DPG Recepttár 226.
Tartalomjegyzék
Krémes receptek..................................................................................... 1
Almás-krémes 1................................................................................... 4
Almás krémes 2.................................................................................... 4
Almás krémes 3.................................................................................... 4
Almás krémes 4.................................................................................... 4
Almás krémes Anita módra..................................................................... 5
Almás krémes Ilike módra...................................................................... 5
Anyósszelídítő mézes krémes.................................................................. 5
Bácskai krémes.................................................................................... 6
Debreceni krémes................................................................................. 6
Diós krémes......................................................................................... 6
Egyszerű krémes.................................................................................. 6
Érsekújvári krémes............................................................................... 6
Fehér krémes....................................................................................... 6
Felvidéki krémes................................................................................... 7
Francia krémes 1.................................................................................. 7
Francia krémes 2.................................................................................. 7
Francia krémes 3.................................................................................. 7
Francia krémes 4.................................................................................. 8
Francia krémes 5.................................................................................. 8
Hamis krémes...................................................................................... 8
Hartyányi krémes................................................................................. 8
Hájas krémes....................................................................................... 8
Házi krémes......................................................................................... 8
Húsvéti omlós krémes........................................................................... 9
Intelligens krémes 1.............................................................................. 9
Intelligens krémes 2.............................................................................. 9
Intelligens krémes 3.............................................................................. 9
Intelligens krémes 4.............................................................................. 9
Kaplan krémes..................................................................................... 9
Karamellás krémes.............................................................................. 10
Kekszes krémes:................................................................................. 10
Kijevi krémes..................................................................................... 10
Köles krémes...................................................................................... 10
Krémes 1........................................................................................... 10
Krémes 2........................................................................................... 11
Krémes 3........................................................................................... 11
Krémes 4........................................................................................... 11
Krémes pite 1..................................................................................... 11
Krémes pite 2..................................................................................... 12
Krémes pite 3..................................................................................... 12
Krémes pite 4..................................................................................... 12
Mézes-krémes 1.................................................................................. 12
Mézes-krémes 2.................................................................................. 12
Mézes-krémes 3.................................................................................. 13
Mézes krémes 4.................................................................................. 13
Mézes krémes 5.................................................................................. 13
Mézes-krémes 6.................................................................................. 14
Mézes krémes 7.................................................................................. 14
Mézes krémes 8.................................................................................. 14
Mézes krémes 9.................................................................................. 14
Mézes krémes aszalt meggyel................................................................ 14
Mézes krémes, avagy Mézes zserbó egy kicsit másképpen.......................... 15
Omlós krémes.................................................................................... 15
Rádiókrémes...................................................................................... 15
Repülő krémes.................................................................................... 15
Román krémes................................................................................... 15
Rumos krémes.................................................................................... 15
Skót krémes 1.................................................................................... 16
Skót krémes 2.................................................................................... 16
Színes krémes.................................................................................... 16
Szlovák krémes.................................................................................. 16
Túrókrémes........................................................................................ 16
Túrós krémes 1................................................................................... 17
Túrós krémes 2................................................................................... 17
Túrós krémes 3................................................................................... 17
Vajkrémes koszorú.............................................................................. 17
Vaníliás krémes.................................................................................. 17
Cukormáz (fondán)........................................................................... 18
Sárgakrém...................................................................................... 18
Szalalkális krémeslap........................................................................ 18
Vajkaramella................................................................................... 18
Receptek
Almás-krémes
1.
40
dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával
elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta
felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes lángon megsütök. Hamar
kész.
3
tojásból, 3 ek. lisztből, 1 ek. cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel
krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek,
majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek. vajon
megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.
A
legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával.
Ráhelyezem a középső lapot. Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a
következő lapot. Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém
maradékával, és reszelt csokival megszórom.
Almás krémes 2.
Tészta: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg
cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl.
Krém: 2 tojás, 5 dl tej, 2 csomag vanília
puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin.
Töltelék: 1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10
dkg cukor, fél mokkáskanálnyi fahéj.
A tészta alapanyagait összegyúrom,
három részre osztom, és vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle. A pudingporhoz
2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm és
belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon
addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a
margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihűlt pudinggal.
Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe,
rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az almatölteléket és
befedem. Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt négyszögletes
szeletekre vágom.
Almás krémes 3.
A tésztához: 1,5 kg alma, 8 tojás, 18
dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 deka liszt, 1 /2 csomag sütőpor, 1 evőkanál
kakaó
A krémhez: 1 /2 1 tej, 2 csomag
vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 deka porcukor, 1 tortabevonó
Alufóliával kibélelt tepsibe 1,5 kg
almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral
3 evőkanál vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a
keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a maradékhoz
kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A
krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem,
majd a kihűlt pudinggal összekeverem. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, és
az alma tetejére kenem a krémet. Végül csokimázzal vonom be.
Elkészítési
idő: kb. l, 5 óra
Jó tanács: Az almát nem fontos
megtisztítani, csak megmosni és kimagozni.
Almás krémes 4.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 25 dkg, vaj 25 dkg,
tojássárgája 2 db, só 1 késhegynyi, rum 1 kk., ecet 1/2 kk.
Töltelék: tojássárgája 6 db, vaníliás
cukor 20 dkg, tej 5 dl, alma 3 db.
Elkészítése: Az elkészített írós-vajas
tésztát tepsikbe téve, a forró sütőben két lapot kisütünk. Tölteléke a következő:
6 tojás sárgáját 18 dkg vaníliás cukorral, fél dl tejjel sűrű krémnek főzünk
meg. Rákenjük a tésztára, és nagyon vékonyra szeletelt almával megszórjuk, és
újra betesszük sütni.
Úgy is készíthetjük, hogy a tészta két
lapját egymásra borítjuk, kockákra vágjuk, 2 dkg vaníliás cukorral meghintjük.
Almás krémes Anita módra
Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg
RÁMA, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, pici tej.
A rámát a cukorral habosra
keverem, hozzáadom a tojássárgájával elkevert sütőport, majd beledolgozom a
lisztet. A tésztát 3 részre osztom, elnyújtom. 1 tésztát megsütök. A 2. lapot
zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, megkenem vékonyan baracklekvárral,
rásimítom a következő keveréket: 1 kg almát meghámozok, lereszelek, hagyom
kicsit állni, kicsavarom. hozzákeverek ízlés szerint cukrot és fahéjat,
valamint egy kevés zsemlemorzsát. Erre a töltelékre kerül rá a 3. lap, amit
villával megszurkálok, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni. Megsütöm.
Közben elkészítem a krémet: 4 dl
vízzel 10 dkg kristálycukrot felfőzök. 2 vanília pudingot 2 dl vízzel
eldolgozok, hozzáadom a cukros vizet és megfőzöm. 7 tojás fehérjét kemény habbá
verek, és a még forró krémhez keverem.
Amikor az almás lapok megsültek
rárakom a krémet, és a már előzőleg kisütött lapot, és együtt hagyom kihűlni.
A tetejére porcukrot szórhatunk,
esetleg valami máz is mehet rá, ha bírjuk még tojással! (a 20 dkg porcukorral
és 3-4 csepp citromlével habosra vert 2 tojásfehérjére gondolok)
Almás krémes Ilike módra
Hozzávalók a tésztához: 1 kg
alma, 8 egész tojás, 20 dkg finomított kristálycukor, 4 evőkanál víz, 23 dkg
rétesliszt, 1 sütőpor, 1 púpos evőkanál kakaó; a krémhez: fél liter tej, 1
vaníliás puding, 2 Vaníliás cukor (1 minimum), 1 csapott evőkanál finomliszt,
15-20 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor; csokimázhoz: 2 evőkanál cukor, 2 ek.
kakaó, 2 ek. víz, 5 dkg vaj vagy margarin.
Elkészítés: Sütőpapírral kibélelt
tepsibe 1kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek, vagy kockára vágom (ha
szép, egészséges az alma héja, nem kell megpucolni, mert úgy sokkal finomabb).
A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet,
a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, a
maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem.
Úgy sütjük, mint a piskótát.
A krémhez a tejben megfőzöm a
pudingport és lisztet; a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt
pudinggal összekeverem, a vaníliás cukorról ne feledkezzünk meg.
A kihűlt süteményről lehúzom a
sütőpapírt, és az alma tetejére kenem a krémet.
Végül összefőzöm a csokimázt,
bevonom vele a sütit.
Szilárdulás után azonnal is
fogyasztható.
Ez az adag nagy gáztepsire való
mennyiség.
Ez aránylag gyorsan kész van,
szinte el sem lehet rontani.
Anyósszelídítő mézes krémes
Négy db. mézes lapot sütsz, a
mézes tésztába fahéjat és szegfűszeget is keversz, amíg kihűl a tészta, addig 1
zacskó vaníliapudingot, egy fél pohár búzadarát, 1 tojást és 5 evőkanál cukrot
felfőzöl fél-háromnegyed liter tejjel, úgy, hogy egy masszív kemény állagú
krémet kapj. Ezt kihűtöd.
1 kockamargarint, vagy vajat (a
nagyim mindig vajjal készítette) habosra keversz kb. 10-15 dkg porcukorral és a
kihült krémmel összedolgozod.
A krémes összeállítása: 1 lap, rá
a krém kb. 1 cm vastagon, rá 1 lap, erre szilvalekvár, rá 1 lap, újra a krém, 1
cm vastagon és a negyedik lap.
Egy kicsit vársz, amíg a lap
megpuhul a krémtől, és ekkor a tetejére csokimázat készítesz: kakaópor,
margarin, tej és cukor keverékét felforralsz, ezt szépen egyenletesen ráöntöd a
lapra.
Napokig finom. Vizes késsel kell
szeletelni, én mindig csak annyit vágok fel, amennyire épp szükség van.
Bácskai
krémes
Tészta: 27 dkg liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg
porcukor, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben felfuttatva).
Az anyagokat annyi tejjel, amennyit felvesz
összegyúrjuk, és tepsi hátán két lapot sütünk belőle.
Krém: 3 csomag vaníliapudingot 8 dl tejjel
péppé főzünk, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt
péphez adjuk.
Ezt a
krémet a két lap közé töltjük. A tejére 2 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból
gőz fölött habot verünk. A tésztára kenjük, és végül kakaóval meghintjük.
Debreceni krémes
Tészta: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15
dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, kevés tej.
Töltelék: 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás
cukor, 15 dkg porcukor.
A tészta hozzávalóit jól
összedolgozzuk, három részre osztjuk, kinyújtjuk, és a tepsi hátulján
megsütjük. A kisült lapok egyikét összetörjük, és 2 deci tejben megáztatjuk. Hozzáadunk
1 evőkanál lekvárt, 3 evőkanál kakaót, fél deci rumot (vagy pár csepp aromát),
végül a habosra kevert vajas porcukrot. Az így kapott masszát a két süteménylap
közé kenjük. Gőz fölött cukorral habosra keverünk 3 tojásfehérjét, és a
tetejére kenjük. Szép, fehér máz lesz. Csak másnap szeleteljük, amikor a lapok
a töltelékkel összeérnek.
Diós krémes
Hozzávalók:
Tészta:
cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg, tojásfehérje 2 db.
Töltelék:
főtt tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk., cukor 2 ek. csokoládé 12 dkg.
Elkészítése:
A cukrot őrölt mandulával, reszelt csokoládéval 2 tojás fehérjével
összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle, közepét ujjunkkal benyomjuk, és
bele a következő krémet tesszük:
Egy
főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevés likőrrel
összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt csokoládéba
hempergetjük.
Egyszerű krémes
8
tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral,
2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben
feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a
tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük.
Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.
Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát
szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.
Érsekújvári krémes
Tészta: 8 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral
kikeverünk, majd beleteszünk 30 dkg diót.
2 lapot sütünk belőle.
Krém: 8 tojássárgáját, 2 csomag vanília
cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál búzadarát megfőzünk. Ha kihűlt
10 dkg vajjal kikeverjük.
Tetejét csokoládéval bevonjuk
Fehér krémes
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 7 dkg zsír, 4
evőkanál cukor, 1 1/2 dkg szalalkáli, 2 egész tojás, langyos tejjel
összekeverjük (olyan tésztakeménység legyen, mint a 6 lapos) 3 lapot sütünk a
tepsi hátán, ha vastagnak találjuk a lapot, 4-et is süthetünk belőle.
Krém: 25 dkg vaj, 30 dkg porcukor, ezt
nagyon habosra keverjük (4 lap esetén 30 dkg vaj), 8 dl tej, lehet gyenge liter
is, (ha 4 a lap), 2 vanília puding, ezt hidegen simára keverjük, s majd sűrűre
főzzük, jó sűrűnek kell lenni, ha ez kihűl, a vajjal gyengén összekeverjük, s
megtöltjük a lapokat. Tetejét porcukorral sűrűn meghintjük, vagy csokoládémázat
készítünk.
Felvidéki krémes
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg szalalkáli, 1 tojás, tej szükség
szerint
Krém:
3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej
Elkészítés
módja: A tésztából három lapot sütünk. Krémet sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás
cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, és a kihűlt péphez
adjuk. A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás cukorral meghintjük.
Francia krémes 1.
1 adag
gyors leveles tésztát elfelezve, késfok-vastag téglalapokká nyújtjuk, kisütjük.
Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek.
lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű krémmé főzzük. Ha
kihűlt, az egyik tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek. porcukorral ízesített,
kemény habbá vert 2 dl tejszínt. Tetejére fektetjük a másik, csoki-, vagy
kávé-, vagy citrom-, vagy rumos mázzal bevont, négyzetekre vágott tésztalapot.
Francia krémes 2.
Tészta:
30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet, kb. 1 dl víz (amennyit felvesz a
tészta). Ezeket a hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat
5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára. Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt
2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben
Krém: 2
dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag
vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz
fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve!) óvatosan hozzákeverjük
a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig
folyamatosan kevergetve átgőzöljük.
Tejszínhab:
3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény habot verünk
(ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). Én egy kis zselatint is
szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan könnyen.
Máz:
"Édesség Zsófinak"
Összeállítás:
Az egyik lapra ráöntöm, és szép egyenletesre simítom a mázat. Amikor még nem
teljesen szilárdult meg felszeletelem (ez a művelet a hab tetején már
lehetetlen!). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a
tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap.
Kb. 1
órát jó, ha áll a hűtőben
Francia
krémes 3.
(Különleges)
25 dkg lisztet 2 dkg vajjal, 1 egész tojással, késhegynyi sóval, 1/2 cs.
V.-sütőporral, 1/2 citrom levével és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává
dolgozunk. Tányérnagyságúra nyújtjuk, és belecsomagolva 20 dkg hideg vajat,
vékonyra kinyújtjuk, azután kicsire összehajtjuk, ismét nyújtjuk. Ezt 5-6-szor
ismételjük. Legvégül közepes nagyságú sütőlemezen a tészta felét kinyújtjuk,
úgy, hogy azt teljesen befedje. A sütőlemez körül a lelógó tésztát éles késsel
levágjuk, majd késheggyel megszurkálva, szép pirosra sütjük, mindkét vajas
lapot. Habüstben 1 cs.
V.-vanillinkrémport és 2 dkg sima, fehér lisztet csomómentesen elkeverünk,
hozzáadunk 15 dkg cukrot, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot
verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal, könnyedén hozzákeverünk.
A krémet, még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük, és
betakaratlanul hűlni hagyjuk. A krémre, ha langyosra kihűlt, 2 dl édes
tejszínből 10 dkg vanillincukorral készült kemény tejszínhabot teszünk, melyre
a második vajas lapot ráhelyezve, tenyerünkkel gyengéden rányomkodunk. A krémes
tetejét a cukormázaknál leírt kávémázzal vonjuk be, melyet 12 dkg cukorból, és
1 evőkanálerős kávéból készítettünk. Éles, lapos pengéjű késsel négyzetes
darabokra szeleteljük. Igen ízletes, kitűnő sütemény, mely, ha sok munkát
jelent is, de megéri a fáradságot.
Francia krémes 4.
A
franciakrémesnél három vékony lapot sütünk a vajastésztából.
A
vanília krém fele mennyiségét készítjük. Ezzel az alsólapot megkenjük,
ráhelyezzük a második lapot, azt ugyanolyan vastagságban tejszínhabbal. (4 dl
tejszínből verünk habot). A fedőlapot bevonjuk 20 dkg cukorból készült
fondannal. A fondant erős kávéval, világosbarnára festjük. Felszelése a
krémeshez hasonló. Újabban csak két lapból készítjük a franciakrémest.
Ilyenkor
a teljesen kihűlt vaníliakrémre közvetlenül rákenjük a tejszínhabot.
Francia krémes 5.
Hozzávalók:
1l tej vagy víz, 15 dkg puding, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojásfehérje, 18 dkg
kristálycukor
A
pudingot elkevered kb. 2 dl tejjel a maradékot felforralod. Közben felvered a
fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral, ha a tej felforrt ráöntöd a
pudingra, és még egy kicsit főzöd. Majd kis lángon folytonos keverés közben
hozzáadod a fehérjét. Majd leveszed a tűzről, és a lapra öntöd. Ha kihűlt jöhet
a tejszín és a szeletelés.
Hamis krémes
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 6 dkg olvasztott zsír, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 1 dkg
szalalkáli - lágy tésztává gyúrjuk, ezt 3 részre osztva 3 lapot sütünk,
késvastagságúra.
Krém:
1 liter tej, 30 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája - krémmé
főzzük lassú tűzön. A tojás fehérjét habbá verjük, és a tűzről levett, forró
krémbe keverjük. A krémet melegen rakjuk a tésztalapokra.
Hartyányi krémes
Összegyúrunk
25 dkg lisztet, 25 dkg Ráma margarint, 25 dkg porcukrot, 1 cs. sütőport, 2 dkg
kakaóport, 1 tojást, 1 dl tejet. Két egyforma lapot sütünk. 5 dl tejből, 2 ek.
lisztből sűrű krémet főzünk. 2 cs. vaníliás cukorral ízesítve langyosra hűtjük.
10 dkg Ráma margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverve, hozzáadjuk a krémet.
Az egyik lapra kenjük a felét. Erre rakunk egymás mellé 2 nagydoboz
babapiskótát. 0.5 dl rummal leöntve bevonjuk a többi krémmel.
Rátéve a
másik lapot, Hűs helyen pár órát pihen. Kemény tejszínhabbal tálaljuk.
Hájas krémes
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipet só, 1 tojás, 1 kávés kanál ecet,
annyi langyos víz, hogy puha rétestésztát készítünk.
Tálban
összedolgozzuk, majd lisztezett deszkára borítva ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Egyenletesen
belekenünk 10 dkg kétszer ledarált hájat.
Összehajtogatjuk,
közben hideg helyen pihentetjük. Ezt ismételjük 4x. Hajtogatjuk, nyújtjuk, stb.
végül, 4 cipóba osztjuk. Nagyon vékony lapokra nyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően.
Tepsi hátán világos színűre sütjük, 5-8 perc alatt. A levételnél vigyázzunk,
mert könnyen törik.
1
vaníliás pudingot felfőzünk az utasítás szerint. Hozzákeverünk egy hagyományos
teavaj kockát. 2-2 lapot a krémmel összeragasztunk. Vaníliás porcukorral
szórjuk meg.
Készíthetünk
a tetejére olvasztott fehércsokoládé mázat is. Csak másnap szeleteljük, mikor a
krémtől megpuhult.
Nagyon
finom nem mindennapi sütemény.
Házi krémes
Hozzávalók:
1 cs bolti leveles tészta (készíthető is), 16 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg
liszt, 2 csomag (4 dkg) zselatin. 1 liter tej, 2 vanília cukor, 30 dkg porcukor
A bolti
leveles tésztát 2 lapba, tepsi nagyságúra nyújtjuk és megsütjük. A megsült
egyik lapot a tepsibe helyezzük, a kész krémet ráöntjük és elsimítjuk. A másik
lapot vágódeszkán megfelelő méretű kockára daraboljuk, és a krém tetejére
helyezzük.
Krém: A
tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a liszttel már elkevert
zselatint, lassan hozzákeverjük a tejet, gyenge tűznél sűrű krémet főzünk
belőle. Amikor megfőtt hozzákeverjük a vaníliacukrot. Amíg hűl, a tojások
fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután a porcukorral tovább verjük. A
langyos krémet fokozatosan a felvert habhoz verjük, és azonnal ráöntjük az alsó
lapra, mert később a krémmel nem lehet dolgozni (nagyon kemény lesz).
Dermesztés után a kockáknak megfelelően felvágjuk és tálalhatjuk.
Tipp: a
lisztet keverjük el a zselatinnal és akkor nem lesz darabos a krém.
Húsvéti
omlós krémes
Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.
Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg
szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, fél dl tej.
A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt
két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel.
Intelligens krémes 1.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg
porcukor, 8 tojás sárgája, 5 cs van. Cukor, (habosra keverni) 11 kanál liszt, 1
l. tej
11 kanál liszt, 1 l. tej és a 8 tojás
fehérje felverve, összekeverjük, zsírozott lisztezett tepsibe öntjük. Forró
sütőben 10 percig, majd 2-es fokozaton 30-40 percig sütjük.
Csak hidegen szeleteljük kockára,
porcukorral hintjük.
Intelligens krémes 2.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 8
egész tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 púpozott evőkanál liszt.
A 15 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 8 tojás
sárgáját, 4 csomag vaníliás cukrot összekeverjük. Beleteszünk 9 púpozott
evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét felverünk habnak, és
óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg sütőbe rakjuk, és másfél óráig
takaréklángon sütjük. Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.
Intelligens krémes 3.
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg
porcukor, 8 tojás, 5 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 evőkanál liszt.
A cukrot a margarinnal habosra keverjük,
majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Utána a lisztet kanalanként, a
hideg tejet apránként hozzáadjuk, majd a vaníliás cukrot és a keményre felvert
tojásfehérjéből készült habot keverjük hozzá.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a
híg keveréket és betesszük a hideg sütőbe. Begyújtjuk a sütőt és 10-15 percig
maximális hőfokon, ezután viszont a legkisebb fokozaton még másfél óra hosszat
sütjük.
Intelligens krémes 4.
Hozzávalók: 15 dkg Ráma, 20 dkg cukor, 8
tojás sárgája, 5 cs. vaníliás cukor csipet só
Ezt kikeverjük. Bele: 9 evőkanál liszt 1 l
tej a tojások habbá vert fehérje
Margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe
öntjük, 10 percig erős, majd kb. fél óráig mérsékelt lángon sütjük.(Híg, mint a
madártej, semmi félelem!) S hogy miért intelligens? Tudja, hogy alul és felül
szilárdnak, középen pedig krémesnek kell lennie!
Azért
"intelligens" a neve, mert a tepsibe egy kavart tésztát öntünk,
viszont amikor másnap hidegen felszeleteljük, alul krém, felül tészta réteg
fogad bennünket
Vigyázat:
csak gázsütőben lehet elkészíteni, elektromos sütőben nem!
Kaplan krémes
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 1/2 csomag szalalkáli, 5 dkg
porcukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg margarin, 1 dl langyos tej. A felsoroltakból 3
lapot sütünk.
Krém:
1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 8 dkg
darás liszt.
A
krémet sűrűre főzzük, még melegen lazán belekeverjük a felvert tojások
fehérjét. (4 tojás) Tetejére porcukrot szórunk, vagy csokimázzal vonjuk be.
Fogyasztás előtt 2 nappal ajánlatos elkészíteni.
Karamellás
krémes
Tészta:
40-50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír, kis só, szódabikarbóna, 1
tojás, 2-3 kanál tejföl.
Összedolgozzuk,
és tepsi hátán 3 lapot sütünk.
Töltelék:
18 dkg cukrot barnára pirítunk, 2 dl vízzel felhígítjuk. 8 dkg lisztet 1,5-2 dl
tejben simára keverünk, és csurgatva a forró karamellhez adjuk. 10 dkg vajat 10
dkg cukorral habosra keverünk, és a kihűlt karamellhez adjuk.
Ezzel
a krémmel kenjük meg a lapokat. Legalább egy napig állni hagyjuk, és csak utána
szeleteljük fel.
Kekszes krémes:
1
evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6 kanál lisztből a
szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2 vékonyabb lapot
vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk. 1/2 kg háztartási
kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a
krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket, majd rákenjük a krém másik
felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre hűtőbe tesszük. Készíthetjük
két kisebb darabban is.
Kijevi krémes
Tészta:
40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 4 tojás
sárgája, tejföl az összeállításhoz, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. 3
részre osztjuk, és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk.
A
lapokra: 4 tojás fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot verünk. Rákenjük a
tésztalapokra, darabos dióval megszórjuk, és úgy sütjük meg a 3 lapot.
Krém:
4 kanál lisztet, 4 dl tejet, 1 tojást simára keverünk, majd sűrű krémmé főzzük.
25 dkg porcukrot, 25 dkg margarint, l csomag vaníliás cukorral habosra
keverünk, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk. A habos-diós lapokat ezzel a
krémmel megtöltjük. Kb. 1 nap alatt puhul meg, és érnek össze az ízek.
Köles krémes
Tészta:
2 bögre teljes őrlésű liszt, 1 bögre sima fehér liszt, 2 dkg élesztő, vagy
sütőpor, 1/2 bögre olaj, 1 és 1/2 bögre víz, 2 evőkanál méz, mazsola, vágott
dió, 1 csapott mokkáskanál só
A
hozzávalókat lágy kenyértésztává gyúrjuk, tűzhely méretű nagy tepsibe simítjuk,
és kelés után lassan sütjük.
Krém:
1 bögre hántolt kölest pici sóval 3 bögre vízben lassan megfőzünk /kb. 20 perc
/
Turmixoljuk
2-3 evőkanál méz, 1 vaníliás cukor, mazsola.
Ízesítés
amilyet akarunk készíteni: Citromkrém -
citromot belecsavarni, héját reszelni
Kókuszkrém
- 1 csomag kókusz és még egy vaníliás cukor
Diókrém
- 10 dkg daráltdiót, citromhéját bele
Mákos
- itt a mákot külön mézzel, citrommal megfőzzük egy kis vízben, mint a bejglibe
szokás és a köles krémre rakjuk / szép a fehéren a fekete / kb. 20 dkg mák a
felére elég
Almás
- almát fahéjjal, mézzel párolni és vagy natúr a tésztára, vagy a köleskrémre
tenni.
Krémes 1.
8
tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral,
2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben
feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a
tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra
kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.
Én
a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.
Krémes 2.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 tojás sárgája, fél csomag Ráma + 3 dkg, fél doboz tejföl
Ezeket
összegyúrni, és két cipót készíteni.
A
cipókat kisodorjuk, és egyenként megkenjük 3 dkg olvasztott Rámával. Egymásra
fektetve és feltekerve fél órát pihentetjük hűtőben. Utána kettévágjuk és
sodorjuk.
Forró
sütőben sütjük.
Krém:
2 csomag vanília pudingot 2 dl vízben kikeverünk, és fél liter vizet 10 dkg
porcukorral Felforralunk, és a pudinggal együtt megfőzzük. 6 tojás fehérjét és
10 dkg cukrot felkeverünk habnak, és a forró pudingba tesszük.
Krémes 3.
Hozzávalók:
Fehérje 2 dl, Víz 2.5 dl, Cukor 25 dkg, Zselatin 1 dkg, Puding 8 dkg
A
vizet a cukor 2/3 részével felforraljuk, majd a zselatint belerakjuk, és
folytonos keverés mellett forrni hagyjuk, majd a kevés vízben simára kevert
pudinggal besűrítjük.
Közben
a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tűzről levett forró
pudingot lassan a habhoz keverjük.
Az
előkészített vajaslapra kenjük, és hűlni hagyjuk.
Krémes 4.
Hozzávalók: A tésztához: 1/4 kg liszt, 1/4 kg vaj, 1 mk.
só, 1 db citrom leve, 1 ek. ecet, víz
A
töltelékhez: 10 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 5 db tojás, 1/2 l tej, 1/2 mk. só,
1 kk. citromlé
A
díszítéshez: porcukor, vaníliás cukor
A
vajat kevés liszttel elmorzsoljuk, lapos téglatestet formálunk belőle, és
befóliázva hűtőbe rakjuk. Ez a vajas alap. A lisztből sóval, ecettel, citromlével,
hideg vízzel jól átgyúrt tésztát készítünk, majd cipót formálunk a tésztából,
és pihentetjük. A lisztes tésztát a nyújtódeszkán fél cm vastagságú téglalap
alakúra nyújtjuk, s ennek közepére helyezzük a hűtőből kivett vajas alapot. A tészta széleit ráhajtogatjuk, úgymond
becsomagoljuk azt. Ezután fél cm vastagságúra nyújtjuk, hajtogatjuk úgy, hogy
egyszerre négy réteg legyen egymáson.
Többször
kinyújtjuk, és mindig összehajtogatjuk, két hajtogatás közben 20 - 30 percig a
hűtőben pihentetjük a tésztát.
A
pihentetés során mindig takarjuk be fóliával, mert megszárad a felülete, és a
nehéz tészta nem fog levelekre válni! Az elkészített tésztát két részre
osztjuk, és tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk. Külön - külön sütőlapra / vagy a
felfordított tepsire / helyezzük a tésztát, villával megszurkáljuk, és
előmelegített sütőben erős lángon pirosra sütjük.
Kivéve
óvatosan csúsztassuk a tálcára, hogy el ne törjenek. A tetejének szánt lapot
egyforma nagy négyzetekre vágjuk. Elkészítjük a krémet: a lisztet a tojássárgájával
és kevés hideg tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet. Lassú
tűzön, állandó keveréssel sűrű krémmé főzzük, s elkeverjük a porcukor felével.
A
tojásfehérjéhez hozzáadjuk a sót és a citromlevet, és kemény habbá verjük,
közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukor másik felét. A habot óvatosan
hozzákeverjük a krémhez. Még melegen halmozzuk az alsó tésztalapra a krémet,
majd a felső lapokat szorosan egymás mellé a krémre fektetjük.
Letakarjuk
a krémest, és 2 órán át, pihentetjük a hűtőben. Tálalás előtt meghintjük a
krémeseket vaníliás cukorral elkevert porcukorral, és vizes késsel kockákra
vágjuk.
Krémes pite 1.
Hozzávalók:
Töltelék: Tojás 4 db, tej 4 dl, liszt
4 dkg, porcukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd.
Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát.
Utolsó nyújtásnál kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kétakkora részre osztjuk,
mint a tepsi, melyben sütni akarjuk. Széleit tüzes késsel körülvágjuk, a
lapokat villával kissé megszurkáljuk, forró sütőben a két lapot külön kisütjük.
Ha kihűlt, a következő töltelékkel
töltjük meg:
Négy egész tojást, 4 dl tejet, 4 dkg
lisztet, 15 dkg porcukrot, fél rúd vaníliát egy habüstben habverővel jól
kikeverünk, így nem fog összemenni, azután a tűzön, vagy forró vízben folytonos
kavarás közt felfőzzük, míg futni kezd, vigyázzunk, hogy össze ne menjen. Ha
kihűlt, (addig is jó keverni, míg kihűl), a két kisütött lapot megtöltjük,
egymásra borítjuk, szép kockákat vágunk belőle, és végül vaníliás cukorral
behintjük.
Krémes pite 2.
Hozzávalók: 1 adag gyors leveles
tészta, 4 tojássárgája, 1 tojás, 7 dl tej, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás
cukor, 2 evőkanál liszt
A tésztát késfok vastagságúra
nyújtjuk, 2 lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a tojássárgáját kikeverjük
a cukorral és a liszttel, fölengedjük a tejjel, és gőz fölött nagyon sűrűre
főzzük. A hideg krémet az egyik kisült lapra halmozzuk, és ráfektetjük a másik
lapot, amit ajánlatos előre kockára vágni, hogy könnyebben szeletelhessük a
tésztát.
Krémes
pite 3.
Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg
cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Folyton
keverve, gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzzük. 1 adag gyors leveles tésztát
elfelezve, késfok vastag téglalapokká nyújtva, sütőlapon egyenként kisütjük. Az
egyik kisült tésztalapra simítva a kihűlt krémet, a másik kisült, négyzetekre
szelt tésztalappal lefedjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.
Krémes pite 4.
Leveles
vajas tésztát készítünk a következő módon: 1/2 kiló teljesen száraz,
legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük 1/2 kiló -
előzőleg simára gyúrt- vajjal, melyből azonban egy kis darabkát szintén
elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz
hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen, letakarva
pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután
belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat,
ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra.
Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk. Akkor aztán kétszeresen egymásra
hajtjuk és pihentetjük 20 percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát
megismételjük még kétszer, a 20 perces pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk
szem előtt, hogy a leveles vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel. Amit
csak lehet, a nyújtófával intézzünk el, és minél kevesebbet lisztezzük a
kinyújtásoknál, és ha éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a
lisztet. A tésztát aztán két részre osztjuk, és egyforma nagy, kb. 2-3 mm
vastag lapra nyújtva, pléhlapra tesszük, megszurkáljuk és forró sütőben,
világossárgára sütjük.
Kihűlés
után az egyik lapra rákenjük a hideg vaníliakrémet, egyenletesen elsimítjuk, a
másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a krém tetejére. (Így
sokkal könnyebb aztán felvágni.) Vaníliás cukorral meghintjük.
Krémje
a következőképpen készül: 6 tojássárgáját elkeverünk 10 deka vaníliás
porcukorral és 5 deka liszttel. Föleresztjük 4 deci tejjel, és gyenge tűzön
addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz. Közben a 6
tojásfehérjéből kemény habot verünk, kis cukorral (4-5 deka) megédesítjük, és a
forró krémbe könnyedén belekeverjük.
Mézes-krémes 1.
50 dkg lisztet, kiskanál
szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást, 4 ek. folyékony
mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belőle. Másnap töltjük.
Krém: 5 dl tejben 15 dkg cukrot,
3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű krémet kapunk. Ha kihűlt,
20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük a lapokat. Tetejére
csokimázt teszünk.
Mézes-krémes 2.
3 tojást 10 dkg cukorral, 5 dkg
margarinnal, 2 ek. mézzel, 40 dkg liszttel, kevés szódabikarbónával
összegyúrunk, 6 lapot sütünk belőle.
Krém: púpozott ek. lisztet 5 dl
tejjel sűrű péppé főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 2 tojássárgájával
habosra keverünk. Ha kihűlt, a kettőt összekeverjük. Kétfelé vesszük, egyik
felét kakaóval, másikat vaníliával ízesítjük. Ezzel kenjük meg felváltva a
lapokat.
Máz: 20 dkg cukrot, 2 kanál
kakaóval, 5 dkg margarinnal, 3 kanálforró vízzel összekeverünk, a tészta
tetejére kenjük.
Mézes-krémes 3.
Hozzávalók: 2 csomag mézes lap (2
x 3 lap), 3 dl. tej, 3-4 evőkanál gríz, 15 dkg. cukor + 1 db vanília aroma, 20
dkg. ráma, savanykás lekvár (én saját eltevésű sárgabarack lekvárt használok),
csoki máz (3-4 evőkanál kakaó, ua. cukor, víz, ráma)
Elkészítés: 3 dl. tejet
felteszünk forrni, mikor forrni kezd, a grízt állandó keverés mellett
belefőzzük, s addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Mikor már csak langyos,
belekeverjük a cukrot, az aromát és a rámával jól kikeverjük (én habverővel
szoktam). Két lapot egymás mellé fektetek és először lekvárral, aztán a krémmel
nem túl vékonyan megkenem, s így folytatom, amíg a lapok tartanak. A tetejét
nem kell megkenni, mert arra jön a csokimáz. Én magam csinálom, de lehet olvasztott
csokival is.
Házi csokimáz: 3-4 evőkanál
kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet összekeverek, majd felteszem
melegedni.
Mikor forrni kezd, beledobom a
rámát (vajat) és hagyom elolvadni. A kész mázat a sütemény tetejére öntöm, s
egyenletesen elosztom egy kés fokával. Hűvös helyen legalább 1 napot hagyom
pihenni, majd vékony szeleteket vághatunk belőle, de mindig csak annyit,
amennyit megeszünk.
Mézes krémes 4.
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 10
dkg cukor, 2 db tojás, 1 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 1/2 teáskanál
szódabikarbóna, kevés tej.
Gyúrjuk egybe alaposan az összes
hozzávalót, majd süssünk belőle 3 lapot. A lapokat a következő krémmel kenjük
meg:
1 liter tejben főzzünk meg 8
evőkanál lisztet. Ha kihűlt, vegyítsük össze 20 dkg margarin és 35 dkg cukor
habosra vert keverékével. Az így elkészített krémet osszuk kétfelé. Az egyik
felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2 citrom levét és lereszelt
héját. Ezekkel kenjük meg az előbb elkészített lapokat.
A tetejére csokimáz kerül:
Forraljunk össze 30 dkg cukrot, 3
evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis vajat. Ezzel díszítsük, a süti
tetejét.
Mézes krémes 5.
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg
porcukor, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 1 kk. szódabikarbóna, 2 ek. méz,
A krémhez: 20 dkg margarin, 20
dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 l tej, 6 ek. liszt, 1 ek. kakaó,
A mázhoz: 16 dkg porcukor, 2 ek.
tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. kakaó
A tojást a mézzel, a porcukorral
és a margarinnal gőz fölött kikavarjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert
lisztet. Háromfelé osztjuk, és külön - külön kinyújtjuk. (Nagyon lágy a tészta,
ezért folyamatosan ügyeljünk arra, hogy jól lisztezett nyújtótáblán történjen a
nyújtás.)
Kikent, lisztezett tepsiben
sütjük meg külön - külön a három lapot.
A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk. A tejben a
lisztet sima pépesre főzzük, s ha kihűlt, hozzáadjuk a krémet, jól
összekeverjük. Kettéosztjuk, a felébe kakaót keverünk. A kisült tésztalapokat
megtöltjük úgy, hogy az alsó lapra a kakaós krémet kenjük, rá a második lapot,
s azt a fehér krémmel kenjük meg. A végén enyhén lenyomkodva rátesszük a
harmadikat. A mázhoz a porcukrot a tejjel, a vajjal vagy margarinnal és a
kakaóval összeolvasztjuk, majd ráöntjük a sütemény tetejére, s egyenletesen
szétkenjük rajta.
Mézes-krémes 6.
Hozzávalók: 1 cs. mézes tortalap, 5 dl tej, 3 púpozott ek.
gríz, 1 Ráma margarin, 2-3 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve, 20 dkg porcukor,
csipet só
A vaníliás cukorral, sóval ízesített tejből, grízből tejbegrízt főzünk.
Kihűtve belerakjuk a porcukorral, citromlével habosra kevert margarinba.
Ízesíthetjük kakaóporral is. Ezzel a krémmel töltjük a tortalapokat. Hűtőbe
rakjuk addig, míg a tortalapok megpuhulnak. Célszerű jóval a fogyasztás előtt
elkészíteni!
Mézes krémes 7.
Tészta: 70 dkg liszt, 12 dkg zsír,
12 dkg cukor, 2 db tojás, 30 dkg méz, 1 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 kk.
szódabikarbóna
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd négyfelé osztjuk. Kinyújtjuk, és
külön-külön kisütjük, kb. 35x39 cm-es lapokban.
Krém: 5 dl tej, 5 ek. liszt
Ezt sűrűre főzzük, kihűtjük.
50 dkg Ráma, 35 dkg cukor, 1 cs. vanília
Fentieket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, főzött krémet, és
összekeverjük.
A krémet három részre osztjuk, rákenjük a mézes lapokra. A legfelső lapot
csokimázzal öntjük le.
Mézes krémes 8.
15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 6-7 dkg margarin - 15
percig gőzön keverjük. 45 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kanál tej -
összedolgozzuk, 4 lapot sütünk belőle.
Krém: 4 dl tej, 2 vaníliás cukor, 6 evőkanál gríz, keményre főzzük. 20
dkg vaj, 30 dkg porcukor, kakaó vagy citrom - összekeverjük a grízzel.
Mézes krémes 9.
(4 lapos)
Tészta hozzávalói: 1 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 ek tej, 2 ek méz,
1 kávéskanál szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől
számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a
lisztet, jól összedolgozom, és 4 lapban, közepes lángon (villanysütőben 4-esen
szoktam) megsütöm. (nem szabad sokáig sütni, mert könnyen megszárad)
Krém hozzávalói: 4 dl tej, 5 ek liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor
A vajat és a porcukrot habosra keverem, a cukor teljes eloldódásáig. A
tejet s liszttel csomómentesre keverem és megfőzöm. Amikor kihűlt hozzákeverem
a cukros vajat.
A lapokat a következő sorrendben töltöm meg: LAP / KRÉM / LAP /
KAJSZIBARACK LEKVÁR / LAP / KRÉM / LAP / MÁZ
A kajszi helyett bármilyen kissé savanykás lekvár jó.
Máznak vagy tortabevonót olvasztok fel egy kis tejjel és olajjal, vagy 5
ek cukor, 5 ek kakaó, 5 ek víz jól összekeverve, felfőzve, még melegen
belekavarva 5 dkg vaj (RÁMA)
Mézes krémes
aszalt meggyel
Habüstbe téve 7 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 3 tojást, 2 ek. mézet,
vízfürdőbe (vízzel félig telt edénybe) állítva, habverővel, állandó, erőteljes
keveréssel felmelegítjük (kb. 5 perc). Az így felmelegített masszát 50 dkg
liszttel és 2 cs. sütőporral simára keverjük. Az elkészített tésztát 4 részre
osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán,
egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. A mézes lapokat
előmelegített, közepesen meleg (kb. 135-150 C) sütőben kisütjük. Tejbegrízt
főzünk 5 dl tejből, 10 dkg búzadarából, 20 dkg cukorból. Ha kihűlt, 25 dkg
margarinnal habosra keverjük, és három részre osztjuk. 10 dkg sárgabarack
lekvárt és 5 dkg aszalt meggyet (vagy egyéb aszalt gyümölcsöt) három részre
osztva, a három mézeslapot megkenjük 1-1 adag lekvárral, búzadarás töltelékkel
és meghintjük aszalt meggyel. A lapokat egymásra tesszük, a negyedik lappal
beborítjuk, enyhén megnyomkodjuk, és hűtőben 30-40 percig pihentetjük. A
felszeletelt mézes krémest vaníliás porcukorral meghintjük.
Mézes krémes, avagy Mézes
zserbó egy kicsit másképpen
Hozzávalók: 45 dkg vegyes liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg Ráma, 3 evőkanál
méz, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Összegyúrjuk, ha kemény tejjel, vagy tejföllel lazítjuk. (A tejtől
törékeny, a tejföltől rugalmasabb lesz a tészta, ez minden sütire igaz!) 4
gombócot készítünk, fél óráig állni hagyjuk, majd 4 lapot sütünk.
A krémhez 15 dkg vajat, 15 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejben, 4
evőkanál grízt (darát) megfőzünk, és kihűtjük, akkor összekeverjük a vajas
krémmel. A töltés ugyanúgy működik, mint Tóni receptjénél (első sor
vajas-grízes, második sor sárgabaracklekvár, harmadik sor vajas-grízes).
Omlós krémes
Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4
evőkanál liszt, 4 dl tej.
Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg
margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 1/2 dl tej.
A felsorolt anyagokból tésztát
gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük
majd a krémmel. Három tojás sárgáját simára keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot,
1 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet
alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg
porcukrot keverünk hozzá, és azt a krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap
közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.
Rádiókrémes
Tészta: 25 dkg lisztet, 5 dkg
cukrot, 5 dkg zsírt, 1 db tojást, 1 evőkanál kakaót, 1 dkg szalalkálit és pici
tejet összegyúrunk, és 2 lapot sütünk belőle.
Piskóta: Ha tortamagasságú
süteményt akarsz, akkor kb. 6 tojásból kell piskótát készíteni.
Krém 1: 2 dl tejet 2 kanál
liszttel keményre főzünk.
Krém 2: 20 dkg vajat, 20 dkg
porcukorral habosra keverünk.
Ha a krém 1 kihűlt (mi általában
kevergetni szoktuk kihűlésig, hogy ne csomósodjon be), akkor a krém 2-höz
adjuk.
Behúzás: 3 kanál vizet, 3 kanál
kakaót, 3 kanál cukrot és 5 dkg vajat felfőzünk, majd a sütemény tetejére
kenjük.
A sütemény összeállítása: 1 barna
lapot megkenünk a 2 krém keverékével, majd rátesszük a piskótát, azt is
megkenjük a krémek keverékével, majd arra tesszük rá a 2. barna lapot, és a
végén ezt kell megkenni a csokoládéval.
Ha készen van a sütemény jobb, ha
szobahőmérsékleten pár órát szikkadni hagyjuk, különben szétcsúsznak a lapok a
szeletelésnél.
Repülő krémes
Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt,
7 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, kevés tej,
vaníliás cukor. Krém: 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj. Habosra kavarjuk, 5 dl tej,
5 evőkanál liszt. Sűrűre főzzük. A fele krémbe kakaót teszünk.
Elkészítés: A tészta
hozzávalóiból 3 lapot sütünk, és az egyiket leporcukrozzuk.
Román krémes
Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg
darált dió, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 4
tojás.
Összegyúrjuk, két órát
pihentetjük. Öt részre osztjuk, kinyújtjuk, egyenként megsütjük a lapokat.
(Gyorsan sül.)
Töltelék: 30 dkg darált dió, 25
dkg porcukor, 1 l tejföl, 2 csomag vaníliás cukor.
Megtöltjük a lapokat, tetejére
csokoládémáz kerül
Rumos krémes
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojás,
10 dkg zsír, 1 sütőpor, annyi tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
A hozzávalókból tepsi tetején két
lapot sütünk. A krémhez fél liter tejet 2 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, a
végén belekeverünk 1 csomag vaníliáscukrot. 25 dkg Ráma margarint habosra
keverünk 30 dkg cukorral, majd összekeverjük a kihűlt lisztes sűrítménnyel. Az
egyik lapra rákenjük a krém felét, és szépen sorban kirakjuk rumos tejben
áztatott babapiskótával. Erre kerül a krém másik fele és a sütemény fedőlapja.
Legalább egy napra hűvös helyre tesszük.
Skót krémes 1.
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg
liszt, 5 dkg zsiradék, 2 evőkanál porcukor, tejbe feloldani 1 dkg szalalkálit,
három részre elosztani, tepsi hátán sütni. Melegen vaníliás cukorral
meghinteni.
A krémhez: 4 dl tejben 5 dkg
lisztet megfőzni. 5 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 20 dkg vajat habosra
keverni.
Skót krémes 2.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg
cukor, 1 egész tojás, 1 dkg szalalkáli, 6 dkg zsír, 2-3 evőkanálnyi víz.
A fenti anyagokat összegyúrjuk,
és néhány órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután késhát vékonyságúra
kinyújtjuk, és lapokat sütünk belőle, a tepsi hátlapján. Karamellkrémmel
megtöltjük, és néhány óráig pihentetjük. Legjobb előzőnap elkészíteni.
Színes krémes
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 16 dkg cukor, 1
cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, kevés tej
Ezekből az anyagokból kevés tejjel jól
nyújtható tésztát készítünk, majd 3 részre osztjuk. Külön-külön vékonyra
nyújtjuk, és tepsi hátulján (kb. 24 x 42 cm-es) lapokat sütünk belőle. Ne
ijedjetek meg, ha nagyon törékeny lesz, az a jó, csak gyengédséget igényel a
kezelése.
Krém:
Fél l tejből 3 evőkanál liszttel, 1 kanál
cukorral krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. 25 dkg vajat (Margarint) 25 dkg
porcukorral habosra keverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt főtt krémmel.
Kétfele osztjuk, az egyikbe kakaót, a másikba citromlét, citromhéjat keverünk
(1 citrom). A krémekkel felváltva megtöltjük a lapokat, és másnapig állni
hagyjuk. A tetejére porcukrot v. csokimázt tehetünk. Tehát másnap érdemes
felszeletelni, és fogyasztani, addigra csodálatosan összepuhulnak a lapok, és a
citromtól savanykás krém az édes (kakaós) krémmel Offenbach-i (íz) harmóniában
kulminál.
Szlovák krémes
Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4
tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7
evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna.
Ezekből piskótaszerűen összeállítjuk a
tésztát és megsütjük.
Krém: 4,5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt,
1 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és
fele leve, 2 csomag vaníliás cukor.
A tejet a liszttel és a tojással
összekeverjük és felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a
felfőzött masszával, valamint a többi hozzávalóval összeállítjuk, majd a kisült
tésztára kenjük.
Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó.
Összekeverjük, felfőzzük, és a krém tetejére
csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".
Túrókrémes
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1
kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.
Az
anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle. Töltelék: 20 dkg Ráma margarin, 25 dkg
porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1 kg túró, csipet citromhéj és fél citrom
leve, 10 dkg mazsola. Az anyagokat
alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük.
Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma
részre osztjuk és szétnyomkodjuk a gáztepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük
úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő
alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!
Túrós krémes 1.
Hozzávalók: 40 dkg vajastészta, 25 dkg túró, 15
dkg krémpor, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 dkg vanília, 3 dl tejszín, 6 tojás
A vajastésztából 2 vékony lapot sütünk. A
krémport 5 dl tejben megfőzzük, hozzáadjuk a tíz deka porcukorral elkevert
tojássárgákat, még forrón a tojások habját. Kihűtve belekeverjük a kemény
tejszínhabot, az áttört túrót. A krémet a tésztalapok közé töltjük. Kockára
vágva, vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.
Túrós krémes 2.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 1 gr
szalalkáli tejben felfuttatva, 5 dkg vaj.
Ezt összegyúrni, tepsi zsírozott hátán 3
lapot sütni.
Krém: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg
porcukor, 2-3 csomag vaníliás cukor habosra keverve.
Csokimáz: 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó,
5 evőkanál tej, felfőzni, a tűzről levéve 5 dkg vajat belekeverni.
Túrós
krémes 3.
Hozzávalók:
1 dl olaj, 1 dl tej, 4 tojássárgája, 30 dkg porcukor, kikeverjük. 1
kávéskanál szalalkáli, 30 dkg liszt, 4 tojásfehérje habbá verve, ezt is
összekeverni.
A kettőt vegyítjük. Olajozott, lisztezett
tepsibe tesszük, sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk.
Töltelék: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, fél
kilótúró, 1cs. vaníliás cukor, fél citrom leve és héja. Tetejére porcukrot
szitálunk.
Vajkrémes
koszorú
Hozzávalók 16 szelethez: 20 dkg liszt, 37
dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg étkezési búzakeményítő, 4 dl tej, 2 dl
tejszín, 40 dkg eper, 1 zacskó eper ízű pudingpor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg
grillázs, 1 citrom reszelt héja, 2 zacskó vaníliás cukor, a forma kikenéséhez
margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés: 12 dkg vajat 10 dkg cukorral és
1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk. Egyenként bele, ütjük a tojásokat,
és a masszát simára dolgozzuk. Az átszitált lisztet összekeverjük az étkezési
búzakeményítővel, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral, majd apránként a
krémbe vegyítjük. Belekeverünk 2-3 evőkanál tejet is. A tésztát margarinnal
kikent, zsemlemorzsával behintett, kb. 26 cm átmérőjű koszorúformába simítjuk.
Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig
sütjük. Közben a pudingport 2 evőkanál cukorral együtt 4 evőkanál tejben
kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingporos folyadékot, csomómentesre
keverjük és felfőzzük. Az epret megtisztítjuk, meg, mossuk, majd 25 dkg-nyit
pürésítünk, és a meleg pudingba keverjük. Folpackkal beborítva langyosra
hűtjük. A maradék, puha vajat a többi cukorral együtt habosra keverjük, majd
kanalanként a langyos pudingba vegyítjük. A kihűlt tésztakoszorút keresztben
kétszer kettévágjuk. Az alsó és a középső gyűrű tetejét megkenjük a krém
felével. Ráhelyezzük a felső gyűrűt, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát.
Legalább 1 órára hűvös helyre (hűtő, szekrénybe) állítjuk. A tejszínt a második
zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a torta te, tejére habrózsákat
nyomunk. A félretett eper, szemeket félbe, vágjuk, és a habrózsák közepébe
nyomjuk. A grillázst összetörjük, és díszítésül a torta oldalába nyomkodjuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra
Vaníliás krémes
Tészta: 30 dkg liszt, 7 dkg vaj,
7 dkg cukor, 3 evőkanál tej, 1 kávéskanál szalalkáli.
Krém: 4 dl tej, 4 púpozott
evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg
porcukor.
Habosra keverjük a vajat a
cukorral, hozzáadjuk a tejet, a szalalkálit és a lisztet. Három lapot sütünk
kikent, kilisztezett tepsiben.
Krém: 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg tejet,
liszttel, vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan
beleengedjük a forrásban lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd
beleteszünk 25 dkg vajat, 25 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral
kikeverve. Habosra keverjük. A lapokat megkenjük krémmel, a harmadik lapot
megszórjuk vaníliás cukorral.
Cukormáz
(fondán)
Hozzávalók: 50 dkg cukor, ha van
3-4 dkg burgonyaszirup, 3 dl víz, néhány csepp citromlé vagy ecet.
A cukrot edénybe tesszük, vízzel
felöntve fakanállal összekeverjük és feltesszük főni. Többször megkeverjük, s
ha forrni kezd, tetejéről eltávolítjuk a habot. Egy csészébe hideg vizet
teszünk, ebbe mártogatott ecsettel többször lemossuk az edény oldalára rakódott
cukrot, bele a fövő cukorba. Sűrű sziruppá főzzük. Hogy a cukor mikor jó, azt
úgy tudjuk meg, hogy hideg vízbe mártott fakanál nyelét belemártjuk a cukorba,
és hideg vízbe mártjuk. Ha a fakanál nyelén levő cukorból golyót tudunk gyúrni,
akkor jó. Úgy is kipróbálhatjuk, hogy egy darabka drót végén gyűrűt formálunk,
ezt bemártjuk a fövő cukorba és hirtelen kivéve, keresztülfújunk rajta. Ha
golyót ereszt, akkor jó. Levesszük a tűzről, hideg vízzel meglocsoljuk a
tetejét, és kihűlni hagyjuk langyosra. Ezután fakanállal addig keverjük, míg
fehér lesz. Majd tiszta tálba tesszük, és kicsavart nedves ruhával letakarjuk.
Használat előtt a cukrot langyosra melegítjük, kevés vízzel hígítjuk, különböző
ételfestékkel, csokoládéval, kakaóval, kávékivonattal, barnára pirított
cukorral színesíthetjük.
Sárgakrém
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 5
tojás, 7 dkg liszt, 0,5 1 tej, vanília.
Megfelelő edénybe tesszük a
tojássárgáját, a lisztet, és 1 dl hideg tejjel, habverővel simára keverjük. A
tejet 15 dkg cukorral, vaníliával feltesszük forrni. A tojásfehérjéből 10 dkg
cukorral kemény habot verünk. Ha a tej felforrott, a vaníliát kivesszük,
hirtelen hozzáadjuk a tojássárgájához, és állandó keveréssel felforraljuk.
Ezután levesszük a tűzről, és azon melegen a hab egynegyed részét habverővel
simára hozzákeverjük, a többi habot fakanállal óvatosan belekeverjük.
Krémeshez, képviselőfánkhoz,
tortákhoz vagy egyéb sütemények töltéséhez használjuk. Ha kihűlt, vajkrémek
könnyítésére is felhasználhatjuk.
Szalalkális
krémeslap
Hozzávalók: 3 egész tojás, 30 dkg
porcukor, 15 dkg margarin, 80 dkg liszt, 2 dl tej, 1 cs. szalalkáli, 1 cs.
vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
A tojásokat a cukorral, és a
margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tejben feloldott
szalalkálit, és a vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat. Jó alaposan
kidolgozzuk a tésztát, és 6 órát állni hagyjuk nem túl hideg helyen. Késfok
vastagságúra nyújtjuk. Fontos az idő betartása, mert így a lap szépen feljön.
Tepsi mérettől függően 4-6 lapot lehet belőle sütni.
Megjegyzés: A késfok vastagságot
tényleg úgy kell érteni, mert ha vastagra hagyjuk igen vastag lesz, mikor
kisül. Ez a lap süthető kerek formában is, mert tortalapnak is megfelel. 1
kitétele azért van a sütinek. Aznap ne akarjuk vágni, mert törni fog.
Becsomagolva igen sokáig eláll.
Kicsit macerás de megéri, mert pl. krémmel töltve sokáig friss marad.
Vajkaramella
(a Francia krémes tetejére is ezt
szoktam elkészíteni)
Hozzávalók: 20 dkg kristálycukor,
3 dl víz, 1 kávéskanál ecet, 2 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 1/2 RÁMA
Elkészítés: a 2 dkg cukrot
megkaramellizálom, jó sötétre, mert ez lesz a "színezék", és felöntöm
1 dl vízzel, addig forralom, míg a karamell teljesen el nem oldódik.
Félreteszem. A maradék cukrot, a vizet és az ecetet összekeverem és kb. 30
percig főzöm sűrűn kevergetve. Leveszem a tűzről, és elektromos habverővel
elkezdem kavarni. Közben apródonként hozzáadom a színezéket és a vajat. Jól
összedolgozom. Annál jobb minél jobban ki van keverve.
Jégkockaformába öntöm (vagy a
krémes tetejére) és csak azt kell megvárni, hogy kihűljön, és már fogyasztható
is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése