DPG Recepttár 301,
Ételreceptek a Távol-Keletről
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 301,........................................................................................................ 1
Indonézia, Japán, Korea................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
A távol-keleti konyha........................................................................................................ 3
Indonézia........................................................................................................................... 5
Édes paradicsommártás............................................................................................. 5
Fűszeres tojás............................................................................................................... 5
Húsgombóc kókusztejes mártásban........................................................................... 5
Indonéz karaj.............................................................................................................. 5
Indonéz palacsinta..................................................................................................... 5
Indonéz sajtmártás...................................................................................................... 5
Indonéz sült................................................................................................................. 6
Jávai körte.................................................................................................................. 6
Jávai lyukas palacsinta............................................................................................... 6
Jávai omlett 1............................................................................................................. 6
Jávai omlett 2,............................................................................................................ 6
Kókuszos csirke............................................................................................................ 6
Mogyorómártás.......................................................................................................... 7
Nasi Goreng 1............................................................................................................. 7
Nasi Goreng 2............................................................................................................. 7
Padlizsános szambal................................................................................................... 7
Saté............................................................................................................................. 7
Szójás marharagu....................................................................................................... 8
Japán................................................................................................................................. 9
Jakitori......................................................................................................................... 9
Japán lazacragu........................................................................................................ 9
Japán rizssaláta.......................................................................................................... 9
Japán rostélyos........................................................................................................... 9
Japán spárga............................................................................................................. 9
Japán vegyes sült (Tempura)..................................................................................... 9
Tempura mártás..................................................................................................... 10
Kukoricaleves............................................................................................................ 10
Kukoricaleves rizsgombóccal.................................................................................... 10
Marhahús szójamártásban........................................................................................ 10
Szusi........................................................................................................................... 10
Tojásos csirkemell....................................................................................................... 10
Ton Katsu................................................................................................................... 11
Tori No Samni Yaki..................................................................................................... 11
Töltött batyu.............................................................................................................. 11
Zöldséges, rizses csirke............................................................................................... 11
Korea................................................................................................................................ 13
Bársonyos csirke, gombával...................................................................................... 13
Gyémánthegyi csirke................................................................................................ 13
Koreai mézes csirke................................................................................................... 13
Padlizsánfasírozott..................................................................................................... 13
Töltött sült.................................................................................................................. 13
A távol-keleti konyha kapcsán csak
néhány szót ejtünk a jellemzőirõl. Egyrészt, mert kevés vendég érkezik hozzánk
ezen messzi országból, másrészt, mert gasztronómiájuk lényegesen eltér a
miénktõl.
Az indiai konyha: a hindu és
mohamedán vallási elõírásoknak megfelelõen sertéshúst és sertészsírt nem
használ fel, és nem fogyasztanak alkoholtartalmú italokat. Egyes vidékeken a
vallási elõírások betartása olyan szigorú, hogy ott melegvérű állatok húsát
egyáltalán nem fogyasztják, a lakosok közül nagyon sok a vegetáriánus.
Az ürü-, a bárány-, a kecske-, a
szárnyas-, a hal-, a rák-, a vadhúsok szolgáltatják az ételeik alapanyagát.
Ezeket nagyon sokféle fűszerrel, mártásos raguként készítik el. Zöldségféléket
is fogyasztanak, legfõbb táplálékuk azonban a rizs.
A kínai konyhaművészet: igen ősi
és ismert, népszerű az egész világon. A kínai konyha rendkívül változatos. Erre
utal az a ránk maradt monda, miszerint a kínai császár szakácsának levágták a
kezét, ha ugyanazt az ételt egy évben kétszer tálalta. A császári udvar, a
mandarinok étkezése fényűző volt, ugyanakkor az egyszerű nép főleg rizst evett.
Fapálcikákkal és porcelánkanállal étkeznek, ezért ételeiket apróra összevágva
készítik el. A kis tálkákból, csészékből, melyekben ételeiket tálalják,
egyidőben hatot-, nyolcat is asztalra helyeznek. Egy-egy étkezés még hétköznap
is 8-10 fogásból állhat, de egy fogásnak számít, pl. a rizs fűszerezve,
mártással, más-más étel ugyanaz a rizs rákkal vagy hallal fogyasztva. Minden
étkezéshez az asztalra helyezik a szójamártást, amely lehet sós és savanykás ízű.
Étkezéshez langyos rizsbort, édeskés borokat, világos sört és keserű zöldteát
isznak.
Ünnepi étkezésnél felváltva
tálalják a hideg és meleg ételeket, egy-egy sült vagy párolt sertés-,
szárnyas-, bárány-, hal- vagy vadhús ételhez 3-4 féle ízesítésű mártást is
adnak. Számunkra kuriózum, Kínában megszokott húsféleség, pl. a kígyó, a fiatal
krokodil, vagy a cápauszony. Egyik kedvenc csemegéjük a száznapos tojás volt. A
sivatagban - speciális a talaj és a klíma - kb. három hónapra földbe ásták a
tojásokat. A forró homok és a napfény kiszívta a nedvességtartalmát, a
visszamaradt penészszerű, sajátos anyagot fogyasztották el. A fecskefészekleves
hozzánk konzerv formájában jut el. Délkelet-Ázsiában negyvenféle készítési
módját ismerik. Kínában az édességek is falatkákból állnak, fogyasztásuk előtt
sűrű uborkalevet szolgálnak fel. Az étkezések befejező fogásaként, forró levest
esznek.
A japánok konyhaművészete sok
hasonlóságot mutat a kínaival. A japán szigetvilágnak sok nyersanyagot
szolgáltat a tenger. A hal, a rák néptápláléknak számít, de az algát is
felhasználják, Sok rizsből készült ételt fogyasztanak. Jelentős mennyiségű
gyümölcsöt esznek, fontos mezőgazdasági termékük a szójabab. Szójaolajat,
szójacsírát, szójamártást is sokat használnak fel.
A leveseket lakkozott
fatányérban, fedővel letakarva szolgálják fel. Étkezéseiket leves helyett szívesen
kezdik hideg vagy meleg előételekkel. A hús Japánban drága. A borjú-, sertés-,
marha-, juhhúst sokszor darálva, aprítva, szeletelve, valamint angolosan
készítik el. A húsok mellé szójamártást, köretként rizst, zöldségeket és olasz
tésztákat adnak. Ételeiket vajjal, faggyúval, olajjal készítik. Jelentős a
fagyasztott, a konzerv és a szárított élelmiszerek fogyasztása.
Híres ételük a tempura. A
metéltre vágott, fűszerezett zöldségeket, az ugyancsak metéltre vágott hal-,
szárnyas-, egyéb húst speciális tésztába mártják és bő forró zsiradékban,
ropogósra sütik. Kedvelik a különböző olajos öntetekkel ízesített
zöldsalátákat.
Befejező fogásként gyümölcsöket,
gyümölcskészítményeket, sajtot fogyasztanak. Számunkra kuriózum a szokatlan
befejező fogás: a "narancscsésze", amely narancshéjban narancslé,
szilvadzsem, krémsajt vagy a különleges likőrükkel készített Ginza parfé. A
nemzeti italuk a szaké, a rizspálinka. Szívesen fogyasztanak sört, pezsgőt. Az
italválasztékuk széles, szinte a világ minden részéről importálnak italokat. A
reggeli és az ebéd számukra fontos. Reggelire a rizs mellé főként levest,
halat, savanyúságot, főtt tojást fogyasztanak. Délben a választék valamivel
szélesebb, de az igazán fontos főétkezés a vacsora a japán ember számára.
Ilyenkor sok ételt szolgálnak fel, amelyet a hagyományos japán asztalnál ülve
vagy térdelve fogyasztanak el. Az étkezés befejezésekor zöld teát fogyasztanak,
amelyért az éttermekben külön nem is kell fizetni, csak ha valamilyen
különleges teafajtából kívánja a vendég.
Édes paradicsommártás
Adagonként
1 dl ketchuphöz egy gerezd szétnyomott fokhagymát adunk. Sóval, cukorral,
csípős paprikakrémmel ízesítjük, csipetnyi gyömbérporral fűszerezzük, és négy
evőkanálnyi kockára vágott befőtt ananászt keverünk bele. Egy evőkanálnyi
kukoricakeményítőt egy dl vízzel összekeverünk, és a mártást felforralva, ezzel
besűrítjük. Nem szabad sokáig forralni, kicsit hígnak kell lennie. Apró kockára
vágott kígyóuborkát keverünk hozzá. Nyárson sült húsdarabkákhoz adjuk.
Fűszeres
tojás
Hozzávalók: 6 keményre főzött
tojás, 1/2 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, késhegynyi növényi
fűszersó, késhegynyi curry, 1 evőkanál olaj
Villával lyukasszuk ki a
tojásokat. A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és
fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd,
helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg
a víz teljesen elfő, és az ízeket a tojás átveszi.
Húsgombóc kókusztejes mártásban
Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg
darált marhahús, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 4 fej lila hagyma, 2
gerezd fokhagyma, 1 evőkanál chilipaprika-krém, 2 dl kókusztej, 1 evőkanál
citromlé, 1 evőkanál gyömbér. 2 evőkanál kurkuma, 1 kávéskanál fahéj, 1
kávéskanál szegfűszeg, 1 kávéskanál ánizs, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
olaj a sütéshez
A darált húsból kis gombócokat
formálunk. A chilipaprika-krémet összekeverjük a citromlével, a finomra vágott
lila hagymával és a zúzott fokhagymával, beletesszük a fűszereket, sót, borsot.
Fazékba olajat öntünk, amikor felforrósodik, a fűszeres keveréket beletesszük a
forró olajba, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a kókusztejet. Amikor
felforrt, egyenként beletesszük a húsgombócokat. Állandó kevergetés mellet
10-15 perc alatt megpirulnak. A gombócokat bő mártással tálaljuk. Párolt rizst
kínálunk hozzá.
Ez a fogás, maláj nevén Rendang
bola, Indonézia-szerte kedvelt, maláj és kínai vendéglők étlapján egyaránt
szerepel.
Indonéz
karaj
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 4 banán, 5 dkg
vaj, só, 5 cl konyak.
A karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, és a
forró vajban hirtelen kisütjük. A húsokat tálra rakjuk. A banánokat
meghámozzuk, hosszéban kettévágjuk, a forró pecsenyelében megforgatjuk. A
húsokra tesszünk 1-1 szelet banánt, konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtva
tálaljuk.
Indonéz palacsinta
Hozzávalók 4
személyre: 8 db sós palacsinta, 40 dkg főtt csirkehús, 40 dkg fejes káposzta, 1
kisebb hagyma, 1 alma, 1 evőkanál vaj, só, őrölt bors, currypor. A
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, a kisütéshez 2 dl olaj.
A csirkét sós
vízben megfőzzük, ha kihűlt, kicsontozzuk, és egészen apróra vágjuk, vagy
ledaráljuk. A finomra vágott hagymát forró vajban megfonnyasztjuk, rátesszük a
vékonyra szeletelt káposztát, megpároljuk, s a végén egy kicsit lepirítjuk.
Egészen vékony metéltre szeletelve adjuk hozzá az almát, megsózzuk,
megborsozzuk, összekeverjük a hússal, s megtöltjük vele a palacsintákat.
Felgöngyölve vagy négyrét hajtva bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Apróra vágott metélőhagymával ízesített tartárral leöntve, forrón tálaljuk.
Indonéz
sajtmártás
Hozzávalók: 2, 5 dl tejszín, 3 dkg krémsajt
Elkészítés: A krémsajtot habosra
kikeverjük, hozzáadjuk a curryport, majd apránként a tejszínt, de ügyeljünk
arra, hogy a tejszín fel ne habosodjon. Főtt vagy sült csirkéhez, szendvicsalapnak,
rákkoktélhoz kínáljuk.
Indonéz sült
Hozzávalók:
A nyársakhoz: 1 doboz ananász, 2
narancs, 80 dkg sertés szűzpecsenye.
A marinádhoz: 3 evőkanál vaj, 2
cikk fokhagyma, 1 chili, 1 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál curry-por, 3-4
szegfűbors, 1/2 teáskanál fahéj, 1,5 dl almapálinka.
A mártáshoz: 20 dkg ananász, 1,5
dl tejszín, 1 dl édes fehérbor, 1/4 teáskanál Cayenne bors, 1 evőkanál étkezési
keményítő.
A húst szeleteljük ujjnyi
vastagságúra. Az ananászt vágjuk kockákra. A narancsokat cikkekre szedjük.
Készítsük el a marinádot: a fokhagymát zúzzuk apróra, keverjük el az olajjal,
adjuk hozzá a különböző fűszereket, majd öntsük hozzá az almapálinkát. Rakjuk
bele a hússzeleteket a marinádba, és 20 percre tegyük a hűtőszekrénybe. A
mártáshoz vágjuk apróra a megmaradt ananászt, öntsük föl tejszínnel, és gyenge
tűzön főzzük össze, ízesítsük fehérborssal, és csipetnyi Cayenne borssal. Az
étkezési keményítőt keverjük el kevés hideg vízzel, adjuk a mártáshoz. Főzzük,
míg sűrűsödni kezd. A mártást tálalásig tegyük jégre. A hússzeleteket emeljük
ki a marinádból, csöpögtessük le és felváltva az ananásszal, illetve a
narancsszeletekkel tűzzük nyársra, majd helyezzük a forró rostélyosra. Sütés
közben kenegessük a nyársakat a maradék marináddal. Tálaláskor kínáljuk hozzá a
jégbehűtött ananászmártást.
Jávai körte
A tűzálló tálat vastagon
kivajazzuk és belehelyezzük a tisztított, kimagvalt, félbevágott körtéket.
Őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel, citromlével és kevés mézzel egy páclevet
készítünk, amellyel bekenjük a körtéket.
Előmelegített sütőben kb. 20
percig sütjük. Köretként és desszertként egyaránt tálalhatjuk.
Jávai lyukas palacsinta
Híg
palacsintatésztát készítünk. Gyengén kiolajozott palacsintasütőt jól
felforrósítunk. A tésztába belemártjuk a kezünket, és hagyjuk, hogy az
ujjunkról lecsöpögő tészta a forró sütőre folyjon.
A
csipkeszerű tésztát hús mellé is adhatjuk.
Jávai omlett
1.
Hozzávalók: 1 szeletelt hagyma, 1
szeletelt paradicsom, 4-6 ek. aprított petrezselyem, 10 dkg apróra vágott
sonka, 4 ek. olaj, csipet piros paprika, só, bors, 4 felvert tojás.
A hagymát az olajban sárgára
pirítjuk, rászeleteljük a paradicsomot, sonkát és jól megsütjük. Ráöntjük
sózott, borsozott, paprikázott tojást és az omlett mindkét oldalát megsütjük.
Petrezselyemmel megszórjuk. Metéltszerű csíkokra vágjuk, rizzsel tálaljuk.
Jávai omlett 2,
Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 2
db erős zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 4 tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 1
késhegynyi piros chilipaprika
A hagymát finomra vágom, a
paprikát kicsumázom, és apróra darabolom.
Az olajat serpenyőben
felforrósítom, s előbb a hagymát, majd röviddel utána a paprikát teszem bele,
és kissé megpirítom.
A tojásokat a szójaszósszal habosra
keverem. Beleteszem a már langyosra hűlt hagymás paprikát, és négy, közepes
vastagságú omlettet sütök belőle úgy, hogy a közepe még lágy maradjon. Óvatosan
tányérra csúsztatom, és egy kis piros chilivel megszórom. (Sózni nem kell, mert
a szója sós)!
Kókuszos csirke
A csirkéket az Újházy
tyúkleveshez hasonlóan megfőzzük, majd csontjáról lefejtve kockára vágjuk.
Közben enyhén édes tejben kókuszreszeléket, reszelt citromhéjjal ízesítve
mártás sűrűségűre forralunk. Ezután a kockákra vágott húsokra öntjük a forró
mártást, és a levesben főtt vegyes zöldséggel tálaljuk.
Mogyorómártás
4 ek megdarált pörkölt földimogyorót 2 ek
szójamártással meg néhány csepp citromlével, cukorral, összekeverünk. Egy
gerezd szétnyomott fokhagymával meg egy kevés csípős paprikakrémmel ízesítjük,
és annyi tejben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk. Kevergetve addig hagyjuk a
tűzön, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Ha nagyon sűrű lenne, tejjel pótoljuk.
Nyárson sült húsdarabkákhoz adjuk.
Nasi Goreng 1.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg barna rizs, 30
dkg kicsontozott csirkehús, 25 dkg rák, 5 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2
gerezd fokhagyma, 1 szárított cseresznyepaprika, fél dl szójamártás, késhegynyi
csípős chilipor, 2 tojás, 3 szál újhagyma vagy egy csokor snidling.
Előkészítés: A rizst kétszeres mennyiségű sós
vízben feltesszük főni, lassú tűzön megpuhítjuk, majd kihűtjük. A tojásokat
simára keverjük, 1 evőkanál olajon rántottát készítünk, és kihűtjük. A
cseresznyepaprikát félbetörjük, kicsumázzuk, kimagozzuk, majd a hagymával és a
fokhagymával felaprítjuk. A húst kockákra vágjuk.
Elkészítés: 2 evőkanál olajat felforrósítunk,
majd a cseresznyepaprikát és a kétféle hagymát kevergetve 2-3 percig sütjük
benne. A rizst belekeverjük, és tovább keverve még 5 percig a tűzön hagyjuk,
majd melegen tartjuk. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, és a
húskockákat pirosra sütjük benne. A rákhúst belekeverjük, majd a
szójamártással, a curryporral, sóval és őrölt borssal ízesítjük.
A rizsre halmozzuk a húst és a rákot. Az
omlettet vékony csíkokra vágjuk, és a tálat ezzel díszítjük.
Top tipp:
A fagyasztott vagy konzerv rák helyett
használhatjuk az olcsóbb, halüzletekben kapható összepréselt rákhúst (crab
steak).
Munka: kb. 40 perc.
Fogyasztható: kb. 1 óra 10 perc múlva.
Nasi Goreng 2.
Hozzávalók: 25 dkg apró kockára vágott
sertéshús, 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg császárszalonna, só,
bors, gyömbér, koriandermag, fél citrom leve, 1 póréhagyma, 2 csípős
zöldpaprika, 4 ek szójamártás, 40 dk rizs.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon
megfonnyasztjuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával és a hússal.
Fehéredésig sütjük, majd összekeverjük a külön kisütött, apróra vágott
császárszalonnával (zsírjával együtt). Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi
gyömbérporral, meg néhány szem összetört korianderrel megszórjuk. A citromlevet
ráöntjük, és egy kevés vízzel félig megpuhítjuk. Ekkor egy jól megmosott,
vékony karikára vágott póréhagymát, meg két zöldpaprikát keverünk bele, és
teljesen puhára főzzük. Utána a szójamártással meglocsoljuk, és 5 percig állni
hagyjuk. Párolt rizzsel összekeverjük, tükörtojással díszítve tálaljuk.
Padlizsános szambal
Hozzávalók:
(4 személyre) 2 közepes padlizsán, 1 kis hagyma, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1
evőkanál citromlé, 1 száraz cseresznyepaprika, 1 kávéskanál barna cukor, 1
kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál szardellapaszta
A
padlizsánt megmossuk, héját rajta hagyjuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk. Megszórjuk
sóval, meglocsoljuk citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott
hagymát. Hozzáadjuk a koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört
cseresznyepaprikát, a szardellapasztát, s 10 percig megpirítjuk bele a
padlizsánszeletek mindkét oldalát. Közben hozzáadunk egy kis vizet, nehogy
odakapjon a padlizsán.
Saté
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanálnyi csípős curry, 1 kiskanál
kurkumapor, 3 evőkanál kókuszreszelék, 1 dl tej, só, cukor
A
kurkumát és a curryt egy kevés olajban megpirítom. A kókuszreszeléket a tejjel
elkeverem, és hozzáadom az olajon pirított fűszerekhez, sóval, cukorral
ízesítem, felfőzöm, majd a tűzről levéve kihűtöm. A húst nagyobb kockákra
vágom, és a lehűlt pácban 2-3 óráig pácolom. (Minél tovább annál jobb)! A
pácolt húsdarabokat 4 nyársra húzom, és parázson vagy grillsütőben kb. 10 perc
alatt ropogósra sütöm.
Párolt
rizzsel kínálom, nagyon jól illik hozzá a felmelegített ketchup.
Szójás
marharagu
Hozzávalók:
2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál reszelt
szerecsendió, olaj, 50 dkg marhahús, (pulyka felsőcombból, vagy sertés combból
is finom), 5 evőkanál édes szójaszósz
Az
apróra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, a gyömbért és a szerecsendiót
kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a kockákra vágott marhahúst, tovább pirítom,
majd beleöntöm a szóját és egy kevés sót. Lefedve, Kb. háromnegyed óráig
párolom, közben kevés vizet adok hozzá.
Párolt
rizzsel körítem, és indonéz salátát kínálok hozzá.
Jakitori
Hozzávalók
4 személyre: 1 nagyobb csirke combja és melle, a májjal és zúzával együtt, 1
evőkanál cukor, 0.5 dl rizspálinka (jó a cseresznye-, vagy a barackpálinka is),
5 evőkanál szójamártás, só, törött bors, gyömbérpor.
A
japán módra készített sült csirkéhez a húst lebőrözzük, kicsontozzuk, és vékony
nyársra vagy hurkapálcikára tűzhető darabokra vágjuk. Kockára vágjuk a zúzát és
a májat is, és az egészet váltogatva, kb. húszcentis nyársra vagy
hurkapálcikára tűzzük és megsózzuk. A szójamártást törött borssal, cukorral,
gyömbérporral és pálinkával ízesítjük. Beleforgatjuk a nyársakat, és roston
vagy grillsütőben megsütjük Sütés közben, többször is megkenjük a fűszeres
szójaszósszal, hogy minél pirosabbra süljön.
Japán lazacragu
Hozzávalók: 50 dkg lazacfilé,
ujjnyi darab gyömbér, 60 dkg kínai kel, 15 dkg rizs, 4 ek. ecet, 8 kiskanál
cukor, 8 ek. szójamártás, só, bors
A gyömbért hámozzuk, majd vékony
csíkokra vágjuk. Felforraljuk az ecetet a cukorral, és a gyömbért beleszórva
tíz percig pároljuk. Ha kihűlt, leszűrjük. A rizst sós vízben megpároljuk. A
halat kockákra vágjuk, és 2 ek. szójával meglocsoljuk. A kelt megtisztítjuk, és
2 centis csíkokra metéljük. Tűzálló tálba szórjuk, 1,5 dl vizet öntünk rá,
sózzuk, borsozzuk, a maradék szójával meglocsoljuk. A haldarabokat egyenletesen
elosztjuk rajta, lefedjük, és előmelegített sütőben 20-25 percig pároljuk.
Ezután a káposztás halat tálra szedjük, a gyömbérrel megszórjuk, és a rizzsel
körítve tálaljuk.
Japán rizssaláta
Vegetáriánusoknak
való a japán rizssaláta. 10 deka gombát forrásban lévő, enyhén ecetes (nem
sós!) vízbe dobunk, és leszűrjük. Egy zellergumót meghámozunk, négyrét vágjuk,
legyaluljuk, és tésztaszűrőbe rakva 3-4 percre a forrásban lévő gombafőző vízbe
engedjük, majd lecsepegtetjük. Közben egy csomag előfőzött rizst az előírás
szerint, sósvízben megfőzünk, és leszűrve tálba töltjük. A gombával, a
zellerrel és remuládmártással összekeverve, jégbe hűtve tálaljuk.
Japán rostélyos
A jól kivert rostélyosokat
finomra vágott vöröshagymával ízesített annyi Sherryben pácoljuk, hogy az éppen
ellepje. Kb. 4 órai állás után kivesszük, sózzuk és borsozzuk.
Kevés vajon megsütjük, és a
hússütő zsiradékot a páclével átforraljuk.
Burgonyaropogóssal tálaljuk.
Japán spárga
Hozzávalók: 1 kg spárga, 2 kanál
liszt, 1 l húsleves, 1 narancs, 2 kanál szójamártás, cukor, só, bors, 1 kanál
margarin, 10 dkg narancsbefőtt.
A húslevest a liszttel
behabarjuk, és felfőzzük a szójamártással, a margarinnal, a narancslével, és a
fűszerekkel. Belekeverjük a narancsdarabokat, és az egészet a főtt spárgára
öntjük.
Japán vegyes sült (Tempura)
Hozzávalók: 2 nagy hagyma és 2
sárgarépa 1 cm-es szeletekre vágva, 12 dkg zöldbab, 2 zöldpaprika felkarikázva,
1 burgonya 1 cm-es hasábokra vágva, 0,5 kg tisztított apró rák, 50 dkg liszt, 8
tojás, 1 kk. só, olaj a sütéshez.
Összekeverjük a lisztet a
tojásokkal, sóval és 1 dl hideg vízzel.
A sűrű palacsintatésztába mártjuk
a zöldségeket, rákot és forró, bő olajban kisütjük. Papírtörlőn leitatjuk. (A
hagymából 5-6 karikát, a többiből 1-1 darabot mártunk a tésztába.)
A darabokat összevegyítve nagy
tálra tesszük, tempura mártással tálaljuk. Minden teríték elé teszünk 1
csészét, és abba mártogatunk.
Mártás nélkül is finom.
Tempura
mártás
Hozzávalók: 1 dl szójamártás, 2
kk. cukor, 2 ek. fehérbor, 2 ek. reszelt torma, 2 kk. gyömbér.
Mindent összeöntünk, és állandóan
kevergetve összefőzzük. 1-2 nappal a tálalás előtt el lehet készíteni.
Kukoricaleves
Hozzávalók: 1 doboz
konzervkukorica, 2 db erőleveskocka, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. liszt, 1/2
l tej, 1/2 l víz, 1 ek. cukor, őrölt fehér vagy fekete bors, petrezselyem
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk
egy fazékban, megfuttatjuk benne a lisztet. Felöntjük a vízzel, beletesszük a
lecsurgatott kukoricát és a leveskockákat, és időnként megkeverve felforraljuk.
Ha felforrt, beleöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, ízlés szerint borsot, és
újra felforraljuk. Ha újból felforrt, kész a leves. Petrezselyemmel megszórva
forrón tálaljuk.
Kukoricaleves rizsgombóccal
Hozzávalók: 30 dkg mirelit
kukorica (vagy 1 doboz konzerv, levével együtt), só, pici cukor, 10 dkg rizs,
10 dkg sárgarépa, 2 dkg kukoricakeményítő, 8 dkg vaj, 1 db tojás, 1/2 cs.
petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tej.
A hasábokra vágott sárgarépát
(kb. 3 cm hosszú, fél cm széles) kevés olajban megpirítjuk (igy szebb lesz a
leves színe), majd csontlében feltesszük főzni (vagy 1l víz + 2 csirkeleves
kocka). Sóval, cukorral izesitjük. Ha
megpuhult a kukorica, és a sárgarépa, liszt és tej keverékével behabarjuk, és
jól kiforraljuk. A rizsgombócokat külön főzzük meg sós vizben, és a levesbe
tesszük. Rizsgombóchoz a megpárolt rizst összekeverjük a vajban megfuttatott
hagymával, petrezselyemmel, sózzuk, és a tojással összeállítjuk. Kb. 15 percig
főzzük.
Marhahús szójamártásban
Hozzávalók (4 személyre) 60 dkg
marhabélszín, 20 dkg hosszú szemű rizs, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1
dl szójaszósz, 2 evőkanál rizsbor, 1 dkg vaj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs.
metélőhagyma (snidling), 1 db póréhagyma, só
A rizst 4 dl sós vízben
megfőzzük. Míg fő, vékony csíkokra metéljük a húst. Összezúzzuk a fokhagymát,
apróra vágjuk a petrezselymet. Az olajat a wokban vagy serpenyőben felhevítjük,
a húst adagonként megpirítjuk benne, ha megpirult kivesszük, s melegen tartjuk.
A szójaszószt, és a rizsbort a fokhagymával, egy kis pecsenyelével
felforraljuk, az így kapott mártást ráöntjük a tálban lévő húsra, amit megszórunk
a petrezselyem felével, a másik felét a vajjal együtt elkeverjük a rizzsel. A
rizst tovább finomíthatjuk, kevés olajat felforrósítunk wokban vagy
serpenyőben, tálban felütünk és elkeverünk két tojást, egy percig sütjük a
forró olajban, akkor hozzáadjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg puha és
meleg nem lesz. Jól illik a szójamártásos marhahúshoz.
Szusi
Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg
hosszú szemű rizs, 4 evőkanál rizsecet vagy enyhe ecet, 3 evőkanál cukor, 2
kávéskanál só, 2 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
A rizst fél liter vízben,
takaréklángon lefedve 15 percig főzzük. A tűzről levéve 15 percig állni
hagyjuk. Közben a többi hozzávalót jól összekeverjük úgy, hogy a cukor teljesen
elolvadjon. A rizst tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres páclét, óvatosan
összekeverjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. (A japánok a szusit úgy
fogyasztják, hogy kis golyókat formálnak belőle, és ízlés szerint beborítják
hallal, nagyobb gombával, zöldségszeletekkel, eltett savanyúsággal vagy vékony
omlettel)
Európai fülnek furcsán hangzik,
de a szusi a japánok szendvicse. S talán a legigazibb a chakin-szusi, amikor a
gombával és haldarabkákkal borított rizsgolyócskákat palacsintatésztába
burkolják.
Tojásos csirkemell
Hozzávalók:(4 személyre) 2
csirkemell, 2 evőkanál olaj, 1 kis hagyma, 5 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 4
tojás, só, bors
A húst a csontról lefejtjük, a
csirke bőrét a csontokkal négy deci gyengén sózott vízben kifőzzük úgy, hogy
negyed liter húslé maradjon. A lefejtett csirkehúst csíkokra vágjuk, és olajban
aranybarnára pároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, gombát és a
zöldborsót, ráöntjük a húslét, fűszerezzük, és együtt puhára főzzük, s
elosztjuk négy kis tálba vagy leveses csészébe. A négy tojást felverjük, a
tálkákban elhelyezett húsra öntjük, s a tálkákat a sütőben előre elkészített
forró vizes edénybe állítjuk, míg a tojás meg nem merevedik.
Ton Katsu
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta,
2 dl ketchup, 2 dl Worcester mártás, 2 dl szójaszósz, 70 dkg sertéscomb, 10 dkg
liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, olaj, 1/2 citrom
A káposztát vékony metéltre
vágom. A ketchupot, a Worcester mártást és a szójaszószt összekeverem.
A sertéscombból hagyományos
módon, de só nélkül rántott szeleteket készítek.
A megsült hús mellé helyezem a
káposztát, amelyet az elkészített mártással leöntök. Egy karika citrommal
díszítem.
Tori No Samni Yaki
Japán csirkerecept főzve, nem
sütve.
Hozzávalók: 3 evőkanál szezámmag,
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 szárított pirospaprika magok nélkül, 1
teáskanál friss gyömbér, 1/4 csésze szaké, vagy sherry, 1/3 csésze szójaszósz,
1/4 csésze méz, 2 kifilézett, bőrtelenített csirkemell, 1 zöldpaprika csíkokra
vágva, 1 evőkanál olaj, 6 vékony citromszelet magok nélkül, 2 csésze, forró
főtt rizs
Elkészítése: Egy serpenyőben
pirítsuk meg a szezámmagokat (kb. 5 perc), majd keverjük össze a gyömbérrel,
pirospaprikával és a fokhagymával. Adjuk hozzá a szójaszószt és a mézet. Az így
készített keverékkel fedjük be a csirkemellet és egy üvegtálba így pácoljuk
őket legalább 4 órán át. Pácolás után tegyük 160 fokos sütőbe 15 percre, majd
fordítsuk meg a melleket, és további 10 percig pároljuk tovább. Addig hagyjuk a
sütőben, míg finom ropós nem lesz.
Közben puhára pároljuk a zöldpaprikát, és a citromszeletekkel váltakozva
kidíszítünk vele egy tálat, közepére helyezzük a ropogós csirkehúst. Főtt
rizzsel tálaljuk.
Töltött batyu
Hozzávalók (4 személyre) 30 dkg mélyhűtött leveles tészta,
20 dkg liszt
A töltelékhez: 25 dkg tofu, 3,5
dl zöldségleves (1 leveskockából), 17 dkg vörös lencse, 3 evőkanál szójaszósz,
1 kávéskanál friss kakukkfű, fél kávéskanál őrölt koriander, őrölt bors, kevés
reszelt citromhéj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metélőhagyma (snidling)
A sütéshez: 1 tojássárgája, 4
evőkanál tej, 2-3 dkg szezámmag
A zöldségleves felforraljuk, s
benne a lencsét a kakukkfűvel lefedett fazékban takaréklángon megfőzzük. Amikor
megpuhult szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Az öt percre hideg vízbe
áztatott, 2 cm-es darabokra vágott tofut elkeverjük a lencsével, szójaszósszal,
borssal, korianderrel, citromhéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és
metélőhagymával.
Egymásra helyezzük, és kissé
meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztalapokat, és 12 egyforma
négyzetet vágunk, szélét megkenjük kevés vízzel. Minden négyzetre tofus lencsét
halmozunk, batyukat, tarisznyákat formálunk belőle, a szélét jól
összenyomkodjuk. A töltött tésztát zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
megkenjük a tejjel felvert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és
előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.
Zöldséges, rizses csirke
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 0,8
dl szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 20 dkg mosott, felszeletelt
gomba, 1 fej hagyma (szeletelve), 1,5 dl csirkehúsleves, 25 dkg főtt vagy
konzerv zöldborsó, 6 tojás felverve, 20 dkg főtt rizs
A csirke bőrét húzzuk le,
csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra. A szójaszószból és cukorból készítsünk
páclevet és pácoljuk benne a húst 30 percig.
Forró olajban pároljuk meg a
csirkedarabokat 5-6 percig, adjuk hozzá a gombát, hagymát és pároljuk további
2-3 percig.
Öntsük rá a levest, zöldborsót,
és a maradék páclevet. Takaréklángon főzzük még 2 percig. Végül öntsük rá a
tojást és kavarjuk, amíg lágy rántotta kinézete lesz. A rizst osszuk szét 4
tálkába, tetejére öntsük a csirkés zöldséget és tálaljuk.
Bársonyos csirke, gombával
Hozzávalók: 2 db kicsontozott
csirkemell (egyforma kockára vágva), 3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy
liszt), 1 ek. szójamártás, 1 késhegynyi bors, 4 ek. olaj, 1 gombakonzerv, 1
kávéskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés: A csirkedarabokat, lisztet,
szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk
állni. Közben szűrjük le a gombát, úgy hogy 1/2 dl levet tegyünk félre. A levet
sózzuk meg. Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a
csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen,
állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, valamint a gombalevet és további 5
percig főzzük, nagyon vigyázva, nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon.
Gyémánthegyi
csirke
A
darabolt csirkéket pirospaprikával Ízesített sós vízben főzzük puhára. Ezután
kivesszük a csirkéket, és a főzőlevet szójaliszttel dúsított tejföllel
behabarjuk. Reszelt vöröshagymával, sóval, szezámmaggal, törött borssal, zúzott
fokhagymával ízesítjük. A mártást jól kiforraljuk és átszűrjük. A csirkére
öntve, párolt rizzsel tálaljuk.
Koreai
mézes csirke
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg apró szemű hagyma, 3 ek
kukoricaliszt, 2 ek méz, 1 mk gyömbérpor, 2 ek szójamártás, 2 ek chilimártás, 2
ek citromlé, só.
A
kicsontozott csirkemellet ujjnyi darabokra vágjuk. A kukoricaliszttel
megszórjuk, megsózzuk, és bő olajban kisütjük. A fölösleges olajat leöntjük
róla, és a gyömbérport, a szójamártást, a mézet, a chilimártást meg a
citromlevet hozzáadjuk. Lefedve puhára főzzük és az utolsó pillanatban az apró
szemű hagymát is közékeverjük. Ha szükséges, egy kis kukoricaliszttel
sűríthetjük. Rizs, vagy szójamártással meglocsolt metélttészta illik hozzá.
Padlizsánfasírozott
Hozzávalók: 1 meghámozott,
karikára vágott padlizsán, 1 egész tojás felverve, 2 ek. liszt, só, bors, olaj
a sütéshez
Elkészítés: Sós vízben főzzük
puhára a padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük
simára). Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek
pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki. Előételnek vagy húspótlásnak
adjuk.
Töltött sült
A nagyobb zöldpaprikákat vágjuk
ketté, és a magházat távolítsuk el. Két percre mártsuk forró, lobogó sós vízbe,
majd jól csurgassuk le.
Ezután a darált marhahúst kevés
szójaliszttel, sóval, pirospaprikával, reszelt vöröshagymával, zúzott
fokhagymával dolgozzuk el, és töltsük meg a fél paprikákat, de vigyázzunk rá,
hogy a töltelék ne domborodjon ki.
A töltött paprikákat először
lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és bő, forró olajban megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése