(első) NYERS TORTA
(próbálkozásom) :)
(nemrég futottam csak bele ebbe a „műfajba”, nagyon
megtetszett, ezért próbálkoztam, viszont azt nem tudom, hogy „hivatalosan” mi
számít NYERS-nek, tehát, lehet, hogy nem minden felel meg ennek a
kritériumnak…. Annyi biztos, hogy semmit nem kellett sütni, főzni, stb. :) )
Hozzávalók
a „tésztához”:
-
10 dkg zabpehely
-
2 ek búzacsíra (kb. 2 dkg)
-
Csipet fahéj
-
Édesítő (én folyékonyt használtam most)
-
5-6 ek tej (vagy víz)
-
Vanília aroma
(összekeverjük, összegyúrjuk)
Az almás réteghez:
-
2 db közepes alma (megpucolva, lereszelve, kb. 20 dkg)
-
1 púpozott tk útifű maghéj
-
1 tk kókuszvirág cukor (vagy helyette xilit, egyéb
cukor helyettesítő)
-
Csipet fahéj
-
Kb. fél citrom leve
(almát megpucoljuk, lereszeljük, összekeverjük a citromlével,
az útifű maghéjjal, „cukorral”, fahéjjal)
A „csoki”krémhez:
-
1 db banán
-
1 bő evőkanál kakaópor
-
Xilit (egyéb cukorhelyettesítő)
-
1 tk útifű maghéj
-
Kb. 10 gr olvasztott kókuszzsír
(a banánt feldaraboljuk, hozzáadjuk a cukrot,
kakaóport, aprítógéppel vagy botmixerrel
pépesítjük, hozzákeverjük az útifű maghéjat)
A zabpelyhes masszát kapcsos tortaformába nyomkodjuk,
ráterítjük az almás réteget, majd a banános csoki krémet, és hűtőben lehűtjük.
Nekem nincs ilyen kicsi kapcsos formám, ezért más megoldást
kellett hirtelen kitalálni. Volt egy üres kukorica konzerv dobozom (valamiért
eltettem, tudtam, hogy „jjóóó lesz még valamire” :) ), és pár db üres
kókuszzsíros műanyag dobozom. Ezeknek levágtam az alját, és ezekbe „töltöttem”
a tortámat. (A konzerv dobozt alufóliával kibéleltem) Két db. Kb. 10 cm-es
átmérőjű mini tortám lett ebből az adagból, (az almás rész elfogyott a két
adagra) plusz még maradt a zabpelyhes alapból, ezért gyorsan „kutyultam” egy
mandarinos réteget is :) Egy kicsi mandarin, botmixer, „cukor”, egy tk.
útifűmaghéj, összekever, majd rétegez :) Ezeket a mini adagokat kicsi szilikon
formákba „töltöttem”, volt amit betettem a fagyasztóba kísérletképpen, úgy is
jó volt :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése