2020. szeptember 21., hétfő

hűsítő italok

 

Szövegdoboz: Jhely Ujhely <ujhely@drotposta.hu>Szövegdoboz: HŰSÍTŐ ITALOK,
HŰSÍTŐK,
JEGES CSEMEGÉK

Bólék

A receptek 6 - 8 személyre szólnak.

Hozzávalók:


40 dkg kajszibarack

15 dkg porcukor

5 dl száraz fehérbor

7 dl félédes pezsgő

0.5 dl baracklikőr


Elkészítés:

A megtisztított és kimagozott barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve egy üvegtálba tesszük. Annyi fehérbort öntünk rá, hogy ellepje, majd lefedve egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül a fogyasztás előtt öntjük rá a maradék fehérbort, a pezsgőt és a baracklikőrt. Óvatosan összekeverjük, és előhűtött poharakba töltjük.

Hozzávalók:


4 citrom

12 dkg kockacukor

7 dl száraz pezsgő

7 dl száraz fehérbor


Elkészítés:

A megtisztított citromokat karikákra vágjuk. Egy üvegtálat a citromkarikák felével kibélelünk és rászórjuk a kockacukrot, majd lefedjük a többi citromkarikával. Letakarva állni hagyjuk, amíg a cukor felszívja a citrom- levet. A bóléhoz ezt a cukrot kell felhasználni és nem a citromszeleteket. Bóléstálba vagy más üvegtálba öntjük a pezsgőt és a bort, majd a citromos kockacukrot beletesszük, és addig keverjük, míg elolvad. Jól lehűtve poharakba töltjük, és citromkarikával díszítve kínáljuk.

Hozzávalók:


50 dkg eper

15 dkg porcukor

7 dl édes pezsgő

7 dl édes fehérbor


Elkészítés:

A félbe és negyedekre vágott epret és a porcukrot rétegenként beletesszük egy bóléstálba, majd lefedve 2 - 3 órát állni hagyjuk. Ráöntjük a bort és a pezsgőt, és azonnal poharakba töltve kínáljuk.

Hozzávalók:


40 dkg málna

12 dkg porcukor

5 dl félédes vörösbor

7 dl vörös pezsgő

0.5 dl málnaszörp


Elkészítés:

A jól megmosott málnát porcukorral rétegezve 2 - 3 órán át lefedve állni hagyjuk. Hozzáöntjük a bort, a pezsgőt, és a málnaszörpöt, majd óvatosan összekeverjük, és jól lehűtve poharakba töltjük.

Hozzávalók:


60 dkg őszibarack

15 dkg porcukor

5 dl száraz fehérbor

7 dl félédes pezsgő

0.5 dl őszibaracklikőr


Elkészítés:

A friss gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, majd a mag körül lévő részt kivágjuk, mert keserű szokott lenni. A barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve üvegtálba tesszük. Annyi bort öntünk rá, hogy ellepje majd hűtőszekrényben lefedve egy napig állni hagyjuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt öntjük rá a maradék bort és a pezsgőt, végül hozzákeverjük az őszibaracklikőrt is. Jól lehűtve tálaljuk.

Hozzávalók:


10 dkg rózsaszirom

12 dkg porcukor

5 dl félédes fehérbor

5 dl félédes vörösbor

5 dl édes pezsgő


Elkészítés:

A frissben szedett rózsaszirmokat megtisztítjuk, levágjuk róluk a fehéres vagy sárgás részeket, majd üveg- tálba tesszük és megszórjuk porcukorral. 15 - 20 perc múlva ráöntünk 5 dl fehérbort, és letakarva 1 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. A rózsaszirmokat szűrőkanállal kiszedjük, majd a rózsaillatú borhoz hozzá- öntjük a jól lehűtött vörösbort és a pezsgőt. Gyorsan kell felszolgálni, mert a rózsaillat nem tartós. Tálaláskor minden pohárba 1 - 1 rózsaszirmot teszünk.

Hozzávalók:


40 dkg őszibarackbefőtt

1 doboz ananászkonzerv

2 narancs

1 citrom

1 dl konyak

1 dl Triple Sec

1 l száraz fehérbor

7 dl száraz pezsgő.


Elkészítés:

A barackokat kockára vágjuk, és levükkel együtt bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és felöntjük a borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt hozzáöntjük a pezsgőt.

Hozzávalók:


1 kg sárgadinnyehús

1 dl konyak

1 dl rum

1 dl Triple Sec

7 dl száraz fehérbor

7 dl száraz pezsgő

3 dl ásványvíz


Elkészítés:

A sárgadinnye húsát kockákra vágjuk, és bóléstálba tesszük. Ráöntjük a konyakot, a rumot és Triple Sec-et. Letakarva 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd ráöntjük a bort, és visszatesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt hozzáöntjük a jól lehűtött pezsgőt és az ásványvizet.

Hozzávalók:


20 dkg meggybefőtt

20 dkg őszibarackbefőtt

15 dkg eper

15 dkg ribizli

1 dl konyak

1 dl Maraschino likőr

7 dl száraz fehérbor

7 dl száraz pezsgő


Elkészítés:

A befőtteket bóléstálban összekeverjük, hozzáadjuk a ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, a likőrt és a bort, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a lehűtött pezsgővel.

Hozzávalók:


80 dkg meggy

15 dkg porcukor

1 dl rum

7 dl száraz vörösbor

7 dl száraz vörös pezsgő

fahéj

szegfűszeg


Elkészítés:

A fahéjat és a szegfűszeget 2 dl vízben takaréklángon kb. 30 percig főzzük. A megmosott, kimagozott meggyet bólés- tálba tesszük, összekeverjük a porcukorral és a rummal, majd lefedve 2 - 3 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt rászűrjük a fűszerkivonatot, majd felöntjük a borral és a pezsgővel.

Hozzávalók:


1 kg meggy

2 dl méz

1 citrom

1 l ásványvíz

2 cl rumaroma


Elkészítés:

A megmosott, kimagozott meggyet turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd rumaromával ízesítjük, végül belekeverjük az ásványvizet is. Jól lehűtve kínáljuk.

Turmixok

A receptek kb. 6 személyre szólnak.

Hozzávalók:


80 dkg alma

15 dkg kristálycukor

2 citrom

1.5 l víz


Elkészítés:

Az almát kicsumázzuk, majd hámozatlanul cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a citromok levét, a cukrot és a vizet, majd turmixgépben pépessé keverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, mert hamar elszíneződik.

Hozzávalók:


80 dkg kivi

1 dl méz

fél citrom héja

1.5 l tej

őrölt fahéj


Elkészítés:

A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet és simára keverjük.

Hozzávalók:


40 dkg cseresznye

40 dkg meggy

1 dl méz

1.2 l víz


Elkészítés:

A kimagozott cseresznyét és meggyet a mézzel összeturmixoljuk, majd felengedjük a vízzel, és simára keverjük. Frissen, közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el!

Hozzávalók:


80 dkg őszibarack

10 dkg porcukor

1 tasak vanília cukor

1 citrom

1.2 l tej


Elkészítés:

Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a teje. Simára keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött poharakban kínáljuk.

Hozzávalók:


50 dkg eper

1 dl méz

1 dl tejszín

1.4 l tej


Elkészítés:

Az epret a mézzel összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a felforralt és kihűtött tejet, valamint a tejszínt és simára keverjük.

Hozzávalók:


20 dkg málna

2 dl málnaszörp

5 citrom

2 l ásványvíz


Elkészítés:

A málnaszörpöt és a citromok levét összekeverjük, majd közvetlenül fogyasztás előtt felengedjük a jól lehűtött ásványvízzel. Poharakba töltjük, és mindegyikbe teszünk néhány szem friss málnát.

Hozzávalók:


60 dkg banán

1 doboz ananászkonzerv

20 dkg porcukor

1 tojássárgája

3 dl ananászlé

4 dl tejszín

1 dl Chartreuse likőr


Elkészítés:

A banánt karikára, az ananászt kisebb darabokra vágjuk, és turmixban pépesre keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, majd beleöntve az ananász levét a tejszínt és a likőrt simára keverjük. Lehűtve fogyasztjuk.

Hozzávalók:


40 dkg banán

1 dl méz

20 dkg alma

4 dl kefir

1 citrom

1 l tej


Elkészítés:

A banánt és az almát turmixban pépessé keverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd a kefirrel és a tejjel habosra keverjük. Hűtve fogyasztjuk.

Hozzávalók:


80 dkg birsalma

20 dkg narancs

15 dkg porcukor

1 dl cseresznyepálinka

1 l tej


Elkészítés:

A megtisztított birsalmát szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel a turmixban pépesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát és a maradék tejet, majd jól összekeverjük.

Hozzávalók:


70 dkg narancs

30 dkg banán

15 dkg porcukor

2 dkg kakaó

4 dl tejszín

6 dl tej

1 dl kakaólikőr

1 tojássárgája

5 dkg reszelt csoki


Elkészítés:

A gerezdekre szedett narancsot és a karikákra vágott banánt a porcukorral és a kakaóval turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, a tejet, a kakaólikőrt és a tojássárgáját. Jól összekeverjük, majd jéghidegen poharakba töltjük és megszórjuk csokireszelékkel.

Hozzávalók:


60 dkg narancs

3 tojássárgája

15 dkg porcukor

1 dl rum

1 l tej


Elkészítés:

A gerezdekre szedett narancsot a tojássárgákkal, a porcukorral és a rummal simára turmixoljuk. Felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Hűtve fogyasztjuk.

Hozzávalók:


30 dkg citrom

40 dkg narancs

12 dkg ananász

2 dl őszibaracklé ( lehet befőtt leve is)

3 dl ananászlé

5 dl ásványvíz

rumaroma


Elkészítés:

A turmix elkészítéséhez frissen facsart citrom- és narancslevet használunk. A kipréselt gyümölcslét az ásványvízzel, a barack és az ananász levével, néhány csepp rumaromával összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és apró kockákra vágott ananászt teszünk bele.

Hozzávalók:


20 dkg narancs

20 dkg banán

20 dkg alma

20 dkg grépfruit

1 dl méz

1 citrom

1.5 l tej


Elkészítés:

A megtisztított narancsot gerezdekre szedjük, a banánt karikákra, az almát szeletekre vágjuk. A grépfruit fehér hártyáit eltávolítjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. Az összes gyümölcsöt a mézzel és a citrom levével pépessé turmixoljuk. Végül beleöntjük a tejet, és simára keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.

Hozzávalók:


40 dkg alma

5 dl citromlé

5 dl tea

rumaroma


Elkészítés:

A citromlét a reszelt almával simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a jól lehűtött teafőzetet, és ízlés szerint rumaromával ízesítjük.

Hozzávalók:


6 dl tej

5 dkg neszkávé

10 dkg málnadzsem

2 dl tejszín

4 tojássárgája

1 tasak vaníliacukor

10 dkg dióbél

kevés reszelt narancshéj


Elkészítés:

A tejet a neszkávéval összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgákat és a málnadzsemet. Vaníliás cukorral, narancshéjjal ízesítjük, és habosra keverjük. Előhűtött poharakba osztjuk, és apróra vágott dióbelet keverünk bele.

Hozzávalók:


8 dl tej

0.5 dl méz

2 dl Unicum

2 tojássárgája

8 dkg porcukor

1 citrom leve

2 dl ásványvíz


Elkészítés:

A hideg tejet a mézzel, a tojássárgákkal és az Unicummal habosra turmixoljuk. Porcukorral, citromlével ízesítjük. Végül hozzáöntjük az ásványvizet, és jól összekeverjük. Lehűtve poharakba töltjük, és citromkarikákkal díszítjük a poharak szélét.

Hozzávalók:


50 dkg sárgarépa

1.5 dl méz

2 citrom

1.5 l víz


Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát lereszeljük, majd a mézzel, a citrom levével és a kikapart húsával addig turmixoljuk, míg a répa pépessé válik. Ekkor hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. Jól lehűtve, előhűtött poharakba töltjük, és kevés reszelt sárgarépával díszítjük.

Hozzávalók:


50 dkg alma

50 dkg zeller

15 dkg porcukor

3 tojássárgája

1 csokor zellerlevél

1 l tej


Elkészítés:

A megtisztított zellert lereszeljük, az almát kisebb szeletekre vágjuk, majd együtt turmixgépben pépesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a finomra vágott zellerlevelet, és a tejjel jól összekeverjük. Előhűtött poharakban, jégkockával kínáljuk.

Hozzávalók:


2 kg paradicsom

1 csokor petrezselyemlevél

1 csokor zellerlevél

1 csokor metélőhagyma

1 citrom

2 evőkanál olívaolaj


Elkészítés:

A paradicsomot átpasszírozzuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy 2 liter legyen. Beletesszük a finomra vágott zöldfűszereket. Sóval, citromlével ízesítjük és hozzáadjuk az olajat. Alaposan összekeverjük vagy turmixoljuk. Lehűtve különösen nyáron kitűnő üdítőital.

Hozzávalók:


1 kg paradicsom

2 csokor zellerlevél

1 csokor metélőhagyma

0.5 dl méz

1 dl gin

1 l víz


Elkészítés:

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héjukat. Negyedekre vágjuk és pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevelet és metélőhagymát, valamint a mézet. Felengedjük a vízzel, beleöntjük a gint, és simára keverjük. Jól lehűtve, üvegpoharakba töltve kínáljuk. Mindegyik pohár ital tetejére zellerlevelet teszünk díszítésül.

Hozzávalók:


35 dkg sűrített paradicsom

2 dl tejszín

10 dkg porcukor

1 csokor zellerlevél

1 citrom leve

1.2 l tej


Elkészítés:

A sűrített paradicsomot a tejszínnel és a tejjel összeturmixoljuk. A citrom leszűrt levével és porcukorral ízesítjük, majd beletesszük az apróra vágott zellerlevelet. Simára, habosra keverjük, és jól lehűtjük.

Hozzávalók:


50 dkg sűrített paradicsom

5 dkg kristálycukor

1 citrom

1.5 l víz


Elkészítés:

A sűrített paradicsomot 3 dl vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citrom levét, majd a többi vizet, és simára keverjük.

Hozzávalók:


50 dkg paradicsom

2 csokor metélőhagyma

1.5 l kefir


Elkészítés:

Az érett paradicsomok héját lehúzzuk (forró vízbe mártjuk), majd húsát kisebb darabokra vágjuk, és turmixban pépesítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott metélőhagyma kétharmadát, majd a kefirt és simára keverjük. A poharakba töltjük és az ital tetejét meghintjük a maradék metélőhagymával.

Hozzávalók:


80 dkg ribizli

12 dkg porcukor

8 dl kefir


Elkészítés:

A ribizli kétharmadát a cukorral összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kefirt, és simára keverjük. Jól lehűtve poharakba töltjük, majd egyformán elosztva belekeverjük a maradék ribizlit.

Hozzávalók:


1 kg narancs

1 dl méz

1 narancs reszelt héja

1 l kefir


Elkészítés:

A narancsokat gerezdekre szedjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk a mézet és a reszelt narancshéjat. Beleöntjük a kefirt, és jól összekeverjük. Lehűtve kínáljuk.

Hozzávalók:


20 dkg sárgarépa

20 dkg fehérrépa

5 dkg zellergumó

1 csokor metélőhagyma

1 csokor petrezselyem

1.5 l joghurt


Elkészítés:

A répákat és a zellert lereszeljük. A finomra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel pépesre turmixoljuk. Végül hozzáöntjük a joghurtot, és jól összekeverjük. Hűtve fogyasztjuk.

Hozzávalók:


8 dl tej

12 dkg kakaópor

12 dkg porcukor

3 tojássárgája

0.5 dl méz

0.5 dl konyak

8 dkg reszelt csoki


Elkészítés:

A felforralt és lehűtött tejet a kakaóval simára keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a mézet, a cukrot és habosra keverjük. Végül beleöntjük a konyakot is, és előhűtött poharakba töltjük. Reszelt csokival díszítjük.

Hozzávalók:


50 dkg csoki fagyi

1 l tej

0.5 dl konyak

3 dkg kakaópor

1 dl tejszín


Elkészítés:

A fagyit a langyos tejjel addig keverjük, amíg folyékony állagú lesz. Hozzáadjuk a konyakot, a kakaót és simára keverjük. Végül beleöntjük a tejszínt, és jól összekeverjük. Hűtve kínáljuk.

Hozzávalók:


50 dkg vaníliaízű fagyi

10 dkg porcukor

1 dl tojáslikőr

1 l tej


Elkészítés:

A fagylaltot a tejjel turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, tojáslikőrt és jól összekeverjük. Hűtve kínáljuk.

Hozzávalók:


20 dkg meggyízű fagyi

2 dl meggylé

6 dl tej

1 citrom leve

1 dl méz

8 dkg porcukor

10 dkg meggy

rumaroma


Elkészítés:

A fagylaltot a meggylével turmixban folyékonnyá keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a citromlét, a mézet, és a cukrot, majd habosra keverjük. Előhűtött poharakba töltjük a kimagozott meggyet, rátöltjük az italt, és 1 - 2 csepp rumaromával ízesítjük.

Hozzávalók:


80 dkg őszibarack

20 dkg őszibarackízű fagyi

15 dkg porcukor

5 dkg mandula

1 dl Triple Sec

2 dl tejszín

8 dl tej


Elkészítés:

A héjától megtisztított őszibarackot turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a Triple Sec-et, a tejszínt, a tejet, majd simára keverjük. Minden pohárba egy gombóc fagyit teszünk, rátöltjük a hideg turmixot, és apróra vágott mandulával kínáljuk.

Hozzávalók:


80 dkg szilva

15 dkg porcukor

0.5 dl szilvapálinka

3 dl ásványvíz

1 l tej


Elkészítés:

Az érett gyümölcsöt kimagozzuk, pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát, az ásványvizet, és a tejet, majd simára keverjük.

Hozzávalók:


4 dl narancslé

4 dl tej

2 dl tejszín

5 tojássárgája

12 dkg porcukor

narancs szeletek

reszelt narancshéj


Elkészítés:

A narancslét a tojássárgákkal összeturmixoljuk, porcukorral és narancshéjjal ízesítjük. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd habosra keverjük. Jéghidegen kínáljuk. A poharak szélét narancskarikákkal díszítjük.

Hozzávalók:


1 kg meggy

15 dkg porcukor

2 tojássárgája

1 dl Triple Sec

4 dl tejszín

6 dl tej


Elkészítés:

A kimagozott meggyet turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat. Triple Sec-kel ízesítjük, beleöntjük a tejszínt és a tejet, majd alaposan összekeverjük.

Koktélok

A receptek egy személyre - egy pohár italra - szólnak.

Hozzávalók:


3 cl dry gin

3 cl narancslé

1 dl gyömbérital


Elkészítés:

A gint az átszűrt narancslével jól összerázzuk. A koktélos pohárba 2 - 3 jégkockát teszünk, majd ráöntjük a koktélt. Gyömbéritallal felöntjük, és szívószállal kínáljuk.

Hozzávalók:


5 cl dry gin

2 dkg porcukor

1 tojássárgája

fél citrom leve

1.5 dl szódavíz


Elkészítés:

A gint pohárba töltjük, hozzáöntjük az átszűrt citromlevet, majd porcukorral és a tojássárgájával jól összekeverjük. Végül jéghideg szódavízzel felengedjük.

Hozzávalók:


4 cl gin

1 cl száraz vermut

1 cl édes vermut

1 olajbogyó


Elkészítés:

Az italokat jól összekeverjük, majd koktélospohárba szűrjük, és olajbogyóval díszítjük.

Hozzávalók:


5 cl dry gin

2 cl Cherry brandy

1 citrom leve

1 dl szódavíz

1 narancskarika


Elkészítés:

A gint és a cherry brandyt a citromlével jól összerázzuk. Jégkockával félig megtöltött magas poharakba töltjük, hozzáadjuk a szódavizet, és narancsszelettel díszítjük.

Hozzávalók:


5 cl dry gin

1 dl tonik

fél citrom leve és reszelt héja


Elkészítés:

A poharakba először a gint és a citromlét öntjük, jól összekeverjük, majd felöntjük tonikkal. Végül beleszórjuk a reszelt citromhéjat.

Hozzávalók:


5 cl whisky

3 dkg porcukor

3 cl narancslikőr

5 dkg friss idénygyümölcs


Elkészítés:

Borospohárba jégkockát teszünk, ráöntjük az italokat, beleszórjuk a cukrot, jól megkeverjük és két - három féle, kockára vágott friss gyümölccsel kínáljuk.

Hozzávalók:


6 cl whisky

4 cl forró víz

1 kockacukor

2 citromkarika

csipetnyi őrölt szerecsendió


Elkészítés:

A kockacukrot a forró vízben feloldjuk, hozzáöntjük a whiskyt, beletesszük a citromszeleteket és megszórjuk szerecsendióval.

Hozzávalók:


5 cl vodka

2 cl banánlikőr

2 cl citromlé

5 dkg banán

2 dkg porcukor

5 dkg tört jég


Elkészítés:

Az italokat, a citromlét és a cukrot összeöntjük, hozzáadjuk a karikára vágott banánt, és az apróra tört jeget. 2 - 3 percig keverjük, majd előhűtött koktélospohárba töltjük.

Hozzávalók:


3 cl vodka

3 cl csokilikőr

3 cl citromlé


Elkészítés:

Az italokat jól összekeverjük a szűrt citromlével, és koktélospohárba töltjük.

Hozzávalók:


3 cl vodka

1.2 dl paradicsomlé

1 mokkáskanál Worchester-mártás

2 cl citromlé

1 csepp Tabasco

őrölt bors


Elkészítés:

Keverőedénybe öntjük a vodkát és a paradicsomlét. Worchester-mártással, citromlével, Tabascoval és jóval ízesítjük. Koktélospohárba szűrjük és megszórjuk őrölt borssal.

Hozzávalók:


3 cl vodka

2 cl Campari

2 cl fehér vermut

2 cl meggylikőr

1 meggyszem


Elkészítés:

Az italokat keverőpohárba öntjük, jól összekeverjük, majd koktélospohárba szűrjük. Az ital tetejét meggyel díszítjük.

Hozzávalók:


5 cl rum

5 cl kávélikőr

1 dl ananászlé

1 dl kóla

fél citrom leve


Elkészítés:

A rumot, a kávélikőrt összekeverjük. Hozzáöntjük az ananászlét és a citromlét, majd koktélospohárba szűrjük. Felöntjük a jéghideg kólával, és ananászkarikával díszítve kínáljuk.

Hozzávalók:


3 cl rum

3 cl narancslé

3 cl grapefruitlé

1 cl brandy


Elkészítés:

A rumot a narancslével és a grapefruitlével összekeverjük, majd hozzáöntjük a brandyt. Egy koktélospohárba 2 - 3 jégkockát teszünk, és beleöntjük az italt.

Hozzávalók:


6 cl brandy

4 dkg porcukor

1 tojás

1 dl tej

őrölt szerecsendió


Elkészítés:

A brandyt összekeverjük a tojással és a porcukorral, majd felöntjük a hideg tejjel. Koktélospohárba töltjük és megszórjuk szerecsendióval.

Hozzávalók:


5 cl brandy

3 cl banánlikőr

fél citrom leve

1 dl szódavíz


Elkészítés:

A koktélospohárba 2 - 3 jégkockát teszünk és ráöntjük az italokat. Citromlével ízesítjük, megkeverjük és felengedjük jéghideg szódavízzel.

Hozzávalók:


3 cl Grand Marnier likőr

1 cl szilvapálinka

5 cl narancslé

1 citromszelet


Elkészítés:

Egy pezsgőspoharat félig megtöltjük tört jéggel. A likőrt, a pálinkát és a narancslét összekeverjük, majd a pohárba töltjük. Citromszelettel díszítjük.

Hozzávalók:


3 cl kávélikőr

3 cl vodka

0.5 dl tejszín


Elkészítés:

Keverőpohárban összekeverjük a likőrt és a vodkát, majd hozzáadjuk a tejszínt. Koktélospohárba szűrjük, és jéghidegen kínáljuk.

Hozzávalók:


5 cl feketeribizli nektár

5 cl narancslé

5 cl grapefruitlé

2 csepp Agnostura

2 csepp citromlé


Elkészítés:

A hozzávalókat keverőpohárba töltjük, és jól összekeverjük.

Hozzávalók:


4 cl fehér rum

1.5 cl whisky

1.5 dl őszibaracklé


Elkészítés:

Keverőpohárban megkeverjük a rumot és a whiskyt, majd felöntjük őszibaracklével.

Hozzávalók:


4 cl Tequila

2 cl Blue Curacao

1 dl feketeribizli nektár

citromlé


Elkészítés:

A hozzávalókat ebben a sorrendben keverőpohárba töltjük, és jól megkeverjük.

Hozzávalók:


4 cl fehér rum

1 cl vodka

1.5 dl ananászlé

citromlé


Elkészítés:

Keverőpohárban megkeverjük, cukrozott szélű pohárban kínáljuk.

Hozzávalók:


6 cl gin

2 cl édes vermut

1 dl grapefruitlé


Elkészítés:

Keverőpohárban megkeverjük, grapefruitszelettel díszítjük a poharat.

Hozzávalók:


4 cl fehér rum

2 cl Blue Curacao

2 cl citromlé

1 dl narancslé


Elkészítés:

A rumot, Blue C-t és a citromlét jól összekeverjük, majd felöntjük a narancslével. Citromkarikával díszítjük.

Hozzávalók:


5 cl gin

2 cl édes vermut

2 cl száraz vermut

1 dl almalé


Elkészítés:

Keverőpohárban jó alaposan összekeverjük, narancsszelettel díszítjük.

Sorbetek

(ejtsd: szorbé) nem édesség, nem frissítő, nem fagylalt, hanem alkoholtartalmánál fogva felkészíti a gyomrot egy kiadós, hosszú étkezésre. A fehér húsok után a sötétebb vadhúsok előtt asztalra adott különlegesség. A francia konyhaművészet remeke.

A receptek 4 személyre szólnak.

Hozzávalók:


20 dkg vaníliaízű fagyi

15 dkg sárgadinnye

5 dkg eper

1 dl tejszín

1 dl ananászlé

2 dl pezsgő


Elkészítés:

A sárgadinnyét kisebb kockákra, az eperszemeket négyfelé vágjuk. A vaníliafagyit az ananászlével és a pezsgővel és a tejszínnel együtt turmixgépben simára keverjük. Előhűtött talpas poharakba töltjük, majd elosztjuk a sárgadinnye- és eperdarabokat. Jéghidegen kissé kásássá fagyasztva tálaljuk.

Hozzávalók:


40 dkg alma

1 citrom

20 dkg vaníliaízű fagyi

2 dl száraz pezsgő


Elkészítés:

A megtisztított kisebb darabokra vágott almát a citromszeletekkel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fagyit, a pezsgőt, majd addig keverjük, míg krémszerűen sűrű lesz. Poharakba töltjük, és mélyhűtőben kásássá dermesztjük.

Hozzávalók:


50 dkg paradicsom

2 dl ásványvíz

8 cl vodka

1 csipet gyömbér

1 csipet őrölt bors

1 csipet só


Elkészítés:

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, majd turmixoljuk. Kevés sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük, majd az ásványvízzel és a vodkával elkeverjük. Talpas poharakba töltjük, és kásássá dermesztjük.

Hozzávalók:


20 dkg citromízű fagyi

4 dl száraz pezsgő

0.5 dl mentalikőr

néhány mentalevél


Elkészítés:

A finomra vágott mentalevelet a fagyival simára keverjük, majd hozzáadjuk a likőrt és a pezsgőt. Talpas poharakba töltjük, és kásásra fagyasztva kínáljuk.

Hozzávalók:


25 dkg kristálycukor

2 narancs

2 citrom

fél narancs reszelt héja

4 dl pezsgő

1 tojásfehérje

4 dl tokaji aszú


Elkészítés:

A cukrot 3 dl vízzel felforraljuk és kihűtjük. Hozzáadjuk a narancsok, citromok átszűrt levét és a reszelt narancshéjat. Felengedjük pezsgővel, letakarva kb. 1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, és kásássá dermesztjük. Közben a tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és a dermesztett sorbethez keverjük. Előhűtött poharakba szétosztjuk, és a tetejükre kevés tokaji aszút öntünk.

Parfék

Hozzávalók:


12 dkg kristálycukor

6 dl tej

2 tojássárgája

fél rúd vanília

2 dl tejszín

5 dkg porcukor


Elkészítés:

A cukorra ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a tojássárgákat, vaníliával ízesítjük, és állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Finom szűrőn átszűrjük és kihűtjük, majd hozzákeverjük a porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formába töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk. Ízlés szerint tejszínhabbal díszíthetjük.

Hozzávalók:


25 dkg eper

3 dl tejszín

8 dkg porcukor


Elkészítés:

A megtisztított és megmosott epret áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük az epervelőt. Porcukorral hintett formákba töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk. A formákból kiborítva tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.

Hozzávalók:


5 tojássárgája

14 dkg kristálycukor

fél rúd vanília

10 dkg étcsoki

5 dkg porcukor

2 dl tejszín


Elkészítés:

A tojássárgákat a porcukorral simára keverjük, hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, és takaréklángon forráspontig melegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felolvasztott csokit. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a porcukorral habbá vert tejszínt. Formákba öntjük és megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


4 banán

20 dkg porcukor

1 citrom

1 - 2 evőkanál cseresznyepálinka

2 dl tejszín


Elkészítés:

A banánt turmixoljuk. Hozzáadunk 15 dkg porcukrot, majd 3 dl hideg vízzel felengedjük. Citromlével és cseresznyepálinkával ízesítjük. A hűtőben megdermesztjük, majd hozzákeverjük a porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formákba töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


5 dl erős feketekávé

25 dkg porcukor

2 dl tejszín


Elkészítés:

A kihűlt kávéba beleteszünk 20 dkg porcukrot, és addig kevergetjük, míg elolvad, majd mélyhűtőben félig megdermesztjük. Ekkor hozzákeverjük a maradék porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formákba töltjük és megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


25 dkg kristálycukor

fél narancs héja

1 citrom leve

4 narancs

5 dkg porcukor

2 dl tejszín


Elkészítés:

A kristálycukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk, belekeverjük a narancshéjat, és citromlével ízesítjük. Szűrőn átszűrjük, kihűtjük beletesszük a narancsok kipréselt levét, majd félig megdermesztjük. Végül hozzákeverjük a porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formákba töltjük, megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


40 ananászkonzerv

20 dkg porcukor

1 narancs leve

1 citrom leve

2 dl tejszín


Elkészítés:

Az ananász felét pépesítjük. Felöntjük 3 dl ananászlével, hozzákeverjük a porcukrot és az apró darabokra vágott megmaradt ananászt. A narancs és a citrom levével ízesítjük, majd félig megdermesztjük. Végül hozzákeverjük a kevés cukorral kemény habbá vert tejszínt, és formákba töltve megfagyasztjuk.

Fagylaltok

Hozzávalók:


5 dl tej

fél rúd vanília

4 tojássárgája

16 dkg cukor


Elkészítés:

A tejet a vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral jól kikeverjük, majd állandóan keverve hozzáöntjük a tejet. Takaréklángon addig kevergetjük, míg kissé besűrűsödik, de nem forraljuk fel. Amikor kihűlt, fagylaltgépbe tesszük, vagy mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


5 dl tej

fél rúd vanília

4 tojássárgája

18 dkg cukor

8 dkg étcsoki


Elkészítés:

A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáöntjük a tojássárgákkal simára kevert cukorhoz. A csokit apró darabokra törjük, 2 dl forró vízben felolvasztjuk, és szűrőn keresztül a vaníliás tejhez öntjük. Takaréklángon kevergetve kissé besűrítjük, de nem forraljuk. Végül kihűtjük, majd fagyigépbe v. mélyhűtőbe tesszük.

Hozzávalók:


8 dkg mogyoró

1 dkg vaj

5 dl tej

fél rúd vanília

22 dkg kristálycukor

4 tojássárgája


Elkészítés:

A mogyorót sütőben megpörköljük, majd a héját konyharuhával ledörzsöljük. 6 dkg kristálycukrot sárgára pirítunk, hozzákeverjük a mogyorót, és vékonyan kivajazott tányérra öntjük. Amikor a mogyoró kihűlt, finomra őröljük vagy mozsárban megtörjük. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáöntjük a cukorral simára kevert tojássárgákat. Közepes tűzön felforraljuk, belekeverjük a mogyorót, és kihűtjük. Fagyigépbe vagy mélyhűtőbe tesszük.

Hozzávalók:


5 dl tej

fél rúd vanília

4 tojássárgája

18 dkg cukor


Elkészítés:

A vaníliával felforralt tejet hozzáöntjük a 10 dkg cukorral simára kevert tojássárgákhoz, és állandóan keverve forráspontig melegítjük. Amikor kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről. 8 dkg kristálycukrot aranysárgára pirítunk, hozzáadunk 1 dl vizet, mézsűrűségűre főzzük, a vaníliás alapkrémhez keverjük, majd kihűtjük. Fagyigépben vagy mélyhűtőben fagyasztjuk.

Hozzávalók:


8 dkg tisztított mandula

5 dl tej

5 tojássárgája

16 dkg cukor

fél rúd vanília


Elkészítés:

A lehéjazott mandulát megdaráljuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, beletesszük a mandulát. A tojássárgákat cukorral simára keverjük, hozzáöntjük a felforralt tejet. Takaréklángon állandóan kevergetve forrpontig hevítjük. Amikor kissé besűrűsödött levesszük a tűzről, átszűrjük és kihűtjük. Fagyigépben vagy mélyhűtőben fagyasztjuk.

Hozzávalók:


8 dkg dióbél

4 tojássárgája

5 dl tej

fél rúd vanília

16 dkg cukor

1 - 2 evőkanál rum


Elkészítés:

A dióbelet sütőben megpirítjuk, megdaráljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, forrpontig melegítjük. Belekeverjük a diót, rummal ízesítjük, kihűtjük, majd megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


5 tojássárgája

18 dkg cukor

fél rúd vanília

5 dl tej

15 dkg gesztenyemassza

1-2 evőkanál rum


Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral simára keverjük, hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, és állandóan kevergetve forrpontig hevítjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a gesztenyemasszát, és rummal ízesítjük. Finom szűrőn átszűrjük, kihűtjük és megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


6 tojássárgája

18 dkg cukor

fél rúd vanília

2 dl tejszín

1 dl feketekávé


Elkészítés:

A cukrot a tojássárgákkal simára keverjük. Hozzáöntjük a vaníliás tejet, és habverővel állandóan kevergetjük forrpontig. Beleöntjük a tejszínt és az erős feketekávét. Végül kihűtjük és megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


5 dl tej

14 dkg cukor

4 tojássárgája

10 dkg cukrozott gyümölcs

2 dkg cukrozott narancshéj

2 dkg mazsola

1-2 evőkanál rum

negyed rúd vanília

kevés piros ételfesték


Elkészítés:

A cukrozott gyümölcsöt és narancshéjat, valamint a mazsolát rumba áztatjuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a cukorral simára kevert tojássárgájához. Közepes tűzön forrpontig melegítjük, majd belekeverjük a rumba áztatott gyümölcsöket, és kevés ételfestékkel halvány rózsaszínűre festjük. Kihűtjük, fagyigépben vagy mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


25 dkg ribizli

22 dkg cukor

fél citrom leve

1 dl tejszín


Elkészítés:

A ribizlit turmixoljuk. A cukorból 3 dl vízzel szirupot főzünk, kihűtjük és belekeverjük az áttört ribizlit. Citromlével ízesítjük, majd belekeverjük az 5 dkg cukorral kemény habbá vert tejszínt, végül mélyhűtőben fagyasztjuk.

Hozzávalók:


30 dkg eper

20 dkg porcukor

fél citrom leve


Elkészítés:

Az epret turmixoljuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy 5 dl mennyiséget kapjunk. Porcukorral és citromlével ízesítjük. Amikor a porcukor feloldódott mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Hozzávalók:


22 dkg kristálycukor

3 citrom

2 citrom leve

1 tojásfehérje


Elkészítés:

A kristálycukrot 5 dl vízzel felmelegítjük, hozzátesszük a vékony karikára vágott citromokat és az átszűrt citromlevet. Letakarva másfél óráig állni hagyjuk, majd átszűrjük, és a mélyhűtőben félig megfagyasztjuk. Hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét, és mélyhűtőbe visszatéve tovább fagyasztjuk.

Tartalomjegyzék


Bólék...................................... 0

Barackbólé............................................ 0

Citrombólé............................................ 0

Eperbólé................................................ 0

Málnabólé............................................. 0

Őszibarackbólé..................................... 0

Ünnepi rózsabólé.................................. 0

Téli bólé................................................ 0

Dinnyebólé............................................ 0

Bólé vegyes gyümölcsökből............... 0

Meggybólé............................................ 0

Alkoholmentes meggybólé.................. 0

Turmixok............................... 0

Almaturmix........................................... 0

Kiviturmix............................................. 0

Piros turmix.......................................... 0

Őszibarackturmix................................. 0

Eperturmix............................................ 0

Málnás limonádéturmix....................... 0

Chartreuse - banánturmix.................... 0

Pikáns banánturmix.............................. 0

Birsturmix............................................. 0

Afrikaturmix......................................... 0

Narancs-rum turmix............................. 0

Délibáb turmix...................................... 0

Téli turmix............................................ 0

Diabéta turmix...................................... 0

Mokkaturmix........................................ 0

Unicumturmix...................................... 0

Sárgarépaturmix................................... 0

Trubadúr turmix................................... 0

Ízes paradicsomital............................... 0

Zelleres paradicsomital........................ 0

Tejszínes paradicsomital..................... 0

Téli paradicsom ivólé........................... 0

Paradicsomos kefírturmix.................... 0

Ribizlis kefírturmix.............................. 0

Narancsos kefírturmix......................... 0

Zöldséges joghurtturmix...................... 0

Kakaós tejturmix.................................. 0

Csokoládés tejturmix........................... 0

Vaníliás tejturmix................................. 0

Meggyes tejturmix............................... 0

Melba tejturmix.................................... 0

Szilvás tejturmix................................... 0

Ámor tejturmix..................................... 0

Tejszínes meggyturmix........................ 0

Koktélok............................... 0

Buldog koktél....................................... 0

Golden koktél....................................... 0

Martini koktél....................................... 0

Singapore koktél................................... 0

Gin és tonik........................................... 0

Whisky koktél....................................... 0

Forró whisky koktél............................. 0

Chiquita................................................. 0

Ninocska koktél.................................... 0

Bloody Mary......................................... 0

Maxim................................................... 0

Playboy koktél...................................... 0

Florida koktél........................................ 0

Brandy tojással..................................... 0

Banánkoktél.......................................... 0

Grand Marnier koktél........................... 0

Cappuccino koktél................................ 0

Pink Panther.......................................... 0

Popeye................................................... 0

Zorro álarca........................................... 0

Kuna Matata......................................... 0

Indiana Jones........................................ 0

Krokodilszem....................................... 0

Kísértés.................................................. 0

Sorbetek................................ 0

Susanne................................................. 0

Citrom-alma.......................................... 0

Paradicsom............................................ 0

Menta-citrom........................................ 0

Narancs-citrom..................................... 0

Parfék.................................... 0

Vanília................................................... 0

Eper....................................................... 0

Csokoládé.............................................. 0

Banán..................................................... 0

Kávé...................................................... 0

Narancs.................................................. 0

Ananász................................................. 0

Fagylaltok........................... 0

Vanília................................................... 0

Csokoládé.............................................. 0

Mogyoró................................................ 0

Karamell................................................ 0

Mandula................................................ 0

Dió......................................................... 0

Gesztenye.............................................. 0

Kávé...................................................... 0

Puncs..................................................... 0

Tejszínes-ribizli.................................... 0

Eper....................................................... 0

Citrom................................................... 0

Tartalomjegyzék................. 0


 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése