A
Drótpostagalamb recepttára
157.
könyv
Kalácsreceptek
Tartalomjegyzék
Kalácstészta alapreceptek.............................................................................................. 4
Fonott kalács.................................................................................................................... 4
Kalácstészta..................................................................................................................... 4
Kalácsreceptek................................................................................................................. 5
Almás kalács.................................................................................................................... 5
Athéni diós kalács............................................................................................................ 5
Banános mézeskalács....................................................................................................... 5
Barches (kalács)............................................................................................................... 5
Barna mézeskalács........................................................................................................... 6
Borkalács......................................................................................................................... 6
Cseresznyés kalács dióval................................................................................................. 6
Diétás kalács.................................................................................................................... 6
Diós kalács....................................................................................................................... 6
Diós-mazsolás kalács....................................................................................................... 7
Diós-mazsolás kalács (Potica)........................................................................................... 7
¨ Mazsolás töltelék.................................................................................................. 7
¨ Diós töltelék......................................................................................................... 7
Diós mézeskalács............................................................................................................. 7
Egyszerű kalács................................................................................................................ 7
Fahéjas tejes kalács......................................................................................................... 8
Finn karácsonyi mézeskalács............................................................................................ 8
Finom gyerekmézes kalács............................................................................................... 8
Finom kalács.................................................................................................................... 8
Fonatos kalács................................................................................................................. 8
Fonott kalács 1................................................................................................................. 8
Fonott kalács 2................................................................................................................. 9
Fonott kalács 3................................................................................................................. 9
Foszlós kalács, tojással..................................................................................................... 9
Fűszeres kalács................................................................................................................ 9
Görög karácsonyi kalács (Melomakaróni)........................................................................ 10
Gyümölcskalács.............................................................................................................. 10
Hájas kalács................................................................................................................... 10
Hideg hájas kalács.......................................................................................................... 10
Húsvéti fonott kalács...................................................................................................... 10
Húsvéti kalács 1............................................................................................................. 10
Húsvéti kalács 2............................................................................................................. 11
Jó gyerekek kalácsa....................................................................................................... 11
Kalács............................................................................................................................ 11
Kalácspuding (4 személyre)............................................................................................ 11
Kalács római tálban, reggelire........................................................................................ 11
Király-kalács.................................................................................................................. 12
Kürtöskalács 1............................................................................................................... 12
Kürtöskalács 2............................................................................................................... 12
Kürtöskalács 3............................................................................................................... 12
Kürtőskalács 4............................................................................................................... 12
Kürtőskalács 5............................................................................................................... 13
Mandulás rizskalács........................................................................................................ 13
Mákos kalács 1............................................................................................................... 13
Mákos kalács 2............................................................................................................... 13
Méteres kalács piskótatésztából...................................................................................... 13
Mézeskalács 1................................................................................................................ 13
Mézes kalács 2............................................................................................................... 14
Mézeskalács 3................................................................................................................ 14
Mézeskalács 4................................................................................................................ 14
Mézeskalács 5................................................................................................................ 14
Mézeskalács 6................................................................................................................ 14
Mézeskalács 7................................................................................................................ 14
Mézeskalács méz nélkül 1............................................................................................... 14
Mézeskalács méz nélkül 2............................................................................................... 14
Milánói kalács................................................................................................................. 15
Narancsos fonott kalács.................................................................................................. 15
Olcsó fonott kalács......................................................................................................... 15
Palotakalács................................................................................................................... 15
Sárgarépás kalács.......................................................................................................... 15
Somogyi kalács.............................................................................................................. 16
Szezámmagos fonott kalács............................................................................................ 16
Tejes kalács (Kuchen).................................................................................................... 16
Töltött fonott kalács....................................................................................................... 16
Fonott
kalács
Hozzávalók: 500 g liszt, 1,5 tk.
só, 20 g élesztő, 1 tk. cukor, 60 g vaj/margarin, 2,5 dl tej, 1 tojás
Keverőtálban a lisztet és a sót
összekeverjük. Az élesztőt fél dl langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk, a
vajat megolvasztjuk, s mindkettőt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojás felét
(a maradékot félretesszük), valamint a többi langyos tejet. A tésztát alaposan
kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett
deszkára borítva átgyúrjuk, két részre osztjuk, és mindegyikből hosszú, vékony
“kígyót” sodrunk. Ezeket keresztben egymásra fektetjük, és befonjuk. A végén a
fonatok végét összesodorjuk és behajtjuk a kalács alá. Megkenjük a
maradék-tojással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben mintegy 40 perc alatt
aranybarnára sütjük.
Kalácstészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg
élesztő, 1 mokkáskanál só, 5 dkg mazsola, és a tetejére 1 tojás. (A kovászt az
élesztőből, a cukor feléből, 5 dkg lisztből és 1 dl tejből készítjük).
Elkészítése:
A gyúrt élesztős tésztához először külön elkészítjük a kovászt. Kézmeleg (langyos)
tejben vagy vízben (nem forróban, mert az élesztőgombák tönkre mennek) szétmorzsoljuk
az élesztőt, és kevés liszttel, meg cukorral lágy tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd tiszta ruhával
letakarva, langyos, 40-45 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a
kovász, ha az ujjunkkal be- nyomva, megmarad a helye, és az egész kissé
domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túl kelt, ha pedig még rugalmas, akkor
keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel, és a hozzávalókkal.
Nagy, mély tálba kell dagasztani. A lisztet beleszórjuk a tálba, a közepébe
mélyedést vájunk, ebbe öntjük a már megkelt kovászt és a többi nyersanyagot.
Kézzel lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáadjuk a receptben megadott
folyadékot. Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztjuk, majd
magunk felé verjük a tésztát. Akkor lesz jól kidolgozott, ha rugalmas, ha az
ujjunk könnyen belenyomódik, de azonnal vissza is nyeri a formáját, továbbá
szálas, vagyis csíkokban nyúlik. (Elektromos keverőgéppel kb.10 perc alatt
elvégezhető ez a fáradságos művelet.)
A
liszt, és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos! Ezért a sütemény
összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra. A lisztet
szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá
formáljuk, és eredeti térfogatának a duplájára kelesztjük. Ez a konyha
hőmérsékletétől függően 1 óra- 1 óra 20 perc. A jól megkelt felülete sima, nem
ragadós könnyen formázható. A formázott tészta tetejét tojással vagy tejjel,
vagy cukros vízzel, esetleg szörppel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés
után előmelegített, forró sütőbe tesszük, és közepes lángon megsütjük.
Almás kalács
Hozzávalók:
30 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej,
10 dkg Delma margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett, 3 dkg búzacsíra, 1/2
mokkáskanál őrölt fahéj, kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk,
majd amikor felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük.
Beletesszük az olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott
Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény
tésztát kapjunk. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes lesz,
és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos
helyen kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) kelesztjük. Gyorsan átgyúrva
még kb.20 percig tovább kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi
vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rászórjuk a szárazon kissé megpirított
búzacsírát, majd a héjastól dúrvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az
édesítő maradékával ízesített almát. Szorosan feltekerjük és egy margarinnal
vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve
tesszük 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan
pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor
vágjuk szeletekre.
Athéni diós kalács
40
dkg cukor, 4 tojás, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mk. fahéj, 35-40 dkg liszt, 1
mk. sütőpor.
Szirup:
18 dkg cukor, 1/4 l víz, 1 kis pohár konyak.
Az
eldarabolt dióból 2 kanálnyit félreteszünk a szóráshoz.
A
tojásfehérjéből kemény habot verünk.
Simára
keverjük a cukrot, vajat, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját és a
fahéjat. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a diót.
Óvatosan hozzáadjuk a habot is.
Kikent
tepsibe öntjük, megszórjuk a dióval és közepesen meleg sütőben 30-40 percig
sütjük (tűpróba). A sütőt kikapcsoljuk, de a kalácsot bennhagyjuk.
A
cukrot a vízben sűrűsödésig főzzük. Beleöntjük a konyakot.
Amikor
a kalács már majdnem meghűlt a sütőben, ráöntjük a forró szirupot. Megvárjuk,
míg kihűl, ekkor kockára vagy rombuszra vágjuk.
Banános mézeskalács
Összeállítás: 20 perc Sütés: 60 perc
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 12 dkg méz, 1 dl víz, 23 dkg barna cukor, 2 tojás, 32
dkg megtisztított banán, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 6 dkg finomliszt,
1 kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál gyömbérpor, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer,
késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál tej
Gyömbérmáz: 6 dkg vaj, 1 kiskanál méz, 1
kiskanál víz, 1 evőkanál összevagdalt cukrozott gyömbér, 8 dkg barna cukor, 2
evőkanál tej, 20 dkg átszitált porcukor Elkészítése: A sütőt 180 C°-ra
bemelegítjük. Egy 24 cm-es négyszögletes tepsit kizsírozunk, és sütőpapírral kibélelünk.
A vajat a vízzel hígított mézzel, a cukorral és a sütőporral habosra keverjük,
majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A villával összetört banánt is
belekeverjük, és a lisztet beleszitáljuk. Végül a tejet a habverővel
belekeverjük. A masszát a tepsibe kanalazzuk, és 55 perc alatt tűpróbáig sütjük.
3 percig a tepsiben pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára
borítjuk, kihűtjük.
Gyömbérmáz: a vajat a mézzel, a vízzel, a
gyömbérrel és a cukorral takaréklángon kevergetve felolvasztjuk, és a tűzről
levéve annyi tejet dolgozzunk bele, hogy sűrűn folyó, kenhető legyen. Ha kihűlt
a piskóta, citrommázzal bevonjuk, és apróra vágott cukrozott gyümölccsel
megszórjuk.
Barches
(kalács)
Hozzávalók: 75 dkg sima búzaliszt, 1 közepes
nagyságú burgonya, 1 dkg élesztő, 2 kockacukor, fél dl langyos víz, 1 db tojás,
1 púpozott teáskanál só, 3-3,5 dl langyos víz, 3 dkg sütőmargarin, 1 evőkanál
darálatlan mák (a tetejére).
Az
élesztőt fél dl langyos vízben simára keverjük, hozzáadjuk a kockacukrot és
hagyjuk felolvadni. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen
áttörjük. Egy mély, nagy tálba beöntjük a lisztet, közepébe mélyedést vájunk és
a meleg, áttört burgonyával együtt az összes hozzávalót beletesszük, majd a
langyos vízzel és az élesztővel addig gyúrjuk, amíg formázható tésztát nem
kapunk. (Géppel nagyon egyszerű kikeverni, kb. tíz percig tart.) Lisztezett
deszkára rakjuk a cipóvá formált tésztát és egy tiszta konyharuhával letakarva
langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén!) dupla nagyságúra kelesztjük (ez
kb. két órát vesz igénybe). Tetszés szerinti fonatokat vagy kerek cipócskákat
készítünk belőle, majd sütőlemezre téve, a tetejét bőven meghintjük mákkal.
Előmelegített forró sütőbe toljuk, és erős lángon szép piros-barnára megsütjük.
Barna mézeskalács
Hozzávalók:
Méz 50 dkg, porcukor 25 dkg, liszt 50 dkg, tojás 2 db, hamuzsír
(káliumkarbonát) 0.5 gr, pálinka 1 kk., mandula 14 dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2
késh., vanília, citromhéj 1/2 db.
Elkészítése:
Fél kg forró mézet 25 dkg porcukorral habosra keverünk, adunk bele 50 dkg búzalisztet.
Cseréptálba téve, egy éjjelen át, pihenni hagyjuk. Másnap pedig 2 egész
tojással kidolgozzuk, fél gramm hamuzsírral (pici pálinkában feloldva),
szegfűszeggel, vaníliával, fahéjjal és 14 dkg hámozatlan, darált mandulával
ujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent tepsiben sütjük, és ha kisült tetejét sűrű
sziruppal megkenjük, pár perc múlva újból sütőbe tesszük, és még melegen
szeletekre vágjuk.
Borkalács
60
perc + a kelesztéshez 120 perc
Nehézség:
1
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál só, 1
mokkáskanál törött fekete bors
A
lisztet összemorzsoljuk a zsírral, beledolgozzuk a tojást és a fűszereket,
végül annyi bort adunk hozzá, hogy közepesen kemény, formázható tésztát
kapjunk. Hűvös helyen legalább 2 órán keresztül pihentetjük. Apró cipókra
osztjuk, és azokat kalács formájúra alakítjuk, vagy az egész, egyben hagyott
tésztát három részre osztjuk, hosszúkásra formáljuk, és fonatokat készítünk
belőle. A kalácsok tetejét olvasztott zsírral kenjük meg, és előmelegített forró
sütőben szép sárgásbarnára sütjük.
Cseresznyés
kalács dióval
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg
féldarás liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5
dkg dió. Elkészítés módja: A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra
keverjük. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejet és a vaníliás
cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük,
beleszórjuk a 2 dkg porcukrot, és még egy ideig tovább verjük. A lisztet a
habbal együtt óvatosan a sárgájához keverjük és a tésztát kikent, és lisztezett
meghintett tepsire simítjuk. Rárakjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük
apróra vagdalt dióval és előmelegített sütőben, lassan meghintjük. A megsült és
kihűlt kalácsot szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.
Diétás kalács
Hozzávalók:
30 dkg kukoricaliszt, 30 dkg rizsliszt, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin,
2 dkg élesztő, 3-4 dl tej, kevés só
Elkészítés:
Kevés cukrozott tejben megkelesztjük az élesztőt. A langyos kukorica- és rizslisztet
tálba szitáljuk, jól összekeverjük a cukorral és a sóval. A lisztben mélyedést
készítünk, és hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást és a megkelt
élesztőt, majd összedolgozzuk. Közepes keménységű tésztát készítünk. Dagasztás
közben apránként a tésztára öntjük az olvasztott, langyos margarint. A tésztát
addig dagasztjuk, amíg a kezünkről és az edény oldaláról könnyen el nem válik.
Letakarjuk, és 1 órán át, kelesztjük, átgyúrjuk, megfonjuk, kivajazott tepsibe
helyezzük, és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
Diós kalács
150
perc Nehézség: 2
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt, 2 dl olaj, 3 tojássárga, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1
teáskanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez 20 dkg darált dió, 20 dkg
porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1-1,5 dl tej.
Egy
kis csészébe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a meglangyosított tejet, és
belekeverem a cukrot. Letakarva fölfuttatom. Közben a lisztet egy mély, nagy
tálba öntöm, a közepét bemélyítem, majd a mélyedésbe beleöntöm a fölfutott
élesztőt, a sót és a tojássárgákat. Apránként hozzáöntöm az olajat és annyi
langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd
lisztezett tálba teszem, tetejét is belisztezem, ezután egy tiszta
konyharuhával letakarva, langyos helyen eredeti térfogatához képest duplájára
kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket: a tejbe belekeverem a darált diót és
a cukrot, majd hozzáteszem a mazsolát és a vaníliás cukrot. Jól összekeverem. A
megkelt tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, a tészta
teljes terjedelmére rákenem a diótölteléket, és felcsavarva még a deszkán
hagyom fél óráig. Ezután tepsibe teszem, tetejét tojássárgájával megkenem, és
villával megszurkálva, előmelegített, forró sütőben megsütöm. Csak teljes kihűlése
után szabad felszeletelni.
Diós-mazsolás kalács
10
dkg vaj, 14 dkg cukor, 4 tojás, 14 dkg darált dió, 2 rúd reszelt csokoládé, 6
dkg mazsola, 6 (!) dkg, liszt, késhegynyi sütőpor, olaj a tepsi kenéséhez,
liszt a hintéshez.
A
habosra kevert vajhoz adjuk a cukrot, tovább keverjük. Folyamatos keveréssel
adjuk hozzá egyenként a tojássárgáját. Ha sima krémszerű, beletesszük a diót, a
csokit, és a megszárított mazsolát.
A
krémhez felváltva adagoljuk a sütőporos lisztet és a tojásfehérjéből keményre
vert habot. Őzgerincformába (megkent, lisztezett) öntjük a tésztát. Közepesen
meleg sütőben 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült, óvatosan kiborítjuk,
hűlni hagyjuk. Megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
Csokoládémáz:
10 dkg csokoládét 2 ek. tejjel gőz felett megpuhítunk, kevés vajat teszünk
bele. A kalácsra kenjük.
(Csokimázzal
készítem, nagyon finom. Állítólag hosszú ideig eláll.)
Diós-mazsolás kalács
(Potica)
2
dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor,
1 kk. só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 1 felvert tojás, töltelék.
Az
élesztőt 0,5 dl meleg vízben feloldjuk.
Összekeverjük
a tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, élesztőt. Belegyúrjuk a lisztet, vajat.
Fakanállal simára dolgozzuk.
Jól
meglisztezett deszkán 2 cm vékonyra nyújtjuk, majd harmadára összehajtjuk. Ezt
még 2 x megismételjük. Letakarva, meleg helyen 1-2 órát kelesztjük.
2
részre osztjuk, kinyújtjuk 2 cm vékonyra, megtöltjük a töltelékkel és
összecsavarjuk, mint a bejglit.
Tetejét
felvert tojással kenjük be. Kétszeresére kelesztjük.
Közepesen
meleg sütőben 50-60 percig sütjük.
Kihűlve
szeleteljük.
¨ Mazsolás
töltelék
30
dkg mazsolát 3 ek. rumban áztatunk.
Összekeverünk
3 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját,
2 ek. tejszínt, 2 ek. zsemlemorzsát* a mazsolával. Gőz fölött átforrósítjuk.
¨ Diós
töltelék
5
dkg rumban áztatott mazsolát, 30 dkg darált diót, 2 dl tejszínt, 1 ek.
olvasztott vajat összekeverünk.
Forró
gőz fölé tesszük, belekeverünk 5 dkg cukrot, 1 tojást, 1 citrom reszelt héját,
0,5 citrom levét, csipet fahéjat. Jól összekeverjük. Átforrósítjuk.
A
töltelékeket kihűtve összekeverjük, és a tésztára kenjük.
Diós mézeskalács
Összeállítás: 20 perc Sütés: 55 perc
Hozzávalók: 13 dkg rétesliszt, 15
dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1/2 kiskanál őrölt fahéj,
1/2 kiskanál gyömbérpor, 1/2 kiskanál mézeskalácsfűszer, 6 dkg összevagdalt
dió, 5 dkg barna cukor, 13 dkg olvasztott vaj, 24 dkg méz, 1 evőkanál reszelt narancshéj,
1 1/4 dl friss narancslé, 1 simára vert tojás
Elkészítése: A sütőt 160 C°-ra
bemelegítjük. Egy 14 x 21 cm-es püspökkenyérformát kissé kizsírozunk, és
sütőpapírral kibéleljük. A lisztet a tálba szitáljuk, és a szódabikarbónával
meg a fűszerekkel összekeverjük. A többi hozzávalóval apránként eldolgozzuk. A
tésztát, az előkészítet formába simítjuk, és a forró sütőbe tolva 55 percig
tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 3 percig a formában pihentetjük, majd rácsra
vagy deszkára borítva hűtjük ki. Citromkrémmel is bevonhatjuk, de
felszeletelve, vajjal megkenve is élvezhetjük.
Egyszerű kalács
Egy
kiló szép, fehér lisztet tegyünk mély tálba. Négy deka friss élesztőt fél pohár
tejben felolvasztva, futassunk fel meleg helyen. Ha az élesztő gyorsan habzik
és gyorsan kel, akkor nagyon jó. Ezt az élesztőt tegyük a tálban lévő lisztbe,
azután öntsünk hat deci meleg, de nem forró tejet, három kanál cukorport, kevés
sót, egy tojásnyi friss olvasztott vajat és négy egész tojást. Mindezeket
keverjük jól össze. Ha nagyon lágy lenne a tészta, lehet belé még egy kis
lisztet tenni, mert az sem jó, ha igen kemény. Ismételten tegyünk bele egy
kevés tejet, és kézzel dagasszuk jó fél óráig folytonosan; addig mig jól
leválik a tálról, és erősen hólyagzik. Ekkor tegyük meleg helyre kelni. Ha
megkelt a tészta, készitsünk belőle "fonatos"-kalácsot - vagy bele
lehet rakni vajjal kikent formákba is, a melyet előbb zsemlyemorzsával
meghintettünk. A formában is hagyjuk egy kevés ideig kelni. A tetejét tojásba
mártott tollal
kenjük meg, tegyük jó meleg sütőbe, és addig süssük, a mig szép barna piros
lesz. A sütőben a formát forgassuk meg többször, hogy a kalács egyenlően
süljön. Miután megsült, borítsuk ki deszkára. Ha kissé meghült, csak akkor
vagdaljuk szépen fel.
Fahéjas tejes kalács
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 10 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5-6 dl tej, 10 dkg cukor, 1
evőkanál őrölt fahéj, kevés só
A
kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk
a cukrot, a fahéjat, a sót, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt. Annyi
tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű, inkább lágy tésztát kapjunk. A
dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már szép, sima, és
fényes. Ezután letakarva, 50-60 percig kelesztjük. Az idő letelte utána a
tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, kivajazott,
lisztezett formába tesszük. 30-40 percig újból kelesztjük, közvetlenül sütés
előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-50
percig szép pirosra sütjük.
Finn karácsonyi
mézeskalács
Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30
dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál
őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg
teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj.
A melaszt vagy a mézet és a
fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük a
masszát, amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot. A
liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a melaszos
(vagy mézes) margarint. Végül belekeverjük a felvert tojást és a maradék
lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára állni
hagyjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a
nálunk szokásosnál), és tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.)
szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. (Ha a melasz helyett mézet
használunk, a tészták színe világosabb lesz.)
Finom gyerekmézes kalács
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 10
dkg porcukor, 3 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 1 citrom héja, 5 gr szalalkáli,
10 dkg darás liszt, 30 dkg sima liszt
Tojássárgáját a porcukorral 10
percig keverjük. Hozzá adjuk a langyos mézet, a tejet, a megreszelt citrom
héját és további 5- percig keverjük. Végül beleszórjuk a szalalkálival elkevert
lisztet, jól összekeverjük, és a gyúródeszkán összegyúrjuk. 2 órát pihentetjük,
aztán lisztezet gyúródeszkán, fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és kis kerek
kiszúróval korongokat szaggatunk belőle, tojás fehérjével megkenjük, száradni
hagyjuk, ismét megkenjük tojás fehérjével és meghintjük vagdalt dióval, kikent
tepsin forró sütőben sütjük. A megsült korongokat tetszés szerinti
gyümölcs-ízzel, összeragasszuk.
Finom kalács
A kalácstészta alaprecept alapján készítsük,
de: a tojásfehérjéket habbá verve adjuk hozzá, és valamivel több cukrot tegyünk
bele. Ugyanez kuglófnak is jó.
Fonatos kalács
Hozzávalók:
Kovász:
élesztő 4 dkg, tej 1 dl, cukor 2 kocka, liszt 5 dkg.
Tészta:
liszt 0.5 kg, tej 1.5-2 dl, cukor 4 kocka, vaj 15 dkg, tojássárgája 3 db, tojás
1 db.
Elkészítése:
Négydekányi élesztőt megkelesztünk. Azután fél kiló lisztet, csipet sót, négy
kockacukrot, a megkelt élesztőt és 1.5 - 2 dl tejet jól kidagasztunk, hogy
közepes keménységű legyen. Egyenként ütünk bele 3 tojássárgáját, mindegyik után
jól kidagasztjuk. Lassanként 15 dkg olvasztott vajat adunk hozzá és ezzel is
jól kidolgozzuk, betakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, tetszés
szerint megfonjuk, és kivajazott tepsibe téve, újra kelni hagyjuk, majd
tojással megkenjük, és jól kifűtött sütőben lassan szép pirosra sütjük.
Fonott kalács 1.
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 8 dkg margarin vagy vaj, 4-5 dl
tej, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, só
Elkészítés: A megszitált, langyos lisztet
mély tálba helyezzük, és közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés
langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet
keverünk hozzá. Ezután letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük. Közben a tejet
meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük majd a megkelt
kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig langyos, édes
vízben áztatjuk, majd a lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a
dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és
bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a
dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk, és megszórjuk liszttel
letakarjuk, és védett langyos helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt
tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három
részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és
megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40
percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült
kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és
konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Fonott kalács
2.
10
deka vajat (zsírt), 6--8 deka cukrot, késhegynyi sót, 2 egész tojást 1 kg
lisztet elkeverünk és fél liter, vagy amennyit kíván, langyos tejjel lágy
kalácstésztává kidagasztunk, majd 5 deka mazsolát és kevés liszttel kevert 1
csomag sütőport jól belekeverünk. Azután fonjuk, a tetejét pedig tojással
kenjük. Mindjárt sütőbe rakva, szép pirosas-barnára sütjük.
Fonott kalács 3.
Tészta:
5 dkg élesztő, 4 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 3 tojássárgája, 60 dkg liszt, 2
evőkanál olaj.
Krém:
20 dkg cukor, 25 dkg margarin, 3 csomag vaníliás cukor, 3-5 evőkanál kakaópor.
A
tésztához valókat az olaj kivételével a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk.
Az olajat csak utólag keverjük hozzá. Ezt követően a tésztát 6 egyenlő részre
osztjuk. A kis darabokat kisodorjuk, a krémmel mindegyiket megkenjük. A megkent
tésztát rúd formájúra tekerjük, majd 3-3 rudat összefonunk. Ezt követően a két
fonatot kizsírozott, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd meleg helyen egy órát
kelesztjük. 1 tojás összekevert sárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben
alacsony fokozaton (kb. 2-es) 20-25 percig sütjük.
Foszlós kalács,
tojással
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 8 dkg
vaj, 1 mokkáskanál só, 6 keménytojás, 1 tojássárgája a kenéshez.
A lisztet szitáljuk egy tálba, közepébe
készítsünk egy mélyedést, öntsük bele az egy kiskanál cukorral elkevert 1 dl
langyos tejben megfuttatott élesztőt, keverjünk hozzá egy kis lisztet, annyit,
hogy galuska sűrűségű kovászt kapjunk, szórjuk be liszttel, és letakarva kelesszük
kétszeresére (kb. 25 perc lesz).
Ha
megkelt a kovász, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat és a
sót, dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk bele az olvasztott - de nem meleg -
vajat, addig gyúrjuk, amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét szórjuk be liszttel,
és letakarva langyos helyen kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, lisztezett deszkán
gyúrjuk át és osszuk három részre, sodorjunk belőle hengereket, és fonjuk meg.
Egy tortaformát vajazzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük
addig, amíg a tészta el nem éri a forma peremét. A keskenyebbik végén szúrjuk
ki a keménytojásokat, olajozzuk be, és laposabb végükkel lefelé nyomkodjuk bele
a tésztába. A tésztát - és csak a tésztát - kenjük meg tojássárgával, és
előmelegített sütőben erős tűzön (200°C) süssük 40-45 percig. Ha a teteje
nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem
ragad ragacsos massza.
A
kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le
ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek.
Fűszeres kalács
8
személyre Nehézség: 3 Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 7 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg vaj, 2
tojássárgája, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott teáskanál só, 1
csapott teáskanál fokhagymapor
Az
élesztőt a cukor felével és 5 dkg liszttel 1 dl langyos tejben simára keverjük.
Letakarjuk, és felfuttatjuk. Gyúrótáblára szórjuk a megmaradt lisztet, a
közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfutott kovászt, a tojássárgákat,
a darabokra vágott vajat, a megmaradt tejet és a cukrot, valamint az összes
fűszert. Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg elválik a kezünktől. A sima, jól
kidolgozott tésztát lisztezett nagy tálba tesszük, a tetejét is behintjük, és
tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. A
megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, és olajjal kikent, szögletes, hosszúkás
formába teszzük. A formában még 20 percig hagyjuk kelni, ezután előmelegített,
forró sütőbe toljuk. 50-60 percig sütjük közepes lángon. Mielőtt elkészülne,
kenőtollal átkenjük hideg vízzel a tetejét, ettől szép fényes lesz. A kihűlt
kalácsot deszkára borítjuk, és felszeleteljük. Fokhagymás vajjal megkenve igazi
borkorcsolya.
Görög karácsonyi
kalács (Melomakaróni)
Hozzávalók:
2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75
dkg liszt, 2 mk. sütőpor.
Szirup:
2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint.
Az
olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos
lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.
Tojás
nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk.
Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.
A
vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük.
A
sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk.
Süteményes
tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.
Gyümölcskalács
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg liszt, 1
evőkanál rum, 30-35 dkg gyümölcs.
Keverjük
habosra a vajat a cukorral, a tojással. Adjuk hozzá a lisztet, a reszelt citrom
héját, és végül a rumot. Öntsük a masszát sütőformába, rakjuk ki a tetejét
gyümölccsel és előmelegített, közepesnél melegebb sütőben süssük 20 percig.
Hájas kalács
Hozzávalók:
30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.
A
hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre
tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól
kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk,
és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm
vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet
pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel
felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra. Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt
rakunk. Félbehajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés
előtt két órát pihentetjük hideg helyen.
Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Hideg hájas kalács
Hozzávalók:
35 dkg háj, 45 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás, egy csipet só, 1
evőkanál cukor, egy kevés borecet, lekvár a kiflibe, vaníliás porcukor a
hintéshez. A hájat elkaparjuk vagy
megdaráljuk. A lisztet kimérjük a gyúródeszkára, beletesszük a szódabikarbónát,
és elkeverjük vele. A lisztet két részre osztjuk, az egyik részhez hozzáadjuk a
hájat, eldolgozzuk vele, négy kis cipót formálunk belőle, mindegyiket vékonyra
nyújtjuk, és hideg helyre tesszük. A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojást, a
csipet sót, a cukrot, és fele-fele arányban annyi vizet és borecetet, hogy
rétes keménységű tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk, egy hájas tésztalapot belehajtogatunk, egy fél órára hideg
helyre tesszük, ismét kinyújtjuk, belehajtjuk a másik hájas tésztát, ismét
hideg helyen pihentetjük, s ezt mindaddig ismételjük, amíg a hájas anyag tart.
Az utolsó pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára
vágjuk, a lekvárral vagy más töltelékkel megtöltjük. Nagyon meleg sütőben
kisütjük. Ha kisült, vaníliás porcukorral meghintjük.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 8 dkg Beghin-Say porcukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg
élesztő, reszelt citromhéj, cukrozott narancshéjdarabok, vagdalt dió, mogyoró,
mandula, mazsola, fahéj.
Az
élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, a Beghin-Say porcukrot egy
tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval
összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s
tálba téve kelesztjük. Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez
után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel
szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát,
diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük.
Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk. A
tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük
tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával. 180-200 fokos sütőben
kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160
fokra állítjuk, s cukrásznyelven szólva, így húzatjuk ki a tésztát, és szép
pirosra sütjük.
Húsvéti kalács 1.
1 kg lisztbe keverve 1 tojássárgáját, 1 kk. sót,
1 ek. porcukorral ízesített 2 dl langyos tejben futtatott 3 dkg élesztőt, 1 ek.
tejfölt, 1 ek. porcukrot, 5 dkg vajat, 6 dl langyos tejet, addig gyúrjuk, míg
el nem válik a táltól, majd apránként 3 ek. langyos vajjal jól eldolgozzuk.
Kissé lisztezve lefedjük, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán 5
egyforma cipóra osztva azonos méretű rudakká sodorjuk. Belőlük fonjuk a
kalácsot. Jól zsírozott tepsiben még kelesztjük, majd felvert tojással kenve
sütőbe rakjuk. Lassú tűzön átsütjük.
Húsvéti kalács 2.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál
porcukor, 11 dkg vaj. Egy kg langyos
lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben
felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg
vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a
kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel
is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen
kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma
rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a
kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert
tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk
fel.
Jó gyerekek kalácsa
8 deka cukrot, 10 deka vajat, 3
egész tojást, 1/2 csomag Váncza vanillincukrot, késhegynyi sót 1/2 kg liszttel
kevert 1 csomag V.-sütőporral és annyi tejjel jól eldolgozzuk, hogy lágy
kalácstésztát kapjunk. A tésztához még 8-10 deka mazsolát és 10 deka darált
diót téve, kolbász-vastag rudakká sodrunk, melyeket erősen vajazott
kuglófformába körben gyenge nyomkodással helyezzünk el. Azonnal meleg sütőbe
rakva, lassú tűznél sütjük. Igen jó kávéhoz.
Kalács
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 7
dkg porcukor, 8 dkg vaj (vagy margarin), 3 dl tej, 2 tojássárga, 2 dkg élesztő,
4 dkg mazsola, 1 mokkáskanál só; 1 tojás a tészta tetejére.
A sütemény összes hozzávalóját
egyszerre kikészítem, hogy minden nyersanyag, egyforma hőmérsékletű legyen.
Először elkészítem a kovászt, amelyhez 1 dl tejet kissé meglangyosítok (de nem
forrósítom fel, mert az élesztőgombák "megfőnének" benne), simára
keverem 3 evőkanál liszttel meg 1 evőkanál porcukorral. Belemorzsolom az
élesztőt, majd sima, lágy tésztává keverem. Ezt beleteszem egy tálba, tetejét
kevés liszttel meghintem, és letakarva, langyos helyen (de nem a forró tűzhely
szélén!) kelesztem annyi ideig, amíg a felülete már rugalmatlan, kissé domború,
és ha benyomom az ujjammal, megmarad a helye. Ha a kovász lapos, akkor túlkelt,
ha pedig rugalmas, akkor keletlen. (A keletlen kovásszal sütött tészta nehéz,
sűrű.) A lisztet beleszitálom egy nagy tálba, közepébe mélyedést vájok, ebbe
öntöm bele a megkelt kovászt és a többi száraz anyagot (a mazsola kivételével).
Kézzel lassan összedolgozom, közben apránként beleöntöm az összes
meglangyosított folyadékot. Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá
dagasztom, és magam felé verem a tésztát. Ekkor beledolgozom a megmosott és
szárától megtisztított mazsolát. A tészta akkor jól kidolgozott, ha rugalmas,
ha az ujjam könnyen belenyomódik, de rögtön vissza is nyeri a formáját, és
szálas, vagyis csíkokban nyúlik. (Háztartási kis robotgép dagasztópálcájával
dagasztva mintegy 10 perc alatt elvégezhető e nem éppen kellemes művelet.) A
bedagasztott tésztát cipóvá formálom, beleteszem egy belisztezett tálba,
tetejét is meghintem, és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen az
eredeti térfogatához képest duplájára kelesztem (ez kb. 60-80 perc, a konyha
hőmérsékletétől függően). A jól megkelt tészta felülete sima, nem ragad és jól
formázható. A tésztát mély, szögletes tepsibe nyomkodom. Ügyelek arra, hogy a
forma csak háromnegyed részig teljen meg, mert sülés közben kidagad.
Előmelegített, gőzös, forró sütőbe tolom, és közepesen forró hőfokon 45-50
percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e a közepe is. Még forrón kiborítom
a formából.
Kalácspuding (4 személyre)
Hozzávalók: kb. 25-30 dkg
maradék, száraz kalács, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 4 dl tej, 4
evőkanál bármilyen fajta lekvár (vagy dzsem), 5 dkg mazsola.
A kalácsot egészen vékony
szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. A tojást habosra verjük a
tejjel, és hozzákeverjük a lekvárt, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint
az olvasztott, de már nem meleg vajat. A kalácskockákat leöntjük a
lekváros-tojásos tejjel. 15 perc múlva felkeverjük, és egy kikent kis tepsibe
öntjük. A megtöltött tepsit beleállítjuk egy kétujjnyi vízzel telt nagyobb
edénybe, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Legalább 40 percig gőzöljük
erős lángon. Akkor van készen, ha a
beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a "tészta". A tepsiből
kiborítjuk, és négy kockára vágva azonnal kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Kalács római tálban,
reggelire
2
dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej, 2 evőkanál vaj, 2 tojás, 30 dkg liszt,
csipet só
Az
élesztőt és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat, a vajat, a
sót és a lisztet. Simára kidolgozzuk, és letakarva fél órát pihentetjük. A
római tálat 20 percre meleg vízbe beáztatjuk, majd a megkelt tésztából nagyobb
gombócokat formálunk, és egymás mellé helyezzük a tálban. Lefedve újabb 20
percig pihentetjük. A lefedett tálat hideg sütőbe tesszük, és 200-250 C fokon
40 percig sütjük. Frissen főzött házi kakaóval tálaljuk.
Király-kalács
Üssünk bele egy jó mély tálba hat
tojássárgáját és hat egész tojást; a tojás közé tegyünk 12 bádog-kanál tört
cukorport; ezeket félóráig keverjük össze jól fakanállal, s azután tegyünk
hozzá 12 bádog-kanál finomlisztet és a hat tojás fehéréből már eleve fölvert
habot. Miután mind ezeket csendesen összekevertük, lassan keverve vegyítsünk
még bele 12 bádogkanál olvasztott, lágy meleg írósvajat. Ezenkivül a tésztába
szórjunk még fél maréknyi megtisztított apró mazsola szőlőt, és vagy 20 szem
szintén megtisztított hosszura vágott mandulát is. Mikor ezzel elkészültünk,
egy mélyecske és nem széles bádog tepsit kenjünk ki vajjal és hintsük be
liszttel. A fennirt tésztát, keverjük össze jól és ugy öntsük tepsibe. Erős tűz
fölébe tegyük sülni sütőben negyed órára és gondosan, a legnagyobb figyelemmel
süssük meg szép rózsaszínűre. Ha megsült, borítsuk ki tiszta deszkára; kevés
ideig hagyjuk hülni, s csak aztán vagdaljuk fel csinos rudacskákba. (Zilahy)
Kürtöskalács 1.
Egy
kiló finomliszthez használjunk 6 egész tojást, egy nagy kanál írós-vajat, 3
dekányi élesztőt, 3 negyed liter meleg tejet, kevés czukrot és megfelelő sót.
Ezeket jól fel kell egyeliteni, illetve legalább egy óra hosszáig dagasztani,
mert különben ragacsos lesz. A tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ha félig
meg kelt már a tészta, akkor meg lehet kezdeni a sütését. E tésztát, szabad
tűznél parázs mellett kell sütni; de sütőben is kínozza némelyik. A
kürtös-kalács sütése e czélra készített hosszúnyelű fán történik. Ezt a fát
előbb jól át kell forrósítani, aztán az ujjnyi vékonyan, kéz között sodrott
hosszú tészta szálakat egy más személy segélyével sodorjuk a fára szép rendben,
egymás mellé, hogy hézag ne maradjon. Mikor a fa egészen tele van göngyölve
tésztával, kissé lapogassuk össze kézzel. Tojás fehéréből verjünk habot, és
habba mártott tollal kenjük be, majd hintsük be cukros mandulával, és a
mandulát kézzel tapogassuk bele. A kürtös-kalácsot akár sütőben akár szabad tűz
mellett sütjük, mindkét esetben folytonosan forgatni, valamint meleg zsírba
mártott tollal locsolgatni kell mindaddig, a mig szépen egyenlően megpirul,
mert ez annak a jele, hogy készen van. Mikor elkészült, a fa végét kissé
asztalhoz kell ütni; ugy lehet szépen, egy darabban levenni a fáról. A kész
kürtös-kalácsot meleg helyre, ruha közé kell tenni, a mig mind kisül. A
kürtös-kalácsot lehet mandula nélkül is sütni, ugy, hogy csakis cukros tojás
sárgájával kenjük be. (Zilahy)
Kürtöskalács 2.
1 kiló lisztből, 15 deka
olvasztott vajból, 5 deka, 1/2 liter tejben felolvasztott élesztőből, 6
tojássárgájából és kevés sóból tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és annyi
cipóra osztjuk, ahány kalácsot készítünk, letakarva kelni hagyjuk, majd hosszú
szalagformákra nyújtjuk. A vajjal megkent kürtöskalácsformákra rátekerjük a
tésztát, újunkkal laposra nyomhatjuk, tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal
megkenjük, és cukros, apróra, vágott mandulával meghintjük és parázs fölött
(vagy sütőben) forgatva szép pirosra megsütjük.
Kürtöskalács 3.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 14 dkg porcukor, 20
dkg dió, 2 dl tej, só, citrom, rum. A
lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a langyos tejben
feloldott élesztőt, 4 dkg cukrot, egy csepp sót, a reszelt citromhéjat, a
rumot, és a szükséges mennyiségű langyos tejjel jól kidolgozzuk. Cipóba
formáljuk, és ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha a tészta
kétszeresére meg-kelt, egy fél cm vastagra nyújtjuk, 2 cm széles szalagokat
vágunk belőle, ezután a dorongot parázs felett átmelegítjük, vajjal vagy
zsírral megkenjük, a tésztát 1 cm távolságban rácsavarjuk, bekenjük tojásfehérjével,
és meghintjük gorombára vágott, cukorral összekevert dióval. A dorongot izzó
faszénparázson vagy sütőben folytonosan forgatjuk, és a tésztát pirosra sütjük.
Időnként olvasztott vajba vagy zsírba mártott kenőtollal megkenjük. Ha megsült,
a dorong végét (keskenyebbiket) gyúródeszkához ütjük, hogy a tészta lecsússzon
róla. Vaníliás porcukorral meghintjük, és jó melegen tálaljuk. Hígított, meleg,
pálinkás barackízt vagy borsodót adhatunk hozzá.
Kürtőskalács 4.
Eredeti,
régi recept egy idős erdélyi nénitől
Minden
1 kg liszthez: 1 kávéskanál só, 1,5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt
héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő/kg), 2 kg liszthez 25 dkg
vaj.
Ezt
egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet,
és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod
előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán
feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hengergeted, összeér a tészta.
Megsütöd. Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed (Mikor lehúzod a fáról,
belefújsz, hogy menjen ki a pára.)
Kürtőskalács 5.
Tészta: 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 6 dkg vaj,
1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, só; Tetejére: vaj, dió, kristálycukor
A tojássárgákat a vajjal habosra keverjük,
beleöntjük a cukros tejben futtatott élesztőt, majd a liszttel eldolgozzuk.
Annyi cipót formálunk, ahány kalácsot akarunk sütni. Megkelesztve kétujjnyi
csíkokká nyújtjuk őket. Nyújtófára tekerve laposra nyomkodjuk. Megkenjük
vajjal, meghintjük durvára vágott dióval, kristálycukorral. Forró sütőben
pirosra sütjük.
Mandulás rizskalács
150
perc Nehézség: 2
Hozzávalók:
12 dkg rizsliszt, 4 evőkanál tej, 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 1 dkg élesztő, 5
dkg darált mandula, csipetnyi só, tél citrom reszelt héja, 5 dkg vaj, a
tepsihez 3 dkg vaj.
A rizslisztre ráöntöm a tejet. Fél dl langyos
vízben elmorzsolom az élesztőt, majd hozzáteszek egy teáskanál cukrot, és
langyos helyen felfuttatom. Mély tálban összegyúrom a lisztet, a vajat, az
egész tojásokat, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat meg a felfutott
élesztőt, majd a darált mandulát is hozzáadva alaposan kidolgozom a tésztát.
Vajjal kikent hosszúkás tepsibe töltöm a masszát, fél óráig pihentetve,
előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón deszkára
borítom, és csak ha kihűlt, akkor szeletelem fel.
Mákos kalács 1.
Töltelék:
20 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 alma, 5
dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja.
A
tetejére: 1 dl tej, 1 evőkanál
cukor, barackíz.
A
tésztához a csigakoszorúnál leírt
tésztát kell elkészíteni. Megkelesztjük, majd kisujjnyi vastag téglalappá
nyújtjuk. Közben a tejben a mákot megfőzzük, a cukorral, a citromhéjjal
ízesítjük. Végül a megtisztított almát is belereszeljük, a jól megmosott,
rumban áztatott mazsolát a rummal együtt belekeverjük. A kinyújtott tésztalapra
kenjük, majd a lapot hosszában kettévágjuk. Az egyik csíkot feltekerjük, majd a
második csíkot is köré csavarjuk.
Az
így kapott nagyméretű csigát élére állítva egy kizsírozott tortaformába rakjuk.
A tészta a formát ki kell, hogy töltse. A sütőbe tesszük, majd a sütőt
begyújtjuk. Ha bemelegedett, még öt percig erős lánggal, majd takarékkal
sütjük. Amikor pirulni kezd, cukros forró tejjel meglocsoljuk, amitől foszlóssá
válik. Végül a megsült tésztáról a tortakarimát lehúzzuk, a tetejét még melegen
híg barackízzel kenjük meg. Ha kihűlt, úgy szeleteljük, mint a tortát.
Mákos kalács 2.
150
perc Nehézség: 2
Hozzávalók:
a tésztához ugyanaz, mint a diós kalácshoz; a töltelékhez 20 dkg darált mák, 20
dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 1,5 dl víz.
Ugyanúgy
készítem, mint a diós kalácsot. A töltelékhez a darált mákot összekeverem a cukorral,
ráöntöm a vizet, felmelegítem, majd a citromhéjjal fűszerezve hagyom kihűlni,
csak ezután használom fel.
Méteres kalács
piskótatésztából
4 tojás sárgáját 26 dkg
porcukorral kikeverjük, és folyamatosan hozzáadunk 1 dl olajat, 1 dl meleg
vizet. A tojás fehérjét felverve hozzáadjuk, és még 25 dkg lisztet 3 csomag
sütőporral. Ezt a masszát 2 részre osztjuk, és az egyik felébe 2 kanál kakaót,
1 kanál meleg vizet, 1 kanál olajat adunk. Hideg vajjal vagy zsírral kikenjük
az őzgerincformát, majd kilisztezzük.
Ezekbe beleöntjük a kétfajta
masszát, és kb. 25-30 percig sütjük.
Krém: 15 dkg porcukrot 15 dkg
vajjal jól kikeverünk, ehhez hozzáadunk 4 kanál rumot. 1 csomag pudingport 3 dl
tejben megfőzünk, majd kihűtjük. Hűtés közben sűrűn kell kevergetni, hogy ne
fölösödjön a teteje. Ha a puding kihűlt,
belekeverjük a vajas krémbe.
A piskótát a gerincek mentén
felvágjuk, egy barna - egy sárga piskótát felváltva megkenünk krémmel. A végén
leöntjük csokimázzal. Hűtőbe tesszük, míg a csoki meg nem köt. Tálaláskor
ferdén kell felvágni!
Mézeskalács 1.
/ahogy Szentendrén készült a
Szabadtéri Néprajzi Múzeumban /
1 kg liszthez hozzákeverünk 2
kávéskanál szódabikarbónát és ízlés szerinti fűszereket / lehet őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, ánizs, gyömbér, stb. / A liszt közepébe 1
db 25 dkg-os margarint helyezünk.40 dkg mézet 15 dkg cukorral felforralunk.
majd a lisztbe helyezett margarinra öntjük. Ha a margarin kissé megolvadt, 1
tojás sárgáját adunk hozzá.
Melegen összegyúrjuk, majd
kiszaggatjuk. Sütés előtt tojással megkenjük. Forró sütőben néhány perc alatt
szép / világos / barnára sütjük.
Ha kihűlt, díszíthetjük: 1 tojás
fölvert habjához keverés közben hozzáadott 15 dkg porcukorból, illetve
cukorlisztből készült habbal, amely a mézes tetején kb. 25-30 perc alatt megszárad.
Mézes kalács 2.
Hozzávalók:
Méz 0.5 l, tojás 6 db, liszt 30 dkg, vanília, szegfűszeg, szódabikarbóna 1/2
késh., citromhéj 1/2 db, mandula 5 dkg.
Elkészítése:
Fél l mézet felforralunk, tálba öntve addig keverjük, míg langyos lesz,
beleütjük a 6 tojássárgáját, ezzel még egy negyedóráig keverjük. Azután teszünk
bele fél citrom reszelt héját, szódabikarbónát, vaníliát, szegfűszeget, 30 dkg
lisztet és végül a 6 tojás habját. Kikent és lisztezett tepsiben sütjük,
tetejét darabos mandulával meghintjük.
Mézeskalács 3.
Hozzávalók:
Méz 20 dkg, cukor 15 dkg, tojás 3 db, tejföl 3 ek. liszt 25 dkg, mandula 5 dkg,
szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., citromhéj 1/2 db, vanília 1/2 rúd, szódabikarbóna
1 késh.
Elkészítése:
Húsz dkg melegített mézet, 15 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele 3 db
egész tojást, 3 ek. tejfölt, 1 késh. szódabikarbónát, és a többi felsorolt
fűszert, azután 25 dkg lisztet. Ezeket mind jól összekeverjük, kikent tepsibe
öntjük, tetejét hosszúra vágott mandulával meghintjük, és egy óráig sütjük.
Mézeskalács 4.
Hozzávalók:
Tojás 6 db, porcukor 10 dkg, méz 50 dkg, liszt 38 dkg, mandula 5 dkg,
szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db., szódabikarbóna 1 késh.
Elkészítése:
Hat tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, lassanként hozzáöntünk fél kg
langyos mézet, és ezzel újra kidolgozzuk. Azután beletesszük a felsorolt
fűszereket, végül a lisztet és a 6 tojás kemény habját. Tovább úgy járunk el,
mint a fentivel, csak fél óráig sütjük, és másnap szeleteljük fel.
Mézeskalács 5.
Hozzávalók:
Méz 0.5 l, tojás 2 db, tojássárgája 2 db, liszt 50 dkg, mandula 5 dkg,
szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db, szódabikarbóna 1 késh.
Elkészítése:
Fél l langyos mézet elkeverünk 2 egész tojással és 2 tojássárgájával, teszünk
bele fűszereket, fél kg lisztet és tovább úgy járunk el, mint a fentivel.
Mézeskalács 6.
Hozzávalók:
Rozsliszt 25 dkg, méz 0.5 l, mandula 10
dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db. szódabikarbóna 1
késh.
Elkészítése:
Negyed kg rozslisztet, fél l langyos mézet a fent felsorolt fűszerekkel jól
kidolgozunk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent, lisztezett tepsibe téve, fél
szem mandulákkal kirakjuk.
Mézeskalács 7.
Fél kg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 egész
tojást és 20 deka cukrot összekeverünk, azután 1 citrom reszelt héját és kevés
tört fahéjat adva hozzá, forró mézzel rétestészta keménységűvé dolgozzuk. A
mézes tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk s tetszésszerinti alakokra vágva
lisztezett, viaszos tepsibe rakjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük s
egész, vagy hosszúra vágott hámozott mandulával díszítjük.
Mézeskalács méz nélkül 1.
Hozzávalók:
Cukor 50 dkg, tojás 4 db, liszt 50 dkg, cukor 20 kocka, dió 15 dkg,
szódabikarbóna 1 késh. fahéj, szegfűszeg 1/2 késh., vanília citromhéj 1/2 db.
Elkészítése:
Fél kg cukrot, 4 egész tojással habosra keverünk, bele adjuk a fenti
fűszereket, fél kg lisztet, 20 db pirosra megpirított kockacukrot, amelyet 2 dl
vízzel felforralunk, és ha kihűlt, a keverék közé öntjük. Kikent tepsibe
tesszük, tetejét darabos dióval meghintjük és kisütjük.
Mézeskalács méz
nélkül 2.
Hozzávalók:
Porcukor 20 dkg, porcukor 15 dkg, liszt 0.5 kg, dió 15 dkg, szódabikarbóna 1
késh., fahéj, szegfűszeg 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db.
Elkészítése:
Húsz dkg porcukrot pirosra megpirítunk, feleresztjük és felforraljuk 2 dl
vízzel, teszünk hozzá még 15 dkg porcukrot, és addig keverjük, míg ki nem hűl.
Azután teszünk bele fél kg lisztet, a fenti fűszereket és tovább úgy járunk el,
mint az előbbivel.
Milánói kalács
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 10
dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 2-3 dl tej, 20 dkg mazsola, 20 dkg cukrozott
narancshéj, 5 dkg cukrozott citromhéj, 20 dkg cukrozott gyümölcs (elhagyható),
1 citrom reszelt héja, 10 dkg durván aprított dió, 5 dkg hámozott mandula,
kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, mélyedést készítünk
a közepére, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a 15 dkg
olvasztott vajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Ha a dagasztást befejeztük, a tésztát letakarjuk, és meleg helyen 45 percig
kelni hagyjuk. Az idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan
átgyúrjuk.
Hozzáadjuk
és beledolgozzuk a mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mandulát, a
diót. A mazsolát előzőleg rumos teában megáztatjuk, hozzáadás előtt
lecsepegtetjük, és lisztben meghempergetjük. Erre azért van szükség, hogy a
mazsola ne szálljon a tészta aljára. Ez után a tésztát zsírozott, kilisztezett
magas tepsibe helyezzük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Előmelegített
sütőben, közepes tűzön 50-60 percig sütjük. 30 perces sütés után keresztbe
bevágjuk, hogy kialakuljon a "koronája". Meglocsoljuk a maradék 5 dkg
olvasztott vajjal, majd tovább sütjük. A sütőformában hagyjuk félig kihűlni,
majd óvatosan rácsra emeljük, hogy az alja ne párásodjék be. Csak akkor
szeletelhető, ha egészen kihűlt.
Narancsos fonott kalács
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 1 dkg élesztő, 1/2 csomag sütőpor,
3 dl tej, kevés só, ízlés szerint cukrozott narancshéj
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejjel, 1 evőkanál liszttel elkeverjük, majd
meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. Egy tálba szitáljuk a langyos lisztet és
hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a 3 tojást és a cukrozott narancshéjat.
Közepes keménységű tésztához szükséges mennyiségű tej hozzáadása után a tésztát
jól kidolgozzuk. Közben az olvasztott vajat ráöntjük a tésztára és
beledagasztjuk. Amikor sima és hólyagos a tészta, letakarjuk és 1 órán át
kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két egyenlő
részre osztjuk, megsodorjuk, befonjuk, közepes méretű kivajazott tepsibe
helyezzük. (Előtte a fonatokat belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.) Közepes
erősségű sütőben 40-50 percig sütjük.
Olcsó fonott kalács
Hozzávalók:
1 kg finomliszt. 20 dkg főtt áttört burgonya, 20 dkg porcukor, 15 dkg
olvasztott margarin, 2 tojás, 10 dkg mazsola vagy cukrozott narancshéj, 3 dl
tej, 4 dkg élesztő, 1 csapott mokkáskanál só, 1 kávéskanál cukrozott, reszelt
citromhéj
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros, langyos tejben elkeverjük és meleg helyen kelni hagyjuk.
Közben a langyosra melegített lisztet elkeverjük a sóval, tálba szitáljuk,
hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a mazsolát
vagy a nagyon apróra vágott cukrozott narancshéjat és a tojást. A lisztet
fakanál segítségével, az adalékokkal együtt alaposan összekeverjük. Ez után
beleöntjük a megkelt élesztőt és a langyos tejet. Az egészet összegyúrjuk,
közben hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát addig dagasztjuk, míg a
felülete sima és hólyagos nem lesz. A dagasztás befejezése után az edényt letakarjuk,
és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd hosszú hengert formázunk
belőle, két ágra vesszük és összefonjuk. A fonatot kivajazott tepsibe
helyezzük. 15-20 percig pihentetjük, sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és
előmelegített forró sütőbe tesszük. 30-40 perc után mérsékelt tűzön befejezzük
a sütést.
Palotakalács
0,5
kg fonott kalács, 5 ek. cukor, 1 dl víz, 1 ek. méz, 1 tk. citromlé, 0,5 mk.
őrölt fahéj, 3 cs. tejszínhab, 6 ek. finomra vágott pirított mogyoró, nyers
(zöld) pisztácia.
Főzzünk
közepes sűrűségű szirupot a vízből, 3 ek. cukorból, fahéjból, citromléből. 2
ek. cukorból készítsünk világos karamellt. Öntsük rá a szirupot, mézet, lassú
tűzön főzzük 5 percig. Vágjuk ketté a kalácsot úgy, hogy az alsó része jóval
vastagabb legyen. Ezt az alsót öntsük le sziruppal, hagyjuk állni 10 percig.
Borítsuk be tejszínhabbal, szórjuk be mogyoróval, pisztáciával.
Sárgarépás kalács
Hozzávalók: 18 dkg margarin, 20
dkg liszt, 2 tojás, 2 alma, 20 dkg sárgarépa, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió,
1 mokkáskanál folyékony édesítőszer, pici só, 2 tojásfehérje.
A margarint a liszttel és a két
tojássárgájával jól összedolgozom. A meghámozott, kimagozott almákat és a
megtisztított sárgarépát közepes lyukú reszelőn lereszelem. Az almát kinyomkodom,
és a sárgarépával együtt a tésztához keverem. A keveréket szerecsendióval,
édesítőszerrel és csipetnyi sóval ízesítem. Végül hozzákeverem a 4 tojás
fehérjéből vert kemény habot. A tésztát kb. másfél literes teflonozott
sütőformába öntöm, előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütöm (kb. 35-40 perc
alatt). Amikor kihűlt, kiborítom a formából és felszeletelem.
Somogyi
kalács
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1-2 dl tej, 3 dkg élesztő, 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, csipetnyi
só
5
dkg vaj
A
töltelékhez: 30 dkg mák vagy dió, 20 dkg vaníliás cukor, 3 ek citromlé, 1 ek
reszelt citromhéj, 4 ek tej
Elkészítés:
A cukrozott dió és mák készítése tölteléknek. A megdarált 30 dkg mákhoz vagy
dióhoz 20-20 dkg vaníliás cukrot 3-3 evőkanál citromlevet, 1-1 evőkanál reszelt
ciromhéjat, és 4-4 evőkanál tejet adunk. Jól összekeverve rétegezzük a tésztára.
A töltelék akkor is jó, ha a dióhoz vagy a mákhoz ízlés szerint csak porcukrot
adunk.
A
lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk, a tejben feloldjuk a cukrot
és a sót, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tejet az adalékanyagokkal
összekeverjük és ráöntjük a lisztre. Lágy tésztát gyúrunk. A tésztát. a
kidolgozás során a dagasztóedényből egyenletesen kifelé kell húzni. Ezt a
műveletet addig végezzük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát
alul, felül megszórjuk liszttel és langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt,
kis cipókat készítünk belőle, kinyújtjuk és megtöltjük cukros dióval, cukros
mákkal, fahéjas mazsolával. Feltekerjük, kizsírozott tepsibe tesszük, 15 percig
pihentetjük, és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra
megsütjük. A tekercseket különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a kalácsot
patkó alakúra, kerek formába.
Somogyban,
ha ünnepre készült a kalács, felső részét kicakkozták, és tetejére a tésztából
madárkákat formáltak. A tésztából rudakat, koszorúkat, pereceket is
formázhatunk.
Szezámmagos fonott kalács
Hozzávalók:
80 dkg rétesliszt, 12 dkg cukor, 4-5 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 10
dkg vaj, csipetnyi só, szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben, meleg helyre téve megkelesztjük. Közben a langyos
lisztet megszitáljuk, és tálba halmozzuk. A közepén mélyedést alakítunk ki,
amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, a csipetnyi sót és a cukorral felvert
tojássárgáját. Összekeverjük, majd a langyos tejet és az olvasztott vajat
fokozatosan hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
Ezután betakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Ez idő letelte után
lisztezett deszkára helyezzük, két részre osztjuk, rudakat formálunk és megfonjuk.
Kivajazott sütőlapra helyezzük, 20 percig pihentetjük, utána a felületét
tojássárgájával megkenjük, ízlésünknek megfelelő mennyiségű szezámmaggal
megszórjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
Nagyon
kellemes kalácsot kapunk. Önmagában vagy tejeskávéhoz, kakaóhoz fogyaszthatjuk.
Tejes
kalács (Kuchen)
Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg
élesztő, l tojás, 2 kanál tejfel, kb. 2-3 dl tej, 10 dkg cukor, csipet só, 10
dkg vaj.
Az élesztőt összekeverjük fél dl tejjel, 1 kanál cukorral,
és felfuttatjuk.
A lisztet, az élesztőt, a tojást
a tejfellel, cukorral, csipet sóval elkeverjük, és annyi tejet adunk hozzá,
hogy rugalmas tésztát kapjunk. Géppel jól kidolgozzuk, majd amikor a tészta jól
összeállt, hozzáadjuk a langyos vajat, ezzel is jól elkeverjük.
Kivajazott, lisztezett formába öntjük, kb. 2 órán át,
kelesztjük.
A tetejét tojással megkenjük.
Töltött
fonott kalács
Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, 5
dkg porcukor, 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 2 dkg élesztő, kevés só
A töltelékhez: 15 dkg darált mák,
1 dl tej, 1 evőkanál citromlé, 5 dkg mazsola, 10 dkg mandula
Elkészítés: Az átszitált langyos
liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót és összekeverjük. Közben az
élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd a liszttel összedolgozzuk.
Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Kb. 2 cm vastagságú téglalap alakúra
nyújtjuk. Két szélét 2 cm szélességben párhuzamosan bevágjuk kb. a tészta 1/3
részéig. A középső csíkra a tölteléket helyezzük. A tésztacsíkokat úgy hajtjuk rá,
mintha fonatot készítenénk (ld. ábra). kizsírozott tepsibe fektetjük. Az így
elkészített tésztát 20 percig pihentetjük. Majd a tetejét- tojássárgájával
megkenjük, és vágott mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön,
kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése