A Drótpostagalamb recepttára
197. könyv
Közép-Amerika ízei
Tartalomjegyzék
A keresővel az országnevekhez tartozó receptek megkereshetők!
A piros címsor mellé
kattintva előtűnnek az országok nevei.
Közép-Amerika receptjei A-tól Z-ig................................................................................ 3
Ananászos édesség Jamaika.......................................................................................... 3
Banánfelfújt Honduras................................................................................................... 3
Banános sonka Bahama................................................................................................. 3
Egybesült hal Izabella módra (Pescado asado al horno a la Isabelina) Kuba.................... 3
Flamingómártás hozzávalói......................................................................................... 3
Grillben sült fokhagymás karaj Kuba.............................................................................. 3
Guava desszert Puerto Rico........................................................................................... 3
Hagymás csirke Jamaika............................................................................................... 4
Haiti rizses.................................................................................................................... 4
Hemingway kedvenc kubai koktélja: havannai "Daiquiri" Kuba....................................... 4
Jamaicai csirke.............................................................................................................. 4
Karibi csirke Costa Rica................................................................................................. 4
Kemény tojás rizzsel (előétel) Kuba............................................................................... 4
Kókuszdesszert (Coco quemado) Kuba.......................................................................... 4
Kreol szósz (Salsa criolla) Kuba..................................................................................... 4
Marhagulyás (Ropa vieja) Kuba..................................................................................... 5
Padlizsánpörkölt Dominika............................................................................................. 5
Paradicsomos languszta (Enchilado de langosta) (előétel) Kuba..................................... 5
Parasztleves Panama..................................................................................................... 5
Rizs babbal (Arroz con frijoles) Kuba............................................................................. 5
Rizses bab Kuba............................................................................................................ 5
Rizs gombával Haiti....................................................................................................... 6
Rizses ananász habbal Kuba.......................................................................................... 6
Rizses csirke (Asopao) Puerto Rico................................................................................. 6
Rumos krém kókuszreszelékkel Kuba............................................................................. 6
Rumos omlett Kuba....................................................................................................... 6
Salsa cubana (Kubai szósz) (salsa criolla) Kuba............................................................. 7
Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval Kuba............................................................... 7
Szezámmagos zöldbab Kuba.......................................................................................... 7
Töltött disznóoldalas Kuba............................................................................................. 7
Vegyes zöldséges "szárazleves" (Ajíaco criollo) Kuba..................................................... 7
Közép-Amerika receptjei A-tól Z-ig
Ananászos édesség Jamaika
Hozzávalók:
1 nagy ananász, 1/2 lime leve, cukor, 1 vanília rúd, 75 g vaj, 2 ek. rum, 75
dkg daracukor, 1 adag kókusz fagylalt, tejszín
Az ananász elejét, végét levágjuk,
felnégyeljük, kivágjuk a közepét és 2 1/2cm-es szeletekre vágjuk. Mindkét
oldalát cukorba mártjuk és közepes tüzön, barbeq-n 5-6 percig sütjük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk,
hozzáadjuk a daracukrot és citromlét. A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a
közepét, és a kikapart részt a vajhoz adjuk. Hozzáadjuk a rumot, és addig
kevergetjük, amíg sima nem lesz. Ha az ananász elkészült, tányérra tesszük, ráöntjük
a masszát és a fagyival tálaljuk.
Banánnal is készülhet, de akkor a banánt a
héjában sütjük meg.
Banánfelfújt Honduras
A tojássárgáját kristálycukorral,
citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört
banánt, a felvert tojásfehérjét, végül banánonként 1/2 evőkanál lisztet. Vajjal
kikent, lisztezett tűzálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben, lassú
tűzön kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza,
akkor jó a felfújt.
Azonnal, forrón málnaöntettel tálaljuk.
Banános sonka Bahama
Kivajazott edény aljára tegyük a
sonkaszeleteket és erre a karikára vágott banánokat. Csepegtessünk rá
citromlevet, morzsoljunk rá vajat és előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.
Tálaláskor csúsztassuk pirítós
kenyérre.
Egybesült hal Izabella módra (Pescado asado al horno
a la Isabelina) Kuba
(Sült lazac flamengo szósszal)
A halat alaposan megmossuk, kívül belül egy
konyharuhával szárazra töröljük, és egy éles késsel mindkét oldalát bevagdaljuk
(irdaljuk). Ezután elkészítjük a páclét.
A páclé hozzávalói: borecet, egy kiskanál őrölt kömény,
egy kevés őrölt fehérbors, só ízlés szerint, zúzott fokhagyma.
Egy tálba öntjük a borecetet, hozzáadjuk a fűszereket és
a zúzott fokhagymát. Ezt a páclét mindig frissen készítsük el. A hal belsejét
és külsejét alaposan bekenjük a páclével. Ezután egy megvajazott tálcára
krumplikarikákat teszünk, és erre helyezzük a halat kb. 5 percig. Ez alatt a
hal húsa jól átitatódik a páclével. Meglocsoljuk száraz fehérborral (kb. 1 dl)
és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Vigyázat! Az édes bor
megváltoztatja a lazac ízét! A tálcára is locsolunk a borból, ami azért fontos,
mert gőz formájában beszívódik a krumpliba és a hal alsó részébe, így nem kell
sütés közben megfordítani. A 220 C-ra felfűtött sütőt 150 C-ra mérsékeljük, és
5 perc múlva átkenjük olíva olajjal, nehogy a külseje megégjen.(Már látható,
hogy a hal oldalán a bevágások kezdenek szétnyílni). Mialatt sül a hal,
elkészítjük a Flamingómártást.
Flamingómártás hozzávalói
Hozzávalók: 500 g majonéz, 1.5 dl kechup, 10 ml
tabasco szósz, kubai rum, 1.5 dl grapefruit lé, 10 dkg feldarabolt papaya.
Grillben sült fokhagymás karaj Kuba
Hozzávalók: 12 szelet karaj, 6
gerezd fokhagymapép, só, 3 ek. olaj, 1 ek. savanykás-kesernyés narancslé vagy
citromlé.
Hegyes, vékonypengéjű, éles
késsel vágjunk egy kb. 2 cm széles üreget, majdnem a csontig érve. Tegyünk
mindegyikbe a fokhagymából. Sózzuk jól meg a húst. Tegyük edénybe, az olaj és
narancslé keverékét öntsük rá. Hagyjuk 3-4 órát állni, közben forgassuk. Tegyük
tűzálló tepsibe szorosan egymás mellé a szeleteket. Tegyük forró grillbe.
Süssük 15-20 percig (a vastagságától függően), közben forgassuk a szeleteket.
Rizottóval és paradicsomsalátával tálaljuk.
Guava desszert Puerto Rico
Pirítóst felkockázunk, a tetejére
egy darabka krémsajtot teszünk, arra egy szelet guava (sűrű gyümölcskocsonya)
pasztát és egy menta levelet.
Hagymás csirke Jamaika
A csirkedarabokat megsózzuk,
citromlevet csepegtetünk rá, borsozzuk, és lisztbe mártjuk. Bő, forró
zsiradékban hirtelen kisütjük. Közben a vöröshagymát vastagabb karikákra
vágjuk, és lisztben megforgatjuk. A hússütő zsiradékban 1-2 percig - amíg
ropogós nem lesz - sütjük, majd jól lecsurgatjuk. A sült hagymákat a húsra
helyezzük és tört burgonyával tálaljuk.
Haiti rizses
A kockára vágott sertéshúst,
hagymát, szalonnát és a zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajban, 1 dl fehérbort
aláöntve puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockákra
vágott gombát. Sóval, törött borssal, curryvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst
is, és fehérbort hozzáöntve együtt megfőzzük.
Vajban pirított
zöldpaprikakockákkal meghintve tálaljuk.
Hemingway kedvenc kubai koktélja: havannai
"Daiquiri" Kuba
Hozzávalók: 3 rész 10 évnél öregebb kubai
fehér rum, 1 rész érett citrom leve, 1 rész gránátalmaszörp vagy cukorszirup,
apróra tört jég
Hűtsük le jól a hozzávalókat. Fogyasztás
előtt tegyük a rumot, citromlevet, gránátalmaszörpöt koktélrázóba! Rázzuk jól
össze, adjuk hozzá a jeget. Rázzuk tovább. Szűrjük le, azonnal fogyasszuk!
Jamaicai csirke
Hozzávalók: 1 kg-os feldarabolt
csirke, 2 ek. citromlé, 2 kk. só, csipet bors, 4-5 ek. liszt, 4-5 ek. olaj, 2
fej szeletelt hagyma, 2,5 dl csirkeleves, 1 darabolt paradicsom.
A csirkét sózzuk, citromlevet
csepegtetünk rá, lisztbe mártjuk.
Forró olajban mindkét oldalát jól
megsütjük, vele együtt a hagymát is, majd ráöntjük a levest, rátesszük a
paradicsomot, borsot. Befedjük, és 40-50 percig pároljuk takarékon.
Karibi csirke Costa Rica
Egy kivajazott tűzálló edény
aljára helyezzük a főtt burgonyakarikákat. Sózzuk. Erre jön a kicsontozott és
kivert csirkemell. Sózzuk és borsozzuk. Bevonjuk kockára vágott sárgarépával,
mazsolával és zöldborsóval elkevert morzsolt kukoricával. Sózzuk, borsozzuk,
paradicsomkockákat dobunk a tetejére és olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben, időnként
saját levével locsolva kb. 35 percig sütjük.
Kemény tojás rizzsel (előétel) Kuba
Hozzávalók: 3 ek. olaj, 1 gerezd
fokhagymapép, 2 tk. paradicsompüré, 1 csipet szurokfű, 0,5 tk. borecet, só, 6
főtt tojás, 4 csésze főtt rizs, 1 ek. olaj, 6 fejes saláta levél, 6 egyforma,
forró vízzel kiöblített teáscsésze.
Tegyük a fazékba a 3 ek. olajat,
fokhagymát, paradicsompürét, szurokfüvet, ecetet, sót, 6 ek. forró vizet. Lassú
tűzön pároljuk, míg felére fő. Öntsünk a mártásból minden csészébe, ezután
tegyünk mindegyikbe 2 ek. rizst, állítsunk a közepébe 1-1 tojást a csúcsos
végével lefelé, majd rakjuk a tojások köré a megmaradt rizst, és körös-körül
nyomkodjuk le. Helyezzük forró vízzel félig telt tepsibe a csészéket, fedjük le
egy másik tepsivel, és forró sütőben pároljuk 10 percig. Ha kész, tegyük a
salátaleveleket lapos tányérokba, és vigyázva borítsuk rájuk a rizses tojást.
Adhatunk mellé paradicsomsalátát vagy ketchupot.
Kókuszdesszert (Coco quemado) Kuba
Hozzávalók: 40 dkg cukor, 4
tojássárgája villával felverve, 5 ek. bonbonmeggy-likőr, 0,5 tk. őrölt fahéj,
20 dkg kókuszreszelék.
A cukrot 3,5 dl vízben
sűrűsödésig főzzük. Forrón öntjük a tojás-sárgákra – lassan és folyton keverve.
Beletesszük a likőrt, kókuszt, fahéjat. Újból főzni kezdjük - takarékon -
állandóan keverve, míg forrni kezd. Ekkor kb. 25x25 cm-es tepsibe öntjük, és
langyos sütőben 30 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk. Ha kihűlt
vaníliafagylaltot is tehetünk a tetejére.
Kreol szósz (Salsa criolla) Kuba
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma és 1 fej lilahagyma, 2 db
paradicsom, 3 db különböző színű paprika, 1 db sárgarépa, 2-3 gerezd fokhagyma,
1 dl száraz fehérbor. Ízlés szerint: só, cukor, őrölt bors, petrezselyemzöld,
oreganó, babérlevél, őrölt kömény, mentalevél, bazsalikom.
A zöldségeket felaprítjuk. A hagymát olajon megpirítjuk
és rádobjuk a zöldségeket. Kevergetjük. Ezután megfűszerezzük, és legvégül
ráöntjük a bort. Kb. 10 percig főzzük.
Marhagulyás (Ropa vieja) Kuba
Hozzávalók: 0,5 kg csont nélküli
marhahús 2 cm-es kockákra vágva, 10 dkg füstölt sonka felkockázva. 1-1
petrezselyemgyökér, sárgarépa szeletelve, 2 felaprított hagyma, 1 gerezd
fokhagymapép, 3 dkg vaj, 1 felaprított zöldpaprika, 0, 5 kg hámozott
paradicsom, 1 babér, 2 db szegfűbors. 1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 6 dkg
zsemlemorzsa, 1 db paradicsompaprika apróra vágva, petrezselyem.
A húst, sonkát, répákat, 1
hagymát, 2, 2 l hideg vízbe tesszük. Lassan 3-4 órán át, főzzük. Ha a hús
megfőtt, kiszedjük, és rostjaira szaggatjuk. Közben a vajban a másik hagymát,
fokhagymát, üvegesre pároljuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot,
babért, szegfűborsot, sót, pirospaprikát. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük
a levesbe. Összekeverjük, és még 5 percig forraljuk. Tálalás 2 féle lehet:
1.
A levest leszűrjük, belefőzzük a zsemlemorzsát,
hozzáadjuk a húst, apróra vágott petrezselymet szórunk rá.
2.
A zöldséget benne hagyva főzzük bele a morzsát,
beletesszük a húst és megszórjuk petrezselyemmel.
Padlizsánpörkölt Dominika
A finomra vágott vöröshagymát
vajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tisztított és kockákra
vágott padlizsánt, paradicsomot és paprikát. (Télen konzervlecsót.) Sóval,
törött borssal, babérlevéllel ízesítjük és saját levében kb. 15 perc alatt
puhára pároljuk.
Tálaláskor negyedekbe vágott
keménytojásokat adunk mellé.
Paradicsomos
languszta (Enchilado de langosta) (előétel) Kuba
Hozzávalók: 2 tisztított főtt languszta nagy
darabokra vágva, 0,5 dl salátaolaj, 2 fej apróra vágott hagyma, 2 gerezd
fokhagymapép, só, bors, 2 ek. paradicsompüré, 0,5 kg hámozott, kimagozott,
apróra vágott paradicsom, 2,5 dl száraz fehérbor.
Tegyük a hagymát az olajjal együtt
serpenyőbe és pirítsuk üvegesre! Adjuk hozzá a sót, borsot, paradicsompürét, a
langusztát, a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Ezután tegyük
hozzá a paradicsomot, pároljuk még 20 percig, vagy míg a mártás besűrűsödik.
(Languszta hiányában hosszú, vékony csíkokra vágott csirkemellel szoktam
készíteni. Tapasztalat szerint nem kell ennyi idő a főzéséhez, mert nagyon
pépes lesz. Finom.)
Parasztleves
Panama
Egy nagy fazékban feltesszük főni a kockára
vágott sertés- és marhahúst. Az első habját leszedjük. Mikor a húsok félig
megpuhultak, akkor hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyeszöldséget, zöldbabot, 1
fej félbevágott vöröshagymát, kevés vágott fehérkáposztát.
Sóval, törött borssal, pirospaprikával
ízesítjük. Befejezés előtt belefőzzük a kockára vágott burgonyát és
paradicsomot.
Tartalmas egytálételként tálaljuk.
Rizs babbal (Arroz con frijoles) Kuba
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1 felaprított
hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1
babérlevél, 1 kk. só, bors, pirospaprika, 2 db szegfűbors, 10 dkg rizs, 1 dl
olaj, 10 dkg füstölt tarja vagy sonka apróra vágva.
A babot előző este beáztatjuk, másnap
leöntjük róla a vizet. Kb. 0,5 l vízben 40-50 percig főzzük - ne menjen szét!
Tegyük hozzá a hagymák, zöldpaprika felét, a sót, borsot, pirospaprikát,
szegfűborsot, babért, rizst, 1/4 l forró vizet. Befedve, takarékon főzzük még
35-40 percig, míg a lé elfő. Keverjünk bele 4 ek. olajat és vegyük le a tűzről.
Míg a rizs fő a többi olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, paprikát, és a
sonkát. Ha megsült, öntsük rá a babra feltétként.
Rizses bab Kuba
A tarkababot és a hasábokra vágott
zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztatóvízben feltesszük
főni, és amikor megpuhult, akkor leszűrjük. A főzőlevet félretesszük. A
sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval,
törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára
pároljuk. Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük.
Sóval, szurokfűvel ízesítjük, és puhára főzzük.
Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal
elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt
tálaljuk.
Rizs gombával Haiti
Hozzávalók: 25 dkg gomba
szeletelve, 1-2 ek. olaj, 25 dkg sovány disznóhús apró kockákra vágva, 5 dkg
szalonna aprítva, 1 zöldhagyma szeletelve, só, 1 gerezd széttört fokhagyma, 1
kimagozott zöldpaprika felkarikázva, 20 dkg rizs, 3 db virsli.
A gombát leöntjük 0, 5 l forró
vízzel és állni hagyjuk.
A húst, szalonnát, hagymát,
fokhagymát barnára pirítjuk 1-2 ek. olajban. Megsózzuk. Hozzátesszük a gombát a
levével együtt, felforraljuk. Ha forr, beletesszük a rizst, paprikát. Amikor a
rizs megfőtt, belekeverjük a felkarikázott virslit. Felmelegítjük.
Azonnal tálaljuk.
Rizses ananász habbal Kuba
Hozzávalók: 6 ananászkarika
(konzerv), 0,5 csésze rizs, 2 dl víz, kis darab vaníliarúd, 3 ek. cukor, 1 dl
tej, 1 tojásfehérje kemény habbá verve,
3 ek. porcukor, 1 tk. citromlé, 6 szem cseresznyebefőtt, 0,5 dl rum.
A megmosott
rizst áztassuk 1 órán át, majd szűrjük le! Tegyük lábasba a vizet, vaníliát, 3
ek. cukrot. Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a tejet és a rizst. Lassú
tűzön, lefedve főzzük, míg elpárolog a folyadék. Ne keverjük! Ha kész, hagyjuk
kihűlni. Tegyük a fehérje habhoz a porcukrot, citromlevet. Megállás nélkül
verjük legalább 5-6 percig, míg olyan kemény lesz, hogy vágni lehet. Tegyük a
rizs kis kávéscsészékbe, óvatosan nyomkodjuk le. Tegyük az ananászszeleteket
hosszú, lapos tálra. Öntsük le rummal. Töltsük meg a karikák közepét a
megmaradt rizzsel, majd borítsuk rájuk a csészékből a rizst. A tojáshabbal,
cseresznyével díszítsük.
Rizses
csirke (Asopao) Puerto Rico
Hozzávalók: 1 kg-os darabolt csirke, 1 kk.
csombor, só, bors, 1 ek. citromlé, 5 szelet angolszalonna, 3 ek. olaj, 1 apróra
vágott zöldpaprika, - paradicsompaprika, - 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékony
szeletekre, majd metéltre vágott sonka, 1 aprított hagyma, - paradicsom, 1 kk.
kapribogyó, 20 dkg rizs, 0,5 kg mirelit (vagy friss) zöldborsó.
A csirkét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk
csomborral, citromlével megcsepegtetjük.
Ropogósra sütjük a szalonnát, hozzáadjuk az
olajat, paprikát, hagymákat, sonkát és 5-10 percig sütjük. Beletesszük a
csirkét, barnára sütjük, majd rátesszük a kaprit, paradicsomot, 1 kk. sót és a rizst.
Állandóan keverve 1-2 percig pároljuk,
ráöntünk 6 dl vizet. Lefedjük, 35-40 percig főzzük. hozzáadjuk a borsót, még
kb. 15 percig főzzük.
Rumos krém kókuszreszelékkel Kuba
Hozzávalók: 1 ek. kókuszreszelék,
1 ek. kubai rum, 0,5 l tej, késhegynyi
vaníliás cukor, 2 tojás, 5 tojássárgája.
A kókuszreszelékre öntsük rá a
rumot, fedjük le és hagyjuk 4 órát állni. Keverjük össze a tojásokat, de ne
verjük. Tegyük a cukrot a tejbe. Melegítsük fel egy kissé. Ha feloldódott benne
a cukor, adjuk hozzá a rumos kókuszt és a tojást. Keverjük jól össze, majd egy
ritka szövésű anyagon szűrjük át. Töltsük 6 tűzálló csészébe. Állítsuk a
csészéket forró vízzel félig telt tepsibe, tegyük közepesen meleg sütőbe.
Süssük kb. 30 percig, vagy amíg a krém összeáll. Ha kész, hagyjuk a vízben
kihűlni. Tálalás előtt borítsuk kistányérokra.
Rumos omlett Kuba
Hozzávalók: 1 púpozott ek.
olvasztott vaj, 8 tojás, csipet vaníliás cukor, 1,5 tk. porcukor, 2 tk. cukor,
2-3 ek. kubai rum.
Keverjük össze a tojásokat, de ne
verjük fel. Adjuk hozzá a vaníliás- és porcukrot. Melegítsünk meg egy
palacsintasütőt. Tegyük bele a vaj felét. Öntsük hozzá a tojást. Emeljük fel
lapáttal körben az omlettet és csurgassuk alá a többi vajat és a tetejéről a
még nyers tojást. Ha a tojás majdnem összeállt, óvatosan borítsuk ki
melegített, lapos tálra. Szórjuk be a tetejét a 2 tk. cukorral. Egy merőkanalat
mártsunk forrásban lévő vízbe, majd töröljük szárazra. Öntsük bele a rumot,
locsoljuk az omlettre. Gyújtsuk meg. Lángolva tálaljuk.
Salsa cubana (Kubai szósz) (salsa criolla) Kuba
Hozzávalók: paradicsom, színes paprikák, hagyma,
fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemzöld, oregano, babérlevél, köménymag,
mentalevél, feketebors, cukor, só és bazsalikom, 2.5 dl fehérbor, étolaj, 1/2
csésze víz, lila hagyma
Első lépésként az összes alapanyagot apró darabokra
vágjuk. Egy edénybe kevés olajat öntünk és megsütjük a hagymát és a feldarabolt
zöldségeket (kb. 4-5 percig pirítjuk. Ezután meghintjük a fűszerekkel
(mindenből egy kiskanálnyi), a bors kivételével, és az egészet összekeverjük.,
majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és átkeverjük. Ezután száraz
fehérbort öntünk hozzá, megvárjuk, míg a bor elpárolog, hozzáöntjük a vizet,
megcukrozzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal, és ízlés szerint sózzuk.
Takarékra tesszük a lángot és néhány perc múlva kész. Köretként, és önálló
ételként is fogyasztható.
Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval Kuba
Hozzávalók: 2 csésze száraz bab,
1 csésze csicseriborsó (mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek.
disznózsír, 1 felaprított hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo
(pirospaprikás száraz kolbász), 1 csipet szurokfű, só.
Külön-külön fazékban főzzük meg
félig a babot, borsót. Tegyük a zsírt, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát,
kolbászt serpenyőbe, pirítsuk, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük össze a
borsóval, babbal, tegyük hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve főzzük
meg, annyi víz maradjon rajta, amennyi éppen hogy befedi. Forrón, rizzsel
tálaljuk.
Szezámmagos zöldbab Kuba
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldhüvelyű zöldbab, 10 dkg szezámmag, olívaolaj, só, bors.
Elkészítése: A szezámmagot megpirítjuk egy száraz
serpenyőben. Egy másik serpenyőben a zöldbabot olívaolajon megsütjük, sózzuk,
borsozzuk és megszórjuk a pirított szezámmaggal.
Töltött disznóoldalas Kuba
Hozzávalók: 2 egyforma oldalas, 1
kg darált disznóhús, 1 felaprított hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, bors, só, 6
szelet hosszú vékony zsírszalonna, disznózsír a sütéshez, 2 dl száraz fehér
asztali bor.
A megmosott oldalast sózzuk le,
hagyjuk állni 1 órát. 1 tk. zsíron pirítsuk aranysárgára a hagymákat. Tegyük
hozzá a darált húst, borsot, sót. Lassú tűzön, kevergetve pirítsuk addig, míg a
hús elveszti piros színét, és leve elpárolog. Béleljük ki a fele szalonnával az
egyik oldalas belső oldalát. Tegyük rá a darált húst, fedjük be a többi
szalonnával, borítsuk be a másik oldalassal. Kötözzük körbe, tegyük mély
tepsibe 2 ek. zsírra együtt. Forró sütőben süssük barnára. Csökkentsük a tüzet,
öntsük a húsra a bort, fedjük le, süssük puhára. Paradicsommal,
salátalevelekkel díszítve tálaljuk.
Vegyes zöldséges "szárazleves"
(Ajíaco criollo) Kuba
Hozzávalók: 2 ek. disznózsír, 1
felaprított hagyma, 6 gerezd fokhagymapép, 1 babérlevél, só, kimagozott
zöldpaprika, 1 hámozott jamgyökér nagy darabokra vágva, 1 szem hámozott
édesburgonya, 0,5 fej felaprított káposzta, 2 cső csemegekukorica vastag
szeletekre vágva, 2 paradicsom nagy darabokra vágva, 0,5 kg spenót, 2-2
hámozott főzőbanán és édesbanán.
Tegyük egy nagy vas lábosba a
zsírt, pirítsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a babért, sót,
jamgyökeret, édesburgonyát, káposztát, kukoricát, paradicsomot és annyi vizet,
hogy befedje a zöldséget. Lassú tűzön, lefedve pároljuk majdnem puhára. Ezután
tegyük hozzá a spenótot, főzzük még 10 percig. Tegyük hozzá a banánt és főzzük
még 5-6 percig. Kenyérrel fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése