30 dkg kukoricaliszt
30 dkg rizsliszt
2 egész tojás
15 dkg cukor
10 dkg margarin
2 dkg élesztő
3-4 dl tej
kevés só
Elkészítés:
Kevés cukrozott tejben megkelesztjük az élesztőt. A langyos
kukorica- és rizslisztet tálba szitáljuk, jól összekeverjük a cukorral és a
sóval. A lisztben mélyedést készítünk, és hozzáöntjük az előzőleg habosra
felvert tojást és a megkelt élesztőt, majd összedolgozzuk. Közepes keménységű
tésztát készítünk. Dagasztás közben apránként a tésztára öntjük az olvasztott,
langyos margarint. A tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről és az edény
oldaláról könnyen el nem válik. Letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük, átgyúrjuk,
megfonjuk, kivajazott tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 30-40 percig
sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 dkg vaj
4 dkg élesztő
5-6 dl tej
10 dkg cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
kevés só
A kenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a sót, az olvasztott vajat és a
megkelt élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű, inkább lágy
tésztát kapjunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már
szép, sima, és fényes. Ezután letakarva, 50-60 percig kelesztjük. Az idő
letelte utána a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk,
kivajazott, lisztezett formába tesszük. 30-40 percig újból kelesztjük,
közvetlenül sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben,
mérsékelt tűzön 40-50 percig szép pirosra sütjük.
Hozzávalók:
80 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 tojás
8 dkg margarin vagy vaj
4-5 dl tej
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
só
Elkészítés:
A megszitált, langyos lisztet mély tálba helyezzük, és
közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben
elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután
letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük. Közben a tejet meglangyosítjuk és a
habosra fölvert tojást hozzákeverjük majd a megkelt kovászhoz öntjük. A
mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig langyos, édes vízben áztatjuk, majd a
lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az
olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a
tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát
cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos
helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára
borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat
készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a
rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a
sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró sütőbe
tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen,
óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk
kihűlni.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj
4 tojás
10 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
2-3 dl tej
20 dkg mazsola
20 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg cukrozott citromhéj
20 dkg cukrozott gyümölcs (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
10 dkg durván aprított dió
5 dkg hámozott mandula
kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba
szitáljuk, mélyedést készítünk a közepére, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a
cukrot, a tojást, a 15 dkg olvasztott vajat és annyi langyos tejet, hogy
közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha a dagasztást befejeztük, a tésztát
letakarjuk, és meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk. Az idő letelte után
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk.
Hozzáadjuk és beledolgozzuk a mazsolát, a cukrozott narancs-
és citromhéjat, a mandulát, a diót. A mazsolát előzőleg rumos teában
megáztatjuk, hozzáadás előtt lecsepegtetjük, és lisztben meghempergetjük. Erre
azért van szükség, hogy a mazsola ne szálljon a tészta aljára. Ez után a
tésztát zsírozott, kilisztezett magas tepsibe helyezzük, letakarjuk és 30
percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig sütjük. 30
perces sütés után keresztbe bevágjuk, hogy kialakuljon a "koronája".
Meglocsoljuk a maradék 5 dkg olvasztott vajjal, majd tovább sütjük. A
sütőformában hagyjuk félig kihűlni, majd óvatosan rácsra emeljük, hogy az alja
ne párásodjék be. Csak akkor szeletelhető, ha egészen kihűlt.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás
1 dkg élesztő
½ csomag sütőpor
3 dl tej
kevés só
ízlés szerint cukrozott narancshéj
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejjel, 1 evőkanál liszttel
elkeverjük, majd meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. Egy tálba szitáljuk a
langyos lisztet és hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a 3 tojást és a
cukrozott narancshéjat. Közepes keménységű tésztához szükséges mennyiségű tej
hozzáadása után a tésztát jól kidolgozzuk. Közben az olvasztott vajat ráöntjük
a tésztára és beledagasztjuk. Amikor sima és hólyagos a tészta, letakarjuk és 1
órán át kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két
egyenlő részre osztjuk, megsodorjuk, befonjuk, közepes méretű kivajazott
tepsibe helyezzük. (Előtte a fonatokat belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.)
Közepes erősségű sütőben 40-50 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
20 dkg főtt
áttört burgonya
20 dkg porcukor
15 dkg olvasztott margarin
2 tojás
10 dkg mazsola vagy cukrozott narancshéj
3 dl tej
4 dkg élesztő
1 csapott mokkáskanál só
1 kávéskanál cukrozott
reszelt citromhéj
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros, langyos tejben elkeverjük és meleg
helyen kelni hagyjuk. Közben a langyosra melegített lisztet elkeverjük a sóval,
tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a porcukrot, a citrom
reszelt héját, a mazsolát vagy a nagyon apróra vágott cukrozott narancshéjat és
a tojást. A lisztet fakanál segítségével az adalékokkal együtt alaposan
összekeverjük. Ez után beleöntjük a megkelt élesztőt és a langyos tejet. Az
egészet összegyúrjuk, közben hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát
addig dagasztjuk, míg a felülete sima és hólyagos nem lesz. A dagasztás
befejezése után az edényt letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd
hosszú hengert formázunk belőle, két ágra vesszük és összefonjuk. A fonatot
kivajazott tepsibe helyezzük. 15-20 percig pihentetjük, sütés előtt
tojássárgájával megkenjük, és előmelegített forró sütőbe tesszük. 30-40 perc
után mérsékelt tűzön befejezzük a sütést.
Hozzávalók:
1 kg liszt
1-2 dl tej
3 dkg élesztő
6 tojássárgája
15 dkg cukor
csipetnyi só
5 dkg vaj
A töltelékhez:
30 dkg mák vagy dió
20 dkg vaníliás cukor
3 ek citromlé
1 ek reszelt citromhéj
4 ek tej
Elkészítés:
A cukrozott dió és mák készítése tölteléknek. A megdarált 30
dkg mákhoz vagy dióhoz 20-20 dkg vaníliás cukrot 3-3 evőkanál citromlevet, 1-1
evőkanál reszelt ciromhéjat, és 4-4 evőkanál tejet adunk. Jól összekeverve
rétegezzük a tésztára. A töltelék akkor is jó, ha a dióhoz vagy a mákhoz ízlés
szerint csak porcukrot adunk.
A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk, a
tejben feloldjuk a cukrot és a sót, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tejet
az adalékanyagokkal összekeverjük és ráöntjük a lisztre. Lágy tésztát gyúrunk.
A tésztát. a kidolgozás során a dagasztóedényből egyenletesen kifelé kell
húzni. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután
a tésztát alul, felül megszórjuk liszttel és langyos helyen kelni hagyjuk. Ha
megkelt, kis cipókat készítünk belőle, kinyújtjuk és megtöltjük cukros dióval,
cukros mákkal, fahéjas mazsolával. Feltekerjük, kizsírozott tepsibe tesszük, 15
percig pihentetjük és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben szép
pirosra megsütjük.
A tekercseket különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a
kalácsot patkó alakúra, kerek formába.
Somogyban, ha ünnepre készült a kalács, felső részét
kicakkozták, és tetejére a tésztából madárkákat formáltak. A tésztából rudakat,
koszorúkat, pereceket is formázhatunk.
Hozzávalók:
80 dkg rétesliszt
12 dkg cukor
4-5 dl tej
3 dkg élesztő
3 tojássárgája
10 dkg vaj
csipetnyi só
szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben, meleg helyre téve megkelesztjük.
Közben a langyos lisztet megszitáljuk és tálba halmozzuk. A közepén mélyedést alakítunk
ki, amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, a csipetnyi sót és a cukorral
felvert tojássárgáját. Összekeverjük, majd a langyos tejet és az olvasztott
vajat fokozatosan hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem
lesz. Ezután betakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Ez idő letelte
után lisztezett deszkára helyezzük, két részre osztjuk, rudakat formálunk és
megfonjuk. Kivajazott sütőlapra helyezzük, 20 percig pihentetjük, utána a
felületét tojássárgájával megkenjük, ízlésünknek megfelelő mennyiségű
szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
Nagyon kellemes kalácsot kapunk. Önmagában vagy
tejeskávéhoz, kakaóhoz fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
40 dkg rétesliszt
5 dkg porcukor
2 egész tojás
5 dkg margarin
2 dkg élesztő
kevés só
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
1 dl tej
1 evőkanál citromlé
5 dkg mazsola
10 dkg mandula
Elkészítés:
Az átszitált langyos liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a
tojást, a sót és összekeverjük. Közben az élesztőt langyos tejben
megkelesztjük, majd a liszttel összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 50-60
percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán
átgyúrjuk. Kb. 2 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Két szélét 2 cm
szélességben párhuzamosan bevágjuk kb. a tészta 1/3 részéig. A középső csíkra a
tölteléket helyezzük. A tésztacsíkokat úgy hajtjuk rá, mintha fonatot
készítenénk (ld. ábra). kizsírozott tepsibe fektetjük. Az így elkészített
tésztát 20 percig pihentetjük. Majd a tetejét- tojássárgájával megkenjük, és
vágott mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön, kb. 45-50
perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése