A Drótpostagalamb recepttára
112. könyv
Linzertésztás receptek
Tartalomjegyzék
Omlós (linzer) tészták...................................................................................................... 4
Alaprecept, I............................................................................................................... 4
Alaprecept, II.............................................................................................................. 4
Linzer tészta................................................................................................................. 4
Linzertésztás receptek.................................................................................................... 4
Almatorta.................................................................................................................... 4
Almás kosárkák........................................................................................................... 4
Almás linzertorta.......................................................................................................... 5
Almás linzertorta baracköntettel................................................................................ 5
Apró linzer karikák....................................................................................................... 5
Habos gesztenyetekercs............................................................................................. 5
Barna linzer.................................................................................................................. 5
Burgonyás linzer.......................................................................................................... 6
Costatta (Olaszország)................................................................................................ 6
Cukros túrós lepény..................................................................................................... 6
Csigalinzer................................................................................................................... 6
Csiga vagy csíkos linzer............................................................................................... 6
Csokoládés linzerkorong túróval................................................................................. 6
Diós linzer..................................................................................................................... 7
Diós kocka................................................................................................................... 7
Erzsébet torta.............................................................................................................. 7
Esztergomi linzer (kitűnő házilinzer).............................................................................. 7
Gesztenyés-almás linzer.............................................................................................. 7
Gesztenyés Navette.................................................................................................... 8
Gyümölcsös linzer........................................................................................................ 8
Habos linzer 1.............................................................................................................. 8
Habos linzer 2.............................................................................................................. 8
Kakaós linzerszeletek (különlegesen jó)...................................................................... 8
Kakaós linzer................................................................................................................ 9
Karácsonyi torta.......................................................................................................... 9
Királyi almatorta.......................................................................................................... 9
Lemezes linzer............................................................................................................ 10
Linzer 1....................................................................................................................... 10
Linzer 2....................................................................................................................... 10
Linzer 3....................................................................................................................... 10
Linzer karika............................................................................................................... 10
Linzerkarika 1............................................................................................................. 10
Linzerkarika 2............................................................................................................. 10
Linzerperec................................................................................................................ 11
Linzer sütemény......................................................................................................... 11
Linzerszelet 1.............................................................................................................. 11
Linzerszelet 2.............................................................................................................. 11
Linzertorta.................................................................................................................. 11
Linzi torta................................................................................................................... 11
Mandulás almás lepény............................................................................................ 12
Mandulás-barackos almás lepény............................................................................ 12
Mandulás linzerkarika................................................................................................ 12
Mandulás linzer, túróval............................................................................................. 13
Mandulás túrós őzgerinc........................................................................................... 13
Nosztalgia máktorta.................................................................................................. 13
Orosz túrós hajócskák................................................................................................ 13
Őszibaracktorta......................................................................................................... 14
Puncsos linzer............................................................................................................. 14
Rácsos-barackos sütemény...................................................................................... 14
Rácsos linzer 1............................................................................................................ 14
Rácsos linzer 2............................................................................................................ 14
Rácsos linzer (finomabb)........................................................................................... 15
Rácsos linzer másként................................................................................................ 15
Rácsos-barackos sütemény...................................................................................... 15
Takaréklinzer (gyors, olcsó)........................................................................................ 15
Tealinzer 1. (nagyon jó)............................................................................................. 15
Tealinzer 2.................................................................................................................. 15
Rákóczi túrós kocka................................................................................................... 16
Sült-tök torta tejszínhabbal........................................................................................ 16
Svájci almatorta túróval............................................................................................ 16
Túrós lepény.............................................................................................................. 16
Túrókrémtorta 1......................................................................................................... 17
Túrókrémtorta 2......................................................................................................... 17
Túrós linzertorta.......................................................................................................... 17
Túrós narancstorta..................................................................................................... 17
Túrópogácsa............................................................................................................. 17
Túrós sárgabaracktorta............................................................................................. 18
Túrótorta.................................................................................................................... 18
Alaprecept, I.
20 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 18 dkg vaj vagy
margarin, 9 dkg porcukor, 27 dkg liszt, 1 tojássárga, 1 mokkáskanál reszelt
citromhéj, 1 zacskó vaníliás cukor.
Az összes anyagot gyorsan
összegyúrom, hogy a benne lévő vaj ne olvadhasson meg. Egy cipóba formálom,
majd folpackba csomagolva akár egy óra múlva, vagy akár két napig pihentetve
használom fel. A mélyhűtőben is várhat felhasználásra. Aki nem akarja otthon
elkészíteni az omlós tésztát, az ugyancsak vásárolhat gyorsfagyasztott,
mirelit, omlós tésztát. (Időnként friss, tehát nem fagyasztott tészta is van
forgalomban.)
Alaprecept, II.
20 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg
vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 1 zacskó vaníliás cukor.
A porcukorral habosra keverem a
vajat, hozzáadom a tojást, tovább keverem, majd a liszttel összegyúrva nagyon
gyorsan tésztává dolgozom. Ugyanúgy használom fel, mint az I. tésztát.
Linzer tészta
20 dkg lisztet, 14 dkg
margarinnal, 8 dkg cukorral és 2 tojás sárgájával összegyúrjuk. Tetszés szerint
kiszaggatjuk.
Almatorta
Hozzávalók: Linzertészta: 45 dkg
liszt, 30 dkg margarin, 1/2 cs. Vaníliás cukor, 15 dkg Koronás Finom
Kristálycukor, 1 dkg só, 1 tojássárga, reszelt citromhéj
Töltelék: 50 dkg alma, 6 dl tej,
4 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg Koronás Porcukor, 3 tojás
A lisztet a margarinnal
elmorzsoljuk, majd a kristálycukorral, ízesítőkkel, tojássárgával és tejföllel
sárga linzertésztát gyúrunk. 20 percig hűtőben pihentetjük. Gyümölcstortaformát
egyenletesen kibélelünk a tésztával, hámozott, felezett almával berakjuk.
Cukros, tojásos, pudingporos tejkeveréket öntünk a tésztára. 180 °C-os sütőben
30-35 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Almás kosárkák
Hozzávalók: 30 dkg nyers
linzertészta (otthon készített vagy mirelit), 2 savanykás alma, 2 tojás, fél dl
tej, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál porcukor, 1
mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.
A tojásokat a tejjel habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a
porcukrot. Híg, palacsintatészta-szerű masszát kapunk. A kész linzertésztát
nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárkaformákat kibélelünk vele. (Legalább
12 darabot készítsünk. ) Előmelegített, közepesen meleg sütőbe toljuk, és
halvány-sárgára, vagyis félig megsütjük. Amíg a tészta sül, az almákat héjastól
szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk. A félig sült kosárkákat
megtöltjük az almacsíkokkal, majd felöntjük a palacsintamasszával. A sütőbe
visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz,
vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából. A kosárkákat
a sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk. Csak
hidegen fogyasztjuk. Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, vagy
kimagozott és lecsöpögtetett meggyel-cseresznyével. Legkésőbb másnapig el kell
fogyasztani, de a kész sütemény hosszú ideig mélyhűtőben tárolható.
Almás linzertorta
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanálnyi rum, fél citrom
leve, 3-4 evőkanál porcukor ( az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt
fahéj
A linzertésztát akkora kerek
lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is
legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm,
majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta
töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és
szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A
sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem
az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet
rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak
teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.
Almás linzertorta baracköntettel
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma,
1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4
evőkanál porcukor ( az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom,
hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen.
Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd
langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét.
Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen
sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A
sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem
az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet
rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes
kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.
Apró linzer karikák
20 dkg lisztet, 20 dkg margarint, 1/2 cs.
vaníliás cukrot és 2 tojás sárgáját összegyúrunk. 2 tojás fehérjét 20 dkg
cukorral habosra verjük. A kinyújtott és kiszaggatott karikákra a habot
rányomjuk, és kisütjük. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk.
Habos gesztenyetekercs
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg linzertészta,
25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 25 dkg pikáns friss vagy befőtt gyümölcs,
leve nélkül.
A vékonyra kinyújtott tésztával
kibélelek egy kis mélyedésekkel ellátott tepsit (talkedliforma), vagy az
alufólia-poharakat bélelem ki a tésztával. Mérsékelten meleg sütőben szép
sárgára sütöm, s óvatosan kiborítva a formából, hagyom kihűlni. (Ha egyszerre
sok kosárkát sütök, akkor kihűlése után nylonzacskóba csomagolva akár egy hétre
is eltehetem a hűtőszekrénybe) A gyümölcsöt megmosom (vagy lecsöpögtetem),
feldarabolom, kimagozom jellegének megfelelően. A tejszínből kemény habot
verek. A kihűlt kis kelyheket megtöltöm a gyümölccsel, tejszínhabot halmozok
rá, és bőven megrakom a burgonyanyomón átnyomott gesztenyemasszával. Rögtön
kínálom, mert a hab és a gyümölcs is levet engedhet.
Barna linzer
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 40 dkg
vaj (ráma és zsír fele-fele arányban), 60 dkg cukor, 40 dkg darált mogyoró, 2
tojás sárgája, kevés citromhéj, 1/2 dkg törött fahéj.
A lisztet a zsiradékkal,
cukorral, tojássárgájával, mogyoróval, citromhéjjal, és a fahéjjal jól
összedolgozzuk. Két egyforma részre osszuk, negyedujjnyi vastagságúra
kinyújtjuk, majd előmelegített sütőben világosra sütjük. Amikor megsült,
megkenjük a következő töltelékkel: 30 dkg dió, 20 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 2
dl tej.
A diót a cukorral, rummal, tejjel
jól összekeverjük, ha kissé még kemény, hígítsuk tejjel, hogy jól kenhető legyen.
Ezt rákenjük az egyik lapra, majd ráhelyezzük a másik lapot. Kockákra vágjuk,
minden kocka tetejére fél tisztított diót teszünk.
Burgonyás linzer
Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg
cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2
csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.
Elkészítése: A zsírt a cukorral
és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt áttört burgonyát, a lisztet,
a citromhéját, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis
pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra
kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha
elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.
Figyelem: Vigyázzunk a
burgonyával, mert némely fajta, lágyabb tésztát ad!
Costatta (Olaszország)
Feketeribizli lekvárral rácsos
linzert készítünk, a tetejét megszórjuk durvára őrölt mandulával. A megsült
süteményt tejszínhabbal díszítjük.
Cukros túrós lepény
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga.
Töltelék: 40 dkg túró, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 dkg vaníliás
cukor.
Linzertésztát készítünk, két apró cipóra osztjuk, kinyújtjuk, majd
közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a
vajat, és habosra keverjük. A porcukrot fokozatosan adjuk a túrókrémhez. Végül
a megsült és lehűtött linzerlapok közé töltjük a krémet. Hűtőben
megdermesztjük, majd szeleteljük.
Csigalinzer
Összegyúrunk 25 deka finomlisztet
12 deka margarinnal, két tojássárgával, hét deka porcukorral, egy tasak
vaníliás cukorral vagy egy fél citrom reszelt héjával, és egy csipet sóval.
Hideg helyen legalább egy óráig, de még jobb, ha egy éjjelen át, pihentetjük,
majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe két evőkanál kakaót meg egy evőkanál
tejfölt dolgozunk. Először a sárga tésztát nyújtjuk vékony, hosszúkás
téglalappá, majd ugyanekkorára a barnát, amelyet a fehér tésztára fektetünk,
egy kissé rányomkodjuk. A kettőt együtt szorosan összegöngyöljük, és fél centi
vastag szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőlemezre egymás mellé
fektetjük, de közöket hagyunk, nehogy összeragadjanak. A forró sütőben
aranysárgára sütjük.
Csiga vagy csíkos linzer
50 dkg lisztet 2 tojással, 25 dkg
margarinnal, 15 dkg porcukorral és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk,
összegyúrjuk. 1 cs. vaníliás cukrot és 1 csipet sót is adunk hozzá. Kétfelé
osztjuk, egyik felébe 2 evőkanál kakaót gyúrunk. Mindkettőt kinyújtjuk, a
világos tésztát tojással megkenjük, rátesszük a barnát, és azt is megkenjük.
Egymásra rakjuk és összegöngyöljük, majd 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. Forró
sütőben világosra sütjük.
Csokoládés linzerkorong túróval
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj,
10 dkg porcukor, 2 db tojás-sárga.
Töltelék: 40 dkg túró, 20 dkg
vaj, 3 db tojás-sárga, 8 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj,
csokoládé tortabevonó (40 dkg).
A megadott anyagokból
linzertésztát készítünk, két-három milliméter vastagságúra kinyújtjuk, és
fánkszaggatóval korongokat vágunk belőle, sütőlemezre helyezzük, közepes
hőmérsékletű sütőben megsütjük. Elkészítjük a túrókrémet, majd két-két
linzerkorongot a töltelékkel összeragasztunk. A csokoládé tortabevonót
felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen az edény aljára. Ebbe mártjuk a lehűtött tésztákat.
Diós linzer
Hozzávalók:
Tészta: 15 dkg lisztet, 1 csapott
kávéskanál sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást, 6,5 dkg cukrot, 6,5
dkg margarint összegyúrunk, kisodrunk, tepsibe rakjuk, és két evőkanál
lekvárral megkenjük.
Tetejére: 10 dkg margarin, 10 dkg
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál víz.
Ezeket felfőzzük, majd 20 dkg diót
belekeverünk, és ezt a tészta tetejére simítjuk. 8x8 cm-es darabokat vágjuk,
majd a darabokat átlósan kettévágjuk.
Diós kocka
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg porcukor, 20
dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 1
mokkáskanál citromhéjreszelék, 15 dkg dióbél, 1 mokkáskanál fahéj
A töltelékhez: 20 dkg darált dió,
20 dkg cukor, 1 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 teáskanál
citromhéjreszelék, 2 cl rum
A lisztben elmorzsoljuk a vajat,
hozzáadjuk a porcukrot, a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a
citromhéjreszeléket, és 3 evőkanál darált diót, majd gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, utána mintegy fél centi vastagra
kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, és kb. 180 C°-on kisütjük. Ezután a tésztát
kettévágjuk, és az egyik felét még melegen felkockázzuk. A diópüréhez a cukrot
felforraljuk a tejjel, beletesszük a diót, az ízesítő anyagokat, rövid forralás
után kihűtjük. Hidegen keverjük hozzá a rumot. A kihűlt. linzerlapra rákenjük a
diókrémet, majd ráhelyezzük az előre felvágott lapocskákat. Éles késsel
átvágjuk a lapok mentén a tölteléket és az alsó tésztát is. Porcukorral
megszórva, diógerezdekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: Kb. 1.5 óra
Jó tanács: Rum helyett
használhatunk pár csepp rumaromát: A fölső tésztaréteget azért kell előre
felkockázni, hogy szeletelés közben ne nyomjuk szét a tölteléket.
Erzsébet torta
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj,
10 dkg porcukor, 2 db tojássárga.
Töltelék: 40 dkg túró, 20 dkg
vaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojássárga, 12 dkg mazsola, 8 dkg mogyoró, 30 dkg
tortabevonó csokoládé.
Linzertésztát készítünk, vékonyra
kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kis kerek lapokat formázunk, és közepes
hőmérsékletű sütőben megsütjük. Négy-négy tésztát túrókrémmel megtöltünk, és
hűtőben dermesztjük. Olvasztott tortabevonó csokoládéba mártjuk, és pirított
mogyorószemekkel díszítjük.
Esztergomi linzer (kitűnő házilinzer)
50 deka lisztet 1 egész tojással,
1 csomag Váncza sütőporral, 25 deka cukorral, 25 deka zsírral, 1/2 csomag
Váncza vanillincukorral, 1 dkg fahéjjal, 1 evőkanál kakaóval és annyi tejfellel
vagy tejjel összegyúrunk, hogy könnyen formálható legyen. Zsírozott tepsibe a
tészta nagyobbik felét elnyomkodjuk, melyre őrölt dióval meghintett szilvaízt
kenünk. A lekvárosra a félretett tésztából vékony párhuzamos rácsot rakunk a
lekvárba belenyomkodva. Tojással kenjük, és közepes tűznél sütjük.
Felszolgáláskor vanilin szóró-cukorral bőven hintjük.
Gesztenyés-almás linzer
80 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál
sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor.
A tésztát téglalap alakúra
nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem.
Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre
keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a
sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen
rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral
meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45
percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.
Gesztenyés Navette
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg
vaj, 5 dkg porcukor, kevés reszelt citromhéj, 20 dkg gesztenyemassza, ismét 10
dkg vaj és 5 dkg porcukor, valamint 5 cl rum, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg
tejcsokoládé.
A lisztből, vajból, porcukorból,
citromhéjból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, és akkora darabokra vágjuk,
hogy kibélelhessük vele a hajó vagy ovális alakú sütőformákat és megsütjük. Ha
kihűlt, a tésztákat a formából kiborítjuk. A gesztenyét, a vajat, a porcukrot
és a rumot jól kikeverjük, és csöves nyomózsákból a tésztahajók közepébe
nyomjuk. Jól kifagyasztjuk, majd az egyik oldalát olvasztott étcsokoládéba, a
másikat tejcsokoládéba mártjuk.
Gyümölcsös
linzer
Hozzávalók: 25 dkg
vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 35 dkg liszt, fél cs.
sütőpor, kandírozott gyümölcs
A vajat, porcukrot, tojást, vaníliáscukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a
sütőporral kevert, szitált lisztet. A masszát formazsákba töltve tetszőleges
mintákat formázunk a zsírozott sütőlapra. Közepes hőmérsékleten sütjük.
Díszítésre apró kandírozott gyümölcsöt használunk.
Habos linzer 1.
10 dkg zsírt jól kikeverünk 3
tojás sárgájával és 7 dkg porcukorral, 20 dkg liszttel összegyúrjuk,
kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és lekvárral megkenjük. A 3 tojás habját óvatosan
összekeverjük 18 dkg porcukorral, 2 szelet reszelt csokoládéval és 7 dkg darált
dióval, és a tésztába tesszük. 7 dkg durvára vágott dióval megszórjuk és
megsütjük.
Habos linzer 2.
Hozzávalók:
Tészta: 10 dkg cukrot 20 dkg
vajjal vagy margarinnal, 30 dkg liszttel, 1 tojással és kevés tejjel
összedolgozunk.
Két részre osztjuk, két lapban
megsütjük.
Krém: 4 tojásfehérjéhez 20 dkg
cukrot adunk, és gőz fölött sűrű habbá verjük. 2 evőkanál baracklekvárt és
néhány csepp citromlevet keverünk hozzá.
Még melegen az egyik kihűlt lapra
öntjük és rásimítjuk, majd ráhelyezzük a másik lapot.
Máz: 12 dkg cukorból fondant-t
készítünk, amit cukrászfestékkel rózsaszínűre festünk, vagy rummal ízesítünk,
és sűrűn rács alakban a tészta tetejére csurgatunk.
A tésztát 6 cm-es kockákra
vágjuk. Frissen nehezen vágható, ezért ajánlatos a lapokat előző napon
megsütni.
Kakaós linzerszeletek (különlegesen jó)
1/2 kg lisztet elkeverünk 1
csomag Váncza sütőporral, azután elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd
összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag
Váncza vanillincukorral. A tészta nagyobbik felét tepsiben egyenletesen
elnyomkodjuk s barack-vagy málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából
kisujjnyi vastag, rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük, és sütés után Váncza
vanillincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük
Kakaós linzer
Hozzávalók: 35 dkg
liszt, 2.5 dl tej, 6 dkg kakaópor, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 cs.
sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 cs. vaníliás cukor
A cukrot a vajjal, 1 cs. vaníliás cukorral jól
kikeverve hozzáadjuk a tojást. Folyton keverve belerakjuk a tejet, majd
apránként a sütőporral, kakaóporral kevert lisztet. Reszelt citromhéjjal
ízesítjük. A tésztát 4 mm vastagra nyújtva zsírpapírral bélelt tepsiben alsó
lángon 15-20 percig sütjük. Hosszúkás szeletekre vágva megszórjuk vaníliás
porcukorral, vagy töltjük.
Karácsonyi
torta
Hozzávalók:
A linzer tésztához: 30 dkg liszt,
20 dkg margarin, 10 dkg (1cs.) Dr.Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál
Dr.Oetker Sütőpor, 1/2 cs. Dr.Oetker Vanillincukor, 1-2 evőkanál víz.
A pozsonyi tésztához: 10 dkg
liszt, 4 dkg margarin, 1 evőkanál Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál
Dr. Oetker sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 0,3 dl tej, 1 db tojás
sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só.
A töltelékhez: 18 dkg őrölt
mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt
babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg
gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj,
30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evőkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott
dió
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük
el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az
őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az
étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
A linzer tésztához a porcukrot a
vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot,
majd lazán összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a
pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben
keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfuttatott
élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15
percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma
alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben
félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi
tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük először a félig sült
lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén
egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a
kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával,
majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük.
Eztán az 1 evőkanál langyos
mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk, és még 5-8 percig
sütjük.
A kihűlő langyos torta oldalát a
megmaradt vágott dióval panírozzuk.
Királyi almatorta
Hozzávalók a linzertésztához: 20
dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 7 dkg porcukor.
A masszához: 14 dkg Ráma margarin
14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg liszt, 60 dkg alma,
6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott cseresznye.
A linzertészta anyagait gyors
mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma
nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a formába helyezzük. A Ráma
margarint a porcukorral, valamint a citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a
tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet. Az így kapott masszát a
tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az almaszeletekkel beborítjuk
és középmeleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük.
Ha a torta kisült, a felületét
forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt mandulával,
díszítjük.
Lemezes linzer
Hozzávalók: 1 tojássárgája, 15 dkg zsír, 10 dkg porcukor,
reszelt citromhéj, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, kevés tej, kakaópor,
baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a
porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral
elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. 3 részre osztjuk. 2
részbe kakaót gyúrunk. A barna tészta felét tepsibe téve lekvárral megkenjük,
majd rátesszük a fehér tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, a tetejére a barna
tészta második fele kerül. Megsütjük, porcukorral meghintjük. Nagyon mutatós
sütemény!
Linzer 1.
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 30 dkg zsír, 25 dkg cukor, 4
egész tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor.
A fentieket összegyúrni, vékonyra
kinyújtani, és lehet szaggatni a formákat. Világos pirosra kell sütni, és
zárható dobozban tartani, mert abban megpuhul (egyébként száraz) és sokáig
eltartható. A befőzési receptek között megtalálható Egres dzsemmel is kitűnő!
Linzer 2.
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 15
dkg porcukor, 1 kocka Ráma (25 dkg), 3 tojássárgája, 1 sütőpor, 1/2 (fél)
citrom reszelt héja, lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz
A hozzávalókat tejjel
összedolgozzuk a szokásos módon. (Liszt + sütőpor) + Ráma stb. Világosra
sütjük, lekvárral összeragasztjuk, megszórjuk porcukorral és megesszük. A
tojásfehérjéből (hogy ne menjen veszendőbe) én kókuszos habcsókot csináltam.
Linzer 3.
Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 20
dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél csomag vaníliás cukor, fél citrom
héja, fél csomag sütőpor.
A lisztben és porcukorban a hideg
margarint elmorzsoljuk, majd az ízesítőket, a sütőport és a tojássárgáját
hozzáadva tésztát gyúrunk, ügyelve arra, hogy a tészta nehogy kizsírosodjon,
mert akkor sütés után kemény lesz. Az elkészült tésztát rövid ideig hűtőben
tároljuk a könnyebb alakíthatóság kedvéért. A hűtőből kivéve kb. 3 mm-re
nyújtjuk és lehetőségeinkhez mérten különböző alakúra (tojás, csibe, kacsa,
nyúl) formázzuk kiszúróval. A kész formákat sütőlemezen, 180 Celsius fokon
10-12 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt, ízlés szerint lekvárral töltjük, majd
cukormázzal díszítjük.
Linzer karika
50 dkg lisztet, 1 cs. sütőport,
15 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 25 dkg zsírt és 2 tojást kevés tejjel
összegyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a felét középen lyukas
szaggatóval szaggatjuk. Sütés után lekvárral ragasztjuk össze a kétféle
formákat.
Linzerkarika 1.
Hozzávalók: 20 dkg
liszt, fél cs. sütőpor, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, fél citrom leve, 1
tojás, 12 dkg vaj (margarin), gyümölcsíz, porcukor
A lisztet a sütőporral elkeverve átszitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot,
citromlét, vaníliáscukrot, tojást. Beledolgozva a hideg vajat (margarint),
kinyújtjuk. A tésztát karikákra kiszaggatjuk. A karikák felét középen pici
szaggatóval kiszúrjuk. Sütés után 1-1 egész és 1-1 lyukas korongot
gyümölcsízzel összeragasztunk. Tetejüket porcukorral hintjük.
Linzerkarika 2.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg vaj, (én rámát és zsírt szoktam
használni fele-fele arányban) 20 dkg cukor, 1 egész tojás, kevés reszelt
citromhéj, kevés szalalkáli.
A lisztet a vajjal, cukorral, tojással, citromhéjjal és a szalalkálival
gyúródeszkán összegyúrjuk. Majd 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, nagyobb
linzerszaggatóval párban karikákat szúrunk ki. (Egy teljes karika, a párja
lyukas középen)
A lyukasakat megkenjük tojásfehérjével, nagyobb szemű kristálycukorba,
darált mogyoróba vagy dióba mártjuk, tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben,
közepes lángon világosra kisütjük. Amikor kihűlt, barack- vagy málnaízzel a párokat
összeragasztjuk. (Fogyasztás előtt ajánlatos egy nappal összeragasztani, hogy
ne legyen kemény.)
Linzerperec
Hozzávalók: 6 dkg liszt, 6 dkg
vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott sárgája, tojásfehérje a
kenéshez, vékonyra vágott mandula.
Elkészítése: Az anyagokat
összegyúrjuk, és apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük, a
mandulával meghintjük. Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 percig
sütjük. Figyelem: A frissen kisült perec, amíg ki nem hűl, törékeny!
Linzer sütemény
50 dkg lisztet, 2 tojást, 15 dkg
porcukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 25 dkg margarint, 1 cs. sütőport 1/2 dl
tejjel összegyúrunk. Kettévesszük és az egyik felébe kakaót, és kis tejet
gyúrunk. Kiszaggatjuk, világosra sütjük, és lekvárral összeragasztjuk a kétféle
színű lapocskákat.
Linzerszelet 1.
28 deka, finomlisztet
összegyúrunk 18 deka margarinnal, 11 deka porcukorral, 2 tojássárgával, egy
csipet sóval meg egy evőkanálnyi tejföllel, és egy óráig pihentetjük. Vékonyra
nyújtva kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, megkenjük a felét
tojásfehérjével, és ezt a felét meghintjük 5 deka durvára vágott dióval. A
sütőben aranysárgára sütjük. Egyforma hosszúkás hasábokra vágjuk. Egy-egy üres
szeletet megkenünk valamilyen pikáns gyümölcsízzel, erre egy dióval meghintett
tésztaszeletet fektetünk.
Linzerszelet 2.
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 15 dkg
Beghin-Say cukor, 4 dkg sárgakrémpor, kevés fahéj, reszelt citromhéj,
szegfűszeg, vaníliás cukor, 40 dkg kalácsmorzsa, 20 dkg darált dió, 10 dkg
liszt, 2 dl tej, 1 sütőpor, 0,5 dl brandy, 3 tojás, ribizlilekvár, mandula.
A vajat a Beghin-Say cukorral, a
sárgakrémporral, fahéjjal, citromhéjjal és vaníliás cukorral habosra keverjük,
közben egyenként belekeverjük a tojásokat. Egy másik edényben összevegyítjük a
kalácsmorzsát, lisztet, darált diót, a sütőport, majd hozzáadjuk a tejet és a
brandyt, s az egészet hozzákeverjük a habos vajas masszához. A tészta
háromnegyed részét szögletes formába vagy tepsibe tesszük, elsimítjuk és
rákenjük a ribizlilekvárt. A megmaradt részt rácsosan visszük fel a ribizlis
rétegre, szeletelt mandulával beszórjuk és 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt
megsütjük.
Linzertorta
4 tojássárgáját habosra keverünk
25 dkg vajjal (margarinnal) és 25 dkg cukorral. Azután beleteszünk 25 dkg
hámozott, őrölt mandulát (darált dió is tökéletes helyette! - én dióval
készítettem), 25 dkg lisztet és a 4 tojás kemény habját. Kikent formában
megsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és az alsó részét megkenjük ribizli- vagy
málnalekvárral (a házi baracklekvár is jó). A felső részt ráhelyezve,
csokoládémázzal vonjuk be. (Katicát gőz felett megolvasztottam kb. 5-7 dkg
margarinnal, és így nem lett kőkemény, ropogós a máz).
Linzi torta
30 deka liszt, 21 deka vaj, 10 és
1/2 deka mandula, 17 deka cukor, kevés fahéj és citromhéja finomra vágva, 1
egész tojás és 2 sárgájával össze lesz gyúrva. Két részre osztjuk, az egyiket
kissé kinyújtva, torta-formába tesszük, bekenjük barack, vagy más befőttel, a
másik részből rácsozatot készítünk, tojással bekenjük, s jó tűznél világos
barnára sütjük.
Mandulás almás lepény
Hozzávalók: 50 dkg linzer tészta,
1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg
sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés liszt, cukor (ízlés
szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 citrom
leve.
A mandulát forrásban lévő vízbe
tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az
almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal
meglocsoljuk a citromlével, és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen
édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett
deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig
elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a
zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával.
A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A
tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig
sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Margarinnal vagy más zsiradékkal
kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb
halmokat rakunk rá A tésztát előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200
fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk. Az almás süteményekhez mindig kemény húsú,
savanykás fajtákat válasszunk. A puhább fajták - vagy a túlérett darabok - hő
hatására elveszítik állagukat, így a sütemény könnyen folyóssá válhat. Sütésre
és főzésre is a legjobb a jonatán.
Mandulás-barackos almás lepény
Hozzávalók:
, 50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5
dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés
liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött
fahéj, 1 citrom leve.
A
mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük,
és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és
felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével, és annyi cukorral hintjük
meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Sóval, fahéjjal
ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtjuk és
kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük a baracklekvárt.
Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a tölteléket. Meghintjük
a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra vágva rászórjuk az
almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk és közepes
lángon, 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk. Melegen vagy hidegen
tálaljuk.
Mandulás linzerkarika
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 1 egész tojás + 2 tojássárga, 10 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 1
teáskanál reszelt citromhéj,1 késhegynyi őrölt fahéj, eperdzsem, kristálycukor,
darált mandula a tetejére.
A vajat a cukorral habosra
keverem, majd összegyúrom a tojással, a liszttel és az őrölt mandulával. A
reszelt citromhéjjal és a fahéjjal fűszerezem, és a tésztát egy cipóba
formálom. Egyórai pihentetés után lisztezett deszkán egy centi vastagra
kinyújtom, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrom. A korongok felét egy
jóval kisebb pogácsaszaggatóval ismét kiszúrom, ezáltal a tészta egyik feléből
kis lapos pogácsákat, a másik feléből pedig karikákat kapok. Az egész
korongokat (illetve pogácsákat) bekenem az eperlekvárral, ráillesztem a
karikákat, majd az így keletkezett üreget újból megtöltöm eperlekvárral. A kis
kiszúrt lapokat ráteszem a tetejére, ezután tojással megkenve, kristálycukorral
és darált mandulával meghintem. Tepsibe téve világosra megsütöm. Ez a sütemény
sokáig eláll száraz, hűvös helyen.
Mandulás linzer, túróval
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 1 db tojás,
5 dkg mandula, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 8 dkg őrölt mandula.
Töltelék: 30 dkg túró, 20 dkg
vaj, 8 dkg mazsola, 8 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor.
A tésztához való anyagokból
mandulás linzert készítünk. Tésztaszaggatóval tetszőleges formára szaggatjuk.
Tojással megkenjük, és durvára őrölt mandulával megszórjuk. Közepes
hőmérsékletű sütőben sütjük. Túrótölteléket készítünk, és két-két egyforma
alakút megtöltünk.
Mandulás túrós őzgerinc
75 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
50 dkg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 10 dkg finomra darált mandula, 2 egész tojás
+ 1 tojásfehérje, 1 dl sűrű tejföl, 2 púpozott evőkanál búzadara, 5 dkg
margarin, 1 teáskanál zöldmandula-aroma, csipetnyi só.
A tésztát lisztezett deszkán
akkorára nyújtom, hogy egy nagy őzgerincformát vagy egy hosszú, keskeny tepsit
kibélelhessek vele, és még a forma tetejét be is takarhassam. (Tehát 2
tésztadarabra van szükségem.) A tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót
összekeverem, majd a keményre vert tojáshabbal átforgatva megtöltöm vele a
tésztaüreget. A kisebb lapot a tetejére borítom, és kicsit le is nyomom.
Villával megszurkálom, hogy a gőz eltávozhasson belőle, majd előmelegített,
forró sütőbe tolva 10 percig erős lángon, ezután pedig takarékon megsütöm. Az
őzgerinc formában hagyom hűlni. Deszkára borítom és csak akkor szeletelem föl,
ha már teljesen kihűlt.
Nosztalgia máktorta
Hozzávalók: 15 dkg darált mák, 15
dkg kristálycukor, 10 dkg liszt, 10 tojásfehérje, 6 tojássárga, barackíz.
A linzertésztához: 20 dkg liszt,
15 dkg Ráma margarin, 7 dkg porcukor.
A linzertészta anyagait gyors
mozdulatokkal összegyúrjuk, és a tésztát hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a
tortaforma nagyságának megtelelő kerek lapra kinyújtjuk, és a formába
helyezzük. A 6 tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral kikeverjük, a 10
tojásfehérjét a maradék kristálycukorral kemény habbá verjük, és lazán a
tojássárgájához keverjük. A darált mákot a liszttel összevegyítve fakanál
segítségével a masszához keverjük. Az így kapott masszát kettéosztjuk. Az egyik
felét a linzertésztára öntjük, a másik felét Ráma margarinnal kikent,
lisztezett tortaformába tesszük. Közepesen meleg sütőben mindkét lapot
kisütjük. A tortalapokat barackízzel megkenjük, de ügyeljünk a töltésnél, hogy
a linzerlapon sült rész legyen a torta alsó fele.
A máktorta készülhet 3 dl tejből,
és 4 dkg vaníliaízű pudingporból főzött töltelékkel is. A torta tetejét
porcukorral díszítjük.
Orosz túrós hajócskák
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj,
10 dkg porcukor, 3 db tojás-sárga.
TÖLTELÉK: 45 dkg túró, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 db tojás-sárga, 2
dkg vaníliás cukor, 4 db banán, 4 db mandarin.
Linzertésztát készítünk, vékonyra
kinyújtjuk és hosszúkás kis fémformákba nyomkodva, megsütjük. A túróból krémet
készítünk, a banánt megtisztítjuk, felszeleteljük. A mandarint megtisztítjuk,
félbevágjuk és felszeleteljük. A megsütött és kihűtött tésztákat túrókrémmel
töltjük, és az előkészített gyümölcsökkel díszítjük.
Őszibaracktorta
Hozzávalók: 25 dkg mirelit (vagy
házilag gyúrt) linzertészta, 50 dkg kemény, félérett őszibarack, 15 dkg
őszibarackdzsem, fél csomag citromízű gyümölcskocsonyapor, ízlés szerint cukor.
Egy kerek gyümölcstortaformát
kibélelünk a szobahőmérsékleten felengedett tésztával úgy, hogy pereme is
legyen. Betoljuk az előmelegített forró sütőbe, és szép sárgára megsütjük.
Közben a gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, és egyforma szeletekre vágjuk. A
félig sült tésztát kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután a
dzsemmel az egész felületét és a peremét is bekenjük, majd a barackszeleteket
egyenletesen, lehetőleg szép díszesen elhelyezzük rajta. Rétegenként addig
rakjuk, amíg a forma egészen megtelik. Ezután már csak annyi időre tesszük
vissza a forró sütőbe, amíg a torta pereme világosbarnára sül, és a gyümölcs
üvegessé válik. Hagyjuk kihűlni. A gyümölcskocsonyaport másfél dl vízben
feloldjuk, kevés cukorral édesítjük, és a már egészen kihűlt sütemény tetejére
ecsettel, apránként felkenjük. Közben a tortát néhányszor 10 percre betesszük a
hűtőszekrénybe, hogy a kocsonya rádermedhessen.
Puncsos linzer
Összegyúrunk 70 deka lisztet 20
deka zsírral (vagy 25 deka margarinnal), egy evőkanál cukorral, egy kiskanálnyi
szódabikarbónával, egy egész tojással meg 2 tojás sárgájával, csipet sóval és
annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Hűvös helyen néhány óráig
pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, és a nagy tepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. Ha
kihűlt, 2 lapot összetörünk, eldolgozzuk 4 evőkanál rummal. 10 deka mazsolával,
15 deka megáztatott, kimagvalt, apróra vagdalt aszalt szilvával, 10 deka durvára
vágott dióval,
(esetleg cukrozott narancshéjjal)
2 evőkanál kakaóval, végül annyi pikáns gyümölcsízzel, hogy kenhető, de nem
folyékony tölteléket kapjunk. Ezzel megkenjük vastagon az egyik tésztalapot, és
ráborítva. a tetejét, két deszka között lenyomtatjuk. Másnap a tetejét bevonjuk
citrommázzal, és mi-kor dermedni kezd, de még nem kemény, késsel bejelöljük a
szeleteket. Másnapra a cukormáz üvegszerűen megkeményszik rajta, és a jelölés
szerint szeleteljük a tésztát. (A citrommázhoz 30 deka porcukrot 15 percig
keverünk egy fél citrom levével, egy evőkanál rummal és annyi vízzel, hogy
keverhető, de nem folyékony masszát kapjunk.)
Rácsos-barackos sütemény
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
25 dkg sárgabaracklekvár, 50 dkg érett sárgabarack, 1 tojássárga.
A tésztát egyharmad-kétharmad
arányban elosztom. A nagyobbik darabot akkorára nyújtom, hogy egy közepes
tepsit kibélelhessek vele. A tésztát megkenem a sárgabaracklekvárral, és az
előzőleg megmosott, kimagozott sárgabarackot magházával lefelé fektetem. A kisebbik
tésztából vékony, hosszú rudakat formálok, majd "berácsozom" a
tetejét, vagyis a gyümölcsök tetejére keresztben, egymástól 5 centi távolságra
rácsszerűen fektetem a tészta rudakat. A rácsok tetejét a felvert
tojássárgájával megkenem, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Ügyelek arra,
hogy a sütemény ne égjen el, mert a lekvárban lévő cukor hamar
karamellizálódik.
Rácsos linzer 1.
Hozzávalók: 12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 1 tojás sárgája,
citromhéj, fél citromlé, 1 sütőpor, 40 dkg rétesliszt, kevés tejföl, vagy tej.
Lágy tésztává gyúrjuk, a nagyobb
felét tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral, meghintjük cukrozott dióval.
A tojás fehérjét habbá verjük, rákenjük a lekvárra. A megmaradt tésztából
vékony hengercsíkokat készítünk, berácsozzuk, megsütjük.
Rácsos linzer 2.
50 dkg lisztet, 15 dkg cukrot, 16
dkg zsírt, 1 tojást, kis tejfölt és 1/2 cs. sütőport összegyúrunk. A tészta
kétharmadát kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, és rásimítjuk a
tölteléket.
Töltelék: 4 tojás fehérjét habbá
verjük20 dkg cukorral. 20 dkg darált diót belekeverünk és felkenjük. A maradék
tésztából rácsot teszünk rá és megsütjük.
Rácsos linzer (finomabb)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg
vaj v. margarin, 25 dkg porcukor, 25 dkg dió v. mogyoró, esetleg a kettő
vegyesen, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj, fahéj, 20 dkg barack - málna- v.
meggylekvár, csipet só
Lágy tésztává gyúrjuk, a nagyobb
felét tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, meghintjük cukrozott dióval. A
tojás sárgáját elkeverjük, rákenjük a lekvárra. A megmaradt tésztából vékony
hengercsíkokat készítünk, berácsozzuk, megsütjük.
Rácsos linzer másként
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg
margarin vagy 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 tojás, 1 dl
tej vagy 1 kanál tejföl, 1 sütőpor, citromhéj, fahéj, csipet só
Töltelék: 15-20 dkg lekvár
A lisztet összekeverjük a
sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, diót és a többi
anyagot. Gyorsan összegyúrjuk és 1/2 óráig hidegen pihentetjük. A tészta 2/3
részével kibélelünk egy tepsit, és lekvárral megkenjük. A megmaradt tésztát
vékonyra kisodorjuk, rácsokat készítünk belőle, és a tésztára helyezzük. (A
rácsot megkenhetjük tojássárgájával, akkor sütés után szép fényes lesz.)
Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés után deszkára borítjuk, és ha
kihűlt, ferde téglalapokra szeleteljük.
Rácsos-barackos sütemény
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta,
25 dkg sárgabaracklekvár, 50 dkg érett sárgabarack, 1 tojássárga.
A tésztát egyharmad-kétharmad
arányban elosztom. A nagyobbik darabot akkorára nyújtom, hogy egy közepes
tepsit kibélelhessek vele. A tésztát megkenem a sárgabaracklekvárral, és az
előzőleg megmosott, kimagozott sárgabarackot magházával lefelé fektetem. A
kisebbik tésztából vékony, hosszú rudakat formálok, majd "berácsozom"
a tetejét, vagyis a gyümölcsök tetejére keresztben, egymástól 5 centi
távolságra rácsszerűen fektetem a tészta rudakat. A rácsok tetejét a felvert
tojássárgájával megkenem, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Ügyelek arra,
hogy a sütemény ne égjen el, mert a lekvárban lévő cukor hamar
karamellizálódik.
Takaréklinzer (gyors, olcsó)
1/2 kg lisztet 1/4 kg zsírral, 1
egész tojással, 20 deka porcukorral, 1 Váncza-sütőporral, 1 pohárka rummal, 1
deka törött fahéjjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sóval és annyi
tejfellel, amennyit felvesz, összegyúrunk, és zsírozott tepsiben lekvárral
megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk
be.
Tealinzer 1. (nagyon jó)
20 deka vajat, 25 deka lisztet,
1/2 citrom reszelt héját, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 18 deka cukrot, 10 deka
héjas őrölt mandulát, 1/2 deka tört fahéjat és 2 egész tojást deszkán jól
összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, s tepsibe helyezve lekvárral kenjük.
Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után
vanilincukorral hintjük meg
Tealinzer 2.
17 deka vajat, 20 deka lisztet,
fél citrom reszelt héját, fél csomag sütőport, 13 deka cukrot, 8 deka héjas
őrölt mandulát és 1 egész tojást deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk
s tepsibe helyezve szilva-, málna-, vagy meggylekvárral kenjük. A félretett
tésztából ceruza-vastag rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk a
tésztára. Sütés után hosszúkás szeletekre vágjuk, és vaníliás cukorral kevert
finom porcukorral hintjük meg.
Rákóczi túrós kocka
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 13 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 5 g só, 2 db
tojássárgája. TÖLTELÉK: 25 dkg cukor, 80 dkg túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg
citrom, 5 db tojás, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg búzadara.
A
tésztához a megadott nyersanyagokból linzertésztát készítünk, 1/2 cm vastag
lappá nyújtjuk, és sütőlapon félig megsütjük. A túróból a többi anyagokkal, és
a tojássárgájával tölteléket készítünk, és azt a kisütött tésztára kenjük. Az 5
tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként 10 dkg cukrot keverünk bele, a
másik 15 dkg cukrot fakanállal óvatosan a habba keverjük. A habot nyomózsákba
tesszük, és a sütőből kivett tésztát berácsozzuk, utána langyos sütőben
száradni hagyjuk. Ha a tészta elkészült, elkevert baracklekvárral díszítjük a
habrácsok között.
Sült-tök torta tejszínhabbal
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg linzertészta,
1 kg nyers, sütnivaló tök, 1 zacskó vaníliás cukor, fél citrom leve, 3 evőkanál
porcukor, 3 evőkanál pörkölt dió, 3 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál
zselatinpor.
Először elkészítem a tölteléket.
A nyers tököt egészen vékony szeletekre vágom vagy legyalulom. A tejszínből
kemény habot verek, majd a kevés vízben megáztatott és átszűrt zselatint
belekeverem a habba. A tésztát kerek lappá nyújtom, és egy tortaformát
kibélelek vele. A tököt belenyomkodom a formába, majd sűrűn beszórom a
porcukorral kevert vaníliás cukorral, és citromlével meglocsolva közepesen
meleg sütőben megsütöm. A formában hagyom kihűlni. Ezután rákenem a zselatinos
tejszínhabot, rászórom a pörkölt diót és rácsorgatom a közben felolvasztott, de
már kihűlt csokoládét. A hűtőszekrényben jól megdermesztem a tetején lévő
tejszínes csokoládét.
Svájci almatorta túróval
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás.
Töltelék: 60 dkg alma, 1 db citrom, 35 dkg túró, 6 db tojás, 12 dkg
porcukor, 2 dkg vaníliás cukor.
A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, és egy
lapos tortaformába nyomjuk, sütőben félig megsütjük. Az almát megtisztítjuk,
felszeleteljük. A formát kirakjuk az almaszeletekkel. A tojások fehérjét habbá
verjük, hozzáadjuk a vaníliás porcukrot és a szitán áttört túrót, amelybe a
tojások sárgáját beledolgoztuk. Ezzel a keverékkel töltjük ki a formát. Közepes
hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Cikkekre szeletelve tálaljuk.
Túrós lepény
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 3 cl
rum, 2 g só, 6 dkg cukor, 20 dkg vaj.
Töltelék: 70 dkg tehéntúró, 4 dl tejföl, 15 dkg cukor, 10 dkg búzadara, 3
dkg mazsola, 4 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa.
A lisztből, cukorból és zsiradékból a többi nyersanyaggal együtt
linzertésztát készítünk úgy, hogy nyújtófával könnyen nyújthassuk. Sütőlemezre
1 cm vastagságra nyújtjuk, sütőbe tesszük, és félig megsütjük. A túróból a
nyersanyagokkal, és a tojássárgájával tölteléket készítünk. A tojásfehérjéből 5
dkg cukorral vert kemény habot hozzávegyítjük. A félig megsütött lapot
morzsával megszórjuk, az elkészített túrótölteléket ráöntjük és elkenjük. A
tészta másik részét a túróra ráborítjuk, vagy rácsokat készítünk. Jó meleg
sütőben megsütjük, ha megsült, porcukorral megszórjuk.
Túrókrémtorta 1.
A tortakarikát kibélelve 1 doboznyi mélyhűtött
linzertésztával, félig kisütjük. Bekenjük forró barackízzel. Jól eldolgozva 75
dkg áttört túrót, 5 tojássárgáját, 8 dkg vajat, 25 dkg cukrot, 5 dkg grízt, 8
dkg beáztatott mazsolát, 1 citrom reszelt héját, 1 cs. vaníliáscukrot, 1 cs.
vaníliás puding-port, a tésztára simítjuk. A sütőbe vízzel telt edényt rakunk.
Enyhén gőzös sütőben készre sütjük. Porcukorral vagy tejszínhabbal díszítjük.
Tetejére pár szezongyümölcs kerül.
Túrókrémtorta 2.
Hozzávalók: 1 doboz mélyhűtött
linzertészta, 75 dkg áttört tehéntúró, 5 tojássárgája, 8 dkg vaj, 25 dkg cukor,
8 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, 1
zacskó vaníliás pudingpor, barackíz
A tortakarikát a linzertésztával
kibéleljük, félig kisütjük, majd forró barackízzel bekenjük. Túrókrém: az
áttört tehéntúróba keverjük a tojássárgákat, a vajat, a cukrot, a beáztatott
mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a
pudingport. A túrókrémet ráöntjük a tésztára. A sütőbe teszünk egy vízzel telt
lábost, és ebben az enyhén gőzös sütőben kisütjük. Porcukorral vagy
tejszínhabbal díszíthetjük. Tetejére néhány szem szezongyümölcsöt rakhatunk.
Túrós linzertorta
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 33 dkg vaj,
17 dkg porcukor, 2 db tojássárga, vaníliás cukor, ízlés szerint, citromhéj,
ízlés szerint.
Töltelék: 50 dkg túró, 4 dl
tejszín, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, egy csipet vaníliás cukor, 10 dkg
mazsola, 2 dkg zselatin.
Sárga linzertésztát készítünk,
melyből három kerek lapot formázunk, majd megsütjük és kihűtjük. Közben a
túróból tölteléket készítünk: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, és habosra
keverjük, beletesszük a mazsolát, a vaníliáscukrot és a tejszínhabot, amibe
belekevertük a langyos vízben oldott zselatint. A lapok közé úgy töltjük a
tölteléket, hogy egy szétnyitható tortaformába tesszük. Hűtőszekrényben
megdermesztjük a tortát, ezután szeleteljük, és cukrozott tejszínhabbal
díszítjük.
Túrós narancstorta
90 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg linzertészta,
50 dkg tehéntúró, 3 db narancs, 15-20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 2 evőkanál
zsemlemorzsa, csipetnyi só.
A töltelékhez a tehéntúrót áttöröm,
vagy villával szétnyomkodom, majd összekeverem a tojássárgákkal, a cukorral, a
zsemlemorzsával és egy narancs lereszelt héjával. Ezután hozzáadom a
meghámozott narancsok kis kockákra vágott húsát. A tojásfehérjékből kemény
habot verek, és legvégül azzal forgatom át a narancsos túrókrémet. A kinyújtott
tésztával kibélelek egy tortaformát, majd a krémet belesimítom. Előmelegített,
forró sütőben közepes lángon megsütöm a tortát. Ha kihűlt, késsel ellazítom a
forma oldalától, és a tortalappal együtt csúsztatom tálra. Ha szépen akarom
asztalra tenni, akkor tejszínhabbal és narancskarikákkal díszítem.
Túrópogácsa
Hozzávalók: 50 dkg
túró, 50 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg sajt, 3 tojás, 2 dkg só
A túrót villával megtörjük, hozzáadjuk a vajat és
a lisztet. Összemorzsoljuk tenyerünk között, mintha linzertésztát készítenénk.
Hozzáadunk 2 tojást és összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük. 1 cm vastagra
nyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval vagy késsel daraboljuk tetszőleges
alakúra. Megkenjük tojással, és reszelt sajtot szórunk rá. Közepes hőmérsékletű
sütőben sütjük.
Túrós
sárgabaracktorta
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás.
Töltelék: 1 kg sárgabarack, 35 dkg vaj, 35 dkg túró, 18 dkg
porcukor. A tésztához való anyagokból
linzertésztát készítünk. Négy egyforma nagyságú korongot formálunk belőle és
megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra
keverjük. A sárgabarackokat rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, így meg
tudjuk hámozni, kimagozzuk, és háromnegyed részét apró kockára vágjuk,
belekeverjük a túrós vajkrémbe. A megsütött és kihűtött linzerlapokat
megtöltjük a krémmel, tetejét a megmaradt és szeletelt sárgabarackkal
díszítjük. Szeletelve tálaljuk.
Túrótorta
Hozzávalók:
Tészta: 24 dkg liszt, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g
vaníliás cukor, 1 dkg reszelt citromhéj, 10 dkg barackíz.
Töltelék: 1 kg tehéntúró, 6 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor,
10 dkg mazsola, 1 vaníliás cukor, citromhéj.
Az elkészített linzertésztával a tortasütő alját és oldalát kibéleljük,
majd háromnegyed részig kisütjük. Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel
vékonyan megkenjük. A töltelék anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a
tortába beletöltjük. A tetejét egy kerekre formázott linzerlappal befedjük,
közepesen meleg sütőben megsütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, a
tortasütőből kivesszük, és kihűlés után melegvizes késsel szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése