A
Drótpostagalamb recepttára
68. könyv
Összeállította:
Bodnár László
Tartalomjegyzék
KOLBÁSZ, HENTESÁRÚ, HÚSKONZERV TARTALMÚ ÉTELEK.................................................................... 3
CSÜLÖK.......................................................................................................................................... 3
Füstölt csülök juhtúrós burgonyával sütve............................................................................... 3
VIRSLI, BAJOR KOLBÁSZ, SZAFALÁDÉ, PÁRIZSI................................................................................ 3
Ananászos virsli (Grill).............................................................................................................. 3
Elzászi szendvics...................................................................................................................... 3
Rakott lecsós virsli.................................................................................................................... 3
Virslis nudli............................................................................................................................... 4
Variációk virslire 1.................................................................................................................... 4
Variációk virslire 2.................................................................................................................... 4
Sörös szafaládé *..................................................................................................................... 4
Párizsis fasírozott...................................................................................................................... 4
Párizsis paradicsomtorta......................................................................................................... 5
SONKAFÉLÉK.................................................................................................................................. 5
Alföldi burgonya..................................................................................................................... 5
Beregi sajttű (4 adag)............................................................................................................. 5
Bundás sonka.......................................................................................................................... 5
Csőben sült sonkás szőlőlevél................................................................................................. 5
Göngyölt sonka...................................................................................................................... 6
Húsos burgonya...................................................................................................................... 6
Karfiolpörkölt sonkával............................................................................................................ 6
Sonkás palacsinta másképpen............................................................................................... 6
Sonkával töltött burgonya...................................................................................................... 6
Tejszínes gombás penne......................................................................................................... 7
Tormás sonkatekercs 1............................................................................................................ 7
Sonka zöldséges mártásban................................................................................................... 7
Zsösoto.................................................................................................................................... 7
KONZERVEK.................................................................................................................................... 8
HAL............................................................................................................................................. 8
Szardíniás pástétom................................................................................................................ 8
LÖNCSHÚS.................................................................................................................................. 8
Melegszendvics...................................................................................................................... 8
Gazdag szendvics.................................................................................................................. 8
Mexikói szendvics:................................................................................................................... 8
Sajtos szendvics:...................................................................................................................... 8
Szalonnás szendvics................................................................................................................ 8
Olasz szendvics....................................................................................................................... 8
Mindenféle.............................................................................................................................. 9
Fasírt........................................................................................................................................ 9
Variációk................................................................................................................................. 9
Feltét főzelékhez..................................................................................................................... 9
MÁJKRÉM................................................................................................................................... 9
Májgaluska............................................................................................................................. 9
Melegszendvics...................................................................................................................... 9
Töltelék.................................................................................................................................... 9
Uzsonnakrém.......................................................................................................................... 9
KOLBÁSZ....................................................................................................................................... 10
Agglegény batyu.................................................................................................................. 10
Debreceni kolbászos fánk..................................................................................................... 10
Paradicsomos kolbászpörkölt................................................................................................ 10
VEGYES........................................................................................................................................ 10
Sárvári hideg ínyencfalatok.................................................................................................. 10
Spenótos-burgonyás rakottas (6 személyre)......................................................................... 10
Ticinói burgonyás tál............................................................................................................. 11
Füstölt csülök juhtúrós burgonyával sütve
Füstölt csülköt jól kiáztatok,
megfőzöm teljesen készre. Burgonyát kockára vágva elősütöm. A főtt csülköt
leszedem a csontjáról, kockára vágom. Kizsírozott tepsibe teszem az elősütött
burgonyát, ráteszem a kockára vágott húst, ízlés szerint megszórom juhtúróval,
fűszerezem fokhagymával, kaporral, borssal, majd tejföllel lelocsolom, és
sütőben készre sütöm. Nagyon finom!
Ananászos virsli (Grill)
Hozzávalók 4 személyre: 16 db
koktélvirsli, 4 karika ananász (lehet konzerv is), 10 dkg húsos szalonna, 2
alma, olaj.
A meghámozott almát nagyobb
kockákra vágjuk, az ananászt háromszögletű darabokra. A szalonnát papírvékonyra
szeleteljük és egyenként összetekerjük. A nyársakra váltakozva felhúzzuk a
virslit, almát, ananászt és az összetekert szalonnaszeleteket. Vékonyan
átkenjük olajjal és forró grillsütőben, többször forgatva, 4-5 perc alatt
megsütjük.
Elzászi szendvics
Hozzávalók:
5 dkg húsos szalonna, 4
vöröshagyma, 40 dkg savanyú káposzta, só, őrölt bors, őröl kömény, 2 ek. liszt,
1 francia-kenyér (bagette), 4 bajor kolbász (fehér kolbász) esetleg virsli
(megj.: én eddig mindig virsliből csináltam), 2 ek. mustár, a hagyma sütéséhez
olaj.
Elkészítés: A szalonnát apróra
vágjuk, kiolvasztjuk, majd fél lereszelt vöröshagymát megfuttatunk rajta. A
kissé feldarabolt káposztát beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, őrölt
köménnyel fűszerezzük, lefödve puhára pároljuk. A maradék hagymát vékonyan felszeleteljük,
"gyűrűire" szedjük, lisztbe forgatjuk, és olajban aranybarnára
sütjük. A franciakenyeret 4 részre vágjuk, majd egyenként elfelezzük, és a
belsejüket kikaparjuk. A kivájt alsó részbe káposztát töltünk, a fele hagymával
beterítjük, és a kolbászt rárakosgatjuk. Mustárral megkenjük, a többi
káposztával befedjük, a maradék hagymát rászórjuk, végül a kenyerek felső
részét ráborítjuk. Egyenként alufóliába csomagoljuk, és sütőben közepesnél
erősebb lánggal (200 °C) 15-20 percig sütjük.
Rakott lecsós virsli
1/2 kg savanyú káposzta, lecsó,
virsli, félkész rizs, pár szelet bacon szalonna, húsleves kocka, fűszerek
Elkészítés: Tűzálló edény aljára
lefektetem a bacon szalonnát és a fél adag káposztát. Ráteszem a lecsó felét.
Tetejére a tetszés szerinti mennyiségben félbevágott virslit. Aztán a félkész
rizst rászórom a virslire. Erre megint lecsó és legvégül a káposzta.
1 dl meleg vízbe feloldom a
leveskockát és ráöntöm a lerakott dolgokra. Fólia alatt puhára "főzöm"
a sütőben, majd a fóliát levéve picit megpirítom.
Virslis nudli
Hozzávalók: 1 zacskó
gyorsfagyasztott burgonyás nudli,2 pár virsli,1 dl tejföl,5 dkg vaj v. más zsiradék,
kávéskanálnyi reszelt hagyma, 5 dkg reszelt sajt, só pici paprika
Tűzálló tálban a vajon
megpároljuk a reszelt hagymát, beleforgatjuk a karikára vágott virslit.
{lehet kockákra vágott párizsi
is.}
Lobogó forró vízben kifőzzük a
nudlit, leszűrjük és a vajas virslis hagymás keverékhez adjuk. A tejfölt
összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, paprikával és a nudlira öntve 5 percre
a forró sütőbe tesszük, azonnal ehetjük.
Variációk virslire 1.
Tehát az ember, főleg, ha nem a
felső tízezerbe tartozik, akkor eszik az életében egy párszor virslit. Tehát
ezt egy kicsit ízletesebbé tehetjük egy-két módosítással:
1. Főzzük meg a virslit, majd vágjuk
be keresztbe, de ne vágjuk be teljesen
2. Tegyünk a kis vágatokba
mindenféle finomságot (határt csak a képzelet szab, pl.: hagyma, kolbász,
szalonna, zöldségek, tojás, gomba, esetleg mustár, ketchup, majonéz, stb.)
3, Tekerjük be a virslit sajttal
(füstölt vagy trappista). Ha meg akarjuk
spékelni egy kis bacon szalonnával, akkor a következőt csináljuk: vágjuk
szeletekre a sajtot, majd dobjuk be a mikróba (csak egy pici, annyira, hogy
egycsöppnyit képlékeny legyen) és nyomkodjuk bele a sajtba a bacont, és így tekerjük
be a virslit.
Természetesen ezek csak ötletek,
mindenki a saját képzelete szerint alakíthatja, formálhatja.
Nem tudom. hogy jelent-e
újdonságot valakinek, amit leírtam, de szerintem tökéletes vacsorára, vagy akár
ebédre is, de akkor csinálhatjuk úgy, hogy minden virslihez sütünk egy db sós
palacsintát, amit vékonyan megkenünk mustárral és beletekerjük a virslit.
Variációk virslire 2.
Próbáltad már leveles tésztába
csavarva, és sütőben megsütve?
Vagy sűrű palacsintatésztába
mártva, amelybe tej helyett sört öntünk, és a liszt egy részét krumplipehellyel
helyettesítjük, majd forró olajban kisütjük?
Vannak még variációk.
Sörös szafaládé *
(* dán étel – Jorn Andersen
mesterszakács)
Hozzávalók: 6 db szafaládé, 1 dl
Tuborg, 5 dkg szalonna, húsleves, 1 db hagyma, 2 kanál lereszelt száraz kenyér,
(zsemlemorzsa), só, köménymag, bors
A meghámozott szafaládékarikákat
hagymás szalonnán megbarnítjuk, majd sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük.
Meglocsoljuk sörrel, egy csésze levessel, és megpároljuk. Végül még hozzáadjuk
a lereszelt kenyeret, és újra megpároljuk. Krumplival vagy kenyérrel tálaljuk.
Párizsis fasírozott
Hozzávalók: (4 személyre) 20 dkg
párizsi, 5 dkg szalonna, 1 tojás, 1 kicsi vöröshagyma, 1 zsemle, 1 nyers
burgonya, 1 kiskanál zsemlemorzsa, só, bors, zsír
A párizsit a szalonnával
ledaráljuk (apróra vágjuk). Hozzáadjuk a tejbe áztatott, jól kinyomkodott
zsemlét, az apróra vágott, 2 dkg zsírban (vagy olajon) megfuttatott hagymát, a
tojást, a nagyon finomra reszelt burgonyát és a morzsát. Sózzuk, borsozzuk, és
jól összekeverjük. Lisztezett deszkán egy cm vastag pogácsákat formálunk
belőle, és forró zsírban kisütjük mindkét oldalát. Majonézes burgonyasalátával
kínáljuk.
Párizsis paradicsomtorta
Hozzávalók: 1/2 kg mélyhűtött
leveles tészta, 4 kemény paradicsom, 2 tojás, 1 dl tejszín, 15 dkg párizsi, 5
dkg sajt, 1 ek. vaj, só, fehér bors, bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot forró
vízzel leöntjük és meghámozzuk, majd karikára vágjuk. A tésztát., szobahőmérsékleten kiolvasztjuk,
majd lisztezett deszkán, a kerek tortaformánknál nagyobbra
kinyújtjuk.
A sütőformát, vízzel kiöblítjük,
és a tésztát a formába beleigazítjuk, hogy széle is legyen.
A tojásokat felverjük, majd
összekeverjük tejszínnel és a felolvasztott vajjal. Felkockázott felvágottal,
és a paradicsommal megrakjuk a tésztát, fűszeres tejszínes tojással leöntjük, a
tetejét reszelt sajttal megszórjuk. Fél óra alatt aranybarnára sütjük. Forrón
tálaljuk.
Jó tanács: mielőtt megtöltjük a
leveles tésztát, a formában szurkáljuk meg egy villával, hogy sütés közben ne
képződjenek hólyagok.
Alföldi burgonya.
10 dkg zsírt vagy vajat habosra
keverünk. Hozzáadunk 40 dkg karikára vágott főtt rózsa burgonyát, 2 pohár
tejfölt, 3 tojást, 15 dkg darált főtt sonkát, 15 dkg karikára vágott lángolt
kolbászt 4 db karikára vágott főtt tojást, megsózzuk, megborsozzuk, óvatosan
összekeverjük, tűzálló tálba tesszük, majd közép meleg sütőben megsütjük
Tetejére tejföl kerüljön.
Beregi sajttű (4 adag)
Hozzávalók:
40 dkg trappista sajt, 10 dkg gépsonka, 4 db zsemle v. kifli, só, 2 db tojás, 5
dkg liszt, tartármártás (4 adag), olaj
Tartármártás: 1 tubus majonéz
(kész), 2 dl tejföl, 1 db citrom, 2 dkg porcukor, 1 dl fehérbor, csemegeuborka,
1/2 csomag metélőhagyma, 1 fej zöld saláta
Sajtot, gépsonkát v. kiflit
karikára vágva spicctűre vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel.
Felvert tojásba bundázzuk, és
forró olajban kisütjük.
Tálalása:
Ízesített tartármártással és
zöldsaláta levéllel történik.
Bundás sonka
Vékonyra vágott nyers vagy főtt
sonkaszeleteket lisztbe és tojásba forgatunk, és forró zsírban mindkét
oldalukat szép pirosra sütjük, majd a sonkát melegre tesszük.
Négy személyre 50 dkg burgonyát
és 50 dkg savanykás almát meghámozunk, szeletekre vágva a sonka zsírjában
kisütjük és a bundás sonkával együtt tálaljuk.
Csőben sült sonkás szőlőlevél
Hozzávalók: 40 db szőlőlevél, 40
dkg sonka, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 2 g szerecsendió, 3 g fehér bors,
1 db tojássárga, 10 dkg reszelt sajt, só.
A leforrázott, száruktól és
középső, vastag ereitől megtisztított szőlőleveleket metéltre vágjuk. Hasonlóan
daraboljuk a sonkát is, majd a szőlőlevéllel összekeverjük.
A 4 dkg vajat felolvasztjuk,
hozzákeverjük a lisztet, amikor jól átforrósodott, felengedjük a forró tejjel,
és habverővel sűrű mártássá keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt
fehér borssal fűszerezzük, majd a mártás kétharmad részébe belekeverjük a
szőlőlevelet és a sonkát.
Egy lapos tűzálló tál alját
vajjal kikenünk, és négy halomba belerakjuk a mártással elkevert anyagot. A
visszamaradt mártásba belekeverjük a tojássárgát és a reszelt sajtot, a
halmokat ezzel bevonjuk. Forró sütőben 6-8 percig sütjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Ajánlott ital: Egri kékfrankos
Nagyon jól illik hozzá a sör.
Göngyölt sonka
Személyenként 2-3 szelet
gépsonkát veszünk. Ahány szelet a sonka, ugyanannyi, kb. ujjnyi hosszú
sajtcsíkot vágunk, és a sonkát rátekerve, egy zöldpaprikából vágott karikán
áthúzzuk, így nem nyílik szét a tekercs. A tekercseket kizsírozott tűzálló
tálra vagy vastag falú serpenyőbe rakjuk, és néhány kanál tejföllel
meglocsolva, zöldpaprikaszeleteket közé rakva, fedő alatt addig sütjük, amíg a
sajt a tekercsek végén egy kissé meg nem olvad. Paradicsomsalátát, néhány szem
vajas burgonyát adjunk hozzá.
Húsos burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3
tojás, 2 dl tejföl, 25 dkg sült hús vagy sonka vagy kolbász, 2 dl tej, só, egy
kevés zsír.
A hámozott burgonyát apró
kockákra vágva sós vízben megfőzzük, leszűrjük, villával vagy fakanállal
összetörjük, hozzáöntjük a tejet, és simára keverjük. A tojássárgákat
elkeverjük a tejföllel, a tojásfehérjéből vert habbal, végül az apróra vágott,
vagy darált sült hússal, sonkával vagy kolbásszal. Egy tűzálló tálat vagy
lábast zsírral kikenünk, az alján szétterítjük a burgonyapürét, és beborítjuk a
tojásos-húsos keverékkel. A sütőben addig sütjük, míg a teteje egy kissé meg
nem pirul. Salátát adunk hozzá.
Karfiolpörkölt sonkával
Hozzávalók: 1 kisebb vöröshagyma, fél karfiol, kevés
olaj, 1 db paradicsom, só, fűszerek ízlés szerint (én fokhagymát, sót és
petrezselymet használtam), 2-3 szelet sonka
A hagymát felvágom apró kockákra,
kevés olajon üvegesre sütöm, majd hozzáteszem a hámozott, felvágott
paradicsomot és együtt főzőm, amíg a paradicsom megpuhul. Hozzáteszem a jól
megmosott rózsáira szedett karfiolt, és aláöntök egy kevés vizet (hogy ne égjen
oda), fűszerezem, és fedő alatt a karfiolt puhára párolom. Közben a
sonkaszeleteket apró csíkokra vágom, egy serpenyőben kevés olajjal pirosra
sütöm, és a hozzákeverem a kész karfiolpörkölthöz, és pár perc alatt
átmelegítem.
Sonkás palacsinta másképpen
Tészta: tojás 3 db, liszt 40 dkg,
szódavíz 0.75 l, margarin 15 dkg.
Töltelék: sonka 25 dkg, tejföl
3+1 dl.
Palacsinta tésztát készítünk,
vékonyra kisütjük, finomra vágott és a 3 dl tejföllel összekevert sovány
sonkával megtöltjük. Összetekerjük, és sütőben még tovább sütjük, de nem
engedjük megkeményedni. Végül az 1 dl tejfölt rálocsoljuk és visszatesszük a
sütőbe, de csak addig, hogy a tejföl is átmelegedjen.
Sonkával töltött burgonya
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 3-4
evőkanál olaj, 2 tojás, 3 dl paradicsomlé, só.
Nagyjából egyforma, közepesnél
nem nagyobb burgonyákat válasszunk, amelyeket meghámozunk és enyhén sós vízben,
egészben majdnem puhára főzünk, de csak annyira, hogy a burgonyának még jó
tartása legyen. Leöntjük róla a vizet, s amikor már egy kicsit lehűlt, levágjuk
a burgonyák tetejét, a belsejüket óvatosan kivájjuk. A közepéről kiszedett
burgonyát összetörjük, összekeverjük a ledarált vagy egészen apróra vágott
sonkával, két tojás sárgájával, egy tojás fehérjével, de csak akkor sózzuk, ha
a sonka nem elég sós. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kivájt burgonyákat, a
tetejüket tojásfehérjével visszaragasztjuk. Tepsibe vagy tűzálló tálba forró
olajat öntünk, egymás mellé elhelyezzük a töltött burgonyákat, meglocsoljuk
paradicsomlével, és kb. húsz percre előmelegített, forró sütőbe tesszük.
Paradicsomlé helyett leönthetjük tejföllel, a tetejére reszelt sajtot
szórhatunk.
Tejszínes gombás penne
Hozzávalók: 25 dkg bajor
füstöltsonka, 30 dkg szeletelt gomba, vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín,
só, bors, oregano, 15 dkg reszelt sajt, Korona PENNE tészta.
A tésztát sós vízben kifőzzük. A
vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a szeletelt füstöltsonkát és a
gombát. Hozzáadjuk az 5 gerezd, összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és
fűszerezzük sok oreganoval. Kevés vizet öntünk rá és kis lángon kb. 30 percig
főzzük. Majd összekeverjük a kifőtt tésztával és a tejszínnel. Tálba tesszük,
tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Tormás sonkatekercs
1
Hozzávalók: 8 gépsonkaszelet, 5
dkg juhtúró, 1 ek. reszelt torma, 1 ek. tejföl, kevés cukor és só, késhegynyi
őrölt fehér bors, salátalevelek
A juhtúrót jól kikeverem a
reszelt tormával, a tejföllel és a fűszerekkel. A sonkaszeleteket megkenem a
tormás krémmel, és szorosan felcsavarom. Megmosott és megszárított salátalevéllel
beterítek egy tálat vagy tálcát, és egymás mellett szorosan elhelyezem a
tekercseket. A megmaradt krémből a tekercsek mindkét végére kis rózsákat vagy
pacnikat nyomok. Befedem és lehűtve tálalom. A sonkaszeletek tölthetők még
juhtúróval kevert ringlivel és szardellapasztával, körözöttel, sonkakrémmel,
sajtkrémmel.
Sonka zöldséges mártásban
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg
füstölt sonka, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, egy kis darab zeller, 2-3 dl testes
vörösbor, 6-8 szem fekete bors, 1-2 babérlevél. Só nem kell, mert a füstölt
sonka elég sós.
A sonkát a megtisztított és
karikára vágott zöldségekkel és a fekete borssal annyi vízben tesszük fel főni,
hogy az éppen ellepje. Lefedve puhára főzzük. Ha a hús puha, de a bőre
valamilyen oknál fogva nem, levágjuk róla, és a húst előmelegített forró sütőben,
a levéből egy keveset alája téve átsütjük. Amíg sül, a főzőlevet leszűrjük, a
benne főtt zöldségeket áttörjük, hozzákeverjük a bort, s annyi főzőlevet
teszünk hozzá, hogy még testes mártást kapjunk. Felforrósítva, de nem
felforralva öntjük az ujjnyi vastag szeletekre vágott sonkára. Adhatunk hozzá
burgonyapürét, burgonyakrokettet, de egyszerűen csak sós vízben főtt burgonyát
is.
Zsösoto
(nem franciás, most kreáltam a
zsömle, sonka, tojásból)
Hozzávalók:
Ahány főre, annyi zsömle (ne
nagyon pici), tojás, 1-2 szelet sonka (mérettől függően), kevés, apró kockákra
vágott sajt, kis maradék húsleves (esetleg leveskocka, vagy akár sima víz), só,
esetleg bors.
(Fiúknak célszerű duplán
számolni)
A zsömlék tetejéből levágunk egy
aránylag vékony szeletet. A bélését kiszedjük, de azért ne csak a héja
maradjon, és ne szakadjon ki. Négy ujjammal belenyúlva a tenyeremhez nyomkodom,
körbe haladva, hogy a bent maradt bél ellapuljon. Az alját is ellapítom. Tehát
a cél, hogy maradjon bele, de minél nagyobb legyen a belső üreg. A levest kis
tálkába téve, a zsömlék héját körbe, mindenhol alaposan benedvesítjük. Ne
áztassuk szét! Rögtön a grill tálcájára tesszük, közel egymáshoz.
Az előkészített sajtot
beleszórjuk (kb. diónyi mennyiséget, lehetne többet is, de akkor nem marad elég
hely)
A sonkát körbe beleállítjuk,
óvatosan a falához nyomkodva úgy, hogy átfedje egymást, és kiálljon a
zsömléből. Ha a sonka rövid az átfedéshez, betoldunk egy darabot. Az átfedések
jól egymásra simuljanak, mert kifolyik a tojás. Beleütjük a tojást, sózzuk,
esetleg borsozzuk. Grillben megsütjük. Nehéz ellenőrizni, de legjobb, ha a
tojás nem keményedik meg teljesen, ha lágy marad. (Sütőben, tepsiben is
süthetjük, de úgy jobban kiszárad) Legjobb a füstölt sonka, vagy a főtt füstölt
tarja, de készítettem már húsos szalonnával is, de akkor csak a zsömle szájához
teszem körbe a szalonnát. Egyik se legyen vastagabb 1-1,5 gyufaszálnál.
HAL
Szardíniás pástétom
Kb. 4-5 személyre: 500 g Delma, 2
doboz kb. 125 g - os olajos hal (nem kell a legdrágább, de ne legyen magyar)
Általában az egybe halas a jó.
A halak gerincét kiszedjük, majd
villával összetörjük. Ezután a Delmával alaposan összekeverjük, áttörjük a
villa segítségével. Addig keverjük, amíg egyenletes színe lesz, és a hal nem
darabos.
Kenyérre kenve, piros arany,
paprika, uborka stb. díszítésnek, ízesítésnek.
Aki szereti, citromlével
keverheti, vagy utólag csöpögteti rá.
Ha az olajhal nem nyerő, finomra
darált kolbásszal, sonkával, téli
szalámival, stb. amelyikkel tetszik.
Arányok ízlés szerint
LÖNCSHÚS
Melegszendvics
A löncshúst összekevered
tejföllel, rákened a kenyérre, beteszed egy grillsütőbe (nekünk partigrillünk van,
de az ugyanolyan), azt konkrétan nem tudom, hogy meddig kell sütni, de vedd ki
akkor, amikor már jól néz ki (mi így szoktuk)!
Végül csak szórd meg
pizzafűszerrel, és már eheted is!
Gazdag szendvics
Hozzávalók: 1 doboz löncshús, 5
dkg füstölt tarja, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 tojás, só, őrölt bors,
piros paprika (piros arany)
Elkészítés: A löncshúst
mélytányérban összetörni, minden hozzávalót belekeverni, rendesen összekutyulni.
A krémet kenyérre kenni, grillbe tenni, sütni amíg a teteje megpirul.
Savanyúval kínálni.
Mexikói szendvics:
Hozzávalók: 1 doboz löncshús, 3
evőkanál konzerv kukorica, zöldborsó, 2 evőkanál tejföl, só, bors, piros
paprika
Elkészítés: Összekutyulni,
kenyérre kenni, grillben pirosra sütni.
Sajtos szendvics:
Hozzávalók: 1 doboz löncshús, 5
dkg keményebb sajt, 2 evőkanál tejföl, só
Elkészítés: A sajtot kockára
vágni, összekeverni a többi hozzávalóval, kenyérre kenni, a grillben addig
sütni, amíg a sajtkockák olvadni kezdenek.
Szalonnás szendvics
Hozzávalók: 1 doboz löncshús, 3-4
szelet bacon v. más húsos füstölt szalonna, 1 tojás, só, bors
Elkészítés: A szalonnát kockára
vágni, összekutyulni a többi hozzávalóval, kenyérre kenni, a grillben sütni,
amíg a szalonna sercegve sülni nem kezd.
Olasz szendvics
Hozzávalók: 1 doboz löncshús, fél
tubus spagettikrém, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A sajton kívül
mindent összekutyulni, kenyérre kenni, grillben sütni, amíg a szagát nem lehet
érezni. Akkor kivenni, sajtot rátenni, vissza a grillbe, sütni a sajt
olvadásáig
Mindenféle
A löncshúsból sok mindent lehet
készíteni.
- Vastagon felszeleteled,
bepanírozod, és olajban kisütöd. Mintha rántott húst készítenél.
- Lereszeled, vagy szétnyomkodod
villával, ketchupot keversz hozzá, befűszerezed borssal,
oreganoval. Ha kenyérre kened,
akkor szórd meg reszelt sajttal - és melegszendvics lesz belőle. Kenheted
pizzatésztára, és egyéb kellékekkel díszítve pizzát is süthetsz belőle.
- Lehet kapni bolognai-szószt, darált
hús helyett, lereszelt vagdalt hússal készíted el. Ezt a keveréket
teheted makaróni tésztára. Megszóród sajttal. Ebből a keverékből is csinálhatsz
melegszendvicset, ha elég sűrű.
- Bolognai szósszal elkészítve
héjában főtt krumplit lehet vele megtölteni. Megfőződ a krumplit, megpucolod,
kivájod a közepét, a vájatba teszel egy kis vajat, ráhalmozod a húsos szószt,
meghinted egy kis reszelt sajttal, sütőbe visszatolod pár percre, hogy a sajt
megolvadjon.
Fasírt
Csinálj belőle fasírtot: kell
hozzá 1-2 beáztatott kicsavart zsemle ,
1 tojás , fűszerek.
Az egészet össze kell kutyulni,
akár egyben akár gombóckáknak elkészítheted.
Elkészítési ideje kb. 10 perc + sütés.
Variációk
A löncshúst én süteménybe is
szoktam használni. Leveles tésztát (készen) veszek, felengedés után kinyújtom,
négyzetekre vágom, és a közepére halmozom a húskeveréket, amelyet a következőképpen
készítek. Villával összetöröm a húst, belereszelek kétféle sajtot (ha van
itthon), füstölt és trappista sajtot egyenlő arányban, pici tejfölt keverek
hozzá. A tészta-négyzeteket összehajtom, a széleit lenyomkodom, tojással
megkenem a tetejét, és szép sárgára sütöm. A családom rendkívül módon értékeli.
A carbonara-t is löncshússal
készítem a zacskón leírt módon, sonka helyett használom.
1/3 rész szója granulátummal
kiegészítve hagyományos módon fasírtot is alkottam már löncshúsból, vagy
reszelt krumplival keverem.
Feltét főzelékhez
A legegyszerűbb: ha van mikród,
szeleteld fel, tedd be a mikróba süsd meg, és nagyon finom köretet kapsz a
főzelékekhez. A lányom imádja.
MÁJKRÉM
Májgaluska
Egy tojással összekeverve, annyi
liszttel sűrítve, hogy klasszul szaggatható legyen, kockaleves remek betétje
lehet.
Melegszendvics
Sima vajaskenyérre kenve, sajttal
betakarva, mikróba, vagy sütőbe téve pár percre.
Töltelék
Töltött húsok, töltött csirke
töltelékének alapanyaga lehet.
Uzsonnakrém
Hagymával és kevés vajjal
összedolgozva, finom krémet kaphatunk, ami egy kis uzsonnához, kenyérre kenve,
teával, züllöttebbeknek kisfröccsel, nagyon jól tud esni.
Agglegény batyu
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg
füstölt szalonna, 15 dkg kolbász, zsír, só, mustár, bors, köménymag.
A tepsit kibéleljük alufóliával.
Vékonyan bezsírozzuk és rárakjuk szeletekre vágott és bevagdosott szalonnát.
Erre rakjuk a vékony karikára vágott burgonyát, kolbászt az egészet megsózzuk,
törött borssal meghintjük, mustár, és
köménymagot is tehetünk rá. A tepsit betakarjuk fóliával és előmelegített
sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
Debreceni kolbászos fánk.
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25
dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, só, 2 dl tej, 2,5 dl olaj, 25 dkg lángolt
kolbász.
A burgonyát megfőzzük,
meghámozzuk, áttörjük. Összegyúrjuk 25 dkg liszttel, a tejben áztatott
élesztővel, 2 tojással és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát
nyerjünk. Beledagasztjuk az olajat, és jó vékonyra kinyújtjuk. Feldaraboljuk
téglalap alakú darabokra, mindegyikre egy darab lángolt kolbászt helyezünk, és
becsomagoljuk. Langyos helyen pihentetjük, letakarva mindaddig, amíg sütni
kezdjük. Bőséges, forró olajban pirosra sütjük, és jó melegen tálaljuk.
Paradicsomos kolbászpörkölt
Elkészítési idő kb. 45 perc,
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg
sütőben süthető mirelit hasábburgonya, 40 dkg kolbász 4 csemegeuborka, 1 zöld
húsú paprika, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 üveg (170 ml) gyöngyhagyma, 1
doboz (425 ml) hámozott paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors, sütőpapír
Elkészítés: A hasábburgonyát fagyottan, sütőpapírral
bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél
4-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük, közben időnként megforgatjuk. A kolbász
héját lehúzzuk, majd a kolbászt hosszában négyfelé vágjuk és feldaraboljuk. A
csemegeuborkát vékonyan felkarikázzuk. A paprikát kicsumázzuk, és vékony
csíkokra metéljük. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, és megsütjük benne a
kolbászdarabkákat, a paprikacsíkokat és a felkarikázott csemegeuborkákat. Belekeverjük
és lecsöpögtetett gyöngyhagymát. A hámozott paradicsomot felaprítjuk, és a
paradicsompürével együtt a kolbászos keverékhez adjuk. Fedő alatt kb. 10 percig
pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A hasábburgonyát kissé megsózzuk, és még
melegen, köretként külön kínáljuk.
Sárvári hideg ínyencfalatok
Hozzávalók: 15 dkg házi lángolt
kolbász, 15 dkg disznósajt, 15 dkg pácolt füstölt sonka, 15 dkg őrségi
kenőmájas, friss zöldségek, friss saláta, ízlés szerint
Elkészítés: A felvágottakat a
tálon ízlésesen elrendezzük, friss zöldségekkel és salátával tetszetősen
díszítjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Ajánlott ital: Domoszlói
olaszrizling
Spenótos-burgonyás rakottas (6 személyre)
Hozzávalók: 700 g spenót, 500 g
sütni való kolbász, 400 g burgonya, 200 g nyers füstölt sonka, 100 g füstölt
szalonna, 2 tojás, 8-10 bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk. szurokfű, 1
mk majoránna, 1/2 dl konyak, őrölt szerecsendió, só, bors, 1-2 evőkanál olaj, 1
közepes fej hagyma
A megtisztított spenótot gondosan
megmossuk, lecsepegtetjük, és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt,
egy kevés sóval, fedő alatt, mérsékelt tűzön megpároljuk, majd kinyomkodjuk
belőle a felesleges lét. A kolbászról lehúzzuk a héját, hozzáadjuk a finomra
vágott hagymát, bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a szurokfüvet, a majorannát,
egy csipet szerecsendiót, sót, borsot és erős tűzön néhány percig
átforgatjuk-pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, aztán elkeverjük benne a tojást és a
konyakot.
Egy tűzálló tálat kibélelünk az
igen vékonyan felszeletelt szalonnával, rásimítjuk a kolbászos massza
egyharmadát, annak tetejére a sonkaszeleteket, majd a spenót felét tesszük,
aztán ismét kolbász- sonka-spenót következik. A burgonyát meghámozzuk, vékonyan
felkarikázzuk, és a spenót tetejére
Ticinói burgonyás tál
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 150 g
virsli, 120 g szárazkolbász, 80 g főtt sonka, 100 g húsos császárhús, 1 tojás,
40 g liszt, só, bors, diónyi vaj
Elkészítése: A burgonyát
meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, káposztareszelőn lereszeljük,
hozzáadjuk a lisztet, és jól összekeverjük. A virsli és a kolbász bőrét
lehúzzuk, vékonyan felkarikázzuk, a sonkát és a császárhúst apró kockákra
vágjuk. A felaprított húsféléket és a tojást a burgonyához keverjük, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, és a vajjal kikent lábasba simítjuk. Előmelegített
sütőben, erős tűzön (200-220 C) addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem
pirul (kb.45-60 perc).
Forrón tálaljuk hagymasalátával
vagy hagymával készült idénysalátával.
Laktató, kalóriadús étel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése