2020. szeptember 21., hétfő

kenyér receptek

 

Kenyér receptek


Amerikai sajtos kenyér................................ 1

Burgonyás kenyér I...................................... 2

Burgonyás kenyér II..................................... 2

Burgonyás kenyér III.................................... 2

Burgonyás kenyér IV................................... 3

Burgonyás kenyér V..................................... 3

Burgonyás kenyér VI................................... 3

Búzakenyér.................................................... 4

Búzakenyér szász módra.............................. 4

Dán rozskenyér............................................. 4

Fehér kenyér I............................................... 5

Fehér kenyér II.............................................. 5

Fehér kenyér gombával................................ 5

Fehér kenyér különleges ízesítéssel........... 6

Finn cipócskák.............................................. 7

Fokhagymás kenyér...................................... 7

Francia kenyér............................................... 7

Francia farmerkenyér................................... 8

Fűszeres kenyér............................................. 8

Fűszeres rozsos kenyér................................ 8

Görög olívás kenyér..................................... 9

Graham-kenyér.............................................. 9

Graham-kenyér burgonyával....................... 9

Graham-kenyér búzacsírával.................... 10

Húsvéti sonkáskenyér................................ 10

Ízesített finom kenyér................................ 10

Káposztás kenyér....................................... 11

Kárst (szegénykenyér)............................... 11

Kolbászos kenyér....................................... 11

Korpás kenyér............................................. 12

Köményes búzakenyér............................... 12

Magokkal ízesített kenyér I....................... 13

Magokkal ízesített kenyér II..................... 13

Magokkal ízesített kukoricakenyér.......... 13

Magyar komlós kenyér.............................. 14

Narancsos rozsos kenyér........................... 14

Norvég reformkenyér................................. 14

Orosz fekete kenyér................................... 15

Örmény vékony kenyér............................. 15

Paprikás fehér kenyér................................ 15

Petrezselyemzöldes és snidlinges kenyér 16

Rozskenyér.................................................. 16

Rozskenyér búzacsírával........................... 16

Rozskenyér parasztosan............................ 17

Rozsláng...................................................... 17

Rozsos kenyér............................................. 17

Sajtos barna kenyér.................................... 18

Sajtos fehér kenyér..................................... 18

Svéd száraz kenyér - Knache-Brot........... 19

Szójás kenyér.............................................. 19

Túrós kenyér............................................... 19

Ünnepi kenyér (barhesz)........................... 20

Vegetáriánus kenyér I. (egyszerű csapáti) 20

Vegetáriánus kenyér II. (fűszeres csapáti) 20

Zabkenyér.................................................... 21

Zabpelyhes francia kenyér........................ 21

Zalai kenyér................................................ 21

Zsúrkenyér................................................... 21

Zöldséges kenyér........................................ 22

Kenyérreceptek a háztartási sütőgéphez:

Diétás kenyér.............................................. 23

Fehérjeszegény kenyér.............................. 23

Ízes barna kenyér........................................ 23

Korpás házi kenyér.................................... 23

Köményes Graham-kenyér....................... 23

Kukoricás kenyér........................................ 23

Rozsos, burgonyás kenyér......................... 24

Szójás barna kenyér................................... 24

Szójás kenyér.............................................. 24

Szójás rozskenyér....................................... 24


 

Készült (egy része): dr. Zackel Erna: Süssünk otthon (Mezőgazdasági Kiadó Kft) című könyve alapján. Érdemes megszerezni a könyvet is, mely 43 oldalon valóságos tanulmányt tartalmaz a tésztakészítés alapjairól az alapanyagoktól a sütés közben lejátszódó folyamatokig.

 

Hozzávalók (2 kenyérhez):


3.5 dl víz

5 dkg élesztő

2 tojás

1 kk. só

1 ek. cukor

1 dl (4 dkg) búzapehely

1 ek. őrölt köménymag

15 dkg reszelt sajt

8 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt

4 dl (kb. 26 dkg) teljes kiőrlésű búzaliszt (Graham-liszt)

A formák kikenéséhez:

vaj


Elkészítés:

A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Először a tojásokat adjuk hozzá, megsózzuk, cukorral ízesítjük, majd a búzapelyhet is belekeverjük. A köménymaggal fűszerezzük, a sajttal, meg a kétféle liszttel tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Két püspökkenyérformát kivajazunk, a kétfelé osztott tésztával megtöltjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 35 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 3 óra                                                                                10 dkg: 1188 kJ/284 kcal

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

30-40 dkg főtt, áttört burgonya

3 dkg só

4 dkg élesztő

5-6 dl víz

5 dkg olvasztott zsír

1 evőkanál cukor

1 evőkanál tejpor


Elkészítés:

A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk (9. ábra) és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Hozzávalók:


50 dkg liszt

50 dkg rozsliszt

2 dkg élesztő

10 dkg margarin

5 dkg cukor

1 dkg só

10 dkg főtt áttört burgonya

4-5 dl tej


Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


35 dkg finomliszt

50 dkg főtt, áttört burgonya

1 dl tej

1 dkg élesztő

2 szem kockacukor

kevés só

2 evőkanál olívaolaj


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát — ízlés szerint — formázzuk, zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel bepermetezhetjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

30 dkg főtt, áttört burgonya

3 dkg só

4 dkg élesztő

5-6 dl víz

1-2 ek. olaj

1 ek. cukor

1 ek. tejpor


Elkészítés:

A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni, és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük, és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olajat. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, olajozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Hozzávalók:


50 dkg liszt

50 dkg rozsliszt

2 dkg élesztő

10 dkg margarin

5 dkg cukor

1 dkg só

10 dkg áttört burgonya

4-5 dl tej


Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük, és tálba tesszük. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk, és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


35 dkg finomliszt

50 dkg áttört burgonya

1 dl tej

1 dkg élesztő

2 szem kockacukor

kevés só

2 ek. olívaolaj


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk, és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, és közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát ízlés szerint forrázzuk, olajozzuk, lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel bepermetezzük.

Hozzávalók:


2 kg rétesliszt

2 dkg élesztő

2 dkg só

langyos víz


Elkészítés:

A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztővel összekeverjük. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem lesz. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg liszt

2 dkg cukor

3 dl tej

1-1.5 dkg só

5 dkg zsír

4 dkg élesztő

egy tojássárgája


Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen: Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percig pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.

Hozzávalók (3 kenyérhez):


kb. 9 dl víz

3 dkg élesztő

1 l (kb. 60 dkg) rozsliszt

1 l (kb. 60) dkg finom- vagy kenyérliszt

1.5 dl sör

1 ek. só

a formák kikenéséhez:

vaj


Elkészítés:

1 dl vizet 1 dkg élesztővel meg 3 ek. rozsliszttel összegyúrunk, majd letakarva, szobahőmérsékleten, egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a maradék langyos vízzel és élesztővel, a kétféle liszttel, meg a sörrel, megsózva 6-8 percig dagasztjuk, majd letakarva kb. 40 percig pihentetjük. Három, 1.5 l-es püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük. Letakarjuk, meleg helyen 2 órán át állni hagyjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha nem, a tüzet mérsékelve tovább sütjük.

Elkészítési idő: 4 óra + pihentetés                                                              10 dkg: 1066 kJ/255 kcal

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

4 dkg élesztő

4-5 dl víz

2 dkg só

5 dkg olaj

1 dkg cukor

1 evőkanál tejpor


Elkészítés:

1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütőlapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön 45-50 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

4 dkg élesztő

4 dkg cukor

4 dl meleg tej

5 dkg étolaj

2 dkg só


Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Az idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.

Ha a fehér kenyér tésztáját gombával megtöltjük, nagyon kellemes készítményt kapunk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és a gombás töltelékkel megkenjük. A megtöltött tésztát 60-70 percig kelesztjük, felületét a sütés előtt tojásfehérjével bekenjük. Előmelegített sütőben, közepes . erősségű tűzön 60-80 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen fogyasztva, felszeletelve teához kiváló ízű különleges étel. A gombás kenyeret jól lehet fagyasztani, egyben vagy szeletelve. A felmelegített kenyeret rövid időn belül el kell fogyasztani, mert a gomba gyorsan romlik.

Gombás töltelék I.

Hozzávalók


50 dkg gomba

5 dkg petrezselyemzöldje

10-15 dkg vöröshagyma

1 kávéskanál pirospaprika

1 dl étolaj

ízlés szerint majoránna

őrölt bors

3 tojássárgája


Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és ledaráljuk. Az étolajat megmelegítjük és üvegesre pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát, megfűszerezzük. Ha a leve elfőtt, hozzátesszük a paprikát és a petrezselyemzöldjét. Hagyjuk kihűlni. A hideg gombához hozzákeverjük a tojássárgáját. Ezt a masszát rátöltjük a tésztára, óvatosan összegöngyöljük és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.

Gombás töltelék II.

Hozzávalók:


20 dkg gomba

10 dkg sárgarépa

10 dkg petrezselyemgyökér

5 dkg karalábé

10 dkg vöröshagyma

ízlés szerint őrölt kakukkfű

őrölt bors

5 dkg reszelt sajt

10 dkg vaj


Elkészítés:

A zöldségféléket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük és 5 dkg vajon kevés vízzel puhára pároljuk. A gombát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Ha a leve elfőtt, összekeverjük a puha zöldségekkel; megfűszerezzük és hagyjuk az egészet kihűlni. Az így elkészített gombához hozzáöntjük a reszelt sajtot, jól összekeverjük. A kinyújtott tésztára terítjük, összegöngyöljük, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 dkg cukor

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

3 dl tej

1 dl meleg víz

1 dkg só

kevés vaj

4 dkg élesztő


Elkészítés:

Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a megkelt gyömbéres élesztőt. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg a tésztát. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, kilisztezzük, és a tésztát belehelyezzük. 1-l.5 órán át letakarva hagyjuk kelni. Ha duplájára nőtt, akkor jó. Sütés előtt olvasztott langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-5O percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. . Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.

Hozzávalók (24 darabhoz):


4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt

4 dl (17-18 dkg) zabpehely

1 kiskanál só

7 dl víz

3 evőkanál méz

5 dkg élesztő

8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt

a nyújtáshoz:

liszt

a tepsi kikenéséhez:

olaj


Elkészítés:

A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban lévő vízbe szórjuk. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl. A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána belisztezett deszkára borítjuk, hengerre formáljuk és 24 egyenlő részre vágjuk. Zsemle formajura gömbölyítjük, majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 15 percig sütjük.

Elkészítési idő: 3 óra                                                                        Egy cipócska: 602 kJ/144 kcal

Hozzávalók:


50 dkg liszt

1 dl tej

l.5 dl víz

cukor

2 tojás

10 dkg napraforgóolaj

3 dkg áttört fokhagyma

1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

1 mokkáskanál majoránna (elhagyható)

1 mokkáskanál só


Elkészítés:

Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel, kevés cukorral és kis mennyiségű liszttel kovászt készítünk, 15-20 percig kelesztjük. Közben a tojásokat a meglangyosított vajjal, az olajjal, a sóval és S dkg liszttel jól elkeverjük. Ezután összedolgozzuk a megmaradt liszttel, a többi vízzel és a megkelt kovásszal. Ha befejeztük a dagasztást, a tésztát konyharuhával letakarjuk és 60 percig kelesztjük, azután hozzáadjuk az áttört, pépesített fokhagymát, a fűszereket, óvatosan átgyúrjuk és kivajazott, keskeny, magas tepsibe helyezzük. A tészta tetejét tejjel bekenjük és széles pengéjű késsel bevagdossuk. Előmelegített, 220 °C-os sütőben 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

3 dkg élesztő

2 dkg olaj

3 dkg méz

1 dkg só


Elkészítés:

30 dkg langyos, átszitált liszthez adjuk az élesztőt, az olajat és a mézet. Jól összekeverjük és hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrű kovászt kapjunk. Az így elkészült kovászt félretesszük, és 1 órán át kelni hagyjuk. Ez után adjuk hozzá a megmaradt lisztet és annyi langyos vizet, hogy jól formálható lágy tésztánk legyen. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz és nem ragad a kezünkhöz. 20-30 percig pihentetjük, majd kiolajozott és lisztezett tepsibe téve tovább pihentetjük 15-20 percig. Ez után előmelegített, 220 °C-os forró sütőben 40-50 percig sütjük.

Hozzávalók (2 darabhoz):


3 dl víz

5 dkg élesztő

2 dl tejföl

1,6 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt

1 ek. olaj

2 kk. só

a nyújtáshoz:

liszt

a tepsi kikenéséhez:

olaj


Elkészítés:

A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és simára keverjük. A tejföllel, a liszttel, az olajjal meg a sóval 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Belisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk, könnyéden átgyúrva hosszúkás cipókká formáljuk, és kiolajozott tepsire fektetjük. További 30 percig kelesztjük, éles késsel hosszában bevágjuk, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (220°C; légkeveréses sütőben 200°C ) kb. 30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc                                                                    10 dkg: 1572 kJ/376 kcal

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 dkg cukor

4 tojás

10 dkg vaj

5 dkg élesztő

2 dkg só

kb. 2-3 dl tejes víz 1:1 arányban

1 mokkáskanál szerecsendió

1 kávéskanál bazsalikom


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük. A lisztet nagyobb méretű tálba szitáljuk, és a cukrot, az őrölt szerecsendiót, az őrölt bazsalikomot, a 4 egész tojást és az olvasztott vajat belekeverjük. Ez után a megkelt élesztővel és a szükséges mennyiségű tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Ha kész, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, 1 órán át kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, megformázzuk. Lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percre langyos helyre tesszük. Ez után megkenjük olajjal, majd előmelegített sütőben 1 órán keresztül lassú tűzön sütjük. Különleges, kellemes ízű kenyér.

Hozzávalók:


50 dkg rozsliszt

50 dkg búzaliszt

5 dkg élesztő

2 dkg cukor

2 dl napraforgóolaj

3-4 dl tej

4 dkg só

5 dkg vöröshagyma

1 mokkáskanál petrezselyem

1 mokkáskanál bazsalikom

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 mokkáskanál majoránna

1 mokkáskanál koriander


Elkészítés:

Az élesztőt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, és tejjel az egészet tésztává gyúrjuk. 45-50 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a fűszereket ízlés szerint összeállítjuk és összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük és két részre osztjuk. Az egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a fűszerekkel. Ezután a fűszeres tésztából rudat formálunk. A tészta másik felét kinyújtjuk és beletekerjük a fűszeres tésztát, és az egészből egy hosszabb veknit formálunk (ezzel elkerülhető, hogy a fűszerek megégjenek). Az így elkészített tésztát kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük. Ez idő letelte után a tésztát tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.

Hozzávalók (2 cipóhoz):


5 dkg élesztő

5 dl langyos víz

2 kk. só

1 dl olívaolaj

2 tojás

1.7 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt

30-40 db olívabogyó (mag nélkül: 10-12 dkg, maggal 15-20 dkg)

kb. 20 dkg feta sajt

a nyújtáshoz:

liszt

a tepsi kikenéséhez:

vaj


Elkészítés:

Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, megsózzuk. az olívaolajat meg a tojásokat hozzáadjuk, majd a liszttel tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva 30 percen át kelesztjük. az olívabogyót, ha kell, kimagozzuk, esetleg kockákra vágjuk. A sajtot kis kockákra aprítjuk. A tésztát meglisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Egyenként kb. 50 cm hosszú téglalappá nyújtjuk, és az olívabogyót, meg a sajtot a közepére halmozzuk. Fölhajtjuk, kicsit meghengergetjük, hogy csinos formája legyen, majd gyűrű alakúra formázva, kivajazott tepsibe fektetjük (savarin formába is tehetjük). Meleg helyen letakarva 40 percen át kelesztjük, majd sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 25 percig sütjük.

Elkészítési idő: 2 óra 10 perc                                                                    10 dkg: 1413 kJ/338 kcal

Hozzávalók


1 kg Graham-liszt

30 dkg fehérliszt

4 dkg élesztő

10 dkg napraforgóolaj

kb. mokkáskanál őrölt kömény (ízlés szerint)

2 dkg só

1.2 l víz


Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig pihentetjük, előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen.

Hozzávalók:


40 dkg finomliszt

50 dkg Graham-liszt

10 dkg vaj

10 dkg burgonyapehely vagy
25 dkg főtt, áttört burgonya

3 dkg só

3-4 dl tej

tojássárgája

a tetejére lenmag


Elkészítés:

A megszitált langyos liszt közepébe mélyedést képezünk, és beleöntjük a langyos vízben feloldott élesztőt, majd letakarjuk és 60 percig kelni hagyjuk. Ha jó a kovász, akkor ráöntjük a burgonyapelyhet, a sót, a maradék lisztet, az olvasztott vajat és tejjel jól összedolgozzuk. Ezután a tésztát letakarjuk, 60 percig kelni hagyjuk. Ez idő (eltelte után átgyúrjuk, négy részre osztjuk és kisebb vekniket formázunk belőle, kizsírozott tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával bekenjük, lenmaggal megszórjuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg Graham-liszt

10 dkg búzacsíra

10 dkg kukoricaliszt

10 dkg zabpehely

1 dkg élesztő

1 dkg só

1 l langyos víz

1 evőkanál lenmag

5 dkg napraforgóolaj

1 dkg méz


Elkészítés:

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára : kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt

3 dkg élesztő

5 dkg vaj

4 dkg cukor

40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka

3-4 dl tej

kevés só


Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel. A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk. Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt

20 dkg búzacsíra

4 dkg élesztő

2 evőkanál méz

4 dl 3:1 arányú tejes víz

1 dkg só

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 kávéskanál fahéj

5 dkg mazsola

5 dkg darabolt dió

kevés vaj

1 dkg só

1 tojás


Elkészítés:

Langyos, mézes vizes tejben az élesztőt megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, az .őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót és a sót. Az egészet . összekeverjük, majd a megkelt élesztőt ráöntjük és a vizes tejjel kemény tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, 1-1.5 órán át meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha duplájára nőtt. Ez idő letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott vajat csurgatunk rá és előmelegített sütőben, közepes lángon 50-60 percig sütjük:

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 dkg élesztő

2 evőkanál étolaj

5-6 dl víz

30 dkg pirított káposzta

2 dkg só


Elkészítés:

A lisztet kissé felmelegítjük. A közepén mélyedést képezünk, belemorzsoljuk az élesztőt, langyos vízzel elkeverjük. Adunk hozzá kevés lisztet, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelni hagyjuk. Ez után hozzáadjuk a szép sárgára pirított káposztát, a sót és annyi vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg az edény falától elválik, majd meghintjük liszttel, letakarjuk, és meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük és 30-40 percig ismét kelesztjük. A tészta felületét késsel megvágjuk, beolajozzuk, előmelegített sütőben, közepes melegen 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg kukoricaliszt

25 dkg búzaliszt

3 szem kockacukor

3 dkg élesztő

kevés só

3 evőkanál napraforgóolaj

langyos víz


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros vízben megkelesztjük. A kukoricalisztet átszitáljuk és mély tálba öntjük. A megkelt élesztőt, a sót, a búzalisztet összekeverjük és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tészta kidolgozása közben adjuk hozzá a napraforgóolajat. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a kézről és a tálról egyaránt le nem válik. Ezután kiolajozott tepsibe tesszük és 60 percig kelesztjük. A megkelt tésztát előmelegített sütőben, közepes tűzön 60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

30 dkg szárazkolbász

10 dkg zsír

4 dkg élesztő

2 tojás

2 dl tejföl

tej

1 dkg cukor


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. Közben az átszitált lisztet . a zsírral elmorzsoljuk. A tojást összekeverjük a tejföllel, beletesszük a megkelt élesztőt és a sót. A lisztet az ízesített élesztős tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a tészta, tejet adunk hozzá. Állaga akkor jó, ha dagasztás közben .leválik a kezünkről és a felülete sima, fényes. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk és rászórjuk a darált száraz kolbászt. Összehajtogatjuk, 25-30 percig letakarva pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük. 25-30 perces pihentetések után kinyújtjuk, összehajtjuk. A végén vekni alakúra formáljuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és 25 percig ismét pihentetjük. Végül tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes melegen 60 percen át sütjük. Kolbász helyett ízesíthetjük a kenyeret darált töpörtyűvel, sonkával, pörkölttel: vagy löncshússal is.

Hozzávalók:


1 kg teljes búzaliszt

25 dkg fehér liszt

1 dkg élesztő

2 dkg olaj

2 dkg só

8 dl víz


Elkészítés:

A kétféle langyos lisztet átszitáljuk, nagyobb méretű tálban jól összekeverjük, a közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel előzőleg jól összekevert friss élesztőt. Folyékony tésztát kavarunk a vizes élesztőből és a lisztből, majd kevés lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés közben ne képződjék kéreg. Ezután konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt a kovász, azonnal folytatjuk a tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót, és állandó keverés közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig folytatjuk, míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belőle, 45 percig kelesztjük, majd a tepsi méretétől függően egy vagy két darabban megsütjük. A tepsit olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig ismét pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön kb. 1-1.5 óráig sütjük. Szép fényes lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

10 dkg Graham-liszt

10 dkg búzacsíra

5 dkg élesztő

3 evőkanál méz

4 dl 3:1 arányú tejes víz

1.5 dkg só

kevés vaj

kb. 1 mokkáskanál őrölt köménymag


Elkészítés:

Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk, összekeverjük a búzacsírával, a sóval és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, s ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 40-50 percig kelni hagyjuk, majd olvasztott vajjal bekenjük, előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 50-60 perc. Ezt a tésztaalapot tovább ízesíthetjük. A megkelt, kinyújtott tésztára ízlés szerint szórhatunk különböző összetételű zöldségkeverékeket, sonkakockákat, amit reszelt sajttal kevertünk össze. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmagőrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyeret kapunk.

Hozzávalók:


50 dkg korpás liszt

50 dkg rozsliszt

10 dkg lenmag

10 dkg szezámmag

10 dkg mogyoró (elhagyható)

5 dkg mandula

4 dkg élesztő

1 kávéskanál méz


Elkészítés:

Az élesztőt mézes, langyos vízzel, kevés liszttel kelesztjük. Közben a liszteket átszitáljuk, összekeverjük a lenmaggal, a szezámmaggal, a ledarált mogyoróval, a mandulával és vizet adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és addig dagasztjuk, amíg a tészta felülete sima nem lesz. 45 percig kelesztjük, majd kivajazott tepsibe tesszük. Letakarva ismét 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben közepes tűzön 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


70 dkg finomliszt

10 dkg szójaliszt

5 dkg borsóliszt

4 dkg élesztő

2 dkg cukor

1 dkg só

5 dkg napraforgómag

5 dkg tökmag

2 evőkanál étolaj


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros, lisztes vízben megkelesztjük. A liszteket átszitáljuk, a napraforgó-, a tökmagot és a sót hozzákeverjük. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tésztánk. Ezután letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, lázán átgyúrjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 40 percig ismét kelesztjük, étolajjal bekenjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, s ha kész, ismét bekenjük étolajjal.

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt

20 dk kukoricaliszt

4 dkg élesztő

2 evőkanál méz

4 dl tej és víz 3:1 arányú keveréke

1 dkg só

2 kávéskanál zellermag

1 kávéskanál zsálya

1 mokkáskanál majoránna

kevés vaj.


Elkészítés:

Az élesztőt, langyos, mézes, tejes vízben megkelesztjük. A liszteket átszitáljuk, a zellermagot, a zsályát, majoránnát és a sót hozzákeverjük. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, és a maradék tejes vízzel kemény tésztát dagasztunk. Ha kész, cipót formázunk belőle, és kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez idő letelte után olvasztott vajjal bekenjük, éles késsel három helyen bevágjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, közepes tűzön 40-50 percig sütjük. Közben 2-szer vagy 3-szor vízzel bepermetezzük.

Hozzávalók:


2.5 kg teljes liszt

2 marék morzsoltka

1 csipet komlóvirág

1 kávéskanál köménymag

1.5 l langyos víz


Elkészítés:

A morzsoltka készítése. A sütésre már kész tésztából kis zsemle nagyságú darabot leveszünk, azt liszttel addig gyúrjuk, amíg tapadó morzsákká hullik szét: Tepsiben, levegőn szárítjuk. Zacskóban felfüggesztjük. Kenyérsütés előtt 16 órával bő vízben áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az előző este kovászolunk. A kenyér készítése. 0.5 1 langyos vízbe este beáztatunk 2 marék morzsoltkát, 1 csipet komlóvirágot, és 3-4 órát egyenletes melegben állni hagyjuk. A teljes lisztet megszitáljuk, meleg helyen tartjuk, majd 3-4 .óra leteltével beágyazzuk a morzsókás masszát, lefödjük liszttel, és tiszta konyharuhával jól betakarjuk. Reggel hozzáadjuk az 1 liter langyos vizet, köménymagot és még annyi lisztet, amennyit felvesz. Legalább 1 óra hosszat dagasztjuk, géppel 30 perc is elegendő. Sót nem teszünk bele. A tésztát olajjal kikent tepsibe tesszük. A kenyeret 160 °C-on, közepesen meleg tűzön 2-3 órán keresztül sütjük.

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt

15 dkg rozsliszt

4 dkg élesztő

2 dk cukor

2-3 dl tej és víz 3:1 keveréke

1 dkg só

1 kávéskanál köménymag

1 evőkanál reszelt narancshéj

kevés vaj


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben kelesztjük. Közben a liszteket mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a köménymagot, a reszelt narancshéjat és a sót, majd összekeverjük. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre a tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Meleg helyen letakarva 45-50 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, formázzuk, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. 40 percig letakarva pihentetjük, majd olvasztott vajjal megkenjük; Előmelegített, közepesen meleg sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

Hozzávalók (2 kenyérhez):


2.5 dl víz

2.5 dkg élesztő

5 dl tej vagy joghurt

1 kk. só

1 l (kb. 65 dkg) teljes kiőrlésű liszt (Graham-liszt)

7 dl(kb. 40 dkg) finom- vagy kenyérliszt

a formák kikenéséhez:

vaj

a nyújtáshoz:

liszt


Elkészítés:

A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. A hideg tejet beleöntjük, megsózzuk. A kétféle lisztet hozzáadjuk, de a finomlisztet apránként dolgozzuk bele, mert lehet, hogy nem kell mind. Hűtőszekrényben, letakarva egy éjjelen át pihentetjük. Két 1.5 literes püspökkenyérformát kivajazunk. A tésztát belisztezett deszkán elfelezzük és két hosszúkás kenyérré gyúrjuk, majd egyenként a formákba fektetjük. Szobahőmérsékleten,1 órán át pihentetjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180°C) kb. 45 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + pihentetés                                                  10 dkg: 1267 kJ/ 303 kcal

Hozzávalók (2 kenyérhez):


6 dl víz

5 dkg méz

7.5 dkg élesztő

1 ek. só

1 ek. ecet

1 púpozott kiskanál köménymag

2 ek. instant kávé

2 ek. finomra aprított hagyma

7.5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt

4 dl (kb. 22 dkg) finomliszt

a nyújtáshoz:

liszt

a tetejére:

1 ek. kukoricaliszt

1 dl víz


Elkészítés:

A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk és az ecetet és a fűszereket hozzáadjuk. A kétféle liszttel bedagasztjuk, meleg helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 45 percig sütjük. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele és 3 percre visszatoljuk a sütőbe.

Hozzávalók:


70 dkg búzaliszt

20 dkg Graham-liszt

5 dkg cukor

5 dkg búzacsíra

10 dkg vaj

2 csomag szárított élesztő vagy
4 dkg friss élesztő

10 dkg szezámmag

1 tojás

1 dkg só

2-3 dl víz


Elkészítés:

Langyos, lisztes cukros vízben a szárított élesztőt feloldjuk, kelni hagyjuk és a lisztet, a cukrot, a sót, a búzacsírát, a vajat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jó, kemény nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk és jól kidolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és fényes nem lesz. Ha ragad a tészta, szórjuk meg liszttel. Ezután a tésztát zsírozott tálba helyezzük és a tetejét is megzsírozzuk. Letakarjuk és 1-1.5 órán át kelesztjük. Miután a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk és 10-12 darabra vágjuk. Kis cipókat formázunk belőle 45 percig letakarva kelesztjük. Ezután a lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat 25-30 cm átmérőjű, néhány mm vékonyságú lapokká nyújtjuk, zsírozott sütőlapra helyezzük, tojáslével megkenjük és beszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, közepes meleg sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó a kenyér, ha felpuffadt. Nagyon kellemes ízű. különleges kenyérféle.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

4 dkg élesztő

4 dkg cukor

4 dl meleg tej

5 dkg étolaj

2 dkg só

1 dkg csemege pirospaprika


Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt és a paprikát, majd jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg (30°C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan dolgozzuk ki, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Ez idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. 35-0 percig meleg helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük. A kenyeret köménymaggal, napraforgómaggal ízesíthetjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 dkg élesztő

10 dkg vaj

10 dk áttört, főtt burgonya

2 dkg só

az élesztő kelesztéséhez 2 szem kockacukor

1 tojássárgája

5 dkg vágott petrezselyemzöldje

5 dkg snidling


Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a sót. Az élesztőt langyos, cukros, kevés lisztes vízzel elkeverjük és hagyjuk megkelni. A kész kovászt a liszthez öntjük, és langyos vízzel lágy tésztát dagasztunk, közben az olvasztott vajat is hozzáadjuk. 45 percig letakarva a tésztát meleg helyen kelni hagyjuk. Miután megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és hozzáadjuk a "zöldeket". Ízlés szerint .formázzuk, 30 percig pihentetjük, tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben, 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg rozsliszt

40 dkg finomliszt

4 dkg élesztő

1 dkg só

meleg víz

1 evőkanál méz


Elkészítés:

1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. A liszteket átszitáljuk és rászórjuk a sót. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük vele, majd meleg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát gyúrhassunk. A tésztát konyharuhával betakarjuk, és 1 órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átdagasztjuk. Kiolajozott lisztezett tepsibe rakjuk, és 1 órán át pihentetjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt

20 dkg rozsliszt

20 dkg búzacsira

4 dkg élesztő

10 dkg napraforgómag

1.5 dkg só

8,dkg vaj vagy margarin

2-3 evőkanál étolaj

1 tojás

4-5 dl meleg méz

1 evőkanál méz

1.5 dkg só


Elkészítés:

2 dl langyos vízzel 2 kanál lisztet, a mézet és az élesztőt összekeverjük, majd 20-25 percen át kelesztjük. A liszteket mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és az étolajat. Az egészet annyi langyos vízzel s a megkelt élesztővel dagasztani kezdjük, hogy közepes keménységű, inkább lágy tésztát kapjunk. Meleg helyre tesszük és letakarva 60 percen át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán belegyúrjuk a napraforgómagot. Ízlés szerint formázzuk és kizsírozott lisztezett tepsibe rakjuk. 40 percig ismét kelesztjük. Sütés előtt olvasztott vajjal megkenjük, késsel három-négy helyen megvágjuk. Előmelegített; közepesen meleg sütőben kb. 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt

30 dkg barna rozsliszt

4 dkg élesztő

1.5 dkg só

6 dkg vaj vagy margarin

1 tojás

kevés tej

5 dl meleg víz

2-3 kanál étolaj


Elkészítés:

2 dl langyos vízben, 10 dkg. rozsliszttel az élesztőt elkeverjük. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk. Ha jól megkelt az élesztő, akkor mély tálba öntjük. Hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy margarint. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével nagyjából összedolgozzuk. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg a sima felületű nem lesz. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva. Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 45-50 percig sütjük. A kenyér felülete szép sárgásbarna lesz.

Hozzávalók:


60 dkg Graham-liszt

30 dkg rozsliszt

10 dkg szójaliszt

4 dkg élesztő

kevés só

0.5 dl étolaj

ízlés szerint köménymag

kávéskanál méz

1 l langyos víz


Elkészítés:

Az élesztőt kevés mézes, langyos vízben feloldjuk, 1 evőkanál lisztet keverünk hozzá, majd langyos helyen megkelesztjük. A langyos lisztet átszitáljuk, sóval, köménymaggal elkeverjük. A megkelt élesztőt hozzáöntjük és a vízzel tésztává dagasztjuk, közben az étolajat fokozatosan ráöntjük és a tésztába dolgozzuk. Ez után letakarjuk- és 40-50 percig kelesztjük. Ez idő letelte után megformázzuk, olajjal kikent tepsibe rakjuk, 15 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített, közepes erősségű tűzön 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1/2 kg finomliszt

1/2 kg rozsliszt

2 db héjában főtt krumpli

5 dkg élesztő

1 kávéskanál cukor


Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral megfuttatjuk, majd a kétféle liszttel jól kidolgozzuk, és a megtört krumplival ismét átdolgozzuk. (Vigyázat, a rozsliszt nagyon ragad.) Duplájára kelesztjük. Egy tepsit (teflonosat) disznózsírral kikenünk, és liszttel beszórjuk. Ebbe beletesszük a megkelt kenyértésztát még egyszer átgyúrva, és újra megkelesztjük. Előmelegített sütőbe (kb. 200 fok) tesszük. És a trükk: a sütő aljába egy kis lábosban vizet teszünk, legalább 2 dl, és így sütjük a kenyeret. Ekkor nem szárad ki.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

10 dkg Graham-liszt

10 dkg búzacsíra

5 dkg élesztő

3 evőkanál méz

4 dl 3:1 arányú tej:víz

1.5 dkg só

kevés vaj

10 dkg reszelt sajt

l kávéskanál őrölt kömény


Elkészítés:

Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmagőrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 dkg cukor

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

3 dl tej

1 dl meleg víz

1 dkg só, kevés vaj

15 dkg reszelt sajt

4 dkg élesztő


Elkészítés:

Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt gyömbéres élesztőt és a reszelt sajtot. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük és a tésztát belehelyezzük. 1-1.5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.

Hozzávalók:


1 kg Graham-liszt

20 dkg finomliszt

1 dkg só

1 dkg köménymag

1.5 dl étolaj

0.5 l víz


Elkészítés:

A Graham-lisztet a vízzel jól átdolgozzuk, majd belekeverjük a finomlisztet, a sót és a köménymagot. Ezután 2-3 órán át pihentetjük. Ez idő letelte után átdagasztjuk, hozzáadjuk az olajat, amit előzőleg 40 °C-ra felmelegítettünk. Az olaj teljes bedolgozása után a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és csörögemetszőve1 4x8 cm nagyságú lapokat vágunk, majd felületét megszurkáljuk. Az így elkészített lapocskákat sütőlapra helyezzük és forró sütőben megsütjük. Rendkívül tartós, egymagában fogyasztva is. ízletes.

Hozzávalók:


80 dkg búzaliszt

20 dkg szójaliszt

4 dkg élesztő

3 dkg cukor

1 dkg só

2 evőkanál olaj

5-6 dl víz


Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl tejjel, kevés cukorral, 2 evőkanál liszttel elkeverjük, meleg helyen 15 percig kelesztjük. Ezt követően az átszitált langyos liszthez adjuk a sót és a maradék cukrot, majd ráöntjük a megkelt élesztőt' és a vizet. Ezután elkezdjük a dagasztást. Amikor a tészta kezd hólyagosodni, hozzáadjuk az olajat és a tésztába bedolgozzuk. Ha kész, akkor a tésztát egy kilisztezett tálba tesszük és letakarjuk. 1 órán át langyos helyen kelesztjük, majd nagyon óvatosan átgyúrjuk, ízlés szerint cipót formázunk belőle. Zsírozott tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

Hozzávalók:


1.5 kg finomliszt

50 dkg tehéntúró

7-8 dl tej

6 dkg élesztő

2 dkg só

10 dkg vaj

1 tojássárgája

3 szem kockacukor


Elkészítés:

Az élesztőt cukros langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni. A lisztet mély tálba szitáljuk, a friss tehéntúróval jól elmorzsoljuk és a sót hozzáadjuk. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, közben fokozatosan a tésztára öntjük az olvasztott langyos vajat és simára dagasztjuk. Miután a dagasztást befejeztük a tésztát letakarjuk, langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd óvatosan átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük; a tetejét megkenjük tojássárgájával, 10-15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig sütjük.

Hozzávalók:


1.5 kg búzaliszt

15 dkg főtt burgonya

2 dkg élesztő

3 szem kockacukor

0.5 dl napraforgóolaj

langyos víz szükség szerint

1 evőkanál só

1 evőkanál mák vagy mandula


Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a kihűlt áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes, sós vízben feloldott élesztőt beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról le nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belőle. A megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

kevés só

meleg víz


Elkészítés:

A langyos, megszitált liszthez adjuk a sót, meleg vízzel lágy tésztát gyúrunk és nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva 60 percig kelesztjük, majd a tésztából akkora darabokat veszünk ki, hogy 3 cm átmérőjű golyókat tudjunk gyúrni belőle. A golyókat a lisztezett gyúródeszkán lelapítjuk, kb. 15 cm átmérőjű, nagyon vékony kerek lappá kinyújtjuk. A tetejét belisztezzük. Egyszerre több lapot készítsünk elő. Palacsintasütőben süssük meg a lapok mindkét oldalát. Akkor jó, ha a tészta kezd elszíneződni és felhólyagosodni. Ezután helyezzük a tésztát rácsos lapátra, tartsuk nyílt lángba és süssük tovább. Vigyázzunk, hogy el ne égessük. Ha megsült, kenjük be vajjal a tetejét, és egymásra halmozva lefedve tartsuk.

Hozzávalók:


50 dkg barnaliszt

5 dkg vaj

1 kiskanál őrölt mustármag

1 kiskanál őrölt római kömény

1 kiskanál őrölt paprika

1/2 kiskanál őrölt koriander

meleg víz


Elkészítés:

Elkészítési módja teljesen megegyezik az egyszerű csapátiéval, a különbség csak annyi, hogy a fűszereket is a liszthez keverjük. A fűszerek mennyiségét természetesen ízlés szerint lehet változtatni. A csapáti a vegetáriánusok asztaláról nem hiányozhat. Az ételek mellé úgy fogyasztható, mint a kenyér.

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

10 dkg korpa

5 dkg zabpehely

5-6 dl tej

5 dkg élesztő

8 dkg vaj


Elkészítés:

Az élesztőt mély tálban az átszitált lisztben szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a korpát, a zabpelyhet és a langyos tejet. Az egészet közepes keménységű tésztává dagasztjuk, közben a vajat is beledolgozzuk. 30 percig kelesztjük, utána cipókat formálunk belőle. Zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, és 15-20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Hozzávalók:


60 dkg finomliszt

5 dkg zabpehely

4 dkg élesztő

1 dkg só

1 dl olaj


Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, az olajat és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk. Meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 5-6 részre osztjuk, hosszúkás rudakat formálunk belőle. Zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük, 20-30 percig kelesztjük, majd éles késsel a tetejüket ferdén bevágjuk. Forró sütőben 15-25 percig sütjük.

Hozzávalók:


2 kg finomliszt

30 dkg áttört

főtt burgonya

4 dkg élesztő

1-1.5 l víz

2 dkg só


Elkészítés:

A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. Ezután elkészítjük a langyos sós vizet. A liszthez hozzátesszük a kihűlt, jól áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan, erősen dagasztjuk addig, amíg kezünktől és az edénytől el nem válik. Ezután a tésztát meghintjük liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta pokróccal is letakarjuk. 60 percen keresztül hagyjuk kelni. Ez idő letelte után, és ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk, hogy a gáz eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük. 30-40 percig hagyjuk kelni. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 1-1.5 órán át lassan sütjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy pengéjű késsel 2-3 cm mélyen bevágjuk. Mielőtt a kenyér megsült, kivesszük; vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

4 dkg élesztő

2 dkg só

3 dkg cukor

5 dkg vaj

5-6 dl tej


Elkészítés:

Az élesztőt kevés, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet felmelegítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt élesztővel és a tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást. A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, 50 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk (10. ábra). Ezután kizsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, 25-35 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 dkg élesztő

5 dkg cukor

1 dl tej

10 dkg olvasztott vaj

1 tojás

1 kávéskanál szerecsendió

1 kávéskanál só

ízlés szerint zöldségpürék

1 dl meleg víz


Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros, meleg vízben 15 percig kelesztjük. Nagyobb méretű tálba öntjük a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat, a szerecsendiót, a sót, a tojást és a zöldségpürét, a liszt felével először összekeverjük. Majd a többi lisztet hozzáadjuk a megkelt élesztővel. A tészta állománya közepes keménységű legyen. Addig dagasztjuk, amíg a felülete fényes és sima nem lesz. Ezután bekenjük olvasztott vajjal, és letakarva meleg helyre tesszük. Kb. 1-1.5 órán át kelni hagyjuk. Ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint alakítjuk. Zsírozott, lisztezett formába helyezzük, vajjal megkenjük, 30-40 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben lassan, 60-80 percen keresztül sütjük.

A kenyér ízesítéséhez felhasználható
zöldségpürék előkészítése

Céklapüré

70 dkg céklát alaposan megmosunk; megtisztítunk, négy részre daraboljuk és kuktában puhára főzzük. A levét leszűrjük, a puha cékladarabokat meghámozzuk, majd pépesítjük. Így keverjük a liszthez.

Sárgarépapüré

A sárgarépát hasonlóan készítjük el, mint a céklát. A mennyiség szintén 70 dkg.

Burgonyapüré

45 dkg hámozott, főtt burgonyát, 1 dl tejjel pépesítjük. Így adjuk a liszthez.

Parajpüré

1 kg parajt kevés vízben megpároljuk, az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát felaprítjuk, az egészet pépesítjük és hozzákeverjük a liszthez.

Paradicsompüré

30 dkg konzerv paradicsompürét, 10 dkg ketchupot, 1 evőkanál Vegetát jól összekeverjük és hozzáadjuk a liszthez.

Kenyérreceptek a háztartási sütőgéphez

 

Az elektromos sütőgépekhez az eddig közölt receptek az adagok megfelelő módosításával felhasználhatók a gép megadott utalásainak figyelembevételével. Érdemes a saját megfigyeléseinket is figyelembe venni. A következő receptek változtatás nélkül használhatók.

Diétás kenyér

Hozzávalók:


20 dkg kukoricaliszt

20 dkg rizsliszt

2 tojássárgája

8 dkg porcukor

4 dkg margarin

1.5 dkg élesztő

2.5 dl tej

1 teáskanál só


Hozzávalók:


30 dkg burgonyakeményítő

12 gramm burgonyapehely

1 tojássárgája

1 teáskanál cukor

1 teáskanál só

2.5 dkg élesztő

3 dkg olaj

1 mokkáskanál köménymag

2 dl víz


Hozzávalók:


25 dkg Graham-liszt

10 dkg rozsliszt

10 dkg finomliszt

3 dl víz

1.5 dl tej

2 dkg élesztő

1 mokkáskanál cukor

1 csapott teáskanál só


Hozzávalók:


50 dkg Graham-liszt

15 dkg simaliszt

1 dkg élesztő

1 púpozott teáskanál só

3 dl víz

1 evőkanál olaj



30 dkg Graham-liszt

8 dkg finomliszt

1 teáskanál só

1.5 dkg élesztő

1 csapott teáskanál köménymag

1 evőkanál olaj

4 dl víz


Hozzávalók:


30 dkg finomliszt

10 dkg kukoricaliszt

1 dl tej

3 dl víz

1.5 dkg élesztő

1 csapott teáskanál só



30 dkg finomliszt

15 dkg rozsliszt

15 dkg héjában főtt és áttört burgonya

2 dkg élesztő

4 dl víz

1 csapott teáskanál só

1 csapott teáskanál köménymag


Hozzávalók:


25 dkg barnaliszt

12 dkg szójaliszt

13 dkg kukoricaliszt

2 dkg élesztő

3 dl víz

1 teáskanál só


Hozzávalók:


40 dkg finomliszt

10 dkg szójaliszt

2 teáskanál porcukor

1 teáskanál só

1 evőkanál olaj

4 dl víz

1.5 dkg élesztő


Hozzávalók:


30 dkg Graham-liszt

15 dkg barna rozsliszt

5 dkg szójaliszt

2 dkg élesztő

1 evőkanál étolaj

1 csapott teáskanál köménymag

1 teáskanál só

5 dl víz


 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése