Kenyér receptek
Amerikai sajtos kenyér................................ 1
Burgonyás kenyér
I...................................... 2
Burgonyás kenyér
II..................................... 2
Burgonyás kenyér
III.................................... 2
Burgonyás kenyér
IV................................... 3
Burgonyás kenyér
V..................................... 3
Burgonyás kenyér
VI................................... 3
Búzakenyér.................................................... 4
Búzakenyér szász
módra.............................. 4
Dán rozskenyér............................................. 4
Fehér kenyér I............................................... 5
Fehér kenyér II.............................................. 5
Fehér kenyér
gombával................................ 5
Fehér kenyér
különleges ízesítéssel........... 6
Finn cipócskák.............................................. 7
Fokhagymás
kenyér...................................... 7
Francia kenyér............................................... 7
Francia
farmerkenyér................................... 8
Fűszeres kenyér............................................. 8
Fűszeres rozsos
kenyér................................ 8
Görög olívás
kenyér..................................... 9
Graham-kenyér.............................................. 9
Graham-kenyér
burgonyával....................... 9
Graham-kenyér
búzacsírával.................... 10
Húsvéti
sonkáskenyér................................ 10
Ízesített finom
kenyér................................ 10
Káposztás kenyér....................................... 11
Kárst
(szegénykenyér)............................... 11
Kolbászos kenyér....................................... 11
Korpás kenyér............................................. 12
Köményes
búzakenyér............................... 12
Magokkal
ízesített kenyér I....................... 13
Magokkal
ízesített kenyér II..................... 13
Magokkal ízesített
kukoricakenyér.......... 13
Magyar komlós
kenyér.............................. 14
Narancsos rozsos
kenyér........................... 14
Norvég
reformkenyér................................. 14
Orosz fekete
kenyér................................... 15
Örmény vékony
kenyér............................. 15
Paprikás fehér
kenyér................................ 15
Petrezselyemzöldes
és snidlinges kenyér 16
Rozskenyér.................................................. 16
Rozskenyér búzacsírával........................... 16
Rozskenyér
parasztosan............................ 17
Rozsláng...................................................... 17
Rozsos kenyér............................................. 17
Sajtos barna
kenyér.................................... 18
Sajtos fehér
kenyér..................................... 18
Svéd száraz
kenyér - Knache-Brot........... 19
Szójás kenyér.............................................. 19
Túrós kenyér............................................... 19
Ünnepi kenyér
(barhesz)........................... 20
Vegetáriánus
kenyér I. (egyszerű csapáti) 20
Vegetáriánus
kenyér II. (fűszeres csapáti) 20
Zabkenyér.................................................... 21
Zabpelyhes
francia kenyér........................ 21
Zalai kenyér................................................ 21
Zsúrkenyér................................................... 21
Zöldséges kenyér........................................ 22
Kenyérreceptek a háztartási sütőgéphez:
Diétás kenyér.............................................. 23
Fehérjeszegény
kenyér.............................. 23
Ízes barna
kenyér........................................ 23
Korpás házi
kenyér.................................... 23
Köményes
Graham-kenyér....................... 23
Kukoricás kenyér........................................ 23
Rozsos,
burgonyás kenyér......................... 24
Szójás barna
kenyér................................... 24
Szójás kenyér.............................................. 24
Szójás
rozskenyér....................................... 24
Készült (egy része): dr.
Zackel Erna: Süssünk otthon (Mezőgazdasági Kiadó Kft) című könyve alapján.
Érdemes megszerezni a könyvet is, mely 43 oldalon valóságos tanulmányt
tartalmaz a tésztakészítés alapjairól az alapanyagoktól a sütés közben
lejátszódó folyamatokig.
Hozzávalók (2 kenyérhez):
3.5 dl víz
5 dkg élesztő
2 tojás
1 kk. só
1 ek. cukor
1 dl (4 dkg) búzapehely
1 ek. őrölt köménymag
15 dkg reszelt sajt
8 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt
4 dl (kb. 26 dkg) teljes kiőrlésű búzaliszt (Graham-liszt)
A formák
kikenéséhez:
vaj
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Először
a tojásokat adjuk hozzá, megsózzuk, cukorral ízesítjük, majd a búzapelyhet is
belekeverjük. A köménymaggal fűszerezzük, a sajttal, meg a kétféle liszttel
tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Két
püspökkenyérformát kivajazunk, a kétfelé osztott tésztával megtöltjük.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb.
35 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 3 óra 10
dkg: 1188 kJ/284 kcal
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30-40 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
4 dkg élesztő
5-6 dl víz
5 dkg olvasztott zsír
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és
héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya
héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még
melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy
nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a
tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a
burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a
sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás
végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha
kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen
kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük,
konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig
kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg
bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes
ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk (9. ábra) és közepes erősségű
tűzön 50-60 percig lassan sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg rozsliszt
2 dkg élesztő
10 dkg margarin
5 dkg cukor
1 dkg só
10 dkg főtt áttört burgonya
4-5 dl tej
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos
átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük. Közben az
élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi
tejet is hozzáadjuk és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint
ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk
belőle, letakarjuk, langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát
lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk,
kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és
előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
50 dkg főtt, áttört burgonya
1 dl tej
1 dkg élesztő
2 szem kockacukor
kevés só
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a
burgonyát meghámozzuk és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk
kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, és
közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és
beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát — ízlés szerint — formázzuk, zsírozott,
lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át
kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített
sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel
bepermetezhetjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
4 dkg élesztő
5-6 dl víz
1-2 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. tejpor
Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért
van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött
burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni, és utána a
langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az
élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük, és kelni hagyjuk
10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt
élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és
megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olajat.
Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és
az állománya közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét
meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60
percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk,
olajozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel
lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig
lassan sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg rozsliszt
2 dkg élesztő
10 dkg margarin
5 dkg cukor
1 dkg só
10 dkg áttört burgonya
4-5 dl tej
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos
átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük, és tálba tesszük. Közben az
élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi
tejet is hozzáadjuk, és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük,
és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk. Cipót formálunk belőle,
letakarjuk, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett
deszkára borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott
tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített
sütőben 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
50 dkg áttört burgonya
1 dl tej
1 dkg élesztő
2 szem kockacukor
kevés só
2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a
burgonyát meghámozzuk, és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk
kihűlni. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt, és
közepes keménységű tésztát dagasztunk. Az olajat közben ráöntjük és
beledolgozzuk. Ha kész, a tésztát ízlés szerint forrázzuk, olajozzuk,
lisztezett sütőlapra helyezzük. Letakarva, meleg helyre tesszük és 1.5 órán át
kelesztjük. A megkelt tészta felületét 2-3 helyen megvágjuk. Előmelegített
sütőben, közepes melegben 50-60 percig sütjük. Közben néhányszor vízzel
bepermetezzük.
Hozzávalók:
2 kg rétesliszt
2 dkg élesztő
2 dkg só
langyos víz
Elkészítés:
A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést
képezünk. Az élesztőt 5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a
mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk és 3 órán át kelesztjük.
Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük és a megkelt élesztővel
összekeverjük. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát nyerjünk. Addig
dagasztjuk, amíg a tészta könnyűszerrel le nem válik a kézről és hólyagos nem
lesz. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk, amit lisztezett
tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütőben 60 percig
sütjük.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dkg cukor
3 dl tej
1-1.5 dkg só
5 dkg zsír
4 dkg élesztő
egy tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet
átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a
lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és
addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen: Cipót formálunk
belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta
megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percig
pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített
sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.
Hozzávalók (3 kenyérhez):
kb. 9 dl víz
3 dkg élesztő
1 l (kb. 60 dkg) rozsliszt
1 l (kb. 60) dkg finom- vagy kenyérliszt
1.5 dl sör
1 ek. só
a formák
kikenéséhez:
vaj
Elkészítés:
1 dl vizet 1 dkg élesztővel meg 3 ek. rozsliszttel
összegyúrunk, majd letakarva, szobahőmérsékleten, egy éjszakán át pihentetjük.
Másnap a maradék langyos vízzel és élesztővel, a kétféle liszttel, meg a
sörrel, megsózva 6-8 percig dagasztjuk, majd letakarva kb. 40 percig
pihentetjük. Három, 1.5 l-es püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával
megtöltjük. Letakarjuk, meleg helyen 2 órán át állni hagyjuk. Előmelegített
sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 1 órán át sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha nem, a tüzet mérsékelve tovább
sütjük.
Elkészítési idő: 4 óra + pihentetés 10 dkg:
1066 kJ/255 kcal
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
4-5 dl víz
2 dkg só
5 dkg olaj
1 dkg cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az
élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos
lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban
lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet
és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle,
konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk,
és tetszés szerint tepsibe vagy sütőlapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük,
majd felületét tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön
45-50 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dl meleg tej
5 dkg étolaj
2 dkg só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük.
Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt
élesztővel jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet
fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor
már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya
közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik
oldalától a másikig. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és
hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70
percig kelesztjük. Az idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután
kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk.
Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50
percig szép barnára sütjük.
Ha a fehér kenyér tésztáját gombával megtöltjük, nagyon
kellemes készítményt kapunk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára
borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és a gombás
töltelékkel megkenjük. A megtöltött tésztát 60-70 percig kelesztjük, felületét
a sütés előtt tojásfehérjével bekenjük. Előmelegített sütőben, közepes .
erősségű tűzön 60-80 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen
fogyasztva, felszeletelve teához kiváló ízű különleges étel. A gombás kenyeret
jól lehet fagyasztani, egyben vagy szeletelve. A felmelegített kenyeret rövid
időn belül el kell fogyasztani, mert a gomba gyorsan romlik.
Gombás töltelék I.
Hozzávalók
50 dkg gomba
5 dkg petrezselyemzöldje
10-15 dkg vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 dl étolaj
ízlés szerint majoránna
őrölt bors
só
3 tojássárgája
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát
megtisztítjuk és ledaráljuk. Az étolajat megmelegítjük és üvegesre pirítjuk
benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát, megfűszerezzük. Ha a leve elfőtt,
hozzátesszük a paprikát és a petrezselyemzöldjét. Hagyjuk kihűlni. A hideg
gombához hozzákeverjük a tojássárgáját. Ezt a masszát rátöltjük a tésztára,
óvatosan összegöngyöljük és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
Gombás töltelék II.
Hozzávalók:
20 dkg gomba
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg karalábé
10 dkg vöröshagyma
ízlés szerint őrölt kakukkfű
őrölt bors
só
5 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
Elkészítés:
A zöldségféléket alaposan megmossuk, megtisztítjuk,
lereszeljük és 5 dkg vajon kevés vízzel puhára pároljuk. A gombát, a hagymát
megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát a vajon üvegesre pirítjuk,
majd hozzáadjuk a gombát. Ha a leve elfőtt, összekeverjük a puha zöldségekkel;
megfűszerezzük és hagyjuk az egészet kihűlni. Az így elkészített gombához
hozzáöntjük a reszelt sajtot, jól összekeverjük. A kinyújtott tésztára
terítjük, összegöngyöljük, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
3 dl tej
1 dl meleg víz
1 dkg só
kevés vaj
4 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes
vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mély tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a megkelt gyömbéres élesztőt. Annyi
tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha
ragadós, akkor lisztezzük meg a tésztát. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3
részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, kilisztezzük, és a tésztát
belehelyezzük. 1-l.5 órán át letakarva hagyjuk kelni. Ha duplájára nőtt, akkor
jó. Sütés előtt olvasztott langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben
közepes tűzön 45-5O percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel
bepermetezzük. . Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani
akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába
csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a
fagyasztóból és meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a
friss tésztánál.
Hozzávalók (24 darabhoz):
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt
4 dl (17-18 dkg) zabpehely
1 kiskanál só
7 dl víz
3 evőkanál méz
5 dkg élesztő
8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi
kikenéséhez:
olaj
Elkészítés:
A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk,
majd 6 dl forrásban lévő vízbe szórjuk. A tűzről lehúzzuk, megvárjuk amíg
szobahőmérsékletűre hűl. A maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve
feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel
együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át
pihentetjük. Utána belisztezett deszkára borítjuk, hengerre formáljuk és 24
egyenlő részre vágjuk. Zsemle formajura gömbölyítjük, majd kikent tepsire
egymás mellé rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb.
15 percig sütjük.
Elkészítési idő: 3 óra Egy
cipócska: 602 kJ/144 kcal
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 dl tej
l.5 dl víz
cukor
2 tojás
10 dkg napraforgóolaj
3 dkg áttört fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 mokkáskanál majoránna (elhagyható)
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel, kevés cukorral és kis
mennyiségű liszttel kovászt készítünk, 15-20 percig kelesztjük. Közben a
tojásokat a meglangyosított vajjal, az olajjal, a sóval és S dkg liszttel jól
elkeverjük. Ezután összedolgozzuk a megmaradt liszttel, a többi vízzel és a
megkelt kovásszal. Ha befejeztük a dagasztást, a tésztát konyharuhával
letakarjuk és 60 percig kelesztjük, azután hozzáadjuk az áttört, pépesített
fokhagymát, a fűszereket, óvatosan átgyúrjuk és kivajazott, keskeny, magas
tepsibe helyezzük. A tészta tetejét tejjel bekenjük és széles pengéjű késsel
bevagdossuk. Előmelegített, 220 °C-os sütőben 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
3 dkg élesztő
2 dkg olaj
3 dkg méz
1 dkg só
Elkészítés:
30 dkg langyos, átszitált liszthez adjuk az élesztőt, az
olajat és a mézet. Jól összekeverjük és hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrű
kovászt kapjunk. Az így elkészült kovászt félretesszük, és 1 órán át kelni
hagyjuk. Ez után adjuk hozzá a megmaradt lisztet és annyi langyos vizet, hogy
jól formálható lágy tésztánk legyen. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos
nem lesz és nem ragad a kezünkhöz. 20-30 percig pihentetjük, majd kiolajozott
és lisztezett tepsibe téve tovább pihentetjük 15-20 percig. Ez után
előmelegített, 220 °C-os forró sütőben 40-50 percig sütjük.
Hozzávalók (2 darabhoz):
3 dl víz
5 dkg élesztő
2 dl tejföl
1,6 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt
1 ek. olaj
2 kk. só
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi
kikenéséhez:
olaj
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és
simára keverjük. A tejföllel, a liszttel, az olajjal meg a sóval 6-8 percig
dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük. Belisztezett
deszkára borítjuk, kettéosztjuk, könnyéden átgyúrva hosszúkás cipókká
formáljuk, és kiolajozott tepsire fektetjük. További 30 percig kelesztjük, éles
késsel hosszában bevágjuk, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (220°C;
légkeveréses sütőben 200°C ) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc 10
dkg: 1572 kJ/376 kcal
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg cukor
4 tojás
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
2 dkg só
kb. 2-3 dl tejes víz 1:1 arányban
1 mokkáskanál szerecsendió
1 kávéskanál bazsalikom
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük. A
lisztet nagyobb méretű tálba szitáljuk, és a cukrot, az őrölt szerecsendiót, az
őrölt bazsalikomot, a 4 egész tojást és az olvasztott vajat belekeverjük. Ez
után a megkelt élesztővel és a szükséges mennyiségű tejes vízzel közepes
keménységű tésztát dagasztunk. Ha kész, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre
tesszük, 1 órán át kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára
borítjuk, átgyúrjuk, megformázzuk. Lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percre langyos
helyre tesszük. Ez után megkenjük olajjal, majd előmelegített sütőben 1 órán
keresztül lassú tűzön sütjük. Különleges, kellemes ízű kenyér.
Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt
50 dkg búzaliszt
5 dkg élesztő
2 dkg cukor
2 dl napraforgóolaj
3-4 dl tej
4 dkg só
5 dkg vöröshagyma
1 mokkáskanál petrezselyem
1 mokkáskanál bazsalikom
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál koriander
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük.
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt
élesztőt, és tejjel az egészet tésztává gyúrjuk. 45-50 percig meleg helyen
kelesztjük. Közben a fűszereket ízlés szerint összeállítjuk és összekeverjük. A
megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük és két részre osztjuk. Az
egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a fűszerekkel. Ezután a
fűszeres tésztából rudat formálunk. A tészta másik felét kinyújtjuk és
beletekerjük a fűszeres tésztát, és az egészből egy hosszabb veknit formálunk
(ezzel elkerülhető, hogy a fűszerek megégjenek). Az így elkészített tésztát
kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük. Ez idő letelte után a
tésztát tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.
Hozzávalók (2 cipóhoz):
5 dkg élesztő
5 dl langyos víz
2 kk. só
1 dl olívaolaj
2 tojás
1.7 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt
30-40 db olívabogyó (mag nélkül: 10-12 dkg, maggal 15-20
dkg)
kb. 20 dkg feta sajt
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi
kikenéséhez:
vaj
Elkészítés:
Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, megsózzuk. az olívaolajat
meg a tojásokat hozzáadjuk, majd a liszttel tésztává dagasztjuk. Meleg helyen,
letakarva 30 percen át kelesztjük. az olívabogyót, ha kell, kimagozzuk, esetleg
kockákra vágjuk. A sajtot kis kockákra aprítjuk. A tésztát meglisztezett
deszkára borítjuk, elfelezzük. Egyenként kb. 50 cm hosszú téglalappá nyújtjuk,
és az olívabogyót, meg a sajtot a közepére halmozzuk. Fölhajtjuk, kicsit meghengergetjük,
hogy csinos formája legyen, majd gyűrű alakúra formázva, kivajazott tepsibe
fektetjük (savarin formába is tehetjük). Meleg helyen letakarva 40 percen át
kelesztjük, majd sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C)
kb. 25 percig sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc 10
dkg: 1413 kJ/338 kcal
Hozzávalók
1 kg Graham-liszt
30 dkg fehérliszt
4 dkg élesztő
10 dkg napraforgóolaj
kb. mokkáskanál őrölt kömény (ízlés szerint)
2 dkg só
1.2 l víz
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg
liszttel tejföl sűrűségű kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig
kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt
hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a
langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. Közben
hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát.
Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapunk jó
kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük,
majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig pihentetjük,
előmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A
sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a kenyér teteje puha legyen.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
50 dkg Graham-liszt
10 dkg vaj
10 dkg burgonyapehely vagy
25 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
3-4 dl tej
tojássárgája
a tetejére lenmag
Elkészítés:
A megszitált langyos liszt közepébe mélyedést képezünk, és
beleöntjük a langyos vízben feloldott élesztőt, majd letakarjuk és 60 percig
kelni hagyjuk. Ha jó a kovász, akkor ráöntjük a burgonyapelyhet, a sót, a
maradék lisztet, az olvasztott vajat és tejjel jól összedolgozzuk. Ezután a
tésztát letakarjuk, 60 percig kelni hagyjuk. Ez idő (eltelte után átgyúrjuk,
négy részre osztjuk és kisebb vekniket formázunk belőle, kizsírozott tepsibe
tesszük, 30 percig kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával
bekenjük, lenmaggal megszórjuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben 25-30
percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg Graham-liszt
10 dkg búzacsíra
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg zabpehely
1 dkg élesztő
1 dkg só
1 l langyos víz
1 evőkanál lenmag
5 dkg napraforgóolaj
1 dkg méz
Elkészítés:
Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A
zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával,
a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a
langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így
elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő
letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen
meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a
kenyérvágó deszkára : kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk
kihűlni.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
4 dkg cukor
40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka
3-4 dl tej
kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig
kelesztjük. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a
megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem
lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és
kb. 60 percig duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két
részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített
sütőbe téve megsütjük. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel. A sütés ideje
60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk. Felhasználhatjuk
szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve.
Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb
ideig tárolhatjuk.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
20 dkg búzacsíra
4 dkg élesztő
2 evőkanál méz
4 dl 3:1 arányú tejes víz
1 dkg só
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg darabolt dió
kevés vaj
1 dkg só
1 tojás
Elkészítés:
Langyos, mézes vizes tejben az élesztőt megkelesztjük. A
lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, az .őrölt szerecsendiót,
a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót és a sót. Az egészet . összekeverjük,
majd a megkelt élesztőt ráöntjük és a vizes tejjel kemény tésztává gyúrjuk. A
jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, 1-1.5 órán át
meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha duplájára nőtt. Ez idő
letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott vajat
csurgatunk rá és előmelegített sütőben, közepes lángon 50-60 percig sütjük:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
2 evőkanál étolaj
5-6 dl víz
30 dkg pirított káposzta
2 dkg só
Elkészítés:
A lisztet kissé felmelegítjük. A közepén mélyedést képezünk,
belemorzsoljuk az élesztőt, langyos vízzel elkeverjük. Adunk hozzá kevés
lisztet, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelni hagyjuk. Ez után hozzáadjuk
a szép sárgára pirított káposztát, a sót és annyi vizet, hogy közepes
keménységű tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg az edény falától elválik,
majd meghintjük liszttel, letakarjuk, és meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez
után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Ízlés szerint
formázzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük és 30-40 percig ismét kelesztjük. A
tészta felületét késsel megvágjuk, beolajozzuk, előmelegített sütőben, közepes
melegen 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg kukoricaliszt
25 dkg búzaliszt
3 szem kockacukor
3 dkg élesztő
kevés só
3 evőkanál napraforgóolaj
langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros vízben megkelesztjük. A
kukoricalisztet átszitáljuk és mély tálba öntjük. A megkelt élesztőt, a sót, a
búzalisztet összekeverjük és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepes
keménységű tésztát kapjunk. A tészta kidolgozása közben adjuk hozzá a
napraforgóolajat. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a kézről és a tálról
egyaránt le nem válik. Ezután kiolajozott tepsibe tesszük és 60 percig
kelesztjük. A megkelt tésztát előmelegített sütőben, közepes tűzön 60 percig
sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg szárazkolbász
10 dkg zsír
4 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tejföl
só
tej
1 dkg cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. Közben az
átszitált lisztet . a zsírral elmorzsoljuk. A tojást összekeverjük a tejföllel,
beletesszük a megkelt élesztőt és a sót. A lisztet az ízesített élesztős
tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a tészta, tejet adunk hozzá.
Állaga akkor jó, ha dagasztás közben .leválik a kezünkről és a felülete sima,
fényes. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk és
rászórjuk a darált száraz kolbászt. Összehajtogatjuk, 25-30 percig letakarva
pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük. 25-30 perces pihentetések után
kinyújtjuk, összehajtjuk. A végén vekni alakúra formáljuk, zsírozott,
lisztezett tepsibe tesszük és 25 percig ismét pihentetjük. Végül
tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes melegen 60 percen
át sütjük. Kolbász helyett ízesíthetjük a kenyeret darált töpörtyűvel,
sonkával, pörkölttel: vagy löncshússal is.
Hozzávalók:
1 kg teljes búzaliszt
25 dkg fehér liszt
1 dkg élesztő
2 dkg olaj
2 dkg só
8 dl víz
Elkészítés:
A kétféle langyos lisztet átszitáljuk, nagyobb méretű tálban
jól összekeverjük, a közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel
előzőleg jól összekevert friss élesztőt. Folyékony tésztát kavarunk a vizes
élesztőből és a lisztből, majd kevés lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés
közben ne képződjék kéreg. Ezután konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 2
órán át kelesztjük. Ha jól megkelt a kovász, azonnal folytatjuk a
tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót, és állandó keverés
közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig folytatjuk,
míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belőle, 45 percig kelesztjük,
majd a tepsi méretétől függően egy vagy két darabban megsütjük. A tepsit
olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig
ismét pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön kb. 1-1.5 óráig sütjük.
Szép fényes lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 dkg Graham-liszt
10 dkg búzacsíra
5 dkg élesztő
3 evőkanál méz
4 dl 3:1 arányú tejes víz
1.5 dkg só
kevés vaj
kb. 1 mokkáskanál őrölt köménymag
Elkészítés:
Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A
liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk, összekeverjük a búzacsírával, a sóval
és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt
tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Letakarjuk, 30-40 percig
kelesztjük, s ha kész, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra
nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle. Ezután kizsírozott,
lisztezett formákba helyezzük, 40-50 percig kelni hagyjuk, majd olvasztott
vajjal bekenjük, előmelegített, közepesen meleg sütőbe tesszük. A sütési idő
kb. 50-60 perc. Ezt a tésztaalapot tovább ízesíthetjük. A megkelt, kinyújtott
tésztára ízlés szerint szórhatunk különböző összetételű zöldségkeverékeket,
sonkakockákat, amit reszelt sajttal kevertünk össze. Ha köményt nem tettünk a
tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg
szezámmagőrleménnyel összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes
aromájú kenyeret kapunk.
Hozzávalók:
50 dkg korpás liszt
50 dkg rozsliszt
10 dkg lenmag
10 dkg szezámmag
10 dkg mogyoró (elhagyható)
5 dkg mandula
4 dkg élesztő
só
1 kávéskanál méz
Elkészítés:
Az élesztőt mézes, langyos vízzel, kevés liszttel
kelesztjük. Közben a liszteket átszitáljuk, összekeverjük a lenmaggal, a
szezámmaggal, a ledarált mogyoróval, a mandulával és vizet adunk hozzá. Ezután
hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és addig dagasztjuk, amíg a tészta felülete sima
nem lesz. 45 percig kelesztjük, majd kivajazott tepsibe tesszük. Letakarva
ismét 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben közepes tűzön 50-60 percig
sütjük.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
10 dkg szójaliszt
5 dkg borsóliszt
4 dkg élesztő
2 dkg cukor
1 dkg só
5 dkg napraforgómag
5 dkg tökmag
2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros, lisztes vízben megkelesztjük. A
liszteket átszitáljuk, a napraforgó-, a tökmagot és a sót hozzákeverjük. A
megkelt élesztőt a liszthez öntjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes
keménységű legyen a tésztánk. Ezután letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez idő
letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, lázán átgyúrjuk,
zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 40 percig ismét kelesztjük, étolajjal
bekenjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, s ha kész, ismét bekenjük
étolajjal.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
20 dk kukoricaliszt
4 dkg élesztő
2 evőkanál méz
4 dl tej és víz 3:1 arányú keveréke
1 dkg só
2 kávéskanál zellermag
1 kávéskanál zsálya
1 mokkáskanál majoránna
kevés vaj.
Elkészítés:
Az élesztőt, langyos, mézes, tejes vízben megkelesztjük. A
liszteket átszitáljuk, a zellermagot, a zsályát, majoránnát és a sót
hozzákeverjük. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, és a maradék tejes vízzel
kemény tésztát dagasztunk. Ha kész, cipót formázunk belőle, és kivajazott,
lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez idő
letelte után olvasztott vajjal bekenjük, éles késsel három helyen bevágjuk.
Előmelegített sütőbe helyezzük, közepes tűzön 40-50 percig sütjük. Közben
2-szer vagy 3-szor vízzel bepermetezzük.
Hozzávalók:
2.5 kg teljes liszt
2 marék morzsoltka
1 csipet komlóvirág
1 kávéskanál köménymag
1.5 l langyos víz
Elkészítés:
A morzsoltka készítése.
A sütésre már kész tésztából kis zsemle nagyságú darabot leveszünk, azt
liszttel addig gyúrjuk, amíg tapadó morzsákká hullik szét: Tepsiben, levegőn
szárítjuk. Zacskóban felfüggesztjük. Kenyérsütés előtt 16 órával bő vízben
áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az előző este
kovászolunk. A kenyér készítése. 0.5 1 langyos vízbe este beáztatunk 2 marék
morzsoltkát, 1 csipet komlóvirágot, és 3-4 órát egyenletes melegben állni
hagyjuk. A teljes lisztet megszitáljuk, meleg helyen tartjuk, majd 3-4 .óra
leteltével beágyazzuk a morzsókás masszát, lefödjük liszttel, és tiszta
konyharuhával jól betakarjuk. Reggel hozzáadjuk az 1 liter langyos vizet,
köménymagot és még annyi lisztet, amennyit felvesz. Legalább 1 óra hosszat
dagasztjuk, géppel 30 perc is elegendő. Sót nem teszünk bele. A tésztát olajjal
kikent tepsibe tesszük. A kenyeret 160 °C-on, közepesen meleg tűzön 2-3 órán
keresztül sütjük.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
15 dkg rozsliszt
4 dkg élesztő
2 dk cukor
2-3 dl tej és víz 3:1 keveréke
1 dkg só
1 kávéskanál köménymag
1 evőkanál reszelt narancshéj
kevés vaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben kelesztjük. Közben
a liszteket mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a köménymagot, a reszelt
narancshéjat és a sót, majd összekeverjük. A megkelt élesztőt ráöntjük a
lisztre a tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. Meleg helyen
letakarva 45-50 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára
borítjuk, lazán átgyúrjuk, formázzuk, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe
helyezzük. 40 percig letakarva pihentetjük, majd olvasztott vajjal megkenjük;
Előmelegített, közepesen meleg sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Hozzávalók (2 kenyérhez):
2.5 dl víz
2.5 dkg élesztő
5 dl tej vagy joghurt
1 kk. só
1 l (kb. 65 dkg) teljes kiőrlésű liszt (Graham-liszt)
7 dl(kb. 40 dkg) finom- vagy kenyérliszt
a formák
kikenéséhez:
vaj
a nyújtáshoz:
liszt
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. A hideg
tejet beleöntjük, megsózzuk. A kétféle lisztet hozzáadjuk, de a finomlisztet
apránként dolgozzuk bele, mert lehet, hogy nem kell mind. Hűtőszekrényben,
letakarva egy éjjelen át pihentetjük. Két 1.5 literes püspökkenyérformát
kivajazunk. A tésztát belisztezett deszkán elfelezzük és két hosszúkás kenyérré
gyúrjuk, majd egyenként a formákba fektetjük. Szobahőmérsékleten,1 órán át
pihentetjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses
sütőben 180°C) kb. 45 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra fektetve
hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + pihentetés 10
dkg: 1267 kJ/ 303 kcal
Hozzávalók (2 kenyérhez):
6 dl víz
5 dkg méz
7.5 dkg élesztő
1 ek. só
1 ek. ecet
1 púpozott kiskanál köménymag
2 ek. instant kávé
2 ek. finomra aprított hagyma
7.5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt
4 dl (kb. 22 dkg) finomliszt
a nyújtáshoz:
liszt
a tetejére:
1 ek. kukoricaliszt
1 dl víz
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne,
majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk és az ecetet és a fűszereket
hozzáadjuk. A kétféle liszttel bedagasztjuk, meleg helyen letakarva, kb. 45
percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, cipóvá
formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét éles késsel 2-3
helyen bevágjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°C, légkeveréses
sütőben 180 °C) kb. 45 percig sütjük. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig
forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele és 3 percre visszatoljuk a
sütőbe.
Hozzávalók:
70 dkg búzaliszt
20 dkg Graham-liszt
5 dkg cukor
5 dkg búzacsíra
10 dkg vaj
2 csomag szárított élesztő vagy
4 dkg friss élesztő
10 dkg szezámmag
1 tojás
1 dkg só
2-3 dl víz
Elkészítés:
Langyos, lisztes cukros vízben a szárított élesztőt
feloldjuk, kelni hagyjuk és a lisztet, a cukrot, a sót, a búzacsírát, a vajat
jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Annyi vizet öntünk
hozzá, hogy jó, kemény nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet lisztezett
gyúródeszkára borítjuk és jól kidolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és
fényes nem lesz. Ha ragad a tészta, szórjuk meg liszttel. Ezután a tésztát
zsírozott tálba helyezzük és a tetejét is megzsírozzuk. Letakarjuk és 1-1.5
órán át kelesztjük. Miután a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Átgyúrjuk és 10-12 darabra vágjuk. Kis cipókat formázunk belőle 45 percig
letakarva kelesztjük. Ezután a lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat
25-30 cm átmérőjű, néhány mm vékonyságú lapokká nyújtjuk, zsírozott sütőlapra
helyezzük, tojáslével megkenjük és beszórjuk szezámmaggal. Előmelegített,
közepes meleg sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó a kenyér,
ha felpuffadt. Nagyon kellemes ízű. különleges kenyérféle.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dl meleg tej
5 dkg étolaj
2 dkg só
1 dkg csemege pirospaprika
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük.
Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt
élesztőt és a paprikát, majd jól összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg
(30°C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta
kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a
dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben
húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan dolgozzuk ki, hogy
felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a
tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Ez idő letelte után a tésztát a
tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint
formázzuk. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. 35-0 percig meleg
helyen tartjuk. Sütés előtt étolajjal megkenjük. Előmelegített, közepes
erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük. A kenyeret köménymaggal,
napraforgómaggal ízesíthetjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
10 dkg vaj
10 dk áttört, főtt burgonya
2 dkg só
az élesztő kelesztéséhez 2 szem kockacukor
1 tojássárgája
5 dkg vágott petrezselyemzöldje
5 dkg snidling
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, főtt
burgonyát, a sót. Az élesztőt langyos, cukros, kevés lisztes vízzel elkeverjük
és hagyjuk megkelni. A kész kovászt a liszthez öntjük, és langyos vízzel lágy
tésztát dagasztunk, közben az olvasztott vajat is hozzáadjuk. 45 percig
letakarva a tésztát meleg helyen kelni hagyjuk. Miután megkelt, lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és hozzáadjuk a "zöldeket".
Ízlés szerint .formázzuk, 30 percig pihentetjük, tojássárgájával megkenjük,
előmelegített sütőben, 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg rozsliszt
40 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
1 dkg só
meleg víz
1 evőkanál méz
Elkészítés:
1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. A liszteket
átszitáljuk és rászórjuk a sót. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez
és összekeverjük vele, majd meleg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű
tésztát gyúrhassunk. A tésztát konyharuhával betakarjuk, és 1 órán át meleg
helyen hagyjuk kelni. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk,
átdagasztjuk. Kiolajozott lisztezett tepsibe rakjuk, és 1 órán át pihentetjük.
Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
20 dkg rozsliszt
20 dkg búzacsira
4 dkg élesztő
10 dkg napraforgómag
1.5 dkg só
8,dkg vaj vagy margarin
2-3 evőkanál étolaj
1 tojás
4-5 dl meleg méz
1 evőkanál méz
1.5 dkg só
Elkészítés:
2 dl langyos vízzel 2 kanál lisztet, a mézet és az élesztőt
összekeverjük, majd 20-25 percen át kelesztjük. A liszteket mély tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és az
étolajat. Az egészet annyi langyos vízzel s a megkelt élesztővel dagasztani
kezdjük, hogy közepes keménységű, inkább lágy tésztát kapjunk. Meleg helyre
tesszük és letakarva 60 percen át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, lazán belegyúrjuk a napraforgómagot. Ízlés szerint
formázzuk és kizsírozott lisztezett tepsibe rakjuk. 40 percig ismét kelesztjük.
Sütés előtt olvasztott vajjal megkenjük, késsel három-négy helyen megvágjuk.
Előmelegített; közepesen meleg sütőben kb. 50-60 percig sütjük.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
30 dkg barna rozsliszt
4 dkg élesztő
1.5 dkg só
6 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
kevés tej
5 dl meleg víz
2-3 kanál étolaj
Elkészítés:
2 dl langyos vízben, 10 dkg. rozsliszttel az élesztőt
elkeverjük. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk.
Ha jól megkelt az élesztő, akkor mély tálba öntjük. Hozzáadjuk az átszitált
liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy margarint. Jól összekeverjük,
fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével nagyjából
összedolgozzuk. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg
a sima felületű nem lesz. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen,
letakarva. Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára
borítjuk. Kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és zsírozott,
lisztezett sütőlapra helyezzük. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk,
30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással
megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 45-50 percig sütjük. A kenyér
felülete szép sárgásbarna lesz.
Hozzávalók:
60 dkg Graham-liszt
30 dkg rozsliszt
10 dkg szójaliszt
4 dkg élesztő
kevés só
0.5 dl étolaj
ízlés szerint köménymag
kávéskanál méz
1 l langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt kevés mézes, langyos vízben feloldjuk, 1
evőkanál lisztet keverünk hozzá, majd langyos helyen megkelesztjük. A langyos
lisztet átszitáljuk, sóval, köménymaggal elkeverjük. A megkelt élesztőt
hozzáöntjük és a vízzel tésztává dagasztjuk, közben az étolajat fokozatosan
ráöntjük és a tésztába dolgozzuk. Ez után letakarjuk- és 40-50 percig kelesztjük.
Ez idő letelte után megformázzuk, olajjal kikent tepsibe rakjuk, 15 20 percig
meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített, közepes erősségű tűzön 50-60
percig sütjük.
Hozzávalók:
1/2 kg finomliszt
1/2 kg rozsliszt
2 db héjában főtt krumpli
5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral megfuttatjuk, majd a kétféle liszttel jól
kidolgozzuk, és a megtört krumplival ismét átdolgozzuk. (Vigyázat, a rozsliszt
nagyon ragad.) Duplájára kelesztjük. Egy tepsit (teflonosat) disznózsírral
kikenünk, és liszttel beszórjuk. Ebbe beletesszük a megkelt kenyértésztát még
egyszer átgyúrva, és újra megkelesztjük. Előmelegített sütőbe (kb. 200 fok)
tesszük. És a trükk: a sütő aljába egy kis lábosban vizet teszünk, legalább 2
dl, és így sütjük a kenyeret. Ekkor nem szárad ki.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 dkg Graham-liszt
10 dkg búzacsíra
5 dkg élesztő
3 evőkanál méz
4 dl 3:1 arányú tej:víz
1.5 dkg só
kevés vaj
10 dkg reszelt sajt
l kávéskanál őrölt kömény
Elkészítés:
Az élesztőt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A
liszteket nagyobb méretű tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a
sóval, a sajttal és az őrölt köménymaggal. A megkelt élesztőt ráöntjük a
lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységű tésztát dagasztunk. A
dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos.
Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a lisztezett gyúródeszkára
borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belőle.
Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig kelesztjük,
majd olvasztott vajjal bekenjük, és előmelegített, közepesen meleg sütőbe
tesszük. A sütési idő kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor
megszórhatjuk darált mogyoróval, amit előzőleg szezámmagőrleménnyel
összekevertünk. A különböző ízesítőkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
3 dl tej
1 dl meleg víz
1 dkg só, kevés vaj
15 dkg reszelt sajt
4 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt és az őrölt gyömbért langyos, cukros tejes
vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mely tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt gyömbéres élesztőt és a
reszelt sajtot. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény
és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg. A tepsi méretétől függően 2
vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük és a tésztát
belehelyezzük. 1-1.5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a
kelesztést befejezzük. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és
előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük. Sütés közben a
kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük. Ezt a tésztát nagyon jól lehet
fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra
formázzuk és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba. Sütés előtt 4-5
órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután
ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
Hozzávalók:
1 kg Graham-liszt
20 dkg finomliszt
1 dkg só
1 dkg köménymag
1.5 dl étolaj
0.5 l víz
Elkészítés:
A Graham-lisztet a vízzel jól átdolgozzuk, majd belekeverjük
a finomlisztet, a sót és a köménymagot. Ezután 2-3 órán át pihentetjük. Ez idő
letelte után átdagasztjuk, hozzáadjuk az olajat, amit előzőleg 40 °C-ra
felmelegítettünk. Az olaj teljes bedolgozása után a tésztát 2-3 mm vastagra
nyújtjuk és csörögemetszőve1 4x8 cm nagyságú lapokat vágunk, majd felületét
megszurkáljuk. Az így elkészített lapocskákat sütőlapra helyezzük és forró
sütőben megsütjük. Rendkívül tartós, egymagában fogyasztva is. ízletes.
Hozzávalók:
80 dkg búzaliszt
20 dkg szójaliszt
4 dkg élesztő
3 dkg cukor
1 dkg só
2 evőkanál olaj
5-6 dl víz
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl tejjel, kevés cukorral, 2 evőkanál liszttel
elkeverjük, meleg helyen 15 percig kelesztjük. Ezt követően az átszitált
langyos liszthez adjuk a sót és a maradék cukrot, majd ráöntjük a megkelt
élesztőt' és a vizet. Ezután elkezdjük a dagasztást. Amikor a tészta kezd
hólyagosodni, hozzáadjuk az olajat és a tésztába bedolgozzuk. Ha kész, akkor a
tésztát egy kilisztezett tálba tesszük és letakarjuk. 1 órán át langyos helyen
kelesztjük, majd nagyon óvatosan átgyúrjuk, ízlés szerint cipót formázunk
belőle. Zsírozott tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük, majd előmelegített
sütőben 45-50 percig sütjük.
Hozzávalók:
1.5 kg finomliszt
50 dkg tehéntúró
7-8 dl tej
6 dkg élesztő
2 dkg só
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3 szem kockacukor
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen
hagyjuk megkelni. A lisztet mély tálba szitáljuk, a friss tehéntúróval jól
elmorzsoljuk és a sót hozzáadjuk. A megkelt élesztőt ráöntjük a lisztre és
annyi langyos tejet öntünk rá, hogy lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk,
közben fokozatosan a tésztára öntjük az olvasztott langyos vajat és simára
dagasztjuk. Miután a dagasztást befejeztük a tésztát letakarjuk, langyos helyen
30 percig kelesztjük, majd óvatosan átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk.
Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük; a tetejét megkenjük tojássárgájával,
10-15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig
sütjük.
Hozzávalók:
1.5 kg búzaliszt
15 dkg főtt burgonya
2 dkg élesztő
3 szem kockacukor
0.5 dl napraforgóolaj
langyos víz szükség szerint
1 evőkanál só
1 evőkanál mák vagy mandula
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a
kihűlt áttört főtt burgonyát. Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén
mélyedést képezünk, és a langyos édes, sós vízben feloldott élesztőt
beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belőle, közben az olajat is hozzáadjuk. A
tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézről és az edény faláról le
nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát
három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belőle. A megfonás után
a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét
tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Előmelegített sütőben 50-60
percig sütjük. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra
aprítjuk és beleszúrjuk a nyers tésztába.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
kevés só
meleg víz
Elkészítés:
A langyos, megszitált liszthez adjuk a sót, meleg vízzel
lágy tésztát gyúrunk és nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva 60 percig kelesztjük,
majd a tésztából akkora darabokat veszünk ki, hogy 3 cm átmérőjű golyókat
tudjunk gyúrni belőle. A golyókat a lisztezett gyúródeszkán lelapítjuk, kb. 15
cm átmérőjű, nagyon vékony kerek lappá kinyújtjuk. A tetejét belisztezzük.
Egyszerre több lapot készítsünk elő. Palacsintasütőben süssük meg a lapok mindkét
oldalát. Akkor jó, ha a tészta kezd elszíneződni és felhólyagosodni. Ezután
helyezzük a tésztát rácsos lapátra, tartsuk nyílt lángba és süssük tovább.
Vigyázzunk, hogy el ne égessük. Ha megsült, kenjük be vajjal a tetejét, és
egymásra halmozva lefedve tartsuk.
Hozzávalók:
50 dkg barnaliszt
5 dkg vaj
1 kiskanál őrölt mustármag
1 kiskanál őrölt római kömény
1 kiskanál őrölt paprika
1/2 kiskanál őrölt koriander
só
meleg víz
Elkészítés:
Elkészítési módja teljesen megegyezik az egyszerű
csapátiéval, a különbség csak annyi, hogy a fűszereket is a liszthez keverjük.
A fűszerek mennyiségét természetesen ízlés szerint lehet változtatni. A csapáti
a vegetáriánusok asztaláról nem hiányozhat. Az ételek mellé úgy fogyasztható,
mint a kenyér.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg korpa
5 dkg zabpehely
5-6 dl tej
5 dkg élesztő
8 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt mély tálban az átszitált lisztben
szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a korpát, a zabpelyhet és a langyos tejet. Az
egészet közepes keménységű tésztává dagasztjuk, közben a vajat is
beledolgozzuk. 30 percig kelesztjük, utána cipókat formálunk belőle. Zsírozott,
lisztezett tepsibe helyezzük, és 15-20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben
30 percig sütjük.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
4 dkg élesztő
1 dkg só
1 dl olaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a
zabpelyhet, a lisztet, az olajat és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk.
Meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 5-6 részre osztjuk,
hosszúkás rudakat formálunk belőle. Zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük,
20-30 percig kelesztjük, majd éles késsel a tetejüket ferdén bevágjuk. Forró
sütőben 15-25 percig sütjük.
Hozzávalók:
2 kg finomliszt
30 dkg áttört
főtt burgonya
4 dkg élesztő
1-1.5 l víz
2 dkg só
Elkészítés:
A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést
készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük. Kevés lisztet
ráhintünk és kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni
hagyjuk. Ezután elkészítjük a langyos sós vizet. A liszthez hozzátesszük a
kihűlt, jól áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy
közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan, erősen dagasztjuk addig, amíg
kezünktől és az edénytől el nem válik. Ezután a tésztát meghintjük liszttel,
tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta
pokróccal is letakarjuk. 60 percen keresztül hagyjuk kelni. Ez idő letelte
után, és ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk,
hogy a gáz eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük. 30-40 percig
hagyjuk kelni. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 1-1.5 órán át lassan
sütjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy
pengéjű késsel 2-3 cm mélyen bevágjuk. Mielőtt a kenyér megsült, kivesszük;
vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
2 dkg só
3 dkg cukor
5 dkg vaj
5-6 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt kevés, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet
felmelegítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott
vajat. A megkelt élesztővel és a tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete
sima, befejezzük a dagasztást. A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, 50
percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
Lazán átgyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra
formázzuk (10. ábra). Ezután kizsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, 25-35
percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd előmelegített sütőben
40-45 percig sütjük.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
5 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál só
ízlés szerint zöldségpürék
1 dl meleg víz
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros, meleg vízben 15 percig kelesztjük.
Nagyobb méretű tálba öntjük a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat, a
szerecsendiót, a sót, a tojást és a zöldségpürét, a liszt felével először
összekeverjük. Majd a többi lisztet hozzáadjuk a megkelt élesztővel. A tészta
állománya közepes keménységű legyen. Addig dagasztjuk, amíg a felülete fényes
és sima nem lesz. Ezután bekenjük olvasztott vajjal, és letakarva meleg helyre
tesszük. Kb. 1-1.5 órán át kelni hagyjuk. Ha kész, lisztezett gyúródeszkára
borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint alakítjuk. Zsírozott, lisztezett
formába helyezzük, vajjal megkenjük, 30-40 percig pihentetjük. Előmelegített
sütőben lassan, 60-80 percen keresztül sütjük.
A kenyér ízesítéséhez felhasználható
zöldségpürék előkészítése
Céklapüré
70 dkg céklát alaposan megmosunk; megtisztítunk, négy részre
daraboljuk és kuktában puhára főzzük. A levét leszűrjük, a puha cékladarabokat
meghámozzuk, majd pépesítjük. Így keverjük a liszthez.
Sárgarépapüré
A sárgarépát hasonlóan készítjük el, mint a céklát. A
mennyiség szintén 70 dkg.
Burgonyapüré
45 dkg hámozott, főtt burgonyát, 1 dl tejjel pépesítjük. Így
adjuk a liszthez.
Parajpüré
1 kg parajt kevés vízben megpároljuk, az ízlés szerinti
mennyiségű fokhagymát felaprítjuk, az egészet pépesítjük és hozzákeverjük a
liszthez.
Paradicsompüré
30 dkg konzerv paradicsompürét, 10 dkg ketchupot, 1 evőkanál
Vegetát jól összekeverjük és hozzáadjuk a liszthez.
Kenyérreceptek
a háztartási sütőgéphez
Az elektromos sütőgépekhez az eddig közölt receptek az adagok megfelelő
módosításával felhasználhatók a gép megadott utalásainak figyelembevételével.
Érdemes a saját megfigyeléseinket is figyelembe venni. A következő receptek
változtatás nélkül használhatók.
Diétás kenyér
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
20 dkg rizsliszt
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
4 dkg margarin
1.5 dkg élesztő
2.5 dl tej
1 teáskanál só
Hozzávalók:
30 dkg burgonyakeményítő
12 gramm burgonyapehely
1 tojássárgája
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2.5 dkg élesztő
3 dkg olaj
1 mokkáskanál köménymag
2 dl víz
Hozzávalók:
25 dkg Graham-liszt
10 dkg rozsliszt
10 dkg finomliszt
3 dl víz
1.5 dl tej
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 csapott teáskanál só
Hozzávalók:
50 dkg Graham-liszt
15 dkg simaliszt
1 dkg élesztő
1 púpozott teáskanál só
3 dl víz
1 evőkanál olaj
Hozzávalók:
30 dkg Graham-liszt
8 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1.5 dkg élesztő
1 csapott teáskanál köménymag
1 evőkanál olaj
4 dl víz
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
1 dl tej
3 dl víz
1.5 dkg élesztő
1 csapott teáskanál só
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
15 dkg rozsliszt
15 dkg héjában főtt és áttört burgonya
2 dkg élesztő
4 dl víz
1 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál köménymag
Hozzávalók:
25 dkg barnaliszt
12 dkg szójaliszt
13 dkg kukoricaliszt
2 dkg élesztő
3 dl víz
1 teáskanál só
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg szójaliszt
2 teáskanál porcukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
4 dl víz
1.5 dkg élesztő
Hozzávalók:
30 dkg Graham-liszt
15 dkg barna rozsliszt
5 dkg szójaliszt
2 dkg élesztő
1 evőkanál étolaj
1 csapott teáskanál köménymag
1 teáskanál só
5 dl víz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése