
vaj, kevés só
A lazacot levétől leszűrjük, és
apróra vagdaljuk. Szögletes alufólia tálkát vagy tűzálló edényt kivajazunk, és
a lazacdarabkákat beletesszük. A lazac levét habosra keverjük a tojásokkal, a
tejjel és kevés sóval, majd ráöntjük a halra. Előmelegített forró sütőben addig
sütjük, amíg teljesen megszilárdul. Tálra borítva, kockákra vagdalva tálaljuk.
Lazacos vaj (Beurre de saumon fumé)
10 dkg füstölt lazacot mozsárban megtörünk, majd 25 dkg vajjal finom
szitán áttörjük. Szendvicsek készítéséhez, valamint mártások ízesítéséhez
használjuk.
Lazacos zsemlye, buggyantott tojással
Hozzávalók 4 személyre: 2 zsemle, 15 dkg vékonyra vágott
füstölt lazacszelet, 4 tojás, 3 dkg vaj, ecet.
A holland kapormártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál
citromlé, 1 evőkanál víz, 10 dkg vaj, 1 csomó friss kapor, só, bors.
Ennek az ünnepi reggelinek a receptjét természetesen
külföldről kaptuk, de egészen különleges alkalomkor itthon is elkészíthető.
Először a holland mártáshoz fogjunk hozzá. A két tojássárgáját a citromlével, a
vízzel, a törött borssal és egy csipet sóval jól elkeverjük egy tűzre feltehető
edényben. A vajat nyeles lábasban buborékosra hevítjük és folytonos keverés
mellett. vékony sugárban a tojásra csurgatjuk, s lassú tűzön addig keverjük,
míg krémszerű nem lesz. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, és forró vizes
edény fölött melegen tartjuk. A grillsütőben megpirítjuk a félbevágott
zsemléket, s amíg pirulnak, a tojásokat egyenként beleütjük a forrásban lévő,
gyengén ecetes vízbe. Két-három perc múlva kiszedjük. A pirított zsemléket
vajjal megkenjük, egy-egy vékony szelet lazac kerül rájuk, majd a buggyantott
tojás, s mindegyikre egy-egy kanál meleg kapormártást öntünk. Aki sose
készített még buggyantott tojást, jobb, ha először forró vízbe tett merőkanálba
üti a tojást, hogy ne folyjon szét. A képen látható reggelit az teszi még
ünnepibbé, hogy jégbe hűtött pezsgős gyümölcskoktélt is tálaltak hozzá.
Lazacpisztráng pirított magvakkal, gyömbéres zöldsalátával
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg lazacpisztráng, 2,5 dl
napraforgóolaj, 5 dkg gyömbér, fél fej saláta, szezámmag, tökmag, pisztácia,
tisztított napraforgó, só, ételízesítő. A balzsamöntethez: 2,5 dl fűszeres
ecet, 0,5 dl olívaolaj, fél csomó petrezselyem, 1,5 cl Cabinet brandy, só,
bors, kevés szójaszósz.
A megtisztított és kifilézett lazacpisztráng szeleteket
kevés sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, forró olajban ropogósra
sütjük. A bőrét lehúzzuk. A magokat szárazon megpirítjuk. A balzsamöntethez a
hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a megtisztított és uborkagyalun
vékonyra legyalult gyömbért. A tányéron elrendezzük a zöld salátát, megszórjuk
a pirított magvakkal, a balzsamöntettel meglocsoljuk, és ráhelyezzük a
megsütött halszeleteket.
A lazacpisztráng abban különbözik a közönséges
pisztrángtól, hogy a húsa rózsaszínű.
Lazacsaláta céklával
25 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kis üveg
lazactörmelék, fél üveg cetes-tormás cékla, 3 nagy, héjában főtt burgonya, 2
teáskanál szardellapaszta, fél dl édes vörösbor, l gerezd fokhagyma, só és
törött fekete bors, ízlés szeríni, kevés porcukor
A meghámozott burgonyát a reszelő
durva fokán lereszeljük és megsózzuk. A céklasalátát levétől leszűrjük, és a
céklát vékony metéltre vágjuk. A lazacot a dobozból kivéve levével együtt
villával szétnyomkodjuk és hozzákeverjük a szardellapasztát, a vörösbort, kevés
cukrot, a szétzúzott fokhagymát, a törött fekete borsot, végül a reszelt
burgonyát és a céklacsíkokat. Jól átforgatjuk, majd befedve érleljük egy-két órán
keresztül. Rozskenyér illik hozzá.
Lazacszeletek roston
Hozzávalók: 1,80 kg lazacfilé
(színhús), 0,3 dkg só, 15 dkg olaj, 1 db fejes saláta, 3 db citrom
A kifilézett lazacból vágott
szeleteket, besózzuk, és állni hagyjuk. Kb.10 perc múlva olajjal bekenjük a
szeleteket, és forró rostélyra helyezve mindkét oldalukat megsütjük. Rostély
hiányában, serpenyőben egy kevés olajat hevítünk, és ebben sütjük meg a
lazacszeleteket.
Előmelegített halastálra
tálaljuk, citromgerezdekkel és fejessaláta-levelekkel díszítjük. A
lazacszeleteket fűszeres vajjal is tálalhatjuk.
Köretként vajas burgonya és hozzá
Remulád mártás.
Lazactál kaporkrémmel
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 20 perc
Hozzávalók: 225 g lazacfilé, 1
tojásfehérje, 2 evőkanál fehérbor, só, fehér bors, 6 evőkanál tejföl, 6
evőkanál tejszín, vaj a formák kivajazásához, 1 csomó kapor, 2-3 evőkanál
majonéz, 2-3 evőkanál joghurt, 2-3 evőkanál tejszín, 2-3 teáskanál kaviár
A lazacot 10 percre a mélyhűtőbe
tesszük, hogy könnyebb legyen darabolni. A sütőt előmelegítjük 125 °C-ra. A
halat kis darabokra vágjuk, és a tojásfehérjével, valamint a fehérborral pürét
készítünk belőle. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a
tejszínt. 4 formát kivajazunk, és
beletöltjük a lazacos masszát. Kb. 20 percig tarjuk a 125 C°-os sütőben
vízfürdőbe helyezve.
Eközben megmossuk megszárítjuk és
összevágjuk a kaprot (tegyünk félre egy keveset a díszítéshez). A majonézt,
joghurtot és tejszínt összekeverjük az aprított kaporral. Sóval és borssal
ízesítjük. Kiborítjuk a formákat, kaviárral körítjük, kaporlevéllel díszítjük,
és a kaporkrémmel tálaljuk.
Lazac Valois módon
(Saumon Vaiois)
Hozzávalók: 2 kg lazac, vagy 2 db
60 dkg-os keresztbe vágott lazacszelet, 3 dl fehérbor, 10 dkg vaj, só, bors, 5
dl fehérboros mártás.
Köret: 10 db osztriga Villeroy,
10 db kis burgonyaropogós, 20 db párolt gomba-fej, 20 db rákfarok, 5 db
szarvasgomba szelet.
A lazacot megsózzuk, borsozzuk,
kivajazott edénybe tesszük és fehérborral, kevés halalaplével, vajas papírral
letakarva, sütőben megpároljuk. Tálra helyezzük és körítjük. Levét besűrítjük,
a mártásba keverjük, kevés mártással a halat bevonjuk, szarvasgomba-szeletekkel
díszítjük, a többi mártást külön adjuk hozzá.
Lazac velencei módon
(Saumon á la vénétienne)
Hozzávalók: 2 kg-os lazac vagy 2
db 60 dkg-os keresztbe vágott lazacszelet, 10 dkg vegyes zöldség, 3 dkg
vöröshagyma, só, pár szem fekete bors, 1/2 babérlevél, 5 dl velencei mártás.
A lazacot sós, zöldséges lében
megfőzzük. Tálra téve sós burgonyával körítjük és leöntjük a velencei
mártással.
Fehérboros mártás
(Sauce au vin blanc)
Hozzávalók: 3 dl halvelouté, 1 dl
hallé, 1 dl tejszín, 2 dl fehérbor, 2 dkg vörös-hagyma, 2 tojássárgája, 10 dkg
vaj, só, törött bors, citrom.
Az apróra vágott vöröshagymát
borssal, fehérborral és a hallével felére főzzük be. Hozzáadjuk a halveloutét,
néhány percig forraljuk, azután hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját,
habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük a vajat apró darabonként. Sóval,
citromlével ízesítjük, és finom szűrőruhán átszűrjük. A mártásnak szép simának,
könnyűnek kell lennie, se sűrű, se híg ne legyen. Főtt halételekhez,
tojásételekhez adjuk.
Velencei mártás
(Sauce vénétienne)
Hozzávalók: 4 dl fehérboros
mártás, 5 dkg paraj.
A megfőtt parajt finom szitán
áttörjük, és a fehérboros mártáshoz keverjük, hogy szép világoszöld színű
legyen. Tojásételekhez és főtt halakhoz adhatjuk.
Veloutée mártás
(Sauce veloutée)
Hozzávalók: (1,5 liter kész
mártáshoz) 15 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 liter borjú- vagy szárnyas alaplé, só,
10 dkg champignon gomba.
A felolvasztott vajhoz
hozzákeverjük a lisztet, gyenge halványsárgára pirítjuk, felöntjük 2 liter
fehér alaplével, felforraljuk, megsózzuk, hozzáadjuk az összemorzsolt gomba
szárát, és lassú forralással főzzük kb. 1,5 óra hosszat. A főzés közben
felszínre jött zsiradékot és habot leszedjük. Utána finom szűrőruhán vagy
szitán átszűrjük, vajdarabokat teszünk a tetejére, és használatig hidegre tesszük.
Fehér sűrű levesek és fehér mártások alapanyaga.
Lepény füstölt lazaccal és kaporral
Hozzávalók: 7 tojás, 4 evőkanál
tejföl, 1 evőkanál friss, vágott kaporzöld, vagy 1 teáskanál szárított kapor,
Só, fehér bors, 100 g vastagra szeletelt füstölt lazac, 2 evőkanál vaj vagy
margarin, 100 g reszelt gruyére sajt, 1-2 szál kapor, lazackaviár, ízlés
szerint
Előkészítés: 7 perc
Sütés: 12 perc
A tojásokat, a tejfölt, a kaprot
alaposan összekeverjük. A lazacszeletet keskeny csíkokra vágjuk, majd a
fűszerezett tojáskeverékhez adjuk. A vajat mérsékelt hőfokon nagy
teflonserpenyőben megolvasztjuk, beleöntjük a lazacos tojásmasszát. Csökkentjük
a hőfokot, letakarjuk a serpenyőt, és a lepényt kb. 10-12 percig sütjük, amíg a
tojás meg nem szilárdul. Ekkor megszórjuk sajttal. Megmossuk, szárazra
törögetjük a kaprot, és kissé széttépkedjük. A kész tojáslepényt tálra
helyezzük, szeletekre vágjuk, majd kaporral, kaviárral, és tejföllel körítjük.
Még forrón tálaljuk.
Majonézes lazac
20 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 doboz füstölt
lazackonzerv, 4 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl sűrű tejföl, 1 fej saláta, 1 kupica
konyak, só és törött fehér bors, ízlés szerint
A tojásokat keményre főzzük, és
meghámozva karikára vágjuk. A lazacot levétől lecsöpögtetjük, és elkeverjük a
majonézzel, tejföllel, konyakkal, sóval, borssal. A mártásba belekeverjük az
apróra vágott lazacot és a tojáskarikákat. Jól átforgatjuk, majd
hűtőszekrényben 2 órán keresztül hűtjük Tálaláskor a megmosott, megszárított és
laskára vágott salátára öntjük, összekeverjük, és rögtön kínáljuk.
Marinírozott pisztráng mezei sóskával és tejszínes
lazacmártással
4 lebőrözött, szálkátlanított
pisztrángfilét folyó hideg vízzel leöblítünk, leitatjuk, tálba fektetjük. A
marinádhoz 1 citrom levét 2 evőkanál konyakkal, 1 teáskanál sóval, 2 teáskanál
barna, nyerscukorral összekeverjük, borssal, őrölt szerecsendió-virággal
fűszerezzük, 3 evőkanál letépkedett vérfűlevelet belekeverünk, a filék tetején
elosztjuk, és fóliával lefedve hűtőszekrényben 1 napig állni hagyjuk, majd
lecsöpögtetjük, és tányérokra tálaljuk.
A mártásokhoz 50 g tejszínt 50 g
tejföllel elkeverünk, 50 ml tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk, a
mártás felét 30 g apróra vágott füstölt lazaccal elkeverjük, borssal
fűszerezzük, a mártás másik felébe 20 g apróra vagdalt mezei sóskalevelet
belekeverünk, sóval, borssal ízesítjük,
mindkét mártást a pisztráng mellé tálaljuk, citromszeletekkel, mezei
sóskalevelekkel körítjük.
Norvég lazac maracuja szósszal
(Saumon Norvege roti au coulis de
maracúja)
4 személyre - előkészítés: 25
perc - főzés: 10 perc
Hozzávalók: 600 g lazacfilé, 1/4
liter maracujalé, 2 maracúja, 20 cl tejszín, 50 g vaj, só, bors, 250 g
sárgarépa, 250 g zellergyökér, 300 g cukkíni
Vágjuk négy darabra a lazacot,
olívaolajban süssük meg minden oldalát. Tegyük tűzálló tálra.
A maracujalét forraljuk be a
felére, tegyük bele a tejszínt, sűrítsük be és tegyük bele a vajat. Tegyük bele
2 maracúja összetört húsát és tegyük vízfürdőbe a krémet. Vágjuk 2 mm x 1 cm
széles csíkokra a zöldségeket. Főzzük roppanósra sós vízben. Fejezzük be a
lazac sütését a sütőben 150 fokon (5-ös fokozat) 3 percig. Melegítsük fel a
vajon a zöldségeket.
Tegyük a tál közepére a
zöldségeket, köré a szószt, a zöldség tetejére pedig a lazacot.
Őszibarackos lazacnyárs
(Brochettes de saumon aux peches)
4 személyre - előkészítés: 15
perc - főzés: 3 perc
400 g friss lazac, 2 őszibarack,
150 g vaj, 2 kávéskanál apróra vágott hagyma, 1 kávéskanál gyömbér, 1/2
kávéskanál currypor, 10 cl húsleves, turbolya, malibu, vodka, só, bors
Egy kis vajon pároljuk meg a
hagymát, tegyük bele a fűszereket és a beforralt húslevest. Tegyük bele a végén
a malibut és a vodkát, szórjuk meg turbolyával. A lazacot vágjuk 2-3 cm-es
kockákra. A nyársakra felváltva tűzzük a lazacot és a barackot. Gőzöljük 3
percig, tálaljuk a szósszal.
Paradicsomos lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 3 ek
olaj, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 kg paradicsom, 1 pohár fehérbor, rozmaring,
citromlé, só
Elkészítése: A halszeleteket
citromlével meglocsoljuk és 1 órán át, állni hagyjuk. Leitatjuk róla a citromlevet.
Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük a szeleteket, és ráöntjük a következő
mártást.
Mártás: A forró olajba tesszük a
tört fokhagymát, a karikára vágott paradicsomot, a fűszereket. Leöntjük a
borral, és 10 percig forraljuk, majd átpasszírozzuk. A mártással leöntött
halszeletek tetejére vajdarabkákat teszünk, és forró sütőben 15 percig sütjük.
Pácolt nyers lazac
Hozzávalók: 40 dkg lazac (vagy
fogasfilé), 1 teáskanál só, 1 csokor kaporzöld, két citrom leve, 1 mokkáskanál
törött fehér bors.
A halat leheletvékony szeletekre
vágjuk, sóval, borssal és megmosott, lecsurgatott kaporral meghintjük, majd a
kicsavart és átszűrt citrom levével megöntözzük. Lefedve legalább egy napig
hagyjuk állni a hűtőszekrényben. Salátalevélen, pirított kenyérszeletkékkel
tálaljuk.
Párolt lazac
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 egész
lazac, 2-3 citrom, vagy lime, 2 csokor kapor, tengeri só, margarin.
Elkészítése: Az egész
megtisztított lazacot besózzuk a tengeri sóval és megtöltjük a kaporral és a
félbevágott lime, valamint citromdarabokkal. Egy nagy alufóliát megkenünk
margarinnal, hogy a lazac ne ragadjon hozzá, óvatosan ráhelyezzük a megtöltött
lazacot és belecsomagoljuk. 1,5 órát sütjük. Tálalásnál lehúzzuk a lazac bőrét,
pikkelyét és egészben szervírozzuk.
Roston sült norvég lazac
(Barbecue de saumon de Norvege)
4 személyre - előkészítés: 10
perc - főzés: 10 perc
Hozzávalók: 500 g norvég lazac
bőrével együtt, 20 cl olaj, só, bors
Vágjuk szeltekre a lazacot, a
bőrét vagdossuk be. A szeleteket áztathatjuk sütés előtt 15 percig citromlében,
melyet sóval és borssal fűszereztünk. Kenjük be olajjal a szeleteket, tegyük a
forró grillbe, majd gyorsan fordítsuk meg. A lazacnak nem kell nagyon átsülnie.
Sajtos sült lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 8 dkg
vaj, 1 ek liszt, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió,
citromlé, só
Elkészítése: A halat
felszeleteljük, megsózzuk, és citromlével megcsepegtetjük. A vajjal kikent
tűzálló tálban, alufólia alatt, sütőben megsütjük. (Kb. 15 perc alatt.) Közben
elkészítjük a mártást. A vajat, lisztet és a tejjel sűrítve felfőzzük. (Besamel
mártás.) A tűzről levéve beletesszük a sajt felét, a tojássárgáját és a sűlthal
levét. Belekeverjük a fűszereket, és a halra öntjük.
A sajt maradék felét a tetejére
szórjuk. Sütőben pirosra sütjük.
Sörben sült lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 1 pohár
sör, (hal) ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg
vaj, só
Elkészítése: A vajban hirtelen
átsütjük a halszeleteket, majd a sört ráöntjük. Ételízesítővel megszórjuk, a
fokhagymát (egyben!) beletesszük. Fedő alatt 10 percig pároljuk.
Kivesszük belőle a fokhagymát. A
tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, és a halra öntjük. Átmelegítjük, de már
nem forraljuk.
Pirított burgonyával vagy rizzsel
tálaljuk.
Spagetti a "tenger gyümölcseivel"
Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg
spagetti, 1 doboz apró tengeri rák, 1 doboz kagylókonzerv, 1 kis üveg piros
törmelék lazac, 10 szem olajbogyó, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss, zöld
kapor, 0, 5 dl konyak, 1 evőkanál paradicsompüré. 1 evőkanál liszt, 3 dkg vaj,
15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1-1 mokkáskanál szárított rozmaring,
kakukkfű, bazsalikom, ízlés szerint törött fekete bors és só.
A spagettit a szokásos módon,
sós, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítem, és a
forró vajra szedve melegen tartom. (Legjobb, ha tűzálló tálba rakjuk, amit
saját fedelével letakarunk.)
A konzervhalakat kibontva
leszűröm, külön-külön mindegyiket másik edénybe. A piros lazac olaját
serpenyőbe öntöm és felforrósítom. Megpirítom rajta a paradicsompürét, ezután
felöntöm a kagyló és a rák levével, és még 3 dl vizet öntök rá. A kapor
kivételével az összes fűszert beleszórom, a megtisztított és összezúzott
fokhagymát belekeverem, és az egészet összeforralom. Közben 1 dl vizet simára
keverek a liszttel, és besűrítem vele a fűszeres levet. Jól felforralom, végül
beleteszem a szétszedett kagylódarabokat, a rákhúst és a lazacot. A kimagozott
olajbogyót nagyon finomra vágom, és ugyancsak hozzáadom a mártáshoz. Ezután
ismét felforralom, majd a konyakot beleöntöm, de már lehúzom a tűzről. Végül
beleszórom a megmosott, lecsurgatott és finomra aprított kaprot, és az egészet
jól összekeverem. A spagettit beleterítem egy kisebb tepsibe, ráöntöm a halas
mártást, majd a reszelt sajttal egyenletesen behintem. Annyi időre teszem be
fedetlenül az előmelegített, forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon, és
egybefüggő réteget képezzen a tetején. Nem szabad barnára pirítani! Bármilyen
friss salátával fejedelmi étel!
Sült halfilé (alaprecept)
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük.
Nagyobb darab alufóliát terítünk a munkalapra, majd beolajozzuk. 1,5 kg lazac-
vagy tengeri süllőfilét kissé egymásra helyezve a közepére teszünk, olajjal
bekenjük, majd sóval és borssal ízesítjük. A halszeletek közé néhány vékony
citromkarikát rakunk. A halat becsomagoljuk a fóliába, amelynek peremét
óvatosan lezárjuk, hogy a keletkezett lé ne tudjon elpárologni. ~
A kb. 2,5 cm vastagságú filéket
10 percig sütjük. A végén a halhús villával beleszúrva könnyen szétválik. A
kész filéket előmelegített tálcára helyezzük és tetszés szerint további
citromkarikákkal és vizitormával, vagy kaporlevelekkel díszíthetjük. Ehhez
kínáljuk a következő kitűnő, pikáns mártások bármelyikét.
Szalonnás lazac
Hozzávalók: 60 dkg lazac, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2
dl tejföl, só
Elkészítése: A halat
felszeleteljük. A szalonnát vékonyra szeleteljük, és mindegyikre 1-1
halszeletet teszünk. Feltekerjük úgy, hogy a szalonna legyen kívül. Megtűzzük a
tekercseket. Tűzálló tálban ropogósra sütjük.
A tekercseket kivesszük, és a
megmaradt zsiradékot a tejföllel elkeverjük. A húsokat visszatéve átmelegítjük,
de nem forraljuk.
Szombati lazacszelet
Hozzávalók: 4 szelet lazac, 1
citrom leve, l nagyobb hagyma, néhány szem mandula, só, cukor, ecet, 1
babérlevél, kevés gyömbérpor.
Elkészítése: A kockára vágott
hagymát a mandulával és a fűszerekkel főni tesszük, majd kb. 20 perc múlva
hozzáadjuk a lazacot. Még 20 percig főzzük, majd a halat üvegtálra tesszük,
rászűrjük a levét. Hidegen tálaljuk.
Tengeri lazacsaláta
Hozzávalók: 40-50 dkg nyers lazac
(vagy fogasfilé), 2 evőkanál kapribogyó levével együtt, só (ízlés szerint), 1
fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 kemény tojás, 1 kis fej saláta, 1 dl salátaolaj,
12 szem olajbogyó.
A halat vékony szeletekre vágjuk.
Mindkét oldalán megsózzuk, és tálba tesszük. A megtisztított vöröshagymát
apróra vágjuk, és a kapribogyóval együtt rászórjuk. Az olajat, a kapribogyó
levét és a fél citrom kicsavart levét összekeverjük, majd ráöntjük a hagymás
halra. Legalább két napig pácoljuk a halat az olajban. Tálalás előtt a pácléből
kivesszük, nagyon vékony csíkokra vágjuk, és salátástálba rakjuk a megmosott,
lecsöpögtetett és ugyancsak felcsíkozott fejes salátával együtt. Rászórjuk a hagymadarabkákat. A maradék
citromból vágott hajszálvékony karikákkal, a felkarikázott kemény tojással, és
a finomra vágott, kimagozott olajbogyóval feldíszítve tesszük az asztalra.
Tormahabos lazac
Nemcsak finom, mutatós is a tormahabos lazac. Egy olyan
dobozos vagy fóliázott füstölt lazackonzervet vásárolunk, amelyben négy szelet
van, és alaposan lecsepegtetjük, szeletekre bontva egymás mellé fektetjük. Két
deci tejszínt egy csomag habfixálóval kemény habbá verünk, majd két evőkanál
ecetes tormát óvatosan, nehogy összetörjön, beleforgatunk. Csipetnyi sóval
ízesítjük, és hosszában a lazacszeletekre halmozzuk. A lazacot óvatosan
rágöngyöljük, és a tekercseket ollóval 2-2 darabba vágjuk. (Ha késsel szeljük,
a hab kifolyik belőle.) Négy kistányért megmosott, megszikkasztott salátalevéllel
kibélelünk, és 2-2 lazacgöngyöleget ráfektetve paradicsomcikkekkel díszítjük.
Jégbe hűtjük.
Zakuszka
8 vékony szelet kenyér, 10 dkg vaj, 1 szelet füstölt
lazac, 2 főtt tojás, 8 mokkáskanál kaviár, 1 citrom, 10 dkg sajt, 1 teáskanál
paradicsompüré, petrezselyemzöld vagy citromfű a díszítéshez
A kenyereket megpirítjuk, és a szeletekből éles kés, vagy
kiszúró segítségével téglalap, háromszög és csillag alakzatokat formázunk. A
lazacot ugyanolyan háromszögekre vágjuk, mint a kenyeret, a vékony
sajtszeletekből csillagformákat készítünk, az egyik keményre főtt tojást
felkarikázzuk. A teljesen kihűlt, formázott pirítósokat megkenjük vajjal. A
maradék vaj felében elkeverjük a paradicsompürét, a másik felét összedolgozzuk
egy keményre főtt tojás sárgájával, közben egy-két csepp citromlével ízesítjük.
A maradék sajtot megreszeljük. A lazacdarabokat a háromszög, a tojáskarikákat a
téglalap, a sajtot a csillag formájú kenyérre tesszük. A tojás közepére kaviárt
halmozunk, és pici citromszelettel díszítjük. A lazacos falatokat tojással
elkevert vajjal és citromszelettel díszítjük, a sajtos falatok tetejére
paradicsompürés vajat teszünk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tetszés szerint
díszíthetők salátalevéllel, olajbogyóval, hagymakarikával stb.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Jó tanács: A zakuszkát magyarul étvágyfalatnak
nevezhetjük, hisz belőle egykét darabot fogyasztanak étvágycsinálónak.
Zöldséges burgonyaleves lazaccal
Hozzávalók: 2 kis hagyma, 2
fokhagymagerezd, 2 evőkanál napraforgóolaj, sárgarépa, póréhagyma, zeller
(összesen 80 dkg zöldség), 4 közepes burgonya, 4 teáskanál instant
zöldségleves, 4 evőkanál tejszín, 10 dkg füstölt lazac, majoránna, vagdalt
kapor
Az apróra vágott hagymát és
fokhagymát pároljuk meg az olajban. Adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket.
Keverés közben pároljuk meg, és öntsük fel 7 dl vízzel. Takarékon kb. 15-18
percig főzzük. Fűszerezzük a majorannával és a húslevessel, majd keverjük bele
a tejszínt. Tegyük bele a vékony csíkokra vágott lazacszeleteket. Végül szórjuk
meg kaporral.
Zöldséges lazac
Elkészítése kb. 3/4 órát vesz
igénybe. Holland mártással és fehérkenyérrel kínáljuk. Hozzávalók: 80 - 80 g
póréhagyma, édeskömény és metélőzeller, 150 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 50 g
mogyoróhagyma, 1 fokhagymagerezd, 2 evőkanál vaj, 1 babérlevél, 1 csomó
kakukkfű, 225 ml száraz fehérbor. 1/2 liter halleves (késztermék), 1 evőkanál
Noilly Prat (francia vermut), 1 teáskanál só, 1 teáskanál feketebors, csipetnyi
Cayanne-bors, 4 lazacszelet. 220 - 220 g, 3 evőkanál durvára vagdalt
petrezselyem
Szeleteljük fel a póréhagymát,
édesköményt, metélőzellert és sárgarépát. A fehérrépát negyedeljük fel. Vágjuk
karikákra a hagymát, szeleteljük fel a fokhagymát. Forrósítsunk vajat egy lapos
edényben, pároljuk meg benne a zöldséget és a hagymát. Tegyük bele a
babérlevelet, a fokhagymát és a kakukkfüvet, öntsük fel fehérborral,
hallevessel és vermuttal. Forraljuk fel a zöldséget, ízesítsük sóval, borssal,
Cayenne-borssal. Főzzük 5 percig, majd mérsékeljük a hőfokot. Fektessük a
lazacszeleteket a zöldségre és pároljuk kb. 10 percig. Tegyük a halat egy
tálra, vegyük ki a gerincét. Rakjuk körül zöldségekkel, öntsünk rá kevés levet,
végül szórjuk meg petrezselyemmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése