2020. szeptember 21., hétfő

krées receptek

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 226.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

Krémes receptek..................................................................................... 1

Almás-krémes 1................................................................................... 4

Almás krémes 2.................................................................................... 4

Almás krémes 3.................................................................................... 4

Almás krémes 4.................................................................................... 4

Almás krémes Anita módra..................................................................... 5

Almás krémes Ilike módra...................................................................... 5

Anyósszelídítő mézes krémes.................................................................. 5

Bácskai krémes.................................................................................... 6

Debreceni krémes................................................................................. 6

Diós krémes......................................................................................... 6

Egyszerű krémes.................................................................................. 6

Érsekújvári krémes............................................................................... 6

Fehér krémes....................................................................................... 6

Felvidéki krémes................................................................................... 7

Francia krémes 1.................................................................................. 7

Francia krémes 2.................................................................................. 7

Francia krémes 3.................................................................................. 7

Francia krémes 4.................................................................................. 8

Francia krémes 5.................................................................................. 8

Hamis krémes...................................................................................... 8

Hartyányi krémes................................................................................. 8

Hájas krémes....................................................................................... 8

Házi krémes......................................................................................... 8

Húsvéti omlós krémes........................................................................... 9

Intelligens krémes 1.............................................................................. 9

Intelligens krémes 2.............................................................................. 9

Intelligens krémes 3.............................................................................. 9

Intelligens krémes 4.............................................................................. 9

Kaplan krémes..................................................................................... 9

Karamellás krémes.............................................................................. 10

Kekszes krémes:................................................................................. 10

Kijevi krémes..................................................................................... 10

Köles krémes...................................................................................... 10

Krémes 1........................................................................................... 10

Krémes 2........................................................................................... 11

Krémes 3........................................................................................... 11

Krémes 4........................................................................................... 11

Krémes pite 1..................................................................................... 11

Krémes pite 2..................................................................................... 12

Krémes pite 3..................................................................................... 12

Krémes pite 4..................................................................................... 12

Mézes-krémes 1.................................................................................. 12

Mézes-krémes 2.................................................................................. 12

Mézes-krémes 3.................................................................................. 13

Mézes krémes 4.................................................................................. 13

Mézes krémes 5.................................................................................. 13

Mézes-krémes 6.................................................................................. 14

Mézes krémes 7.................................................................................. 14

Mézes krémes 8.................................................................................. 14

Mézes krémes 9.................................................................................. 14

Mézes krémes aszalt meggyel................................................................ 14

Mézes krémes, avagy Mézes zserbó egy kicsit másképpen.......................... 15

Omlós krémes.................................................................................... 15

Rádiókrémes...................................................................................... 15

Repülő krémes.................................................................................... 15

Román krémes................................................................................... 15

Rumos krémes.................................................................................... 15

Skót krémes 1.................................................................................... 16

Skót krémes 2.................................................................................... 16

Színes krémes.................................................................................... 16

Szlovák krémes.................................................................................. 16

Túrókrémes........................................................................................ 16

Túrós krémes 1................................................................................... 17

Túrós krémes 2................................................................................... 17

Túrós krémes 3................................................................................... 17

Vajkrémes koszorú.............................................................................. 17

Vaníliás krémes.................................................................................. 17

Cukormáz (fondán)........................................................................... 18

Sárgakrém...................................................................................... 18

Szalalkális krémeslap........................................................................ 18

Vajkaramella................................................................................... 18

 

 

 

 


Receptek

Almás-krémes 1.

40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes lángon megsütök. Hamar kész.

3 tojásból, 3 ek. lisztből, 1 ek. cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek. vajon megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.

A legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával. Ráhelyezem a középső lapot. Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a következő lapot. Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival megszórom.

Almás krémes 2.

Tészta: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl.

Krém: 2 tojás, 5 dl tej, 2 csomag vanília puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin.

Töltelék: 1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanálnyi fahéj.

A tészta alapanyagait összegyúrom, három részre osztom, és vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle. A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az almatölteléket és befedem. Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt négyszögletes szeletekre vágom.

Almás krémes 3.

A tésztához: 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 deka liszt, 1 /2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó

A krémhez: 1 /2 1 tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 deka porcukor, 1 tortabevonó

Alufóliával kibélelt tepsibe 1,5 kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral 3 evőkanál vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, és az alma tetejére kenem a krémet. Végül csokimázzal vonom be.

Elkészítési idő: kb. l, 5 óra

Jó tanács: Az almát nem fontos megtisztítani, csak megmosni és kimagozni.

Almás krémes 4.

Hozzávalók:

Tészta: liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1 késhegynyi, rum 1 kk., ecet 1/2 kk.

Töltelék: tojássárgája 6 db, vaníliás cukor 20 dkg, tej 5 dl, alma 3 db.

Elkészítése: Az elkészített írós-vajas tésztát tepsikbe téve, a forró sütőben két lapot kisütünk. Tölteléke a következő: 6 tojás sárgáját 18 dkg vaníliás cukorral, fél dl tejjel sűrű krémnek főzünk meg. Rákenjük a tésztára, és nagyon vékonyra szeletelt almával megszórjuk, és újra betesszük sütni.

Úgy is készíthetjük, hogy a tészta két lapját egymásra borítjuk, kockákra vágjuk, 2 dkg vaníliás cukorral meghintjük.

Almás krémes Anita módra

Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg RÁMA, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, pici tej.

A rámát a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojássárgájával elkevert sütőport, majd beledolgozom a lisztet. A tésztát 3 részre osztom, elnyújtom. 1 tésztát megsütök. A 2. lapot zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, megkenem vékonyan baracklekvárral, rásimítom a következő keveréket: 1 kg almát meghámozok, lereszelek, hagyom kicsit állni, kicsavarom. hozzákeverek ízlés szerint cukrot és fahéjat, valamint egy kevés zsemlemorzsát. Erre a töltelékre kerül rá a 3. lap, amit villával megszurkálok, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni. Megsütöm.

Közben elkészítem a krémet: 4 dl vízzel 10 dkg kristálycukrot felfőzök. 2 vanília pudingot 2 dl vízzel eldolgozok, hozzáadom a cukros vizet és megfőzöm. 7 tojás fehérjét kemény habbá verek, és a még forró krémhez keverem.

Amikor az almás lapok megsültek rárakom a krémet, és a már előzőleg kisütött lapot, és együtt hagyom kihűlni.

A tetejére porcukrot szórhatunk, esetleg valami máz is mehet rá, ha bírjuk még tojással! (a 20 dkg porcukorral és 3-4 csepp citromlével habosra vert 2 tojásfehérjére gondolok)

Almás krémes Ilike módra

Hozzávalók a tésztához: 1 kg alma, 8 egész tojás, 20 dkg finomított kristálycukor, 4 evőkanál víz, 23 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 1 púpos evőkanál kakaó; a krémhez: fél liter tej, 1 vaníliás puding, 2 Vaníliás cukor (1 minimum), 1 csapott evőkanál finomliszt, 15-20 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor; csokimázhoz: 2 evőkanál cukor, 2 ek. kakaó, 2 ek. víz, 5 dkg vaj vagy margarin.

Elkészítés: Sütőpapírral kibélelt tepsibe 1kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek, vagy kockára vágom (ha szép, egészséges az alma héja, nem kell megpucolni, mert úgy sokkal finomabb). A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem.

Úgy sütjük, mint a piskótát.

A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport és lisztet; a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem, a vaníliás cukorról ne feledkezzünk meg.

A kihűlt süteményről lehúzom a sütőpapírt, és az alma tetejére kenem a krémet.

Végül összefőzöm a csokimázt, bevonom vele a sütit.

Szilárdulás után azonnal is fogyasztható.

Ez az adag nagy gáztepsire való mennyiség.

Ez aránylag gyorsan kész van, szinte el sem lehet rontani.

Anyósszelídítő mézes krémes

Négy db. mézes lapot sütsz, a mézes tésztába fahéjat és szegfűszeget is keversz, amíg kihűl a tészta, addig 1 zacskó vaníliapudingot, egy fél pohár búzadarát, 1 tojást és 5 evőkanál cukrot felfőzöl fél-háromnegyed liter tejjel, úgy, hogy egy masszív kemény állagú krémet kapj. Ezt kihűtöd.

1 kockamargarint, vagy vajat (a nagyim mindig vajjal készítette) habosra keversz kb. 10-15 dkg porcukorral és a kihült krémmel összedolgozod.

A krémes összeállítása: 1 lap, rá a krém kb. 1 cm vastagon, rá 1 lap, erre szilvalekvár, rá 1 lap, újra a krém, 1 cm vastagon és a negyedik lap.

Egy kicsit vársz, amíg a lap megpuhul a krémtől, és ekkor a tetejére csokimázat készítesz: kakaópor, margarin, tej és cukor keverékét felforralsz, ezt szépen egyenletesen ráöntöd a lapra.

Napokig finom. Vizes késsel kell szeletelni, én mindig csak annyit vágok fel, amennyire épp szükség van.

Bácskai krémes

Tészta: 27 dkg liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben felfuttatva).

Az anyagokat annyi tejjel, amennyit felvesz összegyúrjuk, és tepsi hátán két lapot sütünk belőle.

Krém: 3 csomag vaníliapudingot 8 dl tejjel péppé főzünk, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk.

 Ezt a krémet a két lap közé töltjük. A tejére 2 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból gőz fölött habot verünk. A tésztára kenjük, és végül kakaóval meghintjük.

Debreceni krémes

Tészta: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, kevés tej.

Töltelék: 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor.

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, három részre osztjuk, kinyújtjuk, és a tepsi hátulján megsütjük. A kisült lapok egyikét összetörjük, és 2 deci tejben megáztatjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál lekvárt, 3 evőkanál kakaót, fél deci rumot (vagy pár csepp aromát), végül a habosra kevert vajas porcukrot. Az így kapott masszát a két süteménylap közé kenjük. Gőz fölött cukorral habosra keverünk 3 tojásfehérjét, és a tetejére kenjük. Szép, fehér máz lesz. Csak másnap szeleteljük, amikor a lapok a töltelékkel összeérnek.

Diós krémes

Hozzávalók:

Tészta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg, tojásfehérje 2 db.

Töltelék: főtt tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk., cukor 2 ek. csokoládé 12 dkg.

Elkészítése: A cukrot őrölt mandulával, reszelt csokoládéval 2 tojás fehérjével összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle, közepét ujjunkkal benyomjuk, és bele a következő krémet tesszük:

Egy főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevés likőrrel összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt csokoládéba hempergetjük.

Egyszerű krémes

8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.

Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.

Érsekújvári krémes

Tészta: 8 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral kikeverünk, majd beleteszünk 30 dkg diót.  2 lapot sütünk belőle.

Krém: 8 tojássárgáját, 2 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál búzadarát megfőzünk. Ha kihűlt 10 dkg vajjal kikeverjük.

Tetejét csokoládéval bevonjuk

Fehér krémes

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 7 dkg zsír, 4 evőkanál cukor, 1 1/2 dkg szalalkáli, 2 egész tojás, langyos tejjel összekeverjük (olyan tésztakeménység legyen, mint a 6 lapos) 3 lapot sütünk a tepsi hátán, ha vastagnak találjuk a lapot, 4-et is süthetünk belőle.

Krém: 25 dkg vaj, 30 dkg porcukor, ezt nagyon habosra keverjük (4 lap esetén 30 dkg vaj), 8 dl tej, lehet gyenge liter is, (ha 4 a lap), 2 vanília puding, ezt hidegen simára keverjük, s majd sűrűre főzzük, jó sűrűnek kell lenni, ha ez kihűl, a vajjal gyengén összekeverjük, s megtöltjük a lapokat. Tetejét porcukorral sűrűn meghintjük, vagy csokoládémázat készítünk.

Felvidéki krémes

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg szalalkáli, 1 tojás, tej szükség szerint

Krém: 3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej                  

Elkészítés módja: A tésztából három lapot sütünk. Krémet sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk. A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás cukorral meghintjük.

Francia krémes 1.

1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok-vastag téglalapokká nyújtjuk, kisütjük. Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, az egyik tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek. porcukorral ízesített, kemény habbá vert 2 dl tejszínt. Tetejére fektetjük a másik, csoki-, vagy kávé-, vagy citrom-, vagy rumos mázzal bevont, négyzetekre vágott tésztalapot.

Francia krémes 2.

Tészta: 30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet, kb. 1 dl víz (amennyit felvesz a tészta). Ezeket a hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára.  Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt 2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben

Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve!) óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.

Tejszínhab: 3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). Én egy kis zselatint is szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan könnyen.

Máz: "Édesség Zsófinak"

Összeállítás: Az egyik lapra ráöntöm, és szép egyenletesre simítom a mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg felszeletelem (ez a művelet a hab tetején már lehetetlen!). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap.

Kb. 1 órát jó, ha áll a hűtőben

Francia krémes 3.

(Különleges) 25 dkg lisztet 2 dkg vajjal, 1 egész tojással, késhegynyi sóval, 1/2 cs. V.-sütőporral, 1/2 citrom levével és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává dolgozunk. Tányérnagyságúra nyújtjuk, és belecsomagolva 20 dkg hideg vajat, vékonyra kinyújtjuk, azután kicsire összehajtjuk, ismét nyújtjuk. Ezt 5-6-szor ismételjük. Legvégül közepes nagyságú sütőlemezen a tészta felét kinyújtjuk, úgy, hogy azt teljesen befedje. A sütőlemez körül a lelógó tésztát éles késsel levágjuk, majd késheggyel megszurkálva, szép pirosra sütjük, mindkét vajas lapot.  Habüstben 1 cs. V.-vanillinkrémport és 2 dkg sima, fehér lisztet csomómentesen elkeverünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal, könnyedén hozzákeverünk. A krémet, még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük, és betakaratlanul hűlni hagyjuk. A krémre, ha langyosra kihűlt, 2 dl édes tejszínből 10 dkg vanillincukorral készült kemény tejszínhabot teszünk, melyre a második vajas lapot ráhelyezve, tenyerünkkel gyengéden rányomkodunk. A krémes tetejét a cukormázaknál leírt kávémázzal vonjuk be, melyet 12 dkg cukorból, és 1 evőkanálerős kávéból készítettünk. Éles, lapos pengéjű késsel négyzetes darabokra szeleteljük. Igen ízletes, kitűnő sütemény, mely, ha sok munkát jelent is, de megéri a fáradságot.

Francia krémes 4.

A franciakrémesnél három vékony lapot sütünk a vajastésztából.

A vanília krém fele mennyiségét készítjük. Ezzel az alsólapot megkenjük, ráhelyezzük a második lapot, azt ugyanolyan vastagságban tejszínhabbal. (4 dl tejszínből verünk habot). A fedőlapot bevonjuk 20 dkg cukorból készült fondannal. A fondant erős kávéval, világosbarnára festjük. Felszelése a krémeshez hasonló. Újabban csak két lapból készítjük a franciakrémest.

Ilyenkor a teljesen kihűlt vaníliakrémre közvetlenül rákenjük a tejszínhabot.

Francia krémes 5.

Hozzávalók: 1l tej vagy víz, 15 dkg puding, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojásfehérje, 18 dkg kristálycukor

A pudingot elkevered kb. 2 dl tejjel a maradékot felforralod. Közben felvered a fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral, ha a tej felforrt ráöntöd a pudingra, és még egy kicsit főzöd. Majd kis lángon folytonos keverés közben hozzáadod a fehérjét. Majd leveszed a tűzről, és a lapra öntöd. Ha kihűlt jöhet a tejszín és a szeletelés.

Hamis krémes

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 6 dkg olvasztott zsír, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli - lágy tésztává gyúrjuk, ezt 3 részre osztva 3 lapot sütünk, késvastagságúra.

Krém: 1 liter tej, 30 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája - krémmé főzzük lassú tűzön. A tojás fehérjét habbá verjük, és a tűzről levett, forró krémbe keverjük. A krémet melegen rakjuk a tésztalapokra.

Hartyányi krémes

Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 25 dkg Ráma margarint, 25 dkg porcukrot, 1 cs. sütőport, 2 dkg kakaóport, 1 tojást, 1 dl tejet. Két egyforma lapot sütünk. 5 dl tejből, 2 ek. lisztből sűrű krémet főzünk. 2 cs. vaníliás cukorral ízesítve langyosra hűtjük. 10 dkg Ráma margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverve, hozzáadjuk a krémet. Az egyik lapra kenjük a felét. Erre rakunk egymás mellé 2 nagydoboz babapiskótát. 0.5 dl rummal leöntve bevonjuk a többi krémmel.

Rátéve a másik lapot, Hűs helyen pár órát pihen. Kemény tejszínhabbal tálaljuk.

Hájas krémes

Hozzávalók: 12 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipet só, 1 tojás, 1 kávés kanál ecet, annyi langyos víz, hogy puha rétestésztát készítünk.

Tálban összedolgozzuk, majd lisztezett deszkára borítva ujjnyi vastagra nyújtjuk.

Egyenletesen belekenünk 10 dkg kétszer ledarált hájat.

Összehajtogatjuk, közben hideg helyen pihentetjük. Ezt ismételjük 4x. Hajtogatjuk, nyújtjuk, stb. végül, 4 cipóba osztjuk. Nagyon vékony lapokra nyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően. Tepsi hátán világos színűre sütjük, 5-8 perc alatt. A levételnél vigyázzunk, mert könnyen törik.

1 vaníliás pudingot felfőzünk az utasítás szerint. Hozzákeverünk egy hagyományos teavaj kockát. 2-2 lapot a krémmel összeragasztunk. Vaníliás porcukorral szórjuk meg.

Készíthetünk a tetejére olvasztott fehércsokoládé mázat is. Csak másnap szeleteljük, mikor a krémtől megpuhult.

Nagyon finom nem mindennapi sütemény.

Házi krémes

Hozzávalók: 1 cs bolti leveles tészta (készíthető is), 16 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 csomag (4 dkg) zselatin. 1 liter tej, 2 vanília cukor, 30 dkg porcukor

A bolti leveles tésztát 2 lapba, tepsi nagyságúra nyújtjuk és megsütjük. A megsült egyik lapot a tepsibe helyezzük, a kész krémet ráöntjük és elsimítjuk. A másik lapot vágódeszkán megfelelő méretű kockára daraboljuk, és a krém tetejére helyezzük.

Krém: A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a liszttel már elkevert zselatint, lassan hozzákeverjük a tejet, gyenge tűznél sűrű krémet főzünk belőle. Amikor megfőtt hozzákeverjük a vaníliacukrot. Amíg hűl, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután a porcukorral tovább verjük. A langyos krémet fokozatosan a felvert habhoz verjük, és azonnal ráöntjük az alsó lapra, mert később a krémmel nem lehet dolgozni (nagyon kemény lesz). Dermesztés után a kockáknak megfelelően felvágjuk és tálalhatjuk.

Tipp: a lisztet keverjük el a zselatinnal és akkor nem lesz darabos a krém.

Húsvéti omlós krémes

Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.

Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, fél dl tej.

A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel.

Intelligens krémes 1.

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 8 tojás sárgája, 5 cs van. Cukor, (habosra keverni) 11 kanál liszt, 1 l. tej

11 kanál liszt, 1 l. tej és a 8 tojás fehérje felverve, összekeverjük, zsírozott lisztezett tepsibe öntjük. Forró sütőben 10 percig, majd 2-es fokozaton 30-40 percig sütjük.

Csak hidegen szeleteljük kockára, porcukorral hintjük.

Intelligens krémes 2.

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 8 egész tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 púpozott evőkanál liszt.

A 15 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 8 tojás sárgáját, 4 csomag vaníliás cukrot összekeverjük. Beleteszünk 9 púpozott evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét felverünk habnak, és óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg sütőbe rakjuk, és másfél óráig takaréklángon sütjük. Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.

Intelligens krémes 3.

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 8 tojás, 5 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 evőkanál liszt.

A cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Utána a lisztet kanalanként, a hideg tejet apránként hozzáadjuk, majd a vaníliás cukrot és a keményre felvert tojásfehérjéből készült habot keverjük hozzá.

Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a híg keveréket és betesszük a hideg sütőbe. Begyújtjuk a sütőt és 10-15 percig maximális hőfokon, ezután viszont a legkisebb fokozaton még másfél óra hosszat sütjük.

Intelligens krémes 4.

Hozzávalók: 15 dkg Ráma, 20 dkg cukor, 8 tojás sárgája, 5 cs. vaníliás cukor csipet só

Ezt kikeverjük. Bele: 9 evőkanál liszt 1 l tej a tojások habbá vert fehérje

Margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, 10 percig erős, majd kb. fél óráig mérsékelt lángon sütjük.(Híg, mint a madártej, semmi félelem!) S hogy miért intelligens? Tudja, hogy alul és felül szilárdnak, középen pedig krémesnek kell lennie!

 

Azért "intelligens" a neve, mert a tepsibe egy kavart tésztát öntünk, viszont amikor másnap hidegen felszeleteljük, alul krém, felül tészta réteg fogad bennünket

Vigyázat: csak gázsütőben lehet elkészíteni, elektromos sütőben nem!

 

Kaplan krémes

Hozzávalók:  30 dkg liszt, 1 1/2 csomag szalalkáli, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg margarin, 1 dl langyos tej. A felsoroltakból 3 lapot sütünk.

Krém: 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 8 dkg darás liszt.

A krémet sűrűre főzzük, még melegen lazán belekeverjük a felvert tojások fehérjét. (4 tojás) Tetejére porcukrot szórunk, vagy csokimázzal vonjuk be. Fogyasztás előtt 2 nappal ajánlatos elkészíteni.

Karamellás krémes

Tészta: 40-50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír, kis só, szódabikarbóna, 1 tojás, 2-3 kanál tejföl.

Összedolgozzuk, és tepsi hátán 3 lapot sütünk.

Töltelék: 18 dkg cukrot barnára pirítunk, 2 dl vízzel felhígítjuk. 8 dkg lisztet 1,5-2 dl tejben simára keverünk, és csurgatva a forró karamellhez adjuk. 10 dkg vajat 10 dkg cukorral habosra keverünk, és a kihűlt karamellhez adjuk.

Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat. Legalább egy napig állni hagyjuk, és csak utána szeleteljük fel.

Kekszes krémes:

1 evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6 kanál lisztből a szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2 vékonyabb lapot vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk. 1/2 kg háztartási kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket, majd rákenjük a krém másik felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre hűtőbe tesszük. Készíthetjük két kisebb darabban is.

Kijevi krémes

Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 4 tojás sárgája, tejföl az összeállításhoz, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, és egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk.

A lapokra: 4 tojás fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot verünk. Rákenjük a tésztalapokra, darabos dióval megszórjuk, és úgy sütjük meg a 3 lapot.

Krém: 4 kanál lisztet, 4 dl tejet, 1 tojást simára keverünk, majd sűrű krémmé főzzük. 25 dkg porcukrot, 25 dkg margarint, l csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk. A habos-diós lapokat ezzel a krémmel megtöltjük. Kb. 1 nap alatt puhul meg, és érnek össze az ízek.

Köles krémes

Tészta: 2 bögre teljes őrlésű liszt, 1 bögre sima fehér liszt, 2 dkg élesztő, vagy sütőpor, 1/2 bögre olaj, 1 és 1/2 bögre víz, 2 evőkanál méz, mazsola, vágott dió, 1 csapott mokkáskanál só

A hozzávalókat lágy kenyértésztává gyúrjuk, tűzhely méretű nagy tepsibe simítjuk, és kelés után lassan sütjük.

Krém: 1 bögre hántolt kölest pici sóval 3 bögre vízben lassan megfőzünk /kb. 20 perc /

Turmixoljuk 2-3 evőkanál méz, 1 vaníliás cukor, mazsola.

Ízesítés amilyet akarunk készíteni:  Citromkrém - citromot belecsavarni, héját reszelni

Kókuszkrém - 1 csomag kókusz és még egy vaníliás cukor

Diókrém - 10 dkg daráltdiót, citromhéját bele

Mákos - itt a mákot külön mézzel, citrommal megfőzzük egy kis vízben, mint a bejglibe szokás és a köles krémre rakjuk / szép a fehéren a fekete / kb. 20 dkg mák a felére elég

Almás - almát fahéjjal, mézzel párolni és vagy natúr a tésztára, vagy a köleskrémre tenni.

Krémes 1.

8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.

Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.

Krémes 2.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás sárgája, fél csomag Ráma + 3 dkg, fél doboz tejföl

Ezeket összegyúrni, és két cipót készíteni.

A cipókat kisodorjuk, és egyenként megkenjük 3 dkg olvasztott Rámával. Egymásra fektetve és feltekerve fél órát pihentetjük hűtőben. Utána kettévágjuk és sodorjuk.

Forró sütőben sütjük.

Krém: 2 csomag vanília pudingot 2 dl vízben kikeverünk, és fél liter vizet 10 dkg porcukorral Felforralunk, és a pudinggal együtt megfőzzük. 6 tojás fehérjét és 10 dkg cukrot felkeverünk habnak, és a forró pudingba tesszük.

Krémes 3.

Hozzávalók: Fehérje 2 dl, Víz 2.5 dl, Cukor 25 dkg, Zselatin 1 dkg, Puding 8 dkg

A vizet a cukor 2/3 részével felforraljuk, majd a zselatint belerakjuk, és folytonos keverés mellett forrni hagyjuk, majd a kevés vízben simára kevert pudinggal besűrítjük.

Közben a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tűzről levett forró pudingot lassan a habhoz keverjük.

Az előkészített vajaslapra kenjük, és hűlni hagyjuk.

Krémes 4.

Hozzávalók:  A tésztához: 1/4 kg liszt, 1/4 kg vaj, 1 mk. só, 1 db citrom leve, 1 ek. ecet, víz

A töltelékhez: 10 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 5 db tojás, 1/2 l tej, 1/2 mk. só, 1 kk. citromlé    

A díszítéshez: porcukor, vaníliás cukor

A vajat kevés liszttel elmorzsoljuk, lapos téglatestet formálunk belőle, és befóliázva hűtőbe rakjuk. Ez a vajas alap. A lisztből sóval, ecettel, citromlével, hideg vízzel jól átgyúrt tésztát készítünk, majd cipót formálunk a tésztából, és pihentetjük. A lisztes tésztát a nyújtódeszkán fél cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, s ennek közepére helyezzük a hűtőből kivett vajas alapot.  A tészta széleit ráhajtogatjuk, úgymond becsomagoljuk azt. Ezután fél cm vastagságúra nyújtjuk, hajtogatjuk úgy, hogy egyszerre négy réteg legyen egymáson.

Többször kinyújtjuk, és mindig összehajtogatjuk, két hajtogatás közben 20 - 30 percig a hűtőben pihentetjük a tésztát.

A pihentetés során mindig takarjuk be fóliával, mert megszárad a felülete, és a nehéz tészta nem fog levelekre válni! Az elkészített tésztát két részre osztjuk, és tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk. Külön - külön sütőlapra / vagy a felfordított tepsire / helyezzük a tésztát, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben erős lángon pirosra sütjük.

Kivéve óvatosan csúsztassuk a tálcára, hogy el ne törjenek. A tetejének szánt lapot egyforma nagy négyzetekre vágjuk. Elkészítjük a krémet: a lisztet a tojássárgájával és kevés hideg tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet. Lassú tűzön, állandó keveréssel sűrű krémmé főzzük, s elkeverjük a porcukor felével.

A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a sót és a citromlevet, és kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukor másik felét. A habot óvatosan hozzákeverjük a krémhez. Még melegen halmozzuk az alsó tésztalapra a krémet, majd a felső lapokat szorosan egymás mellé a krémre fektetjük.

Letakarjuk a krémest, és 2 órán át, pihentetjük a hűtőben. Tálalás előtt meghintjük a krémeseket vaníliás cukorral elkevert porcukorral, és vizes késsel kockákra vágjuk.

Krémes pite 1.

Hozzávalók:

Töltelék: Tojás 4 db, tej 4 dl, liszt 4 dkg, porcukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd.

Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát. Utolsó nyújtásnál kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kétakkora részre osztjuk, mint a tepsi, melyben sütni akarjuk. Széleit tüzes késsel körülvágjuk, a lapokat villával kissé megszurkáljuk, forró sütőben a két lapot külön kisütjük.

Ha kihűlt, a következő töltelékkel töltjük meg:

Négy egész tojást, 4 dl tejet, 4 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, fél rúd vaníliát egy habüstben habverővel jól kikeverünk, így nem fog összemenni, azután a tűzön, vagy forró vízben folytonos kavarás közt felfőzzük, míg futni kezd, vigyázzunk, hogy össze ne menjen. Ha kihűlt, (addig is jó keverni, míg kihűl), a két kisütött lapot megtöltjük, egymásra borítjuk, szép kockákat vágunk belőle, és végül vaníliás cukorral behintjük.

Krémes pite 2.

Hozzávalók: 1 adag gyors leveles tészta, 4 tojássárgája, 1 tojás, 7 dl tej, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt

A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, 2 lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, fölengedjük a tejjel, és gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. A hideg krémet az egyik kisült lapra halmozzuk, és ráfektetjük a másik lapot, amit ajánlatos előre kockára vágni, hogy könnyebben szeletelhessük a tésztát.

Krémes pite 3.

Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Folyton keverve, gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzzük. 1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok vastag téglalapokká nyújtva, sütőlapon egyenként kisütjük. Az egyik kisült tésztalapra simítva a kihűlt krémet, a másik kisült, négyzetekre szelt tésztalappal lefedjük.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Krémes pite 4.

Leveles vajas tésztát készítünk a következő módon: 1/2 kiló teljesen száraz, legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük 1/2 kiló - előzőleg simára gyúrt- vajjal, melyből azonban egy kis darabkát szintén elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen, letakarva pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat, ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra. Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk. Akkor aztán kétszeresen egymásra hajtjuk és pihentetjük 20 percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát megismételjük még kétszer, a 20 perces pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk szem előtt, hogy a leveles vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel. Amit csak lehet, a nyújtófával intézzünk el, és minél kevesebbet lisztezzük a kinyújtásoknál, és ha éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a lisztet. A tésztát aztán két részre osztjuk, és egyforma nagy, kb. 2-3 mm vastag lapra nyújtva, pléhlapra tesszük, megszurkáljuk és forró sütőben, világossárgára sütjük.

Kihűlés után az egyik lapra rákenjük a hideg vaníliakrémet, egyenletesen elsimítjuk, a másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a krém tetejére. (Így sokkal könnyebb aztán felvágni.) Vaníliás cukorral meghintjük.

Krémje a következőképpen készül: 6 tojássárgáját elkeverünk 10 deka vaníliás porcukorral és 5 deka liszttel. Föleresztjük 4 deci tejjel, és gyenge tűzön addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz. Közben a 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, kis cukorral (4-5 deka) megédesítjük, és a forró krémbe könnyedén belekeverjük.

Mézes-krémes 1.

50 dkg lisztet, kiskanál szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást, 4 ek. folyékony mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belőle. Másnap töltjük.

Krém: 5 dl tejben 15 dkg cukrot, 3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű krémet kapunk. Ha kihűlt, 20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük a lapokat. Tetejére csokimázt teszünk.

Mézes-krémes 2.

3 tojást 10 dkg cukorral, 5 dkg margarinnal, 2 ek. mézzel, 40 dkg liszttel, kevés szódabikarbónával összegyúrunk, 6 lapot sütünk belőle.

Krém: púpozott ek. lisztet 5 dl tejjel sűrű péppé főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 2 tojássárgájával habosra keverünk. Ha kihűlt, a kettőt összekeverjük. Kétfelé vesszük, egyik felét kakaóval, másikat vaníliával ízesítjük. Ezzel kenjük meg felváltva a lapokat.

Máz: 20 dkg cukrot, 2 kanál kakaóval, 5 dkg margarinnal, 3 kanálforró vízzel összekeverünk, a tészta tetejére kenjük.

Mézes-krémes 3.

Hozzávalók: 2 csomag mézes lap (2 x 3 lap), 3 dl. tej, 3-4 evőkanál gríz, 15 dkg. cukor + 1 db vanília aroma, 20 dkg. ráma, savanykás lekvár (én saját eltevésű sárgabarack lekvárt használok), csoki máz (3-4 evőkanál kakaó, ua. cukor, víz, ráma)

Elkészítés: 3 dl. tejet felteszünk forrni, mikor forrni kezd, a grízt állandó keverés mellett belefőzzük, s addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Mikor már csak langyos, belekeverjük a cukrot, az aromát és a rámával jól kikeverjük (én habverővel szoktam). Két lapot egymás mellé fektetek és először lekvárral, aztán a krémmel nem túl vékonyan megkenem, s így folytatom, amíg a lapok tartanak. A tetejét nem kell megkenni, mert arra jön a csokimáz. Én magam csinálom, de lehet olvasztott csokival is.

Házi csokimáz: 3-4 evőkanál kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet összekeverek, majd felteszem melegedni.

Mikor forrni kezd, beledobom a rámát (vajat) és hagyom elolvadni. A kész mázat a sütemény tetejére öntöm, s egyenletesen elosztom egy kés fokával. Hűvös helyen legalább 1 napot hagyom pihenni, majd vékony szeleteket vághatunk belőle, de mindig csak annyit, amennyit megeszünk.

Mézes krémes 4.

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 db tojás, 1 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, kevés tej.

Gyúrjuk egybe alaposan az összes hozzávalót, majd süssünk belőle 3 lapot. A lapokat a következő krémmel kenjük meg:

1 liter tejben főzzünk meg 8 evőkanál lisztet. Ha kihűlt, vegyítsük össze 20 dkg margarin és 35 dkg cukor habosra vert keverékével. Az így elkészített krémet osszuk kétfelé. Az egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2 citrom levét és lereszelt héját. Ezekkel kenjük meg az előbb elkészített lapokat.

A tetejére csokimáz kerül:

Forraljunk össze 30 dkg cukrot, 3 evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis vajat. Ezzel díszítsük, a süti tetejét.

Mézes krémes 5.

Hozzávalók: 

A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 1 kk. szódabikarbóna, 2 ek. méz,    

A krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 l tej, 6 ek. liszt, 1 ek. kakaó,

A mázhoz: 16 dkg porcukor, 2 ek. tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. kakaó

A tojást a mézzel, a porcukorral és a margarinnal gőz fölött kikavarjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Háromfelé osztjuk, és külön - külön kinyújtjuk. (Nagyon lágy a tészta, ezért folyamatosan ügyeljünk arra, hogy jól lisztezett nyújtótáblán történjen a nyújtás.) 

Kikent, lisztezett tepsiben sütjük meg külön - külön a három lapot.  A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk. A tejben a lisztet sima pépesre főzzük, s ha kihűlt, hozzáadjuk a krémet, jól összekeverjük. Kettéosztjuk, a felébe kakaót keverünk. A kisült tésztalapokat megtöltjük úgy, hogy az alsó lapra a kakaós krémet kenjük, rá a második lapot, s azt a fehér krémmel kenjük meg. A végén enyhén lenyomkodva rátesszük a harmadikat. A mázhoz a porcukrot a tejjel, a vajjal vagy margarinnal és a kakaóval összeolvasztjuk, majd ráöntjük a sütemény tetejére, s egyenletesen szétkenjük rajta.

Mézes-krémes 6.

Hozzávalók: 1 cs. mézes tortalap, 5 dl tej, 3 púpozott ek. gríz, 1 Ráma margarin, 2-3 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve, 20 dkg porcukor, csipet só

A vaníliás cukorral, sóval ízesített tejből, grízből tejbegrízt főzünk. Kihűtve belerakjuk a porcukorral, citromlével habosra kevert margarinba. Ízesíthetjük kakaóporral is. Ezzel a krémmel töltjük a tortalapokat. Hűtőbe rakjuk addig, míg a tortalapok megpuhulnak. Célszerű jóval a fogyasztás előtt elkészíteni!

Mézes krémes 7.

Tészta:  70 dkg liszt, 12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 2 db tojás, 30 dkg méz, 1 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd négyfelé osztjuk. Kinyújtjuk, és külön-külön kisütjük, kb. 35x39 cm-es lapokban.

Krém:  5 dl tej, 5 ek. liszt

Ezt sűrűre főzzük, kihűtjük.

50 dkg Ráma, 35 dkg cukor, 1 cs. vanília

Fentieket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, főzött krémet, és összekeverjük.

A krémet három részre osztjuk, rákenjük a mézes lapokra. A legfelső lapot csokimázzal öntjük le.

Mézes krémes 8.

15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 6-7 dkg margarin - 15 percig gőzön keverjük. 45 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kanál tej - összedolgozzuk, 4 lapot sütünk belőle.

Krém: 4 dl tej, 2 vaníliás cukor, 6 evőkanál gríz, keményre főzzük. 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, kakaó vagy citrom - összekeverjük a grízzel.

Mézes krémes 9.

 (4 lapos)

Tészta hozzávalói: 1 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 ek tej, 2 ek méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 45 dkg liszt

A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom, és 4 lapban, közepes lángon (villanysütőben 4-esen szoktam) megsütöm. (nem szabad sokáig sütni, mert könnyen megszárad)

Krém hozzávalói: 4 dl tej, 5 ek liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor

A vajat és a porcukrot habosra keverem, a cukor teljes eloldódásáig. A tejet s liszttel csomómentesre keverem és megfőzöm. Amikor kihűlt hozzákeverem a cukros vajat.

A lapokat a következő sorrendben töltöm meg: LAP / KRÉM / LAP / KAJSZIBARACK LEKVÁR / LAP / KRÉM / LAP / MÁZ

A kajszi helyett bármilyen kissé savanykás lekvár jó.

Máznak vagy tortabevonót olvasztok fel egy kis tejjel és olajjal, vagy 5 ek cukor, 5 ek kakaó, 5 ek víz jól összekeverve, felfőzve, még melegen belekavarva 5 dkg vaj (RÁMA)

Mézes krémes aszalt meggyel

Habüstbe téve 7 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 3 tojást, 2 ek. mézet, vízfürdőbe (vízzel félig telt edénybe) állítva, habverővel, állandó, erőteljes keveréssel felmelegítjük (kb. 5 perc). Az így felmelegített masszát 50 dkg liszttel és 2 cs. sütőporral simára keverjük. Az elkészített tésztát 4 részre osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán, egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. A mézes lapokat előmelegített, közepesen meleg (kb. 135-150 C) sütőben kisütjük. Tejbegrízt főzünk 5 dl tejből, 10 dkg búzadarából, 20 dkg cukorból. Ha kihűlt, 25 dkg margarinnal habosra keverjük, és három részre osztjuk. 10 dkg sárgabarack lekvárt és 5 dkg aszalt meggyet (vagy egyéb aszalt gyümölcsöt) három részre osztva, a három mézeslapot megkenjük 1-1 adag lekvárral, búzadarás töltelékkel és meghintjük aszalt meggyel. A lapokat egymásra tesszük, a negyedik lappal beborítjuk, enyhén megnyomkodjuk, és hűtőben 30-40 percig pihentetjük. A felszeletelt mézes krémest vaníliás porcukorral meghintjük.

Mézes krémes, avagy Mézes zserbó egy kicsit másképpen

Hozzávalók: 45 dkg vegyes liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg Ráma, 3 evőkanál méz, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna.

Összegyúrjuk, ha kemény tejjel, vagy tejföllel lazítjuk. (A tejtől törékeny, a tejföltől rugalmasabb lesz a tészta, ez minden sütire igaz!) 4 gombócot készítünk, fél óráig állni hagyjuk, majd 4 lapot sütünk.

A krémhez 15 dkg vajat, 15 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejben, 4 evőkanál grízt (darát) megfőzünk, és kihűtjük, akkor összekeverjük a vajas krémmel. A töltés ugyanúgy működik, mint Tóni receptjénél (első sor vajas-grízes, második sor sárgabaracklekvár, harmadik sor vajas-grízes).

Omlós krémes

Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.

Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 1/2 dl tej.

A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel. Három tojás sárgáját simára keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk hozzá, és azt a krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.

Rádiókrémes

Tészta: 25 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 5 dkg zsírt, 1 db tojást, 1 evőkanál kakaót, 1 dkg szalalkálit és pici tejet összegyúrunk, és 2 lapot sütünk belőle.

Piskóta: Ha tortamagasságú süteményt akarsz, akkor kb. 6 tojásból kell piskótát készíteni.

Krém 1: 2 dl tejet 2 kanál liszttel keményre főzünk.

Krém 2: 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk.

Ha a krém 1 kihűlt (mi általában kevergetni szoktuk kihűlésig, hogy ne csomósodjon be), akkor a krém 2-höz adjuk.

Behúzás: 3 kanál vizet, 3 kanál kakaót, 3 kanál cukrot és 5 dkg vajat felfőzünk, majd a sütemény tetejére kenjük.

A sütemény összeállítása: 1 barna lapot megkenünk a 2 krém keverékével, majd rátesszük a piskótát, azt is megkenjük a krémek keverékével, majd arra tesszük rá a 2. barna lapot, és a végén ezt kell megkenni a csokoládéval.

Ha készen van a sütemény jobb, ha szobahőmérsékleten pár órát szikkadni hagyjuk, különben szétcsúsznak a lapok a szeletelésnél.

Repülő krémes

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt, 7 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, kevés tej, vaníliás cukor. Krém: 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj. Habosra kavarjuk, 5 dl tej, 5 evőkanál liszt. Sűrűre főzzük. A fele krémbe kakaót teszünk.

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütünk, és az egyiket leporcukrozzuk.

Román krémes

Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 4 tojás.

Összegyúrjuk, két órát pihentetjük. Öt részre osztjuk, kinyújtjuk, egyenként megsütjük a lapokat. (Gyorsan sül.)

Töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1 l tejföl, 2 csomag vaníliás cukor.

Megtöltjük a lapokat, tetejére csokoládémáz kerül

Rumos krémes

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojás, 10 dkg zsír, 1 sütőpor, annyi tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A hozzávalókból tepsi tetején két lapot sütünk. A krémhez fél liter tejet 2 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, a végén belekeverünk 1 csomag vaníliáscukrot. 25 dkg Ráma margarint habosra keverünk 30 dkg cukorral, majd összekeverjük a kihűlt lisztes sűrítménnyel. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, és szépen sorban kirakjuk rumos tejben áztatott babapiskótával. Erre kerül a krém másik fele és a sütemény fedőlapja. Legalább egy napra hűvös helyre tesszük.

Skót krémes 1.

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg zsiradék, 2 evőkanál porcukor, tejbe feloldani 1 dkg szalalkálit, három részre elosztani, tepsi hátán sütni. Melegen vaníliás cukorral meghinteni.

A krémhez: 4 dl tejben 5 dkg lisztet megfőzni. 5 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 20 dkg vajat habosra keverni.

Skót krémes 2.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dkg szalalkáli, 6 dkg zsír, 2-3 evőkanálnyi víz.

A fenti anyagokat összegyúrjuk, és néhány órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután késhát vékonyságúra kinyújtjuk, és lapokat sütünk belőle, a tepsi hátlapján. Karamellkrémmel megtöltjük, és néhány óráig pihentetjük. Legjobb előzőnap elkészíteni.

Színes krémes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 16 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, kevés tej

Ezekből az anyagokból kevés tejjel jól nyújtható tésztát készítünk, majd 3 részre osztjuk. Külön-külön vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátulján (kb. 24 x 42 cm-es) lapokat sütünk belőle. Ne ijedjetek meg, ha nagyon törékeny lesz, az a jó, csak gyengédséget igényel a kezelése.

Krém:

Fél l tejből 3 evőkanál liszttel, 1 kanál cukorral krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. 25 dkg vajat (Margarint) 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt főtt krémmel. Kétfele osztjuk, az egyikbe kakaót, a másikba citromlét, citromhéjat keverünk (1 citrom). A krémekkel felváltva megtöltjük a lapokat, és másnapig állni hagyjuk. A tetejére porcukrot v. csokimázt tehetünk. Tehát másnap érdemes felszeletelni, és fogyasztani, addigra csodálatosan összepuhulnak a lapok, és a citromtól savanykás krém az édes (kakaós) krémmel Offenbach-i (íz) harmóniában kulminál.

Szlovák krémes

Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna.

Ezekből piskótaszerűen összeállítjuk a tésztát és megsütjük.

Krém: 4,5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás,    20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag vaníliás cukor.

A tejet a liszttel és a tojással összekeverjük és felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a felfőzött masszával, valamint a többi hozzávalóval összeállítjuk, majd a kisült tésztára kenjük.

Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó.

Összekeverjük, felfőzzük, és a krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".

Túrókrémes

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.

Az anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle.  Töltelék: 20 dkg Ráma margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1 kg túró, csipet citromhéj és fél citrom leve, 10 dkg mazsola.  Az anyagokat alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük.  Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma részre osztjuk és szétnyomkodjuk a gáztepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!

Túrós krémes 1.

Hozzávalók: 40 dkg vajastészta, 25 dkg túró, 15 dkg krémpor, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 dkg vanília, 3 dl tejszín, 6 tojás

A vajastésztából 2 vékony lapot sütünk. A krémport 5 dl tejben megfőzzük, hozzáadjuk a tíz deka porcukorral elkevert tojássárgákat, még forrón a tojások habját. Kihűtve belekeverjük a kemény tejszínhabot, az áttört túrót. A krémet a tésztalapok közé töltjük. Kockára vágva, vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.

Túrós krémes 2.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 1 gr szalalkáli tejben felfuttatva, 5 dkg vaj.

Ezt összegyúrni, tepsi zsírozott hátán 3 lapot sütni.

Krém: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2-3 csomag vaníliás cukor habosra keverve.

Csokimáz: 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 evőkanál tej, felfőzni, a tűzről levéve 5 dkg vajat belekeverni.

Túrós krémes 3.

Hozzávalók: 1 dl olaj, 1 dl tej, 4 tojássárgája, 30 dkg porcukor, kikeverjük. 1 kávéskanál szalalkáli, 30 dkg liszt, 4 tojásfehérje habbá verve, ezt is összekeverni.

A kettőt vegyítjük. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk.

Töltelék: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, fél kilótúró, 1cs. vaníliás cukor, fél citrom leve és héja. Tetejére porcukrot szitálunk.

Vajkrémes koszorú

Hozzávalók 16 szelethez: 20 dkg liszt, 37 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg étkezési búzakeményítő, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 40 dkg eper, 1 zacskó eper ízű pudingpor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg grillázs, 1 citrom reszelt héja, 2 zacskó vaníliás cukor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa

Elkészítés: 12 dkg vajat 10 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk. Egyenként bele, ütjük a tojásokat, és a masszát simára dolgozzuk. Az átszitált lisztet összekeverjük az étkezési búzakeményítővel, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral, majd apránként a krémbe vegyítjük. Belekeverünk 2-3 evőkanál tejet is. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett, kb. 26 cm átmérőjű koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig sütjük. Közben a pudingport 2 evőkanál cukorral együtt 4 evőkanál tejben kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingporos folyadékot, csomómentesre keverjük és felfőzzük. Az epret megtisztítjuk, meg, mossuk, majd 25 dkg-nyit pürésítünk, és a meleg pudingba keverjük. Folpackkal beborítva langyosra hűtjük. A maradék, puha vajat a többi cukorral együtt habosra keverjük, majd kanalanként a langyos pudingba vegyítjük. A kihűlt tésztakoszorút keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó és a középső gyűrű tetejét megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a felső gyűrűt, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Legalább 1 órára hűvös helyre (hűtő, szekrénybe) állítjuk. A tejszínt a második zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a torta te, tejére habrózsákat nyomunk. A félretett eper, szemeket félbe, vágjuk, és a habrózsák közepébe nyomjuk. A grillázst összetörjük, és díszítésül a torta oldalába nyomkodjuk.

Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

Vaníliás krémes

Tészta: 30 dkg liszt, 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 3 evőkanál tej, 1 kávéskanál szalalkáli.

Krém: 4 dl tej, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor.

Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a szalalkálit és a lisztet. Három lapot sütünk kikent, kilisztezett tepsiben.

Krém: 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg tejet, liszttel, vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan beleengedjük a forrásban lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd beleteszünk 25 dkg vajat, 25 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverve. Habosra keverjük. A lapokat megkenjük krémmel, a harmadik lapot megszórjuk vaníliás cukorral.

Cukormáz (fondán)

Hozzávalók: 50 dkg cukor, ha van 3-4 dkg burgonyaszirup, 3 dl víz, néhány csepp citromlé vagy ecet.

A cukrot edénybe tesszük, vízzel felöntve fakanállal összekeverjük és feltesszük főni. Többször megkeverjük, s ha forrni kezd, tetejéről eltávolítjuk a habot. Egy csészébe hideg vizet teszünk, ebbe mártogatott ecsettel többször lemossuk az edény oldalára rakódott cukrot, bele a fövő cukorba. Sűrű sziruppá főzzük. Hogy a cukor mikor jó, azt úgy tudjuk meg, hogy hideg vízbe mártott fakanál nyelét belemártjuk a cukorba, és hideg vízbe mártjuk. Ha a fakanál nyelén levő cukorból golyót tudunk gyúrni, akkor jó. Úgy is kipróbálhatjuk, hogy egy darabka drót végén gyűrűt formálunk, ezt bemártjuk a fövő cukorba és hirtelen kivéve, keresztülfújunk rajta. Ha golyót ereszt, akkor jó. Levesszük a tűzről, hideg vízzel meglocsoljuk a tetejét, és kihűlni hagyjuk langyosra. Ezután fakanállal addig keverjük, míg fehér lesz. Majd tiszta tálba tesszük, és kicsavart nedves ruhával letakarjuk. Használat előtt a cukrot langyosra melegítjük, kevés vízzel hígítjuk, különböző ételfestékkel, csokoládéval, kakaóval, kávékivonattal, barnára pirított cukorral színesíthetjük.

Sárgakrém

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 5 tojás, 7 dkg liszt, 0,5 1 tej, vanília.

Megfelelő edénybe tesszük a tojássárgáját, a lisztet, és 1 dl hideg tejjel, habverővel simára keverjük. A tejet 15 dkg cukorral, vaníliával feltesszük forrni. A tojásfehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk. Ha a tej felforrott, a vaníliát kivesszük, hirtelen hozzáadjuk a tojássárgájához, és állandó keveréssel felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és azon melegen a hab egynegyed részét habverővel simára hozzákeverjük, a többi habot fakanállal óvatosan belekeverjük.

Krémeshez, képviselőfánkhoz, tortákhoz vagy egyéb sütemények töltéséhez használjuk. Ha kihűlt, vajkrémek könnyítésére is felhasználhatjuk.

Szalalkális krémeslap

Hozzávalók: 3 egész tojás, 30 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 80 dkg liszt, 2 dl tej, 1 cs. szalalkáli, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj.

A tojásokat a cukorral, és a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tejben feloldott szalalkálit, és a vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát, és 6 órát állni hagyjuk nem túl hideg helyen. Késfok vastagságúra nyújtjuk. Fontos az idő betartása, mert így a lap szépen feljön. Tepsi mérettől függően 4-6 lapot lehet belőle sütni.

Megjegyzés: A késfok vastagságot tényleg úgy kell érteni, mert ha vastagra hagyjuk igen vastag lesz, mikor kisül. Ez a lap süthető kerek formában is, mert tortalapnak is megfelel. 1 kitétele azért van a sütinek. Aznap ne akarjuk vágni, mert törni fog.

Becsomagolva igen sokáig eláll. Kicsit macerás de megéri, mert pl. krémmel töltve sokáig friss marad.

Vajkaramella

(a Francia krémes tetejére is ezt szoktam elkészíteni)

Hozzávalók: 20 dkg kristálycukor, 3 dl víz, 1 kávéskanál ecet, 2 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 1/2 RÁMA

Elkészítés: a 2 dkg cukrot megkaramellizálom, jó sötétre, mert ez lesz a "színezék", és felöntöm 1 dl vízzel, addig forralom, míg a karamell teljesen el nem oldódik. Félreteszem. A maradék cukrot, a vizet és az ecetet összekeverem és kb. 30 percig főzöm sűrűn kevergetve. Leveszem a tűzről, és elektromos habverővel elkezdem kavarni. Közben apródonként hozzáadom a színezéket és a vajat. Jól összedolgozom. Annál jobb minél jobban ki van keverve.

Jégkockaformába öntöm (vagy a krémes tetejére) és csak azt kell megvárni, hogy kihűljön, és már fogyasztható is.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése