A klasszikus nagybaracskai halászlét
"Sobri" Farkas József szerint az alábbi módon kell elkészíteni.
Hozzávalók:
2 db 1-1,5 kg-os ponty, 1 kg másfajta hal, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika
(esetleg cseresznyepaprika), 2 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 10 dkg
pirospaprika, só, külön főzött gyufaszál-tészta, egy nagy (13-15 literes)
bogrács, hogy a hal a főzés során össze ne törjön.
Elkészítési módja:
A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön
tesszük a halfejet, hasaalját és farkát. A 6-7 cm-esre vágott haldarabokat
besózzuk ás 1-2 óráig állni hagyjuk. A bográcsba beletesszük a halfejet,
hasaalját, farkát, s az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter
vizet, s hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, (cseresznyepaprikát), s a
fokhagymát. Ha a lé felforrt, belekeverjük a fűszerpaprikát is, s erős tűzön
kb. 25 percig főzzük. Ekkor beletesszük a haldarabokat, s - lassabb tűzön - még
mintegy 18 percig főzzük. A főzés befejezése előtt megkóstoljuk, s ha kell,
sózzuk. A halszeleteket külön tányérra szedjük, a lét pedig átszűrjük, s
frissen kifőzött "gyufa-tésztával" kínáljuk.
2020. szeptember 21., hétfő
A klasszikus nagybaracskai halászlé
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése