DPG Recepttár
295.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 295......................................................................................................... 1
Lángos receptek................................................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................... 4
Burgonyás lángos 1..................................................................................................... 4
Burgonyás lángos 2..................................................................................................... 4
Burgonyás lángos - másképp...................................................................................... 4
Burgonyás lángos másképpen.................................................................................... 4
Cukkínis lángos............................................................................................................ 5
Currys lángos............................................................................................................... 5
Egyszerű lángos 1........................................................................................................ 5
Egyszerű lángos 2........................................................................................................ 5
Erdélyi lángos.............................................................................................................. 5
Erdélyi padlizsános lángos........................................................................................... 6
Élesztős krumpli-lángos................................................................................................ 6
Foszlós lángos.............................................................................................................. 7
Gombás krumplilángos............................................................................................... 7
Gombával töltött krumplilángos................................................................................. 7
Hagymás juhtúróval töltött krumplilángos.................................................................. 7
Hagymás krumplilángos.............................................................................................. 7
Hidegen kelesztett lángos........................................................................................... 8
Hideg lángos............................................................................................................... 8
Igazi lángos................................................................................................................. 8
Juhtúrós burgonyalángos........................................................................................... 8
Juhtúrós burgonyalángos........................................................................................... 8
Juhtúrós burgonyás lángos......................................................................................... 9
Juhtúrós lángos........................................................................................................... 9
Kapros-túrós lángos..................................................................................................... 9
Káposztás lángos 1...................................................................................................... 9
Káposztás lángos 2...................................................................................................... 9
Káposztás lángos 3.................................................................................................... 10
Káposztás lángos másképpen.................................................................................. 10
Káposztás-sajtos lángos............................................................................................. 10
Káposztás töltött lángos............................................................................................ 11
Kefires lángos 1.......................................................................................................... 11
Kefires lángos 2.......................................................................................................... 11
Kefires lángos 3.......................................................................................................... 11
Kefires lángos 4.......................................................................................................... 11
Kefires lángos Éva módra.......................................................................................... 11
Krumplilángos 1......................................................................................................... 12
Krumplilángos 2......................................................................................................... 12
Krumplilángos párolt káposztával............................................................................. 12
Krumplis lángos 1....................................................................................................... 12
Krumplis lángos 2....................................................................................................... 12
Latin lángos (Peru)..................................................................................................... 13
Lángos 1.................................................................................................................... 13
Lángos 2.................................................................................................................... 13
Lángos 3.................................................................................................................... 13
Lángos 4.................................................................................................................... 13
Lángos 5.................................................................................................................... 13
Lángos 6.................................................................................................................... 13
Lángos 7.................................................................................................................... 14
Lángos 8.................................................................................................................... 14
Lángos 9.................................................................................................................... 14
Lángos-alaptészta..................................................................................................... 14
Lángos Barsy Gabi módra......................................................................................... 15
Lángos Éva módra.................................................................................................... 15
Lángos Fruzsina módra.............................................................................................. 15
Lángos gombával (hús nélkül).................................................................................. 15
Lepcsánka................................................................................................................. 15
Lusta lángos.............................................................................................................. 15
Magyaros foszlós lángos............................................................................................ 16
Mákos krumplilángos................................................................................................. 16
Palóc lángos............................................................................................................. 16
Rokforttal töltött lángos............................................................................................. 16
Ropogós lángos........................................................................................................ 17
Ropogós szardellás lángos 1..................................................................................... 17
Ropogós szardellás lángos 2..................................................................................... 17
Sajtos burgonyalángos.............................................................................................. 17
Sajtos lángos............................................................................................................. 17
Sonkás lángos 1......................................................................................................... 18
Sonkás lángos 2......................................................................................................... 18
Sonkás lángos 3......................................................................................................... 18
Sütőben sült tejfölös lángos....................................................................................... 18
Szalonnás lángos....................................................................................................... 19
Teljes kiőrlésű lángos.................................................................................................. 19
Tepertős krumplilángos.............................................................................................. 19
Tepertővel töltött krumplilángos................................................................................ 19
Tepsiben sült édes burgonyalángos.......................................................................... 19
Tepsis lángos.............................................................................................................. 20
Töltött lángos 1.......................................................................................................... 20
Töltött lángos 2.......................................................................................................... 20
Végtelen lángos........................................................................................................ 20
Virslis lángos 1............................................................................................................ 20
Virslis lángos 2............................................................................................................ 21
Zabpelyhes krumplilángos......................................................................................... 21
Burgonyás lángos 1.
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 30 dkg
burgonya, 2 dkg élesztő, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1
teáskanál reszelt vöröshagyma, kevés tej, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez
A burgonyát héjában megfőzzük, és
még melegen meghámozva áttörjük. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne
a cukrot és az élesztőt. Ha a burgonya kihűlt; beleszórjuk a lisztet és a többi
nyersanyagot, majd az élesztős tejet is hozzáöntve összegyúrjuk. Közepesen
kemény tésztát készítünk belőle, lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk,
és kis darabokra szaggatjuk. Tetejüket liszttel meghintjük, és letakarva,
langyos helyen, egy órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt, kézzel kissé
széthúzogatott lángosokat bő forró olajban pirosra sütjük.
Burgonyás lángos 2.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3
dkg élesztő, 3,5 dl langyos víz, 1-2 evőkanál olaj, só
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk,
melegen áttörjük, hagyjuk langyosra kihűlni. Hozzáadjuk az átszitált lisztet,
elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáöntjük a vizet, olajat, megsózzuk, és ha van
dagasztógépünk, percek alatt nem túl lágy tésztává dagasztjuk. Tetejét
megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen
kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára olajozott evőkanállal kiszaggatjuk,
megszórjuk liszttel és letakarva még fél órát pihentetjük. Bő, forró olajban
kisütjük, panírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Kínálhatjuk tejföllel, zúzott fokhagymával vagy csak simán, sózva.
Burgonyás lángos - másképp
Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya,
3-4 evőkanál finomliszt, 1 db egész tojás, 1 púpozott teáskanál só, bő olaj a
sütéshez, a tálaláshoz 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma.
A burgonyát nyersen meghámozom,
majd megmosom, és szárazra törülöm. Az almareszelő durva fokán lereszelem, és a
levét gyengén kinyomom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojással és a sóval.
Kétujjnyi olajat forrósítok, amelybe kanalanként beleteszem a krumpli-masszát,
és mindkét oldalát pirosra sütöm. Hagyom jól lecsurogni róla a felesleges
olajat. Fokhagymával ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Burgonyás lángos másképpen
Hozzávalók: 4 evőkanál
burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl,
1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott
teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi
szerecsendió-reszelék.
Elkészítése: A tojást a tejjel
habosra verjük. Megfűszerezzük, belekeverjük a burgonyapelyhet, és 10 percig
hagyjuk állni. Ez után újból összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy
galuskasűrűségű legyen. Ötpercnyi pihentetés után ismét átkeverjük, majd olajos
kézzel féltenyérnyi nagyságú, egy centi vastag darabokra szaggatjuk. Egyenként
beletesszük a 180 fokra felhevített olajba, és 2-3 perc alatt szép pirosra
megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, illetve mindkét oldalát
papírtörülközővel leitatjuk. Megsózott tejföllel tesszük az asztalra. Igen
olcsó, ám nagyon finom és egyszerű vacsora, vagy pedig nagy társaságnak folyamatosan
sütve kitűnő sör- vagy borkorcsolya. Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon
olcsó és kiadós.
Cukkínis lángos
Hozzávalók 4 személy részére: 1/2
kg cukkini, 1/2 kg liszt, 5 dkg élesztő, só, cukor
Az élesztőt langyos vízben
megfuttatjuk a liszttel és egy csipet cukorral. A megtisztított cukkinit
feldaraboljuk és passzírozzuk, majd a liszttel, sóval összekeverve nem túl lágy
tésztát dagasztunk. A tésztát megkelesztjük, majd meglisztezett deszkán
kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és pihentetjük, míg duplájára nő. Zsírban vagy
sütőben, lassú tűzön világosra sütjük.
Currys lángos
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél
csomag sütőpor, 1 teáskanál só, ugyanennyi curry, mokkáskanálnyi őrölt fehér
bors, 2 dl víz, 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez
A lisztet, a sütőport, a sót és a
fűszereket összekeverjük a vízzel, az olajjal, és sima tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepes méretű
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy-egy tésztadarabot kissé széthúzunk, majd bő
forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Egyszerű lángos 1.
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1
tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1
teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.
Elkészítése: Fél dl langyos
tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot. Beleöntjük egy nagy
bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő "felfut" a
bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel,
a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még
hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai
robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle,
tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával
letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) duplájára
kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi
darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított
olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára
állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával,
tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk. Kissé
munkaigényes, de nagyon finom.
Egyszerű lángos 2.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
finomliszt, 2 dl víz, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 1
teáskanál só, bő olaj a sütéshez.
A tejet langyosra melegítjük,
majd elkeverjük benne a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot. Bögrében, letakarva,
10 percig pihentetjük. Nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést
vájunk, ebbe beleöntjük a felfutott élesztőt és az ugyancsak meglangyosított
vizet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta apró hólyagokat vet. (Lágynak kell
lennie.) A tetejét belisztezzük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és
kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és
lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Olajos kézzel széthúzogatjuk,
széleit több helyen bevágjuk, hogy formáját megtartsa, és bő, forró olajban
mindkét oldalát szép pirosra megsütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a
felesleges olajat beszívja és forrón, fokhagymával bedörzsölve azonnal
tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Erdélyi lángos
135 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2
közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg
élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 kicsi padlizsán, 2 paradicsom, 1 gerezd
fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a
sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük
a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk.
Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az
élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a
jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és
áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel
dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk
belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a
tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára
kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk,
letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított
3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott
vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és a sós létől lecsöpögtetett
padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges,
belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és
együtt pirítjuk néhány percig. A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,
és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a
padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva
a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra
sütjük.
Erdélyi padlizsános lángos
Hozzávalók: 1 kicsi padlizsán, 40
dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál
só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor,
2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál
olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez
Fél dl langyos tejben elkeverjük
a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk.
Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az
élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a
jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és
áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel
dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk
belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a
tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára
kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk,
letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított
3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott
vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett
padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges,
belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és
együtt pirítjuk néhány percig. A lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,
és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a
padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól
összenyomva, a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát
pirosra sütjük.
Élesztős krumpli-lángos
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25
dkg főtt, áttört burgonya, 1 db egész tojás, kb. másfél dl tej, 2 dkg élesztő,
1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
Az élesztőt szétmorzsolom, és fél
dl langyos tejbe belekeverem. Langyos helyen hagyom felfutni. Kevés langyos
tejjel összedolgozom a főtt, áttört, még langyos burgonyát, a felfuttatott
élesztőt, a lisztet, a sót és a tojást. Közepesen kemény tésztát kell, hogy
kapjak, amibe végül beledolgozom az olajat is. Ezután félujjnyi vastagra
kinyújtom és egy nagyméretű fánkszaggatóval (vagy vékony üvegből készült bő
szájú pohárral) kiszaggatom. Langyos helyen pihentetem egy órán keresztül és
sok, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetve
tálalom. Aki szereti, még forrón szórja meg reszelt sajttal, vagy kenje meg
fokhagymával ízesített tejföllel.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Foszlós lángos
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 1
dl aludttej (kefir, esetleg joghurt), fél dl tej, fél dkg élesztő, 2 gerezd
fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, kevés pecsenyezsír.
Elkészítése: A meglangyosított
tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd a bögrében felfuttatjuk.
Ha már feljött a tetejére, akkor a liszttel, az aludttejjel, a sóval és a
szétzúzott fokhagymával jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra
kinyújtjuk. Az egész felületét vékonyan megkenjük pecsenyezsírral, szorosan
felcsavarjuk, mint a rétest szokás, majd 30 percig pihentetjük. Ezután újból
kinyújtjuk, de már fél centi vastagra. Fánkszúróval vagy nagyobb
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel széthúzogatjuk, és a 180 fokra
felforrósított olajban szép aranysárgára sütjük (2-3 perc). A fölösleges olajat
leitatjuk, és melegen tálaljuk. Nagyon egyszerűen készíthető, olcsó vendégváró.
Gombás krumplilángos
Hozzávalók: 750 g burgonya, 150 g
friss gomba, 40 g zsír, 150 g darás liszt, 1 zsemle, 1 tojás, 40 g hagyma, só,
törött bors.
A burgonyát héjában megfőzzük,
meghámozzuk és áttörjük. A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott
hagymát, belekeverjük a megtisztított, összeaprított gombát, megsózzuk, és
puhára pároljuk. Az áttört burgonyához hozzáadjuk a megpárolt gombát, a tojást,
vízben megáztatott és kifacsart zsemlét, a lisztet, megborsozzuk, és jól
összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán a tésztából kis lángosokat
nyújtunk, és mindkét felükön ropogósra sütjük.
Gombával töltött krumplilángos
Hozzávalók: 750 g burgonya, 200 g
féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A töltelékhez: 400 g friss gomba,
40 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 40 g hagyma, só, őrölt köménymag, törött
bors.
A héjában főtt burgonyát
meghámozzuk, áttörjük vagy megreszeljük. Megsózzuk, és a liszttel együtt sima
tésztát gyúrunk belőle. A szokásos módon kis lángosokká nyújtjuk, majd a forró
tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felüket megsütjük.
Megtöltjük a gombás töltelékkel, összegöngyöljük, a tetejüket megzsírozzuk, és
melegen, fejes salátával tálaljuk.
Töltelék: A zsírban üvegesre
fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és
összeaprított gombát, megsózzuk, törött borssal meg köménymaggal ízesítjük, és
addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Végül meghintjük zsemlemorzsával, és még
egy kis ideig pároljuk.
Hagymás juhtúróval töltött krumplilángos
A krumplilángost a
"KRUMPLILÁNGOS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL" című recept szerint készítjük el.
A töltelékhez: 300 g juhtúró, 2
evőkanál sűrű tejföl, metélőhagyma, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A megsült lángosokat megkenjük az
elkészített juhtúrós töltelékkel, összegöngyöljük, a tetejüket megzsírozzuk, és
aludttejjel tálaljuk.
Töltelék: A juhtúrót, a tejfölt
és az apróra vágott metélőhagymát megsózzuk, és jól kikeverjük.
Hagymás krumplilángos
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 35
dkg finomliszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojássárga, 1
dkg élesztő, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
A megmosott burgonyát héjában
megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd áttöröm. Gyúrótáblán a meleg burgonya
közepébe mélyedést vájok, amibe beleöntöm a kimért lisztet, a szétmorzsolt
élesztőt, a meghámozott és nagyon finomra aprított vöröshagymát, a zúzott
fokhagymát, a sót és a tojássárgákat. Egy-két evőkanál langyos vízzel közepesen
kemény tésztát gyúrok, amit egy cipóba formázva pihentetek fél órán keresztül.
Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és nagy
pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A lángosokat kissé széthúzogatom, és még fél
óráig hagyom pihenni, ezután pedig bő, forró olajban mindkét oldalán megsütöm.
A felesleges olajat lecsöpögtetem és kevés tejföllel bekenve, rakom tányérra.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Hidegen kelesztett lángos
Hozzávalók: 50 kg liszt, 2 dl tejföl vagy kefir, 3 dkg
élesztő kevés langyos víz, 1 tojás, 1 kk. cukor, 1 kk. só, 1 ek. olaj
A hozzávalókat jól összekeverjük, kidagasztjuk.
Kiolajozott nejlonzacskóba tesszük, és nagy tálcán a hűtőszekrény alsó polcára
rakjuk. Négy-öt óra múlva lángosokat szaggatunk belőle, és forró olajban
kisütjük. A tészta egy hétig felhasználható, ezért érdemes nagyobb adagot készíteni,
és mindig csak annyit veszünk el belőle, amennyire szükségünk van.
Hideg lángos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl
kefir, 2 tojás, 2 dkg élesztő, só, bors
Összedolgozni a hozzávalókat,
mint egyébként, aztán egy napig a hűtőben kell tárolni. Több napig is eláll,
bármikor kevés is süthető belőle.
Igazi lángos
Hozzávalók 12-14 db: 40 dkg
finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1
mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; olaj a
sütéshez.
1/2 dl tejet meglangyosítunk,
belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen
felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.
Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával
és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk
apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és
cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután
tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt,
lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat
szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután
bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva,
forrón tálaljuk.
A lángos sokféleképpen tálalható:
reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel,
kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás
mártással, gombás-sajtos mártással stb.
Juhtúrós burgonyalángos
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2
dkg vaj, 1 db tojás, 1 dkg élesztő, 3 g törött bors, 20 dkg juhtúró, 1 csomó
kapor, 3 dl olaj, só.
A főtt burgonyát áttörjük,
hozzáadjuk a vajat, a tojást és az elmorzsolt élesztőt. Megsózzuk, és törött
borssal ízesítjük. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, és sima
tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, és langyos helyen, letakarva 1/2 órát
pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, kisebb lapocskákra vágjuk, és a
serpenyőben felhevített olajban, mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A
juhtúróval megkenjük, és a friss, apróra összevágott kaporral megszórjuk.
Juhtúrós burgonyalángos
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2
dkg vaj, 1 db tojás, 1 dkg élesztő, 3 g törött bors, 20 dkg juhtúró, 1 csomó
kapor, 3 dl olaj, só.
A főtt burgonyát áttörjük,
hozzáadjuk a vajat, a tojást és az elmorzsolt élesztőt. Megsózzuk, és törött
borssal ízesítjük. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, és sima
tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, és langyos helyen, letakarva 1/2 órát
pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, kisebb lapocskákra vágjuk, és a
serpenyőben felhevített olajban, mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
A juhtúróval megkenjük, és a
friss, apróra összevágott kaporral megszórjuk.
Juhtúrós burgonyás lángos
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20
dkg juhtúró, 1 dkg élesztő, 1 db egész tojás, 1 evőkanál vaj, 5-6 dkg
finomliszt, 1 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál
só, bő olaj a sütéshez.
A megmosott burgonyát héjában
megfőzöm, majd meghámozom és áttöröm. Még melegen összedolgozom a szétmorzsolt
élesztővel, a vaj felével, a liszttel, a sóval, a borssal és a tojással. A
cipóvá gyúrt tésztát egy órán keresztül pihentetem, majd lisztezett deszkán két
centi vastagra kinyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és kissé kihúzogatva
bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Míg a lángostészta pihen,
elkészítem a túrókrémet: a maradék olvasztott vajat összekeverem a juhtúróval,
hozzáadom a megmosott és apróra vágott kaprot, majd annyi sóval és borssal
ízesítem, hogy kellemesen, de ne legyen nagyon sós. A megsült lángosokat
megkenem a juhtúrós krémmel, és kettőbe hajtva teszem a tányérra.
Elkészítési ideje: kb. 150 perc.
Juhtúrós lángos
120 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók: lángos alaptészta, 25
dkg juhtúró, 1 dl sűrű tejföl, 1 nagy csokor kapor, ízlés szerint só, olaj a
sütéshez
Elkészítjük az alaptésztát.
Közben a juhtúrót simára keverjük a tejföllel és a finomra metélt kaporral,
majd megsózzuk. A tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, és nagy
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a juhtúrós töltelékkel a
tésztadarabokat, és egyet-egyet összeragasztunk. Széleit jól összenyomkodjuk,
és bő forró olajban pirosra sütjük.
Kapros-túrós lángos
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg
liszt, 1 főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 3 dkg margarin, 0,3 dl
tej, cukor, só,
A töltelékhez: 0,5 dl tejföl, 12
dkg tehéntúró, fél csokor kapor, só,
A kisütéshez: olaj.
Az összemorzsolt élesztőt cukros,
langyos tejben felfuttatjuk. A főtt, összetört burgonyát összegyúrjuk a
liszttel, a felfuttatott élesztővel, sóval és a liszttel. Annyi tejet vagy
vizet gyúrunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Letakarva, meleg helyen duplájára
kelesztjük. Közben a tehéntúrót átpasszírozzuk, kikeverjük a tejföllel, sóval
és a frissen vágott kaporral. A tésztát lisztezett deszkán vékony lappá
nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kerek szúrunk ki belőle. A tésztalapok közepére
1-1 kanál túrótölteléket halmozunk, összehajtjuk, a széleket összenyomjuk.
Nyújtófával még egyszer kerekre nyújtjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Itatósra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot beszívja.
Káposztás lángos 1.
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: lángos alaptészta, 50
dkg fejes káposzta, 3 evőkanál olaj, só és törött bors, ízlés szerint, kevés
cukor, olaj a sütéshez
A káposztát megtisztítjuk és
megreszeljük. Az olajon sóval, borssal fűszerezve, fedő alatt puhára pároljuk.
Kevés cukorral ízesítjük, és a fedőt levéve, barnára pirítjuk. Ezután
elkészítjük a tésztát, és belekeverjük a már kihűlt, pirított káposztát. A
megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és féltenyérnyi
darabokat szaggatunk belőle. Kissé kihúzogatjuk, és bő forró olajban pirosra
sütjük.
Káposztás lángos 2.
Hozzávalók 4 személyre: az
egyszerű lángostészta alapanyagai, 40 dkg fejeskáposzta, fél dl olaj, 1
púpozott evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete
bors, bő olaj a sütéshez.
A káposztát tisztítás után
lereszeljük, majd megsózzuk, és lábosba téve fedő alatt, az olajon megpároljuk.
Ha a káposzta már üveges, zsírjára sütjük, borssal és cukorral ízesítve fedő
nélkül szép világos barnára pirítjuk. Hagyjuk kihűlni. A pirított káposztát
beledagasztjuk a tésztába, és a továbbiakban ugyanúgy kelesztjük és sütjük,
mint ahogy azt az egyszerű lángosnál leírtuk. Ezt a lángost kizárólag
egészséges gyomrúaknak ajánljuk, mert a káposzta miatt duplán nehéz étel.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Káposztás lángos 3.
Hozzávalók: 1 kis fej (kb. 50
dkg) fejes káposzta, 1 nagy burgonya, 50 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 2
dkg élesztő, só, (1 gerezd fokhagyma), a sütéshez: olaj.
Elkészítés: A káposztát
megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk, a
meghámozott burgonyát pedig sós vízben megfőzzük és áttörjük. Míg a burgonya
fő, az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk. Azután a lisztet a
káposztával, a burgonyával meg a sóval ízesített élesztős tejjel jól
összedolgozzuk. A lángostésztát fél órát pihentetjük, majd pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Végül kinyújtjuk és forró olajban aranyszínűre sütjük.
Tejföllel és fokhagymával
kínáljuk.
Káposztás lángos másképpen
Hozzávalók 12-14 db: 40 dkg
finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 30 dkg édes fejes káposzta, 3
dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 tojás
sárgája, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors; olaj a sütéshez.
A megtisztított káposztát
lereszeljük, és forró olajon gyorsan megpirítjuk, majd kevés cukorral, borssal
és sóval ízesítjük. Hagyjuk, hogy a massza langyosra hűljön. Közben félliteres bögrébe
1/2 dl langyos tejet öntünk, belekeverünk félkanálnyi cukrot és a szétmorzsolt
élesztőt. Langyos helyen addig hagyjuk állni, amíg a bögre tetejére az élesztő
felfut. Az áttört, főtt burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a pirított
káposztával és a tojássárgával, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt is. Annyi
langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Jól
kidolgozzuk (ez a konyhai robotgéppel könnyen és gyorsan megtehető), majd cipót
formálva belőle, lisztezett, nagy tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük,
ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Duplájára kelesztjük, majd
lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szakítunk
ki belőle. Olajos kézzel széthúzogatjuk, ezután bő, forró olajban szép pirosra
sütjük.
Káposztás-sajtos lángos
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók 5 személyre: 1 1/2 dkg
élesztő, 50 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál cukor, púpozott teáskanál só, 1
mokkáskanál törött bors, 10 dkg főtt burgonya, 2 dl tejföl, 2 1/2 -3 dl langyos
víz, 5 dkg zsír, 15 dkg előre megpárolt káposzta, 10 dkg reszelt sajt
Az élesztőt, a cukrot és 1
evőkanál lisztet 1 dl langyos vízben simára keverjük, majd felfuttatjuk. A főtt
burgonyát finom reszelőn lereszeljük, és a liszttel, sóval, borssal, a kovásszal
meg a maradék langyos vízzel közepesen kemény tésztává dolgozzuk. Beledolgozzuk
a párolt káposztát, lisztezett tálba tesszük, a tetejét is meghintjük kevés
liszttel, és letakarva duplájára kelesztjük. Annyi cipócskát formázunk belőle,
ahány lángost akarunk készíteni. Zsírral kikenünk egy jó nagy tepsit, amelyben
nem túl közel egymáshoz elhelyezzük a kissé széthúzogatott tésztadarabokat.
Tetejüket sós tejföllel megkenjük. A sütő aljába tolunk egy vízzel telt kis
lábost, hogy a gőzben ne száradjon ki, ne legyen kérges a lángos.
Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük. Még tűzforrón
meghintjük reszelt sajttal, és néhány percre visszatoljuk a már kikapcsolt
sütőbe. Sörrel vagy száraz borral kínáljuk.
Káposztás töltött lángos
Hozzávalók 10-12 db: a tésztához:
40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1
mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só;
A töltelékhez: 50 dkg édes fejes
káposzta, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött bors, 1 evőkanál cukor;
olaj a sütéshez.
A tésztát az "Igazi
lángos"-nál leírt módon készítjük. Közben a fejes káposztát megtisztítjuk
és lereszeljük, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk és összekeverjük,
majd 20 perc múlva a felforrósított olajra tesszük. Aláöntünk félpohárnyi
vizet, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha a levét mind elfőtte, rászórjuk a
cukrot, megborsozzuk, és fedő nélkül, közepes lángon addig pirítjuk, amíg a
káposzta szép világosbarnára nem pirul. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön. A
megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. 12 egyforma nagyságú
darabra vágjuk. A párolt káposztát a tésztadarabok egyik felére rákenjük, majd
a tészta másik felét ráhajtjuk, és körben, a szélén jól összenyomjuk. (Ha nem
akar összeragadni, a szélét először kenjük meg kevés vízzel, és utána nyomjuk
össze.) Bő, forró olajban, közepes lángon szép pirosbarnára sütjük.
Kefires lángos 1.
Hozzávalók: 3 doboz kefir, 3
tojás, 1 kg liszt, só, 5 dkg morzsolt élesztő, és annyi tej, hogy galuska keménységű
tészta legyen.
Kelesztjük, majd szaggatjuk, és
forró olajban sütjük. Ez a tészta több napig is eltartható hűtőben, mindig a
szükséges mennyiséget süssük ki frissen.
Kefires lángos 2.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 3 db
egész tojás, 3 doboz kefir, egy evőkanál só, 5 dkg élesztő kevés tejben
felfuttatva.
Az összes hozzávaló beleteszed
egy jó nagy tálba, jól összedagasztod, majd letakarva beteszed a hűtőbe.
Vigyázz, mert ha nem elég nagy a tál kifut belőle. Szuper recept, 1 hétig is
eláll a hűtőben a tészta (már ha marad)! Bő forró olajban lassú tűzön kell
kisütni.
Kefires lángos 3.
Hozzávalók: 3 pohár kefir, 3
egész tojás, 1 lapos evőkanál só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg élesztő, 1
dl tej, pici cukor, 1 kg liszt.
A kefirt, tojásokat, sót, szódabikarbónát
összekeverjük. 1 dl langyos, édes tejben az élesztőt feloldjuk (nem kell
futtatni), a keverékhez adjuk, majd a lisztet keverjük bele. Nem kell úgy
kidolgozni, mint a kalácstésztát, elég alaposan összekeverni. Lefedve a
hűtőszekrényben tároljuk 24 órán keresztül, ahol megkel. Felhasználáskor olajos
kanállal szaggatunk belőle, kicsit összegömbölyítjük kézzel, széthúzzuk lángos
formára, és forró olajban sütjük.
A nyers tésztát 10 napig lehet
tárolni a hűtőszekrényben, ez idő alatt bármikor felhasználható. Ízlés szerinti
Ízesítéssel - fokhagyma, tejföl, sajt - fogyasztható.
Kefires lángos 4.
Hozzávalók: 2 pohár kefir, 2
egész tojás, 2 csapott kávéskanál só, 3 dkg élesztő belemorzsolva, 65 dkg liszt
A hozzávalókat összekeverjük, és
alaposan összegyúrjuk. Nem hasonlít a lángostésztára, de nem kell megijedni
tőle. Egy tálba téve, letakarva 24 órát a hűtőben pihentetjük. Másnap, forró
olajban kisütjük a kézzel formázott lángosokat.
Kiadós étel, a megadott mennyiség
(kapacitástól függően) optimális esetben egy 4 tagú családnak elegendő.
(Elég nagy tálba kell tenni, mert
nagyon megkel.)
Kefires lángos Éva módra
1 kg lisztet, 3 pohár kefirt, 3
tojást, 1 teáskanál sót és 1 kocka (= 5 dkg) élesztőt összegyúrunk. Két
kilisztezett, vagy kiolajozott jókora nylonzacskóba tesszük (lazán, sok helyet
hagyva, mert nagyon megnő!), és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap
kinyújtjuk, tenyérnyire szaggatjuk, forró olajban megsütjük. (Nem lesz zsíros,
nem szívja magába az olajat!)
A mennyiséget lehet arányosan
csökkenteni. Hűtőben 2-3 napig eláll a tészta, csak annyit kell kisütni belőle,
amennyi éppen elfogy.
Krumplilángos 1.
Hozzávalók: 750 g főtt, áttört
burgonya, 200 g sima liszt, só, zsír vagy olvasztott vaj a lángosok
meg-kenéséhez.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk,
áttörjük vagy megreszeljük, megsózzuk, és a liszttel együtt sima tésztát
gyúrunk belőle. A tésztából hengert formálunk, és vastagon fölszeleteljük, majd
a jól meglisztezett gyúródeszkán minden tésztakarikából egy-egy lángost
sodrunk, és a forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét
felét megsütjük. A megsült lángosokat megkenjük olvasztott zsírral vagy vajjal.
Krumplilángos 2.
Hozzávalók: 1 kg főtt, áttört
krumpli, kb. 25 dkg liszt, kevés só.
Az alapanyagokat összegyúrjuk, ha
kihűlt a krumpli, fél zsömle nagyságúra vágjuk, és lisztezett deszkán kör
alakura nyújtjuk. Sütőlapáton kemencébe rakjuk és megsütjük. Mindkét oldala
egyszerre sül.
Tűzhelyen is megsüthetjük, a
ráhelyezett fém sütőlapon.
Krumplilángos párolt káposztával
Hozzávalók: 750 g főtt, áttört
burgonya, 200 g sima liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A töltelékhez: 500 g fehér
káposzta, 40 g zsír, 40 g hagyma, só, őrölt köménymag, cukor, ecet.
A héjában főtt burgonyát
meghámozzuk és áttörjük vagy megreszeljük. Megsózzuk, és a liszttel együtt sima
tésztát gyúrunk belőle. A tésztából hengert formálunk, vastagon fölszeleteljük,
majd a jól meglisztezett gyúródeszkán minden tésztakarikából egy-egy lángost
sodrunk, és forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét
felét megsütjük. A megsült lángosokat megzsírozzuk, még melegen megkenjük
párolt káposztával, és összegöngyöljük. A tetejüket még egyszer megzsírozzuk,
és kacsa- vagy libasülthöz tálaljuk.
Töltelék: A zsírban üvegesre
fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzákeverjük a megmosott és megvágott
káposztát, megsózzuk, ízlés szerint megcukrozzuk, egy kevés vizet öntünk alá,
és először fedő nélkül, majd fedő alatt puhára pároljuk. Végül ecettel meg
köménymaggal ízesítjük és átforraljuk.
Krumplis lángos 1.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg
finomliszt, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 2-3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1
teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött bors és cukor, olaj a sütéshez.
A burgonyát héjában megfőzzük, és
még forrón meghámozzuk. Azonnal áttörjük. Amíg a burgonya fő, az élesztőt
elmorzsoljuk, belekeverjük a meglangyosított tejbe, és hozzákeverjük a cukrot,
valamint 5 dekányi lisztet. Az edényt letakarva 15 percig hagyjuk pihenni,
addigra megkel. A megmaradt lisztet átszitálva tálba szórjuk, hozzáadjuk az áttört
burgonyát, majd a kovásszal és a maradék langyos tejjel az egészet alaposan
bedagasztjuk. Ez a tészta valamivel keményebb az előbbi tésztánál. A megkelt
tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és bő, forró olajban szép
pirosbarnára megsütjük. Lecsurgatva róla a felesleges olajat, tejföllel,
fokhagymával, vagy reszelt sajttal (esetleg egyszerre mindhárommal)
fogyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Krumplis lángos 2.
1 Kg krumplit megfőzni, áttörni.
Hozzávalók: só, bors, 1 egész
tojás, 2 dkg tejben futtatott élesztő.
Alaposan össze kell keverni
ezeket, majd fél Kg liszttel összedolgozni tészta állagúra. 45 percig
keleszteni kell.
Kb. 1 cm vastagságúra kell
nyújtani, majd pogácsaszaggatóval karikákra vágni, bő olajban lassú tűzön
kisütni.
Ajánlat: Lehet darált sonkával,
vagy párizsival is készíteni. Kellemes hozzá a sajtmártás.
Latin lángos (Peru)
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 1 kk.
só, 1 kk. sütőpor, 1,5 dl hideg víz, 1 ek. étolaj.
Összegyúrjuk, tojásnyi gombócokat
szaggatunk belőle, fél órán át, pihentetjük. Lisztezett deszkán lepény alakúra
nyújtjuk és olajozott, forró palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük.
Adhatjuk köretként, de tejföllel vagy ketchuppal, reszelt sajttal, esetleg
darált sonkával meghintve önállóan is.
Lángos 1.
1 dl tejben megfuttatjuk az
élesztőt. Az 1 kg lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadunk 2 db megfőtt és
áttört burgonyát, a megkelt élesztőt, pici sót. Langyos tej vagy víz
hozzáadásával közepes lágyságú tésztát kapunk. A kelesztés után sodorjuk és
sütjük.
Lángos 2.
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 0,5
liter tej, 3 dkg élesztő, só.
A tejjel, élesztővel kovászt
készítünk, a hozzávalókat összekeverjük, megkelesztjük. A megkelt tésztából
vizes kézzel kis halmokat formázunk, és nagyon forró olajban kisütjük.
Lángos 3.
(amit még nem sikerült
elrontanom)
1 kg simalisztet összegyúrunk 1 l
tejjel, melyből egy kevésben előzőleg felfuttattunk 5 dk élesztőt, 1 pohár
tejföllel, 1 kanál sóval, és az élesztővel. Egy megfelelő méretű nylon zacskóba
2 evőkanál olajat öntünk, és a kész tésztát beletesszük, és egy éjszakát
pihentetjük a hűtőszekrényben. Másnap olajos kanállal kis cipókat szedünk ki
belőle, olajos kézzel serpenyő nagyságúra nyújtjuk, és egyenest a forró olajba
engedjük. Ha ezt a tészta mennyiséget nem akarjuk egyszerre felhasználni,
visszatesszük a hűtőbe, 6-7 napig is eláll.
Lángos 4.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl tej,
2 dl tejföl, 3 db tojás, 1 cs. élesztő, 2 tk. só
Az elkészítés a szokásos: a
tejben felfuttatni az élesztőt, majd az összes hozzávalóval együtt dagasztani.
A kész tésztát beleteszed egy jó
nagy zacskóba (időközben rájöttem, legjobb a szemetes zsák, lehetőleg egy új,
amit előtte jó alaposan ki kell olajozni. Egy napra, de legalább estétől
reggelig hűtőbe kell tenni. Mikor sütöd, olajos kézzel huzigálod a megfelelő,
esetenként igen változatos formára. A tészta, hűtőben egy hétig is eláll.
Lángos 5.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg
élesztő, 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. só (alaposan csapott), annyi tej, hogy egy
kicsit lágy legyen, 2 doboz kefir
Fél órát kell pihentetni. Hűtőben
1 hétig is eláll.
Lángos 6.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dkg
élesztő, só, langyos víz, 10 dkg zsír, vagy olaj.
Az élesztőt langyos vízben
megkelesztjük, a liszt közepébe öntjük, megsózzuk, annyi langyos vizet adunk
hozzá, hogy jól dagasztható lágy tésztát kapjunk. Én nem dagasztom, hanem
fakanállal verem, mint a fánktésztát. Megkelesztem kb. háromszorosára,
megforrósítom a zsiradékot egy lábasba, a tésztából kiszakítok egy darabot,
vizes kézzel széthúzom, úgy sütöm, mint a fánkot fedővel letakarom fordítás
után, fedő nélkül sütöm. A vizes kézzel való nyújtástól lesz a lángos ropogós.
Lángos 7.
Hozzávalók (10 darabhoz): 40 dkg
liszt, 1,2 kg főtt burgonya, 1,5 dl olaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej,
kevés só
Elkészítés: A megtisztított, megmosott
burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és forrón áttörjük. Az élesztőből
kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen
megkelesztjük, a liszthez hozzátesszük a burgonyát, a megkelt kovászt
beleöntjük, sózzuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kenyértészta
keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd liszttel megszórva, tetejét
letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt lisztezett deszkára
borítjuk, ujjnyi vastagságra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára szaggatjuk.
Mielőtt a forró zsírba tesszük két-három helyen, késsel bevagdossuk. Mindkét
oldalát pirosra sütjük az olajban. Forrón tálaljuk.
Lángos 8.
Hozzávalók: 1 kg-nyi tészta, kb.
12-14 db: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya,
egy-másfél dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, olaj a
sütéshez, a tetejére kevés zúzott fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.
A jó minőségű lángostészta jól
fagyasztható. Ezért érdemes - különösen, ahol a gyerekek is szeretik a házilag
olcsónak mondható és laktató tésztát - nagyobb adagban is bedagasztani, majd
kisebb adagokra osztva becsomagolni, és a mélyhűtőben lefagyasztani. A
kiengedett és a duplájára kelesztett tésztát kis darabokra osztva, ujjnyi
vastagra kinyújtom, majd bő, forró olajban szép pirosra sütöm. Akinek van
mikrohullámú sütője, az a megsütött lángost is lefagyaszthatja, mert e
készülékben remekül felengedhető, illetve átforrósítható. A még forró lángosra
rákenem a zúzott fokhagymát, megkenem sűrű tejföllel és meghintem reszelt
sajttal.
A lángos tésztáját a
következőképpen kell összeállítani: fél dl tejet meglangyosítok, belekeverem a
cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen (pl. meleg konyhában)
felfuttatom. Azt áttört, főtt burgonyát összedolgozom a liszttel, a
tojássárgával, a sóval, és a felfuttatott élesztővel. Annyi langyos tejet öntök
még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozom (ez kis
konyhai robotgéppel nagyon könnyen és gyorsan megtehető), majd egy nagyobb cipót
formálok belőle, és lisztezett tálba rakom. A tetejét is belisztezem, ezután
letakarom egy tiszta konyharuhával. Duplájára kelesztem, majd lisztezett
deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom és tenyérnyi darabokat szakítva belőle,
kézzel kihúzogatom. Bő, forró olajban ropogós-pirosra sütöm.
Lángos 9.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg
élesztő, 2 burgonya, 1 evőkanál olaj, fél dkg só
Az élesztőt 1 dl langyos tejben,
csipet cukorral megkelesztjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a
megkelt kovászt, hozzá tesszük a főtt, áttört burgonyát, egy kanál olajat, s
langyos, sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Jól felverjük. Tetejét
liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük. Ha a tészta jól,
kétszeresére megkelt, az olajat palacsintasütőben megforrósítjuk. A tésztát
tenyérnyi darabokra vékonyra kihúzzuk, a forró olajba tesszük, és előbb fedő
alatt, azután, ha megfordítottuk, fedő nélkül ropogósra sütjük. A lángos
gyorsan készül, kis mennyiségben hamar megkel. Nagyon elterjedt, jó alkalmi
étel tízóraira, vacsorára teával, sőt főzelékekhez is adható feltétnek.
Lángos-alaptészta
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1
tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, egy-másfél dl tej, 1 teáskanál
só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez
Fél dl tejet meglangyosítunk,
belekeverjük a cukrot és az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. Az áttört
burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és az élesztővel.
Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól
kidolgozzuk, és cipót formálva belőle, lisztezett tálba tesszük. A tetejére is
lisztet hintünk, majd letakarjuk, és duplájára kelesztjük a meleg konyhában. Ha
megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat
szaggatunk belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még pihentetjük 10-15 percig.
Bő forró olajban pirosra sütjük.
Lángos Barsy Gabi módra
1 kg. liszt, 1 doboz tejföl, 3
teáskanál só, 2 csomag élesztőpor (nem friss élesztő), 6 dl hideg tej
A hozzávalókat hidegen összekevered.
Nem kell dagasztani, keleszteni, csak egyszerűen összekeverni. Egy kiolajozott
nylonzacskóba belerakod a tésztát. Kis levegőt hagyni kell, és összecsavarod a
zacskót, nyílását. Beleteszed a hűtőbe (nem a mélyhűtőbe!) Ott marad 24 órán
keresztül. Kicsit meg fog dagadni a hidegben, utána lehet sütni. Mindig csak
annyi tésztát veszel ki belőle, amennyit egy-egy alkalomra sütni akarsz. A
többi tészta a hűtőben akár 2 hétig is eláll. A sütésnél lisztes kézzel egy
kicsit széthúzogatod a tésztát, hogy ne legyen túl vastag.
Nagyon finom tejföllel és
resztelt sajttal a tetején, ha lekvárral eszed, olyan, mint a fánk, és még
pizza-alapnak is megfelel.
Lángos Éva módra
1 kg simalisztet összegyúrunk 1/2
l tejjel, melyből egy kevésben előzőleg felfuttattunk 5 dk élesztőt, 1 pohár
tejföllel, 1 kanál sóval, és az élesztővel. Egy megfelelő méretű nylon zacskóba
2 evőkanál olajat öntünk, és a kész tésztát beletesszük, és egy éjszakát
pihentetjük a hűtőszekrényben. Másnap olajos kanállal kis cipókat szedünk ki
belőle, olajos kézzel serpenyő nagyságúra nyújtjuk, és egyenest a forró olajba
engedjük. Ha ezt a tészta mennyiséget nem akarjuk egyszerre felhasználni,
visszatesszük a hűtőbe, 6-7 napig is eláll.
Lángos Fruzsina módra
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört
krumpli, 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő tejben megfuttatva, 2 kanál
étolaj, só
A hozzávalókat eldolgozzuk
(legjobb dagasztógéppel), duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk és kiszaggatjuk,
tetszés szerinti méretre. Forró olajban kisütjük.
Tálalás: sajttal, tejföllel.
Lehet tölteni virslivel, löncshússal is.
Lángos gombával (hús nélkül)
Hozzávalók 4 személyre: 18 dkg
liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 2 dl tej, maréknyi friss vegyes fűszer
(petrezselyem, snidling, kakukkfű), só, bors, 1-2 evőkanál olaj, 6 dkg vaj, 50
dkg gomba, 3 paradicsom (hámozva).
A lisztből a sütőporral, a
tojással, és a tejjel, a fűszerekkel keverjük sűrű palacsintatésztát. Egyszerre
2-3 kanálnyi tésztát süssük ki. Ha megindulnak a buborékok, illetve a tészta
mattnak látszik, fordítsuk meg. Tartsuk melegen. A vajat olvasszuk fel, nagy
lángon pirítsuk meg rajta a gombát. Keverjük bele a paradicsomot és a
snidlinget, és azonnal tálaljuk a lángossal. Snidlinggel díszíthetjük.
Lepcsánka
Hozzávalók: 5 közepes nagyságú
nyersburgonya reszelve (nagylukú reszelőn, amin a káposztát reszeljük), 1
tojás, 3-4 evőkanál liszt, Ízlés szerint só, őrölt bors, vegeta, apróra vágott
petrezselyem. (utóbbi el is maradhat), olaj a sütéshez
Az anyagokat összekeverjük, és
forró olajba kanalanként rakjuk bele a masszát, kicsit kanállal szétterítjük,
és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Így finom ropogós lángosokat kapunk,
minden főzelékre jó, gyors és olcsó.
Lusta lángos
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1
evőkanál só, 1 doboz tejföl, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 evőkanál étolaj.
Elkészítés: Az élesztőt langyos
tejben felfutatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát
kelesztjük, majd sütjük. Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot
olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztó) tesszük. 1 hétig eláll.
Mindig frissen lehet sütni.
Magyaros foszlós lángos
Hozzávalók 12-14 db: 50 dkg
finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 2 teáskanál porcukor, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl
tej, 2 dl aludttej (vagy kefir, esetleg joghurt), kevés pecsenyezsír (vagy 3
evőkanálnyi, diónyi reszelt hagymával átsütött olaj,) 2 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött bors; olaj a sütéshez.
A langyos tejet simára keverjük a
szétmorzsolt élesztővel és a cukorral. A már felfutott élesztős tejet
hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott
fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett
deszkán, kelesztés nélkül, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük a pecsenyezsírt,
és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. A göngyöleg egyik végét ráhajtjuk a
másikra, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 30 percig
pihentetjük. Ezután újra kinyújtjuk, de fél centi vastagra. Nagyobb
pogácsaszaggatóval vagy pohár szélével kiszaggatjuk, olajos kézzel kissé
széthúzogatjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük.
Tálpapírral bélelt tálra tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa.
Száraz bor vagy sör illik mellé.
Mákos krumplilángos
Hozzávalók: 350 g főtt, áttört
burgonya, 50 g olvasztott vaj, 150 g sima liszt, só, szilvalekvár, 100 g
porcukor, 100 g mák.
A héjában főtt burgonyát
meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk, és a liszttel jól összegyúrjuk. A sima
tésztából a liszttel meghintett gyúródeszkán hengert sodrunk, és egyforma
darabokra vágjuk. Minden darabból egy-egy lángost formálunk, és a tűzhely forró
lapján vagy a villanyfőző lapján mind-két felét megsütjük. A megsült lángosokat
megkenjük olvasztott vajjal és szilvalekvárral, megszórjuk őrölt mákkal meg
porcukorral és összegöngyöljük. Úgy is tálalhatjuk, hogy a mákot meg a
porcukrot a lángosok tetejére szórjuk.
Palóc lángos
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50
dkg főtt burgonya, 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, kb. 2 dl tej, 1
evőkanál cukor, 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, a sütéshez olaj.
A főtt burgonyát áttörjük. Az
élesztőt kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk. Az áttört burgonyát a
liszttel, sóval és a tejben megfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk,
megdagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. A juhtúrót a tejföllel
simára keverjük. A megkelt tésztából tenyérnyi darabokat szakítunk, ellapítjuk.
Juhtúróval megkenjük, kettéhajtjuk, a széleit összenyomjuk. Bő forró olajban
mindkét oldalát pirosra sütjük. , az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, melegen
tálaljuk.
Rokforttal töltött lángos
Hozzávalók 8-10 db: a tésztához:
40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1
mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só;
A töltelékhez: 20 dkg reszelt
rokfort, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling (vagy
zöldhagymaszár); olaj a sütéshez.
1/2 dl tejet meglangyosítunk,
belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen
felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.
Közben az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a
sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk
apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és
cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, majd tiszta
konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán
vékonyra kinyújtjuk, és 12 egyforma nagyságú darabra vágjuk. A rokfortot, a
puha vajat, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott snidlinget jól
összekeverjük. A tésztadarabok egyik felére rákenünk a sajtos krémből, majd a
tészta másik felét ráhajtjuk, és körben a szélén jól összenyomjuk. (Ha nem akar
összeragadni, a tészta szélét először kenjük meg kevés vízzel, és utána nyomjuk
össze.) Bő, forró olajban, közepes lángon szép pirosbarnára sütjük. Különösen barna
sörrel finom!
Ropogós lángos
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg
finomliszt, 30 dkg héjában főtt burgonya (tisztán mérve), 25 dkg párizsi (vagy
egyéb, nem zsíros felvágott), 1 tojás, 3 dkg olvasztott margarin, 2 gerezd
fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, olaj a sütéshez és tejföl a tetejére.
Az áttört burgonyát összegyúrjuk
a liszttel, a tojással, az olvasztott margarinnal, a sóval, és a zúzott
fokhagymával ízesítjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, egyenletesen
rászórjuk a ledarált felvágottat, majd négyrét összehajtva jól össze is
nyomjuk. Ezután fél cm vastagra ismét kinyújtjuk, és a legnagyobb méretű
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A lángosokat kissé kihúzogatjuk, majd bő,
forró olajban szép piros-ropogósra sütjük mindkét oldalán. A lecsöpögtetett
lángost, megkenjük a kissé megsózott tejföllel, és frissen fogyasztjuk.
Elkészítési ideje:
burgonyafőzéssel együtt kb. 75 perc.
Ropogós szardellás lángos 1.
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 dkg
élesztő, 1 csapott evőkanál szardellapaszta, kevés langyos víz, 1 mokkáskanál
cukor, olaj a sütéshez
Az élesztőt fél dl langyos vízben
a cukorral simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a
liszttel, a szardellapasztával és annyi langyos vízzel, hogy galuskatészta
keménységű legyen a massza. Nem dagasztjuk, hanem kanállal verjük (vagy
robotgépben keverjük) addig, amíg hólyagossá válik. Tetejét meghintjük
liszttel, és mély, lisztezett tálban háromszorosára kelesztjük. A kiszakított
és vizes kézzel széthúzogatott tésztát bő forró olajban mindkét oldalán pirosra
sütjük.
Ropogós szardellás lángos 2.
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt,
1,5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál szardellapaszta, kevés langyos víz, 1
mokkáskanál kristálycukor
Az élesztőt szétmorzsoljuk és fél
deci, meglangyosított vízben simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és letakarva
bögre tetejére "futtatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a
szardellapasztával és annyi langyos vízzel, hogy galuskamassza keménységű
legyen. Nem dagasztjuk, hanem kanállal verjük (illetve a robotgép keverőjével
keverjük) egészen addig, amíg hólyagossá válik. Tetejét kevés liszttel
meghintjük, és mély, lisztezett tálba téve háromszorosára kelesztjük (az
élesztő langyos helyen gyorsabban dolgozik). A megkelt tésztából kézzel kisebb
darabokat kiszakítunk, egyformán széthúzogatjuk, és 180 fokra felforrósított
olajba tesszük. 2-3 perc alatt ropogósra megsütjük. A frituból kivesszük, és
papírtörülközőn leitatjuk róla a fölösleges olajat.
Egyszerűen készíthető, jóízű étel
bor vagy sör mellé.
Sajtos burgonyalángos
Egy doboznyi burgonyagombóc-port
simára keverünk 2 egész tojással, 2 deci vízzel, egy kiskanál hagymakrémmel és
15 deka reszelt sajttal (jó, ha a fele füstölt sajt). 5 percig pihentetjük,
majd forró olajban, félujjnyi vastag tenyérnyi lángosokat sütünk belőle. Akkor
jó, ha szép barna, ropogós, de vigyázzunk, mert ha túl sötétre sütjük, a benne
lévő sajt megkeseredik.
Sajtos lángos
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 dl
tej, 25 dkg ementáli vagy trappista sajt egy darabban, 2 tojás, 1 mokkáskanál
só, ugyanannyi törött fekete bors, 1 teáskanál mustár, olaj a sütéshez
A tojássárgákat habosra keverjük
a tejjel, a sóval, a mustárral, a törött borssal, a liszttel, végül hozzáadjuk
a tojások fehérjéből vert kemény habot. A sajtot csíkokra vágjuk. Egy
serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a lágy tésztát evőkanállal
beleszaggatjuk. Ha az alsó fele pirosra sült, megfordítjuk, és a piros felére
teszünk néhány sajtcsíkot. Mire a lángos alsó fele is megpirul, a sajt ráolvad
a tetejére.
Sonkás lángos 1.
Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 1 dl
tej, 1 ek cukor, 20 dkg főtt burgonya, 50 dkg liszt, 1 kk só, 20 dkg sonka, 2
tojássárgája, késhegynyi őrölt bors, 1 dl tejföl
Az élesztőt beletördeljük a
tejbe, beleszórjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Tetejét megszórjuk liszttel és
konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson.
Összetörjük a főtt burgonyát, összekeverjük a liszttel, a sóval, majd
beledolgozzuk az élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól
dagasztható tészta legyen belőle. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad már sem a
kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel. A sonkát
apróra vagdaljuk, majd a tojássárgákkal, a borssal és a tejföllel sűrű masszává
keverjük.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra
nyújtjuk, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, a tésztákat kicsit
széthúzzuk, hogy nagyobbak legyenek. Egy evőkanál húskeveréket teszünk egy
tésztakorongra, és egy másikkal befedjük, széleit jól összenyomkodjuk. Ruhával
letakarva még fél órát kelesztjük, majd alacsony, vajjal kikent tepsibe
tesszük, olajjal vagy vajjal a tetejét megkenjük és 180 fokon kb. 30-35 perc
alatt kisütjük.
Változat: Süthetjük bő forró
olajban is, de ügyeljünk arra, hogy a töltelék miatt tovább sül, mint a 'sima'
lángos.
Sonkás lángos 2.
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: lángos alaptészta, 15
dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, törött fekete bors
bőven, olaj a sütéshez
A lángostésztába beledolgozzuk a
ledarált főtt füstölt húst, és bőven meghintjük törött borssal, majd a recept
szerint megsütjük.
Sonkás lángos 3.
Hozzávalók 6-7 személyre: 40 dkg
liszt, 2 közepes nagyságú frissen főtt burgonya, 15 dkg főtt füstölt sonka, 3
dkg élesztő, másfél dl tej, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez,
a tetejére ízlés szerint 2 dl tejföl és 8-10 dkg reszelt füstöltsajt.
Fél dl tejet meglangyosítok,
belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot. Betakarva langyos helyen
felfuttatom. Az áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, a tojássárgával, a
sóval és a felfutott élesztővel. Annyi langyos tejet adok még hozzá, hogy
közepesen kemény tészta legyen belőle, végül beledolgozom a közben ledarált
sonkát is. A tésztából cipót formálok, amelyet beleteszek egy liszttel
meghintett mélyebb tálba. Tetejét is belisztezem, végül tiszta konyharuhával
beborítva, langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi
vastagra kinyújtom, és féltenyérnyi darabokat szaggatok belőle. Kézzel
kihúzogatom, és a deszkán még 15 percig hagyom pihenni. Bő, forró olajban szép
pirosra sütöm. Még tűzforrón teszem az asztalra, ahol ki-ki a saját lángosát
megkeni tejföllel, és meghinti reszelt sajttal.
Sütőben sült tejfölös lángos
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dkg
élesztő, 10 dkg főtt burgonya, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, 1 púpozott teáskanál
só, 1 csokor snidling
Az élesztőt és egy evőkanál
lisztet meg a meghámozott, lereszelt burgonyát fél dl meglangyosított vízben
elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi liszttel, sóval
és annyi langyos vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan
kidolgozzuk, és lisztezett tálba téve duplájára kelesztjük. Annyi cipócskát
formázunk belőle, ahány lángost akarunk készíteni. Zsírral vastagon kikent
tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük jó távol egymástól, tetejüket megkenjük
sózott tejföllel, és előmelegített forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük.
Azon forrón meghintjük a nagyon finomra metélt snidlinggel.
Szalonnás lángos
Hozzávalók 4 személyre: az
egyszerű, vagy krumplis lángos hozzávalói, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1
mokkáskanál törött fekete bors, olaj a sütéshez.
A füstölt szalonnát nagyon apróra
vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörccel és a borssal együtt beledagasztjuk
a tésztába. A továbbiakban ugyanúgy készítjük, mint azt már leírtuk.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc.
Teljes kiőrlésű lángos
Fél kg teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 cs élesztőpor, 1 kk só, 4 dl langyos víz, bőven napraforgóolaj a kisütéshez
A teljes kiőrlésű lisztet egy
tálba szitálom és elkeverem az élesztővel, valamint a sóval. A vízzel az
egészet egy sima tésztává keverem. Konyharuhával letakarom, és meleg helyen
20-30 percig kelni hagyom. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat
tányérméretőre húzok. Egy nagy lábasban olajat hevítek, és a lángosokat
óvatosan ráengedem az olajfelületre. Egy perc múlva megfordítom, és a másik
felét is aranysárgára sütöm. Az olajból kivéve lecsepegtetem.
Tepertős krumplilángos
Hozzávalók: 500 g burgonya, 250 g
tepertő, 500 g sima liszt, egy kevés tej, 2 tojás, só, törött bors.
A héjában főtt burgonyát
meghámozzuk és áttörjük. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a 2 tojást,
az apróra vágott tepertőt meg a tejet, megsózzuk, megborsozzuk, és jól
összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kis lángosokat nyújtunk belőle,
sütőlemezre rakjuk, és forró sütőben ropogósra sütjük, majd megkenjük zsírral.
Aludttejjel tálaljuk.
Tepertővel töltött krumplilángos
Hozzávalók: 750 g burgonya, 250 g
tepertő, 200 g féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A héjában megfőtt burgonyát még
forrón meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk, és a liszttel sima tésztát gyúrunk
belőle. A tésztából hosszú hengert formálunk, és egyforma szeletekre vágjuk. A
meglisztezett gyúródeszkán minden tésztakarikából kis lángosokat sodrunk, és
forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felüket
megsütjük. A megsült lángosokat megkenjük a megsózott, megdarált tepertővel,
összegöngyöljük, és a tetejüket megkenjük zsírral. Melegen, esetleg párolt
káposztához vagy parajhoz köretként tálaljuk.
Tepsiben sült édes burgonyalángos
Hozzávalók: 37 dkg búzaliszt, 1.5
cs. Dr.Oetker sütőpor, 12 dkg cukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, csipet só,
1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, 5 dkg vaj, vagy zsír, 37 dkg főtt burgonya,
áttörve (előző napról), 10 dkg mazsola, vagy aszalt gyümölcs vegyesen.
Tetejére: Kevés vaj (2-3 ek.),
cukor.
Készítése: A sütőport a liszttel
elvegyítjük, és a gyúrótáblára szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe
rakjuk a cukrot, fűszert, tojást, majd a liszt egy részével péppé eldolgozzuk.
Erre adjuk a darabokra vágott hideg vajat, vagy zsírt, az áttört burgonyát, (a
tészta simább, és finomabb lesz, ha a burgonyát kétszer is áttörjük), a
tisztított mazsolát, vagy a magjától megtisztított, kockákra vagdalt aszalt
gyümölcsöt és az egészet gombóccá nyomjuk, és a közepétől kiindulva gyorsan
sima tésztává gyúrjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, kevés liszttel meghintjük, és
1 cm vastagra kinyújtjuk. Felületét derelyemetszővel négyszögekre osztjuk,
olvasztott vajjal, vagy zsírral megkenjük, és cukorral meghintjük.
Sütési idő: kb. 30 perc, erős
tűznél.
Tepsis lángos
Hozzávalók 10-12 db: 50 dkg
finomliszt, 10 dkg főtt burgonya, 2 1/2-3 dl langyos víz, 1 1/2 dkg friss
élesztő, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, 1 púpozott teáskanál só, 1 csokor snidling.
Az élesztőt, a sót és 1 evőkanál
lisztet 1 dl langyos vízben simára keverünk, majd felfuttatjuk. A főtt
burgonyát finom reszelőn lereszeljük, és a liszttel meg a langyos vízzel
közepesen kemény tésztává dolgozzuk. Duplájára kelesztjük. Annyi cipócskát
formázunk belőle, ahány lángost akarunk. A zsírral kikenünk egy jó nagy tepsit,
amelyben nem nagyon közel egymáshoz, elhelyezzük a kissé széthúzogatott
tésztadarabokat. Tetejüket sós tejföllel megkenjük, és az előmelegített forró
sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük a lángosokat.
Töltött lángos 1.
A megkelt tésztából kisujjnyi vastag, tenyérnyi darabokat
nyújtunk, a közepére diónyi tölteléket halmozunk, és a tésztát körös-körül
ráhajtva összegömbölygetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Bő olajban mindkét
felét szép pirosra sütjük. A túrós töltelékhez 25 deka juhtúrót 1 deci
fejföllel meg egy nagy csokor összevagdalt kaporral kikeverünk. A tojásos
töltelék alapanyaga 3-4 összevagdalt kemény tojás, amelyet két deka puha
vajjal, fél deci tejföllel, egy csokor összevagdalt snidlinggel kikeverünk, és
megsózzuk, megborsozzuk. Amikor a megtöltött tésztagömböt nyújtófával
ellapítjuk, a töltelék a tészta közepén egyenletesen szétterül, és a lángost
zamatossá teszi. Tejfölt, sőt reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá, amivel megkenhetjük,
megszórhatjuk a forró lángost.
Töltött lángos 2.
135 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg
burgonya, 20 dkg parmezán sajt egy darabban, másfél dkg élesztő, mokkáskanálnyi
só, olaj a sütéshez, langyos víz
A burgonyát a kuktában héjastul
megfőzzük, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az élesztőt fél dl
langyos vízben elkeverjük és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a főtt, áttört
burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi langyos vízzel, hogy kenyértészta keménységű
legyen. Tetejét megszórjuk liszttel, és tálba téve langyos helyen duplájára
kelesztjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és féltenyérnyi darabokat
vágunk belőle. Egy-egy tésztadarab közepére egy sajtcsíkot fektetünk, egy másik
tésztát ráteszünk, és ujjunkkal körben lenyomkodjuk. Piros-ropogósra sütjük.
Végtelen lángos
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg
élesztő 3 tojás, 5 dl tej, 2 dl kefir (én csak kefirrel ill. aludttejjel
készítem kb. 7 dl), 1 ek. só, pici cukor az élesztőhöz, 2 kanál olaj.
A megadott mennyiségekből
értelemszerűen kelt tésztát készítünk, majd azonmód bedobjuk a hűtőbe a bödönt,
letakarva fóliával. Ott szépen megkel. Érdemes magasabb falú edényt választani,
mert nagyon feljön. Napokig eláll így, folyamatosan lehet belőle sütni, amikor
igény van rá.
Virslis lángos 1.
Hozzávalók 4 személyre: az
egyszerű lángostészta vagy a krumplislángos hozzávalói, 2 pár műanyag borítású
virsli, olaj a sütéshez.
A megkelt és kinyújtott
lángostésztát 8 darabra vágjuk. Kissé kihúzogatjuk, majd rátesszük a bőrétől
megfosztott és karikákra vágott virslit. Úgy csomagoljuk be a tésztába a
virslikarikákat, hogy azt a tészta teljesen körülölelje, egy darabka se
látsszon ki belőle. Bő, forró olajba tesszük, de takaréklángon sütjük, hogy a
közepe is átsülhessen. Ha szép piros, itatóspapírra vagy papírtörülközőre
tesszük, hogy az elszívja a felesleges olajat. Egy tál salátával vagy
savanyúsággal kitűnő ebéd vagy vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Virslis lángos 2.
Hozzávalók 10-12 db: a tésztához:
50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 1/2-3 dl tej, 1
mokkáskanál só; a töltelékhez: nagyságtól függően 8-10 virsli, 1 evőkanál
frissen reszelt torma, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál tejföl, só és csipetnyi
cukor; olaj a sütéshez.
1 dl tejet elkeverünk a
szétmorzsolt élesztővel, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük 1
evőkanálnyi liszttel. A kovászt megkelesztjük. Közben a lisztet mély tálba
szórjuk, közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a megkevert kovászt, valamint
a megmaradt langyos tejet. A tésztát alaposan kidolgozzuk, és duplájára
kelesztjük. Amíg dagad, elkészítjük a tormakrémet: a tormát, a tojássárgát, a
tejfölt, a sót és a cukrot sima masszává keverjük. A vékonyra kinyújtott
tésztát annyi darabra vágjuk, amennyi a virsli. Mindegyik tésztadarabot
bekenjük a tormás krémmel, közepére tesszük a lebőrözött virslit, majd
becsomagoljuk. Ügyeljünk arra, hogy a virsli ne lógjon ki a tésztából! A kis
csomagokat bő, forró olajba téve, de takaréklángon, szép pirosra megsütjük.
Finom és laktató vacsora vagy sörkorcsolya, különösen, ha az ujjnyi darabokra
vágott virslivel kisebb lángosokat készítünk.
Zabpelyhes krumplilángos
Hozzávalók: 75 dkg nyers
burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 evőkanál zabpehely, 2 tojás, 1 teáskanál
só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj a sütéshez.
A burgonyát nyersen meghámozom,
és az almareszelő durva fokán lereszelem. Ezután összekeverem a felvert
tojással, a zabpehellyel, a megtisztított és nagyon finomra aprított
vöröshagymával, a sóval és a borssal. A masszát fél óráig hagyom állni, majd
evőkanállal kiszaggatva félujjnyi, forró olajra teszem, és mindkét oldalát
pirosra sütöm. Kapros vagy fokhagymás tejföllel megkenve az igazi.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése