DPG Recepttár 337.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 337......................................................................................................... 1
A bajor konyha ételei........................................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................... 4
Bajor burgonya........................................................................................................... 4
Bajor burgonyakrém leves.......................................................................................... 4
Bajor csirkecomb........................................................................................................ 4
Bajor csokis körtetorta................................................................................................. 4
Bajor csülök................................................................................................................. 4
Bajor fasírozott............................................................................................................. 5
Bajor fánk.................................................................................................................... 5
Bajor felvágott............................................................................................................ 5
Bajor gombapaprikás galuskával............................................................................... 5
Bajor káposztás csülök................................................................................................ 6
Bajor narancsos krém.................................................................................................. 6
Bajor pogácsa............................................................................................................ 6
Bajor puncs................................................................................................................. 6
Bajor ragu.................................................................................................................... 6
Bajor rostélyos 1........................................................................................................... 6
Bajor rostélyos 2........................................................................................................... 7
Bajor sajtos gombóc................................................................................................... 7
Bajor saláta................................................................................................................. 7
Bajor sörleves............................................................................................................... 7
Bajor sörös virsli............................................................................................................ 7
Bajor spárga................................................................................................................ 8
Bajor tojásmártás 1...................................................................................................... 8
Bajor tojásmártás 2...................................................................................................... 8
Bajor torta................................................................................................................... 8
Bajor töltött dagadó................................................................................................... 8
Bajor túrótorta............................................................................................................. 9
Bajor vese.................................................................................................................... 9
Bundás alma 1............................................................................................................ 9
Bundás alma 2............................................................................................................ 9
Friss kolbász (sütni, bajor módra)................................................................................. 9
Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával................................................................. 9
Néger sörkoktél........................................................................................................... 9
Nürnbergi puncs........................................................................................................ 10
Szalonnás húsgombócok mártásokkal...................................................................... 10
Tonhalszeletek bajor módra...................................................................................... 10
Tonhalszeletek a bajor serfőzők módján................................................................... 10
Függelék.......................................................................................................................... 10
Babsaláta............................................................................................................... 10
Balkáni babsaláta.................................................................................................. 11
Burgonyapüré 1..................................................................................................... 11
Burgonyapüré 2..................................................................................................... 11
Fűszeres babsaláta (Mexikó).................................................................................. 11
Hagymás nagyszemű babsaláta........................................................................... 11
Hagymás-olajos sárgabab-saláta.......................................................................... 11
Hideg babsaláta.................................................................................................... 12
Majonéz................................................................................................................. 12
Nokedli Gregor József módra................................................................................ 12
Tartármártás.............................................................................................................. 12
Főtt tartármártás.................................................................................................... 12
Habos tartármártás................................................................................................ 12
Tartármártás kemény tojásból 1............................................................................. 12
Tartármártás kemény tojásból 2............................................................................. 12
Tartármártás kemény tojásból 3............................................................................. 13
Tavaszi tartármártás............................................................................................... 13
Bajor
burgonya
Hozzávalók
4 személyre: 4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt
sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj.
A
jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott
felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben
nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal
összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült
burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre
visszatesszük a forró sütőbe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha
előételnek, adjuk csak önmagában.
Bajor
burgonyakrém leves
Hozzávalók: 25 dkg kenőmájas, 2
evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, só, bors, majoránna,
bazsalikom, petrezselyem, 1 csomag burgonyapehely, 1 l húsleves. Elkészítése:
Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast. Húslevessel fölengedjük,
és belekeverjük a burgonyapelyhet. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, majd
fogyasztás előtt 15 percig állni hagyjuk.
Bajor
csirkecomb
Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb,
10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl
fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.
Elkészítés: A húst füstölt szalonnával sűrűn
megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony
szeletre vágjuk, és tűzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára
vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt
borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi őrölt borssal
megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a
tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul,
majd a fedőt levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk. A legjobb hozzá a párolt
vegyes zöldség.
Bajor csokis körtetorta
Hozzávalók: 2 hámozott, kockákra vágott
körte, 2 dl fahéjas cukorszirup, fél vaníliarúd, 3 evőkanál zselatinpor, 3 dl
tej, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 1,5 kávéskanál vaníliaaroma, 1,5 dl
körtepálinka, 1 vékony piskótalap, 20 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 1
kávéskanál kakaó, csokoládéreszelék.
A körtéket a cukorszirupban a kettévágott
vaníliarúddal 10 percig főzzük. Kihűtjük, lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe
rakjuk. A zselatinlapokat hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral
fehéredésig verjük. Lassan hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi lángon sűrűre
főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A 3 evőkanál, vízben feloldott
zselatint a krémhez keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, időnként
megkeverjük.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A
krémhez adjuk a körtéket, a pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt. Olajjal
kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, és a piskótával betakarjuk. Hűtőbe
tesszük, másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, az
olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. Langyosra hűtjük, a krémre öntjük,
hogy mindenütt jól befedje. Hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval
megszórva kínáljuk.
Amikor a tortát kivesszük a formából, meg
kell fordítani, hogy a piskótalap legyen alul, rajta a krém és így vonjuk be a
csoki-masszával.
Bajor
csülök
Hozzávalók (4 személyre): 4 evőkanál olaj, 5
cikk fokhagyma, 2 teáskanál köménymag, 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors, 2
db kb. 80 dkg-os sertéscsülök, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 3 dl sör.
A három cikk apróra zúzott fokhagymát
keverjük el köménymaggal, borssal, majoránnával és olajjal. A húst tisztítsuk
meg, legvastagabb részén vágjuk csontig, majd zsíros bőrrészén vagdossuk be.
Kenjük be jól a fenti fűszeregyveleggel, és lefedve tegyük pihenni a hűtőbe 3
órányit. Készítsük elő a grillfelszerelést, húzzuk a csülköt forgónyársra, a
maradék fokhagymával spékeljük meg, majd sütés alatt gyakran kenegessük a visszamaradt fűszeres olajjal. Negyedórával a
sütés befejezése előtt kenjük be a csülköt sörrel mindaddig, míg piros, ropogós
felületű lesz.
Bajor
fasírozott
Hozzávalók
4 személyre 30 dkg darált hús (sertés, pulyka vagy csirkemell is lehet) 1 fej
hagyma, 2 dl tejföl, vagy tejszín, 1 evőkanál liszt olaj, só, pirospaprika, 1
tojás, majoranna
A
darált húst a tojással, sóval, pirospaprikával, és majorannával összegyúrom, és
picike gombócokat formázok belőle. Pörköltalapot készítek az apró kockára
vágott hagymából, olajból és egy kevés pirospaprikával megszórom, felengedem
kb. 2 dl vízzel, ebbe helyezem bele az elkészített kisgombócokat. Ízesítem
sóval és még majorannával. puhára főzöm (főzési idő kb. 10-15 perc), ha kész a
lisztet elkeverem a tejföllel vagy tejszínnel, besűrítem, összeforralom, és
kész van.
Mellé
tálalhatok köretként nokedlit, krumplipürét.
Bajor fánk
Hozzávalók:
Vaj 3 dkg, tojás 1 db, tojássárgája 3 db, cukor 3 dkg, só 1 késh., rum 1 kk.,
élesztő 3 dkg, tej 1 dl, liszt 90 dkg, tej 3.5 dl.
Három
dkg vajat, 1 egész tojást, 3 dkg cukrot és 3 tojás sárgáját pici sóval habosra
keverünk. Azután teszünk bele egy kk. rumot, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 90
dkg lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és
kelni hagyjuk. Kelés után úgy járunk el vele, mint a fánkkal, azzal a
különbséggel, hogy zsírba tevéskor két ujjunkkal a közepén lyukat készítünk és
a tálaláskor a lyukba, tetszés szerinti ízt teszünk.
Bajor felvágott
Hozzávalók:
1 kg 75 dkg kövérkés sertéshús, 50 dkg szalonnabőrke, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg
őrölt fehér bors, 2 dkg édes paprika, 25 dkg szalonna, fél dkg szegfűbors,
ízlés szerint só.
Elkészítése:
A szalonnabőrkét sós vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a kicsontozott
húst is. Ha már mindkettő puha, a léből kivéve lecsöpögtetjük. A szalonnát
nagyon apró kockákra vágjuk (de nem daráljuk), a szikkadt húst és
szalonnabőrkét pedig kis lyukú darálón ledaráljuk. A megtisztított, szétzúzott
és péppé nyomott fokhagymát, a porrá tört fűszereket összekeverjük a darált
húsokkal, a kockázott szalonnával és annyi abálólével, hogy közepes sűrűségű
masszát kapjunk. Vastagbélbe közepes keménységűre töltjük, majd a maradék
abálólében - amelyet szükség szerint felöntünk vízzel - a bél vastagságához
mérten 2 és fél -3 órán keresztül abáljuk. Az abálóléből kivéve két deszka
között nehezékkel préseljük, amíg teljesen ki nem hűlt. Ezután hűtőszekrénybe
tesszük, és 8-10 napig tárolhatjuk.
Bajor gombapaprikás
galuskával
Hozzávalók: 40-50 dkg sampinyon gomba, 1 pohár (2-3 dl)
tejföl, vagy joghurt, zacskós pörkölt por, Knorr, Maggi.
A
galuskához: hagyományos nokedli-tészta alap, plusz 2-3 evőkanál búzadara, 1
csomag kapor, evőkanálnyi zsiradék.
Elkészítése:
A gombáknak a szárát levágjuk, majd sós vízben áztatjuk. Utána erősen
megkefélve letisztítjuk, s héját nem lehúzva a fejeket negyedekre daraboljuk. A
pörkölt porból az ajánlás szerint pörkölt alapot készítünk, melybe a gombák
szárát beledaraboljuk. Mikor megpuhult botmixerrel leturmixoljuk. Végül a darabolt gombafejeket beledobjuk, s
így együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint a végén joghurttal, vagy tejföllel
behabarjuk, hogy paprikás jellegét megkapja.
Hagyományos
módon nokedli-tésztát készítünk, melybe 2-3 kanál búzadarát teszünk, sűrűség
szerint. Ezt húsvágó deszkáról, kanállal vagy késfokával a forrásban lévő sós
vízbe szaggatjuk. A frissen vágott zöldkaprot egy kanálnyi zsiradékon
megdinszteljük és ebbe a leszűrt, leöblített galuskát beleforgatjuk.
Forró
tányérra ízlésesen tálaljuk a gombapaprikással.
Bajor káposztás csülök
Besózunk
két szép, nagy, mellső nem füstölt sertéscsülköt és a kukta fazékba helyezett
betétre rakjuk. Aláöntünk másfél dl vizet és a fazekat lezárva, a jelzéstől
számítva kb. 40 percig pároljuk. 70 dkg savanyú káposztát alaposan kinyomkodunk
és a hajszálvékony szalonnaszeletekkel bélelt (előzőleg beáztatott)
cserépedénybe rakjuk. Közékeverünk egy fél kg-nyi megtisztított, vékonyan
felszeletelt almát, és tetejére fektetjük a puha csülköket. Megöntözzük a
kuktában a csülök alatt képződött lével és a cserépedényt lefedve, a sütőben
egy óráig sütjük.
(Készíthetjük
hagymásan is: egy fej apróra vagdalt hagymát a leterített almás rétegbe
keverünk)
Bajor narancsos krém
8
tojássárgáját 22 dkg porcukorral, 2 dkg zselatinnal, egy csomag vaníliás
cukorral fehéredésig keverünk. Folyamatosan hozzákeverünk 7 dl tejet, egy
főzőedényben felhevítjük, nem főzzük, mert kicsapódik a tojás. Állandó
kevergetéssel lehűtjük, és hozzáadjuk 2 db narancs héját, egy narancsot apró
kockákra vágva, és 3 evőkanál narancslikőrt. Kanállal lazán belekeverjük a 6 dl
keményre felvert tejszínt. A desszertes gyűrű közepét belerakjuk, és beleöntjük
a krémet, majd fél napra hűtőszekrényben tesszük. Ha megdermedt, a közepét
kivesszük, narancskockákkal megtöltjük, és 1 csomag gyümölcskocsonyával
felöntjük. A kis desszertes gyűrű tálcájával lezárjuk, és fogyasztásig
hűtőszekrénybe rakjuk.
Tálaláskor
lapos tálcára csúsztatjuk, vékony narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.
Bajor pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, liszt, só, őrölt bors,
vöröshagyma, joghurt, olaj
A megtisztított, kockára vágott burgonyát puhára
főzzük, leszűrjük, kis főzőlével áttörjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy
kemény masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott vöröshagymával
ízesítjük. Pogácsákat formázunk, forró olajban pirosra sütjük. Meleg joghurttal
leöntve tálaljuk.
Bajor puncs
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 6
dkg cukor, 1/2 db citrom, 1 dl víz.
Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a
vörösborral és a citrom levével. Hozzáadjuk a vékonyan lehámozott és finomra
vágott citromhéjat és a vizet. Kis lángon felforraljuk, leszűrjük és azonnal
tálaljuk.
Bajor ragu
Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 20 dkg
vöröshagyma, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg karalábé, 10 dkg zöldborsó, 3 gerezd
fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 db burgonya és ízlés szerint almaecet, majoránna,
só, bors, citrom.
Elkészítése: Forró zsiradékban
megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kockázott marhahúst.
Fűszerezzük sóval, majoránnával, zúzott fokhagymával, törött borssal és a
reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a cikkekre vágott sárgarépát, karalábét és a
kifejtett friss zöldborsót. Ha a hús megpuhult, ízesítjük a fehérborral, az
almaecettel és mégegyszer jól átforraljuk az egészet. Esetleg fűszerezhetjük
borsikafűvel és szurokfűvel.
Tálaláskor pirított kenyeret adunk mellé.
Bajor rostélyos 1.
Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 1,5 kg
burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 dl tej 12
dkg-nak megfelelő zsiradék és igény szerint só, bors, mustár és piros paprika.
Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk,
borsozzuk, vékonyan mustárral bekenjük és a zsiradékban, szeletenként átsütjük.
A csíkozott szalonnát is kisütjük, és a visszamaradt zsírral egy tepsit
kikenünk. Ebbe alulra elterítjük a szalonnát, rá a 1,5 cm-re karikázott
krumplit, karikázott vöröshagymát, sózom, borsozom, fűszerpaprikával meghintem,
majd az elősütött húsok felével beborítom. Ezt az egészet még egyszer
megismétlem. A tejfölt és a tejet egy csipetnyi piros paprikával színezem és
ráöntöm az egészre. Sütőben, közepes lángon egy, egy óra húsz percet sütöm, de
minimum addig, míg teteje szép piros nem lesz.
Tálaláskor: kockázva adagolom a tányérokra,
zöldfélékkel, paradicsommal, paprikával díszíthető. Minél többszínű a díszítés
annál gusztusosabb!
Bajor rostélyos 2.
Hozzávalók: rostélyos 1 kg, szardella 2 db,
vaj 10 dkg, kapri 3 dkg, gomba 6 dkg, petrezselyemzöld 1/2 csomó, vöröshagyma
1/2 fej, tojás 3-4 db, só késhegynyi.
A rostélyost vékonyra kiverjük, besózzuk. A
szardellát szálkájától megtisztítjuk, áttörjük, összekeverjük vajjal, teszünk
bele finomra vágott kaprit, petrezselymet, hagymát, gombát, végül sót. Ezeket
jól összekeverjük; ezzel megtöltjük a rostélyosokat, csavarjuk fel, kössük
össze, pároljuk zsírban puhára, lefedve.
Ha puha, vékony szeletekre vágva, bőven
tejfölös lével tálaljuk.
Bajor sajtos gombóc
Hozzávalók: 8 zsemle, 4 tojás, 1 dl tej, 10
dkg sajt, só, szerecsendió
A szikkadt, de nem száraz zsemléket apró
kockákra vágjuk, tejjel meglocsoljuk. Rövid idő után megkeverjük, hogy a kockák
minden oldalról beszívják a tejet. Ezután a zsemlekockákra ráütjük a tojásokat,
megsózzuk, szerecsendiót reszelünk rá és alaposan összedolgozzuk. Vizes
szalvétába lazán bekötjük, s lobogó, forró vízben kb. 30-40 percig főzzük.
Amikor megfőtt, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kivajazott tűzálló tálba
felszeleteljük. Meghintjük reszelt sajttal, és néhány percig forró sütőben
sütjük
Bajor saláta
Karikára vágunk három közepes nagyságú
vörös-hagymát. és egy napig ecetes, sós, cukros vízben, pár szem
borókabogyóval, egy mokkáskanálnyi mustármaggal fűszerezett vízben állni
hagyjuk. Másnap salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, és beleöntjük a levétől
lecsurgatott hagymát, amelyet négy pár lebőrözött, karikára vágott virslivel
kevertünk össze.
Megöntözzük egy kevés páclével, bővebben
olajjal, és finomra vágott petrezselyem-zölddel hintjük be a tetejét.
Bajor sörleves
Hozzávalók: 1 l HB Lager, 3 evőkanál víz, 2
tojássárgája, 3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom, 3 darab barna
kockacukor, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors
Megmossuk az egész citromokat, és egy
csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a
cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben
lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre
vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy
kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy
szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a
levest.
Bajor sörös virsli
Hozzávalók: 80 dkg bajor virsli, 1 üveg, sör,
1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-12 szem bors, 1 kk. só, olaj.
A hagymát felkarikázom, a fokhagymát
átpréselem. Beleteszem egy edénybe, rászórom a sót, a borsot és ráöntöm a sört,
majd elkeverem. Ebbe a pácba helyezem a virsliket, majd egy fél napra lefedve a
hűtőbe teszem.
Grillezéskor a pácléből kiszedem,
lecsepegtetem, és izzó parázs fölé rácsra teszem. Időnként megforgatom, és
olajjal megkenem. Szép pirosbarnára sütöm.
Bajor spárga
Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dl
csont lé, vaj, és liszt a rántáshoz, 4 zsemle, 3 tojás, 3 dl tej, 15 dkg vaj,
só.
Elkészítése: A vékony
zsemleszeleteket a tojások és a megsózott tej keverékében megáztatjuk. Tíz dkg
vajat megforrósítunk, és az áztatott zsemleszeletek mind két oldalát egyenletes
tűznél barnára sütjük, majd kiszedjük tányérra. Ez alatt erős csontlében
megfőzzük a megtisztított és feldarabolt spárgát. Világos rántással sűrítjük,
és a tálba helyezett zsemletésztára öntjük. Negyedóráig meleg helyen állni
hagyjuk, utána tálaljuk.
Bajor tojásmártás 1.
Végy
hozzá 4 tojás sárgáját, 1 gerezd fokhagymát, 3 dkg lisztet, 4 dkg vajat, 2
evőkanál borecetet, borsot, sót. A tojásokat keverd simára a liszttel és a
borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba,
akkor biztos nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a
megtört fokhagymát. Amikor a vaj hólyagosodni kezd, öntsd bele a tojást és
lassú tűzön, folytonosan kevergetve főzd krémsűrűségűre.
Bajor
tojásmártás 2.
Hozzávalók: 4 tojás, 1 gerezd
fokhagyma, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evőkanál borecet, só
Elkészítés: Egy porcelántálban a
tojásokat simára keverjük a liszttel, a borecettel, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk. Egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zúzott fokhagymát,
majd amikor a vaj hólyagosodni kezd, gyorsan elkeverjük az ecetet a tojásos
krémben, melyet a lábaskába öntünk. Nagyon lassú tűzön, állandó kevergetés
mellett, krémsűrűségűre főzzük. Azonnal, tehát még forrón is kínálhatjuk párolt
zöldséghez, főtt halhoz, bevert tojáshoz, de jól záródó befőttes üvegben, a
hűtőszekrényben napokig eláll. Hidegen is finom!
Bajor torta
Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap,
2 db kerek kakaós piskóta tortalap, 0,5 dl cseresznyepálinka vagy likőr, 12 dkg
étcsokoládé, 1 üveg kimagozott meggybefőtt, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 15
dkg porcukor, 1/2 csomag habfixáló, 1 dkg kakaópor, 5 dl
tejszín
A piskótát három lapra vágjuk és
meglocsoljuk a likőrrel vagy pálinkával. A meggybefőttet lecsepegtetjük, a
levével megfőzzük a pudingport, majd lehűtjük. A langyos pudinghoz hozzáadjuk,
a porcukorral kihabosított krémalapot, majd habverővel jól eldolgozzuk. A
negyedét félretesszük a torta bevonásához. A tejszínt összekeverjük a
habfixálóval, kemény habbá verjük, és egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A
maradékhoz óvatosan hozzákeverjük a kakaóport. A pudingos krémmel megkenjük az
alsó tortalapot és ráterítjük a meggy felét. Ráhelyezzük a második tortalapot,
a kakaós habbal megkenjük, és a meggy másik felét belenyomkodjuk. A harmadik
lapot ráterítjük, a félretett krémet habzsákba töltjük, bevonjuk vele a torta
tetejét és oldalát. A félretett tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük.
Bajor töltött dagadó
Hozzávalók: 60 dkg dagadó (banchfleck) felszúrva, 25-30
dkg savanyú káposzta, evőkanálnyi zsiradék, fűszerek igény szerint, 2 evőkanál
búzadara, 1 tojás, 8-10 db. tojásnyi burgonya, finomra vágott zöldpetrezselyem.
A dagadót hagyományos módon
felszúrjuk, majd az alábbiakkal megtöltjük. A savanyú káposztát megvagdalva, a
zsiradékon megfuttatjuk, s miután kihűlt a tojással elkeverjük és hozzáadjuk a
búzadarát, hogy képlékeny tölteléket kapjunk. Ízlés szerint fűszerezzük,
borssal, paprikával és a káposztához illő aromás fűszerekkel, csombor,
borsikafű, esetleg rozmaring és bazsalikom.
Először lefedve pároljuk, majd nyílt lángon pirosra sütjük. A burgonyát
héjában megfőzzük, majd lehéjazva kockára vágjuk. Tálalásnál a hús szeletek
mellé tesszük, szafttal meglocsolva és az apróra vágott, friss petrezselyem
zöldjével, díszítjük.
Bajor túrótorta
Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 4
tojás, 12,5 dkg vaj, 37 dkg kristálycukor, 1 db citrom, 1 cs. sütőpor, 1 cs.
vaníliás cukor, 6 dkg búzadara, 5 dkg vaníliás pudingpor, vaj a forma
kikenéséhez.
A vajat a kristálycukorral,
vaníliás cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az egész tojásokat,
hozzákeverjük az egész túrót, jól eldolgozzuk. A citrom héját lereszeljük,
levét kicsavarjuk, a grízzel, sütőporral együtt a masszához keverjük. Gyűrű
alakú formát kivajazunk, óvatosan beleöntjük a masszát és 150 fokos sütőben
legalább 1 órán keresztül, sütjük. A tortát a formában hagyjuk kihűlni. A
tetejét díszíthetjük gyümölcsökkel, lekvárral, tejszínhabbal tetszés szerint.
Bajor vese
Hosszában félbevágunk 50 deka
sertésvesét, és minden fehér részétől megszabadítjuk, majd vékony csíkokra
vágjuk. Lisztben megforgatjuk, és öt deka vajban élénk tűzön, közben kevergetve
megsütjük, majd kiszedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelébe 1-1
csokor finomra vágott petrezselymet meg snidlinget, egy kiskanál
paradicsompürét, egy deci bort, sót meg őrölt borsot keverünk, és néhány perces
forralás után a vesére öntjük. Apró galuskákkal tálaljuk.
Bundás alma 1.
Hozzávalók 4 személyre: 4-6 szép
alma, 10 dkg liszt, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál sör, csipetnyi só,
olaj, porcukor.
Ehhez az elsősorban bajor
házaknál gyakori csemegéhez az almát meghámozzuk, a magházat kivesszük, és
vastagabb szeletekre vágjuk. Lisztből, tojásból, tejfölből és sörből, egy
csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk, belemártjuk az almaszeleteket,
és forró olajban kisütjük, majd jól megszórjuk. porcukorral.
Bundás alma 2.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 5 dkg liszt, fahéjas
porcukor, olaj a sütéshez
A
meghámozott alma magházát kivájjuk, és kör alakú szeletekre vágjuk. A tojásokat
a liszttel elkeverjük, az alma szeleteket megforgatjuk a masszában, majd forró
olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral meghintve melegen tálaljuk.
Friss kolbász (sütni, bajor módra)
Hozzávalók: 2 kg lapocka, vagy
comb, 2 kg zsírszalonna, 1 dl száraz vörösbor, 1 csokor finomra vágott
petrezselyemzöld, 50 dkg gomba 10 dkg só, 2 dkg őrölt fehérbors
A gombát megfőzöm a petrezselymes
vörösborban. A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. Az összes hozzávalót
összekeverem, hozzáadom még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem.
Betöltöm a bélbe, majd 10 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral
tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm.
Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával
Hozzávalók: 1 üveg (240 ml)
majonéz, 40 dkg tengeri hal, 1 db burgonya, 10 dkg parmezán sajt, 10 dkg liszt,
2 db tojás, olaj (a sütéshez), 80 dkg ceruzabab, 2 db lilahagyma, 2 db
piroshúsú paprika, 3-4 szál friss tárkony, 1 teáskanál tárkonyecet,
ételízesítő.
A halszeleteket ujjnyi vastagságú
rudacskákra vágjuk, és ételízesítővel meghintjük. A reszelt burgonyából,
sajtból, lisztből, tojásból, kevés vízből és parányi sóból sűrű masszát
készítünk. A lisztbe forgatott halrudacskákat a masszába mártjuk és bő, forró
olajban hirtelen aranysárgára sütjük. A majdnem puhára főzött zöldbabot,
lehűtjük és lecsöpögtetjük, s a Hellmann's csemege majonézzel, az egyforma
darabokra vágott lilahagymával, paprikával, tárkonnyal és tárkonyecettel lazán
összeforgatjuk. Tálaláskor a halrudacskákat a tárkonyos zöldbabsalátával
körítjük, és citrommal díszítjük.
Néger sörkoktél
Hozzávalók: 1/2 l Dreher Bak, 1/2
l Cola
Ezt az italt is sokkal jobban
ismerik Bajorországban, mint Afrikában. A sötét színű keverék sokakból
idegenkedést vált ki, de éppoly finom íze van, mint a Radler-nek. A sör és a
Cola párosításában az, az érdekes, hogy a sör, nyugtatóan hat és jótékony
hatással van a szellemi energiákra, míg a Cola koffeintartalma fokozza az
éberséget és az összpontosítást. Így eszményi ital ez a megerőltető szellemi
munka során távozó erők pótlására.
Nürnbergi puncs
Hozzávalók személyenként: 1,5 dl
vörösbor, 3 cl ánizspálinka, 5 dkg cukor, 1/2 db narancs, 1 dl víz.
Elkészítés: Feltesszük melegedni
a vizet, beletesszük a cukrot, a narancs levét és az előzőleg megmosott,
vékonyan lehámozott és finomra vágott héját, majd felforraljuk. Ekkor
hozzáadjuk az ánizspálinkát és a vörösbort. Újramelegítjük, de már nem
forraljuk. Előmelegített poharakban, forrón tálaljuk.
Szalonnás húsgombócok mártásokkal
Hozzávalók: 1 nagy üveg (375 ml)
majonéz, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 db zsemle,
1 db tojás, 1 db vöröshagyma, 2-2 gerezd fokhagyma a húsgombócokhoz és a
mártáshoz, olaj (a sütéshez), őrölt feketebors, 1 evőkanál finomra vágott,
friss vagy morzsolt tárkony, Worchester szósz, 2 dkg parajpüré, 5 dkg rokfort.
Az apróra vágott szalonnát jól
kisütjük, lecsöpögtetjük, és a beáztatott, majd kicsavart zsemlével, tojással,
finomra vágott hagymával, fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Borssal
ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombóckákat formázunk belőle,
bő, forró olajban megsütjük, majd jól lecsöpögtetjük, és mindegyikbe egy-egy
fogvájót szúrunk.
Közben a majonézt három részre
osztjuk: az elsőt tárkonnyal és pár csepp Worcesterrel, a másodikat áttört
rokforttal, a harmadikat parajpürével és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Tálaláskor teszünk a tányérra a
mártásokból, és a húsgombócokat ízlésesen köré rendezzük.
Tonhalszeletek
bajor módra
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 dl tejföl,
1 tojássárgája, só, fokhagyma
A halszeleteket sózzuk, vajban mindkét oldalukat pár percig sütjük.
Ráöntjük a sört, megsózzuk, zúzott fokhagymát rakunk bele. Lefedve puhára
pároljuk. Közben a tejfölt elkeverjük a tojássárgával, és a halhoz adjuk.
Felforraljuk, és besűrítjük.
Tonhalszeletek a bajor serfőzők módján
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 8 dkg
füstölt szalonna, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 db
tojás sárgája, só.
A szép nagyobb, vastagabb
tonhalszeleteket füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kevés forró vajba tesszük,
és mindkét oldalára átfordítva 1-2 percig sütjük. Ráöntjük a sört, megsózzuk,
és beleszórunk egy kevés zúzott és apróra vágott fokhagymát. Fedővel letakarva,
nem erős tűzön puhára pároljuk. Közben a tejfölt keverőtálba öntjük, hozzáadjuk
a tojássárgáját, és habverővel jól elkeverjük.
A tejfölt a halra öntve
felforraljuk, hogy mártás sűrűségűvé váljon.
Pirított burgonyával tálaljuk.
Babsaláta
Összeállítás: 10 perc Főzni nem
kell!
Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg
zöldbab, 1 kis doboz (40 dkg) konzerv vörösbab, 1 nagy-doboz konzerv fehérbab,
1 fej kis lilahagyma, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem, 2 evőkanál
francia öntet
Elkészítése: A zöldbabot
megtisztítjuk, 4 cm hosszú darabokra vágjuk, és lobogó forró vízben 1 percig
főzzük (blansírozzuk). Utána kiszedjük, jéghideg vízbe áttesszük, majd
lecsepegtetjük. A kétféle konzerv babot leszűrjük, majd folyó csapvízzel
leöblítjük. A felszeletelt hagymával meg a petrezselyemmel összekeverjük, a
zöldbabot is hozzáadjuk. Az öntettel leöntjük, és alaposan összeforgatjuk.
Néhány óráig állni hagyjuk. Jó tanács: A babfélék arányát ízlésünk szerint
változtathatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta tarka legyen.
Balkáni babsaláta
Hozzávalók: 50 dkg fejtett
zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 2
ek. ketchup, só őrölt bors, borecet, bazsalikom
A fejtett babot sós vízben puhára
főzzük. Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is
megfőzzük. Mindkettőt leszűrjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra
zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük. A fűszerekkel
meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Burgonyapüré 1.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 0,25 l tej , 2 késh. só
Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk,
feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz
lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg
vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit
főni hagyjuk. Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép
fényt kap.
Burgonyapüré
2.
Hozzávalók: fél kg burgonya, só, 2-3 dl tej, 10 dkg margarin
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és sós vízben
megfőzzük. Leszűrjük, beledarabolunk kb. 10 dkg margarint, felöntjük 2-3 dl
tejjel, összetörjük, majd kézi mixerrel habosra keverjük. Akkor jó, ha
tejfölsűrűségű az állaga.
Fűszeres
babsaláta (Mexikó)
Hozzávalók: 3 csésze főtt
tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika
felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1
késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.
A bab, hagyma, paprika
kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20
percig. Öntsük a babra.
Hagymás nagyszemű babsaláta
Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű
tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3
evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors,
só.
Elkészítése: Az előzetesen
beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből,
kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel
öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és
zöldpaprikával díszítjük.
Hagymás-olajos sárgabab-saláta
Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga
színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma,
1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só. Elkészítése: Az olajat, az
ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és
petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az
öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel
díszítjük.
Hideg babsaláta
Hozzávalók (4 személyre): 1
hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott),
1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd
fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva
és felszeletelve
A hagymaszeleteket hideg forró
víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot
forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10
perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó
csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban
összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a
fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a
joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a
tálalóedénybe.
Majonéz
Hozzávalók:
2 tojássárga, 2-3 evőkanál fehér borecet, 2,5 dl olívaolaj, őrölt fehér bors,
(1 avokádó)
A
tojássárgát az ecettel és az ízesítőkkel simára keverjük.
Élénken
keverve az olajat cseppenként, majd vékony sugárban beleöntjük, amíg a krém
vajsűrűségű nem lesz. (Ha szeretjük, összetört avokadó-hússal is
gazdagíthatjuk.)
Nokedli
Gregor József módra
Elkészítése: Fél kiló liszthez minimum
5 tojást (de inkább 6-7 db-ot), 1 dl olajat, kevés sót, és annyi tejet kell
belekeverni, hogy nokedli sűrűségű legyen. Víz nem kell bele! Forrásban levő
(zubogó) vízbe szaggatjuk. A vízbe tegyünk még sót és olajat. Leszűrjük, hideg
vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, alaposan kiolajozott tálba öntjük. Mikróban
átmelegíthető, ha nagyon kihűlne.
Tartármártás
Hozzávalók: 1 adag francia
majonéz, 2 dl tejföl, 5 cl száraz fehérbor, őrölt fehérbors.
A hozzávalókat összekeverjük, és
tálalásig hűtőbe tesszük.
Főtt tartármártás
Hozzávalók: 1 dl tej, 1 csapott
ek. liszt, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kk. mustár 1 kk. ecet, só, őrölt bors,
cukor.
Simára keverjük a tejet a
liszttel meg a vajjal, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, a
tejföllel elkeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük.
Habos tartármártás
Hozzávalók: 1 adag francia
majonéz, 2 dl tejszín, 1 csomag habfixáló.
A kemény habbá vert tejszínbe
belekeverjük a habfixálót, majd belekeverjük a majonézbe. Nem tartható el
sokáig, mert a hab összeesik.
Tartármártás kemény tojásból 1.
Hozzávalók: 3 db keménytojás, 2
dl tejföl, 5 cl olaj, 1 kk. mustár, pár csepp citromlé, csipetnyi só és őröl
bors.
Az összetört tojássárgákkal
összekeverjük a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlét. Végül belekeverjük
a tejfölt. A leöntött salátára rászórjuk az apróra vágott tojásfehérjét.
Tartármártás kemény tojásból 2.
Hozzávalók: 3 kemény tojás
sárgája, 1 kiskanál mustár, csipet só meg porcukor, pár csepp citromlé, 2 dl
tejföl 1/2 dl olaj
Villával összetörjük a kemény
tojássárgákat, és simára keverjük a mustárral, a sóval, a porcukorral meg a pár
csepp citromlével. Végül belekeverjük az olajat. A megmaradt tojásfehérjét
apróra vágva belekeverem a francia salátába.
Tartármártás kemény tojásból 3.
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 3 dl
tejföl, 1 kiskanál mustár, 2 kiskanál porcukor (én nem szoktam bele tenni, de
ez ízlés kérdése), só, pár csepp citromlé vagy ecet, 1 evőkanál olaj (én ezt is
elhagyom!)
A kemény tojásokat kettévágjuk,
sárgájukat kikaparva, villával összetörjük, majd habosra kikeverjük a
mustárral, cukorral, citromlével, sóval meg a tejföllel. Végül hozzáadjuk az
olajat is. A tojás fehérjét apró kockákra vágva tehetjük a salátába.
Tavaszi tartármártás
Hozzávalók: 2 db keménytojás, 2
dl tejföl, 1 csomó újhagyma, 1 ek. mustár, 1 kk. porcukor, só, pár csepp
citromlé.
Az újhagymát, a keménytojásokat
és a többi hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, legalább 1 órára hűtőbe
tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése