A Drótpostagalamb recepttára
205. könyv
Tartalomjegyzék
Körözöttek, és körözöttes ételek.............................................................. 1
Körözöttek.............................................................................................. 4
Anikó-körözött - "majomvelő"................................................................. 4
Az "igazi" körözött 1932-ből.................................................................... 4
Boursin (francia körözött)....................................................................... 4
Erdélyi ízes körözött.............................................................................. 4
Fehér körözött...................................................................................... 4
Igazi körözött 1.................................................................................... 4
Igazi körözött 2.................................................................................... 5
Igazi körözött 3.................................................................................... 5
Juhtúrós körözött.................................................................................. 5
Kapros körözött.................................................................................... 5
Körözött 1........................................................................................... 6
Körözött 2........................................................................................... 6
Körözött 3........................................................................................... 6
Körözött 4........................................................................................... 6
Körözött 5........................................................................................... 6
Körözött 6........................................................................................... 6
Körözött 7........................................................................................... 6
Körözött 8........................................................................................... 7
Körözött 9........................................................................................... 7
Körözött 10.......................................................................................... 7
Körözött 11.......................................................................................... 7
Körözött 12.......................................................................................... 7
Körözött 13.......................................................................................... 7
Körözött 14.......................................................................................... 7
Körözött 15.......................................................................................... 8
Körözött, agglegény módra..................................................................... 8
Körözött a '20-as évekből....................................................................... 9
Körözött Ági módra............................................................................... 9
Körözött Curice módra........................................................................... 9
Körözött füstölt kolbásszal...................................................................... 9
Körözött Ilike módra............................................................................ 10
Körözött juhtúróból.............................................................................. 10
Körözött kapribogyóval......................................................................... 10
Körözött-krém 1.................................................................................. 10
Körözött-krém 2.................................................................................. 10
Körözött-krém 3.................................................................................. 10
Körözött kölessel................................................................................. 11
Körözött liptói..................................................................................... 11
Körözött metélőhagymával.................................................................... 11
Körözött Nándi módra.......................................................................... 11
Körözött olajbogyóval.......................................................................... 11
Liptói túró.......................................................................................... 11
Magyaros túrókrém pohárban................................................................ 12
Palermói körözött................................................................................ 12
Pikáns körözött................................................................................... 12
Piros körözött..................................................................................... 12
Sajtkörözött....................................................................................... 12
Sajtos-borsos körözött......................................................................... 12
Sajtos körözött................................................................................... 12
Tárkonyos körözött 1........................................................................... 13
Tárkonyos körözött 2........................................................................... 13
Variáció túróra.................................................................................... 13
Zöld körözött...................................................................................... 13
Körözöttes ételek.................................................................................. 14
Gombanyárs (körözöttes)..................................................................... 14
Kapris körözöttel töltött paradicsom....................................................... 14
Körözött paprikába töltve...................................................................... 14
Körözöttel töltött patisszon................................................................... 14
Körözöttel töltött sonka........................................................................ 14
Körözöttel töltött tojás......................................................................... 14
Körözöttes kifli.................................................................................... 15
Körözöttes paradicsom......................................................................... 15
Körözöttes sajttorta............................................................................. 15
Körözöttes zsúrkenyér.......................................................................... 15
Körözött, paprikába töltve..................................................................... 15
Marhanyelv, körözöttel töltve................................................................ 15
Sajttölcsérek körözöttel 1..................................................................... 16
Sajttölcsérek körözöttel 2. (előétel)........................................................ 16
Sonkatekercs...................................................................................... 16
Sörös körözött zöldpaprikában............................................................... 16
Szalámis tekercs................................................................................. 16
Szilveszteri sajttorta............................................................................ 16
Téliszalámis szendvics (10 szelet).......................................................... 17
Töltött szendvics................................................................................. 17
Töltött sós keksz................................................................................. 17
Túrókrém retekkel............................................................................... 17
Anikó-körözött - "majomvelő"
Hozzávalók: Tejszínes
krémsajt, ízlés szerint lila-, póré-, fokhagyma, só
A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet
megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.
Az "igazi" körözött
1932-ből
Voltaképpen minek is lenne helye abban a juhtúrós-vajas-fűszeres
keverékben, amit "körözött" címén a zsemlére kenünk?
Mindenekelőtt friss és gyenge legyen a juhtúró, jó a vaj és helyén minden
egyéb, ami a juhtúrót valóban "körözötté" teszi. Persze ez a
"minden egyéb" kissé relatív fogalom, a gyakran bajos lenne
ragaszkodni, pl. ahhoz, hogy nagy szemű, gyöngyszürke, kevéssé sózott kaviár is
benne legyen az összeállításban. Kaviár nélkül megleszünk valahogy. Hagymára
semmi szükség sincs, paprikát is csak egy csipetnyit vegyünk, köménymagból is
legfeljebb néhányat. A sok mustártól savanyú lenne, ennél fogva ezen a téren is
takarékoskodjunk, ellenben egy kis kesernyés sör nem árt neki, s ha kaphatunk
egy kövér szardíniát, tisztogassuk meg jól, tegyük bele, s az olajból is
öntsünk hozzá. Egy két szardellagyűrű nagyon hasznos lehet, vágjuk finomra
néhány szem kaprival egyetemben és ezt is tegyük a keverékhez. Késünkkel,
villánkkal mindent jó simára és egyenletesre keverjünk. Ha véletlenül még
hideg, sült libamáj is rendelkezésünkre áll, egy keveset abból is.
Boursin (francia körözött)
1 rész, túrót (eredetileg juh, de
lehet tehén is) 1 rész vajat, 1 rész krémsajtot jól összekeverünk, összezúzott
fokhagymát, finomra vágott friss kaprot és tárkonyt, sót és borsot teszünk
bele, majd 1- 2 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Erdélyi ízes körözött
Elkészítési idő: 45
perc
Hozzávalók:
40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g
pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só
Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt és habverővel simára
keverjük. A friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra
vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával
fűszerezzük, és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított
salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formázva erre halmozzuk fel a körözöttet.
A lila hagymát vékony karikára szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.
Fehér
körözött
Hozzávalók:
400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 db
fejes saláta
A
piros körözötthöz hasonlóan készítjük el, azzal a különbséggel, hogy nem adunk
hozzá fűszerpaprikát.
Igazi körözött 1.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 1
doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, fél doboz szardínia, 3 evőkanál
barna sör, 5 apróra vágott ringli, 1 csokor snidling, 1 evőkanál apróra vágott
kapribogyó, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint
só és mustár
Az összes alapanyagot habosra
keverjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Aki szereti,
csípős paprikát is tehet bele.
Igazi körözött 2.
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró (vagy
gomolyatúró), 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor újhagyma, szárával, 2 evőkanál
sör, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szardíniaolaj, 1 evőkanál összetört
szardínia, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1
mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi porcukor
Mély keverőtálba tesszük a
darabokra tört juhtúrót és a puha vajat. Az újhagymát megtisztítjuk és
megmossuk, majd nagyon apróra összevágva a túróhoz adjuk. Ráöntjük a sört, a
tejfölt és az olajat, ezután rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a mustárt,
valamint az összetört szardíniát. Végül megsózzuk, megborsozzuk és
megcukrozzuk. Addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle.
Üvegtálra halmozzuk, befedjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Pirított
péksüteménnyel vagy kenyérrel és sörrel tálaljuk.
TIPP: Elektromos keverőgéppel
percek alatt habosra keverhető. A körözöttet zöldpaprikába vagy paradicsomba,
esetleg egészen apró, megsütött tésztakehelybe (képviselőfánk) is szokás
tölteni. A paprikás változat megdermesztve vékonyan felszeletelhető. Ha a
szardíniát elhagyjuk, egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.
Igazi körözött 3.
Hozzávalók: 15 dkg jó csípős
juhtúró, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál sűrű tejföl, fél doboz szardínia
olajával együtt (vagy fél tubus szardellapaszta), 1 fiola kapribogyó, 1 csokor
zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor
snidling), 3 evőkanál sör, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 mokkáskanál törött fekete bors, csipet törött köménymag, csipet porcukor.
A zöldhagymát megtisztítom,
hajszálvékony karikára vágom zöldjével együtt (vagy a vöröshagymát
fokhagymaprésen átnyomom) és keverőtálba teszem. A leszűrt kapribogyó szemeket
félbevágva, levével együtt öntöm a tálba. Az összes többi hozzávalót
beleteszem, és a robotgép vékony keverőpálcájával addig keverem, amíg egész
habos, könnyű, egynemű krémmé válik. (Ha szemcsés lenne, és láthatóan nem veszi
fel a folyadékot, akkor 2 evőkanálnyi mennyiséget kis edénybe teszek, és kis
lángon felolvasztom, majd még melegen, olvadt állapotban teszem hozzá a többi
krémhez. Erőteljes keverés után már felveszi és sima, egynemű lesz a massza.)
Bármilyen szendvicskenyérre vagy péksüteményre kenve, egy pohár sörrel,
gyümölcslével vagy teával kitűnő vacsora, de vendégváró is lehet.
Juhtúrós körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró (ahol
nem kedvelik, természetesen lehet tehéntúró is), 1 jó nagy fej hagyma, 2
teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 1-2 evőkanál mustár (aki
szereti, készítse csípős Dijoni mustárral), só, 2-3 evőkanál sör, illetve
annyi, amennyivel jól kikeverhető krémet kapunk.
A hagymát egészen finomra vágjuk,
de ne használjunk hagymakrémet, mert azzal az egész körözött jellege
megváltozik. A hagymát és minden egyéb hozzávalót rakjuk egy tálba és keverjük
simára, lassan hozzáadagolva a sört, hogy az állagát folyamatosan ellenőrizni
tudjuk. Érdemes lefedve egy-két órára hűtőszekrénybe tenni.
Kapros körözött
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 1
nagy fej hagyma, 1csomag friss kapor, tejföl, piros paprika
Elkészítése: A juhtúróba
elkeverem az apróra vágott vöröshagymát és kaprot. Annyi tejföllel keverem el,
hogy jól kenhető legyen. (kb. 1 dl, de a túrótól függ). Tetszés szerint kevés
pirospaprikát is keverhetünk hozzá, de el is hagyható. Attól függ, mit adok
hozzá. Finom kenyérre kenve zöldséggel (a gyerekeknek felvágottat is teszek
rá), de ha fogyókúrázok, olyankor zöldpaprikába töltöm. Legalább 1 órát áll, de
finomabb, ha előző este készítem el.
Körözött 1.
Hozzávalók: 20 dkg liptói túró,
10 dkg vaj, 1-2 ek. szódavíz, metélőhagyma, 1 kk mustár, pirospaprika,
köménymag, Worcester mártás, esetleg szardellapaszta, vagy kapribogyó
Először a liptóit és a vajat a
szódavízzel habosra keverjük, majd köményt, paprikát, mustárt, Worcestert,
esetleg szardellapasztát, vagy kaprit adunk hozzá. Ezeket jól kikeverjük, és
utoljára a finomra vágott metélőhagymát adjuk hozzá. A jól kevert körözöttnek
habosnak kell lennie és álljon legalább 3 órát.
Körözött 2.
Hozzávalók: 80 dkg juhtúró, 20
dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg
mustár, 2 dkg szardellapaszta
A juhtúrót átpasszírozom,
hozzáadom a kikevert vajat, a mustárt, a szardellapasztát, a paprikát, köményt,
a reszelt hagymát. Hűtőben jól lehűtöm és ízléses kúp-, golyó-, vagy szelet-,
esetleg más formában adagolva előhűtött üveg-, vagy porcelán tálra tálalom.
Megszórom finomra vágott metélőhagymával, újhagymával, hónapos retekkel,
szeletelt zöldpaprikával díszítem. Hideg töltött paprika, körözöttes zsemle
töltéséhez stb. is használható.
Körözött 3.
Hozzávalók: 90 dkg juhtúró, 10
dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg
mustár, 1 dkg konyhasó
Elkészítése megegyezik a Körözött
2 recepttel.
Körözött 4.
Hozzávalók: 40 dkg juhtúró, 40
dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 1dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó
snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó
Elkészítése megegyezik a Körözött
2 recepttel.
Körözött 5.
Hozzávalók: 30 dkg túró, 1 dl 12%
zsírtan. Tejföl, 1,5 dkg Delma light margarin, 4 dkg vöröshagyma, só, köménymag
A túrót átpasszírozzuk, a hagymát
hozzákeverjük. A tejföllel, margarinnal jól összekeverjük, sóval, törött
köménymaggal ízesítjük. A kész körözöttet kicsumázott zöldpaprikába töltve is
fogyaszthatjuk.
Körözött 6.
Hozzávalók: 1/2 kg juhtúró, 1/2
kg tehéntúró, 1/4 kg vaj (esetleg margarin), 1 db közepes méretű vöröshagyma
apró lyukú reszelőn lereszelve, só, ízlés szerint, bors, csapott mokkáskanál
őrölt kömény. 1/2 szerecsendió lereszelve, csapott teáskanál enyhén csípős
pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje nagyon apróra vágva, 1 csokor
száraitól megfosztott kapor levélzete, szintén összeaprítva.
Előkészítés: A hagymát és a
szerecsendiót lereszeljük, a tehéntúrót villával áttörjük, és összedolgozzuk a
juhtúróval.
Készítés: Egy habüstben, vagy
tálban habosra keverjük a vajat (vagy margarint), állandó kevergetéssel
hozzáadjuk a túrót, majd a vöröshagymát, petrezselymet, kaprot, és az őrölt
fűszereket. Amikor egyneművé válik kész is a körözött.
Zárt edényben pár órát hagyjuk
összeérni az ízeket, és akár tálban (Húsos, piros paprika, és paradicsom
szeletekkel, petrezselyem levélkékkel díszítve), akár paprikába töltve
tálalhatjuk.
Körözött 7.
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 20
dkg Rama margarin, vagy vaj, 20 dkg tehéntúró, 2 dl 20 %-os tejföl, 1 közepes
fej vöröshagyma, só, fehérbors, pirospaprika, köménymag, ízlés szerint piros
arany.
A fenti anyagokat egy mély tálba
tesszük, és jól összedolgozzuk pld krumplinyomó segítségével. Végül villával
szépen elrendezzük a tálban is, hűtőszekrénybe tesszük legalább fél napra
érlelni. Nagyon finom kenyérre kenhető étek, de lehet friss zöldpaprikába
tölteni és még nagyon finom, egyben mutatós is a frissen sült tepertős pogácsa
(leveles) töltésére is.
Körözött 8.
40 dkg túrót alaposan elkeverek
25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi pirospaprikával, és 2 fej nagyon
apróra vágott vöröshagymával.
Ez utóbbi snidlinggel
helyettesíthető. Ha pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek
bele.
Körözött 9.
Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 5
dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 evőkanál finomra metélt
vöröshagyma), 1-1 teáskanál mustár és pirospaprika, 1 mokkáskanál só, ízlés
szerint őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt köménymag
A vajat gőzön felpuhítom, és
habosra keverem a tejföllel, a megtisztított és finomra vágott zöldhagymával
(zöldjével együtt), végül hozzákeverem az áttört túrót is. A fűszerekkel
ízesítem, és jól behűtve, zöldpaprikával, piros retekkel teszem az asztalra.
Körözött 10.
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 5 dkg
vaj, 1 kis doboz olajos szardínia, 3 evőkanál sör, 1 csokor zöldhagyma (vagy
evőkanál reszelt vöröshagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, só,
őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint
A puha vajat habosra keverem a
leszűrt szardínia olajával és a sörrel, majd hozzáadom a villával áttört
juhtúrót, a finomra metélt, megtisztított zöldhagymát (zöldjével együtt), a
zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Beleteszem a szétnyomott szardíniát.
Együtt keverem tovább addig, amíg egynemű masszát nem kapok. Jól lehűtve
kínálom paradicsomszeletekkel, zöldpaprikával, zöldhagymával. Barna kenyérhez
illik a legjobban!
Körözött
11.
Hozzávalók: 50
dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg
fűszerpaprika.
A túrót szitán
áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra
keverjük.
Körözött
12.
Hozzávalók: 50
dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma.
A túrót szitán
áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük.
Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele.
Körözött
13.
Hozzávalók: 50
dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 csomó újhagyma.
A túrót szitán
áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük.
Körözött
14.
Hozzávalók: 10
dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál sör,
1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1
gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
(Ha van, egy evőkanál szardíniaolaj vagy maradék szardínia, de el is hagyható.)
Keverőtálba rakom
a szétmorzsolt juhtúrót, a puha vajat, a tejfölt, a mustárt és az összes
fűszert. A fokhagymát összezúzva teszem bele. A vöröshagymát vagy nagyon apróra
vágom, vagy pedig megreszelem, esetleg apró darabokban fokhagymaprésen
átengedve adom hozzá. Végül rálocsolom a sört, és egészen habosra keverem. (Kis
konyhai robotgéppel szinte pillanatok alatt egynemű krém lesz belőle.) Legalább
4 napig eláll a hűtőszekrényben, és nemcsak vacsorára kitűnő egy pohár sörrel
vagy teával, hanem a gyerekeknek is kiváló tízórai.
Körözött
15.
Hozzávalók: 20
dkg tehéntúró, 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, citrom, só, cukor,
őrölt bors
Elkészítés: A
tehéntúrót szitán áttörjük, a többi anyaggal jól elkeverjük, és ízlés szerint
fűszerezzük.
Körözött,
agglegény
módra
(hol
vannak a régi szép idők)
Alapesetben
kell hozzá egy-két komolyabb hagyma, köménymag, kakukkfű, 25 dkg vaj, vagy
margarin, amelyiket jobban szereted (vagy amelyik van otthon:-)), gomolya túró
(NEM tehéntúró, gomolyatúró, amit liptóinak is nevezhetünk, hallgat rá :-) )
valamennyi só, bors, őrölt pirospaprika és vagy egy hegyes erős paprika, vagy,
egy kis csípős pirospaprika, valamint egy üvegnyi sör. (Persze az sem baj, ha
kettő van. De legjobb, ha rekeszes!)
Nekigyürkőzik
az emberfia, aztán a közönséges körözötthoz hasonlóan, a vajból, meg a
gomolyából, csinál egy alapkrémet. Férfit próbáló, felelősségteljes feladat,
mert ezt nem lehet elkapkodni. Villát és bicepszet nem kímélve, addig
gyömöszöljük a makacs pempőt, míg puha, engedelmes krémmé nem szelídül az
emberi szellem fölényes erejétől. Ekkor érkezik el a pillanat, hogy kinyissuk a
sort.
Eddigre
alighanem elegendő folyadékot vesztettünk ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás
nélkül legurítsunk a torkunkon négy decit, mert egy deci sör kell a körözöttbe.
Most elárulom nektek a titkot, melynek birtokában Szt. István királyunk
verhetetlen nagyhatalommá erősíthette volna nemzetünket: barna sör kell a
körözöttbe. Jó, nyúlós, haraphatóan sűrű, erős barna sör. Lehűtve, hogy a pohár
oldalán gyöngyözően csapódjon ki a pára, s az első leguruló cseppek fényes
nyomot hagyjanak, a bepárasodott üvegen, látni engedve a sör ígéretesen sötétlő
színét. Persze a körözöttbe jó a le nem hűtött sör is, de négy decit, ugye,
megiszunk...
Persze
nem ám beledöntjük, aztán majd lesz valami! Nem, egyelőre csak fel decit, pici
adagonként, jól megfontolva minden cseppet, miközben férfiemberhez méltó
határozottsággal körözzük a körözöttet egy villával. Hadd szívja magába a
lélektelen massza a sör zamatát, a maláta erejét, a komlómezők végtelen
távlatait, hogy egyszerű gomolyából és vajból, körözötté nemesedjen. Mikor
habosfehéren, könnyedén tornyosul a tálban a krém, az egészen apróra kockázott
hagymával alkotjuk meg markáns, semmivel össze nem téveszthető ízét, mely a nap
további részére szerényen, ám határozottan mentesít minket a csókolózás
fárasztó feladatától. És keverjük, keverjük, hiszen ettől járja át az erő, az
ősi szittya lélek, rég elhunyt sámánok ősi, titokzatos szelleme. (De jó, hogy
két üveg sört írtam hozzá, most kibonthatjuk a másodikat is.) Míg a hagyma
illóolajai elegyednek a sörrel és a gomolyával, elkezdhetjük adagolni a
köménymagot. Óvatosan bánjunk vele, mert ha íze kiütközik, akkor vezetővé
válik, ám ha nem érezzük, akkor hiányozni fog. Olyan ez, mint a szerelem. Ha
sok van belőle, lehet, hogy élvezetes, ám minden mást eltávolít, csak azt
érezzük az életből, és ezzel sok szépségtől megfosztjuk magunkat. Ugyanakkor
nélküle értelmetlen az élet. A szárított kakukkfű-port csipetenként szórjuk,
egy mokkáskanálnyit mindössze.
Illata
elhagyott temetők behorpadt hantjait idézi, elmúlt öregek fáradtan messze néző
szemét, a pihenést, az elmúlás filozofikus melységeit. És keverni,
faradhatatlanul, mintegy áldozatul az élőknek, az életnek, mely rövid, ám annál
több örömet rejt magában, például a körözöttet. Szerencsésnek mondhatjuk
magunkat, ha van egy kis csípős paprikánk Lacza Jani kertjéből, ám nem lehet
mindenki a szerencse fia, így biztos lesznek, kiknek meg kell alkudniuk
önmagukkal, s be kell érniük egyéb paprikákkal, akár a sarki zöldségestől is.
Kicsi kockácskákra aprózzuk, hogy az egyre körözöttesebb krém jellegét ne
durvítsa holmi dudoros maszattá, és egyéni tűrőképességünknek megfelelően
adagoljuk bele. Most megsózhatjuk, ám csínján, mert a gomolya maga is sós, és
nagy eleink bölcsessége megmutatta nekünk, hogy belerakni a sót, sokkal
egyszerűbb, mint kiszedni. Borsot is tehetünk bele, ha szeretjük a frissen őrölt
feketebors illatát, melynek egzotikus íze forróvérű leányként tüzeli vérünket,
ám jusson eszünkbe, hogy csípős paprika már van költeményünkben, melyet talán
szentségtörés is egyszerűen körözöttnek hívni.
Végső
akkordként, a pirospaprikával adjuk meg neki a lenyugvó napkorong haragosan
vöröslő színét, s a maradék fel deci sört csak nagyjából keverjük el benne,
hogy szinte meg sziszegjen a buborék, mikor az asztalra adjuk művünket.
Vastagon
kell a kenyérre kenni. Vastagon, hogy érezzük, nem dolgoztunk hiába, hogy átjár
minket a körözött, hogy mindaz az erő, szellem, és ősi hit, amit belekevertünk
a miénkké válik, hogy zamatos ízorgia alapozza meg azt a sört, amit ehhez a
körözötthoz iszunk, hogy költészetté nemesedjen ez az egyszerű körözött, melyet
olyan hétköznapi ételnek kezelünk, pedig a maga módján veretes rímek ódon
pergamenjét is megihletni méltó.
Körözött
a '20-as évekből
Hozzávalók:
40 dkg tehéntúró, 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj és 2 dl tejfel keverékét jól
átdolgozom, majd belekeverek egy-egy fej apróra vágott vörös- és lilahagymát,
egy csokor újhagymát felkarikázva, 10 szem közepesre vágott olajbogyót, és
cirka 20 szem durvára vágott kaprit.
Színesítem
még egy édes pirospaprikával is, amit kis kockára vágok. Egy laza keverés után
jönnek a fűszerek: vágott köménymag, pirospaprika, piros arany, mustár. Sózásra
én az olajbogyó és a kapri levét szoktam használni kisebb mértékben, de a piros
arany is tartalmaz sót! Aki csípősre szereti, használhat cseresznyepaprika
krémet, vagy bármiféle paprikakrémet. Miután minden alkatrész belekerült,
összekeverem, és állni hagyom min. fél órát. Ezután kibontok egy üveg jóféle
barna sört, és enyhén felrázom, persze az üveg száját befogva, aztán a
keletkezett sörhabot belespriccelem a körözöttbe. Nem muszáj, de kiválóan
lazítja és igen egyedi ízt ad a markáns krémnek.
Mellesleg
a maradék - nehány üveg:)))) - sör remek kísérője a körözöttek bármely
tagjának.
Körözött Ági módra
40
dkg túrót alaposan elkeverek 25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi
pirospaprikával, és 2 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával. Ez utóbbi
snidlinggel helyettesíthető.
Ha
pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek bele.
Körözött
Curice módra
Én
sosem teszek bele vajat, s ritkán készítem juhtúróból. Inkább tehéntúrót
használok. 25 dkg túróhoz egy egész tejfölt keverek (20 %-os), aztán teszek
bele egy kis sót - ez az alap. Szoktam, reszel sajtot is belekeverni. Egy kis
őrölt fehérborsot is elbír. Krémsajttal még nem próbáltam, de azzal is meg
lehet próbálkozni. Aztán van úgy, hogy a tejfölös-túrós alaphoz nagy adag
fokhagymát keverek csak. De lehet a fokhagymát apróra vágott vörös- ill.
lilahagymával helyettesíteni, lehet bele őrölt pirospaprikát, köményt
beletenni.
Végül
is mindegy, hogy mit teszünk bele, csak az ízek harmonizáljanak egymással.
Egyszer
kipróbáltam egy zöldfűszeres változatot is. Aprított petrezselyem, kapor,
snidling vagy újhagyma került bele. Annak idején, mikor várandós voltam a
lányommal, diétáznom kellett, s akkor mindenféle zöldséget (paprika,
paradicsom) belepakoltam a tejfölös-túros alapba. Sőt! Ha elég hígra készítjük,
mártogatósnak is beválik.
Jut
eszembe! Van pár mártogatós receptem, de még nem aktuálisak, mert még nem
tobzódunk friss zöldségekben.
Körözött füstölt kolbásszal
Hozzávalók: 50
dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 pár gyulai kolbász, 1
fej fejes saláta.
A túrót áttörjük,
és metélőhagymás körözöttet készítünk. Üvegtálra fejessaláta-leveleket teszünk,
erre kúp alakban a körözöttet. A felszeletelt kolbásszal díszítjük.
Körözött Ilike
módra
Egy kisebb fej
vöröshagymát jó apróra vágsz. 10 dkg teavajat habosra keversz 7 mokkáskanál
vegetával, pici sóval, csipet köménymaggal, 2 mokkáskanál törött paprikával,
jöhet bele az apróra vágott vöröshagyma, 2 deciliter tejföl, legvégül pedig fél
kg túró.
Aki szereti, a
túrót meg is lehet osztani úgy, hogy 25 dkg tehéntúró és 25 dkg juhtúró. Szezonban
töltheted édes vagy csípős fehér paprikába, de télen kitűnően ki lehet
kanalazni akár egy jénaiból is.
Körözött
juhtúróból
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25
dkg vaj, 25 dkg krémsajt, 1/4 dl konyak, 1 dl sör, mustár, törött köménymag,
pirospaprika, só
A körözött, mint azt neve is
mutatja, a hozzávalók alapos összekeverését jelenti. Népszerű sörkorcsolya
szerte Közép-Európában. Úgy tűnik, elkészítésére mindenkinek van saját, egyéni
változata, s mindenki azt tartja, hogy az ő körözöttje jobb, mint bárki másé. A
körözött kiváló feketekenyérre kenve, és nem árt, ha egy pohár sör is járul
hozzá.
Elkészítése: A juhtúrót, vajat,
krémsajtot jól elkeverjük. Köménymagot, mustárt, paprikát és - ízlés szerint -
sót is adunk hozzá, majd könnyedén belekeverjük a konyakot és a sört. Formába
rakjuk, s hűtőbe tesszük egy órára, ezalatt a sör könnyű erjedést indít el és a
körözött megkeményszik.
Változatok: Ízlés szerint reszelt
hagymával vagy apróra vágott metélő-, esetleg zöldhagymával ízesíthetjük.
Paradicsommal, zöldpaprikával, rózsa alakúra kivágott hónapos retekkel, apró
nyers uborkával díszíthetjük. Megtölthetünk vele hosszú, húsos paprikákat, s ha
a hűtőben jól megkeményedett, felkarikázzuk.
Körözött kapribogyóval
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg
kapribogyó, 1 dkg só, 1 cs. petrezselyemzöld
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval
ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe
töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.
Körözött-krém 1.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5
cl sör, só, köménymag, pirospaprika, mustár, ízlés szerint
A juhtúrót a vajjal, a finomra vágott vöröshagymával, mustárral és az
ízesítőkkel simára keverjük (a köménymagot késsel vágjuk meg), végül hozzáadjuk
a sört. Tányérra vagy tartóba helyezve, késheggyel formázzuk. Felhasználása
igen sokrétű. Szendvicskészítéshez, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás
töltésére igen alkalmas.
Körözött-krém 2.
Hozzávalók: 10 dkg túró, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 5 dkg
vöröshagyma, pirospaprika, mustár, só, esetleg csípős Piros Arany ízlés szerint
Úgy készül, mint a "KÖRÖZÖTT KRÉM 1", de összetétele másféle
kellemes ízt ad. A túrót célszerű előtte áttörni.
Körözött-krém 3.
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 3 ajókagyűrű
(ringli), vagy 1 kk. szardellapaszta, 1 cs. metélőhagyma, 5 cl sör, só, mustár,
pirospaprika ízlés szerint
Úgy készül, mint a "KÖRÖZÖTT KRÉM 1", de az ajókagyűrűket
előzőleg villával alaposan nyomkodjuk szét.
Körözött kölessel.
Ízlésünknek megfelelően
elkészítjük a körözöttet. Fele mennyiségű puhára főtt kölest keverünk hozzá.
Körözött liptói
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg
vaj, 1 evőkanál tejföl, 6 tojás, majonéz, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál mustár,
citrom, só, cukor, őrölt bors, petrezselyem
Elkészítés: A vajat a túróval és
a tejföllel habosra keverjük. Az ízesítő anyagokkal tetszés szerint
fűszerezzük, tálra halmozva elsimítjuk és a kanál nyelével mintákat nyomunk
bele. Szokás a körözöttet kapribogyóval gazdagítani.
Körözött
metélőhagymával
Hozzávalók:
40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, egy csipet őrölt
kömény.
A
túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre felmelegített vajat,
sót, őrölt köménymagot és az apróra összevágott metélőhagyma 2/3-ad részét. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen,
majd egy kanál segítségével golyókat formázunk belőle, és a megmaradt apróra
vágott metélőhagymába forgatjuk.
Tálaláskor díszíthetjük szeletekre vágott paprikával és paradicsommal.
Pirítós kenyeret adjunk hozzá.
Körözött Nándi módra
40-40
dkg juh- és tehéntúrót áttörök, és összekeverem 20 dkg vajjal, ízlés szerinti
mustárral, szardellakrémmel, Piros Arannyal. Fűszerezem pirospaprikával,
köménnyel és óvatosan a sóval.
Durvára
vágok kapribogyót és olajbogyót, finomra aprítok egy csomó snidlinget, és
lereszelek egy-két fej vöröshagymát. Ezeket is belekeverem a masszába, lazítom
kevés barna sörrel és nagyjából kész is. (Barna sörből csak a körözöttbe kell
kevés!)
Körözött
olajbogyóval
Hozzávalók:
50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 csomó
petrezselyemzöld, 1 dkg só.
A
túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és
belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg
előételekhez töltelékként adhatjuk.
Liptói túró
Azt hiszem, hogy a jó körözött
alapja a jó túró. E nélkül nem lehet a kívánt ízt megkapni. A mostanában
kapható "gyári" túrók nem igazán alkalmasak rá. Magyarországon
alapvetően kétféle típusú túrót árulnak: tömbben lévő túrót (250 g), illetve
zacskós túrót (500 g). Ezek között óriási a különbség. Az egyik szárazabb,
kiválóan használható süteményekhez, a másik pedig inkább a mi célunkra, kevert
túró készítéséhez.
Én magam szoktam erre a célra
túrót készíteni. Használhatjuk hozzá a kívánt zsírtartalmú tejet, vagy a
forralásnál összement tejet egyaránt.
Túrókészítés:
1 liter tejet langyos helyen
hagyok megaludni (éjszakára kint kell felejteni a konyhaasztalon). Másnap az
aludttejet belekötöm egy tiszta géz kendőbe és felakasztom. Alá egy edényt
teszek a lecsöpögő savó számára (ezt nehogy eldobd, mert hűtve kiváló üdítő
ital). A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt, és ott van előttem a
zsíros, illatos, finom házi túró.
Üzletben kapható körözött
készítésére alkalmas fűszerkeverék (Maggi, Knorr, Kotányi), de ezeket ki sem
próbálnám - sőt, mindenkit lebeszélek róla.
Magyaros
túrókrém pohárban
Hozzávalók: 45 dkg túró, 8 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, egy
csipet őrölt köménymag, 1 cs. metélőhagyma, 1 dkg só, 1 cs. retek, 1 cs.
újhagyma, pirospaprika
A túrót áttörve körözöttet készítünk, 3 részre osztjuk. Paprikával, finomra
vágott metélőhagymával színezzük. Habzsák segítségével koktélos pohárba 3
színűre osztjuk el. Tetejét retekkel, újhagymával díszítjük.
Palermói körözött
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 15
dkg márványsajt, 5 dkg vaj, 10 db olajbogyó, 1/2 csomó metélőhagyma, 1/2 csomó
zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma
A juhtúrót áttörjük. A
márványsajtot lereszeljük, a lágy vajjal együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és
habverővel simára, krémmé keverjük.
A kimagozott olajbogyót, a
metélőhagymát és a zöldpetrezselymet vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A
fokhagymát lereszeljük, és a fűszernövényekkel együtt a körözöttbe keverjük.
Szükség szerint kevés sóval ízesítjük. Az elkészült körözöttet 2-3 órára
letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláshoz világosra pirított
zsemleszeleteket adunk hozzá, és külön tányéron cikkekre vágott paradicsomot
kínálunk.
Elkészítési idő: 25 perc
Pikáns körözött
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg
párizsi, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 fej
vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 mokkáskanál pirospaprika, 2 mokkáskanál
köménymag.
Elkészítés: A vajat, a tejfölt, a tojást, a
megtisztított, apróra vagdalt hagymát, meg a zúzott fokhagymát simára keverjük.
Sóval, őrölt köménymaggal, meg pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a
reszelt sajtot, a szitán áttört tehéntúrót és a megdarált párizsit. Alaposan
összedolgozzuk, végül a körözöttet kenyérszeletekre kenjük és befedjük vékony
csíkokra metélt savanyú uborkával.
Piros körözött
Hozzávalók:
400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 10 g édes-nemes fűszerpaprika, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta
A
vöröshagymát finomra vágjuk. Szitán áttörjük a juhtúrót, és a vajat, majd
gondosan hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, a sót, az édes-nemes
fűszerpaprikát és a darált köménymagot. A piros körözöttet a salátalevelekre
halmozzuk, majd jól lehűtjük.
Sajtkörözött
Hozzávalók:
2 dl tejföl, 25 dkg reszelt trappista sajt,
só, mustár, őrölt fehérbors, 1 kis fej vöröshagyma
A hagymát lereszeljük, elkeverjük a tejföllel,
sajttal. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Jó, ha a fogyasztás előtt pár
órával készítjük el, hűtőben tartva érleljük.
Sajtos-borsos körözött
Hozzávalók: 60 dkg metélőhagymás körözött, 25 dkg reszelt
sajt, 2 dkg durvára tört bors.
A körözöttbe keverjük a reszelt sajtot. Kis gombócokat
formálunk belőle, majd durvára tört fekete borsba forgatjuk. Fejes
saláta-levélen tálaljuk.
Sajtos körözött
Hozzávalók: 60 dkg fűszerpaprikás körözött, 25 dkg
reszelt sajt.
A körözöttből gombócokat formálunk, reszelt sajtba
forgatjuk és jól lehűtve salátalevélen tálaljuk.
Tárkonyos
körözött 1.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 1 dkg só, 1 dkg
fűszerpaprika, 1 dl tejföl.
A
túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a
fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk
hozzá.
Tárkonyos körözött 2.
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 2 dkg só, 2 dkg
piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl.
A
túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a
fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk a
körözötthöz.
Variáció túróra
Hozzávalók: 250 g túró, 50 g vaj,
1 szál újhagyma apróra vágva, 1-2 kanál tejföl, 1-2 lereszelt főtt tojás, friss
tárkony, petrezselyem és só elegye.
Zöld körözött
Hozzávalók: 400 g juhtúró, 100 g
vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 cs. petrezselyemzöld, 1
cs. zellerzöld, 1 cs. metélőhagyma, 1 db fejes saláta
A piros körözöttől abban
különbözik, hogy a fűszerpaprika helyett finomra vágott petrezselyemzöldét,
zellerzöldét, metélőhagymát adunk hozzá.
Gombanyárs
(körözöttes)
Hozzávalók:
Fél kg egyforma gombafej, 15 dkg körözött, só, bors, olaj.
A
tisztított gombafejek belsejét színültig megtöltök körözöttel, majd két
gombafejet összeforgatva nyársra húzok. Sózom, borsozom és olajjal ecsetelem.
Jó faszénparázs felett forgatva szép pirosra sütöm.
Kapris körözöttel
töltött
paradicsom
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú kemény
almaparadicsom, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál kapribogyó a levével
együtt, 1 evőkanál sör, 1 evőkanál sűrű tejföl, l teáskanál reszelt
vöröshagyma, csipetnyi porcukor, 1 teáskanál pirospaprika, salátalevelek,
csipetnyi só
A paradicsomokat kocsányukkal lefelé
fordítjuk, majd 1/3-2/3 arányban levágjuk a tetejüket, és a belsejüket
kivájjuk. (A kivájt paradicsomforgácsot felhasználhatjuk más étel
ízesítéséhez). A juhtúrót szitán áttörjük, majd habosra keverjük a vajjal, a
kapribogyó levével, a sörrel, a tejföllel, a reszelt vöröshagymával, csipetnyi
cukorral, pirospaprikával. A kivájt fél paradicsomokat megtöltjük a keverékkel.
A megmosott és megszárított salátaleveleket üvegtálra terítjük, erre ültetjük a
töltött paradicsomokat, és a tetejüket megszórjuk a kapribogyóval. Hűtve
kínáljuk.
Körözött paprikába töltve
Hozzávalók:
40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csipet
őrölt kömény, 5 g pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 8
zöldpaprika
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a
fűszereket, habosra keverjük. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, és az ereket
eltávolítjuk. A paprikákat egy habzsák segítségével megtöltjük a körözöttel, és
hűtőbe tesszük, hogy a körözött megdermedjen. Tálaláskor a töltött paprikákat
felszeleteljük, tálra helyezzük és szeletre vágott póréhagymával díszítjük.
Körözöttel
töltött
patisszon
Hozzávalók:
8 db patisszon, 2 dkg só, 1 db citrom, 40 dkg túró, 1 csomó újhagyma, 5 g őrölt
kömény, 20 dkg vaj, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 fej saláta.
Szép
egyforma patisszonokat válogassunk, jól megmossuk, citromos-sós vízben
megfőzzük. A kihűtött patisszonok közepét kanállal kivágjuk. Az átpasszírozott
túróból elkészítjük a körözöttet. Habzsák és csillagcső segítségével a
patisszonokba töltjük. Fejes salátával díszített üvegtálra tálaljuk.
Körözöttel töltött sonka
Hozzávalók: 40
dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 8 szelet sonka, 5 g piros
fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg só, 20 dkg aszpik, 1 csomó
petrezselyemzöld, 4 db paradicsom.
A túrót áttörjük,
hozzáadjuk a vajat, a finomra vágott hagymát és a fűszereket, habosra keverjük.
A sonkaszeletekre rátesszük a körözöttet, és roládszerűen feltekerjük, majd
olvasztott és lehűtött aszpikkal fényezzük. Paradicsommal, ill.
paradicsomgerezdekkel és petrezselyemzölddel díszítjük.
Körözöttel
töltött
tojás
Hozzávalók:
50 dkg túró, 4 db tojás, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g piros
fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db
zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 dkg só.
A
tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A sárgáját a túróval
szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, az őrölt köményt, a finomra vágott
vöröshagymát, kikeverjük, és kétfelé osztjuk. A körözött egyik felét
paprikával, a másik felét finomra vágott petrezselyemzölddel színezzük. A fél
tojásokat a körözöttel megtöltjük, habzsák és csillagcső segítségével úgy, hogy
adagonként egy piros és egy zöld színű jusson. Tálaláskor a töltött tojásokat
tegyük szeletre vágott paradicsomra és díszítsük szeletelt zöldpaprikával.
Körözöttes kifli
Hozzávalók: 30 dkg körözött, 10
dkg vaj, 15 dkg kemény sajt, 10 kifli, köménymag
A kifliket félbevágom, megkenem
vajjal, vastagon a körözöttel. Tepsibe teszem, és a tetejét megszórom
köménymaggal és reszelt sajttal, majd a sütőben a sajt pirulásáig sütöm.
Körözöttes paradicsom
Hozzávalók: 8-10 nagy paradicsom,
25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, 1 cs. újhagyma, 2 púpozott ek. vaj, 2
púpozott ek. tejföl, só, pirospaprika, őrölt kömény
A hagymát megmossuk, leszárítjuk,
majd a szár egy részével együtt apróra vágjuk. A túrókat a szobahőmérsékletű
vajjal, a tejföllel, sóval, paprikával, őrölt köménnyel és a hagymával
összekeverjük. A paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk, belsejüket kikanalazzuk
és megtöltjük a körözöttel, és hagymaszárral díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Körözöttes
sajttorta
Hozzávalók:
60 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1 csomó
metélőhagyma, 1 dkg só, egy csipet őrölt kömény, 35 dkg trappista sajt, 1 csomó
petrezselyemzöld, 1 csomag Ropi.
A
trappista sajtból négy szeletet vágunk. A túrót áttörjük, és a vajjal habosra
keverjük, majd elosztjuk háromfelé. Az egyik részt fűszerpaprikával, a
másodikat finomra vágott metélőhagymával, a harmadikat őrölt köménymaggal és
reszelt vöröshagymával ízesítjük, mindhárom tölteléket ízlés szerint sózzuk. A
kerek sajtszeleteket felváltva töltjük a háromszínű töltelékkel. A
pirospaprikás töltelékből egy keveset visszahagyunk a díszítéshez. A kész
sajttortát hűtőben kifagyasztjuk, így könnyen tudjuk szeletelni. A szeleteket a
visszamaradt túrókrémmel, petrezselyemzölddel, és kisebb darabokra tört ropival
díszítjük.
Körözöttes
zsúrkenyér
Hozzávalók:
1 db zsúrkenyér, 8 dkg vaj, 20 dkg körözött, 1 csomó metélőhagyma. A zsúrkenyeret felszeleteljük, vajjal
megkenjük. A körözöttet habzsákból csillagcső segítségével a kenyérszeletekre
elosztjuk. A finomra vágott metélőhagymával díszítjük.
Körözött,
paprikába
töltve
Hozzávalók:
40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 5 g piros
fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 8 db zöldpaprika.
A
túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a fűszereket, habosra keverjük. A
zöldpaprikákat kicsumázzuk, és az ereket eltávolítjuk. A paprikákat egy habzsák
segítségével megtöltjük a körözöttel, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy a
körözött megdermedjen. Tálaláskor a töltött paprikákat felszeleteljük, tálra
helyezzük, és szeletre vágott póréhagymával díszítjük.
Marhanyelv,
körözöttel
töltve
Hozzávalók:
1 db füstölt marhanyelv, 50 dkg túró, 15 dkg vaj, 5 g vöröshagyma, 1 csomó
metélőhagyma, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg piros fűszerpaprika, 8 db
zöldpaprika, 2 db fejes saláta, 1 csomag sós koktélperec.
A
füstölt nyelvet hideg vízben feltesszük főni, majd felforralva puhára főzzük.
Ha
megfőtt, hideg vízbe tesszük, és bőrét eltávolítjuk. A fejes salátát
megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk. Egy porcelántálra a salátát
felhalmozzuk, rátesszük a vékonyra felszeletelt füstölt, főtt nyelvet, a
körözöttel töltött paprikákkal körülrakjuk. A maradék körözöttből kis
gombócokat formálunk, melybe koktélperecet nyomunk és ízlésesen, körítésként
elhelyezzük a tálon.
Sajttölcsérek
körözöttel 1.
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 fej saláta, 1 csomó retek, 1
csomó újhagyma, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 dkg só, 1/2 dkg őrölt kömény, 30
dkg sajt.
A
túróból zöld és piros körözöttet készítünk, metélőhagymával, illetve
fűszerpaprikával színezve. A sajtból vékony szeleteket vágunk és a körözöttet -
habzsák segítségével - a tölcsér alakúra formázott szeletekbe töltjük. A tálat
tisztított fejes salátalevéllel kirakjuk, ízlésesen elhelyezzük a töltött
sajtokat, retekkel és újhagymával díszítjük.
Sajttölcsérek körözöttel 2. (előétel)
Hozzávalók: 10 dkg Óvári sajt, 15
dkg juhtúró, 1 csomag snidling, fűszerpaprika ízlés szerint, őrölt kömény,
ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A juhtúróból a
fűszerekkel körözöttet készítünk. A vékony szeletekre vágott sajtból
tölcséreket formálunk és megtöltjük a körözöttel. Barna kenyérrel és nagy adag
salátával kínáljuk.
Sonkatekercs
Hozzávalók: 8-10 szelet nagyon
vékonyra (lehetőleg géppel) vágott gépsonka, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál natúr
reszelt torma, 1 evőkanál lejföl, kevés mustár, kevés cukor és só, késhegynyi
őrölt fehér bors, salátalevelek
A juhtúrót jól kikeverjük a
reszelt tormával, a tejföllel és a fűszerekkel. A sonkaszeleteket megkenjük a
tormakrémmel, és szorosan felcsavarjuk. Jól kifagyasztjuk, majd megmosott és
megszárított salátalevélen kínáljuk. A sonkaszeleteket tölthetjük még
juhtúróval elkevert szardellapasztával és ringlivel, körözöttel, sonkakrémmel,
sajtkrémmel.
Sörös körözött zöldpaprikában
Hozzávalók: 8 húsos zöldpaprika
(jó, ha többszínű), 8 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 evőkanál
világos sör, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál
törött fehér bors, 1 késhegynyi currypor és törött köménymag, ízlés szerint só.
A zöldpaprikákat töltésre
előkészítjük, vagyis megmossuk, szárazra töröljük, a száránál egy vékony lapot
levágva kicsumázzuk, és az ereket is eltávolítjuk. A juhtúrót mély tálba
tesszük a vajjal, a megtisztított és nagyon finomra összevágott hagymával, a
zúzott fokhagymával, mustárral, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a
köménymaggal és a curryvel, majd ráöntjük a sört. A krémet habosra keverjük, és
beletöltjük a zöldpaprikákba. A paprikákat tálba tesszük, és befedve rakjuk be
a hűtőszekrénybe. Jól megdermesztjük (legalább egy napig tartjuk a hűtőben),
majd közvetlenül tálalás előtt ujjnyi vastag karikákra szeleteljük.
Salátalevélen tálaljuk. Barna kenyérrel vagy péksüteménnyel rakjuk az asztalra,
és tetszés szerint hagymával, paradicsommal körberakjuk.
Szalámis tekercs
Hozzávalók: 12-15 dkg ferdén,
nagy, de vékony szeletekre vágott csípős paprikás téliszalámi, 1 doboz
krémsajt, 10-12 szem dió, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sűrű tejföl, 3 dkg
vaj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, salátalevelek
A vajat habosra keverjük a
tejföllel, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a krémsajtot és a ledarált diót. A
szalámi-szeletek héját lehúzzuk, vastagon rákenjük a diós krémet, és
összecsavarjuk. Fogvájóval összetűzzük, hogy ne essen szét. Jól kifagyasztjuk,
majd megmosott, megszárított salátalevélre rendezzük. Téliszalámival is
készíthetjük, de akkor körözöttel töltsük meg.
Szilveszteri
sajttorta
Hozzávalók: 1 nagy, kerek
rozskenyér, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg
reszelt rokfort, 10 dkg tejszínes krémsajt, 10 dkg körözött, 10 dkg paprikás
szalámi, 5 dkg darált dió, 1 dl sűrű tejföl, 2 csokor snidling, 2 gerezd
fokhagyma, ízlés szerint piros fűszerpaprika, currypor, törött bors és só.
A reszelt rokfortot 5 dkg vajjal,
1 teáskanál tejföllel, csipetnyi sóval, borssal és 1 gerezd összezúzott
fokhagymával habosra keverjük. A krémsajtot a dióval összekeverjük. A
körözöttet pirospaprikával és a snidling felével kikeverjük. A szalámi felét
nagyon apróra vágjuk, és 5 dkg vajjal meg 1 teáskanál tejföllel ugyancsak
kikeverjük. Végül a megmaradt vajat a reszelt sajt felével, 1 kanál tejföllel,
curryporral, kevés törött borssal és az összezúzott fokhagymamaradékkal habosra
keverjük. A kenyeret éles késsel 5 lapba vágjuk. Az alsó lapot alufóliára
fektetjük, és megkenjük a rokfortkrémmel, majd ráborítjuk a második lapot. Erre
körözöttet kenünk. A harmadik lapot a szalámis vajjal, a negyediket a diós
krémsajttal, az ötödiket pedig a currys sajtkrémmel kenjük meg. A megmaradt
kenyérből egy szeletet levágunk, és apróra morzsoljuk. Ezt a morzsalékot
rászórjuk a currys krémmel bekent torta oldalára. Tetejét kirakjuk a megmaradt
szalámiból csavart kis tölcsérekkel, és meghintjük a finomra metélt snidling
maradékával meg a még felhasználatlan 5 dkg-nyi reszelt sajttal.
Hűtőszekrényben legalább 2 napig dermesztjük. Tortacikkekre szeletelve
tálaljuk.
Téliszalámis szendvics (10 szelet)
Hozzávalók: 12 dkg téliszalámi, 10 dkg vaj, 10 dkg körözött,
1 hegyes zöldpaprika, 10 dkg apró paradicsom, fél rúd francia kenyér
A habos vajjal megkenjük a kissé ferdén szeletelt, 1 cm vastag
kenyereket, 2-3 szelet félbehajtott téliszalámit rakunk mindegyikre legyező
alakban. A legyező csúcsához körözöttből nagyobb rózsát nyomunk, tetejére egy
vékony szelet paradicsomot, egy karika hegyes erőspaprikát teszünk. A
téliszalámit soha nem
Töltött szendvics
Hozzávalók: 1 hosszúkás kenyér
(francia- vagy zsúrkenyér), 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg
füstölt sajt, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 kis fej lilahagyma, 2 kisebb
ecetes uborka, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál mustár, csipetnyi
porcukor, késhegynyi őrölt köménymag, késhegynyi törött fekete bors, ízlés
szerint só.
A juhtúrót keverőtálba rakjuk.
Hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt és a sört. Rászórjuk a pirospaprikát,
beletesszük a mustárt, a sót, a borsot, a porcukrot és a köménymagot. Addig
keverjük, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Az uborkát, a sajtot és a
lilahagymát egyforma, nagyon apró kockákra vagdaljuk, majd a körözöttbe
belekeverjük. A kenyeret hosszában kettévágjuk, a belét kiszedjük, ezután
nagyon apróra összevágjuk, és a krémhez keverjük. A két fél kivájt kenyérhéjat
megtöltjük a krémmel, majd a kenyeret eredeti formájára összeállítva,
alufóliába csomagoljuk. A mélyhűtőbe tesszük, és megdermesztjük. Akár dupla
adagot is érdemes készíteni belőle, mert hónapokig eláll a mélyhűtőben. Elég a
fogyasztás előtt fél órával elővenni. Ujjnyi vastag szeletekre felvágva
tálaljuk. Kitűnő borkorcsolya vagy vacsora.
Töltött sós keksz
Hozzávalók: 1 doboz lengyel sós keksz, 15 dkg szardíniakrém,
15 dkg körözött krém
A jó habosra kevert krémeket 2 keksz közé töltjük, összeragasztva azokat.
Pár perc alatt elkészíthető, italok mellé kitűnő.
Túrókrém retekkel
Hozzávalók: 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg
só, 2 cs. retek, egy csipet őrölt kömény, 1 cs. metélőhagyma
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, jóízű
körözöttet készítünk. A retkeket tisztítva félbevágjuk, és üvegtálra helyezzük.
Habzsák segítségével minden retekre körözöttet nyomunk és finomra vágott
metélőhagymával díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése