2020. szeptember 21., hétfő

kalácsreceptek

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

157. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalácsreceptek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Kalácstészta alapreceptek.............................................................................................. 4

Fonott kalács.................................................................................................................... 4

Kalácstészta..................................................................................................................... 4

Kalácsreceptek................................................................................................................. 5

Almás kalács.................................................................................................................... 5

Athéni diós kalács............................................................................................................ 5

Banános mézeskalács....................................................................................................... 5

Barches (kalács)............................................................................................................... 5

Barna mézeskalács........................................................................................................... 6

Borkalács......................................................................................................................... 6

Cseresznyés kalács dióval................................................................................................. 6

Diétás kalács.................................................................................................................... 6

Diós kalács....................................................................................................................... 6

Diós-mazsolás kalács....................................................................................................... 7

Diós-mazsolás kalács (Potica)........................................................................................... 7

¨       Mazsolás töltelék.................................................................................................. 7

¨       Diós töltelék......................................................................................................... 7

Diós mézeskalács............................................................................................................. 7

Egyszerű kalács................................................................................................................ 7

Fahéjas tejes kalács......................................................................................................... 8

Finn karácsonyi mézeskalács............................................................................................ 8

Finom gyerekmézes kalács............................................................................................... 8

Finom kalács.................................................................................................................... 8

Fonatos kalács................................................................................................................. 8

Fonott kalács 1................................................................................................................. 8

Fonott kalács 2................................................................................................................. 9

Fonott kalács 3................................................................................................................. 9

Foszlós kalács, tojással..................................................................................................... 9

Fűszeres kalács................................................................................................................ 9

Görög karácsonyi kalács (Melomakaróni)........................................................................ 10

Gyümölcskalács.............................................................................................................. 10

Hájas kalács................................................................................................................... 10

Hideg hájas kalács.......................................................................................................... 10

Húsvéti fonott kalács...................................................................................................... 10

Húsvéti kalács 1............................................................................................................. 10

Húsvéti kalács 2............................................................................................................. 11

Jó gyerekek kalácsa....................................................................................................... 11

Kalács............................................................................................................................ 11

Kalácspuding (4 személyre)............................................................................................ 11

Kalács római tálban, reggelire........................................................................................ 11

Király-kalács.................................................................................................................. 12

Kürtöskalács 1............................................................................................................... 12

Kürtöskalács 2............................................................................................................... 12

Kürtöskalács 3............................................................................................................... 12

Kürtőskalács 4............................................................................................................... 12

Kürtőskalács 5............................................................................................................... 13

Mandulás rizskalács........................................................................................................ 13

Mákos kalács 1............................................................................................................... 13

Mákos kalács 2............................................................................................................... 13

Méteres kalács piskótatésztából...................................................................................... 13

Mézeskalács 1................................................................................................................ 13

Mézes kalács 2............................................................................................................... 14

Mézeskalács 3................................................................................................................ 14

Mézeskalács 4................................................................................................................ 14

Mézeskalács 5................................................................................................................ 14

Mézeskalács 6................................................................................................................ 14

Mézeskalács 7................................................................................................................ 14

Mézeskalács méz nélkül 1............................................................................................... 14

Mézeskalács méz nélkül 2............................................................................................... 14

Milánói kalács................................................................................................................. 15

Narancsos fonott kalács.................................................................................................. 15

Olcsó fonott kalács......................................................................................................... 15

Palotakalács................................................................................................................... 15

Sárgarépás kalács.......................................................................................................... 15

Somogyi kalács.............................................................................................................. 16

Szezámmagos fonott kalács............................................................................................ 16

Tejes kalács (Kuchen).................................................................................................... 16

Töltött fonott kalács....................................................................................................... 16


Fonott kalács

Hozzávalók: 500 g liszt, 1,5 tk. só, 20 g élesztő, 1 tk. cukor, 60 g vaj/margarin, 2,5 dl tej, 1 tojás

Keverőtálban a lisztet és a sót összekeverjük. Az élesztőt fél dl langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk, a vajat megolvasztjuk, s mindkettőt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojás felét (a maradékot félretesszük), valamint a többi langyos tejet. A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítva átgyúrjuk, két részre osztjuk, és mindegyikből hosszú, vékony “kígyót” sodrunk. Ezeket keresztben egymásra fektetjük, és befonjuk. A végén a fonatok végét összesodorjuk és behajtjuk a kalács alá. Megkenjük a maradék-tojással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben mintegy 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kalácstészta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 5 dkg mazsola, és a tetejére 1 tojás. (A kovászt az élesztőből, a cukor feléből, 5 dkg lisztből és 1 dl tejből készítjük).

Elkészítése: A gyúrt élesztős tésztához először külön elkészítjük a kovászt. Kézmeleg (langyos) tejben vagy vízben (nem forróban, mert az élesztőgombák tönkre mennek) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel, meg cukorral lágy tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd tiszta ruhával letakarva, langyos, 40-45 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal be- nyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túl kelt, ha pedig még rugalmas, akkor keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel, és a hozzávalókkal. Nagy, mély tálba kell dagasztani. A lisztet beleszórjuk a tálba, a közepébe mélyedést vájunk, ebbe öntjük a már megkelt kovászt és a többi nyersanyagot. Kézzel lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáadjuk a receptben megadott folyadékot. Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztjuk, majd magunk felé verjük a tésztát. Akkor lesz jól kidolgozott, ha rugalmas, ha az ujjunk könnyen belenyomódik, de azonnal vissza is nyeri a formáját, továbbá szálas, vagyis csíkokban nyúlik. (Elektromos keverőgéppel kb.10 perc alatt elvégezhető ez a fáradságos művelet.)

A liszt, és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos! Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra. A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és eredeti térfogatának a duplájára kelesztjük. Ez a konyha hőmérsékletétől függően 1 óra- 1 óra 20 perc. A jól megkelt felülete sima, nem ragadós könnyen formázható. A formázott tészta tetejét tojással vagy tejjel, vagy cukros vízzel, esetleg szörppel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés után előmelegített, forró sütőbe tesszük, és közepes lángon megsütjük.


Almás kalács 

Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 10 dkg Delma margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett, 3 dkg búzacsíra, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés só

Elkészítés: Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk, majd amikor felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük. Beletesszük az olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapjunk. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) kelesztjük. Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig tovább kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rászórjuk a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól dúrvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát. Szorosan feltekerjük és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve tesszük 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor vágjuk szeletekre.

Athéni diós kalács

40 dkg cukor, 4 tojás, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mk. fahéj, 35-40 dkg liszt, 1 mk. sütőpor.

Szirup: 18 dkg cukor, 1/4 l víz, 1 kis pohár konyak.

Az eldarabolt dióból 2 kanálnyit félreteszünk a szóráshoz.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk.

Simára keverjük a cukrot, vajat, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját és a fahéjat. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Óvatosan hozzáadjuk a habot is.

Kikent tepsibe öntjük, megszórjuk a dióval és közepesen meleg sütőben 30-40 percig sütjük (tűpróba). A sütőt kikapcsoljuk, de a kalácsot bennhagyjuk.

A cukrot a vízben sűrűsödésig főzzük. Beleöntjük a konyakot.

Amikor a kalács már majdnem meghűlt a sütőben, ráöntjük a forró szirupot. Megvárjuk, míg kihűl, ekkor kockára vagy rombuszra vágjuk.

Banános mézeskalács

Összeállítás: 20 perc Sütés: 60 perc Hozzávalók: 20 dkg vaj, 12 dkg méz, 1 dl víz, 23 dkg barna cukor, 2 tojás, 32 dkg megtisztított banán, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 6 dkg finomliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál gyömbérpor, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál tej

Gyömbérmáz: 6 dkg vaj, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál víz, 1 evőkanál összevagdalt cukrozott gyömbér, 8 dkg barna cukor, 2 evőkanál tej, 20 dkg átszitált porcukor Elkészítése: A sütőt 180 C°-ra bemelegítjük. Egy 24 cm-es négyszögletes tepsit kizsírozunk, és sütőpapírral kibélelünk. A vajat a vízzel hígított mézzel, a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A villával összetört banánt is belekeverjük, és a lisztet beleszitáljuk. Végül a tejet a habverővel belekeverjük. A masszát a tepsibe kanalazzuk, és 55 perc alatt tűpróbáig sütjük. 3 percig a tepsiben pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk, kihűtjük.

Gyömbérmáz: a vajat a mézzel, a vízzel, a gyömbérrel és a cukorral takaréklángon kevergetve felolvasztjuk, és a tűzről levéve annyi tejet dolgozzunk bele, hogy sűrűn folyó, kenhető legyen. Ha kihűlt a piskóta, citrommázzal bevonjuk, és apróra vágott cukrozott gyümölccsel megszórjuk.

Barches (kalács)

Hozzávalók: 75 dkg sima búzaliszt, 1 közepes nagyságú burgonya, 1 dkg élesztő, 2 kockacukor, fél dl langyos víz, 1 db tojás, 1 púpozott teáskanál só, 3-3,5 dl langyos víz, 3 dkg sütőmargarin, 1 evőkanál darálatlan mák (a tetejére).

Az élesztőt fél dl langyos vízben simára keverjük, hozzáadjuk a kockacukrot és hagyjuk felolvadni. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Egy mély, nagy tálba beöntjük a lisztet, közepébe mélyedést vájunk és a meleg, áttört burgonyával együtt az összes hozzávalót beletesszük, majd a langyos vízzel és az élesztővel addig gyúrjuk, amíg formázható tésztát nem kapunk. (Géppel nagyon egyszerű kikeverni, kb. tíz percig tart.) Lisztezett deszkára rakjuk a cipóvá formált tésztát és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén!) dupla nagyságúra kelesztjük (ez kb. két órát vesz igénybe). Tetszés szerinti fonatokat vagy kerek cipócskákat készítünk belőle, majd sütőlemezre téve, a tetejét bőven meghintjük mákkal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és erős lángon szép piros-barnára megsütjük.

Barna mézeskalács

Hozzávalók: Méz 50 dkg, porcukor 25 dkg, liszt 50 dkg, tojás 2 db, hamuzsír (káliumkarbonát) 0.5 gr, pálinka 1 kk., mandula 14 dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db.

Elkészítése: Fél kg forró mézet 25 dkg porcukorral habosra keverünk, adunk bele 50 dkg búzalisztet. Cseréptálba téve, egy éjjelen át, pihenni hagyjuk. Másnap pedig 2 egész tojással kidolgozzuk, fél gramm hamuzsírral (pici pálinkában feloldva), szegfűszeggel, vaníliával, fahéjjal és 14 dkg hámozatlan, darált mandulával ujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent tepsiben sütjük, és ha kisült tetejét sűrű sziruppal megkenjük, pár perc múlva újból sütőbe tesszük, és még melegen szeletekre vágjuk.

Borkalács

60 perc + a kelesztéshez 120 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, beledolgozzuk a tojást és a fűszereket, végül annyi bort adunk hozzá, hogy közepesen kemény, formázható tésztát kapjunk. Hűvös helyen legalább 2 órán keresztül pihentetjük. Apró cipókra osztjuk, és azokat kalács formájúra alakítjuk, vagy az egész, egyben hagyott tésztát három részre osztjuk, hosszúkásra formáljuk, és fonatokat készítünk belőle. A kalácsok tetejét olvasztott zsírral kenjük meg, és előmelegített forró sütőben szép sárgásbarnára sütjük.

Cseresznyés kalács dióval

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg féldarás liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg dió. Elkészítés módja: A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot, és még egy ideig tovább verjük. A lisztet a habbal együtt óvatosan a sárgájához keverjük és a tésztát kikent, és lisztezett meghintett tepsire simítjuk. Rárakjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük apróra vagdalt dióval és előmelegített sütőben, lassan meghintjük. A megsült és kihűlt kalácsot szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.    

Diétás kalács

Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, 30 dkg rizsliszt, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 3-4 dl tej, kevés só

Elkészítés: Kevés cukrozott tejben megkelesztjük az élesztőt. A langyos kukorica- és rizslisztet tálba szitáljuk, jól összekeverjük a cukorral és a sóval. A lisztben mélyedést készítünk, és hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást és a megkelt élesztőt, majd összedolgozzuk. Közepes keménységű tésztát készítünk. Dagasztás közben apránként a tésztára öntjük az olvasztott, langyos margarint. A tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről és az edény oldaláról könnyen el nem válik. Letakarjuk, és 1 órán át, kelesztjük, átgyúrjuk, megfonjuk, kivajazott tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Diós kalács

150 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: a tésztához 50 dkg liszt, 2 dl olaj, 3 tojássárga, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1-1,5 dl tej.

Egy kis csészébe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a meglangyosított tejet, és belekeverem a cukrot. Letakarva fölfuttatom. Közben a lisztet egy mély, nagy tálba öntöm, a közepét bemélyítem, majd a mélyedésbe beleöntöm a fölfutott élesztőt, a sót és a tojássárgákat. Apránként hozzáöntöm az olajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd lisztezett tálba teszem, tetejét is belisztezem, ezután egy tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen eredeti térfogatához képest duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket: a tejbe belekeverem a darált diót és a cukrot, majd hozzáteszem a mazsolát és a vaníliás cukrot. Jól összekeverem. A megkelt tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, a tészta teljes terjedelmére rákenem a diótölteléket, és felcsavarva még a deszkán hagyom fél óráig. Ezután tepsibe teszem, tetejét tojássárgájával megkenem, és villával megszurkálva, előmelegített, forró sütőben megsütöm. Csak teljes kihűlése után szabad felszeletelni.

Diós-mazsolás kalács

10 dkg vaj, 14 dkg cukor, 4 tojás, 14 dkg darált dió, 2 rúd reszelt csokoládé, 6 dkg mazsola, 6 (!) dkg, liszt, késhegynyi sütőpor, olaj a tepsi kenéséhez, liszt a hintéshez.

A habosra kevert vajhoz adjuk a cukrot, tovább keverjük. Folyamatos keveréssel adjuk hozzá egyenként a tojássárgáját. Ha sima krémszerű, beletesszük a diót, a csokit, és a megszárított mazsolát.

A krémhez felváltva adagoljuk a sütőporos lisztet és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Őzgerincformába (megkent, lisztezett) öntjük a tésztát. Közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült, óvatosan kiborítjuk, hűlni hagyjuk. Megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

Csokoládémáz: 10 dkg csokoládét 2 ek. tejjel gőz felett megpuhítunk, kevés vajat teszünk bele. A kalácsra kenjük.

(Csokimázzal készítem, nagyon finom. Állítólag hosszú ideig eláll.)

Diós-mazsolás kalács (Potica)

2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 kk. só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 1 felvert tojás, töltelék.

Az élesztőt 0,5 dl meleg vízben feloldjuk.

Összekeverjük a tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, élesztőt. Belegyúrjuk a lisztet, vajat. Fakanállal simára dolgozzuk.

Jól meglisztezett deszkán 2 cm vékonyra nyújtjuk, majd harmadára összehajtjuk. Ezt még 2 x megismételjük. Letakarva, meleg helyen 1-2 órát kelesztjük.

2 részre osztjuk, kinyújtjuk 2 cm vékonyra, megtöltjük a töltelékkel és összecsavarjuk, mint a bejglit.

Tetejét felvert tojással kenjük be. Kétszeresére kelesztjük.

Közepesen meleg sütőben 50-60 percig sütjük.

Kihűlve szeleteljük.

¨       Mazsolás töltelék

30 dkg mazsolát 3 ek. rumban áztatunk.

Összekeverünk 3 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, 2 ek. tejszínt, 2 ek. zsemlemorzsát* a mazsolával. Gőz fölött átforrósítjuk.

¨       Diós töltelék

5 dkg rumban áztatott mazsolát, 30 dkg darált diót, 2 dl tejszínt, 1 ek. olvasztott vajat összekeverünk.

Forró gőz fölé tesszük, belekeverünk 5 dkg cukrot, 1 tojást, 1 citrom reszelt héját, 0,5 citrom levét, csipet fahéjat. Jól összekeverjük. Átforrósítjuk.

A töltelékeket kihűtve összekeverjük, és a tésztára kenjük.

Diós mézeskalács

Összeállítás: 20 perc Sütés: 55 perc

Hozzávalók: 13 dkg rétesliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 1/2 kiskanál gyömbérpor, 1/2 kiskanál mézeskalácsfűszer, 6 dkg összevagdalt dió, 5 dkg barna cukor, 13 dkg olvasztott vaj, 24 dkg méz, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 1 1/4 dl friss narancslé, 1 simára vert tojás

Elkészítése: A sütőt 160 C°-ra bemelegítjük. Egy 14 x 21 cm-es püspökkenyérformát kissé kizsírozunk, és sütőpapírral kibéleljük. A lisztet a tálba szitáljuk, és a szódabikarbónával meg a fűszerekkel összekeverjük. A többi hozzávalóval apránként eldolgozzuk. A tésztát, az előkészítet formába simítjuk, és a forró sütőbe tolva 55 percig tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 3 percig a formában pihentetjük, majd rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki. Citromkrémmel is bevonhatjuk, de felszeletelve, vajjal megkenve is élvezhetjük.

Egyszerű kalács

Egy kiló szép, fehér lisztet tegyünk mély tálba. Négy deka friss élesztőt fél pohár tejben felolvasztva, futassunk fel meleg helyen. Ha az élesztő gyorsan habzik és gyorsan kel, akkor nagyon jó. Ezt az élesztőt tegyük a tálban lévő lisztbe, azután öntsünk hat deci meleg, de nem forró tejet, három kanál cukorport, kevés sót, egy tojásnyi friss olvasztott vajat és négy egész tojást. Mindezeket keverjük jól össze. Ha nagyon lágy lenne a tészta, lehet belé még egy kis lisztet tenni, mert az sem jó, ha igen kemény. Ismételten tegyünk bele egy kevés tejet, és kézzel dagasszuk jó fél óráig folytonosan; addig mig jól leválik a tálról, és erősen hólyagzik. Ekkor tegyük meleg helyre kelni. Ha megkelt a tészta, készitsünk belőle "fonatos"-kalácsot - vagy bele lehet rakni vajjal kikent formákba is, a melyet előbb zsemlyemorzsával meghintettünk. A formában is hagyjuk egy kevés ideig kelni. A tetejét tojásba mártott tollal kenjük meg, tegyük jó meleg sütőbe, és addig süssük, a mig szép barna piros lesz. A sütőben a formát forgassuk meg többször, hogy a kalács egyenlően süljön. Miután megsült, borítsuk ki deszkára. Ha kissé meghült, csak akkor vagdaljuk szépen fel.

Fahéjas tejes kalács

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 10 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5-6 dl tej, 10 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, kevés só

A kenéshez: 1 tojás

Elkészítés: Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a sót, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű, inkább lágy tésztát kapjunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már szép, sima, és fényes. Ezután letakarva, 50-60 percig kelesztjük. Az idő letelte utána a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, kivajazott, lisztezett formába tesszük. 30-40 percig újból kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-50 percig szép pirosra sütjük.

Finn karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj.

A melaszt vagy a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot. A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a melaszos (vagy mézes) margarint. Végül belekeverjük a felvert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a nálunk szokásosnál), és tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.) szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. (Ha a melasz helyett mézet használunk, a tészták színe világosabb lesz.)

Finom gyerekmézes kalács

Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 1 citrom héja, 5 gr szalalkáli, 10 dkg darás liszt, 30 dkg sima liszt

Tojássárgáját a porcukorral 10 percig keverjük. Hozzá adjuk a langyos mézet, a tejet, a megreszelt citrom héját és további 5- percig keverjük. Végül beleszórjuk a szalalkálival elkevert lisztet, jól összekeverjük, és a gyúródeszkán összegyúrjuk. 2 órát pihentetjük, aztán lisztezet gyúródeszkán, fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és kis kerek kiszúróval korongokat szaggatunk belőle, tojás fehérjével megkenjük, száradni hagyjuk, ismét megkenjük tojás fehérjével és meghintjük vagdalt dióval, kikent tepsin forró sütőben sütjük. A megsült korongokat tetszés szerinti gyümölcs-ízzel, összeragasszuk.

Finom kalács

A kalácstészta alaprecept alapján készítsük, de: a tojásfehérjéket habbá verve adjuk hozzá, és valamivel több cukrot tegyünk bele. Ugyanez kuglófnak is jó.

Fonatos kalács

Hozzávalók:

Kovász: élesztő 4 dkg, tej 1 dl, cukor 2 kocka, liszt 5 dkg.

Tészta: liszt 0.5 kg, tej 1.5-2 dl, cukor 4 kocka, vaj 15 dkg, tojássárgája 3 db, tojás 1 db.

Elkészítése: Négydekányi élesztőt megkelesztünk. Azután fél kiló lisztet, csipet sót, négy kockacukrot, a megkelt élesztőt és 1.5 - 2 dl tejet jól kidagasztunk, hogy közepes keménységű legyen. Egyenként ütünk bele 3 tojássárgáját, mindegyik után jól kidagasztjuk. Lassanként 15 dkg olvasztott vajat adunk hozzá és ezzel is jól kidolgozzuk, betakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, tetszés szerint megfonjuk, és kivajazott tepsibe téve, újra kelni hagyjuk, majd tojással megkenjük, és jól kifűtött sütőben lassan szép pirosra sütjük.

Fonott kalács 1.

Hozzávalók:  80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 8 dkg margarin vagy vaj, 4-5 dl tej, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, só

Elkészítés: A megszitált, langyos lisztet mély tálba helyezzük, és közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük. Közben a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig langyos, édes vízben áztatjuk, majd a lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk, és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Fonott kalács 2.

10 deka vajat (zsírt), 6--8 deka cukrot, késhegynyi sót, 2 egész tojást 1 kg lisztet elkeverünk és fél liter, vagy amennyit kíván, langyos tejjel lágy kalácstésztává kidagasztunk, majd 5 deka mazsolát és kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport jól belekeverünk. Azután fonjuk, a tetejét pedig tojással kenjük. Mindjárt sütőbe rakva, szép pirosas-barnára sütjük.

Fonott kalács 3.

Tészta: 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 3 tojássárgája, 60 dkg liszt, 2 evőkanál olaj.

Krém: 20 dkg cukor, 25 dkg margarin, 3 csomag vaníliás cukor, 3-5 evőkanál kakaópor.

A tésztához valókat az olaj kivételével a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Az olajat csak utólag keverjük hozzá. Ezt követően a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. A kis darabokat kisodorjuk, a krémmel mindegyiket megkenjük. A megkent tésztát rúd formájúra tekerjük, majd 3-3 rudat összefonunk. Ezt követően a két fonatot kizsírozott, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd meleg helyen egy órát kelesztjük. 1 tojás összekevert sárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben alacsony fokozaton (kb. 2-es) 20-25 percig sütjük.

Foszlós kalács, tojással

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 6 keménytojás, 1 tojássárgája a kenéshez.

 A lisztet szitáljuk egy tálba, közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele az egy kiskanál cukorral elkevert 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztőt, keverjünk hozzá egy kis lisztet, annyit, hogy galuska sűrűségű kovászt kapjunk, szórjuk be liszttel, és letakarva kelesszük kétszeresére (kb. 25 perc lesz).

Ha megkelt a kovász, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat és a sót, dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk bele az olvasztott - de nem meleg - vajat, addig gyúrjuk, amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét szórjuk be liszttel, és letakarva langyos helyen kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk három részre, sodorjunk belőle hengereket, és fonjuk meg. Egy tortaformát vajazzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük addig, amíg a tészta el nem éri a forma peremét. A keskenyebbik végén szúrjuk ki a keménytojásokat, olajozzuk be, és laposabb végükkel lefelé nyomkodjuk bele a tésztába. A tésztát - és csak a tésztát - kenjük meg tojássárgával, és előmelegített sütőben erős tűzön (200°C) süssük 40-45 percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza.

A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek.

Fűszeres kalács

8 személyre Nehézség: 3 Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 7 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál fokhagymapor

Az élesztőt a cukor felével és 5 dkg liszttel 1 dl langyos tejben simára keverjük. Letakarjuk, és felfuttatjuk. Gyúrótáblára szórjuk a megmaradt lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfutott kovászt, a tojássárgákat, a darabokra vágott vajat, a megmaradt tejet és a cukrot, valamint az összes fűszert. Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg elválik a kezünktől. A sima, jól kidolgozott tésztát lisztezett nagy tálba tesszük, a tetejét is behintjük, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, és olajjal kikent, szögletes, hosszúkás formába teszzük. A formában még 20 percig hagyjuk kelni, ezután előmelegített, forró sütőbe toljuk. 50-60 percig sütjük közepes lángon. Mielőtt elkészülne, kenőtollal átkenjük hideg vízzel a tetejét, ettől szép fényes lesz. A kihűlt kalácsot deszkára borítjuk, és felszeleteljük. Fokhagymás vajjal megkenve igazi borkorcsolya.

Görög karácsonyi kalács (Melomakaróni)

Hozzávalók: 2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk. sütőpor.

Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint.

Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.

Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.

A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük.

A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk.

Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.

Gyümölcskalács

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg liszt, 1 evőkanál rum, 30-35 dkg gyümölcs.

Keverjük habosra a vajat a cukorral, a tojással. Adjuk hozzá a lisztet, a reszelt citrom héját, és végül a rumot. Öntsük a masszát sütőformába, rakjuk ki a tetejét gyümölccsel és előmelegített, közepesnél melegebb sütőben süssük 20 percig.

Hájas kalács

Hozzávalók: 30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.

A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén.  Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra.  Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Félbehajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg helyen.  Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Hideg hájas kalács

Hozzávalók: 35 dkg háj, 45 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás, egy csipet só, 1 evőkanál cukor, egy kevés borecet, lekvár a kiflibe, vaníliás porcukor a hintéshez.  A hájat elkaparjuk vagy megdaráljuk. A lisztet kimérjük a gyúródeszkára, beletesszük a szódabikarbónát, és elkeverjük vele. A lisztet két részre osztjuk, az egyik részhez hozzáadjuk a hájat, eldolgozzuk vele, négy kis cipót formálunk belőle, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és hideg helyre tesszük. A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a cukrot, és fele-fele arányban annyi vizet és borecetet, hogy rétes keménységű tésztát kapjunk.  Kinyújtjuk, egy hájas tésztalapot belehajtogatunk, egy fél órára hideg helyre tesszük, ismét kinyújtjuk, belehajtjuk a másik hájas tésztát, ismét hideg helyen pihentetjük, s ezt mindaddig ismételjük, amíg a hájas anyag tart. Az utolsó pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk, a lekvárral vagy más töltelékkel megtöltjük. Nagyon meleg sütőben kisütjük. Ha kisült, vaníliás porcukorral meghintjük.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg Beghin-Say porcukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, reszelt citromhéj, cukrozott narancshéjdarabok, vagdalt dió, mogyoró, mandula, mazsola, fahéj.

Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, a Beghin-Say porcukrot egy tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s tálba téve kelesztjük. Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát, diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk. A tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával. 180-200 fokos sütőben kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160 fokra állítjuk, s cukrásznyelven szólva, így húzatjuk ki a tésztát, és szép pirosra sütjük.

Húsvéti kalács 1.

1 kg lisztbe keverve 1 tojássárgáját, 1 kk. sót, 1 ek. porcukorral ízesített 2 dl langyos tejben futtatott 3 dkg élesztőt, 1 ek. tejfölt, 1 ek. porcukrot, 5 dkg vajat, 6 dl langyos tejet, addig gyúrjuk, míg el nem válik a táltól, majd apránként 3 ek. langyos vajjal jól eldolgozzuk. Kissé lisztezve lefedjük, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán 5 egyforma cipóra osztva azonos méretű rudakká sodorjuk. Belőlük fonjuk a kalácsot. Jól zsírozott tepsiben még kelesztjük, majd felvert tojással kenve sütőbe rakjuk. Lassú tűzön átsütjük.

Húsvéti kalács 2.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj.  Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük.  Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.

Jó gyerekek kalácsa

8 deka cukrot, 10 deka vajat, 3 egész tojást, 1/2 csomag Váncza vanillincukrot, késhegynyi sót 1/2 kg liszttel kevert 1 csomag V.-sütőporral és annyi tejjel jól eldolgozzuk, hogy lágy kalácstésztát kapjunk. A tésztához még 8-10 deka mazsolát és 10 deka darált diót téve, kolbász-vastag rudakká sodrunk, melyeket erősen vajazott kuglófformába körben gyenge nyomkodással helyezzünk el. Azonnal meleg sütőbe rakva, lassú tűznél sütjük. Igen jó kávéhoz.

Kalács

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj (vagy margarin), 3 dl tej, 2 tojássárga, 2 dkg élesztő, 4 dkg mazsola, 1 mokkáskanál só; 1 tojás a tészta tetejére.

A sütemény összes hozzávalóját egyszerre kikészítem, hogy minden nyersanyag, egyforma hőmérsékletű legyen. Először elkészítem a kovászt, amelyhez 1 dl tejet kissé meglangyosítok (de nem forrósítom fel, mert az élesztőgombák "megfőnének" benne), simára keverem 3 evőkanál liszttel meg 1 evőkanál porcukorral. Belemorzsolom az élesztőt, majd sima, lágy tésztává keverem. Ezt beleteszem egy tálba, tetejét kevés liszttel meghintem, és letakarva, langyos helyen (de nem a forró tűzhely szélén!) kelesztem annyi ideig, amíg a felülete már rugalmatlan, kissé domború, és ha benyomom az ujjammal, megmarad a helye. Ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig rugalmas, akkor keletlen. (A keletlen kovásszal sütött tészta nehéz, sűrű.) A lisztet beleszitálom egy nagy tálba, közepébe mélyedést vájok, ebbe öntöm bele a megkelt kovászt és a többi száraz anyagot (a mazsola kivételével). Kézzel lassan összedolgozom, közben apránként beleöntöm az összes meglangyosított folyadékot. Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztom, és magam felé verem a tésztát. Ekkor beledolgozom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. A tészta akkor jól kidolgozott, ha rugalmas, ha az ujjam könnyen belenyomódik, de rögtön vissza is nyeri a formáját, és szálas, vagyis csíkokban nyúlik. (Háztartási kis robotgép dagasztópálcájával dagasztva mintegy 10 perc alatt elvégezhető e nem éppen kellemes művelet.) A bedagasztott tésztát cipóvá formálom, beleteszem egy belisztezett tálba, tetejét is meghintem, és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen az eredeti térfogatához képest duplájára kelesztem (ez kb. 60-80 perc, a konyha hőmérsékletétől függően). A jól megkelt tészta felülete sima, nem ragad és jól formázható. A tésztát mély, szögletes tepsibe nyomkodom. Ügyelek arra, hogy a forma csak háromnegyed részig teljen meg, mert sülés közben kidagad. Előmelegített, gőzös, forró sütőbe tolom, és közepesen forró hőfokon 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e a közepe is. Még forrón kiborítom a formából.

Kalácspuding (4 személyre)

Hozzávalók: kb. 25-30 dkg maradék, száraz kalács, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 4 dl tej, 4 evőkanál bármilyen fajta lekvár (vagy dzsem), 5 dkg mazsola.

A kalácsot egészen vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. A tojást habosra verjük a tejjel, és hozzákeverjük a lekvárt, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint az olvasztott, de már nem meleg vajat. A kalácskockákat leöntjük a lekváros-tojásos tejjel. 15 perc múlva felkeverjük, és egy kikent kis tepsibe öntjük. A megtöltött tepsit beleállítjuk egy kétujjnyi vízzel telt nagyobb edénybe, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Legalább 40 percig gőzöljük erős lángon.  Akkor van készen, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a "tészta". A tepsiből kiborítjuk, és négy kockára vágva azonnal kínáljuk.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Kalács római tálban, reggelire

2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej, 2 evőkanál vaj, 2 tojás, 30 dkg liszt, csipet só

Az élesztőt és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat, a vajat, a sót és a lisztet. Simára kidolgozzuk, és letakarva fél órát pihentetjük. A római tálat 20 percre meleg vízbe beáztatjuk, majd a megkelt tésztából nagyobb gombócokat formálunk, és egymás mellé helyezzük a tálban. Lefedve újabb 20 percig pihentetjük. A lefedett tálat hideg sütőbe tesszük, és 200-250 C fokon 40 percig sütjük. Frissen főzött házi kakaóval tálaljuk.

Király-kalács

Üssünk bele egy jó mély tálba hat tojássárgáját és hat egész tojást; a tojás közé tegyünk 12 bádog-kanál tört cukorport; ezeket félóráig keverjük össze jól fakanállal, s azután tegyünk hozzá 12 bádog-kanál finomlisztet és a hat tojás fehéréből már eleve fölvert habot. Miután mind ezeket csendesen összekevertük, lassan keverve vegyítsünk még bele 12 bádogkanál olvasztott, lágy meleg írósvajat. Ezenkivül a tésztába szórjunk még fél maréknyi megtisztított apró mazsola szőlőt, és vagy 20 szem szintén megtisztított hosszura vágott mandulát is. Mikor ezzel elkészültünk, egy mélyecske és nem széles bádog tepsit kenjünk ki vajjal és hintsük be liszttel. A fennirt tésztát, keverjük össze jól és ugy öntsük tepsibe. Erős tűz fölébe tegyük sülni sütőben negyed órára és gondosan, a legnagyobb figyelemmel süssük meg szép rózsaszínűre. Ha megsült, borítsuk ki tiszta deszkára; kevés ideig hagyjuk hülni, s csak aztán vagdaljuk fel csinos rudacskákba. (Zilahy)

Kürtöskalács 1.

Egy kiló finomliszthez használjunk 6 egész tojást, egy nagy kanál írós-vajat, 3 dekányi élesztőt, 3 negyed liter meleg tejet, kevés czukrot és megfelelő sót. Ezeket jól fel kell egyeliteni, illetve legalább egy óra hosszáig dagasztani, mert különben ragacsos lesz. A tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ha félig meg kelt már a tészta, akkor meg lehet kezdeni a sütését. E tésztát, szabad tűznél parázs mellett kell sütni; de sütőben is kínozza némelyik. A kürtös-kalács sütése e czélra készített hosszúnyelű fán történik. Ezt a fát előbb jól át kell forrósítani, aztán az ujjnyi vékonyan, kéz között sodrott hosszú tészta szálakat egy más személy segélyével sodorjuk a fára szép rendben, egymás mellé, hogy hézag ne maradjon. Mikor a fa egészen tele van göngyölve tésztával, kissé lapogassuk össze kézzel. Tojás fehéréből verjünk habot, és habba mártott tollal kenjük be, majd hintsük be cukros mandulával, és a mandulát kézzel tapogassuk bele. A kürtös-kalácsot akár sütőben akár szabad tűz mellett sütjük, mindkét esetben folytonosan forgatni, valamint meleg zsírba mártott tollal locsolgatni kell mindaddig, a mig szépen egyenlően megpirul, mert ez annak a jele, hogy készen van. Mikor elkészült, a fa végét kissé asztalhoz kell ütni; ugy lehet szépen, egy darabban levenni a fáról. A kész kürtös-kalácsot meleg helyre, ruha közé kell tenni, a mig mind kisül. A kürtös-kalácsot lehet mandula nélkül is sütni, ugy, hogy csakis cukros tojás sárgájával kenjük be. (Zilahy)

Kürtöskalács 2.

1 kiló lisztből, 15 deka olvasztott vajból, 5 deka, 1/2 liter tejben felolvasztott élesztőből, 6 tojássárgájából és kevés sóból tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és annyi cipóra osztjuk, ahány kalácsot készítünk, letakarva kelni hagyjuk, majd hosszú szalagformákra nyújtjuk. A vajjal megkent kürtöskalácsformákra rátekerjük a tésztát, újunkkal laposra nyomhatjuk, tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal megkenjük, és cukros, apróra, vágott mandulával meghintjük és parázs fölött (vagy sütőben) forgatva szép pirosra megsütjük. 

Kürtöskalács 3.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 14 dkg porcukor, 20 dkg dió, 2 dl tej, só, citrom, rum.  A lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt, 4 dkg cukrot, egy csepp sót, a reszelt citromhéjat, a rumot, és a szükséges mennyiségű langyos tejjel jól kidolgozzuk. Cipóba formáljuk, és ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére meg-kelt, egy fél cm vastagra nyújtjuk, 2 cm széles szalagokat vágunk belőle, ezután a dorongot parázs felett átmelegítjük, vajjal vagy zsírral megkenjük, a tésztát 1 cm távolságban rácsavarjuk, bekenjük tojásfehérjével, és meghintjük gorombára vágott, cukorral összekevert dióval. A dorongot izzó faszénparázson vagy sütőben folytonosan forgatjuk, és a tésztát pirosra sütjük. Időnként olvasztott vajba vagy zsírba mártott kenőtollal megkenjük. Ha megsült, a dorong végét (keskenyebbiket) gyúródeszkához ütjük, hogy a tészta lecsússzon róla. Vaníliás porcukorral meghintjük, és jó melegen tálaljuk. Hígított, meleg, pálinkás barackízt vagy borsodót adhatunk hozzá.

Kürtőskalács 4.

Eredeti, régi recept egy idős erdélyi nénitől

Minden 1 kg liszthez: 1 kávéskanál só, 1,5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő/kg), 2 kg liszthez 25 dkg vaj.

Ezt egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hengergeted, összeér a tészta. Megsütöd. Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed (Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára.)

Kürtőskalács 5.

Tészta: 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, só; Tetejére: vaj, dió, kristálycukor

A tojássárgákat a vajjal habosra keverjük, beleöntjük a cukros tejben futtatott élesztőt, majd a liszttel eldolgozzuk. Annyi cipót formálunk, ahány kalácsot akarunk sütni. Megkelesztve kétujjnyi csíkokká nyújtjuk őket. Nyújtófára tekerve laposra nyomkodjuk. Megkenjük vajjal, meghintjük durvára vágott dióval, kristálycukorral. Forró sütőben pirosra sütjük.

Mandulás rizskalács

150 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: 12 dkg rizsliszt, 4 evőkanál tej, 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 1 dkg élesztő, 5 dkg darált mandula, csipetnyi só, tél citrom reszelt héja, 5 dkg vaj, a tepsihez 3 dkg vaj.

 A rizslisztre ráöntöm a tejet. Fél dl langyos vízben elmorzsolom az élesztőt, majd hozzáteszek egy teáskanál cukrot, és langyos helyen felfuttatom. Mély tálban összegyúrom a lisztet, a vajat, az egész tojásokat, a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat meg a felfutott élesztőt, majd a darált mandulát is hozzáadva alaposan kidolgozom a tésztát. Vajjal kikent hosszúkás tepsibe töltöm a masszát, fél óráig pihentetve, előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón deszkára borítom, és csak ha kihűlt, akkor szeletelem fel.

Mákos kalács 1.

Töltelék: 20 dkg cukor, 30 dkg darált mák, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 alma, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja.

A tetejére: 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, barackíz.

A tésztához a csigakoszorúnál leírt tésztát kell elkészíteni. Megkelesztjük, majd kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Közben a tejben a mákot megfőzzük, a cukorral, a citromhéjjal ízesítjük. Végül a megtisztított almát is belereszeljük, a jól megmosott, rumban áztatott mazsolát a rummal együtt belekeverjük. A kinyújtott tésztalapra kenjük, majd a lapot hosszában kettévágjuk. Az egyik csíkot feltekerjük, majd a második csíkot is köré csavarjuk.

Az így kapott nagyméretű csigát élére állítva egy kizsírozott tortaformába rakjuk. A tészta a formát ki kell, hogy töltse. A sütőbe tesszük, majd a sütőt begyújtjuk. Ha bemelegedett, még öt percig erős lánggal, majd takarékkal sütjük. Amikor pirulni kezd, cukros forró tejjel meglocsoljuk, amitől foszlóssá válik. Végül a megsült tésztáról a tortakarimát lehúzzuk, a tetejét még melegen híg barackízzel kenjük meg. Ha kihűlt, úgy szeleteljük, mint a tortát.

Mákos kalács 2.

150 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint a diós kalácshoz; a töltelékhez 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 1,5 dl víz.

Ugyanúgy készítem, mint a diós kalácsot. A töltelékhez a darált mákot összekeverem a cukorral, ráöntöm a vizet, felmelegítem, majd a citromhéjjal fűszerezve hagyom kihűlni, csak ezután használom fel.

Méteres kalács piskótatésztából

4 tojás sárgáját 26 dkg porcukorral kikeverjük, és folyamatosan hozzáadunk 1 dl olajat, 1 dl meleg vizet. A tojás fehérjét felverve hozzáadjuk, és még 25 dkg lisztet 3 csomag sütőporral. Ezt a masszát 2 részre osztjuk, és az egyik felébe 2 kanál kakaót, 1 kanál meleg vizet, 1 kanál olajat adunk. Hideg vajjal vagy zsírral kikenjük az őzgerincformát, majd kilisztezzük.

Ezekbe beleöntjük a kétfajta masszát, és kb. 25-30 percig sütjük.

Krém: 15 dkg porcukrot 15 dkg vajjal jól kikeverünk, ehhez hozzáadunk 4 kanál rumot. 1 csomag pudingport 3 dl tejben megfőzünk, majd kihűtjük. Hűtés közben sűrűn kell kevergetni, hogy ne fölösödjön a teteje.  Ha a puding kihűlt, belekeverjük a vajas krémbe.

A piskótát a gerincek mentén felvágjuk, egy barna - egy sárga piskótát felváltva megkenünk krémmel. A végén leöntjük csokimázzal. Hűtőbe tesszük, míg a csoki meg nem köt. Tálaláskor ferdén kell felvágni!

Mézeskalács 1.

/ahogy Szentendrén készült a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban /

1 kg liszthez hozzákeverünk 2 kávéskanál szódabikarbónát és ízlés szerinti fűszereket / lehet őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, ánizs, gyömbér, stb. / A liszt közepébe 1 db 25 dkg-os margarint helyezünk.40 dkg mézet 15 dkg cukorral felforralunk. majd a lisztbe helyezett margarinra öntjük. Ha a margarin kissé megolvadt, 1 tojás sárgáját adunk hozzá.

Melegen összegyúrjuk, majd kiszaggatjuk. Sütés előtt tojással megkenjük. Forró sütőben néhány perc alatt szép / világos / barnára sütjük.

Ha kihűlt, díszíthetjük: 1 tojás fölvert habjához keverés közben hozzáadott 15 dkg porcukorból, illetve cukorlisztből készült habbal, amely a mézes tetején kb. 25-30 perc alatt megszárad.

Mézes kalács 2.

Hozzávalók: Méz 0.5 l, tojás 6 db, liszt 30 dkg, vanília, szegfűszeg, szódabikarbóna 1/2 késh., citromhéj 1/2 db, mandula 5 dkg.

Elkészítése: Fél l mézet felforralunk, tálba öntve addig keverjük, míg langyos lesz, beleütjük a 6 tojássárgáját, ezzel még egy negyedóráig keverjük. Azután teszünk bele fél citrom reszelt héját, szódabikarbónát, vaníliát, szegfűszeget, 30 dkg lisztet és végül a 6 tojás habját. Kikent és lisztezett tepsiben sütjük, tetejét darabos mandulával meghintjük.

Mézeskalács 3.

Hozzávalók: Méz 20 dkg, cukor 15 dkg, tojás 3 db, tejföl 3 ek. liszt 25 dkg, mandula 5 dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., citromhéj 1/2 db, vanília 1/2 rúd, szódabikarbóna 1 késh.

Elkészítése: Húsz dkg melegített mézet, 15 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele 3 db egész tojást, 3 ek. tejfölt, 1 késh. szódabikarbónát, és a többi felsorolt fűszert, azután 25 dkg lisztet. Ezeket mind jól összekeverjük, kikent tepsibe öntjük, tetejét hosszúra vágott mandulával meghintjük, és egy óráig sütjük.

Mézeskalács 4.

Hozzávalók: Tojás 6 db, porcukor 10 dkg, méz 50 dkg, liszt 38 dkg, mandula 5 dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db., szódabikarbóna 1 késh.

Elkészítése: Hat tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, lassanként hozzáöntünk fél kg langyos mézet, és ezzel újra kidolgozzuk. Azután beletesszük a felsorolt fűszereket, végül a lisztet és a 6 tojás kemény habját. Tovább úgy járunk el, mint a fentivel, csak fél óráig sütjük, és másnap szeleteljük fel.

Mézeskalács 5.

Hozzávalók: Méz 0.5 l, tojás 2 db, tojássárgája 2 db, liszt 50 dkg, mandula 5 dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db, szódabikarbóna 1 késh.

Elkészítése: Fél l langyos mézet elkeverünk 2 egész tojással és 2 tojássárgájával, teszünk bele fűszereket, fél kg lisztet és tovább úgy járunk el, mint a fentivel.

Mézeskalács 6.

Hozzávalók: Rozsliszt 25 dkg, méz 0.5 l,  mandula 10 dkg, szegfűszeg, fahéj 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db. szódabikarbóna 1 késh.

Elkészítése: Negyed kg rozslisztet, fél l langyos mézet a fent felsorolt fűszerekkel jól kidolgozunk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent, lisztezett tepsibe téve, fél szem mandulákkal kirakjuk.

Mézeskalács 7.

Fél kg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 egész tojást és 20 deka cukrot összekeverünk, azután 1 citrom reszelt héját és kevés tört fahéjat adva hozzá, forró mézzel rétestészta keménységűvé dolgozzuk. A mézes tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk s tetszésszerinti alakokra vágva lisztezett, viaszos tepsibe rakjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük s egész, vagy hosszúra vágott hámozott mandulával díszítjük.

Mézeskalács méz nélkül 1.

Hozzávalók: Cukor 50 dkg, tojás 4 db, liszt 50 dkg, cukor 20 kocka, dió 15 dkg, szódabikarbóna 1 késh. fahéj, szegfűszeg 1/2 késh., vanília citromhéj 1/2 db.

Elkészítése: Fél kg cukrot, 4 egész tojással habosra keverünk, bele adjuk a fenti fűszereket, fél kg lisztet, 20 db pirosra megpirított kockacukrot, amelyet 2 dl vízzel felforralunk, és ha kihűlt, a keverék közé öntjük. Kikent tepsibe tesszük, tetejét darabos dióval meghintjük és kisütjük.

Mézeskalács méz nélkül 2.

Hozzávalók: Porcukor 20 dkg, porcukor 15 dkg, liszt 0.5 kg, dió 15 dkg, szódabikarbóna 1 késh., fahéj, szegfűszeg 1/2 késh., vanília, citromhéj 1/2 db.

Elkészítése: Húsz dkg porcukrot pirosra megpirítunk, feleresztjük és felforraljuk 2 dl vízzel, teszünk hozzá még 15 dkg porcukrot, és addig keverjük, míg ki nem hűl. Azután teszünk bele fél kg lisztet, a fenti fűszereket és tovább úgy járunk el, mint az előbbivel.

Milánói kalács

Hozzávalók:  50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 2-3 dl tej, 20 dkg mazsola, 20 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg cukrozott citromhéj, 20 dkg cukrozott gyümölcs (elhagyható), 1 citrom reszelt héja, 10 dkg durván aprított dió, 5 dkg hámozott mandula, kevés só

Elkészítés: Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, mélyedést készítünk a közepére, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a 15 dkg olvasztott vajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha a dagasztást befejeztük, a tésztát letakarjuk, és meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk. Az idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk.

Hozzáadjuk és beledolgozzuk a mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mandulát, a diót. A mazsolát előzőleg rumos teában megáztatjuk, hozzáadás előtt lecsepegtetjük, és lisztben meghempergetjük. Erre azért van szükség, hogy a mazsola ne szálljon a tészta aljára. Ez után a tésztát zsírozott, kilisztezett magas tepsibe helyezzük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig sütjük. 30 perces sütés után keresztbe bevágjuk, hogy kialakuljon a "koronája". Meglocsoljuk a maradék 5 dkg olvasztott vajjal, majd tovább sütjük. A sütőformában hagyjuk félig kihűlni, majd óvatosan rácsra emeljük, hogy az alja ne párásodjék be. Csak akkor szeletelhető, ha egészen kihűlt.

Narancsos fonott kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 tojás, 1 dkg élesztő, 1/2 csomag sütőpor, 3 dl tej, kevés só, ízlés szerint cukrozott narancshéj

Elkészítés: Az élesztőt a langyos, cukrozott tejjel, 1 evőkanál liszttel elkeverjük, majd meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. Egy tálba szitáljuk a langyos lisztet és hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a 3 tojást és a cukrozott narancshéjat. Közepes keménységű tésztához szükséges mennyiségű tej hozzáadása után a tésztát jól kidolgozzuk. Közben az olvasztott vajat ráöntjük a tésztára és beledagasztjuk. Amikor sima és hólyagos a tészta, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk, megsodorjuk, befonjuk, közepes méretű kivajazott tepsibe helyezzük. (Előtte a fonatokat belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.) Közepes erősségű sütőben 40-50 percig sütjük.

Olcsó fonott kalács

Hozzávalók: 1 kg finomliszt. 20 dkg főtt áttört burgonya, 20 dkg porcukor, 15 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 10 dkg mazsola vagy cukrozott narancshéj, 3 dl tej, 4 dkg élesztő, 1 csapott mokkáskanál só, 1 kávéskanál cukrozott, reszelt citromhéj

Elkészítés: Az élesztőt a cukros, langyos tejben elkeverjük és meleg helyen kelni hagyjuk. Közben a langyosra melegített lisztet elkeverjük a sóval, tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a mazsolát vagy a nagyon apróra vágott cukrozott narancshéjat és a tojást. A lisztet fakanál segítségével, az adalékokkal együtt alaposan összekeverjük. Ez után beleöntjük a megkelt élesztőt és a langyos tejet. Az egészet összegyúrjuk, közben hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát addig dagasztjuk, míg a felülete sima és hólyagos nem lesz. A dagasztás befejezése után az edényt letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd hosszú hengert formázunk belőle, két ágra vesszük és összefonjuk. A fonatot kivajazott tepsibe helyezzük. 15-20 percig pihentetjük, sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és előmelegített forró sütőbe tesszük. 30-40 perc után mérsékelt tűzön befejezzük a sütést.

Palotakalács

0,5 kg fonott kalács, 5 ek. cukor, 1 dl víz, 1 ek. méz, 1 tk. citromlé, 0,5 mk. őrölt fahéj, 3 cs. tejszínhab, 6 ek. finomra vágott pirított mogyoró, nyers (zöld) pisztácia.

Főzzünk közepes sűrűségű szirupot a vízből, 3 ek. cukorból, fahéjból, citromléből. 2 ek. cukorból készítsünk világos karamellt. Öntsük rá a szirupot, mézet, lassú tűzön főzzük 5 percig. Vágjuk ketté a kalácsot úgy, hogy az alsó része jóval vastagabb legyen. Ezt az alsót öntsük le sziruppal, hagyjuk állni 10 percig. Borítsuk be tejszínhabbal, szórjuk be mogyoróval, pisztáciával.

Sárgarépás kalács

Hozzávalók: 18 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 alma, 20 dkg sárgarépa, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál folyékony édesítőszer, pici só, 2 tojásfehérje.

A margarint a liszttel és a két tojássárgájával jól összedolgozom. A meghámozott, kimagozott almákat és a megtisztított sárgarépát közepes lyukú reszelőn lereszelem. Az almát kinyomkodom, és a sárgarépával együtt a tésztához keverem. A keveréket szerecsendióval, édesítőszerrel és csipetnyi sóval ízesítem. Végül hozzákeverem a 4 tojás fehérjéből vert kemény habot. A tésztát kb. másfél literes teflonozott sütőformába öntöm, előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütöm (kb. 35-40 perc alatt). Amikor kihűlt, kiborítom a formából és felszeletelem.

Somogyi kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1-2 dl tej, 3 dkg élesztő, 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, csipetnyi só

5 dkg vaj

A töltelékhez: 30 dkg mák vagy dió, 20 dkg vaníliás cukor, 3 ek citromlé, 1 ek reszelt citromhéj, 4 ek tej

Elkészítés: A cukrozott dió és mák készítése tölteléknek. A megdarált 30 dkg mákhoz vagy dióhoz 20-20 dkg vaníliás cukrot 3-3 evőkanál citromlevet, 1-1 evőkanál reszelt ciromhéjat, és 4-4 evőkanál tejet adunk. Jól összekeverve rétegezzük a tésztára. A töltelék akkor is jó, ha a dióhoz vagy a mákhoz ízlés szerint csak porcukrot adunk.

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk, a tejben feloldjuk a cukrot és a sót, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tejet az adalékanyagokkal összekeverjük és ráöntjük a lisztre. Lágy tésztát gyúrunk. A tésztát. a kidolgozás során a dagasztóedényből egyenletesen kifelé kell húzni. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát alul, felül megszórjuk liszttel és langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, kis cipókat készítünk belőle, kinyújtjuk és megtöltjük cukros dióval, cukros mákkal, fahéjas mazsolával. Feltekerjük, kizsírozott tepsibe tesszük, 15 percig pihentetjük, és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. A tekercseket különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a kalácsot patkó alakúra, kerek formába.

Somogyban, ha ünnepre készült a kalács, felső részét kicakkozták, és tetejére a tésztából madárkákat formáltak. A tésztából rudakat, koszorúkat, pereceket is formázhatunk.

Szezámmagos fonott kalács

Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 12 dkg cukor, 4-5 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 10 dkg vaj, csipetnyi só, szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt cukros tejben, meleg helyre téve megkelesztjük. Közben a langyos lisztet megszitáljuk, és tálba halmozzuk. A közepén mélyedést alakítunk ki, amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, a csipetnyi sót és a cukorral felvert tojássárgáját. Összekeverjük, majd a langyos tejet és az olvasztott vajat fokozatosan hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután betakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett deszkára helyezzük, két részre osztjuk, rudakat formálunk és megfonjuk. Kivajazott sütőlapra helyezzük, 20 percig pihentetjük, utána a felületét tojássárgájával megkenjük, ízlésünknek megfelelő mennyiségű szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.

Nagyon kellemes kalácsot kapunk. Önmagában vagy tejeskávéhoz, kakaóhoz fogyaszthatjuk.

Tejes kalács (Kuchen)

Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg élesztő, l tojás, 2 kanál tejfel, kb. 2-3 dl tej, 10 dkg cukor, csipet só, 10 dkg vaj.

Az élesztőt összekeverjük fél dl tejjel, 1 kanál cukorral, és felfuttatjuk.

A lisztet, az élesztőt, a tojást a tejfellel, cukorral, csipet sóval elkeverjük, és annyi tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Géppel jól kidolgozzuk, majd amikor a tészta jól összeállt, hozzáadjuk a langyos vajat, ezzel is jól elkeverjük.

Kivajazott, lisztezett formába öntjük, kb. 2 órán át, kelesztjük.

A tetejét tojással megkenjük.

Töltött fonott kalács

Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 2 dkg élesztő, kevés só

A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 1 dl tej, 1 evőkanál citromlé, 5 dkg mazsola, 10 dkg mandula

Elkészítés: Az átszitált langyos liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót és összekeverjük. Közben az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd a liszttel összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Kb. 2 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Két szélét 2 cm szélességben párhuzamosan bevágjuk kb. a tészta 1/3 részéig. A középső csíkra a tölteléket helyezzük. A tésztacsíkokat úgy hajtjuk rá, mintha fonatot készítenénk (ld. ábra). kizsírozott tepsibe fektetjük. Az így elkészített tésztát 20 percig pihentetjük. Majd a tetejét- tojássárgájával megkenjük, és vágott mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön, kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése