DPG Recepttár 227.
Tartalomjegyzék
Káposztasaláták...................................................................................... 1
Tartalomjegyzék.................................................................................................. 2
Almás káposztasaláta
1...................................................................................... 4
Almás káposztasaláta
2...................................................................................... 4
Almás káposztasaláta
3...................................................................................... 4
Almás párolt káposzta....................................................................................... 4
Amerikai
káposztasaláta 1.................................................................................. 5
Amerikai
káposztasaláta 2.................................................................................. 5
Ananászos
káposztasaláta.................................................................................. 5
Angol káposztasaláta......................................................................................... 5
Barnára párolt savanyú
káposzta......................................................................... 5
Bécsi burgonyasaláta......................................................................................... 6
Birsalmás-káposztás
krumplisaláta....................................................................... 6
Bolgár káposztasaláta........................................................................................ 6
Erdélyi hordóskáposzta
saláta............................................................................. 6
Farmersaláta.................................................................................................... 6
Friss káposztasaláta.......................................................................................... 7
Gombás káposztasaláta..................................................................................... 7
Gyümölcsös
savanyúkáposzta-saláta.................................................................... 7
Hagymás káposztasaláta.................................................................................... 7
Joghurtos
káposztasaláta 1................................................................................. 7
Joghurtos
káposztasaláta 2................................................................................. 8
Júliusi csalamádé.............................................................................................. 8
Káposztasaláta 1.............................................................................................. 8
Káposztasaláta 2.............................................................................................. 8
Káposztasaláta 3.............................................................................................. 9
Káposztasaláta 4.............................................................................................. 9
Káposztasaláta 5.............................................................................................. 9
Káposztasaláta 6.............................................................................................. 9
Káposztasaláta 7.............................................................................................. 9
Káposztasaláta 8.............................................................................................. 9
Káposztasaláta 9............................................................................................. 10
Káposztasaláta 10........................................................................................... 10
Káposztasaláta 11........................................................................................... 10
Káposztasaláta almával
(Irán)........................................................................... 10
Káposztasaláta dióval,
mazsolával (Egyiptom)...................................................... 10
Káposztasaláta
retekkel és olajbogyóval (Tunézia)................................................ 10
Káposztás heringsaláta..................................................................................... 10
Káposztás sonkasaláta..................................................................................... 11
Kínai káposztasaláta........................................................................................ 11
Kocsissaláta................................................................................................... 11
Körtés káposztasaláta...................................................................................... 11
Különleges
káposztasaláta 1.............................................................................. 12
Különleges
káposztasaláta 2.............................................................................. 12
Majonézes
káposztasaláta................................................................................. 12
Makói káposztasaláta....................................................................................... 12
Meggyes káposztasaláta................................................................................... 12
Narancsos
káposztasaláta 1.............................................................................. 13
Narancsos
káposztasaláta 2.............................................................................. 13
Német ananászos
káposztasaláta....................................................................... 13
Nyers
kelkáposzta-saláta.................................................................................. 13
Párolt káposzta 1............................................................................................ 13
Párolt káposztasaláta
2.................................................................................... 14
Párolt káposztasaláta....................................................................................... 14
Párolt vörös káposzta
1.................................................................................... 14
Párolt
vörös káposzta 2.................................................................................... 14
Pezsgős káposzta............................................................................................ 14
Piros saláta.................................................................................................... 14
Reszelt káposztasaláta..................................................................................... 15
Savanyúkáposzta-saláta................................................................................... 15
Sárgarépás
káposztasaláta................................................................................ 15
Sütőben párolt
káposzta................................................................................... 15
Szalonnás
káposztasaláta................................................................................. 16
Szerén
káposztasalátája................................................................................... 16
Szilvás káposztasaláta...................................................................................... 16
Színpompás
káposztasaláta............................................................................... 16
Szőlős káposztasaláta...................................................................................... 16
Tejfölös kapros
káposzta.................................................................................. 17
Téli saláta...................................................................................................... 17
Uborkás-rizses
káposzta................................................................................... 17
Receptek
Almás káposztasaláta 1.
Hozzávalók: 50 dkg savanyú
káposzta, 2 nagy, savanykás alma, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej
vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 dl savanyúkáposzta-lé, ízlés szerint
porcukor (vagy kevés méz), só, törött fekete bors, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés: A lecsurgatott
savanyú káposztát apróra vágom, a megmosott, kicsumázott almát héjastól, vékony
csíkokra metélem, és kevés káposztalével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. A
zöldhagymát tisztítás után zöld szárával együtt vékonyra karikázom, és megsózva
hagyom állni 15 percig. Ezután mély tálban összekeverem az apró káposztát, az
almát és a hagymát. A káposztalébe annyi porcukrot, sót és törött borsot
keverek, hogy kellemesen édeskés-pikáns legyen. Végül belekeverem az olajat is.
Ezt az öntetet rálocsolom a salátára. Jól átforgatom, majd szorosan lefedve
(nehogy a hagymás káposzta illatát egyéb élelmiszerek is átvegyék), a
hűtőszekrényben érlelem 1 napig. Legalább 1 hétig elálló, kellemesen pikáns
saláta, amely egyaránt illik húsos ételekhez és fogyókúrás vacsorasalátának.
Almás káposztasaláta 2.
25 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg savanykás
alma, 30 dkg fejes káposzta, 2 dl kefir, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet
vagy citromlé, cukor, só, 1 késhegynyi őrölt köménymag
Elkészítés: Az almát megmosom és
kicsumázom, majd nagy lyukú reszelőn héjastul lereszelem. Azonnal meglocsolom
citromlével vagy ecettel, nehogy megbarnuljon. A fejes káposztát megtisztítom,
és torzsáját kivágom, majd ugyancsak lereszelem és megsózom. A mártáshoz a
kefirt elkeverem az olajjal, kevés citromlével, csipetnyi cukorral,
köménymaggal, majd ráöntöm a káposztára. Hozzákeverem a citromos almát is, és
két órán át, érlelem a hűtőszekrényben, időnként átforgatva.
Almás káposztasaláta 3.
Hozzávalók: 40 dkg fejeskáposzta,
20 dkg alma, só, citromlé, bors, ecet, tört köménymag
A vékony metéltre vágott
káposztát összekeverjük a héjastól kisebb szeletekre darabolt almával és
megöntözzük citromlével, megsózzuk, teszünk rá kevés őrölt köménymagot és
ráöntjük az ecetes salátalevet. 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.
Almás párolt káposzta
30 perc, Nehézség: 1
Hozzávalók: 80 dkg édes fejes
káposzta, 50 dkg savanyú alma, 4 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors, ecet,
cukor, ízlés szerint
Elkészítés: A káposztát külső
leveleitől megtisztítom és vagy legyalulom, vagy nagyon vékony csíkokra
metélem. Megsózom és a felforrósított olajon fedő alatt, saját levében
megpárolom. Ezután hozzáadom a megmosott, kicsumázott, héjas almagerezdeket és
együtt párolom néhány percig, majd megfűszerezem ecettel, cukorral, borssal.
Zsírjára pirítva tálalom
Amerikai káposztasaláta
1.
(Cole slaw)
Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta,
1 kis fej vöröshagyma, 2 zellerszár, 1 alma, a mártáshoz 1 adag francia
majonéz, 2 dl tejföl (vagy joghurt), 1 doboz ecetes torma, (1 zöldpaprika,
esetleg párizsi) Elkészítés: A fehér káposzta tömör fejét félbevágjuk,
kitorzsázzuk, legyaluljuk, és kissé besózzuk. Egy óráig állni hagyjuk, majd a
meghámozott, kicsumázott, almát belereszeljük, és a vékonyan földszeletelt
zellerszárat hozzáadjuk. (Ha nyáron készítjük, akkor egy kicsumázott, vékony
laskára vágott zöldpaprikát is adunk hozzá.). A majonézhez öntjük a tejfölt
vagy joghurtot meg az ecetes tormát, és ezzel keverjük össze a salátát. Jól
behűtve kínáljuk.
Amerikai káposztasaláta 2.
Hozzávalók: 50 dkg édes
fejeskáposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 dl sűrű majonéz, 1 dl tejföl, 1 db
savanykás, aromás alma, ízlés szerint cukor és só, fél citrom leve.
A megtisztított fejeskáposztát és
a vöröshagymát a szeletelőgépen nagyon vékony csíkokra szeletelem. Megsózom és
legalább két óráig hagyom állni. Közben a majonézt összekeverem a tejföllel és
belereszelem a megmosott, kicsumázott, de héjas almát. Citromlével és cukorral
ízesítem, és belekeverem a káposztát, hagymát. További fél-egy napig érlelem.
Ananászos káposztasaláta
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta,
1 kis doboz ananászbefőtt, 2 db savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg
főtt füstölt tarja vagy sonka (esetleg párizsi), 2 dl majonéz, 0,5 dl
ananászlé, 0,5 dl savanyúkáposzta-lé, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl,
ízlés szerint só és őrölt fehér bors, cukor
Elkészítés: Először elkészítem a
saláta mártását. A majonézbe belekeverem az ananászlevet, a tejfölt és a
savanyúkáposzta-levet, majd hozzákeverem a megtisztított és szétzúzott
fokhagymát, csipetnyi sót, az őrölt fehér borsot és csipetnyi cukrot. A savanyú
káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjastul
gyufaszálnyi csíkokra vágott almát, a levétől lecsöpögtetett és ugyancsak
vékony csíkokra vágott ananászbefőttet, a megtisztított, hajszálvékony
karikákra vagdalt, megsózott vöröshagymát, valamint a felmetélt sonkát. A
majonézes mártást rálocsolom, jól összekeverem, és lefedve teszem a
hűtőszekrénybe legalább fél napra, hogy az ízei jól összeérjenek.
Salátalevelekkel bélelt tálba öntöm és hidegen tálalom.
Angol káposztasaláta
Hozzávalók: 50 dkg fehér
káposzta, 1 nagy csomó sárgarépa, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl (vagy
kefir), só, salátafűszer, 1 citrom leve (vagy borecet)
Elkészítés: Legyaluljuk a
káposztát, enyhén besózzuk, majd egy óra múlva belereszeljük a sárgarépát,
megöntözzük a citromlével vagy borecettel, és hideg helyen egy óráig érleljük.
Ezután a levét leöntjük, és a salátát összekeverjük a tejföllel hígított
majonézzel, amelyet salátafűszerrel ízesítetünk.
Barnára párolt savanyú káposzta
Elkészítés: Egy jó kanál zsírt
fölolvasztunk egy lábasban s beleteszünk két kanál cukrot. és barnára pirítjuk.
Egy fél vereshagymát apróra vágva beletesszük a pirított cukorba, s tovább
pirítjuk a hagymával is. Ha már szép barnás színt kapott, akkor 1 kiló megmosott,
jól kinyomkodott savanyú káposztát teszünk hozzá s pároljuk gyakori keverés
mellett addig, míg a káposzta megpuhult. Akkor meghintjük egy kanál liszttel,
evvel is kissé pirítjuk s aztán meleg vízzel, vagy csontlével fölöntjük,
megsózzuk s főzzük addig, míg jól elvegyült s szép barna az egész. Kevés jó
édes tejfelt keverünk hozzá. Sült csirkéhez, vagy bármilyen más sülthöz nagyon
jó.
Bécsi burgonyasaláta
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50
dkg fehérkáposzta, 1 ek. olaj, 1 kk. mustár, porcukor, só, őrölt fehérbors, egy
kevés ecet
Elkészítés: Enyhén ecetes,
cukros, sós páclevet készítünk. Ebbe szeleteljük a még meleg tisztított,
héjában főtt burgonyát, és hagyjuk benne kihűlni. A káposztát kitorzsázzuk,
majd legyaluljuk, és a burgonyához keverjük. Egy napig állni hagyjuk, majd
leszűrjük. A mustárt az olajjal meg egy kevés salátalével simára keverjük, és a
káposztás burgonyát beleforgatjuk. A tetejét megborsozva tálaljuk.
Birsalmás-káposztás krumplisaláta
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 2 db savanyú alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1
dl savanyúkáposzta-lé, 1 mokkáskanál törött bors, 25 dkg birsalmabefőtt (vagy
kompót), késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál birsalmabefőtt-lé, 1 teáskanál
méz, 2 dl tejföl, ízlés szerint só.
Elkészítés: A mártáshoz a
tejfölt, a birsalmalevet, a savanyúkáposzta-levet, a mézet, a sót, a borsot és
a szegfűszeget összekeverem. Beleteszem az apróra vágott savanyú káposztát, a
hajszálvékonyra karikázott, tisztított vöröshagymát, a megmosott, kicsumázott
és csíkokra vágott almát, valamint az ugyancsak vékonyra csíkozott
birsalmabefőttet.
Az előző nap megfőzött,
meghámozott, tehát megdermedt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem
és hozzáadom a salátához. Ezután az egészet alaposan összekeverem, és néhány
órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem. Tálalás előtt még egyszer
összekeverem. Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Bolgár káposztasaláta
Hozzávalók: 30 dkg hordós
káposzta, 2 nagy alma, 25 dkg szőlő, 1 pohár kefir, 2 ek. olaj, 1 ek.
ételízesítő-por
Elkészítés: Alaposan
kinyomkodjuk, összevágjuk a hordós káposztát (ha túl savanyú lenne, előtte ki
is mossuk), és elvegyítjük a megtisztított, kis kockákra vágott almával meg a
leszemelt szőlővel. Simára keverjük a kefirt az olajjal, a kevés vízben
feloldott ételízesítő-porral és a salátára öntjük.
Erdélyi hordóskáposzta saláta
Hozzávalók: 50 dkg hordós káposzta,
3 alma, 15 dkg szőlő, 5 ek. olaj, só, őrölt bors, porcukor, 3 ek. citromlé
Elkészítés: A káposztát alaposan
kinyomkodjuk (ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk), és rövid szálakra vágjuk.
Közékeverjük a meghámozott, kicsumázott, laskára vágott almát, a leszemezett
szőlőt, meghintjük egy kevés cukorral, megöntözzük a citromlével meg az
olajjal. Borssal fűszerezzük, és ha kell, megsózzuk. Néhány órás érlelés után
tálaljuk.
Farmersaláta
Hozzávalók: 40dkg savanyú
káposzta,15 dkg füstölt tarja, 3db piros retek, 1db kígyóuborka, 2 kisebb
lilahagyma, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál hidegen sajtolt
kukorica-csíraolaj, őrölt bors, só
Elkészítés: A savanyú káposztát
kissé összevágjuk, tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem
ellepi. A tarját, a megtisztított retket meg a megmosott kígyóuborkát vékony
csíkokra, a héjától megfosztott lilahagymát karikákra vágjuk. Mindezeket a
káposztával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel
megszórjuk, végül az olajat is rácsöpögtetjük.
Száraz fehérbor illik hozzá.
Friss káposztasaláta
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta,
1 dl olaj, só, őrölt fehér bors, őrölt köménymag, ecet, cukor, ízlés szerint
Elkészítés: A káposztát gondosan
megtisztítom, külső leveleit eltávolítom. Torzsáját kivágom, és vagy
legyalulom, vagy lereszelem, a káposzta keménységétől függően. Besózom, és fél
napig hagyom a sóban. Ezután gyengén kicsavarva üvegbe teszem. 2 dl ecetes –
cukros - fűszeres salátalevet készítek, és ráöntöm a káposztára. A tetejére
csurgatom az olajat, és letakarva érlelem a hűtőszekrényben 2 napig. Ezután
fogyasztás előtt jól átkeverve kínálom. Érdemes ennél nagyobb adagban is
készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a hűtőszekrényben.
Gombás káposztasaláta
Hozzávalók: 50 dkg fejes
káposztából készült saláta, 40 dkg gomba, 2 dl tejföl, kiskanálnyi hagymakrém,
csipetnyi cukor, ecet 1 csapott ek. mustár.
Elkészítés: A meghámozott,
cikkekre vágott gombát ecetes vízben öt percig főzzük. Leszűrve, összekeverjük
a leszűrt káposztasalátával, meg a tejföllel, amit mustárral, hagymával,
csipetnyi cukorral ízesítettünk. Tálalásig jégbe hűtjük.
Gyümölcsös savanyúkáposzta-saláta
Hozzávalók: 40 dkg savanyú
káposzta, 25 dkg házilag eltett birsalma- vagy körtebefőtt, 1 nagy fej lila
hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, fél dl savanyú káposzta lé, fél dl
befőttlé, kevés só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete
bors.
A hagymát megtisztítom, és nagyon
vékony karikákra vágom. Megsózom, és lefedve húsz percig hagyom állni. Közben a
savanyú káposztát apróra vágom, a körtebefőttet pedig felcsíkozom. A
káposztalevet összeöntöm a befőttlével, hozzákeverem a mustárt meg az olajat,
és megsózom, megborsozom. Mély tálba szórom a hagymát, ráteszem a káposztát és
a körtét, majd ráöntöm a mártást, amellyel gondosan összeforgatom. Végül
ráhintem a megmosott és nagyon apróra metélt petrezselyemzöldet. A salátát
néhány órára lefedve teszem a hűtőszekrénybe, és jó hidegen tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 35 perc.
Hagymás káposztasaláta
Hozzávalók: 30 dkg piros
káposzta, 30 dkg fehér káposzta, 2 nagy fej lila hagyma, 3 evőkanál olaj, 2
evőkanál ecet, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, csipetnyi
porcukor, ízlés szerint só.
Mindkét fajta káposztát leveleire
szedjük, és erős vízsugár alatt megmossuk. Jó éles késsel nagyon vékony
csíkokra vágjuk, majd nagy tésztaszűrőbe rakjuk. A lila hagymát meghámozzuk, és
ugyancsak nagyon vékony karikákra vágjuk. Fazékban vizet forralunk. Ha már
lobogva, zubogva forr, a szűrőkanálban lévő káposztát belemerítjük. A víz
újraforrásától kezdve két percig hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, és a
káposztát lecsöpögtetjük. Akinek nem egészséges a gyomra, a hagymát ugyanígy
forrázza le, akkor az étel nem okoz emésztési panaszokat. Amíg a káposzta hűl,
salátástálba öntjük az ecetet, az olajat, a mustárt és az őrölt köménymagot.
Hozzáöntünk 5 evőkanál vizet, majd addig keverjük, amíg a mártás egészen
egyneművé válik. Ezután sóval, cukorral ízesítjük, és a forrázott káposztát
valamint a hagymát belekeverjük. Jól átforgatjuk, majd légmentesen befedjük, és
legalább fél napig érleljük a hűtőszekrényben. Tálalás előtt ismét átkeverjük.
Húsféle mellé tálaljuk. Vacsorára is megfelelő, ha belekeverünk 1 pohár kefirt
vagy joghurtot, vagy kevés összemorzsolt tehéntúróval szórjuk meg.
Joghurtos káposztasaláta 1.
60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta,
3 dl joghurt, 3 evőkanál olaj, 4 kemény paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1
csokor kapor, ecet, só, cukor, ízlés szerint
Elkészítés: A megtisztított fejes
káposztát lereszelem vagy legyalulom. Jól megsózom, és 30 percig hagyom a
sóban. Közben a paradicsomot megmosom, letörülgetem, és kis kockákra vágom. A
joghurtba belekeverem a nagyon finomra vágott kaprot, ízesítem ecettel,
cukorral és a megtisztított, zúzott fokhagymával. A nagyon gyengén kicsavart
káposztát és a paradicsomkockákat beleforgatom a kapros mártásba, és lefedve
érlelem néhány órán át a hűtőszekrényben. Dupla adagban készítve remek körete
lehet a töltött csirkének vagy a töltött kacsának, de bőrös malacsülthöz is
kiváló.
Joghurtos káposztasaláta 2.
Hozzávalók: 50-60 dkg vörös
káposzta, 3 dl joghurt, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál porcukor, ízlés szerint só.
A káposztát külső, fonnyadt
leveleitől megtisztítjuk, majd az esetlegesen fás torzsáját kivágjuk, és
eltávolítjuk. A káposztát negyedekbe vágjuk, és almareszelőn lereszeljük, vagy
nagyon vékony csíkokra aprítjuk. Megsózzuk, jól összekeverjük, és 10 percig
hagyjuk állni. Közben elkészítjük a mártást: a joghurtot összekeverjük az
olajjal és a citromlével, majd annyi cukrot adunk hozzá, hogy kellemesen pikáns,
de ne túl savanyú legyen. Ezután belekeverjük a megtisztított és összezúzott
fokhagymát. A mártást rálocsoljuk a káposztára, és alaposan összeforgatjuk.
Befedve tesszük be a hűtőszekrénybe, és legalább 1 napig érleljük. Bármilyen
húsféle mellé kitűnő saláta vagy hideg köret. (Fehér káposztából is jó.)
Júliusi csalamádé
90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg fejes
káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg kőkemény, de
érett paradicsom, 2-4 kovászos uborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt
fekete bors, ízlés szerint só, 0,5 liternyi kovászosuborka-lé
Elkészítés: A káposztát tisztítás
után nagyon vékony csíkokra metélem vagy lereszelem, a megtisztított
vöröshagymát pedig hajszálvékony karikákra vágom. Összekeverem a káposztával,
és jól megsózom. Fél napig állni hagyom. Ezután hozzákeverem a közben
megmosott, kicsumázott és nagyon vékony csíkokra vagdalt zöldpaprikát és a
negyedekbe - nyolcadokba vágott paradicsomot. Legvégül hozzáadom a meghámozott
és ugyancsak vékony csíkokra vágott kovászos uborkát. A kovászosuborka-lébe
belekeverem az őrölt fekete borsot és a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd
ráöntöm a csalamádéra. Jól összekeverem, és üvegbe töltve meleg helyen érlelem
3 napig. Ezután már fogyasztható, de ha tovább akarom tárolni, akkor hűtőszekrénybe
kell betennem. Érdemes belőle nagy adagot készíteni, akár egész nyáron át,
fogyasztható, vitamindús saláta. Kevés párizsival és tehéntúróval elkeverve,
levétől leszűrve, fogyókúrás vacsorasalátának is kiváló.
Káposztasaláta 1.
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta,
2 fej vöröshagyma, olaj, só, ecet, cukor, 1 mokkáskanál mustármag
Elkészítés: A káposztát finom
metéltre vágjuk vagy legyaluljuk. Besózva legalább fél napig - de lehet tovább
is - állni hagyjuk, majd összekeverjük a vékony laskára vágott hagymával, a
mustármaggal, és szorosan üvegbe tömve leöntjük ecetes-cukros vízzel. Néhány
napig lefedve állni hagyjuk. Mindig csak annyit keverünk össze 1-2 ek. olajjal,
amennyit az asztalra adunk. Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert 1-2
hétig is eláll, és közben csak tovább javul az íze.
Káposztasaláta 2.
Hozzávalók: 1 kisebb fej édes
fejes káposzta, 4 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál só, ízlés szerint almaecet
vagy borecet, kevés porcukor, 1 mokkáskanál tört köménymag.
Elkészítés: A káposztát
megtisztítom a külső, fonnyadt leveleitől, majd az almareszelő durva fokán
lereszelem, vagy nagyon vékony csíkokra felvágom. Mély tálba teszem, rászórom a
sót, és alaposan összeforgatom. Legalább 1 órán keresztül hagyom állni, addigra
a só jól átjárja, a káposzta megpuhul, és kis levet enged. Közben a sós léből
annyi salátaöntetet készítek, hogy az ellepje a káposztát. Kellemesen
savanykásnak, pikánsnak és egyben édeskésnek is kell lennie. Beleszórom az
összetört köménymagot és felforralom. A káposztára öntöm a forró salátalevet,
majd 10 percnyi várakozás után összekeverem. Ha kihűlt, jól zárható üvegbe
öntöm, és legalább 1 napig érlelem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt levéből
leszűröm, a salátaolajat rácsorgatom, és az egészet jól összeforgatom. Érdemes
belőle nagyobb adagot is készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a
hűtőszekrényben, a salátalében. (Aki szereti a hagymás ízeket, tegyen a
salátába 1-2 fej, nagyon apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát, esetleg
néhány gerezd zúzott fokhagymát.)
Káposztasaláta 3.
Elkészítés: A meggyalult
káposztát besózva 1 óráig állni hagyjuk, kinyomjuk. A tálba ecetet, olajat,
kevés por-cukorral elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük; törött
borssal behintjük, zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.
Káposztasaláta 4.
Összeállítás: 15 perc
Hozzávalók 6 személyre: 1 kicsi
káposztafej negyede, legyalulva, 2 reszelt sárgarépa, 1/2 meghámozott, reszelt
zellergumó, 1 nagy összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi kicsumázott, összevagdalt
paradicsompaprika
A mártáshoz: 10 dkg majonéz, 2
evőkanál fehér borecet, 1 kiskanál francia mustár Elkészítése: A zöldfélét nagy
salátástálban összekeverjük. Egy másik tálban a mártáshoz valót elkeverjük, a
salátára öntjük, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Káposztasaláta 5.
A meggyalult káposztát besózva 1
óráig állni hagyjuk, kinyomjuk. A tálba ecetet, olajat, kevés porcukorral
elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük; törött borssal behintjük,
zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.
Hozzávalók: 25 dkg fehér
káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek. olaj, só,
őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom
Káposztasaláta 6.
Veres vagy fehér nyers káposztát,
ha szép fejes, vagdaljuk szép laskára össze, sózzuk jól meg, egy lábasba
tegyünk egy kanál zsírt, mely, ha forró lesz, a káposztát lehető jól csavarjuk
ki a sósléből és tegyük a forró zsírba erős tűzre, hogy újra levet ne
ereszthessen. Egy pár kanál jó erős eczetet öntsünk közé, és egy kanál czukor
port is tegyünk belé; gyorsan keverjük jól össze ezeket a káposztával, és ha a
káposzta jó forró lesz, ne hagyjuk megpuhulni, hanem vegyük el a tűztől
tálalásig, mert igy jobb, mint ha puha.
Káposztasaláta 7.
Összeállítás: 15 perc
Hozzávalók 6 személyre: 1 kicsi
káposztafej negyede, legyalulva, 2 reszelt sárgarépa, 1/2 meghámozott, reszelt
zellergumó, 1 nagy összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi kicsumázott, összevagdalt
paradicsompaprika
A mártáshoz: 10 dkg majonéz, 2
evőkanál fehér borecet, 1 kiskanál francia mustár
Elkészítése: A zöldfélét nagy
salátástálban összekeverjük. Egy másik tálban a mártáshoz valót elkeverjük, a
salátára öntjük, és néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Káposztasaláta 8.
Hozzávalók: 1 nagy fej friss,
kemény édeskáposzta, almaecet vagy egyéb gyengébb salátaecet, só, cukor, ízlés
szerint, 1 mokkáskanálnyi tört köménymag, a káposzta minden 50 dkg-jához mért 3
evőkanál olaj és 2 fej vöröshagyma.
A káposztát megtisztítom a külső,
szennyezett, töredezett leveleitől, majd akkora hasábokra vágom, mekkora a
szeletelőgépbe belefér. A megfelelő betétet illetve tárcsát beletéve hosszúkás
szálakra szeletelem. Jól megsózom és összekeverem. Lefedem, és legalább két
órán keresztül hagyom állni, hogy a só mindenütt átjárhassa. Közben
egyszer-kétszer átforgatom. Ezután levéből kicsavarom és átteszem egy megfelelő
méretű salátástálba. Míg a káposzta áll, a megtisztított vöröshagymát ugyancsak
vékonyra szeletelem a gép segítségével és kissé megsózom. Addig hagyom
háborítatlanul, amíg a káposzta is áll. A kicsavart vöröshagymát is hozzáteszem
a káposztához. A visszamaradt sós káposzta- és hagymalevet felöntöm fele rész
ecettel és fele rész vízzel. (50 dkg káposztához való összes salátalé
mennyisége ne legyen több, mint 5 dl.) Cukorral és a köménymaggal ízesítem,
majd az olajat is belekeverem és ráöntöm a hagymás káposztára. Jól átkeverem,
szorosan, lehetőleg folpack fóliával lefedem és beteszem a hűtőszekrénybe.
Legalább egy napig érlelem, de az sem baj, ha hosszabb ideig érik. Közben
három-négy alkalommal átkeverem. Tálalás előtt levéből leszűröm, és egy
evőkanál olajjal átforgatva teszem az asztalra.
Káposztasaláta 9.
Hozzávalók két személyre: 40 dkg
káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 tk. mustár, 2 tk. borecet, 2 tk. olaj, 4
szem szacharin, 2 ek. víz, só.
A jól megtisztított káposztát
vékony csíkokra szeleteljük, enyhén megsózzuk, fél órát állni hagyjuk. nem
nyomjuk ki a levét. Megreszeljük a hagymát, salátalevet készítünk a mustárból, ecetből,
stb. Összekeverjük a káposztát, a hagymát, a lét és 1 órát állni hagyjuk.
Káposztasaláta 10.
Hozzávalók: 60 dkg fejeskáposzta,
só, köménymag, ecet, édesítőszer
A káposztát vékony szeletekre
vágjuk, forrásban lévő vízzel leforrázzuk, pár percig rajta hagyjuk, majd
leszűrjük, és a salátaecetbe rakjuk, amit ízesítettünk köménymaggal,
édesítőszerrel, sóval. (Aki szereti, karikázott vöröshagymát is tehet hozzá.)
Káposztasaláta 11.
Hozzávalók: (4 személyre) 1 kis
fej káposzta, csipet só, 1 ek méz, 1 ek almaecet, 1 mokkáskanál kömény, kevés
víz.
A káposztát nagylyukú reszelőn
durvára reszeljük, összekeverjük a sóval, mézzel, almaecettel, köménymaggal, és
csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen legyen némi leve. Azonnal is
fogyaszthatjuk, de ha összeérik, még jobb.
Tehetünk bele, egy kis hagymát is ha szeretjük.
Káposztasaláta almával (Irán)
Hozzávalók:
1 csésze hámozott, reszelt alma, 2 cs. apróra vágott káposzta, 2 ek. apróra
vágott petrezselyem, 2 ek. borecet, 3 ek. olívaolaj, só, bors.
Elkészítés:
Összekeverve hagyjuk állni 15 percig.
Káposztasaláta
dióval, mazsolával (Egyiptom)
Hozzávalók:
Egy közepes káposzta fele felaprítva, 2 szál vékony karikára vágott újhagyma, 1
tk. aprított petrezselyem, 1 ek. apróra vágott dió, 1 ek. mazsola, 3 ek.
olívaolaj, 1 ek. borecet, bors, só.
Elkészítés:
Tegyük üvegtálba a káposztát, petrezselymet, diót, mazsolát. A megmaradt
hozzávalókból készítsünk öntetet. Öntsük a káposztára. Előételként vagy marha-
és báránysültekhez tálaljuk.
Káposztasaláta
retekkel és olajbogyóval (Tunézia)
Hozzávalók: 0,5 fej apróra vágott
káposzta, 1 csésze karikára vágott piros retek, 0,5 cs. fekete olajbogyó, 4 ek.
olívaolaj, 1 mk. őrölt kömény, bors, só, friss mentalevél.
Elkészítés: A menta kivételével
mindent összekeverünk, behűtjük. Tálaláskor mentalevéllel díszítjük.
Káposztás heringsaláta
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg savanyú
káposzta, 25 dkg hagymás pácolt hering, 2 db nagy alma, 4 db tojás, 1 dl
majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 2 db ecetes uborka, só, cukor, ízlés
szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, hagymás-halas ecet
Elkészítés: Először elkészítem a
saláta mártását. A majonézbe belekeverem a tejfölt, a megtisztított és pépesre
zúzott fokhagymát, az őrölt fekete borsot, az 1-2 evőkanál hagymás-halas
ecetet, a kevés cukrot és a csipetnyi sót. A tojásokat keményre főzöm és
meghámozva nyolcadokba vágom. A savanyú káposztát nagyon apróra metélem, a
megmosott, kicsumázott almát, pedig héjastól vékony csíkokra vagdalva azonnal
belekeverem az összes hozzávalóval együtt a majonézes mártásba. Az ecetes
uborkát megreszelem, a hagymás heringet pedig gerincétől megszabadítva és
apróra vágva teszem hozzá a salátához. Rálocsolom a mártást, jól elkeverem, és
szorosan (lehetőleg légmentesen) lefedve teszem el a hűtőszekrénybe, hogy az
ízei jól összeérjenek. Nagyon finom, pikáns saláta, különösen alkoholos italok
kísérőjeként szokás fogyasztani.
Káposztás sonkasaláta
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg savanyú
káposzta, 30 dkg főtt, füstölt, sovány sonka vagy tarja (esetleg egyéb füstölt
hús), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1-1 db piros és zöld színű
zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, ecet, mustár, só, cukor, ízlés szerint, 1
mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál savanyúkáposzta-lé
Elkészítés: A savanyú káposztát
lecsöpögtetem, és metéltre vágom. A főtt sonkát és a megmosott, lecsurgatott,
kicsumázott, zöldpaprikákat ugyancsak metéltre vágom. A megtisztított
vöröshagymát nagyon apró kockákra vagdalom és megsózom. 30 percig hagyom állni
a sóban. Közben a kapribogyó leszűrt levét, a savanyúkáposzta-levet, kevés
ecetet, mustárt, őrölt fekete borsot és az olajat simára keverem, majd az
összes hozzávalót egy salátástálban jól összekeverem. Lefedve legalább egy
napig érlelem a hűtőszekrényben. (Aki szereti a csípős ízeket, tegyen bele 1-1
mokkáskanál chilit vagy csípős paprikát.) Tálalás előtt még egyszer megkeverem,
tetejére teszem a kapribogyó-szemeket és hidegen kínálom.
Kínai káposztasaláta
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 75 dkg fejes
káposzta, 4 evőkanál olaj, 1 csípős, friss cseresznyepaprika, ecet, cukor, só
ízlés szerint
Elkészítés: A fejes káposztát
megtisztítom, kemény torzsáját kivágom, és 1 cm-es csíkokra metélem. Megsózom,
és 30 percig állni hagyom. Közben a cseresznyepaprikát apróra felvagdalom, és
addig sütöm, a megforrósítom olajban, amíg majdnem szénfekete nem lesz. Ezután
az olajat leszűröm és ráöntöm a sós káposztára. (A leszűrt paprikát
természetesen eldobom.) Ezután 2 dl levet készítek ecettel, cukorral, vízzel,
majd ráöntöm a káposztára. Jól átforgatom, és máris tálalom. Rendkívül finom,
de csak az egyen belőle, aki szereti a csípős ízeket.
Kocsissaláta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú
káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 4 kiskanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, 1
kiskanál ételízesítő por
Elkészítés: A káposztát alaposan
kinyomkodjuk, összevágjuk, és a tört fokhagymával, a paprikával, az ételízesítő
porral meg az olajjal elkeverjük. Legalább fél napig állni hagyjuk, hogy az
ízek összeérjenek. (Csak akkor készítsük, ha mindenki szereti a fokhagymát,
mert az illata erős.)
Körtés káposztasaláta
Hozzávalók: 4 szép nagy körte, 40
dkg fehér édeskáposzta, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál
almaecet (vagy borecet), 1-1 késhegynyi őrölt köménymag és törött fekete bors,
ízlés szerint só és kevés porcukor.
A megmosott, és kicsumázott
körtéket, vékony csíkokra vágom, és a borecettel azonnal meglocsolom. A
káposztát külső, fonnyadt levelétől megtisztítom, majd nagyon vékony laskára
metélem vagy lereszelem. Megsózom, átforgatom, és fél óráig hagyom állni. A
saláta mártásához a tejfölt és a kefirt simára keverem, hozzácsorgatom az
olajat, és a fűszerekkel alaposan összekeverem. A mártásba beleteszem az ecetes
körtét és a sózott káposztát, ezután az egészet átkeverem. Befedve teszem be a
hűtőszekrénybe, és legalább három órán keresztül érlelem. Tálalás előtt ismét
átkeverem. Hideg sült csirkéhez illik a legjobban, de magában is nagyon jó,
különösen pirított, édeskés péksüteménnyel.
Különleges káposztasaláta 1.
Hozzávalók: 75 dkg fejes
káposzta, 3 nagy alma, 3 ecetes uborka, 15 dkg marinált paprika, 1 adag francia
majonéz, ecetes –sós - cukros páclé, 1-1 csapott kiskanál őrölt mustármag meg
koriander.
Elkészítés: Először négybe vágjuk
a káposztafejet, majd a torzsájától megszabadítva, vékony laskára szeljük. Sós
vízzel leforrázzuk, amit ecettel, cukorral ízesítünk. Közékeverjük a koriandert
meg a mustármagot, és néhány napig érleljük. Tálalás előtt leszűrjük,
elkeverjük a megtisztított, vékony lemezekre vágott almával, a felszeletelt
uborkával meg marinált paprikával, és leöntjük a majonézzel, amelyet a káposzta
páclevével mártás sűrűségűre hígítottunk. Még egy órára, jégre tesszük, s csak
ezután tálaljuk.
Különleges káposztasaláta 2.
Vékonyan felszeletelünk egy kb.
60 dekás káposztafejet, és enyhén sózva egy napig állni hagyjuk. Másnap
belekeverünk két fej kis kockákra vagy vékony szálakra vágott vöröshagymát, s
egy nagy, megtisztított kovászos uborkát. Jócskán rakunk bele vegyes
gyümölcsöt, például 3-4 megtisztított, kimagvalt, kockákra vágott őszibarackot,
illetve szilvát, később majd szőlőt is. Ősszel kerülhet a salátába egy marék
darabos dió is. Az egészet egy kevés ecettel, bővebben olajjal meglocsoljuk,
tehetünk bele csipetnyi porcukrot is. Néhány óráig hűvös helyen állni hagyjuk,
végül levét 1-2 deci tejföllel gazdagítjuk, és az egészet alaposan
összekeverjük.
Majonézes káposztasaláta
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg savanyú
káposzta, 3 alma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 nagy fej vöröshagyma, só és
cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, citromlé
Elkészítés: A megtisztított
vöröshagymát hajszálvékony karikákra vágom és megsózom. 30 percig állni hagyom.
Közben a savanyú káposztát apróra vágom, a megmosott, kicsumázott, héjas almát
lereszelem és meglocsolom kevés citromlével. A majonézt összekeverem a
kefirrel, az őrölt borssal, a sóval, a csipetnyi cukorral, majd beleforgatom a
reszelt almát, a sós hagymát és a káposztavagdalékot. Jól összekeverem, és
szorosan lefedve rakom be a hűtőszekrénybe néhány órára. Tálalás előtt még
egyszer átkeverem és hidegen kínálom.
Makói káposztasaláta
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg
fejeskáposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy savanykás alma, 4 evőkanál olaj,
2 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor, só, törött bors, ízlés
szerint.
A vékony csíkokra vágott káposztát
az előbb leírtak szerint előfőzzük, lecsöpögtetjük és megsózzuk. A vöröshagymát
tisztítás után egészen apróra vágjuk és leforrázzuk, mint a káposztát, csak
annál rövidebb ideig főzzük, mindössze 2 percig, majd leszűrve ugyancsak
megsózzuk. A fokhagymát szétzúzzuk. Az ecetet összekeverjük 2 evőkanál vízzel,
az olajjal, a sóval, a cukorral és a zúzott fokhagymával. A mártásba
belekeverjük a megmosott, kicsumázott és csíkokra aprított héjas almát, a
hagymát és a káposztát. Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig
érleljük.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Meggyes káposztasaláta
Hozzávalók: 1 kisebb fej édes
fehér káposzta (50 dkg-nyi), 25 dkg meggy, 1 citrom leve, 1 csokor zöldhagyma,
4 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint kevés porcukor, 1 teáskanál só.
A saláta mártásához mély edénybe
öntjük a citromlevet, fél dl vizet, az olajat és a mustárt. Ezután addig
keverjük, amíg az egész egynemű lesz, majd hozzáadjuk a törött borsot, a
köménymagot és annyi porcukrot, hogy kellemesen pikáns, de ne édes legyen.
Kevés sóval ízesítve betakarjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe. A külső,
fonnyadt leveleitől letisztított káposztát (ha jó kemény) az almareszelő durva
fokán lereszeljük, vagy éles késsel nagyon vékony csíkokra metéljük.
Hozzátesszük a megtisztított és vékony karikákra vágott zöldhagymát, zöldjével
együtt. Megsózzuk és összeforgatjuk. Félórai állás után még egyszer átkeverjük,
ezt követően pedig ráöntjük a salátamártást. Az egészet alaposan összekeverjük,
ezután pedig közékeverjük a megmosott, szárától és magjaitól megfosztott,
apróra vágott gyümölcsöt. Legalább fél napra behűtjük. Ha fogyasztás előtt egy
napot áll, az csak jót tesz neki. Tálalás előtt ismét átkeverjük. Mindenfajta
hús mellé nagyon jó saláta, de magában is fogyasztható, különösen megfelel
fogyókúrás vacsorának.
Narancsos káposztasaláta 1.
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg savanyú
káposzta, 2 db nagy narancs, 25 dkg fejes káposzta, 3 evőkanál olaj, ecet,
cukor, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Elkészítés: A fejes káposztát
tisztítás után lereszelem, vagy nagyon vékony csíkokra metélem. Megsózom, és 60
percig hagyom a sóban. Közben a savanyú káposztát apróra vágom. A narancsot
meghámozom, és gerezdekre szedem, a gerezdeket pedig kis kockákra vágom. Az
ecetet, 0,5 dl vizet, az olajat, az őrölt fehér borsot és a csipetnyi cukrot
összekeverem. A fejes káposztát csak nagyon gyengén csavarom ki. Hozzáteszem a
savanyú káposztát és a narancskockákat, majd rálocsolom a salátalevelet. Jól
átforgatom, lefedem, és a hűtőszekrényben érlelem két órán át. Sült csirkecomb
vagy csirkemell kiváló salátája.
Narancsos káposztasaláta 2.
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg
savanyú káposzta, 40 dkg narancs, 12 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál olaj, pici
narancslé.
Elkészítés: Az olajban sárgára
pároljuk a hagymát, hozzáadjuk az átmosott, kicsavart káposztát, felöntjük a
narancs levével és pici vízzel, majd pároljuk. Ha a káposzta puha, hozzáadjuk a
félbevágott narancsgerezdeket.
Német ananászos káposztasaláta
Hozzávalók: 25 dkg fehér
káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek. olaj, só,
őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom
Elkészítés: Legyaluljuk a
káposztát, és enyhén besózva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután összekeverjük a
kis kockákra vágott ananásszal meg a zöldjétől megtisztított, vékonyra szelt
póréhagymával. A citromléhez vékony sugárban - közben állandóan keverve -
hozzácsurgatjuk az olajat, a borssal, cukorral ízesítjük, és adunk hozzá két
kanálnyit az ananászkonzerv levéből. Ezzel a mártással keverjük össze a salátát
(ha túl sok leve lenne, egy keveset leöntünk belőle), és egy napig érleljük.
Nyers kelkáposzta-saláta
Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2
dl kefir, 2 nagy, savanykás alma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt köménymag,
ízlés szerint ecet (citromlé), cukor, só, 1 púpozott teáskanálnyi csípős
mustár, 1 gerezd fokhagyma.
A megtisztított kelkáposztát
lereszelem, vagy aprítógépen apróra metélem, és tálba téve megsózom. (Nem
besózom, csak megsózom!) Jól átkeverem, és fél óráig hagyom, állni. Közben az
almát megmosom, kicsumázom, és héjastól nagyon vékony csíkokra vágom. Ecettel
vagy citromlével megcsöpögtetem. A kefirbe belekeverem az olajat, a
megtisztított és zúzott fokhagymát, a köménymagot, a mustárt, és csipet sóval
meg kevés porcukorral ízesítem. Ráöntöm a kelkáposztára, és az almával együtt
alaposan összekeverem. Szorosan lefedve legalább fél napra a hűtőszekrénybe
teszem, hogy az ízei jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Párolt káposzta
(körítés)
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 2 ek
étolaj, 5 dkg vöröshagyma, ecet, só, köménymag, édesítőszer
Elkészítés: A káposztát
legyaluljuk, besózzuk, és kicsit állni hagyjuk, amíg levet ereszt, ekkor
kicsavarjuk. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott
hagymát, káposztát, köménymagot, és végül az ecetet. Lefedve készre pároljuk, a
végén édesítjük kevés édesítőszerrel.
Párolt káposztasaláta 1.
Elkészítés: Fejes káposztát
meggyalulunk s egy lábosba, - melyben már előbb egy fél fej finomra vágott
veres-hagymát, egy kanál zsírban sárgára pirítottunk, tesszük, megsózzuk, 1-2
kanál ecetet, kis cukrot és törött borst hintünk rá, s befödve pároljuk, míg a
káposzta puha lett.
Párolt káposztasaláta 2.
Fejes káposztát meggyalulunk s
egy lábosba, melyben már előbb egy fél fej finomra vágott veres-hagymát, egy
kanál zsírban sárgára pirítottunk, tesszük, megsózzuk, 1-2 kanál ecetet, kis
cukrot és törött borst hintünk rá, s befödve pároljuk, míg a káposzta puha
lett.
Párolt vörös káposzta 1.
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg vörös káposzta,
1 kis fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 3 evőkanál olaj, kevés ecet, cukor, só
ízlés szerint
Elkészítés: A külső leveleitől
megtisztított vörös káposztát vékony csíkokra vágom vagy legyalulom, és jól
megsózom. Az olajat felforrósítom, rádobom a megtisztított és finomra vágott
vöröshagymát, ezután üvegesre pirítom. A gyalult káposztát ráteszem, és fedő
alatt saját levélben párolom néhány percig. Ezután ráöntöm a vörösbort, és
puhára párolom. Ízesítem ecettel, cukorral, és fedő nélkül zsírjára pirítva
tálalom sertéssülthöz vagy libasülthöz.
Párolt vörös káposzta 2.
Hozzávalók:
60 dkg vöröskáposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, köménymag, 1
evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor.
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsáját kivágjuk, majd megmossuk.
Késsel vékonyra szeleteljük és megsózzuk. Egy edénybe olajat teszünk és 2 perc
alatt 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, igen apróra kockázzuk és 2
percig 500 W-on pároljuk. A sütőből kivéve a káposztával összekeverjük, egy
pici vizet öntünk rá, megcukrozzuk, ecettel ízesítjük, majd meghintjük
köménymaggal. Lefedve 22 percig 500 W-on pároljuk. Húsfélékhez, bármilyen
körettel, esetleg sajtos, tejfölös öntettel önállóan is tálalhatjuk.
Pezsgős káposzta
45 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta,
4,5 dl száraz pezsgő, 3 evőkanál olaj, 2 db alma, 2 evőkanál cukor, ecet, só
ízlés szerint, késhegynyi őrölt köménymag, 1 kis fej vöröshagyma
Elkészítés: A megtisztított fejes
káposztát metéltre vágom, és jól megsózom. Az olajon sárgára pirítom a cukrot,
majd hozzáteszem a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, az őrölt
köménymagot, és fedő alatt üvegesre párolom. Ezután rálocsolok egy evőkanálnyi
ecetet, és beleteszem a sóból enyhén kicsavart káposztát. Hozzáadom még a
meghámozott és kicsumázott, ugyancsak metéltre vágott almát, ezután megpárolom
a káposztát. Ha már megpuhult, ráöntöm a pezsgőt, és jól összekeverem. A fedőt
rátéve 1-2 percig tovább párolom, majd a lángot eloltom alatta, de a fedelét
nem veszem le, nehogy az étel párája elillanjon. Malac- vagy kacsasülthöz
nagyon finom.
Piros saláta
Hozzávalók: 1 kg vörös káposzta,
4 fej lila hagyma, 1 kg cékla, 1-2 ek. olaj, só, ecet, cukor, kiskanálnyi
kömény, mokkáskanálnyi mustármag
Elkészítés: Legyaluljuk a
káposztát, belereszeljük a hagymát meg a meghámozott céklát, és sóval, ecettel,
cukorral, őrölt köménnyel és korianderrel ízesítjük. Üvegekbe töltve néhány
napig érleljük. Tálalás előtt olajjal meglocsoljuk.
Reszelt káposztasaláta
Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg
fejeskáposzta, 1 nagy szál sárgarépa, 3 dkg mazsola, 3 evőkanál olaj, 2
evőkanál méz, 2 evőkanál ecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
ízlés szerint só és törött bors.
A megtisztított és torzsájától
megfosztott káposztát almareszelőn lereszeljük. A sárgarépát lekaparjuk, és
ugyanolyan lyukú reszelőn ugyancsak lereszeljük. Összekeverve beletesszük egy
tésztaszűrőbe, és forrásban lévő vízbe merítjük. Az újraforrástól kezdve 2
percig főzzük, majd a vízből kiemelve lecsöpögtetjük. Közben a mazsolát
megtisztítjuk és a forró vízbe belemerítjük, hogy kissé felpuhuljon. A saláta
levét elkészítjük: az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a
borsot és a gyömbérport összekeverjük 2-3 evőkanál vízzel, majd beleforgatjuk a
káposztás sárgarépát és a mazsolát. Az egészet alaposan összekeverjük, és
lefedve tesszük be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy jól összeérjenek az
ízei.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Savanyúkáposzta-saláta
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg savanyú
káposzta, 2 savanyú alma, 3 evőkanál olaj, 0,5 dl savanyúkáposzta-lé, csipetnyi
só és csipetnyi cukor, 1 késhegynyi őrölt fekete bors
Elkészítés: A megmosott,
kicsumázott, héjas almát megreszelem, majd ráöntöm a savanyúkáposzta-levet, az
olajat, a csipetnyi sót és a cukrot, rászórom az őrölt fekete borsot, végül
hozzákeverem a nagyon apróra vágott savanyú káposztát. Lefedve érlelem a hűtőszekrényben
két órán át. Szaftos, paprikás-hagymás ételekhez való ízes saláta.
Sárgarépás káposztasaláta
Elkészítési idő kb. 35 perc
Hozzávalók 4 személvre: 1/2 fej
(kb. 50 dkg) fehér káposzta, 50 dkg sárgarépa, 10 dkg galambbegysaláta (esetleg
helyette más, zöld színű saláta), 2 vékony szelet (egyenként 4 dkg-os)
rozskenyér, 5 dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, 1,5 dl narancslé,
2 evőkanál fehérborecet , 1 csokor metélőhagyma , 2 evőkanál olaj, só, őrölt
bors cukor
Elkészítés: A fejes káposztát
megtisztítjuk, megmossuk, félbevágjuk, torzsáját éles késsel eltávolítjuk.
Leveleit vékonyra metéljük, vagy a káposztát legyaluljuk. A sárgarépát
lekapargatjuk, alaposan megmossuk, és a reszelő durvább fokán lereszeljük. A
salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, s ha nem galambbegysalátát
használunk, kisebb darabokra tépkedjük. A kenyérszeletek héját levágjuk, belét
apróra felkockázzuk. Ugyan-csak kockára vágjuk a szalonnacsíkokat, majd
teflonbevonatú serpenyőben ropogós pirosra sütjük és itatósra (fehér
papírszalvétára) szedjük. A visszamaradt szalonnazsírban gyakran kevergetve,
aranybarnára sütjük a kenyérkockákat. A metélőhagymát megmossuk, szárazra
töröljük, és apróra vágjuk. A narancslevet összekeverjük a fehérborecettel,
sóval, borssal és cukorral, majd apránként hozzáadagoljuk az olajat, és simára
keverjük. Végül hozzáadjuk a metélőhagyma 2/3-ad részét is. Összevegyítjük a
káposztacsíkokat a sárgarépával, a salátával és a szalonnapörc 2/3-ával.
Beleforgatjuk a narancsos vinaigrette-mártásba, és tálra halmozzuk. A salátát a
maradék sült szalonnával és metélőhagymával díszítjük. A pirított
kenyérkockákat külön tálkában kínáljuk hozzá. Jobb ízű lesz a salátánk, ha
hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Ehhez legalább 30 percre hűtőszekrénybe
állítjuk.
Sütőben párolt káposzta
45 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 80 dkg savanyú
káposzta, 15 dkg császárszalonna, 2 dl tejföl, só és őrölt fekete bors, ízlés
szerint
Elkészítés: A császárszalonnát
nagyon vékony csíkokra vágom és saját zsírjában (teflonserpenyőben) kissé
megpirítom. A savanyú káposztát apróra metélem. Egy tűzálló tálat vagy tepsit
kikenek a szalonnazsírral, és ráterítem a savanyú káposztát. A tetejére szórom
a pirított szalonnát, és a kevés sóval, borssal elkevert tejföllel lelocsolom.
Szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 25 percnyi párolás
után a fedelét levéve megpirítom. Sült kolbászhoz illő köret, de bármilyen
egyéb feltét is jó hozzá.
Szalonnás káposztasaláta
Elkészítés: Nagyon vékonyra
felvágunk egy 80 dekás fehérkáposztafejet, és sós vízzel 1eforrázva, másnapig
állni hagyjuk. Másnap levétől kinyomkodjuk, megöntözzük négy evőkanálnyi
borecettel, egy deci olajjal, kiskanálnyi őrölt köménnyel, meg frissen őrölt
borssal fűszerezzük, és közékeverünk 20 deka vékony laskára vágott, ropogósra
kisütött császárszalonnát. (A szalonna zsírját máshoz használjuk fel!) Legalább
egy napig állni hagyjuk tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
Szerén káposztasalátája
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg savanyú
káposzta, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv vagy
házi, eltett savanyúság), 2 nagy alma, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma,
1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára, késhegynyi őrölt köménymag, 1 evőkanál
mustár, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kevés cukor, ízlés szerint só, 1 dl
olajos paprikalé
Elkészítés: A savanyú káposztát
apróra vágom, a paradicsompaprikát pedig vékony csíkokra metélem. A
megtisztított sárgarépát, és a megmosott, héjas, de kicsumázott, almát
legyalulom, vagy almareszelőn lereszelem, a megtisztított vöröshagymát pedig
nagyon vékonyra karikázom. Az olajos paprika-lébe belekeverem az olajat, a
mustárt, a sót, az őrölt fekete borsot, az őrölt köményt, és kevés cukorral
ízesítem. Végül a finomra vágott snidlinget is hozzátéve, a salátamártást
ráöntöm az összes hozzávalóra. Jól átkeverem, majd lefedve érlelem egy napig a
hűtőszekrényben. Dupla adagban is lehet készíteni, mert sokáig leáll, íze
megunhatatlan.
Szilvás káposztasaláta
30 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg kovászos
(házilag készített) vagy savanyú káposzta, 25 dkg szilva, fél marék dióbél, 1
dl káposztalé, 1 dl kefir, só és csipetnyi cukor
Elkészítés: A savanyú káposztát
apróra vágom, a megmosott, kimagozott szilvát ugyancsak. A tisztított dióbelet
durvára darálom. A káposztalébe keverem a diót, a kefirt, a csipetnyi sót és
cukrot, majd hozzáadom a vagdalt szilvát és a savanyú káposztát. Jól
összeelegyítem, két-három órán át, érlelem. Jéghidegen kínálom.
Színpompás káposztasaláta
Hozzávalók: fél fej
vöröskáposzta, fél fej fejeskáposzta, 4 db retek, fél csokor kapor, 1 evőkanál
olaj, 1 evőkanál almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor.
Elkészítése: A kétféle káposztát
nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk az ecettel, és kb. 1 órán át,
állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a kicsorgatott levét. A kaprot apróra metéljük,
a retket zöldséggyalun leszeleteljük és hozzákeverjük a káposztához. Az olajat
kikeverjük a sóval és a cukorral, és jól megforgatjuk benne a salátát.
Szőlős káposztasaláta
Hozzávalók: 60-70 dkg fehér fejes
káposzta, 1 nagy fürt fehér szőlő (kb. 25 dkg), 1 nagy fej lila hagyma, fél dl
alma- vagy borecet, 3 evőkanál salátaolaj, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál
törött fehér bors, 1 mokkáskanál törött köménymag, 1 teáskanál só.
A káposzta külső, hervadt
leveleit lebontjuk, majd a torzsáját kivágjuk és lereszeljük. A káposztát vagy
legyaluljuk, vagy nagyon vékony metéltre vágjuk. Mély tálba rakjuk a reszelt
torzsával együtt, és rákarikázzuk a megtisztított lila hagymát. A
hagymakarikákat szétszedjük. Megsózzuk, összekeverjük, és legalább fél óra
hosszat hagyjuk állni.
Közben elkészítjük a saláta
mártását: az ecetet másfél dl vízzel összeöntjük, majd feloldjuk benne a
cukrot, és belekeverjük a borsot meg a köménymagot. Végül az olajjal is
összekeverjük. A szőlőszemeket a szárról leszedjük, megmossuk és
lecsöpögtetjük. A sós-hagymás káposztára ráöntjük az olajos-ecetes-fűszeres
levet, hozzáadjuk a szőlőszemeket, és jól átforgatjuk. A salátát befedve
tesszük be a hűtőszekrénybe néhány órára.
Tejfölös kapros káposzta
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 60 dkg édes fejes
káposzta, 25 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1
csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), só
és őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítés: A füstölt szalonnát
nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd a felényi zsíron fedő alatt,
saját levében megpárolom a savanyú káposztát. A maradék zsíron ugyancsak
megpárolom a megtisztított, szálasra vágott (vagy legyalult) édeskáposztát. A
kétfajta káposztát ezután összekeverem, rászórom a csombort, az őrölt fekete
borsot, a finomra vágott kaprot, majd 1 dl vízzel elkevert lisztes tejföllel
besűrítem. Jól felforralva tálalom bármilyen feltételhez.
Téli saláta
(4 személyre)
Hozzávalók: 50 dkg fehér fejes
káposzta, 2 közepes nagyságú fekete retek, 1 nagy fej lilahagyma, fél dl olaj,
ízlés szerint bor- vagy gyümölcsecet, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, késhegynyi
törött fekete bors, ízlés szerint só és csipet cukor
Elkészítés: A megtisztított
káposztát vagy legyaluljuk, vagy nagyon apróra vágjuk. Jól megsózzuk és
összeforgatjuk. A megtisztított és megmosott retket az almareszelő durva fokán
lereszeljük, és ugyancsak megsózzuk. A lilahagymát tisztítás után hajszálvékony
karikákra metéljük, és kevés sóval meghintve, az összes zöldséggel együtt 20
percig hagyjuk állni, majd levéből kissé kicsavarva, nagy salátástálba rakjuk.
A kicsavart sós levet összekeverjük az ecettel, az olajjal és a fűszerekkel,
ezután az öntetet rácsorgatjuk a salátára, összekeverjük, és a tálat szorosan
befedve, legalább fél napra hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízei jól
összeérjenek. Tálalás előtt átkeverjük. Húsféle mellé köret (vagy saláta),
magában, egy pohár kefirrel leöntve vacsora. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Uborkás-rizses káposzta
50 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg ecetes
(csemege-) uborka, 20 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg savanyú
káposzta, 3 dl tejföl, 1 evőkanál ételízesítő, 4 gerezd fokhagyma, őrölt fekete
bors, ízlés szerint
Elkészítés: A füstölt szalonnát
nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom és elfelezem. Az egyik felén fedő
alatt, saját levében puhára párolom a savanyú káposztát, a másik felén pedig
üvegesre pirítom a váltott vízben átmosott és megszikkasztott rizst. Rászórom
az ételízesítőt és a zúzott fokhagymát, az őrölt feketeborsot, majd
térfogatának megfelelően annyi vízzel öntöm fel, amennyi a másfélszerese. Fedő
alatt, kis lángon majdnem puhára párolom. Ha a rizs minden levét elfőtte, akkor
belekeverem a savanyú párolt káposztát, az almareszelőn lereszelt ecetes
uborkát, a tejfölt, és tűzálló tálba öntöm. Befedve, az előmelegített forró
sütőben 20 percig párolom, ez alatt az összes leve elfő. Nagyon finom, pikáns
köret, különösen száraz sülthöz illik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése