40 dkg kajszibarack
15 dkg porcukor
5 dl száraz fehérbor
7 dl félédes pezsgő
0.5 dl baracklikőr
Elkészítés:
A megtisztított és kimagozott barackokat szeletekre
vágjuk, és porcukorral rétegezve egy üvegtálba tesszük. Annyi fehérbort öntünk
rá, hogy ellepje, majd lefedve egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül a
fogyasztás előtt öntjük rá a maradék fehérbort, a pezsgőt és a baracklikőrt.
Óvatosan összekeverjük, és előhűtött poharakba töltjük.
Hozzávalók:
4 citrom
12 dkg kockacukor
7 dl száraz pezsgő
7 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A megtisztított citromokat karikákra vágjuk. Egy üvegtálat
a citromkarikák felével kibélelünk és rászórjuk a kockacukrot, majd lefedjük a
többi citromkarikával. Letakarva állni hagyjuk, amíg a cukor felszívja a
citrom- levet. A bóléhoz ezt a cukrot kell felhasználni és nem a
citromszeleteket. Bóléstálba vagy más üvegtálba öntjük a pezsgőt és a bort,
majd a citromos kockacukrot beletesszük, és addig keverjük, míg elolvad. Jól
lehűtve poharakba töltjük, és citromkarikával díszítve kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg eper
15 dkg porcukor
7 dl édes pezsgő
7 dl édes fehérbor
Elkészítés:
A félbe és negyedekre vágott epret és a porcukrot rétegenként
beletesszük egy bóléstálba, majd lefedve 2 - 3 órát állni hagyjuk. Ráöntjük a
bort és a pezsgőt, és azonnal poharakba töltve kínáljuk.
Hozzávalók:
40 dkg málna
12 dkg porcukor
5 dl félédes vörösbor
7 dl vörös pezsgő
0.5 dl málnaszörp
Elkészítés:
A jól megmosott málnát porcukorral rétegezve 2 - 3 órán át
lefedve állni hagyjuk. Hozzáöntjük a bort, a pezsgőt, és a málnaszörpöt, majd
óvatosan összekeverjük, és jól lehűtve poharakba töltjük.
Hozzávalók:
60 dkg őszibarack
15 dkg porcukor
5 dl száraz fehérbor
7 dl félédes pezsgő
0.5 dl őszibaracklikőr
Elkészítés:
A friss gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, majd a mag
körül lévő részt kivágjuk, mert keserű szokott lenni. A barackokat szeletekre
vágjuk, és porcukorral rétegezve üvegtálba tesszük. Annyi bort öntünk rá, hogy
ellepje majd hűtőszekrényben lefedve egy napig állni hagyjuk. Közvetlenül a
fogyasztás előtt öntjük rá a maradék bort és a pezsgőt, végül hozzákeverjük az
őszibaracklikőrt is. Jól lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók:
10 dkg rózsaszirom
12 dkg porcukor
5 dl félédes fehérbor
5 dl félédes vörösbor
5 dl édes pezsgő
Elkészítés:
A frissben szedett rózsaszirmokat megtisztítjuk, levágjuk
róluk a fehéres vagy sárgás részeket, majd üveg- tálba tesszük és megszórjuk porcukorral.
15 - 20 perc múlva ráöntünk 5 dl fehérbort, és letakarva 1 órát hűtőszekrényben
állni hagyjuk. A rózsaszirmokat szűrőkanállal kiszedjük, majd a rózsaillatú
borhoz hozzá- öntjük a jól lehűtött vörösbort és a pezsgőt. Gyorsan kell
felszolgálni, mert a rózsaillat nem tartós. Tálaláskor minden pohárba 1 - 1
rózsaszirmot teszünk.
Hozzávalók:
40 dkg őszibarackbefőtt
1 doboz ananászkonzerv
2 narancs
1 citrom
1 dl konyak
1 dl Triple Sec
1 l száraz fehérbor
7 dl száraz pezsgő.
Elkészítés:
A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt bóléstálba
öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt hozzákeverjük az
őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk
a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a
borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáöntjük a
pezsgőt.
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnyehús
1 dl konyak
1 dl rum
1 dl Triple Sec
7 dl száraz fehérbor
7 dl száraz pezsgő
3 dl ásványvíz
Elkészítés:
A sárgadinnye húsát kockákra vágjuk, és bóléstálba
tesszük. Ráöntjük a konyakot, a rumot és Triple Sec-et. Letakarva 2 órára
hűtőszekrénybe rakjuk, majd ráöntjük a bort, és visszatesszük a hűtőbe.
Fogyasztás előtt hozzáöntjük a jól lehűtött pezsgőt és az ásványvizet.
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt
20 dkg őszibarackbefőtt
15 dkg eper
15 dkg ribizli
1 dl konyak
1 dl Maraschino likőr
7 dl száraz fehérbor
7 dl száraz pezsgő
Elkészítés:
A befőtteket bóléstálban összekeverjük, hozzáadjuk a
ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, a likőrt és a bort, majd egy órára
hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a lehűtött pezsgővel.
Hozzávalók:
80 dkg meggy
15 dkg porcukor
1 dl rum
7 dl száraz vörösbor
7 dl száraz vörös pezsgő
fahéj
szegfűszeg
Elkészítés:
A fahéjat és a szegfűszeget 2 dl vízben takaréklángon kb.
30 percig főzzük. A megmosott, kimagozott meggyet bólés- tálba tesszük,
összekeverjük a porcukorral és a rummal, majd lefedve 2 - 3 órára
hűtőszekrénybe rakjuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt rászűrjük a
fűszerkivonatot, majd felöntjük a borral és a pezsgővel.
Hozzávalók:
1 kg meggy
2 dl méz
1 citrom
1 l ásványvíz
2 cl rumaroma
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyet turmixgépben pépesítjük.
Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd rumaromával ízesítjük, végül
belekeverjük az ásványvizet is. Jól lehűtve kínáljuk.
Turmixok
A receptek kb. 6 személyre szólnak.
Hozzávalók:
80 dkg alma
15 dkg kristálycukor
2 citrom
1.5 l víz
Elkészítés:
Az almát kicsumázzuk, majd hámozatlanul cikkekre vágjuk.
Hozzáadjuk a citromok levét, a cukrot és a vizet, majd turmixgépben pépessé
keverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, mert hamar elszíneződik.
Hozzávalók:
80 dkg kivi
1 dl méz
fél citrom héja
1.5 l tej
őrölt fahéj
Elkészítés:
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a
mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé
keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet és simára keverjük.
Hozzávalók:
40 dkg cseresznye
40 dkg meggy
1 dl méz
1.2 l víz
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét és meggyet a mézzel
összeturmixoljuk, majd felengedjük a vízzel, és simára keverjük. Frissen,
közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el!
Hozzávalók:
80 dkg őszibarack
10 dkg porcukor
1 tasak vanília cukor
1 citrom
1.2 l tej
Elkészítés:
Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így
könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre
vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a
citrom levét és a teje. Simára keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött
poharakban kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg eper
1 dl méz
1 dl tejszín
1.4 l tej
Elkészítés:
Az epret a mézzel összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a
felforralt és kihűtött tejet, valamint a tejszínt és simára keverjük.
Hozzávalók:
20 dkg málna
2 dl málnaszörp
5 citrom
2 l ásványvíz
Elkészítés:
A málnaszörpöt és a citromok levét összekeverjük, majd
közvetlenül fogyasztás előtt felengedjük a jól lehűtött ásványvízzel. Poharakba
töltjük, és mindegyikbe teszünk néhány szem friss málnát.
Hozzávalók:
60 dkg banán
1 doboz ananászkonzerv
20 dkg porcukor
1 tojássárgája
3 dl ananászlé
4 dl tejszín
1 dl Chartreuse likőr
Elkészítés:
A banánt karikára, az ananászt kisebb darabokra vágjuk, és
turmixban pépesre keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, majd
beleöntve az ananász levét a tejszínt és a likőrt simára keverjük. Lehűtve
fogyasztjuk.
Hozzávalók:
40 dkg banán
1 dl méz
20 dkg alma
4 dl kefir
1 citrom
1 l tej
Elkészítés:
A banánt és az almát turmixban pépessé keverjük.
Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd a kefirrel és a tejjel habosra
keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
80 dkg birsalma
20 dkg narancs
15 dkg porcukor
1 dl cseresznyepálinka
1 l tej
Elkészítés:
A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot
gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel a turmixban pépesre keverjük. Hozzáadjuk a
cukrot, a pálinkát és a maradék tejet, majd jól összekeverjük.
Hozzávalók:
70 dkg narancs
30 dkg banán
15 dkg porcukor
2 dkg kakaó
4 dl tejszín
6 dl tej
1 dl kakaólikőr
1 tojássárgája
5 dkg reszelt csoki
Elkészítés:
A gerezdekre szedett narancsot és a karikákra vágott
banánt a porcukorral és a kakaóval turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, a tejet,
a kakaólikőrt és a tojássárgáját. Jól összekeverjük, majd jéghidegen poharakba
töltjük és megszórjuk csokireszelékkel.
Hozzávalók:
60 dkg narancs
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 dl rum
1 l tej
Elkészítés:
A gerezdekre szedett narancsot a tojássárgákkal, a
porcukorral és a rummal simára turmixoljuk. Felöntjük a tejjel, és simára
keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
30 dkg citrom
40 dkg narancs
12 dkg ananász
2 dl őszibaracklé ( lehet befőtt leve is)
3 dl ananászlé
5 dl ásványvíz
rumaroma
Elkészítés:
A turmix elkészítéséhez frissen facsart citrom- és
narancslevet használunk. A kipréselt gyümölcslét az ásványvízzel, a barack és
az ananász levével, néhány csepp rumaromával összeturmixoljuk. Poharakba
töltjük, és apró kockákra vágott ananászt teszünk bele.
Hozzávalók:
20 dkg narancs
20 dkg banán
20 dkg alma
20 dkg grépfruit
1 dl méz
1 citrom
1.5 l tej
Elkészítés:
A megtisztított narancsot gerezdekre szedjük, a banánt
karikákra, az almát szeletekre vágjuk. A grépfruit fehér hártyáit eltávolítjuk,
húsát kisebb darabokra aprítjuk. Az összes gyümölcsöt a mézzel és a citrom
levével pépessé turmixoljuk. Végül beleöntjük a tejet, és simára keverjük. Jól
lehűtve kínáljuk.
Hozzávalók:
40 dkg alma
5 dl citromlé
5 dl tea
rumaroma
Elkészítés:
A citromlét a reszelt almával simára turmixoljuk.
Hozzáöntjük a jól lehűtött teafőzetet, és ízlés szerint rumaromával ízesítjük.
Hozzávalók:
6 dl tej
5 dkg neszkávé
10 dkg málnadzsem
2 dl tejszín
4 tojássárgája
1 tasak vaníliacukor
10 dkg dióbél
kevés reszelt narancshéj
Elkészítés:
A tejet a neszkávéval összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a
tejszínt, a tojássárgákat és a málnadzsemet. Vaníliás cukorral, narancshéjjal
ízesítjük, és habosra keverjük. Előhűtött poharakba osztjuk, és apróra vágott
dióbelet keverünk bele.
Hozzávalók:
8 dl tej
0.5 dl méz
2 dl Unicum
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
1 citrom leve
2 dl ásványvíz
Elkészítés:
A hideg tejet a mézzel, a tojássárgákkal és az Unicummal
habosra turmixoljuk. Porcukorral, citromlével ízesítjük. Végül hozzáöntjük az
ásványvizet, és jól összekeverjük. Lehűtve poharakba töltjük, és
citromkarikákkal díszítjük a poharak szélét.
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1.5 dl méz
2 citrom
1.5 l víz
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát lereszeljük, majd a mézzel, a
citrom levével és a kikapart húsával addig turmixoljuk, míg a répa pépessé
válik. Ekkor hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. Jól lehűtve, előhűtött
poharakba töltjük, és kevés reszelt sárgarépával díszítjük.
Hozzávalók:
50 dkg alma
50 dkg zeller
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 csokor zellerlevél
1 l tej
Elkészítés:
A megtisztított zellert lereszeljük, az almát kisebb
szeletekre vágjuk, majd együtt turmixgépben pépesre keverjük. Hozzáadjuk a
cukrot, a tojássárgákat, a finomra vágott zellerlevelet, és a tejjel jól
összekeverjük. Előhűtött poharakban, jégkockával kínáljuk.
Hozzávalók:
2 kg paradicsom
1 csokor petrezselyemlevél
1 csokor zellerlevél
1 csokor metélőhagyma
1 citrom
2 evőkanál olívaolaj
só
Elkészítés:
A paradicsomot átpasszírozzuk, majd annyi vizet öntünk rá,
hogy 2 liter legyen. Beletesszük a finomra vágott zöldfűszereket. Sóval,
citromlével ízesítjük és hozzáadjuk az olajat. Alaposan összekeverjük vagy
turmixoljuk. Lehűtve különösen nyáron kitűnő üdítőital.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
2 csokor zellerlevél
1 csokor metélőhagyma
0.5 dl méz
1 dl gin
1 l víz
Elkészítés:
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, így könnyen
eltávolíthatjuk a héjukat. Negyedekre vágjuk és pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk
a finomra vágott zellerlevelet és metélőhagymát, valamint a mézet. Felengedjük
a vízzel, beleöntjük a gint, és simára keverjük. Jól lehűtve, üvegpoharakba
töltve kínáljuk. Mindegyik pohár ital tetejére zellerlevelet teszünk
díszítésül.
Hozzávalók:
35 dkg sűrített paradicsom
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csokor zellerlevél
1 citrom leve
1.2 l tej
Elkészítés:
A sűrített paradicsomot a tejszínnel és a tejjel
összeturmixoljuk. A citrom leszűrt levével és porcukorral ízesítjük, majd
beletesszük az apróra vágott zellerlevelet. Simára, habosra keverjük, és jól
lehűtjük.
Hozzávalók:
50 dkg sűrített paradicsom
5 dkg kristálycukor
1 citrom
1.5 l víz
só
Elkészítés:
A sűrített paradicsomot 3 dl vízzel összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citrom levét, majd a többi vizet, és simára
keverjük.
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
2 csokor metélőhagyma
1.5 l kefir
Elkészítés:
Az érett paradicsomok héját lehúzzuk (forró vízbe
mártjuk), majd húsát kisebb darabokra vágjuk, és turmixban pépesítjük.
Hozzáadjuk a finomra vágott metélőhagyma kétharmadát, majd a kefirt és simára
keverjük. A poharakba töltjük és az ital tetejét meghintjük a maradék
metélőhagymával.
Hozzávalók:
80 dkg ribizli
12 dkg porcukor
8 dl kefir
Elkészítés:
A ribizli kétharmadát a cukorral összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a kefirt, és simára keverjük. Jól lehűtve poharakba töltjük, majd
egyformán elosztva belekeverjük a maradék ribizlit.
Hozzávalók:
1 kg narancs
1 dl méz
1 narancs reszelt héja
1 l kefir
Elkészítés:
A narancsokat gerezdekre szedjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk
a mézet és a reszelt narancshéjat. Beleöntjük a kefirt, és jól összekeverjük.
Lehűtve kínáljuk.
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 csokor metélőhagyma
1 csokor petrezselyem
1.5 l joghurt
Elkészítés:
A répákat és a zellert lereszeljük. A finomra vágott
metélőhagymával és petrezselyemmel pépesre turmixoljuk. Végül hozzáöntjük a
joghurtot, és jól összekeverjük. Hűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
8 dl tej
12 dkg kakaópor
12 dkg porcukor
3 tojássárgája
0.5 dl méz
0.5 dl konyak
8 dkg reszelt csoki
Elkészítés:
A felforralt és lehűtött tejet a kakaóval simára keverjük.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, a mézet, a cukrot és habosra keverjük. Végül
beleöntjük a konyakot is, és előhűtött poharakba töltjük. Reszelt csokival
díszítjük.
Hozzávalók:
50 dkg csoki fagyi
1 l tej
0.5 dl konyak
3 dkg kakaópor
1 dl tejszín
Elkészítés:
A fagyit a langyos tejjel addig keverjük, amíg folyékony
állagú lesz. Hozzáadjuk a konyakot, a kakaót és simára keverjük. Végül
beleöntjük a tejszínt, és jól összekeverjük. Hűtve kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg vaníliaízű fagyi
10 dkg porcukor
1 dl tojáslikőr
1 l tej
Elkészítés:
A fagylaltot a tejjel turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot,
tojáslikőrt és jól összekeverjük. Hűtve kínáljuk.
Hozzávalók:
20 dkg meggyízű fagyi
2 dl meggylé
6 dl tej
1 citrom leve
1 dl méz
8 dkg porcukor
10 dkg meggy
rumaroma
Elkészítés:
A fagylaltot a meggylével turmixban folyékonnyá keverjük.
Hozzáadjuk a tejet, a citromlét, a mézet, és a cukrot, majd habosra keverjük.
Előhűtött poharakba töltjük a kimagozott meggyet, rátöltjük az italt, és 1 - 2
csepp rumaromával ízesítjük.
Hozzávalók:
80 dkg őszibarack
20 dkg őszibarackízű fagyi
15 dkg porcukor
5 dkg mandula
1 dl Triple Sec
2 dl tejszín
8 dl tej
Elkészítés:
A héjától megtisztított őszibarackot turmixoljuk.
Hozzáadjuk a porcukrot, a Triple Sec-et, a tejszínt, a tejet, majd simára
keverjük. Minden pohárba egy gombóc fagyit teszünk, rátöltjük a hideg turmixot,
és apróra vágott mandulával kínáljuk.
Hozzávalók:
80 dkg szilva
15 dkg porcukor
0.5 dl szilvapálinka
3 dl ásványvíz
1 l tej
Elkészítés:
Az érett gyümölcsöt kimagozzuk, pépesre turmixoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát, az ásványvizet, és a tejet, majd simára
keverjük.
Hozzávalók:
4 dl narancslé
4 dl tej
2 dl tejszín
5 tojássárgája
12 dkg porcukor
narancs szeletek
reszelt narancshéj
Elkészítés:
A narancslét a tojássárgákkal összeturmixoljuk,
porcukorral és narancshéjjal ízesítjük. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd
habosra keverjük. Jéghidegen kínáljuk. A poharak szélét narancskarikákkal díszítjük.
Hozzávalók:
1 kg meggy
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl Triple Sec
4 dl tejszín
6 dl tej
Elkészítés:
A kimagozott meggyet turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot
és a tojássárgákat. Triple Sec-kel ízesítjük, beleöntjük a tejszínt és a tejet,
majd alaposan összekeverjük.
Koktélok
A receptek egy személyre - egy pohár italra - szólnak.
Hozzávalók:
3 cl dry gin
3 cl narancslé
1 dl gyömbérital
Elkészítés:
A gint az átszűrt narancslével jól összerázzuk. A koktélos
pohárba 2 - 3 jégkockát teszünk, majd ráöntjük a koktélt. Gyömbéritallal
felöntjük, és szívószállal kínáljuk.
Hozzávalók:
5 cl dry gin
2 dkg porcukor
1 tojássárgája
fél citrom leve
1.5 dl szódavíz
Elkészítés:
A gint pohárba töltjük, hozzáöntjük az átszűrt
citromlevet, majd porcukorral és a tojássárgájával jól összekeverjük. Végül
jéghideg szódavízzel felengedjük.
Hozzávalók:
4 cl gin
1 cl száraz vermut
1 cl édes vermut
1 olajbogyó
Elkészítés:
Az italokat jól összekeverjük, majd koktélospohárba
szűrjük, és olajbogyóval díszítjük.
Hozzávalók:
5 cl dry gin
2 cl Cherry brandy
1 citrom leve
1 dl szódavíz
1 narancskarika
Elkészítés:
A gint és a cherry brandyt a citromlével jól összerázzuk.
Jégkockával félig megtöltött magas poharakba töltjük, hozzáadjuk a szódavizet,
és narancsszelettel díszítjük.
Hozzávalók:
5 cl dry gin
1 dl tonik
fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
A poharakba először a gint és a citromlét öntjük, jól
összekeverjük, majd felöntjük tonikkal. Végül beleszórjuk a reszelt
citromhéjat.
Hozzávalók:
5 cl whisky
3 dkg porcukor
3 cl narancslikőr
5 dkg friss idénygyümölcs
Elkészítés:
Borospohárba jégkockát teszünk, ráöntjük az italokat,
beleszórjuk a cukrot, jól megkeverjük és két - három féle, kockára vágott friss
gyümölccsel kínáljuk.
Hozzávalók:
6 cl whisky
4 cl forró víz
1 kockacukor
2 citromkarika
csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A kockacukrot a forró vízben feloldjuk, hozzáöntjük a whiskyt,
beletesszük a citromszeleteket és megszórjuk szerecsendióval.
Hozzávalók:
5 cl vodka
2 cl banánlikőr
2 cl citromlé
5 dkg banán
2 dkg porcukor
5 dkg tört jég
Elkészítés:
Az italokat, a citromlét és a cukrot összeöntjük,
hozzáadjuk a karikára vágott banánt, és az apróra tört jeget. 2 - 3 percig
keverjük, majd előhűtött koktélospohárba töltjük.
Hozzávalók:
3 cl vodka
3 cl csokilikőr
3 cl citromlé
Elkészítés:
Az italokat jól összekeverjük a szűrt citromlével, és
koktélospohárba töltjük.
Hozzávalók:
3 cl vodka
1.2 dl paradicsomlé
1 mokkáskanál Worchester-mártás
2 cl citromlé
1 csepp Tabasco
őrölt bors
só
Elkészítés:
Keverőedénybe öntjük a vodkát és a paradicsomlét.
Worchester-mártással, citromlével, Tabascoval és jóval ízesítjük.
Koktélospohárba szűrjük és megszórjuk őrölt borssal.
Hozzávalók:
3 cl vodka
2 cl Campari
2 cl fehér vermut
2 cl meggylikőr
1 meggyszem
Elkészítés:
Az italokat keverőpohárba öntjük, jól összekeverjük, majd
koktélospohárba szűrjük. Az ital tetejét meggyel díszítjük.
Hozzávalók:
5 cl rum
5 cl kávélikőr
1 dl ananászlé
1 dl kóla
fél citrom leve
Elkészítés:
A rumot, a kávélikőrt összekeverjük. Hozzáöntjük az
ananászlét és a citromlét, majd koktélospohárba szűrjük. Felöntjük a jéghideg
kólával, és ananászkarikával díszítve kínáljuk.
Hozzávalók:
3 cl rum
3 cl narancslé
3 cl grapefruitlé
1 cl brandy
Elkészítés:
A rumot a narancslével és a grapefruitlével összekeverjük,
majd hozzáöntjük a brandyt. Egy koktélospohárba 2 - 3 jégkockát teszünk, és
beleöntjük az italt.
Hozzávalók:
6 cl brandy
4 dkg porcukor
1 tojás
1 dl tej
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A brandyt összekeverjük a tojással és a porcukorral, majd
felöntjük a hideg tejjel. Koktélospohárba töltjük és megszórjuk
szerecsendióval.
Hozzávalók:
5 cl brandy
3 cl banánlikőr
fél citrom leve
1 dl szódavíz
Elkészítés:
A koktélospohárba 2 - 3 jégkockát teszünk és ráöntjük az
italokat. Citromlével ízesítjük, megkeverjük és felengedjük jéghideg
szódavízzel.
Hozzávalók:
3 cl Grand Marnier likőr
1 cl szilvapálinka
5 cl narancslé
1 citromszelet
Elkészítés:
Egy pezsgőspoharat félig megtöltjük tört jéggel. A likőrt,
a pálinkát és a narancslét összekeverjük, majd a pohárba töltjük.
Citromszelettel díszítjük.
Hozzávalók:
3 cl kávélikőr
3 cl vodka
0.5 dl tejszín
Elkészítés:
Keverőpohárban összekeverjük a likőrt és a vodkát, majd
hozzáadjuk a tejszínt. Koktélospohárba szűrjük, és jéghidegen kínáljuk.
Hozzávalók:
5 cl feketeribizli nektár
5 cl narancslé
5 cl grapefruitlé
2 csepp Agnostura
2 csepp citromlé
4 cl fehér rum
1.5 cl whisky
1.5 dl őszibaracklé
Elkészítés:
Keverőpohárban megkeverjük a rumot és a whiskyt, majd
felöntjük őszibaracklével.
Hozzávalók:
4 cl Tequila
2 cl Blue Curacao
1 dl feketeribizli nektár
citromlé
Elkészítés:
A hozzávalókat ebben a sorrendben keverőpohárba töltjük,
és jól megkeverjük.
Hozzávalók:
4 cl fehér rum
1 cl vodka
1.5 dl ananászlé
citromlé
Elkészítés:
Keverőpohárban megkeverjük, cukrozott szélű pohárban
kínáljuk.
Hozzávalók:
6 cl gin
2 cl édes vermut
1 dl grapefruitlé
Elkészítés:
Keverőpohárban megkeverjük, grapefruitszelettel díszítjük
a poharat.
Hozzávalók:
4 cl fehér rum
2 cl Blue Curacao
2 cl citromlé
1 dl narancslé
Elkészítés:
A rumot, Blue C-t és a citromlét jól összekeverjük, majd
felöntjük a narancslével. Citromkarikával díszítjük.
Hozzávalók:
5 cl gin
2 cl édes vermut
2 cl száraz vermut
1 dl almalé
Elkészítés:
Keverőpohárban jó alaposan összekeverjük, narancsszelettel
díszítjük.
Sorbetek
(ejtsd: szorbé) nem édesség, nem frissítő, nem fagylalt, hanem
alkoholtartalmánál fogva felkészíti a gyomrot egy kiadós, hosszú étkezésre. A
fehér húsok után a sötétebb vadhúsok előtt asztalra adott különlegesség. A
francia konyhaművészet remeke.
A receptek 4 személyre szólnak.
Hozzávalók:
20 dkg vaníliaízű fagyi
15 dkg sárgadinnye
5 dkg eper
1 dl tejszín
1 dl ananászlé
2 dl pezsgő
Elkészítés:
A sárgadinnyét kisebb kockákra, az eperszemeket négyfelé
vágjuk. A vaníliafagyit az ananászlével és a pezsgővel és a tejszínnel együtt
turmixgépben simára keverjük. Előhűtött talpas poharakba töltjük, majd
elosztjuk a sárgadinnye- és eperdarabokat. Jéghidegen kissé kásássá fagyasztva
tálaljuk.
Hozzávalók:
40 dkg alma
1 citrom
20 dkg vaníliaízű fagyi
2 dl száraz pezsgő
Elkészítés:
A megtisztított kisebb darabokra vágott almát a
citromszeletekkel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fagyit, a pezsgőt, majd addig
keverjük, míg krémszerűen sűrű lesz. Poharakba töltjük, és mélyhűtőben kásássá
dermesztjük.
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
2 dl ásványvíz
8 cl vodka
1 csipet gyömbér
1 csipet őrölt bors
1 csipet só
Elkészítés:
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, majd
turmixoljuk. Kevés sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük, majd az ásványvízzel
és a vodkával elkeverjük. Talpas poharakba töltjük, és kásássá dermesztjük.
Hozzávalók:
20 dkg citromízű fagyi
4 dl száraz pezsgő
0.5 dl mentalikőr
néhány mentalevél
Elkészítés:
A finomra vágott mentalevelet a fagyival simára keverjük,
majd hozzáadjuk a likőrt és a pezsgőt. Talpas poharakba töltjük, és kásásra
fagyasztva kínáljuk.
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
2 narancs
2 citrom
fél narancs reszelt héja
4 dl pezsgő
1 tojásfehérje
4 dl tokaji aszú
Elkészítés:
A cukrot 3 dl vízzel felforraljuk és kihűtjük. Hozzáadjuk
a narancsok, citromok átszűrt levét és a reszelt narancshéjat. Felengedjük
pezsgővel, letakarva kb. 1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, és kásássá
dermesztjük. Közben a tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és a
dermesztett sorbethez keverjük. Előhűtött poharakba szétosztjuk, és a tetejükre
kevés tokaji aszút öntünk.
Parfék
Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor
6 dl tej
2 tojássárgája
fél rúd vanília
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
Elkészítés:
A cukorra ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a tojássárgákat,
vaníliával ízesítjük, és állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
Finom szűrőn átszűrjük és kihűtjük, majd hozzákeverjük a porcukorral kemény
habbá vert tejszínt. Formába töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk. Ízlés
szerint tejszínhabbal díszíthetjük.
Hozzávalók:
25 dkg eper
3 dl tejszín
8 dkg porcukor
Elkészítés:
A megtisztított és megmosott epret áttörjük, vagy
turmixgépben pépesítjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük és
hozzákeverjük az epervelőt. Porcukorral hintett formákba töltjük, és
mélyhűtőben megfagyasztjuk. A formákból kiborítva tejszínhabbal és
eperszemekkel díszítjük.
Hozzávalók:
5 tojássárgája
14 dkg kristálycukor
fél rúd vanília
10 dkg étcsoki
5 dkg porcukor
2 dl tejszín
Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral simára keverjük, hozzáöntjük
a vaníliával felforralt tejet, és takaréklángon forráspontig melegítjük. A
tűzről levéve belekeverjük a felolvasztott csokit. Amikor kihűlt, hozzákeverjük
a porcukorral habbá vert tejszínt. Formákba öntjük és megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
4 banán
20 dkg porcukor
1 citrom
1 - 2 evőkanál cseresznyepálinka
2 dl tejszín
Elkészítés:
A banánt turmixoljuk. Hozzáadunk 15 dkg porcukrot, majd 3
dl hideg vízzel felengedjük. Citromlével és cseresznyepálinkával ízesítjük. A
hűtőben megdermesztjük, majd hozzákeverjük a porcukorral kemény habbá vert
tejszínt. Formákba töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
5 dl erős feketekávé
25 dkg porcukor
2 dl tejszín
Elkészítés:
A kihűlt kávéba beleteszünk 20 dkg porcukrot, és addig
kevergetjük, míg elolvad, majd mélyhűtőben félig megdermesztjük. Ekkor
hozzákeverjük a maradék porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formákba
töltjük és megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél narancs héja
1 citrom leve
4 narancs
5 dkg porcukor
2 dl tejszín
Elkészítés:
A kristálycukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk,
belekeverjük a narancshéjat, és citromlével ízesítjük. Szűrőn átszűrjük,
kihűtjük beletesszük a narancsok kipréselt levét, majd félig megdermesztjük.
Végül hozzákeverjük a porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formákba töltjük,
megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
40 ananászkonzerv
20 dkg porcukor
1 narancs leve
1 citrom leve
2 dl tejszín
Elkészítés:
Az ananász felét pépesítjük. Felöntjük 3 dl ananászlével,
hozzákeverjük a porcukrot és az apró darabokra vágott megmaradt ananászt. A
narancs és a citrom levével ízesítjük, majd félig megdermesztjük. Végül
hozzákeverjük a kevés cukorral kemény habbá vert tejszínt, és formákba töltve
megfagyasztjuk.
Fagylaltok
Hozzávalók:
5 dl tej
fél rúd vanília
4 tojássárgája
16 dkg cukor
Elkészítés:
A tejet a vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat a
cukorral jól kikeverjük, majd állandóan keverve hozzáöntjük a tejet.
Takaréklángon addig kevergetjük, míg kissé besűrűsödik, de nem forraljuk fel.
Amikor kihűlt, fagylaltgépbe tesszük, vagy mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
5 dl tej
fél rúd vanília
4 tojássárgája
18 dkg cukor
8 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és állandóan
kevergetve hozzáöntjük a tojássárgákkal simára kevert cukorhoz. A csokit apró
darabokra törjük, 2 dl forró vízben felolvasztjuk, és szűrőn keresztül a
vaníliás tejhez öntjük. Takaréklángon kevergetve kissé besűrítjük, de nem
forraljuk. Végül kihűtjük, majd fagyigépbe v. mélyhűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
8 dkg mogyoró
1 dkg vaj
5 dl tej
fél rúd vanília
22 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
Elkészítés:
A mogyorót sütőben megpörköljük, majd a héját
konyharuhával ledörzsöljük. 6 dkg kristálycukrot sárgára pirítunk,
hozzákeverjük a mogyorót, és vékonyan kivajazott tányérra öntjük. Amikor a
mogyoró kihűlt, finomra őröljük vagy mozsárban megtörjük. A tejet a
vaníliarúddal felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáöntjük a cukorral
simára kevert tojássárgákat. Közepes tűzön felforraljuk, belekeverjük a
mogyorót, és kihűtjük. Fagyigépbe vagy mélyhűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
5 dl tej
fél rúd vanília
4 tojássárgája
18 dkg cukor
Elkészítés:
A vaníliával felforralt tejet hozzáöntjük a 10 dkg
cukorral simára kevert tojássárgákhoz, és állandóan keverve forráspontig
melegítjük. Amikor kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről. 8 dkg kristálycukrot
aranysárgára pirítunk, hozzáadunk 1 dl vizet, mézsűrűségűre főzzük, a vaníliás
alapkrémhez keverjük, majd kihűtjük. Fagyigépben vagy mélyhűtőben fagyasztjuk.
Hozzávalók:
8 dkg tisztított mandula
5 dl tej
5 tojássárgája
16 dkg cukor
fél rúd vanília
Elkészítés:
A lehéjazott mandulát megdaráljuk. A tejet a vaníliával
felforraljuk, beletesszük a mandulát. A tojássárgákat cukorral simára keverjük,
hozzáöntjük a felforralt tejet. Takaréklángon állandóan kevergetve forrpontig
hevítjük. Amikor kissé besűrűsödött levesszük a tűzről, átszűrjük és kihűtjük.
Fagyigépben vagy mélyhűtőben fagyasztjuk.
Hozzávalók:
8 dkg dióbél
4 tojássárgája
5 dl tej
fél rúd vanília
16 dkg cukor
1 - 2 evőkanál rum
Elkészítés:
A dióbelet sütőben megpirítjuk, megdaráljuk. A
tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a vaníliával felforralt
tejet, forrpontig melegítjük. Belekeverjük a diót, rummal ízesítjük, kihűtjük,
majd megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
5 tojássárgája
18 dkg cukor
fél rúd vanília
5 dl tej
15 dkg gesztenyemassza
1-2 evőkanál rum
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral simára keverjük, hozzáöntjük a
vaníliával felforralt tejet, és állandóan kevergetve forrpontig hevítjük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a gesztenyemasszát, és rummal ízesítjük. Finom
szűrőn átszűrjük, kihűtjük és megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
6 tojássárgája
18 dkg cukor
fél rúd vanília
2 dl tejszín
1 dl feketekávé
Elkészítés:
A cukrot a tojássárgákkal simára keverjük. Hozzáöntjük a
vaníliás tejet, és habverővel állandóan kevergetjük forrpontig. Beleöntjük a
tejszínt és az erős feketekávét. Végül kihűtjük és megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
5 dl tej
14 dkg cukor
4 tojássárgája
10 dkg cukrozott gyümölcs
2 dkg cukrozott narancshéj
2 dkg mazsola
1-2 evőkanál rum
negyed rúd vanília
kevés piros ételfesték
Elkészítés:
A cukrozott gyümölcsöt és narancshéjat, valamint a
mazsolát rumba áztatjuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, majd állandóan
kevergetve hozzáöntjük a cukorral simára kevert tojássárgájához. Közepes tűzön
forrpontig melegítjük, majd belekeverjük a rumba áztatott gyümölcsöket, és
kevés ételfestékkel halvány rózsaszínűre festjük. Kihűtjük, fagyigépben vagy
mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
25 dkg ribizli
22 dkg cukor
fél citrom leve
1 dl tejszín
Elkészítés:
A ribizlit turmixoljuk. A cukorból 3 dl vízzel szirupot
főzünk, kihűtjük és belekeverjük az áttört ribizlit. Citromlével ízesítjük,
majd belekeverjük az 5 dkg cukorral kemény habbá vert tejszínt, végül
mélyhűtőben fagyasztjuk.
Hozzávalók:
30 dkg eper
20 dkg porcukor
fél citrom leve
Elkészítés:
Az epret turmixoljuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy 5
dl mennyiséget kapjunk. Porcukorral és citromlével ízesítjük. Amikor a porcukor
feloldódott mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Hozzávalók:
22 dkg kristálycukor
3 citrom
2 citrom leve
1 tojásfehérje
Elkészítés:
A kristálycukrot 5 dl vízzel felmelegítjük, hozzátesszük a
vékony karikára vágott citromokat és az átszűrt citromlevet. Letakarva másfél
óráig állni hagyjuk, majd átszűrjük, és a mélyhűtőben félig megfagyasztjuk.
Hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét, és mélyhűtőbe visszatéve tovább
fagyasztjuk.
Tartalomjegyzék
Bólék...................................... 0
Barackbólé............................................ 0
Citrombólé............................................ 0
Eperbólé................................................ 0
Málnabólé............................................. 0
Őszibarackbólé..................................... 0
Ünnepi rózsabólé.................................. 0
Téli bólé................................................ 0
Dinnyebólé............................................ 0
Bólé vegyes gyümölcsökből............... 0
Meggybólé............................................ 0
Alkoholmentes meggybólé.................. 0
Turmixok............................... 0
Almaturmix........................................... 0
Kiviturmix............................................. 0
Piros turmix.......................................... 0
Őszibarackturmix................................. 0
Eperturmix............................................ 0
Málnás limonádéturmix....................... 0
Chartreuse - banánturmix.................... 0
Pikáns banánturmix.............................. 0
Birsturmix............................................. 0
Afrikaturmix......................................... 0
Narancs-rum turmix............................. 0
Délibáb turmix...................................... 0
Téli turmix............................................ 0
Diabéta turmix...................................... 0
Mokkaturmix........................................ 0
Unicumturmix...................................... 0
Sárgarépaturmix................................... 0
Trubadúr turmix................................... 0
Ízes paradicsomital............................... 0
Zelleres paradicsomital........................ 0
Tejszínes paradicsomital..................... 0
Téli paradicsom ivólé........................... 0
Paradicsomos kefírturmix.................... 0
Ribizlis kefírturmix.............................. 0
Narancsos kefírturmix......................... 0
Zöldséges joghurtturmix...................... 0
Kakaós tejturmix.................................. 0
Csokoládés tejturmix........................... 0
Vaníliás tejturmix................................. 0
Meggyes tejturmix............................... 0
Melba tejturmix.................................... 0
Szilvás tejturmix................................... 0
Ámor tejturmix..................................... 0
Tejszínes meggyturmix........................ 0
Koktélok............................... 0
Buldog koktél....................................... 0
Golden koktél....................................... 0
Martini koktél....................................... 0
Singapore koktél................................... 0
Gin és tonik........................................... 0
Whisky koktél....................................... 0
Forró whisky koktél............................. 0
Chiquita................................................. 0
Ninocska koktél.................................... 0
Bloody Mary......................................... 0
Maxim................................................... 0
Playboy koktél...................................... 0
Florida koktél........................................ 0
Brandy tojással..................................... 0
Banánkoktél.......................................... 0
Grand Marnier koktél........................... 0
Cappuccino koktél................................ 0
Pink Panther.......................................... 0
Popeye................................................... 0
Zorro álarca........................................... 0
Kuna Matata......................................... 0
Indiana Jones........................................ 0
Krokodilszem....................................... 0
Kísértés.................................................. 0
Sorbetek................................ 0
Susanne................................................. 0
Citrom-alma.......................................... 0
Paradicsom............................................ 0
Menta-citrom........................................ 0
Narancs-citrom..................................... 0
Parfék.................................... 0
Vanília................................................... 0
Eper....................................................... 0
Csokoládé.............................................. 0
Banán..................................................... 0
Kávé...................................................... 0
Narancs.................................................. 0
Ananász................................................. 0
Fagylaltok........................... 0
Vanília................................................... 0
Csokoládé.............................................. 0
Mogyoró................................................ 0
Karamell................................................ 0
Mandula................................................ 0
Dió......................................................... 0
Gesztenye.............................................. 0
Kávé...................................................... 0
Puncs..................................................... 0
Tejszínes-ribizli.................................... 0
Eper....................................................... 0
Citrom................................................... 0
Tartalomjegyzék................. 0
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése