A
Drótpostagalamb recepttára
114. könyv
Ischler és krémes receptek
Barcs, 2001. Szeptember 29.
Tartalomjegyzék
Ischler és
krémes receptek................................................................................................ 7
Ischler.......................................................................................................................... 7
Isler.............................................................................................................................. 7
Ischli fánk..................................................................................................................... 8
Almás-krémes 1........................................................................................................... 8
Almás krémes 2........................................................................................................... 9
Almás krémes 4......................................................................................................... 10
Citromos rolád........................................................................................................... 11
Diós krémes............................................................................................................... 12
Felvidéki krémes........................................................................................................ 12
Finom krémes-habos sütemény................................................................................. 13
Francia krémes 1....................................................................................................... 13
Francia krémes 2....................................................................................................... 14
Francia krémes lepény.............................................................................................. 15
Hartyányi krémes....................................................................................................... 16
Húsvéti omlós krémes................................................................................................ 16
Intelligens krémes...................................................................................................... 17
Kaplan krémes........................................................................................................... 17
Karamellás krémes.................................................................................................... 18
Kekszes krémes:......................................................................................................... 18
Krémes 1.................................................................................................................... 19
Krémes 2.................................................................................................................... 19
Krémes 3.................................................................................................................... 20
Krémes cseresznyés lepény....................................................................................... 20
Krémes fánk (sütő nélkül)........................................................................................... 21
Krémes lepény........................................................................................................... 22
Krémes lepény........................................................................................................... 23
Krémes-rétes.............................................................................................................. 23
Krémes pite 1............................................................................................................. 24
Krémes pite 2............................................................................................................. 24
Krémes pite 3............................................................................................................. 25
Krémes pite 4............................................................................................................. 25
Krémes tekercs.......................................................................................................... 27
Krémes zserbó........................................................................................................... 27
Mézes-krémes 1......................................................................................................... 28
Mézes-krémes 2......................................................................................................... 29
Mézes-krémes 3......................................................................................................... 29
Mézes-krémes 4......................................................................................................... 30
Mézes krémes, avagy Mézes zserbó egy kicsit másképpen...................................... 31
Puncstorta krémmel.................................................................................................. 32
Rádiókrémes.............................................................................................................. 32
Román krémes.......................................................................................................... 33
Rumos krémes........................................................................................................... 33
Színes krémes............................................................................................................. 34
Szlovák krémes.......................................................................................................... 35
Túrókrémes................................................................................................................ 36
Túrós krémes 1........................................................................................................... 36
Túrós krémes 2........................................................................................................... 37
Túrós krémes 3........................................................................................................... 37
Vajkrémes koszorú..................................................................................................... 37
Vaníliás krémes.......................................................................................................... 39
Ischler
Tészta: 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 1
csomag sütőpor, 1 tojás, másfél deci tej, 1 citrom héja, 40 dkg cukor, 2
evőkanál kakaó.
Krém: 5 dl tej, 6 evőkanál liszt, 30 dkg
cukor, 5 dkg kakaó. Sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 40 dkg margarinnal habosra
kavarjuk. Rummal ízesíthetjük.
Az
anyagok összedolgozása után vékonyra nyújtva formázzuk. Sütés után lekvárral,
vagy krémmel összeragasztva csokimázba forgatjuk.
Isler
14 dkg kemény vaj, 21 dkg
hámozatlan őrölt mandula, 7 dkg cukor - ebből tésztát gyúrunk.(Se tojás, se
sütőpor, se citromhéj, se só.)
Pihentetés után fél cm vastagra
nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, gyenge tűzön inkább szárítjuk, mint
sütjük. Kihűlve kettőt-kettőt ribizli (vagy málna) lekvárral összeragasztunk.
Tetejüket, oldalukat csokoládémázzal vonjuk be.
Ischli fánk
Tojásérzékenyek is ehetik az
ischli fánkot. 10 deka finomlisztet és öt deka réteslisztet összekeverünk, 15
deka vajjal vagy margarinnal, nyolc deka porcukorral, nyolc deka darált dióval,
fél citrom reszelt héjával meg csipetnyi sóval összegyúrjuk. Cipóban,
meglisztezett folpackba csomagolva egy óráig állni hagyjuk. Utána két
milliméter vastag lappá nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőlemezre
fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőben 12-15 percig sütjük. Még langyosan
a tepsitől óvatosan lefejtjük, és ha kihűlt, kettőt-kettőt valamilyen pikáns
lekvárral összeragasztunk. Csokoládémázzal bevonjuk, és legalább egy napig
szikkadni hagyjuk.
Almás-krémes 1.
40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot,
1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész
tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle,
amelyeket közepes lángon megsütök. Hamar kész.
3 tojásból, 3 ek. lisztből, 1 ek.
cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1
teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött
krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek. vajon megdinsztelem, ízlés szerint
cukrozom.
A legalsó tésztalapot megszórom
zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával. Ráhelyezem a középső lapot.
Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a következő lapot. Tetejét még melegen
megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival
megszórom.
Almás krémes 2.
1,5
kg alma * 8 tojás * 18 dkg porcukor * 3 evőkanál víz * 20 dkg liszt * 1/2
csomag sütőpor * 1 evőkanál kakaó
Krémhez:
5 dl tej * 25 dkg margarin * 18 dkg porcukor * 1 tortabevonó csokoládé * 2
csomag vaníliás pudingpor
Alufóliával
kibélelt tepsibe a kicsumázott almaszeleteket, szorosan egymás mellé tesszük. A
tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a
lisztet, sütőport és a keményre vert tojáshabot. A massza felét a tepsibe helyezett
almára simítjuk, majd a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és úgy kenjük a
sárgaszínű massza tetejére. Előmelegített sütőben sütjük. A krémhez a tejben
megfőzzük a pudingport. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt
pudinggal összekeverjük. A kihűlt süteményt kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát.
Így felülre kerül az alma, amire rákenjük a pudingot. Majd bevonjuk a
tortabevonóval.
Almás
krémes 4.
A
tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 cs. sütőpor, 2
cs. vaníliás cukor, 3-4 ek. tejföl.
A
krémhez: 2 tojás, 5 dl tej, 2 cs. vanília puding, 15 dkg cukor, 1 vaníliás
cukor, 25 dkg margarin.
A
töltelékhez: 1.5 kg alma, 2 ek. vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanál őrölt fahéj.
A
tészta alapanyagait összegyúrjuk, három részre osztjuk, és vékony,
négyszögletes lapokat sütünk belőlük.
A
pudingporhoz két kanál cukrot keverünk, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, sűrűre
főzzük, belekeverjük a tojásokat. Hűlni hagyjuk.
Az
almát lereszeljük, a vajon megpároljuk. míg elfő a leve. Cukorral, fahéjjal
ízesítjük.
A
krémhez a margarint habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan összekeverjük a
kihűlt pudinggal.
A
tésztalapra rákenjük a krémet, rátesszük a második lapot, ráhalmozzuk az
almatölteléket, és a harmadik lappal betakarjuk.
Egy
napig állni hagyjuk, hogy puhuljon!
Citromos
rolád
Tészta:
Tojás1 darab, Cukor 2 dkg, Liszt 2 dkg
Vékony
lapot készítünk a tepsi nagyságától függően 3 vagy 4 tojásból.
A
tojássárgáját a cukor felével kihabosítjuk, majd a tojásfehérjét a cukor másik
felével kemény habbá verjük. A sárgájába óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét,
majd fakanállal a lisztet. Papírral bélelt tepsibe kikenjük. 150 - 180 °C-os
sütőben sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki.
Krém:
Tej v. víz 4 dl, Citromos v. vanília puding 4 dkg, Cukor 20 dkg, Margarin 25
dkg kevés Citromlé, Reszelt citromhéj
Elkészítjük
a pudingot a tejből, pudingporból és a cukorból.
A
margarint kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt pudingot, citromlevet és a
citrom reszelt héját.
Ha
vanília pudingból készítjük, akkor vagy több citromlevet vagy egy kevés
citromsavat teszünk bele.
A
kihűlt tésztát megfordítjuk és lehúzzuk róla a papírt. A krémet egyenletesen
rákenjük, majd a két ellentétes oldalról feltekerjük úgy, hogy két egyforma
hengert kapjunk. Hűtőben kifagyasztjuk, porcukrozzuk, majd tetszőlegesen
szeleteljük.
Diós
krémes
Hozzávalók:
Tészta: cukor 20
dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg, tojásfehérje 2 db.
Töltelék: főtt
tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk., cukor 2 ek., csokoládé 12 dkg.
Elkészítése: A cukrot őrölt mandulával, reszelt
csokoládéval 2 tojás fehérjével összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle,
közepét ujjunkkal benyomjuk, és bele a következő krémet tesszük:
Egy főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot,
kevés likőrrel összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt
csokoládéba hempergetjük.
Felvidéki krémes
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg
szalalkáli, 1 tojás, tej szükség szerint
Krém: 3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej
Elkészítés módja: A tésztából három lapot sütünk. Krémet
sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra
keverünk, és a kihűlt péphez adjuk. A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás
cukorral meghintjük.
Finom
krémes-habos sütemény
5 tojássárgáját 20 dkg cukorral, 10 ek. vízzel habosra keverünk.
Hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél cs. sütőport. Elkeverjük, zsírozott, lisztezett
tepsibe öntve közepes tűzön megsütjük. 2 dl tejből, 2 ek. liszttel, 2 ek.
kakaóporral sűrű krémet főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra
keverünk, 15 dkg darált diót, 0.5 dl rumot adunk hozzá, majd belekeverjük a
kihűlt, főzött krémet is. A masszát a kisült tésztára kenjük. 5
tojásfehérjéből, 15 dkg cukorral, gőz fölött kemény habot verünk. A krémre
simítjuk. Csokidarát hintünk rá.
Francia krémes 1.
1 adag gyors leveles tésztát elfelezve,
késfok-vastag téglalapokká nyújtjuk, kisütjük. Kikeverve 1 tojást, 4
tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7
dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, az egyik
tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek. porcukorral ízesített, kemény habbá vert 2
dl tejszínt. Tetejére fektetjük a másik, csoki-, vagy kávé-, vagy citrom-, vagy
rumos mázzal bevont, négyzetekre vágott tésztalapot.
Francia krémes 2.
Tészta: 30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet,
kb. 1 dl víz (amennyit felvesz a tészta). Ezeket a hozzávalókat jól
kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és
rásimítjuk a kinyújtott tésztára.
Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt 2-3-szor ismételjük). 2
lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben
Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg
cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk,
hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve
(de nem lehűtve!) óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét.
Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.
Tejszínhab: 3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból
és 3 dl tejből kemény habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem
kell). Én egy kis zselatint is szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan
könnyen.
Máz: "Édesség Zsófinak"
Összeállítás: Az egyik lapra ráöntöm, és szép
egyenletesre simítom a mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg
felszeletelem (ez a művelet a hab tetején már lehetetlen!! ). A másik
tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül
a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap.
Kb. 1 órát jó ha áll a hűtőben
Francia krémes
lepény
A
krémlap hozzávalói: 1 doboz Arvit mélyhűtött vajastészta
A
szobahőmérsékletű vajastésztát kétfelé osztjuk, majd kb. 4-5 mm vastagságura
nyújtjuk, és margarinnal átkent sütőlemezekre rakjuk. Megszurkáljuk és kb. 230
fokos sütőben megsütjük. Célszerű a felső krémlapot mindig előre felvágni, és a
végén úgy rácsúsztatni a krém tetejére.
A
vaníliakrém hozzávalói: 7 dl tej, 20 dkg cukor, 4 db tojás, 11 dkg finomliszt,
2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag Haas tejszínhabpótló por, 3 dl tej.
A
tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját elkeverjük 2 dl tejjel, liszttel, a
vaníliás cukorral és a fele cukorral. A maradék tejet felforraljuk, és vízgőz
fölé tesszük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes, tojásos, édes
keveréket, majd vízgőz fölött kevergetve felfőzzük, és melegen tartjuk. A
tojásfehérjéből habot verünk, ha félkemény, hozzáadjuk a maradék cukrot, és
kemény habbá verjük. Ha a hab kemény, gyors, óvatos mozdulatokkal az alaphoz
keverjük. Melegen az elősütött krémlapra egyenletes vastagságura igazítjuk,
kihűtjük. A tejszínhabpótló port a kimért tejhez keverjük, először lassan, majd
gyors mozdulatokkal habbá verjük, hűtőbe tesszük.
Hartyányi krémes
Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 25 dkg Ráma
margarint, 25 dkg porcukrot, 1 cs. sütőport, 2 dkg kakaóport, 1 tojást, 1 dl
tejet. Két egyforma lapot sütünk. 5 dl tejből, 2 ek. lisztből sűrű krémet
főzünk. 2 cs. vaníliás cukorral ízesítve langyosra hűtjük. 10 dkg Ráma
margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverve, hozzáadjuk a krémet. Az egyik
lapra kenjük a felét. Erre rakunk egymás mellé 2 nagy doboz babapiskótát. 0.5
dl rummal leöntve bevonjuk a többi krémmel.
Rátéve a másik lapot, Hűs helyen pár órát pihen.
Kemény tejszínhabbal tálaljuk.
Húsvéti omlós krémes
Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál
liszt, 4 dl tej.
Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás,
1-2 evőkanál tejföl, fél dl tej.
A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre
osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel.
Intelligens
krémes
15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 8
egész tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 púpozott evőkanál liszt.
A 15 dkg cukrot, 15 dkg
margarint, 8 tojás sárgáját, 4 csomag vaníliás cukrot összekeverjük.
Beleteszünk 9 púpozott evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét
felverünk habnak, és óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg sütőbe rakjuk, és
másfél óráig takaréklángon sütjük. Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.
Megjegyzés: Azért
"intelligens" a neve, mert a tepsibe egy kavart tésztát öntünk,
viszont amikor másnap hidegen felszeleteljük, alul krém, felül tészta réteg
fogad bennünket
Kaplan krémes
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 1/2 csomag szalalkáli, 5 dkg
porcukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg margarin, 1 dl langyos tej. A felsoroltakból 3
lapot sütünk.
Krém: 1/2 liter tej, 1 csomag
vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 8 dkg darás liszt.
A krémet sűrűre főzzük, még
melegen lazán belekeverjük a felvert tojások fehérjét. (4 tojás) Tetejére
porcukrot szórunk, vagy csokimázzal vonjuk be. Fogyasztás előtt 2 nappal
ajánlatos elkészíteni.
Karamellás krémes
Tészta: 40-50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj
vagy 10 dkg zsír, kis só, szódabikarbóna, 1 tojás, 2-3 kanál tejföl.
Összedolgozzuk,
és tepsi hátán 3 lapot sütünk.
Töltelék: 18 dkg cukrot barnára
pirítunk, 2 dl vízzel felhígítjuk. 8 dkg lisztet 1,5-2 dl tejben simára keverünk,
és csurgatva a forró karamellhez adjuk. 10 dkg vajat 10 dkg cukorral habosra
keverünk, és a kihűlt karamellhez adjuk.
Ezzel
a krémmel kenjük meg a lapokat. Legalább egy napig állni hagyjuk, és csak utána
szeleteljük fel.
Kekszes krémes:
1
evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6 kanál lisztből a
szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2 vékonyabb lapot
vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk. 1/2 kg háztartási
kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a
krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket, majd rákenjük a krém másik
felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre hűtőbe tesszük. Készíthetjük
két kisebb darabban is.
Krémes 1.
8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral
jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk
főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő
vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még
3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd
megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.
Én a lapok helyett 10 tojásos
piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.
Krémes 2.
25 dkg liszt, 2 tojás sárgája,
fél csomag Ráma + 3 dkg, fél doboz tejföl
Ezeket összegyúrni, és két cipót
készíteni.
A cipókat kisodorjuk, és
egyenként megkenjük 3 dkg olvasztott Rámával. Egymásra fektetve és feltekerve
fél órát pihentetjük hűtőben. Utána kettévágjuk és sodorjuk.
Forró sütőben sütjük.
Krém: 2 csomag vanília pudingot 2
dl vízben kikeverünk, és fél liter vizet 10 dkg porcukorral Felforralunk, és a
pudinggal együtt megfőzzük. 6 tojás fehérjét és 10 dkg cukrot felkeverünk
habnak, és a forró pudingba tesszük.
Krémes 3.
Fehérje 2 dl, Víz 2.5 dl, Cukor 25 dkg, Zselatin1 dkg, Puding 8 dkg
A vizet a cukor 2/3 részével
felforraljuk, majd a zselatint belerakjuk, és folytonos keverés mellett forrni
hagyjuk, majd a kevés vízben simára kevert pudinggal besűrítjük.
Közben a fehérjét a maradék
cukorral kemény habbá verjük, majd a tűzről levett forró pudingot lassan a
habhoz keverjük.
Az előkészített vajaslapra
kenjük, és hűlni hagyjuk.
Krémes cseresznyés lepény
Hozzávalók (8-10 személy részére): 38 dkg
liszt, 27 dkg vaj, 12 dkg cukor, 10 dkg mandula, 4 db tojássárga, 12 dkg
piskótamorzsa, 1,50 kg cseresznye, 5 dkg vaníliás cukor, fél citrom reszelt
héja
A krémhez: 22 dkg cukor, 8 dkg liszt, 5 db
tojássárga, 7 dl tej, 8 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje, 1 db vaníliarúd.
Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk,
hozzáadjuk a cukrot, a ledarált fehér mandulát és a tojássárgáját. Reszelt
citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, majd összegyúrjuk. Hűvös helyre
téve, letakarva 20-25 percig pihentetjük. Ezután ceruzavastagságúra kinyújtjuk,
tepsi aljára tesszük. Előmelegített sütőbe téve szép sárgára sütjük. Kevés
piskótamorzsával megszórjuk és rátesszük a kimagozott cseresznyét.
Közben elkészítjük a vaníliakrémet. 22 dkg
cukrot 8 dkg liszttel, 5 db tojássárgájával, 7 dl tejjel összekeverünk.
Vaníliarúddal ízesítjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük a 3 db
tojásfehérjéből 8 dkg porcukorral felvert kemény tojáshabot.
Ezzel a krémmel egyenletesen bevonjuk a
cseresznyét, tetejét meghintjük piskótamorzsával, és ismét a sütőbe tesszük kb.
20 percre. Amikor megsült, feldaraboljuk és vaníliás cukorral megszórva
tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Krémes fánk (sütő nélkül)
Vásárolunk
egy csomag vaníliás ízű Oetker pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral
erősítve az ízét, az előírásnak megfelelően elkészítjük. (Ha habverővel
keverjük főzés közben, nem válik csomóssá!) Mikor már jó sűrű, a tűzről
levesszük, és közékeverünk 30 deka friss gyümölcsöt: málnát, ribizkét, vagy
apróra vágott barackot, esetleg levétől leszűrt befőttet. Kivizezett
mokkáscsészékbe töltjük, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt édes briósok
tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk, és a csészéből ebbe az üregbe borítjuk a
pudingot. Tetejét friss gyümölccsel díszítjük. (Készíthetjük karamell ízű
pudingporból is, akkor 20 deka pirított, összetört cukorral meg egy csomag
vaníliás cukorral keverjük el, vagy csokoládé ízűből, úgy egy evőkanál kakaóval
erősítjük az ízét, és tetejét tálaláskor csokoládés tortadarával hintjük be.
Krémes lepény
12
deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és
szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva 10
percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele.
Ismételt nyújtás és összehajtás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük.
Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg
helyre téve. Legvégül közepes sütőbádog-lapon kinyújtjuk úgy, azt teljesen
befedje és késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük.
Töltelék: 1 csomag vaníliás krémport, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot fél
liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre
főzünk. A meleg krémet hűlni hagyjuk és töltés előtt 2 tojásfehérje keményre
vert, kissé meg-cukrozott habjával keverjük.
Krémes lepény
Töltelék: 1 csomag Váncza –
vanília-krémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe
csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzünk.
Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot
verünk, melyet a tűzről levet forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk.
Krémes-rétes
Rétestésztát
gyúrunk, két egyenlő részre osztva pihenni hagyjuk, és két asztalon kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát kenőtollal olvasztott vajjal bekenjük, és egy kissé
szikkadni hagyjuk. Azután akkora darabokra vágva, amekkora a sütőpléh, 6-7
réteget egymásfölé rakva, két egészen egyforma nagy pléhen szép sárgára
megsütjük. A belevaló krémet ez alatt a következő módon készítjük el: két kanál
finomlisztet fél liter tejszínnel simára keverünk, hozzáadunk fél rúd porrátört
és átszitált vaníliát, nyolc tojássárgáját és 16 dkg cukrot. Ezt a keveréket
habverő üstben gőz fölött habverővel folytonosan keverve sűrű krémmé főzzük s a
tűzről levéve tovább is folytonosan keverve, kihűtjük. Ha kihűlt, rákenjük az
egyik tésztalapra, a másikat ráborítjuk, s szép nagy kockákra fölvágjuk.
Krémes pite 1.
1 adag gyors leveles tészta
4 tojássárgája * 1 tojás * 7 dl tej * 20 dkg
cukor * 2 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál liszt
A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, 2
lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a tojássárgáját kikeverjük a cukorral
és a liszttel, fölengedjük a tejjel, és gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. A
hideg krémet az egyik kisült lapra halmozzuk, és ráfektetjük a másik lapot,
amit ajánlatos előre kockára vágni, hogy könnyebben szeletelhessük a tésztát.
Krémes pite 2.
Kikeverve
1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet,
felöntjük 7 dl tejjel. Folyton keverve, gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzzük. 1
adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok vastag téglalapokká nyújtva,
sütőlapon egyenként kisütjük. Az egyik kisült tésztalapra simítva a kihűlt
krémet, a másik kisült, négyzetekre szelt tésztalappal lefedjük.
Porcukorral
hintve tálaljuk.
Krémes pite
3.
Hozzávalók:
Töltelék: Tojás 4 db, tej 4 dl, liszt 4 dkg, porcukor 15 dkg,
vanília 1/2 rúd.
Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát. Utolsó nyújtásnál kisujjnyi
vastagra nyújtjuk, és kétakkora részre osztjuk, mint a tepsi, melyben sütni
akarjuk. Széleit tüzes késsel körülvágjuk, a lapokat villával kissé
megszurkáljuk, forró sütőben a két lapot külön kisütjük.
Ha kihűlt, a következő töltelékkel töltjük meg:
Négy egész tojást, 4 dl tejet, 4 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, fél rúd
vaníliát egy habüstben habverővel jól kikeverünk, így nem fog összemenni,
azután a tűzön, vagy forró vízben folytonos kavarás közt felfőzzük, míg futni
kezd, vigyázzunk, hogy össze ne menjen. Ha kihűlt, (addig is jó keverni, míg
kihűl), a két kisütött lapot megtöltjük, egymásra borítjuk, szép kockákat
vágunk belőle, és végül vaníliás cukorral behintjük.
Krémes pite 4.
Leveles vajas tésztát készítünk a következő módon: 1/2 kiló teljesen
száraz, legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük 1/2 kiló -
előzőleg simára gyúrt- vajjal, melyből azonban egy kis darabkát szintén
elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz
hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen, letakarva
pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután
belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat,
ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra.
Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk. Akkor aztán kétszeresen egymásra
hajtjuk és pihentetjük 20 percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát
megismételjük még kétszer, a 20 perces pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk
szem előtt, hogy a leveles vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel.
Amit csak lehet, a nyújtófával intézzünk el, és minél kevesebbet lisztezzük a
kinyújtásoknál, és ha éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a
lisztet. A tésztát aztán két részre osztjuk, és egyforma nagy, kb. 2-3 mm
vastag lapra nyújtva, pléhlapra tesszük, megszurkáljuk és forró sütőben,
világossárgára sütjük.
Kihűlés után az egyik lapra rákenjük a hideg vaníliakrémet, egyenletesen
elsimítjuk, a másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a krém
tetejére. (Így sokkal könnyebb aztán felvágni.) Vaníliás cukorral meghintjük.
Krémje a következőképpen készül: 6 tojássárgáját elkeverünk 10 deka
vaníliás porcukorral és 5 deka liszttel. Föleresztjük 4 deci tejjel, és gyenge
tűzön addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz. Közben a 6
tojásfehérjéből kemény habot verünk, kis cukorral (4-5 deka) megédesítjük, és a
forró krémbe könnyedén belekeverjük.
Krémes tekercs
Előre
elkészített piskótalapra, tekercsre, stb. lehet rákenni és nagyon finom lesz
tőle.
Krém: 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál
cukorral, 2 púpozott evőkanál liszttel, 4 dl tejjel, 2 csomag vaníliás cukorral
simára keverünk, majd felfőzzük. Közben kikeverünk 20 dkg vajat, 20 dkg
porcukorral
Amikor
a főzött krém kihűlt, hozzákeverjük ezt a vajas krémet. A piskótát ezzel
töltjük.
Máz: 1 tojásfehérje, 5 dkg vaj, 2 dkg
kakaó, 15-20 dkg porcukor összekeverve, rásimítva a sütire. Megdermed rajta.
Krémes zserbó
Tészta: 45 dkg liszt, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 3 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 1
dl tej.
Töltelék: 50 dkg margarin, 50 dkg
porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej, 8 púpozott evőkanál búzadara, 1 dl
rum vagy 2 rumaroma.
Máz: 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 5 dkg
vaj v. margarin.
A
lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a margarinnal, a tojással, a
cukorral, a mézzel és a tejjel, s jó gyúrható tésztát készítünk. Simára
kidolgozzuk, és három cipót formálunk. Pihentetés után tepsi nagyságúra
kinyújtjuk a cipókat, kizsírozott, kilisztezett tepsiben három lapot sütünk,
amelyeket megkenjük a következő krémmel: hidegen összekeverjük a tejet a
liszttel, gőz fölött vagy kis lángon sűrűre főzzük, majd kihűtjük, és összekeverjük
a porcukorral elkevert margarinnal, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a rumot
(vagy a rumaromát), és megkenjük vele a lapokat.
Tetejére
a következő mázat tesszük: a cukrot 3 evőkanál vízzel összekeverjük, és a
kakaóval kis lángon, állandóan keverve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és
adagolva hozzákeverjük a vajat.
Mézes-krémes 1.
50 dkg lisztet, kiskanál
szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást, 4 ek. folyékony
mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belőle. Másnap töltjük.
Krém: 5 dl tejben 15 dkg cukrot,
3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű krémet kapunk. Ha kihűlt,
20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük a lapokat. Tetejére
csokimázt teszünk.
Mézes-krémes 2.
3 tojást 10 dkg cukorral, 5 dkg
margarinnal, 2 ek. mézzel, 40 dkg liszttel, kevés szódabikarbónával
összegyúrunk, 6 lapot sütünk belőle.
Krém: púpozott ek. lisztet 5 dl
tejjel sűrű péppé főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 2
tojássárgájával habosra keverünk. Ha kihűlt, a kettőt összekeverjük. Kétfelé
vesszük, egyik felét kakaóval, másikat vaníliával ízesítjük. Ezzel kenjük meg
felváltva a lapokat.
Máz: 20 dkg cukrot, 2 kanál
kakaóval, 5 dkg margarinnal, 3 kanálforró vízzel összekeverünk, a tészta
tetejére kenjük.
Mézes-krémes 3.
Hozzávalók: 2 csomag mézes lap (2
x 3 lap), 3 dl. tej, 3-4 evőkanál gríz, 15 dkg. cukor + 1 db vanília aroma, 20
dkg. ráma, savanykás lekvár (én saját eltevésű sárgabarack lekvárt használok),
csoki máz (3-4 evőkanál kakaó, ua. cukor, víz, ráma)
Elkészítés: 3 dl. tejet felteszünk
forrni, mikor forrni kezd, a grízt állandó keverés mellett belefőzzük, s addig
keverjük, amíg sűrű nem lesz. Mikor már csak langyos, belekeverjük a cukrot, az
aromát és a rámával jól kikeverjük (én habverővel szoktam). Két lapot egymás
mellé fektetek és először lekvárral, aztán a krémmel nem túl vékonyan megkenem,
s így folytatom, amíg a lapok tartanak. A tetejét nem kell megkenni, mert arra
jön a csokimáz. Én magam csinálom, de lehet olvasztott csokival is.
Házi csokimáz: 3-4 evőkanál
kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet összekeverek, majd felteszem
melegedni.
Mikor forrni kezd, beledobom a
rámát (vajat) és hagyom elolvadni. A kész mázat a sütemény tetejére öntöm, s
egyenletesen elosztom egy kés fokával. Hűvös helyen legalább 1 napot hagyom
pihenni, majd vékony szeleteket vághatunk belőle, de mindig csak annyit,
amennyit megeszünk.
Mézes-krémes
4.
1 cs.
mézes tortalap, 5 dl tej, 3 púpozott ek. gríz, 1 Ráma margarin, 2-3 cs.
vaníliás cukor, 1 citrom leve, 20 dkg porcukor, csipet só
A
vaníliás cukorral, sóval ízesített tejből, grízből tejbegrízt főzünk. Kihűtve
belerakjuk a porcukorral, citromlével habosra kevert margarinba. Ízesíthetjük
kakaóporral is. Ezzel a krémmel töltjük a tortalapokat. Hűtőbe rakjuk addig,
míg a tortalapok megpuhulnak. Célszerű jóval a fogyasztás előtt elkészíteni!
Mézes
krémes
Tészta: 70 dkg liszt, 12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 2 db
tojás, 30 dkg méz, 1 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna
A
hozzávalókat összegyúrjuk, majd négyfelé osztjuk. Kinyújtjuk, és külön-külön
kisütjük, kb. 35x39 cm-es lapokban.
Krém: 5 dl tej, 5 ek. liszt
Ezt
sűrűre főzzük, kihűtjük.
50 dkg
Ráma, 35 dkg cukor, 1 cs. vanília
Fentieket
habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, főzött krémet, és összekeverjük.
A krémet
három részre osztjuk, rákenjük a mézes lapokra. A legfelső lapot csokimázzal
öntjük le.
Mézes krémes, avagy
Mézes zserbó egy kicsit másképpen
45 dkg
vegyes liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg Ráma, 3 evőkanál méz, 1 egész tojás, 1
kávéskanál szódabikarbóna. Összegyúrjuk, ha kemény tejjel, vagy tejföllel
lazítjuk. (A tejtől törékeny, a tejföltől rugalmasabb lesz a tészta, ez minden
sütire igaz!) 4 gombócot készítünk, fél óráig állni hagyjuk, majd 4 lapot
sütünk.
A
krémhez 15 dkg vajat, 15 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejben, 4 evőkanál
grízt (darát) megfőzünk, és kihűtjük, akkor összekeverjük a vajas krémmel. A
töltés ugyanúgy működik, mint Tóni receptjénél (első sor vajas-grízes, második
sor sárgabaracklekvár, harmadik sor vajas-grízes).
Puncstorta krémmel
20
deka cukrot 6 tojás sárgájával habosra keverünk, azután részletekben 12 deka
liszttel kevert fél csomag sütőport és a 6 tojás keményre vert habját adjuk
hozzá. Magas falú tortasütőbe téve azonnal sütjük. Sütés után a kihűlt tésztát
három részre vágjuk. Az alsó lapot barackízzel vonjuk be s ráhelyezzük a
középső lapot, melyet 1 csomag vaníliás krémporból a krémes lepénynél leírt
módon készült krémmel vonunk be. A lapokat a töltelékek felkenése előtt rummal
jól meglocsoljuk.
Az
összeállított tortát alkörmössel halvány rózsaszínre festett cukormázzal vonjuk
be.
Rádiókrémes
Tészta: 25 dkg lisztet, 5 dkg
cukrot, 5 dkg zsírt, 1 db tojást, 1 evőkanál kakaót, 1 dkg szalakálit és pici
tejet összegyúrunk, és 2 lapot sütünk belőle.
Piskóta: Ha tortamagasságú
süteményt akarsz, akkor kb. 6 tojásból kell piskótát készíteni.
Krém 1: 2 dl tejet 2 kanál
liszttel keményre főzünk.
Krém 2: 20 dkg vajat, 20 dkg
porcukorral habosra keverünk.
Ha a krém 1 kihűlt (mi általában
kevergetni szoktuk kihűlésig, hogy ne csomósodjon be), akkor a krém 2-höz adjuk.
Behúzás: 3 kanál vizet, 3 kanál
kakaót, 3 kanál cukrot és 5 dkg vajat felfőzünk, majd a sütemény tetejére
kenjük.
A sütemény összeállítása: 1 barna
lapot megkenünk a 2 krém keverékével, majd rátesszük a piskótát, azt is
megkenjük a krémek keverékével, majd arra tesszük rá a 2. barna lapot, és a
végén ezt kell megkenni a csokoládéval.
Ha készen van a sütemény jobb, ha
szobahőmérsékleten pár órát szikkadni hagyjuk, különben szétcsúsznak a lapok a
szeletelésnél.
Román krémes
Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg darált
dió, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 4 tojás.
Összegyúrjuk,
két órát pihentetjük. Öt részre osztjuk, kinyújtjuk, egyenként megsütjük a
lapokat. (Gyorsan sül.)
Töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg
porcukor, 1 l tejföl, 2 csomag vaníliás cukor.
Megtöltjük
a lapokat, tetejére csokoládémáz kerül
Rumos krémes
30
dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojás, 10 dkg zsír, 1 sütőpor,
annyi tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
A
hozzávalókból tepsi tetején két lapot sütünk. A krémhez fél liter tejet 2
evőkanál liszttel sűrűre főzünk, a végén belekeverünk 1 csomag vaníliáscukrot.
25 dkg Ráma margarint habosra keverünk 30 dkg cukorral, majd összekeverjük a
kihűlt lisztes sűrítménnyel. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, és szépen
sorban kirakjuk rumos tejben áztatott babapiskótával. Erre kerül a krém másik
fele és a sütemény fedőlapja. Legalább egy napra hűvös helyre tesszük.
Színes krémes
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 16 dkg
cukor, 1 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, kevés tej
Ezekből az anyagokból kevés
tejjel jól nyújtható tésztát készítünk, majd 3 részre osztjuk. Külön-külön
vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátulján (kb. 24 x 42 cm-es) lapokat sütünk belőle.
Ne ijedjetek meg, ha nagyon törékeny lesz, az a jó, csak gyengédséget igényel a
kezelése.
Krém:
Fél l tejből 3 evőkanál liszttel,
1 kanál cukorral krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. 25 dkg vajat (Margarint)
25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt főtt krémmel.
Kétfele osztjuk, az egyikbe kakaót, a másikba citromlét, citromhéjat keverünk
(1 citrom). A krémekkel felváltva megtöltjük a lapokat, és másnapig állni
hagyjuk. A tetejére porcukrot v. csokimázt tehetünk. Tehát másnap érdemes
felszeletelni, és fogyasztani, addigra csodálatosan összepuhulnak a lapok, és a
citromtól savanykás krém az édes (kakaós) krémmel Offenbach-i (íz) harmóniában
kulminál.
Szlovák krémes
Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab,
fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1
csapott kávéskanál szódabikarbóna.
Ezekből piskótaszerűen
összeállítjuk a tésztát és megsütjük.
Krém: 4,5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás,
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag
vaníliás cukor.
A tejet a liszttel és a tojással
összekeverjük és felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a
felfőzött masszával, valamint a többi hozzávalóval összeállítjuk, majd a kisült
tésztára kenjük.
Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó.
Összekeverjük, felfőzzük, és a
krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".
Túrókrémes
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1
kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.
Az
anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle. Töltelék: 20 dkg Ráma margarin, 25 dkg
porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1 kg túró, csipet citromhéj és fél citrom
leve, 10 dkg mazsola. Az anyagokat
alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük.
Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma
részre osztjuk és szétnyomkodjuk a gáztepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük
úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő
alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!
Túrós krémes 1.
40 dkg vajastészta, 25 dkg túró, 15 dkg krémpor,
5 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 dkg vanília, 3 dl tejszín, 6 tojás
A vajastésztából 2 vékony lapot sütünk. A
krémport 5 dl tejben megfőzzük, hozzáadjuk a tíz deka porcukorral elkevert
tojássárgákat, még forrón a tojások habját. Kihűtve belekeverjük a kemény
tejszínhabot, az áttört túrót. A krémet a tésztalapok közé töltjük. Kockára
vágva, vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.
Túrós krémes 2.
25 dkg liszt, 15 dkg
porcukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 1 gr szalalkáli tejben felfuttatva, 5
dkg vaj.
Ezt összegyúrni, tepsi zsírozott
hátán 3 lapot sütni.
Krém: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2-3 csomag
vaníliás cukor habosra keverve.
Csokimáz: 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 evőkanál tej,
felfőzni, a tűzről levéve 5 dkg vajat belekeverni.
Túrós krémes 3.
1 dl olaj, 1 dl tej, 4
tojássárgája,30 dkg porcukor, kikeverjük. 1 kávéskanál szalalkáli, 30 dkg
liszt, 4 tojásfehérje habbá verve, ezt is összekeverni. A kettőt vegyítjük.
Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk.
Töltelék: 20 dkg vaj, 20 dkg
porcukor, fél kilótúró, 1cs. vaníliás cukor, fél citrom leve és héja. Tetejére
porcukrot szitálunk.
Vajkrémes
koszorú
Hozzávalók
16 szelethez: 20 dkg liszt, 37 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg étkezési
búzakeményítő, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 40 dkg eper, 1 zacskó eper ízű
pudingpor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg grillázs, 1 citrom reszelt héja, 2 zacskó
vaníliás cukor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés:
12 dkg vajat 10 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk.
Egyenként bele, ütjük a tojásokat, és a masszát simára dolgozzuk. Az átszitált
lisztet összekeverjük az étkezési búzakeményítővel, a reszelt citromhéjjal és a
sütőporral, majd apránként a krémbe vegyítjük. Belekeverünk 2-3 evőkanál tejet
is. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett, kb. 26 cm átmérőjű
koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es
fokozaton) kb. 45 percig sütjük. Közben a pudingport 2 evőkanál cukorral együtt
4 evőkanál tejben kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a
pudingporos folyadékot, csomómentesre keverjük és felfőzzük. Az epret
megtisztítjuk, meg, mossuk, majd 25 dkg-nyit pürésítünk, és a meleg pudingba
keverjük. Folpackkal beborítva langyosra hűtjük. A maradék, puha vajat a többi
cukorral együtt habosra keverjük, majd kanalanként a langyos pudingba
vegyítjük. A kihűlt tésztakoszorút keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó és a
középső gyűrű tetejét megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a felső gyűrűt,
majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Legalább 1 órára hűvös helyre (hűtő,
szekrénybe) állítjuk. A tejszínt a második zacskó vaníliás cukorral kemény
habbá verjük, és a torta te, tejére habrózsákat nyomunk. A félretett eper,
szemeket félbe, vágjuk, és a habrózsák közepébe nyomjuk. A grillázst
összetörjük, és díszítésül a torta oldalába nyomkodjuk.
Elkészítési
idő kb. 1 1/2 óra
Vaníliás krémes
Tészta: 30 dkg liszt, 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 3 evőkanál tej, 1
kávéskanál szalalkáli.
Krém: 4 dl tej, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor.
Habosra keverjük a vajat a cukorral,
hozzáadjuk a tejet, a szalalkálit és a lisztet. Három lapot sütünk kikent,
kilisztezett tepsiben.
Krém: 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg tejet,
liszttel, vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan
beleengedjük a forrásban lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd
beleteszünk 25 dkg vajat, 25 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral
kikeverve. Habosra keverjük. A lapokat megkenjük krémmel, a harmadik lapot
megszórjuk vaníliás cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése