2020. szeptember 21., hétfő

káposztasaláták

 

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 227.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

Káposztasaláták...................................................................................... 1

Tartalomjegyzék.................................................................................................. 2

Almás káposztasaláta 1...................................................................................... 4

Almás káposztasaláta 2...................................................................................... 4

Almás káposztasaláta 3...................................................................................... 4

Almás párolt káposzta....................................................................................... 4

Amerikai káposztasaláta 1.................................................................................. 5

Amerikai káposztasaláta 2.................................................................................. 5

Ananászos káposztasaláta.................................................................................. 5

Angol káposztasaláta......................................................................................... 5

Barnára párolt savanyú káposzta......................................................................... 5

Bécsi burgonyasaláta......................................................................................... 6

Birsalmás-káposztás krumplisaláta....................................................................... 6

Bolgár káposztasaláta........................................................................................ 6

Erdélyi hordóskáposzta saláta............................................................................. 6

Farmersaláta.................................................................................................... 6

Friss káposztasaláta.......................................................................................... 7

Gombás káposztasaláta..................................................................................... 7

Gyümölcsös savanyúkáposzta-saláta.................................................................... 7

Hagymás káposztasaláta.................................................................................... 7

Joghurtos káposztasaláta 1................................................................................. 7

Joghurtos káposztasaláta 2................................................................................. 8

Júliusi csalamádé.............................................................................................. 8

Káposztasaláta 1.............................................................................................. 8

Káposztasaláta 2.............................................................................................. 8

Káposztasaláta 3.............................................................................................. 9

Káposztasaláta 4.............................................................................................. 9

Káposztasaláta 5.............................................................................................. 9

Káposztasaláta 6.............................................................................................. 9

Káposztasaláta 7.............................................................................................. 9

Káposztasaláta 8.............................................................................................. 9

Káposztasaláta 9............................................................................................. 10

Káposztasaláta 10........................................................................................... 10

Káposztasaláta 11........................................................................................... 10

Káposztasaláta almával (Irán)........................................................................... 10

Káposztasaláta dióval, mazsolával (Egyiptom)...................................................... 10

Káposztasaláta retekkel és olajbogyóval (Tunézia)................................................ 10

Káposztás heringsaláta..................................................................................... 10

Káposztás sonkasaláta..................................................................................... 11

Kínai káposztasaláta........................................................................................ 11

Kocsissaláta................................................................................................... 11

Körtés káposztasaláta...................................................................................... 11

Különleges káposztasaláta 1.............................................................................. 12

Különleges káposztasaláta 2.............................................................................. 12

Majonézes káposztasaláta................................................................................. 12

Makói káposztasaláta....................................................................................... 12

Meggyes káposztasaláta................................................................................... 12

Narancsos káposztasaláta 1.............................................................................. 13

Narancsos káposztasaláta 2.............................................................................. 13

Német ananászos káposztasaláta....................................................................... 13

Nyers kelkáposzta-saláta.................................................................................. 13

Párolt káposzta 1............................................................................................ 13

Párolt káposztasaláta 2.................................................................................... 14

Párolt káposztasaláta....................................................................................... 14

Párolt vörös káposzta 1.................................................................................... 14

Párolt vörös káposzta 2.................................................................................... 14

Pezsgős káposzta............................................................................................ 14

Piros saláta.................................................................................................... 14

Reszelt káposztasaláta..................................................................................... 15

Savanyúkáposzta-saláta................................................................................... 15

Sárgarépás káposztasaláta................................................................................ 15

Sütőben párolt káposzta................................................................................... 15

Szalonnás káposztasaláta................................................................................. 16

Szerén káposztasalátája................................................................................... 16

Szilvás káposztasaláta...................................................................................... 16

Színpompás káposztasaláta............................................................................... 16

Szőlős káposztasaláta...................................................................................... 16

Tejfölös kapros káposzta.................................................................................. 17

Téli saláta...................................................................................................... 17

Uborkás-rizses káposzta................................................................................... 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptek

Almás káposztasaláta 1.

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 2 nagy, savanykás alma, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 dl savanyúkáposzta-lé, ízlés szerint porcukor (vagy kevés méz), só, törött fekete bors, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A lecsurgatott savanyú káposztát apróra vágom, a megmosott, kicsumázott almát héjastól, vékony csíkokra metélem, és kevés káposztalével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. A zöldhagymát tisztítás után zöld szárával együtt vékonyra karikázom, és megsózva hagyom állni 15 percig. Ezután mély tálban összekeverem az apró káposztát, az almát és a hagymát. A káposztalébe annyi porcukrot, sót és törött borsot keverek, hogy kellemesen édeskés-pikáns legyen. Végül belekeverem az olajat is. Ezt az öntetet rálocsolom a salátára. Jól átforgatom, majd szorosan lefedve (nehogy a hagymás káposzta illatát egyéb élelmiszerek is átvegyék), a hűtőszekrényben érlelem 1 napig. Legalább 1 hétig elálló, kellemesen pikáns saláta, amely egyaránt illik húsos ételekhez és fogyókúrás vacsorasalátának.

Almás káposztasaláta 2.

25 perc, Nehézség: 1

Hozzávalók: 40 dkg savanykás alma, 30 dkg fejes káposzta, 2 dl kefir, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet vagy citromlé, cukor, só, 1 késhegynyi őrölt köménymag

Elkészítés: Az almát megmosom és kicsumázom, majd nagy lyukú reszelőn héjastul lereszelem. Azonnal meglocsolom citromlével vagy ecettel, nehogy megbarnuljon. A fejes káposztát megtisztítom, és torzsáját kivágom, majd ugyancsak lereszelem és megsózom. A mártáshoz a kefirt elkeverem az olajjal, kevés citromlével, csipetnyi cukorral, köménymaggal, majd ráöntöm a káposztára. Hozzákeverem a citromos almát is, és két órán át, érlelem a hűtőszekrényben, időnként átforgatva.

Almás káposztasaláta 3.

Hozzávalók: 40 dkg fejeskáposzta, 20 dkg alma, só, citromlé, bors, ecet, tört köménymag

A vékony metéltre vágott káposztát összekeverjük a héjastól kisebb szeletekre darabolt almával és megöntözzük citromlével, megsózzuk, teszünk rá kevés őrölt köménymagot és ráöntjük az ecetes salátalevet. 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.

Almás párolt káposzta

30 perc, Nehézség: 1

Hozzávalók: 80 dkg édes fejes káposzta, 50 dkg savanyú alma, 4 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors, ecet, cukor, ízlés szerint

Elkészítés: A káposztát külső leveleitől megtisztítom és vagy legyalulom, vagy nagyon vékony csíkokra metélem. Megsózom és a felforrósított olajon fedő alatt, saját levében megpárolom. Ezután hozzáadom a megmosott, kicsumázott, héjas almagerezdeket és együtt párolom néhány percig, majd megfűszerezem ecettel, cukorral, borssal. Zsírjára pirítva tálalom

Amerikai káposztasaláta 1.

(Cole slaw)

Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zellerszár, 1 alma, a mártáshoz 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl (vagy joghurt), 1 doboz ecetes torma, (1 zöldpaprika, esetleg párizsi) Elkészítés: A fehér káposzta tömör fejét félbevágjuk, kitorzsázzuk, legyaluljuk, és kissé besózzuk. Egy óráig állni hagyjuk, majd a meghámozott, kicsumázott, almát belereszeljük, és a vékonyan földszeletelt zellerszárat hozzáadjuk. (Ha nyáron készítjük, akkor egy kicsumázott, vékony laskára vágott zöldpaprikát is adunk hozzá.). A majonézhez öntjük a tejfölt vagy joghurtot meg az ecetes tormát, és ezzel keverjük össze a salátát. Jól behűtve kínáljuk.

Amerikai káposztasaláta 2.

Hozzávalók: 50 dkg édes fejeskáposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 dl sűrű majonéz, 1 dl tejföl, 1 db savanykás, aromás alma, ízlés szerint cukor és só, fél citrom leve.

A megtisztított fejeskáposztát és a vöröshagymát a szeletelőgépen nagyon vékony csíkokra szeletelem. Megsózom és legalább két óráig hagyom állni. Közben a majonézt összekeverem a tejföllel és belereszelem a megmosott, kicsumázott, de héjas almát. Citromlével és cukorral ízesítem, és belekeverem a káposztát, hagymát. További fél-egy napig érlelem.

Ananászos káposztasaláta

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis doboz ananászbefőtt, 2 db savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka (esetleg párizsi), 2 dl majonéz, 0,5 dl ananászlé, 0,5 dl savanyúkáposzta-lé, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, cukor

Elkészítés: Először elkészítem a saláta mártását. A majonézbe belekeverem az ananászlevet, a tejfölt és a savanyúkáposzta-levet, majd hozzákeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, csipetnyi sót, az őrölt fehér borsot és csipetnyi cukrot. A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjastul gyufaszálnyi csíkokra vágott almát, a levétől lecsöpögtetett és ugyancsak vékony csíkokra vágott ananászbefőttet, a megtisztított, hajszálvékony karikákra vagdalt, megsózott vöröshagymát, valamint a felmetélt sonkát. A majonézes mártást rálocsolom, jól összekeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe legalább fél napra, hogy az ízei jól összeérjenek. Salátalevelekkel bélelt tálba öntöm és hidegen tálalom.

Angol káposztasaláta

Hozzávalók: 50 dkg fehér káposzta, 1 nagy csomó sárgarépa, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl (vagy kefir), só, salátafűszer, 1 citrom leve (vagy borecet)

Elkészítés: Legyaluljuk a káposztát, enyhén besózzuk, majd egy óra múlva belereszeljük a sárgarépát, megöntözzük a citromlével vagy borecettel, és hideg helyen egy óráig érleljük. Ezután a levét leöntjük, és a salátát összekeverjük a tejföllel hígított majonézzel, amelyet salátafűszerrel ízesítetünk.

Barnára párolt savanyú káposzta

Elkészítés: Egy jó kanál zsírt fölolvasztunk egy lábasban s beleteszünk két kanál cukrot. és barnára pirítjuk. Egy fél vereshagymát apróra vágva beletesszük a pirított cukorba, s tovább pirítjuk a hagymával is. Ha már szép barnás színt kapott, akkor 1 kiló megmosott, jól kinyomkodott savanyú káposztát teszünk hozzá s pároljuk gyakori keverés mellett addig, míg a káposzta megpuhult. Akkor meghintjük egy kanál liszttel, evvel is kissé pirítjuk s aztán meleg vízzel, vagy csontlével fölöntjük, megsózzuk s főzzük addig, míg jól elvegyült s szép barna az egész. Kevés jó édes tejfelt keverünk hozzá. Sült csirkéhez, vagy bármilyen más sülthöz nagyon jó.

Bécsi burgonyasaláta

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg fehérkáposzta, 1 ek. olaj, 1 kk. mustár, porcukor, só, őrölt fehérbors, egy kevés ecet

Elkészítés: Enyhén ecetes, cukros, sós páclevet készítünk. Ebbe szeleteljük a még meleg tisztított, héjában főtt burgonyát, és hagyjuk benne kihűlni. A káposztát kitorzsázzuk, majd legyaluljuk, és a burgonyához keverjük. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A mustárt az olajjal meg egy kevés salátalével simára keverjük, és a káposztás burgonyát beleforgatjuk. A tetejét megborsozva tálaljuk.

Birsalmás-káposztás krumplisaláta

Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 2 db savanyú alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl savanyúkáposzta-lé, 1 mokkáskanál törött bors, 25 dkg birsalmabefőtt (vagy kompót), késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál birsalmabefőtt-lé, 1 teáskanál méz, 2 dl tejföl, ízlés szerint só.

Elkészítés: A mártáshoz a tejfölt, a birsalmalevet, a savanyúkáposzta-levet, a mézet, a sót, a borsot és a szegfűszeget összekeverem. Beleteszem az apróra vágott savanyú káposztát, a hajszálvékonyra karikázott, tisztított vöröshagymát, a megmosott, kicsumázott és csíkokra vágott almát, valamint az ugyancsak vékonyra csíkozott birsalmabefőttet.

Az előző nap megfőzött, meghámozott, tehát megdermedt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem és hozzáadom a salátához. Ezután az egészet alaposan összekeverem, és néhány órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem. Tálalás előtt még egyszer összekeverem. Elkészítési ideje: kb. 55 perc.

Bolgár káposztasaláta

Hozzávalók: 30 dkg hordós káposzta, 2 nagy alma, 25 dkg szőlő, 1 pohár kefir, 2 ek. olaj, 1 ek. ételízesítő-por

Elkészítés: Alaposan kinyomkodjuk, összevágjuk a hordós káposztát (ha túl savanyú lenne, előtte ki is mossuk), és elvegyítjük a megtisztított, kis kockákra vágott almával meg a leszemelt szőlővel. Simára keverjük a kefirt az olajjal, a kevés vízben feloldott ételízesítő-porral és a salátára öntjük.

Erdélyi hordóskáposzta saláta

Hozzávalók: 50 dkg hordós káposzta, 3 alma, 15 dkg szőlő, 5 ek. olaj, só, őrölt bors, porcukor, 3 ek. citromlé

Elkészítés: A káposztát alaposan kinyomkodjuk (ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk), és rövid szálakra vágjuk. Közékeverjük a meghámozott, kicsumázott, laskára vágott almát, a leszemezett szőlőt, meghintjük egy kevés cukorral, megöntözzük a citromlével meg az olajjal. Borssal fűszerezzük, és ha kell, megsózzuk. Néhány órás érlelés után tálaljuk.

Farmersaláta

Hozzávalók: 40dkg savanyú káposzta,15 dkg füstölt tarja, 3db piros retek, 1db kígyóuborka, 2 kisebb lilahagyma, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál hidegen sajtolt kukorica-csíraolaj, őrölt bors, só

Elkészítés: A savanyú káposztát kissé összevágjuk, tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. A tarját, a megtisztított retket meg a megmosott kígyóuborkát vékony csíkokra, a héjától megfosztott lilahagymát karikákra vágjuk. Mindezeket a káposztával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, végül az olajat is rácsöpögtetjük.

Száraz fehérbor illik hozzá.

Friss káposztasaláta

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 1 dl olaj, só, őrölt fehér bors, őrölt köménymag, ecet, cukor, ízlés szerint

Elkészítés: A káposztát gondosan megtisztítom, külső leveleit eltávolítom. Torzsáját kivágom, és vagy legyalulom, vagy lereszelem, a káposzta keménységétől függően. Besózom, és fél napig hagyom a sóban. Ezután gyengén kicsavarva üvegbe teszem. 2 dl ecetes – cukros - fűszeres salátalevet készítek, és ráöntöm a káposztára. A tetejére csurgatom az olajat, és letakarva érlelem a hűtőszekrényben 2 napig. Ezután fogyasztás előtt jól átkeverve kínálom. Érdemes ennél nagyobb adagban is készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a hűtőszekrényben.

Gombás káposztasaláta

Hozzávalók: 50 dkg fejes káposztából készült saláta, 40 dkg gomba, 2 dl tejföl, kiskanálnyi hagymakrém, csipetnyi cukor, ecet 1 csapott ek. mustár.

Elkészítés: A meghámozott, cikkekre vágott gombát ecetes vízben öt percig főzzük. Leszűrve, összekeverjük a leszűrt káposztasalátával, meg a tejföllel, amit mustárral, hagymával, csipetnyi cukorral ízesítettünk. Tálalásig jégbe hűtjük.

Gyümölcsös savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 25 dkg házilag eltett birsalma- vagy körtebefőtt, 1 nagy fej lila hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, fél dl savanyú káposzta lé, fél dl befőttlé, kevés só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A hagymát megtisztítom, és nagyon vékony karikákra vágom. Megsózom, és lefedve húsz percig hagyom állni. Közben a savanyú káposztát apróra vágom, a körtebefőttet pedig felcsíkozom. A káposztalevet összeöntöm a befőttlével, hozzákeverem a mustárt meg az olajat, és megsózom, megborsozom. Mély tálba szórom a hagymát, ráteszem a káposztát és a körtét, majd ráöntöm a mártást, amellyel gondosan összeforgatom. Végül ráhintem a megmosott és nagyon apróra metélt petrezselyemzöldet. A salátát néhány órára lefedve teszem a hűtőszekrénybe, és jó hidegen tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 35 perc.

Hagymás káposztasaláta

Hozzávalók: 30 dkg piros káposzta, 30 dkg fehér káposzta, 2 nagy fej lila hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só.

Mindkét fajta káposztát leveleire szedjük, és erős vízsugár alatt megmossuk. Jó éles késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk, majd nagy tésztaszűrőbe rakjuk. A lila hagymát meghámozzuk, és ugyancsak nagyon vékony karikákra vágjuk. Fazékban vizet forralunk. Ha már lobogva, zubogva forr, a szűrőkanálban lévő káposztát belemerítjük. A víz újraforrásától kezdve két percig hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, és a káposztát lecsöpögtetjük. Akinek nem egészséges a gyomra, a hagymát ugyanígy forrázza le, akkor az étel nem okoz emésztési panaszokat. Amíg a káposzta hűl, salátástálba öntjük az ecetet, az olajat, a mustárt és az őrölt köménymagot. Hozzáöntünk 5 evőkanál vizet, majd addig keverjük, amíg a mártás egészen egyneművé válik. Ezután sóval, cukorral ízesítjük, és a forrázott káposztát valamint a hagymát belekeverjük. Jól átforgatjuk, majd légmentesen befedjük, és legalább fél napig érleljük a hűtőszekrényben. Tálalás előtt ismét átkeverjük. Húsféle mellé tálaljuk. Vacsorára is megfelelő, ha belekeverünk 1 pohár kefirt vagy joghurtot, vagy kevés összemorzsolt tehéntúróval szórjuk meg.

Joghurtos káposztasaláta 1.

60 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta, 3 dl joghurt, 3 evőkanál olaj, 4 kemény paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, ecet, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított fejes káposztát lereszelem vagy legyalulom. Jól megsózom, és 30 percig hagyom a sóban. Közben a paradicsomot megmosom, letörülgetem, és kis kockákra vágom. A joghurtba belekeverem a nagyon finomra vágott kaprot, ízesítem ecettel, cukorral és a megtisztított, zúzott fokhagymával. A nagyon gyengén kicsavart káposztát és a paradicsomkockákat beleforgatom a kapros mártásba, és lefedve érlelem néhány órán át a hűtőszekrényben. Dupla adagban készítve remek körete lehet a töltött csirkének vagy a töltött kacsának, de bőrös malacsülthöz is kiváló.

Joghurtos káposztasaláta 2.

Hozzávalók: 50-60 dkg vörös káposzta, 3 dl joghurt, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál porcukor, ízlés szerint só.

A káposztát külső, fonnyadt leveleitől megtisztítjuk, majd az esetlegesen fás torzsáját kivágjuk, és eltávolítjuk. A káposztát negyedekbe vágjuk, és almareszelőn lereszeljük, vagy nagyon vékony csíkokra aprítjuk. Megsózzuk, jól összekeverjük, és 10 percig hagyjuk állni. Közben elkészítjük a mártást: a joghurtot összekeverjük az olajjal és a citromlével, majd annyi cukrot adunk hozzá, hogy kellemesen pikáns, de ne túl savanyú legyen. Ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott fokhagymát. A mártást rálocsoljuk a káposztára, és alaposan összeforgatjuk. Befedve tesszük be a hűtőszekrénybe, és legalább 1 napig érleljük. Bármilyen húsféle mellé kitűnő saláta vagy hideg köret. (Fehér káposztából is jó.)

Júliusi csalamádé

90 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg fejes káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg kőkemény, de érett paradicsom, 2-4 kovászos uborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint só, 0,5 liternyi kovászosuborka-lé

Elkészítés: A káposztát tisztítás után nagyon vékony csíkokra metélem vagy lereszelem, a megtisztított vöröshagymát pedig hajszálvékony karikákra vágom. Összekeverem a káposztával, és jól megsózom. Fél napig állni hagyom. Ezután hozzákeverem a közben megmosott, kicsumázott és nagyon vékony csíkokra vagdalt zöldpaprikát és a negyedekbe - nyolcadokba vágott paradicsomot. Legvégül hozzáadom a meghámozott és ugyancsak vékony csíkokra vágott kovászos uborkát. A kovászosuborka-lébe belekeverem az őrölt fekete borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd ráöntöm a csalamádéra. Jól összekeverem, és üvegbe töltve meleg helyen érlelem 3 napig. Ezután már fogyasztható, de ha tovább akarom tárolni, akkor hűtőszekrénybe kell betennem. Érdemes belőle nagy adagot készíteni, akár egész nyáron át, fogyasztható, vitamindús saláta. Kevés párizsival és tehéntúróval elkeverve, levétől leszűrve, fogyókúrás vacsorasalátának is kiváló.

Káposztasaláta 1.

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 2 fej vöröshagyma, olaj, só, ecet, cukor, 1 mokkáskanál mustármag

Elkészítés: A káposztát finom metéltre vágjuk vagy legyaluljuk. Besózva legalább fél napig - de lehet tovább is - állni hagyjuk, majd összekeverjük a vékony laskára vágott hagymával, a mustármaggal, és szorosan üvegbe tömve leöntjük ecetes-cukros vízzel. Néhány napig lefedve állni hagyjuk. Mindig csak annyit keverünk össze 1-2 ek. olajjal, amennyit az asztalra adunk. Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert 1-2 hétig is eláll, és közben csak tovább javul az íze.

Káposztasaláta 2.

Hozzávalók: 1 kisebb fej édes fejes káposzta, 4 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál só, ízlés szerint almaecet vagy borecet, kevés porcukor, 1 mokkáskanál tört köménymag.

Elkészítés: A káposztát megtisztítom a külső, fonnyadt leveleitől, majd az almareszelő durva fokán lereszelem, vagy nagyon vékony csíkokra felvágom. Mély tálba teszem, rászórom a sót, és alaposan összeforgatom. Legalább 1 órán keresztül hagyom állni, addigra a só jól átjárja, a káposzta megpuhul, és kis levet enged. Közben a sós léből annyi salátaöntetet készítek, hogy az ellepje a káposztát. Kellemesen savanykásnak, pikánsnak és egyben édeskésnek is kell lennie. Beleszórom az összetört köménymagot és felforralom. A káposztára öntöm a forró salátalevet, majd 10 percnyi várakozás után összekeverem. Ha kihűlt, jól zárható üvegbe öntöm, és legalább 1 napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt levéből leszűröm, a salátaolajat rácsorgatom, és az egészet jól összeforgatom. Érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a hűtőszekrényben, a salátalében. (Aki szereti a hagymás ízeket, tegyen a salátába 1-2 fej, nagyon apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, esetleg néhány gerezd zúzott fokhagymát.)

Káposztasaláta 3.

Elkészítés: A meggyalult káposztát besózva 1 óráig állni hagyjuk, kinyomjuk. A tálba ecetet, olajat, kevés por-cukorral elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük; törött borssal behintjük, zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.

Káposztasaláta 4.

Összeállítás: 15 perc

Hozzávalók 6 személyre: 1 kicsi káposztafej negyede, legyalulva, 2 reszelt sárgarépa, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 1 nagy összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi kicsumázott, összevagdalt paradicsompaprika

A mártáshoz: 10 dkg majonéz, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kiskanál francia mustár Elkészítése: A zöldfélét nagy salátástálban összekeverjük. Egy másik tálban a mártáshoz valót elkeverjük, a salátára öntjük, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Káposztasaláta 5.

A meggyalult káposztát besózva 1 óráig állni hagyjuk, kinyomjuk. A tálba ecetet, olajat, kevés porcukorral elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük; törött borssal behintjük, zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.

Hozzávalók: 25 dkg fehér káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek. olaj, só, őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom

Káposztasaláta 6.

Veres vagy fehér nyers káposztát, ha szép fejes, vagdaljuk szép laskára össze, sózzuk jól meg, egy lábasba tegyünk egy kanál zsírt, mely, ha forró lesz, a káposztát lehető jól csavarjuk ki a sósléből és tegyük a forró zsírba erős tűzre, hogy újra levet ne ereszthessen. Egy pár kanál jó erős eczetet öntsünk közé, és egy kanál czukor port is tegyünk belé; gyorsan keverjük jól össze ezeket a káposztával, és ha a káposzta jó forró lesz, ne hagyjuk megpuhulni, hanem vegyük el a tűztől tálalásig, mert igy jobb, mint ha puha.

Káposztasaláta 7.

Összeállítás: 15 perc

Hozzávalók 6 személyre: 1 kicsi káposztafej negyede, legyalulva, 2 reszelt sárgarépa, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 1 nagy összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi kicsumázott, összevagdalt paradicsompaprika

A mártáshoz: 10 dkg majonéz, 2 evőkanál fehér borecet, 1 kiskanál francia mustár

Elkészítése: A zöldfélét nagy salátástálban összekeverjük. Egy másik tálban a mártáshoz valót elkeverjük, a salátára öntjük, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Káposztasaláta 8.

Hozzávalók: 1 nagy fej friss, kemény édeskáposzta, almaecet vagy egyéb gyengébb salátaecet, só, cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi tört köménymag, a káposzta minden 50 dkg-jához mért 3 evőkanál olaj és 2 fej vöröshagyma.

A káposztát megtisztítom a külső, szennyezett, töredezett leveleitől, majd akkora hasábokra vágom, mekkora a szeletelőgépbe belefér. A megfelelő betétet illetve tárcsát beletéve hosszúkás szálakra szeletelem. Jól megsózom és összekeverem. Lefedem, és legalább két órán keresztül hagyom állni, hogy a só mindenütt átjárhassa. Közben egyszer-kétszer átforgatom. Ezután levéből kicsavarom és átteszem egy megfelelő méretű salátástálba. Míg a káposzta áll, a megtisztított vöröshagymát ugyancsak vékonyra szeletelem a gép segítségével és kissé megsózom. Addig hagyom háborítatlanul, amíg a káposzta is áll. A kicsavart vöröshagymát is hozzáteszem a káposztához. A visszamaradt sós káposzta- és hagymalevet felöntöm fele rész ecettel és fele rész vízzel. (50 dkg káposztához való összes salátalé mennyisége ne legyen több, mint 5 dl.) Cukorral és a köménymaggal ízesítem, majd az olajat is belekeverem és ráöntöm a hagymás káposztára. Jól átkeverem, szorosan, lehetőleg folpack fóliával lefedem és beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább egy napig érlelem, de az sem baj, ha hosszabb ideig érik. Közben három-négy alkalommal átkeverem. Tálalás előtt levéből leszűröm, és egy evőkanál olajjal átforgatva teszem az asztalra.

Káposztasaláta 9.

Hozzávalók két személyre: 40 dkg káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tk. mustár, 2 tk. borecet, 2 tk. olaj, 4 szem szacharin, 2 ek. víz, só.

A jól megtisztított káposztát vékony csíkokra szeleteljük, enyhén megsózzuk, fél órát állni hagyjuk. nem nyomjuk ki a levét. Megreszeljük a hagymát, salátalevet készítünk a mustárból, ecetből, stb. Összekeverjük a káposztát, a hagymát, a lét és 1 órát állni hagyjuk.

Káposztasaláta 10.

Hozzávalók: 60 dkg fejeskáposzta, só, köménymag, ecet, édesítőszer

A káposztát vékony szeletekre vágjuk, forrásban lévő vízzel leforrázzuk, pár percig rajta hagyjuk, majd leszűrjük, és a salátaecetbe rakjuk, amit ízesítettünk köménymaggal, édesítőszerrel, sóval. (Aki szereti, karikázott vöröshagymát is tehet hozzá.)

Káposztasaláta 11.

Hozzávalók: (4 személyre) 1 kis fej káposzta, csipet só, 1 ek méz, 1 ek almaecet, 1 mokkáskanál kömény, kevés víz.

A káposztát nagylyukú reszelőn durvára reszeljük, összekeverjük a sóval, mézzel, almaecettel, köménymaggal, és csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen legyen némi leve. Azonnal is fogyaszthatjuk, de ha összeérik, még jobb.  Tehetünk bele, egy kis hagymát is ha szeretjük.

Káposztasaláta almával (Irán)

Hozzávalók: 1 csésze hámozott, reszelt alma, 2 cs. apróra vágott káposzta, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, 2 ek. borecet, 3 ek. olívaolaj, só, bors.

Elkészítés: Összekeverve hagyjuk állni 15 percig.

Káposztasaláta dióval, mazsolával (Egyiptom)

Hozzávalók: Egy közepes káposzta fele felaprítva, 2 szál vékony karikára vágott újhagyma, 1 tk. aprított petrezselyem, 1 ek. apróra vágott dió, 1 ek. mazsola, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet, bors, só.

Elkészítés: Tegyük üvegtálba a káposztát, petrezselymet, diót, mazsolát. A megmaradt hozzávalókból készítsünk öntetet. Öntsük a káposztára. Előételként vagy marha- és báránysültekhez tálaljuk.

Káposztasaláta retekkel és olajbogyóval (Tunézia)

Hozzávalók: 0,5 fej apróra vágott káposzta, 1 csésze karikára vágott piros retek, 0,5 cs. fekete olajbogyó, 4 ek. olívaolaj, 1 mk. őrölt kömény, bors, só, friss mentalevél.

Elkészítés: A menta kivételével mindent összekeverünk, behűtjük. Tálaláskor mentalevéllel díszítjük.

Káposztás heringsaláta

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 25 dkg hagymás pácolt hering, 2 db nagy alma, 4 db tojás, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 db ecetes uborka, só, cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, hagymás-halas ecet

Elkészítés: Először elkészítem a saláta mártását. A majonézbe belekeverem a tejfölt, a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát, az őrölt fekete borsot, az 1-2 evőkanál hagymás-halas ecetet, a kevés cukrot és a csipetnyi sót. A tojásokat keményre főzöm és meghámozva nyolcadokba vágom. A savanyú káposztát nagyon apróra metélem, a megmosott, kicsumázott almát, pedig héjastól vékony csíkokra vagdalva azonnal belekeverem az összes hozzávalóval együtt a majonézes mártásba. Az ecetes uborkát megreszelem, a hagymás heringet pedig gerincétől megszabadítva és apróra vágva teszem hozzá a salátához. Rálocsolom a mártást, jól elkeverem, és szorosan (lehetőleg légmentesen) lefedve teszem el a hűtőszekrénybe, hogy az ízei jól összeérjenek. Nagyon finom, pikáns saláta, különösen alkoholos italok kísérőjeként szokás fogyasztani.

Káposztás sonkasaláta

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 30 dkg főtt, füstölt, sovány sonka vagy tarja (esetleg egyéb füstölt hús), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1-1 db piros és zöld színű zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, ecet, mustár, só, cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál savanyúkáposzta-lé

Elkészítés: A savanyú káposztát lecsöpögtetem, és metéltre vágom. A főtt sonkát és a megmosott, lecsurgatott, kicsumázott, zöldpaprikákat ugyancsak metéltre vágom. A megtisztított vöröshagymát nagyon apró kockákra vagdalom és megsózom. 30 percig hagyom állni a sóban. Közben a kapribogyó leszűrt levét, a savanyúkáposzta-levet, kevés ecetet, mustárt, őrölt fekete borsot és az olajat simára keverem, majd az összes hozzávalót egy salátástálban jól összekeverem. Lefedve legalább egy napig érlelem a hűtőszekrényben. (Aki szereti a csípős ízeket, tegyen bele 1-1 mokkáskanál chilit vagy csípős paprikát.) Tálalás előtt még egyszer megkeverem, tetejére teszem a kapribogyó-szemeket és hidegen kínálom.

Kínai káposztasaláta

50 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 75 dkg fejes káposzta, 4 evőkanál olaj, 1 csípős, friss cseresznyepaprika, ecet, cukor, só ízlés szerint

Elkészítés: A fejes káposztát megtisztítom, kemény torzsáját kivágom, és 1 cm-es csíkokra metélem. Megsózom, és 30 percig állni hagyom. Közben a cseresznyepaprikát apróra felvagdalom, és addig sütöm, a megforrósítom olajban, amíg majdnem szénfekete nem lesz. Ezután az olajat leszűröm és ráöntöm a sós káposztára. (A leszűrt paprikát természetesen eldobom.) Ezután 2 dl levet készítek ecettel, cukorral, vízzel, majd ráöntöm a káposztára. Jól átforgatom, és máris tálalom. Rendkívül finom, de csak az egyen belőle, aki szereti a csípős ízeket.

Kocsissaláta

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 4 kiskanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál ételízesítő por

Elkészítés: A káposztát alaposan kinyomkodjuk, összevágjuk, és a tört fokhagymával, a paprikával, az ételízesítő porral meg az olajjal elkeverjük. Legalább fél napig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. (Csak akkor készítsük, ha mindenki szereti a fokhagymát, mert az illata erős.)

Körtés káposztasaláta

Hozzávalók: 4 szép nagy körte, 40 dkg fehér édeskáposzta, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál almaecet (vagy borecet), 1-1 késhegynyi őrölt köménymag és törött fekete bors, ízlés szerint só és kevés porcukor.

A megmosott, és kicsumázott körtéket, vékony csíkokra vágom, és a borecettel azonnal meglocsolom. A káposztát külső, fonnyadt levelétől megtisztítom, majd nagyon vékony laskára metélem vagy lereszelem. Megsózom, átforgatom, és fél óráig hagyom állni. A saláta mártásához a tejfölt és a kefirt simára keverem, hozzácsorgatom az olajat, és a fűszerekkel alaposan összekeverem. A mártásba beleteszem az ecetes körtét és a sózott káposztát, ezután az egészet átkeverem. Befedve teszem be a hűtőszekrénybe, és legalább három órán keresztül érlelem. Tálalás előtt ismét átkeverem. Hideg sült csirkéhez illik a legjobban, de magában is nagyon jó, különösen pirított, édeskés péksüteménnyel.

Különleges káposztasaláta 1.

Hozzávalók: 75 dkg fejes káposzta, 3 nagy alma, 3 ecetes uborka, 15 dkg marinált paprika, 1 adag francia majonéz, ecetes –sós - cukros páclé, 1-1 csapott kiskanál őrölt mustármag meg koriander.

Elkészítés: Először négybe vágjuk a káposztafejet, majd a torzsájától megszabadítva, vékony laskára szeljük. Sós vízzel leforrázzuk, amit ecettel, cukorral ízesítünk. Közékeverjük a koriandert meg a mustármagot, és néhány napig érleljük. Tálalás előtt leszűrjük, elkeverjük a megtisztított, vékony lemezekre vágott almával, a felszeletelt uborkával meg marinált paprikával, és leöntjük a majonézzel, amelyet a káposzta páclevével mártás sűrűségűre hígítottunk. Még egy órára, jégre tesszük, s csak ezután tálaljuk.

Különleges káposztasaláta 2.

Vékonyan felszeletelünk egy kb. 60 dekás káposztafejet, és enyhén sózva egy napig állni hagyjuk. Másnap belekeverünk két fej kis kockákra vagy vékony szálakra vágott vöröshagymát, s egy nagy, megtisztított kovászos uborkát. Jócskán rakunk bele vegyes gyümölcsöt, például 3-4 megtisztított, kimagvalt, kockákra vágott őszibarackot, illetve szilvát, később majd szőlőt is. Ősszel kerülhet a salátába egy marék darabos dió is. Az egészet egy kevés ecettel, bővebben olajjal meglocsoljuk, tehetünk bele csipetnyi porcukrot is. Néhány óráig hűvös helyen állni hagyjuk, végül levét 1-2 deci tejföllel gazdagítjuk, és az egészet alaposan összekeverjük.

Majonézes káposztasaláta

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 3 alma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 nagy fej vöröshagyma, só és cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, citromlé

Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát hajszálvékony karikákra vágom és megsózom. 30 percig állni hagyom. Közben a savanyú káposztát apróra vágom, a megmosott, kicsumázott, héjas almát lereszelem és meglocsolom kevés citromlével. A majonézt összekeverem a kefirrel, az őrölt borssal, a sóval, a csipetnyi cukorral, majd beleforgatom a reszelt almát, a sós hagymát és a káposztavagdalékot. Jól összekeverem, és szorosan lefedve rakom be a hűtőszekrénybe néhány órára. Tálalás előtt még egyszer átkeverem és hidegen kínálom.

Makói káposztasaláta

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg fejeskáposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy savanykás alma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor, só, törött bors, ízlés szerint.

A vékony csíkokra vágott káposztát az előbb leírtak szerint előfőzzük, lecsöpögtetjük és megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után egészen apróra vágjuk és leforrázzuk, mint a káposztát, csak annál rövidebb ideig főzzük, mindössze 2 percig, majd leszűrve ugyancsak megsózzuk. A fokhagymát szétzúzzuk. Az ecetet összekeverjük 2 evőkanál vízzel, az olajjal, a sóval, a cukorral és a zúzott fokhagymával. A mártásba belekeverjük a megmosott, kicsumázott és csíkokra aprított héjas almát, a hagymát és a káposztát. Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük.

Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

Meggyes káposztasaláta

Hozzávalók: 1 kisebb fej édes fehér káposzta (50 dkg-nyi), 25 dkg meggy, 1 citrom leve, 1 csokor zöldhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint kevés porcukor, 1 teáskanál só.

A saláta mártásához mély edénybe öntjük a citromlevet, fél dl vizet, az olajat és a mustárt. Ezután addig keverjük, amíg az egész egynemű lesz, majd hozzáadjuk a törött borsot, a köménymagot és annyi porcukrot, hogy kellemesen pikáns, de ne édes legyen. Kevés sóval ízesítve betakarjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe. A külső, fonnyadt leveleitől letisztított káposztát (ha jó kemény) az almareszelő durva fokán lereszeljük, vagy éles késsel nagyon vékony csíkokra metéljük. Hozzátesszük a megtisztított és vékony karikákra vágott zöldhagymát, zöldjével együtt. Megsózzuk és összeforgatjuk. Félórai állás után még egyszer átkeverjük, ezt követően pedig ráöntjük a salátamártást. Az egészet alaposan összekeverjük, ezután pedig közékeverjük a megmosott, szárától és magjaitól megfosztott, apróra vágott gyümölcsöt. Legalább fél napra behűtjük. Ha fogyasztás előtt egy napot áll, az csak jót tesz neki. Tálalás előtt ismét átkeverjük. Mindenfajta hús mellé nagyon jó saláta, de magában is fogyasztható, különösen megfelel fogyókúrás vacsorának.

Narancsos káposztasaláta 1.

15 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 2 db nagy narancs, 25 dkg fejes káposzta, 3 evőkanál olaj, ecet, cukor, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítés: A fejes káposztát tisztítás után lereszelem, vagy nagyon vékony csíkokra metélem. Megsózom, és 60 percig hagyom a sóban. Közben a savanyú káposztát apróra vágom. A narancsot meghámozom, és gerezdekre szedem, a gerezdeket pedig kis kockákra vágom. Az ecetet, 0,5 dl vizet, az olajat, az őrölt fehér borsot és a csipetnyi cukrot összekeverem. A fejes káposztát csak nagyon gyengén csavarom ki. Hozzáteszem a savanyú káposztát és a narancskockákat, majd rálocsolom a salátalevelet. Jól átforgatom, lefedem, és a hűtőszekrényben érlelem két órán át. Sült csirkecomb vagy csirkemell kiváló salátája.

Narancsos káposztasaláta 2.

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg savanyú káposzta, 40 dkg narancs, 12 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál olaj, pici narancslé.

Elkészítés: Az olajban sárgára pároljuk a hagymát, hozzáadjuk az átmosott, kicsavart káposztát, felöntjük a narancs levével és pici vízzel, majd pároljuk. Ha a káposzta puha, hozzáadjuk a félbevágott narancsgerezdeket.

Német ananászos káposztasaláta

Hozzávalók: 25 dkg fehér káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek. olaj, só, őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom

Elkészítés: Legyaluljuk a káposztát, és enyhén besózva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután összekeverjük a kis kockákra vágott ananásszal meg a zöldjétől megtisztított, vékonyra szelt póréhagymával. A citromléhez vékony sugárban - közben állandóan keverve - hozzácsurgatjuk az olajat, a borssal, cukorral ízesítjük, és adunk hozzá két kanálnyit az ananászkonzerv levéből. Ezzel a mártással keverjük össze a salátát (ha túl sok leve lenne, egy keveset leöntünk belőle), és egy napig érleljük.

Nyers kelkáposzta-saláta

Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2 dl kefir, 2 nagy, savanykás alma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt köménymag, ízlés szerint ecet (citromlé), cukor, só, 1 púpozott teáskanálnyi csípős mustár, 1 gerezd fokhagyma.

A megtisztított kelkáposztát lereszelem, vagy aprítógépen apróra metélem, és tálba téve megsózom. (Nem besózom, csak megsózom!) Jól átkeverem, és fél óráig hagyom, állni. Közben az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól nagyon vékony csíkokra vágom. Ecettel vagy citromlével megcsöpögtetem. A kefirbe belekeverem az olajat, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a köménymagot, a mustárt, és csipet sóval meg kevés porcukorral ízesítem. Ráöntöm a kelkáposztára, és az almával együtt alaposan összekeverem. Szorosan lefedve legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízei jól összeérjenek.

Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Párolt káposzta

(körítés)

Hozzávalók: 1 kg káposzta, 2 ek étolaj, 5 dkg vöröshagyma, ecet, só, köménymag, édesítőszer

Elkészítés: A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és kicsit állni hagyjuk, amíg levet ereszt, ekkor kicsavarjuk. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, káposztát, köménymagot, és végül az ecetet. Lefedve készre pároljuk, a végén édesítjük kevés édesítőszerrel.

Párolt káposztasaláta 1.

Elkészítés: Fejes káposztát meggyalulunk s egy lábosba, - melyben már előbb egy fél fej finomra vágott veres-hagymát, egy kanál zsírban sárgára pirítottunk, tesszük, megsózzuk, 1-2 kanál ecetet, kis cukrot és törött borst hintünk rá, s befödve pároljuk, míg a káposzta puha lett.

Párolt káposztasaláta 2.

Fejes káposztát meggyalulunk s egy lábosba, melyben már előbb egy fél fej finomra vágott veres-hagymát, egy kanál zsírban sárgára pirítottunk, tesszük, megsózzuk, 1-2 kanál ecetet, kis cukrot és törött borst hintünk rá, s befödve pároljuk, míg a káposzta puha lett.

Párolt vörös káposzta 1.

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 kg vörös káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 3 evőkanál olaj, kevés ecet, cukor, só ízlés szerint

Elkészítés: A külső leveleitől megtisztított vörös káposztát vékony csíkokra vágom vagy legyalulom, és jól megsózom. Az olajat felforrósítom, rádobom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, ezután üvegesre pirítom. A gyalult káposztát ráteszem, és fedő alatt saját levélben párolom néhány percig. Ezután ráöntöm a vörösbort, és puhára párolom. Ízesítem ecettel, cukorral, és fedő nélkül zsírjára pirítva tálalom sertéssülthöz vagy libasülthöz.

Párolt vörös káposzta 2.

Hozzávalók: 60 dkg vöröskáposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, köménymag, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor.

Elkészítés: A káposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsáját kivágjuk, majd megmossuk. Késsel vékonyra szeleteljük és megsózzuk. Egy edénybe olajat teszünk és 2 perc alatt 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, igen apróra kockázzuk és 2 percig 500 W-on pároljuk. A sütőből kivéve a káposztával összekeverjük, egy pici vizet öntünk rá, megcukrozzuk, ecettel ízesítjük, majd meghintjük köménymaggal. Lefedve 22 percig 500 W-on pároljuk. Húsfélékhez, bármilyen körettel, esetleg sajtos, tejfölös öntettel önállóan is tálalhatjuk.

Pezsgős káposzta

45 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 4,5 dl száraz pezsgő, 3 evőkanál olaj, 2 db alma, 2 evőkanál cukor, ecet, só ízlés szerint, késhegynyi őrölt köménymag, 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítés: A megtisztított fejes káposztát metéltre vágom, és jól megsózom. Az olajon sárgára pirítom a cukrot, majd hozzáteszem a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, és fedő alatt üvegesre párolom. Ezután rálocsolok egy evőkanálnyi ecetet, és beleteszem a sóból enyhén kicsavart káposztát. Hozzáadom még a meghámozott és kicsumázott, ugyancsak metéltre vágott almát, ezután megpárolom a káposztát. Ha már megpuhult, ráöntöm a pezsgőt, és jól összekeverem. A fedőt rátéve 1-2 percig tovább párolom, majd a lángot eloltom alatta, de a fedelét nem veszem le, nehogy az étel párája elillanjon. Malac- vagy kacsasülthöz nagyon finom.

Piros saláta

Hozzávalók: 1 kg vörös káposzta, 4 fej lila hagyma, 1 kg cékla, 1-2 ek. olaj, só, ecet, cukor, kiskanálnyi kömény, mokkáskanálnyi mustármag

Elkészítés: Legyaluljuk a káposztát, belereszeljük a hagymát meg a meghámozott céklát, és sóval, ecettel, cukorral, őrölt köménnyel és korianderrel ízesítjük. Üvegekbe töltve néhány napig érleljük. Tálalás előtt olajjal meglocsoljuk.

Reszelt káposztasaláta

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg fejeskáposzta, 1 nagy szál sárgarépa, 3 dkg mazsola, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál ecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött bors.

A megtisztított és torzsájától megfosztott káposztát almareszelőn lereszeljük. A sárgarépát lekaparjuk, és ugyanolyan lyukú reszelőn ugyancsak lereszeljük. Összekeverve beletesszük egy tésztaszűrőbe, és forrásban lévő vízbe merítjük. Az újraforrástól kezdve 2 percig főzzük, majd a vízből kiemelve lecsöpögtetjük. Közben a mazsolát megtisztítjuk és a forró vízbe belemerítjük, hogy kissé felpuhuljon. A saláta levét elkészítjük: az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a gyömbérport összekeverjük 2-3 evőkanál vízzel, majd beleforgatjuk a káposztás sárgarépát és a mazsolát. Az egészet alaposan összekeverjük, és lefedve tesszük be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy jól összeérjenek az ízei.

Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Savanyúkáposzta-saláta

15 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 2 savanyú alma, 3 evőkanál olaj, 0,5 dl savanyúkáposzta-lé, csipetnyi só és csipetnyi cukor, 1 késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítés: A megmosott, kicsumázott, héjas almát megreszelem, majd ráöntöm a savanyúkáposzta-levet, az olajat, a csipetnyi sót és a cukrot, rászórom az őrölt fekete borsot, végül hozzákeverem a nagyon apróra vágott savanyú káposztát. Lefedve érlelem a hűtőszekrényben két órán át. Szaftos, paprikás-hagymás ételekhez való ízes saláta.

Sárgarépás káposztasaláta

Elkészítési idő kb. 35 perc

Hozzávalók 4 személvre: 1/2 fej (kb. 50 dkg) fehér káposzta, 50 dkg sárgarépa, 10 dkg galambbegysaláta (esetleg helyette más, zöld színű saláta), 2 vékony szelet (egyenként 4 dkg-os) rozskenyér, 5 dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, 1,5 dl narancslé, 2 evőkanál fehérborecet , 1 csokor metélőhagyma , 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors cukor

Elkészítés: A fejes káposztát megtisztítjuk, megmossuk, félbevágjuk, torzsáját éles késsel eltávolítjuk. Leveleit vékonyra metéljük, vagy a káposztát legyaluljuk. A sárgarépát lekapargatjuk, alaposan megmossuk, és a reszelő durvább fokán lereszeljük. A salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, s ha nem galambbegysalátát használunk, kisebb darabokra tépkedjük. A kenyérszeletek héját levágjuk, belét apróra felkockázzuk. Ugyan-csak kockára vágjuk a szalonnacsíkokat, majd teflonbevonatú serpenyőben ropogós pirosra sütjük és itatósra (fehér papírszalvétára) szedjük. A visszamaradt szalonnazsírban gyakran kevergetve, aranybarnára sütjük a kenyérkockákat. A metélőhagymát megmossuk, szárazra töröljük, és apróra vágjuk. A narancslevet összekeverjük a fehérborecettel, sóval, borssal és cukorral, majd apránként hozzáadagoljuk az olajat, és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a metélőhagyma 2/3-ad részét is. Összevegyítjük a káposztacsíkokat a sárgarépával, a salátával és a szalonnapörc 2/3-ával. Beleforgatjuk a narancsos vinaigrette-mártásba, és tálra halmozzuk. A salátát a maradék sült szalonnával és metélőhagymával díszítjük. A pirított kenyérkockákat külön tálkában kínáljuk hozzá. Jobb ízű lesz a salátánk, ha hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Ehhez legalább 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.

Sütőben párolt káposzta

45 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 15 dkg császárszalonna, 2 dl tejföl, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A császárszalonnát nagyon vékony csíkokra vágom és saját zsírjában (teflonserpenyőben) kissé megpirítom. A savanyú káposztát apróra metélem. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenek a szalonnazsírral, és ráterítem a savanyú káposztát. A tetejére szórom a pirított szalonnát, és a kevés sóval, borssal elkevert tejföllel lelocsolom. Szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 25 percnyi párolás után a fedelét levéve megpirítom. Sült kolbászhoz illő köret, de bármilyen egyéb feltét is jó hozzá.

Szalonnás káposztasaláta

Elkészítés: Nagyon vékonyra felvágunk egy 80 dekás fehérkáposztafejet, és sós vízzel 1eforrázva, másnapig állni hagyjuk. Másnap levétől kinyomkodjuk, megöntözzük négy evőkanálnyi borecettel, egy deci olajjal, kiskanálnyi őrölt köménnyel, meg frissen őrölt borssal fűszerezzük, és közékeverünk 20 deka vékony laskára vágott, ropogósra kisütött császárszalonnát. (A szalonna zsírját máshoz használjuk fel!) Legalább egy napig állni hagyjuk tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

Szerén káposztasalátája

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv vagy házi, eltett savanyúság), 2 nagy alma, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára, késhegynyi őrölt köménymag, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kevés cukor, ízlés szerint só, 1 dl olajos paprikalé

Elkészítés: A savanyú káposztát apróra vágom, a paradicsompaprikát pedig vékony csíkokra metélem. A megtisztított sárgarépát, és a megmosott, héjas, de kicsumázott, almát legyalulom, vagy almareszelőn lereszelem, a megtisztított vöröshagymát pedig nagyon vékonyra karikázom. Az olajos paprika-lébe belekeverem az olajat, a mustárt, a sót, az őrölt fekete borsot, az őrölt köményt, és kevés cukorral ízesítem. Végül a finomra vágott snidlinget is hozzátéve, a salátamártást ráöntöm az összes hozzávalóra. Jól átkeverem, majd lefedve érlelem egy napig a hűtőszekrényben. Dupla adagban is lehet készíteni, mert sokáig leáll, íze megunhatatlan.

Szilvás káposztasaláta

30 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg kovászos (házilag készített) vagy savanyú káposzta, 25 dkg szilva, fél marék dióbél, 1 dl káposztalé, 1 dl kefir, só és csipetnyi cukor

Elkészítés: A savanyú káposztát apróra vágom, a megmosott, kimagozott szilvát ugyancsak. A tisztított dióbelet durvára darálom. A káposztalébe keverem a diót, a kefirt, a csipetnyi sót és cukrot, majd hozzáadom a vagdalt szilvát és a savanyú káposztát. Jól összeelegyítem, két-három órán át, érlelem. Jéghidegen kínálom.

Színpompás káposztasaláta

Hozzávalók: fél fej vöröskáposzta, fél fej fejeskáposzta, 4 db retek, fél csokor kapor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor.

Elkészítése: A kétféle káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk az ecettel, és kb. 1 órán át, állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a kicsorgatott levét. A kaprot apróra metéljük, a retket zöldséggyalun leszeleteljük és hozzákeverjük a káposztához. Az olajat kikeverjük a sóval és a cukorral, és jól megforgatjuk benne a salátát.

Szőlős káposztasaláta

Hozzávalók: 60-70 dkg fehér fejes káposzta, 1 nagy fürt fehér szőlő (kb. 25 dkg), 1 nagy fej lila hagyma, fél dl alma- vagy borecet, 3 evőkanál salátaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál törött köménymag, 1 teáskanál só.

A káposzta külső, hervadt leveleit lebontjuk, majd a torzsáját kivágjuk és lereszeljük. A káposztát vagy legyaluljuk, vagy nagyon vékony metéltre vágjuk. Mély tálba rakjuk a reszelt torzsával együtt, és rákarikázzuk a megtisztított lila hagymát. A hagymakarikákat szétszedjük. Megsózzuk, összekeverjük, és legalább fél óra hosszat hagyjuk állni.

Közben elkészítjük a saláta mártását: az ecetet másfél dl vízzel összeöntjük, majd feloldjuk benne a cukrot, és belekeverjük a borsot meg a köménymagot. Végül az olajjal is összekeverjük. A szőlőszemeket a szárról leszedjük, megmossuk és lecsöpögtetjük. A sós-hagymás káposztára ráöntjük az olajos-ecetes-fűszeres levet, hozzáadjuk a szőlőszemeket, és jól átforgatjuk. A salátát befedve tesszük be a hűtőszekrénybe néhány órára.

Tejfölös kapros káposzta

50 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 60 dkg édes fejes káposzta, 25 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd a felényi zsíron fedő alatt, saját levében megpárolom a savanyú káposztát. A maradék zsíron ugyancsak megpárolom a megtisztított, szálasra vágott (vagy legyalult) édeskáposztát. A kétfajta káposztát ezután összekeverem, rászórom a csombort, az őrölt fekete borsot, a finomra vágott kaprot, majd 1 dl vízzel elkevert lisztes tejföllel besűrítem. Jól felforralva tálalom bármilyen feltételhez.

Téli saláta

(4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg fehér fejes káposzta, 2 közepes nagyságú fekete retek, 1 nagy fej lilahagyma, fél dl olaj, ízlés szerint bor- vagy gyümölcsecet, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só és csipet cukor

Elkészítés: A megtisztított káposztát vagy legyaluljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. Jól megsózzuk és összeforgatjuk. A megtisztított és megmosott retket az almareszelő durva fokán lereszeljük, és ugyancsak megsózzuk. A lilahagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra metéljük, és kevés sóval meghintve, az összes zöldséggel együtt 20 percig hagyjuk állni, majd levéből kissé kicsavarva, nagy salátástálba rakjuk. A kicsavart sós levet összekeverjük az ecettel, az olajjal és a fűszerekkel, ezután az öntetet rácsorgatjuk a salátára, összekeverjük, és a tálat szorosan befedve, legalább fél napra hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízei jól összeérjenek. Tálalás előtt átkeverjük. Húsféle mellé köret (vagy saláta), magában, egy pohár kefirrel leöntve vacsora. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Uborkás-rizses káposzta

50 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 25 dkg ecetes (csemege-) uborka, 20 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 1 evőkanál ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom és elfelezem. Az egyik felén fedő alatt, saját levében puhára párolom a savanyú káposztát, a másik felén pedig üvegesre pirítom a váltott vízben átmosott és megszikkasztott rizst. Rászórom az ételízesítőt és a zúzott fokhagymát, az őrölt feketeborsot, majd térfogatának megfelelően annyi vízzel öntöm fel, amennyi a másfélszerese. Fedő alatt, kis lángon majdnem puhára párolom. Ha a rizs minden levét elfőtte, akkor belekeverem a savanyú párolt káposztát, az almareszelőn lereszelt ecetes uborkát, a tejfölt, és tűzálló tálba öntöm. Befedve, az előmelegített forró sütőben 20 percig párolom, ez alatt az összes leve elfő. Nagyon finom, pikáns köret, különösen száraz sülthöz illik.

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése