DPG Recepttár 265.
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 265......................................................................................................... 1
Macóka szakácskönyve.................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Ételek és italok csecsemőknek....................................................................................... 4
Almaturmix.................................................................................................................. 4
Banánturmix................................................................................................................ 4
Borsópüré.................................................................................................................... 4
Brokkoli főzelék............................................................................................................ 4
Céklafőzelék............................................................................................................... 4
Falatkák....................................................................................................................... 4
Krémek a falatkákhoz..................................................................................................... 4
Almás krémsajt............................................................................................................ 4
Gyümölcsös túrókrém................................................................................................. 4
Húskrém....................................................................................................................... 4
Májkrém...................................................................................................................... 4
Paprikakrém................................................................................................................ 5
Párizsis krém................................................................................................................. 5
Sajtos krém.................................................................................................................. 5
Sonkás krém................................................................................................................ 5
Szalonnakrém.............................................................................................................. 5
Főzelékek csecsemőknek............................................................................................... 5
Gesztenyefőzelék (szinte minden baba nagyon szereti)............................................ 5
Gyümölcsleves............................................................................................................ 5
Gyümölcsös krémtúró................................................................................................. 6
Hagymafőzelék........................................................................................................... 6
Innivalók csecsemőknek................................................................................................ 6
Almaturmix.................................................................................................................. 6
Banánturmix................................................................................................................ 6
Meggyturmix............................................................................................................... 6
Őszi- vagy sárgabarackturmix.................................................................................... 6
Paradicsomturmix....................................................................................................... 6
Sárgarépaturmix......................................................................................................... 6
Karamellás tej............................................................................................................. 6
Kalács......................................................................................................................... 7
Karfiolpaprikás............................................................................................................. 7
Limonádé.................................................................................................................... 7
Paradicsomos krumplifőzelék...................................................................................... 7
Sárgarépás krumplipüré.............................................................................................. 7
Sütőtökkrém (édesség)............................................................................................... 7
Sütőtökpüré................................................................................................................. 7
Tejberizs....................................................................................................................... 7
Túrópuding gyümölccsel............................................................................................. 7
Vaníliás túrópuding..................................................................................................... 8
Zabkása...................................................................................................................... 8
Zöldbabpaprikás......................................................................................................... 8
Ételek és italok gyerekeknek (és felnőtteknek)............................................................... 8
Almaturmix.................................................................................................................. 8
Banánturmix................................................................................................................ 8
Borsópüré.................................................................................................................... 9
Bundázott tejberizs...................................................................................................... 9
Burgonyafelfújt............................................................................................................ 9
Darafelfújt................................................................................................................... 9
Darakuglóf.................................................................................................................. 9
Daratorta.................................................................................................................... 9
Falatkák..................................................................................................................... 10
Krémek a falatkákhoz................................................................................................... 10
Almás krémsajt.......................................................................................................... 10
Gyümölcsös túrókrém................................................................................................ 10
Májkrém.................................................................................................................... 10
Mandulás túrókrém................................................................................................... 10
Paprikakrém.............................................................................................................. 10
Párizsis krém............................................................................................................... 10
Sajtos krém................................................................................................................ 10
Sonkás krém.............................................................................................................. 10
Szalonnakrém............................................................................................................ 11
Tojáskrém................................................................................................................... 11
Fasírt.......................................................................................................................... 11
Gombóc (nudli)........................................................................................................ 11
Grízes burgonyás fasírt............................................................................................... 11
Grízfasírt..................................................................................................................... 11
Gyümölcsleves.......................................................................................................... 11
Gyümölcsös krémtúró................................................................................................ 11
Húsfelfújt.................................................................................................................... 12
Kalács........................................................................................................................ 12
Karfiolpaprikás........................................................................................................... 12
Keksz.......................................................................................................................... 12
Kenősajt..................................................................................................................... 12
Kukoricafasírt............................................................................................................. 12
Kukoricakása (gluténmentes)................................................................................... 13
Almaturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt
almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk.
Turmixoljuk.
Banánturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer
vagy anyatej legyen) negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet
keverünk. Turmixoljuk.
Borsópüré
Az előző este beáztatott feles borsót (lehet száraz zöldborsó vagy
sárgaborsó) csipetnyi sóval és cukorral, egy egészen kicsi fej egész hagymával,
egy fél fehérrépával, egy kis szelet zellerrel és néhány szál petrezselyem
zölddel kb. 30 percig lassú tűzön puhára főzzük. A zöldségeket kivesszük, a
borsót 1 kávéskanál margarinnal és tejjel (kicsiknek anyatejjel vagy
tápszerrel, nagyobbaknak tejszínnel) pépesítjük.
Brokkoli főzelék
4-5 brokkoli-rózsát 1 krumplival, köménnyel, csipetnyi sóval, cukorral
ízesített vízben puhára párolunk. Tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel)
tejszínnel, pár csepp citromlével pépesítjük.
Céklafőzelék
Az apróra vágott céklát 1 apróra vágott krumplival puhára főzzük, csipetnyi
köménnyel és sóval vagy vegetával, néhány csepp citromlével ízesítve 1dl tejjel
(piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) pépesítjük.
Falatkák
10-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat.
Nagyon vékonyra szeletelt kenyérből készítsük (a legjobb az előre szeletelt
szendvicskenyér). A szeleteket az alábbi krémekkel kenhetjük meg (vékonyan),
aztán apró kockákra vágva a baba szájába adjuk. Nagyobbak szívesen eszik
egyedül is a falatkákat. Nekik készülhetnek karikára vágott kifliből is.
Krémek a falatkákhoz
A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amiből
készülnek eleve sós.)
Almás krémsajt
1evőkanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt) összekeverünk egy
evőkanálnyi üvegreszelőn lereszelt almával.
Gyümölcsös túrókrém
1 evőkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evőkanálnyi
szintén áttört puha gyümölccsel vagy gyümölcslével (meggyel, sárga- vagy
őszibarackkal, banánnal, 1 evőkanálnyi narancslével). Cukorral (vaníliás
cukorral a legfinomabb) vagy mézzel és pár csepp citromlével ízesítjük.
Húskrém
1 evőkanálnyi darált főtt csirkehúst jól kikeverünk 1 evőkanálnyi
margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra
vágott snidlinggel.
Májkrém
1 evőkanálnyi darált főtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1
evőkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.
Paprikakrém
2 evőkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra
reszelt nem csípős zöldpaprikával.
Párizsis krém
1 evőkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált)
párizsit jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi
finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Sajtos krém
1 evőkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trappista) jól összekeverünk 1
evőkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes
zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.
Sonkás krém
1 evőkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált)
gépsonkát jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi
finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Szalonnakrém
1 evőkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt
édes zöldpaprikával, és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi)
szalonnával.(A pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)
Főzelékek csecsemőknek
A
csecsemőknek készülő főzelékekhez szinte bármilyen zöldségfélét
felhasználhatunk (a babot, lencsét, káposztát kivéve). A legkisebbeknek
ajánlott a krumpli, répa, sütőtök, paradicsom, később, a baba ízlésének
megfelelően adhatunk sóskát, spenótot, tököt, karfiolt, karalábét,
kelkáposztát, sárga- és zöldborsót, zöldbabot. A zöldséget apró darabokra
vágjuk (ha nem krumplifőzeléket készítünk, az egyéb zöldségfélékből készült
főzeléket is krumplival sűrítjük, tehát a répafőzelék alapanyaga: fele répa,
fele krumpli stb.), és annyi vízben, ami ellepi, puhára pároljuk. A főzővizet
is felhasználva anyatejjel vagy tápszerrel pépesítjük. Nagyobb csecsemőknek 1
kávéskanál margarinnal dúsíthatjuk, csipetnyi sóval, cukorral vagy vegetával
ízesíthetjük.
Gesztenyefőzelék (szinte minden baba nagyon szereti)
15-20 szem nyers szelídgesztenyét alaposan mossunk meg, éles késsel
vágjuk be a héjukat kereszt alakban, ezután tegyük be őket a forró sütőbe kb.
10 percre, amíg a héjuk szétnyílik. Ezután a sütőből kivéve kihűtjük, majd
gondosan megpucoljuk a gesztenyét, majd annyi vízben, ami szűken ellepi, puhára
főzzük. Miután megfőtt, 1 evőkanál mézzel pépesítsük. Ha a baba még nagyon
ragaszkodik a tej ízéhez, a gesztenye főzővizét, amikor a gesztenye már majdnem
puha, felönthetjük 1 dl tejjel (tápszerrel), vagy a pépesítésnél keverhetünk a
főzelékbe 1/2 dl anyatejet.
Gyümölcsleves
2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi
fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk (1 évesnél, kisebb
babáknál csak cukorral). A felforrt vízből a fűszereket leszűrjük, majd
beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt
(sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét), és 5-10 percig
főzzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a
turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból
1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel (1 évesnél kisebb babáknak
tápszerrel). A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan
kevergetve még egyszer felforraljuk. Kisbabáknak pépesítve, szitán áttörve akár
cumisüvegből is adhatjuk. Nagyobbaknak kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve
tálaljuk.
Gyümölcsös krémtúró
10 dkg tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított és feldarabolt) vagy
fagyasztott gyümölcsöt a gyümölcs fajtájától függő mennyiségű cukorral
botmixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre keverünk. (Egy éves kor alatt
ajánlott gyümölcsök: őszi- és sárgabarack, meggy, banán, narancs. Semmiképp ne
adjunk kisbabának málnát vagy epret. Ribizlinek pedig csak a jól leszűrt levét
keverjük a túróhoz.)
Hagymafőzelék
1 reszelt vöröshagymát kis olajon üvegesre dinsztelünk, hozzáadunk 1
apróra vágott krumplit, csipet sót, kevés vizet és puhára főzzük. Tejjel
(kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel, nagyobbaknak tejszínnel), pár csepp
citromlével pépesítjük.
Innivalók csecsemőknek
Meleg nyári napokon minden gyereknek rengeteget kell innia (akár egy,
másfél litert). Minden reggel előkészíthetünk például egy liternyi limonádét,
kamilla-, kömény- vagy más gyógyteát, amit hűtőszekrényben tárolunk, és
fogyasztás előtt piciknek enyhén felmelegítünk (meleg vízbe állítva vagy
mikrohullámú sütőben).
Már csecsemőknek is készíthetünk különböző gyümölcsturmixokat:
Almaturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt
almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk.
Turmixoljuk.
Banánturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer
vagy anyatej legyen) negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet
keverünk. Turmixoljuk.
Meggyturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer
vagy anyatej legyen) 10 db kimagozott
meghámozott meggyet, és 1 evőkanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.
Őszi- vagy sárgabarackturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer
vagy anyatej legyen) 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszibarackot
(vagy 2 db kimagozott, meghámozott és felaprított sárgabarackot) és 1
kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.
Paradicsomturmix
2 dl forralt és lehűtött vízhez 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott,
kimagozott és szitán áttört paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk.
Turmixoljuk.
Sárgarépaturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez 2 púpozott evőkanálnyi finomra reszelt
répát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk.
Turmixoljuk.
A tej (tápszer) ízét is változatosabbá tehetjük, ha például karamellás
tejet készítünk belőle:
Karamellás tej
Száraz lábasban kevergetve megpirítunk 2-3 kávéskanál kristálycukrot,
felöntjük 2 dl hideg vízzel, felforraljuk (közben a karamell felolvad), majd
belekeverjük a víz mennyiségének megfelelő tápszerport. Ha nagyobb gyereknek
tejből készítjük, a megpirult cukrot 2 dl hideg tejjel öntjük fel, de nagyon
vigyázzunk, mert könnyen kifut, ha felforrt. A karamellás tej jótékony hatású
székrekedés esetén.
Kalács
50 dkg sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztőt, hozzáadunk egy csipet
sót, 5 dkg porcukrot, összekeverjük. Belereszelünk 5 dkg kemény margarint,
beleöntünk 3 dl tejet, és jól összekeverjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az
egyik felébe beleszórunk 1-2 evőkanál kakaóport. A kétféle tésztát külön-külön
fényesre, simára dagasztjuk. Meleg helyen másfél órát kelesztjük. A megkelt
tésztából liszttel meghintett deszkán hengert formázunk, és kis darabokra
vágjuk. A darabokból kb. 1 cm átmérőjű és 10 cm hosszú rudakat sodrunk. Három
rudat (legyen köztük barna és sárga is) a végüknél csepp felvert tojással
összeragasztunk, és egybefonjuk őket, mint a copfot, így apró kalácsokat
kapunk. A kalácsokat kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még fél óráig
kelesztjük. Ezután felvert tojással megkenjük, esetleg nagyobb szemű
kristálycukorral vagy színes díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben
(180°C) megsütjük.
Karfiolpaprikás
A karfiolt (5-6 kisebb rózsányit) sós vízben apró rózsákra szedve 5
percig előfőzzük. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát,
rászórunk 1/2 kávéskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a karfiolt, csipet sót
(vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel,
zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak tejfölös habarással sűrítjük. A
habarás után jól kiforraljuk).
Limonádé
1 nagy citrom levét kipréseljük, elkeverjük 2-3 evőkanál porcukorral
vagy mézzel, felöntjük 1 liter vízzel vagy csipkebogyóteával. Meleg nyári
napokon minden gyereknek rengeteget kell innia (akár másfél, két litert).
Reggel előkészíthetünk például egy liternyi limonádét, amit hűtőszekrényben
tárolunk, és fogyasztás előtt piciknek enyhén felmelegítünk (meleg vízbe
állítva vagy mikrohullámú sütőben).
Paradicsomos krumplifőzelék
Az apróra vágott krumplit puhára főzzük. Mikor megfőtt 1 evőkanál
paradicsompürét, ízlés szerint cukrot (a paradicsom általában túl savanyú a
babáknak!) és egy csipet sót keverünk bele, még egyszer jól felforraljuk, aztán
pépesítjük.
Sárgarépás krumplipüré
1 db kis krumplit és 1 kis sárgarépát megtisztítunk, apróra vágunk, és
annyi csipetnyi sóval és cukorral ízesített vízben, amennyi éppen ellepi,
puhára pároljuk. Ha megfőtt (addigra a levét szinte teljesen beszívja, 1 dl
tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) felöntjük, és még egyszer
felforraljuk. Ezután egy kávéskanál margarinnal elkeverjük, szitán áttörjük
vagy turmixoljuk.
Sütőtökkrém (édesség)
25 dkg megsütött vagy mikrohullámú sütőben megpárolt (főzőlé nélküli,
száraz) sütőtököt szitán áttörünk, habosra keverjük 1 evőkanál margarinnal, 2
evőkanál (ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas) porcukorral. Nagyobbaknak
tejszínhabbal, mazsolával díszítjük.
Sütőtökpüré
Az apróra vágott tököt megfőzzük (főzhetjük mikrohullámú sütőben is) és
összeturmixoljuk 1,5 dl tejszínnel (csecsemőknek 1 dl tápszerrel) és pár csepp
citromlével.
Tejberizs
5 evőkanál megmosott rizst 1 dl enyhén sós vízben teszünk fel főzni. Ha
a rizs beszívta a vizet, 2,5 dl cukros tejjel felöntjük, és nagyon lassan
puhára főzzük.
Túrópuding gyümölccsel
a) 2 evőkanál étkezési keményítőt elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel),
1 dl pépesített gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga- vagy őszibarackkal,
meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...) és a gyümölcs
fajtájától függően 1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál kristálycukorral,
majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ez után
vajjal nagyon vékonyan kikent apró pudingformába vagy egy mély tűzálló tálkába
töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy
ujjnyi forró vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva előmelegített sütőbe
tesszük. Addig sütjük, míg a puding besűrűsödik, megkocsonyásodik (ha az
ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután kihűlt tálalhatjuk a formából
óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss gyümölcspéppel,
olvasztott csokoládéval.
b) Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel),
1 dl pépesített gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga- vagy őszibarackkal,
meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...) és a gyümölcs
fajtájától függően 2-3 evőkanál cukorral, majd az így kapott krémbe
belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés mellett
felforraljuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik (a forrástól számítva csak 1-2
perc). Ezután vízzel kiöblített apró pudingformába vagy egy mély tálkába
töltjük. Miután kihűlt tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss
gyümölcspéppel.
Vaníliás túrópuding
a) 2 evőkanál étkezési keményítőt elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel),
1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál kristálycukorral, majd az így kapott
krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ez után vajjal nagyon vékonyan kikent apró
pudingformába vagy egy mély tűzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a
forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró vízzel megtöltött
nagyobb edénybe állítva előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a
puding besűrűsödik, megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas).
Miután kihűlt tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy
mézzel ízesített friss gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval.
b) Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel),
2-3 evőkanál cukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán
áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, és addig
főzzük, amíg besűrűsödik (a forrástól számítva csak 1-2 perc). Ezután vízzel
kiöblített apró pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük. Miután kihűlt
tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss gyümölcspéppel vagy
olvasztott csokoládéval.
Zabkása
A zabpelyhet szűrőkanálba téve folyó víz alatt lemossuk. Cukros tejben
1 kávéskanál margarinnal puhára főzzük. Apróra vágott gyümölcsbefőttel, mazsolával
dúsítható.
Zöldbabpaprikás
15-20 dkg zöldbabot feldarabolva enyhén sós vízben 5 percig előfőzünk.
Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2
mokkáskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a zöldbabot, csipet sót (vagy vegetát)
és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel
ízesítjük. (Nagyobbaknak tejfölös habarással sűrítjük. A habarás után jól
kiforraljuk).
Ételek és italok gyerekeknek (és felnőtteknek)
Almaturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt
almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk.
Turmixoljuk.
Banánturmix
2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez negyed banánt és 1
kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.
Borsópüré
Az előző este beáztatott feles borsót (lehet száraz zöldborsó vagy
sárgaborsó) csipetnyi sóval és cukorral, egy egészen kicsi fej egész hagymával,
egy fél fehérrépával, egy kis szelet zellerrel és néhány szál
petrezselyemzölddel kb. 30 percig lassú tűzön puhára főzzük. A zöldségeket
kivesszük, a borsót 1 kávéskanál margarinnal és tejjel vagy tejszínnel
pépesítjük. Nagyon finom fasírt mellé mártásnak.
Bundázott tejberizs
A kész tejberizsbe belekeverjük 1 tojás sárgáját (adhatunk még hozzá
apró kockákra vágott gyümölcsbefőttet vagy megválogatott, megmosott mazsolát
is). A masszából pogácsákat formázunk, lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk, bő
forró olajban kisütjük. Melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.
Burgonyafelfújt
1 nagyobb krumplit felaprítva enyhén sós vízben puhára főzünk, aztán a
főzővizet leöntve egy kávéskanál margarinnal áttörjük, majd hagyjuk langyosra
hűlni. Ha langyos, habosra keverjük 1 tojás sárgájával, majd óvatosan
beleforgatjuk a tojás fehérjéből vert kemény habot. Kivajazott, morzsával
megszórt tűzálló tálkába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig
érjen, mert sülés közben felemelkedik, egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe
állítva a sütőben nagyon lassan megsütjük. Valamilyen mártással (pl. paradicsom-
vagy sajtmártás) tálaljuk. Mielőtt a tojásfehérjét belekevernénk, szórhatunk a
masszába nagyon apróra vágott gépsonkakockákat vagy reszelt sajtot.
Darafelfújt
a) 2 tojás sárgáját habosra keverjük 2 evőkanál cukorral, 1 kávéskanál
margarinnal és 1 citrom reszelt héjával. Hozzákeverünk 5 evőkanál grízt és a
tojások kemény habját. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt sütőformába öntjük
úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben
felemelkedik, előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
b) 2 tojás sárgáját habosra keverjük 2 evőkanál cukorral, 1 kávéskanál
margarinnal és 1 citrom reszelt héjával. Hozzákeverünk 5 evőkanál grízt és a
tojások kemény habját. A massza felét külön tálba öntjük, és belekeverünk 1
evőkanál kakaóport. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt sütőformába először
vékony réteg sárga, majd vékony réteg barna tésztát öntünk, a rétegezést addig
folytatva, míg az alapanyag el nem fogy, de arra ügyeljünk, hogy a formában még
maradjon hely, mert a tészta, sülés közben felemelkedik. (A rétegek közé
szórhatunk megmosott mazsolát vagy darált diót.) Előmelegített sütőben 20
percig sütjük.
Darakuglóf
15 dkg margarint habosra keverünk 15 dkg porcukorral, majd egyenként
belekeverünk 2 egész tojást. Ízesítjük 1 citrom reszelt héjával. 2 evőkanál
darált diót összekeverünk 2 mokkáskanál sütőporral, és a margarinhoz adjuk.
Végül óvatosan beleforgatunk 25 dkg búzadarát és 1/2 dl tejet. Vajjal kikent
kis kuglófformába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen,
mert sülés közben felemelkedik, előmelegített sütőben (180°C) kb. 40 percig
sütjük. Melegen tálra borítjuk. Adhatunk hozzá málnaszörpöt, olvasztott
csokoládét...
Daratorta
1 liter tejet egy csipet sóval felforralunk, állandó keverés közben
belehintünk 25 dkg búzadarát, és puhára főzzük (10-15 perc). Amikor megfőtt,
hozzákeverünk 8 dkg hámozott, darált mandulát, 15 dkg cukrot, 3 dkg margarint,
majd hagyjuk langyosra hűlni. (Hűlés közben olykor kevergessük meg, hogy a
teteje ne bőrösödjön meg!) Ha kihűlt, egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját,
majd a masszába forgatjuk a keményre vert tojásfehérjéket. A tésztát
kivajazott, lisztezett sütőformába simítjuk úgy, hogy a massza csak a forma 2/3
részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik. Előmelegített sütőben (180°C)
40-45 percig sütjük. Az első 20 percben semmiképp ne nyissuk ki a sütő ajtaját,
mert a torta összeesik. Langyosan, pikáns gyümölcsízzel (málna, ribizli...)
kínáljuk.
Falatkák
10-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat, de
a nagyobbak is szívesebben eszik az apró "szendvicseket", mint az
egész szelet kenyérből készülteket. Nagyon vékonyra szeletelt kenyérből
készítsük (a legjobb az előre szeletelt szendvicskenyér) vagy vékony karikára
vágott kifliből. A szeleteket megkenjük az alábbi krémekkel, majd a sós
falatkák tetejére apró paradicsom-, uborka-, retek- vagy paprikadarabkákat, az
édesekre gyümölcsdarabokat teszünk.
Krémek a falatkákhoz
(A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amiből
készülnek eleve sós.)
Almás krémsajt
1 evőkanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt) összekeverünk egy
evőkanálnyi üvegreszelőn lereszelt almával.
Gyümölcsös túrókrém
1 evőkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evőkanálnyi
szintén áttört puha gyümölccsel (meggyel, sárga- vagy őszibarackkal, banánnal,
1 evőkanálnyi narancslével, nagyobbaknak málnával, eperrel). Cukorral (vaníliás
cukorral a legfinomabb) és pár csepp citromlével vagy mézzel ízesítjük.
Húskrém 1 evőkanálnyi darált főtt csirkehúst jól kikeverünk 1
evőkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal,
apróra vágott snidlinggel.
Májkrém
1 evőkanálnyi darált főtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1
evőkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.
Mandulás túrókrém
(1 éven felülieknek) 1 evőkanál szitán áttört tehéntúrót habosra
keverünk 1 evőkanál, babareszelőn lereszelt almával és 1 kávéskanál nagyon
finomra darált mandulával. Cukorral vagy mézzel ízesítjük.
Paprikakrém
2 evőkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra
reszelt nem csípős zöldpaprikával.
Párizsis krém
1 evőkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált)
párizsit jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi
finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Sajtos krém
1 evőkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trappista) jól összekeverünk 1
evőkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes
zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.
Sonkás krém
1 evőkanál nagyon finomra vagdalt, és szétnyomkodott (vagy megdarált)
gépsonkát jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi
finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Szalonnakrém
1 evőkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt
édes zöldpaprikával és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi)
szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)
Tojáskrém
1/2 keményre főzött tojást, nagyon apróra vágunk, aztán habosra
keverjük 1 evőkanál margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt sajtot.
nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg cseppnyi mustárt.
Tonhalkrém (inkább 1 éven felülieknek, a csecsemőknél a hal gyakran kiütéseket
okoz) 1evőkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával
szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evőkanál margarinnal. Néhány csepp
citromlével ízesítjük.
Fasírt
30 dkg darált sertés- vagy baromfihúst összekeverünk 1 tejbe áztatott,
kinyomkodott zsemlével, 2 tojással, 2-3 finomra reszelt kisebb sárgarépával (a
répát kicsiknek kb. 5 percig főzzük, mielőtt lereszelnénk). Ízesítjük sóval,
apróra vágott petrezselyemzölddel, kávéskanálnyi finomra reszelt vöröshagymával
vagy apróra vágott snidlinggel, esetleg csipetnyi borsikafűvel. A masszából
apró golyókat formázunk, és bő olajban lassan megsütjük őket (ügyeljünk rá,
hogy jól átsüljenek, ne csak a külsejük piruljon meg). Répa helyett keverhetünk
a húsba finomra reszelt almát vagy krumplit, nagyobb gyerekeknek apróra vágott
gombát, esetleg darált diót.
Gombóc (nudli)
3 nagyobb főtt krumplit melegen áttörünk 1 evőkanál margarinnal.
Hozzáadjuk 1 tojás sárgáját, 3 evőkanál grízt, 1-2 evőkanál lisztet, majd
összegyúrjuk. Különböző töltelékkel (szilva, barack, meggy...) gombócokat
készítünk. Forró vízben kb. 10 percig főzzük. Pirított zsemlemorzsára szedjük.
Fahéjas porcukorral megszórjuk. Az alaptésztából sodorhatunk nudlit is.
Grízes burgonyás fasírt
Meghámozunk 3 nagy főtt krumplit, és melegen lereszeljük. Hozzáadunk 2
kávéskanál lisztet, 2 evőkanál darát, 1 evőkanál olajon pirított vöröshagymát,
csipetnyi vegetát, apróra vágott petrezselymet, 1 tojást. Összekeverjük.
Lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk. Olajban kisütve hús helyett adható.
Grízfasírt
Keményre főzött tejbedarából, pogácsát formázunk, lisztbe, tojásba,
morzsába panírozzuk, és forró olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk.
Gyümölcsleves
2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi
fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk. A felforrt vízből a
fűszereket leszűrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és
feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát,
körtét, nagyobbaknak epret,), és 5-10 percig főzzük. (Finomabb a leves, ha
ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe
tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1
dl tejjel. A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve
még egyszer felforraljuk. Kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.
Gyümölcsös krémtúró
10 dkg tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított és feldarabolt) vagy
fagyasztott gyümölcsöt a gyümölcs fajtájától függő mennyiségű cukorral
botmixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre keverünk.
Húsfelfújt
a) 2 dkg vajat 1 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 1 tejben
áztatott kinyomkodott zsemlét, 15 dkg áttört, puhára párolt csirkehúst, egy
kávéskanál olajon megfuttatott reszelt vöröshagymát, apróra vágott petrezselyem
zöldet, csipetnyi sót és a tojás keményre vert habját. Kivajazott tűzálló tálkába töltjük úgy, hogy
a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik.
Megsütjük.
b) Kávéskanálnyi vajat 1 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk
15 dkg áttört, puhára párolt csirkehúst, kávéskanálnyi olajon megfuttatott
vöröshagymát, apróra vágott petrezselyem zöldet, csipetnyi sót és 1
tojásfehérje keményre vert habját. 1 krumplit apró darabokra vágva csipetnyi
sóval puhára főzünk. Langyosra hűtve 1 tojás sárgájával, 1 kávéskanál
margarinnal pépesítjük, hozzákeverjük a tojás fehérjéből vert kemény habot. A
kivajazott tálkába vékony réteg krumplipürét, aztán húspürét rakunk váltakozva,
amíg az alapanyagok el nem fogynak. Sütőben mérsékelt tűzön, lassan megsütjük.
Állíthatjuk a tálat egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe is. Óvatosan borítsuk
tányérra.
Kalács
50 dkg sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztőt, hozzáadunk egy csipet
sót, 5 dkg porcukrot, összekeverjük. Belereszelünk 5 dkg kemény margarint,
beleöntünk 3 dl tejet, és jól összekeverjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az
egyik felébe beleszórunk 1-2 evőkanál kakaóport. A kétféle tésztát külön-külön
fényesre, simára dagasztjuk. Meleg helyen másfél órát kelesztjük. A megkelt
tésztából liszttel meghintett deszkán hengert formázunk, és kis darabokra
vágjuk. A darabokból kb. 1 cm átmérőjű és 10 cm hosszú rudakat sodrunk. Három
rudat (legyen köztük barna és sárga is) a végüknél csepp felvert tojással
összeragasztunk, és egybefonjuk őket, mint a copfot, így apró kalácsokat
kapunk. A kalácsokat kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még fél óráig
kelesztjük. Ezután felvert tojással megkenjük, esetleg nagyobb szemű
kristálycukorral vagy színes díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben
(180°C) megsütjük.
Karfiolpaprikás
A karfiolt (5-6 kisebb rózsányit) sós vízben apró rózsákra szedve 5
percig előfőzzük. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát,
rászórunk 1/2 kávéskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a karfiolt, csipet sót
(vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel,
zöldpetrezselyemmel ízesítjük, vagy tejfölös habarással sűrítjük. A habarás
után jól kiforraljuk.
Keksz
1/4 csomag sütőport elkeverünk 30 dkg liszttel, hozzáteszünk 15 dkg
vaníliás porcukrot, 12 dkg margarint és 1 tojást. A hozzávalókat összegyúrjuk,
és a tésztát, 2 órát pihentetjük. Utána liszttel meghintett gyúródeszkán
kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, és különböző formára szaggatjuk. Kivajazott
tepsiben aranysárgára sütjük.
Kenősajt
1/2 kg tehéntúrót összekeverünk 10 dkg vajjal, egy egész tojással, 1
csapott kávéskanál szódabikarbónával, 1-2 kávéskanál sóval. Gőzfürdőben állandó
keverés mellett 10-15 percig főzzük, míg egynemű, krémszerű massza lesz.
Ízesíthetjük darált köménnyel, édes piros- paprikával, apróra vágott
petrezselyemmel vagy snidlinggel, kaporral, zúzott fokhagymával, finomra darált
dióval. Kivajazott tálkába öntve kihűtjük. A hűtőgépben lefedve több napig
eláll. Az ízesítés nélküli változatot keverhetjük nagyobb csecsemők főzelékébe
(nem nyúlik, nem tapad), nagyobbaknak pedig a gyermek ízlése szerinti
változatot kenyérre kenve adhatjuk.
Kukoricafasírt
a) édesen
A kész kukoricakásához (készítését lásd utóbb), miután kihűlt, 1 tojás
sárgáját, 1 kávéskanál margarint keverünk, panírozzuk, és forró olajban
kisütjük. Melegen fahéjas porcukorral megszórjuk.
b) sósan
A kukoricakása készítésekor a tejbe csipetnyi sót teszünk, a cukrot
pedig elhagyjuk. A kihűlt kukoricakásába 1 tojássárgáját, 1 kávéskanál olajon
megpirított reszelt hagymát keverünk. Pogácsákat formálunk, panírozzuk, forró
olajban kisütjük. Hús helyett is adható.
Kukoricakása (gluténmentes)
2 dl tejbe 2 kávéskanál cukrot és 2 evőkanál kukoricadarát keverünk, 10
percig gyakori kevergetéssel főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése