DPG Recepttár
294.
Szalkay Zsuzsanna
Leközölte: Győrödi Lajos
Metrum,
Budapest, 1988.
Kiadja a Metrum
Felelős kiadó: Szűcs
Péter
Felelős szerkesztő:
Cser Teréz
A borító M. Lőcsei
Ágnes munkája
Azonossági szám:
42392
A könyv
megjelentetésében közreműködött az Interart Stúdió
Készült: ARTUNION
Dorogi Nyomdájában
Lektorálta: Guoth
János
A sütemények
elkészítésénél közreműködött Szalkay Erika
A fotókat készítette
M. Lőcsei Ágnes és Mózer István
^ Szalkay Zsuzsanna,
1988
ISBN: %3 10 8102 8
METRUM
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár............................................................................................................... 1
Szalkay Zsuzsanna........................................................................................................... 1
Olcsó, gyors sütemények........................................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 3
Ajánló................................................................................................................................ 4
Sütés nélküliek................................................................................................................... 5
1. Kókuszos golyó........................................................................................................ 5
2. Piskótahasábok kókuszban..................................................................................... 5
3. Pöttyöske................................................................................................................. 5
4. Gyümölcstorta......................................................................................................... 5
5. Sajtrolád.................................................................................................................. 5
6. Rumos dióbomba.................................................................................................... 6
7. Túrókrémes.............................................................................................................. 6
8. Túrós párnácska...................................................................................................... 6
9. Túrós-diós pogácsa................................................................................................. 6
10. Poharas piskóta..................................................................................................... 7
11. Diós kocka............................................................................................................. 7
12. Diós rudak.............................................................................................................. 7
Édes sütemények............................................................................................................... 7
13. Kókuszcsók............................................................................................................. 7
14. Vajas teasütemény............................................................................................... 7
15. Egyszerű teasütemény........................................................................................... 8
16. Ízes kocka.............................................................................................................. 8
17. Linzerperec............................................................................................................ 8
18. Burgonyás linzer..................................................................................................... 8
19. Burgonyás patkó................................................................................................... 8
20. Fehérlinzer.............................................................................................................. 9
21. Töpörtyűs almás..................................................................................................... 9
22. Szerecsenfánk....................................................................................................... 9
23. Olajban sült párnácska......................................................................................... 9
24. Virágfánk............................................................................................................... 9
25. Gyümölcskenyér.................................................................................................. 10
26. Marcsa pogácsa................................................................................................. 10
27. Margit-szelet........................................................................................................ 10
28. Beigli..................................................................................................................... 10
29. Tejeskalács........................................................................................................... 10
Sós sütemények............................................................................................................... 11
30. Sajtos fillér............................................................................................................ 11
31. Sajtos lapocskák.................................................................................................. 11
32. Sajtos puffancs..................................................................................................... 11
33. Finom sajtos......................................................................................................... 11
34. Túrófelfújt............................................................................................................. 11
35. Sós stangli............................................................................................................ 12
36. Sonkás lepény...................................................................................................... 12
37. Sonkás vagy gombás batyu................................................................................ 12
38. Reggeli sütemény................................................................................................ 12
39. Teapogácsa........................................................................................................ 13
40. Krumplis lángos.................................................................................................... 13
Ezzel a kis könyvecskével a
dolgozó nőknek szeretnénk segíteni. A napi nyolcórai munka után a háziasszonyok
számos teendőjük közül némelyikre szinte már csak perceket tudnak szánni.
Szerencsére mégis sokan vannak, akik fontosnak tartják a sütést-főzést. Tudják,
hogy az otthon főzött, együtt elfogyasztott ebédnek vagy vacsorának
családösszetartó ereje van, és tudják, hogy a saját munkával komoly
megtakarítás érhető el.
Az itt látható sütemények nem
cukrászati remekművek. Átlagosan felszerelt konyhában sütöttük meg őket. A
látott képek minden háziasszonyban azt az érzést keltik, hogy ezt ő is könnyen
el tudja készíteni. Így kedvet kap ahhoz, hogy a napi étkezés valamelyikét
kiegészítse ebből a könyvecskéből kiválasztott olcsó, gyors süteménnyel.
Azért, hogy a sütési munka még
könnyebb és gyorsabb legyen, közöljük egy-két gyakrabban előforduló alapanyag
egyszerű mérési módját.
1 csapott evőkanál |
Cukor |
Kb.1,5 dkg |
1 evőkanál |
Kakaó |
Kb. 1,5 dkg |
1 csapott evőkanál |
Zsír |
Kb. 2 dkg |
1 csapott evőkanál |
Liszt |
Kb. 1 dkg |
1 csapott evőkanál |
Gríz |
kb. 1 dkg |
1 csapott evőkanál |
Só |
kb. 1,5 dkg |
1. Kókuszos golyó
Hozzávalók: 50 dkg háztartási
keksz, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi
rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék, meggybefőtt leve.
A kekszet ledaráljuk, elkeverjük
a cukorral, a kakaóval és a megpuhult vajjal. A meggybefőtt rumaromával
ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel
golyókat készítünk, és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben.
Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, míg megkeményedik.
Figyelem: Ha nem kapunk
rumaromát, rumot is használhatunk, de akkor a csemegét ne adjuk gyereknek!
2. Piskótahasábok kókuszban
Hozzávalók: piskóta,
csokoládéöntet, kókuszreszelék.
Téglalap alakú piskótát veszünk
(vagy sütünk), kisebb-nagyobb darabokra vágjuk, a darabokat híg
csokoládéöntetbe mártjuk, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.
Csokoládéöntet: 3 evőkanál
kakaót, 3 evőkanál cukrot, 5 evőkanál vizet állandóan keverve felforralunk. A
tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk bele (ettől fényes lesz a bevonat). Míg
kihűl, többször megkeverjük.
Figyelem: Ha nincs
kókuszreszelék, a piskótát tálra tesszük és rácsurgatjuk a forró csokoládét!
3. Pöttyöske
Hozzávalók: 1/2 kg háztartási
keksz, 1/2 dl rum, 1 Rama margarin, másfél dl tej, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1
evőkanál liszt.
A kekszet apró darabokra törjük
(egy szemet kb. hatfelé), és a rummal meglocsoljuk. A tejet, a cukrot, a kakaót
és a lisztet összekeverve 5 percig állandó keverés mellett felfőzzük.
Beletesszük a margarint, és újra felforraljuk. Ráöntjük az összetört kekszre,
fakanállal alaposan összekeverjük, és celofánpapírba 2 db hengert formálunk
belőle. Hideg helyen 1-2 óráig állni hagyjuk.
Figyelem: Hűtőszekrényben több
napig eláll!
4. Gyümölcstorta
Hozzávalók: 1 piskóta (sütjük,
vagy készen megvásároljuk), 1 csomag gyümölcskocsonya por, 1 banánpuding, 1
puncspuding, 25 dkg idénygyümölcs.
A piskótát 3 lapra vágjuk.
Tortaformába tesszük, majd rétegezzük: piskótalap, banánpuding, piskótalap,
puncspuding, piskótalap és végül banánpuding. Erre rakjuk a tetszés szerinti
gyümölcsöket és leöntjük a közben elkészített gyümölcskocsonyával.
Figyelem: A gyümölcskocsonya alá
azért kell puding, mert különben a még híg gyümölcskocsonya a tortalapba
beszívódik, és körbe lefolyik. Fogyasztásig jégszekrényben tartsuk! Ügyeljünk a
színhatásra!
5. Sajtrolád
Hozzávalók: 25 dkg Eidámi sajt,
25 dkg vaj, 1 doboz Medve sajt, 20 dkg gépsonka, snidling, 1 gerezd fokhagyma.
A 25 dkg Eidámi sajtot beletesszük
kb. 1,5 l forrásban lévő vízbe, 8-10 perces fövés után szűrőlapáttal deszkára
tesszük, elnyújtjuk, befedjük a sonkaszeletekkel, erre rákenjük a főzés ideje
alatt összedolgozott Medve sajtot, vajat, az apróra vágott snidlinget (vagy
petrezselyemzöldet) és az összetört fokhagymát. Felgöngyöljük, és 1-2 órás
hűtés után vékonyra szeleteljük.
Figyelem: Vékonyra szeletelt
sonkát használjunk, hogy hajlítható legyen!
6. Rumos dióbomba
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10
dkg darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanálnyi forró tej,
1-2 kávéskanál rum, kristálycukor (meggybefőtt).
A finomra darált háztartási
kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk. Fél óra hosszat állni hagyjuk, majd
nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és kristálycukorban megforgatva mignonpapírba
rakjuk. (Díszítésül mindegyik golyócskára fél szem meggybefőttet tehetünk.)
Figyelem: Ha rumosmeggyet
használunk, rum helyett a befőttlevet is használhatjuk!
7. Túrókrémes
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg
margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2
egész tojás.
Az anyagokat összegyúrjuk, és két
egyforma lapot sütünk belőle.
Töltelék: 20 dkg Rama margarin,
25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1/2 kg túró, csipet citromhéj és fél
citrom leve, 10 dkg mazsola.
Az anyagokat alaposan kikeverjük,
és a lapok közé töltjük.
Figyelem: A tészta lágy lesz,
ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma részre osztjuk és szétnyomkodjuk a
gáztepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy
ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap
vágható fel!
8. Túrós párnácska
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg
liszt, 1/2 csomag sütőpor, 20 dkg túró, kevés só.
Az anyagokat jól összedolgozzuk,
késhát vastagságúra nyújtjuk, és négyszög alakú darabokra vágjuk. A közepére
lekvárt (esetleg gesztenyét vagy hústölteléket) teszünk, és kettéhajtjuk. Az
édes töltelékes párnákat még melegen vanillincukorral meghintjük.
Figyelem: Csak sűrű lekvárt
használjunk, mert a híg lekvár, sütés közben kifolyik!
9. Túrós-diós pogácsa
Hozzávalók: 25
dkg áttört, friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy késhegynyi só, 1
tojás a kenéshez, 10 dkg dió.
Az anyagokból tésztát készítünk,
3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk
belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát
előmelegített sütőben, kis lángon világossárgára sütjük.
Figyelem: A diót mélyen nyomjuk a
tésztába, különben megég!
10. Poharas piskóta
Hozzávalók: 1 egész tojás, 1
pohár cukor, 1 pohár tej, 1 pohár apróra vágott dió, 1 pohár liszt, 1 csomag
sütőpor, 1 citrom reszelt héja.
A tojást a cukorral és a
sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a
lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsibe elsimítjuk és
megsütjük.
Figyelem: A sütést forró sütőben
kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és így fejezzük is be!
11. Diós kocka
Hozzávalók: 3 tojás, 17 dkg
liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 1
szem őrölt szegfűszeg, 8 dkg vágott dió, 1/2 csomag sütőpor.
A tojásokat habosra keverjük a
cukorral. Hozzátesszük a mézet, azzal is jól elkeverjük. Belekeverjük a
sütőporral és a fahéjjal elvegyített lisztet, az összetört szegfűszeget és a diót.
A masszát alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, forró sütőbe
tesszük, és takaréklángon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, kockákra vágjuk, és
porcukorral meghintjük.
Figyelem: Ha fóliával letakarva
tároljuk, több napon keresztül is friss marad!
12. Diós rudak
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 18 dkg
margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, egy csipet só.
Az anyagokat összegyúrjuk és
félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudacskákat formálunk belőle, és világossárgára
sütjük. Kisülés után azonnal forgassuk vanillincukorba. (Készíthetjük darált
földimogyoróval is.)
Figyelem: A rudak melegen törnek!
13. Kókuszcsók
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 25
dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kávéskanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt.
A tojásfehérjéket a cukor
fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot és a
kókuszreszeléket. A tepsi alját kikenjük vajjal, és egyenletesen megszórjuk
liszttel. Erre nedves kiskanállal kis halmokat rakunk a kókuszos habból. Kis
lángon, nyitott sütőajtónál megszárítjuk.
Figyelem: A kókuszcsók melegen
törik!
14. Vajas teasütemény
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 30 dkg
liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 szelet reszelt csokoládé, 5 dkg
tisztított mandula.
Az anyagokat összegyúrjuk (a fele
tésztát összegyúrjuk a reszelt csokoládéval). Mindkét tésztát 1/2 órát
pihentetjük hűtőszekrényben. A két tésztát kinyújtjuk, egymásra tesszük, és
apró formákra szaggatjuk. Tetejére cukorral vegyített mandulát hintünk, és
világosra sütjük.
Figyelem: A sütést forró sütőben
kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük, és így fejezzük is be!
15. Egyszerű teasütemény
Hozzávalók: 6 kanál liszt, 6
kanál cukor, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál víz, a kenéshez tojás.
Az anyagokból tésztát gyúrunk,
szalámi vastagságúra kisodorjuk, tojással lekenjük, és forró sütőben kisütjük.
Apró szeletekre vágjuk.
Figyelem: A sütést forró sütőben
kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és még 25 percig így
sütjük!
16. Ízes kocka
Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 1/2
sütőpor, kevés só, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 tojásfehérje, 5
dkg mazsola, kevés fahéj, 1 dl tejszín, kristálycukor, lekvár.
A lisztet, a sütőport, a sót és a
porcukrot jól összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a két egész
tojást, a tejszínt, a mazsolát, a fahéjat. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis
négyszögekre vágjuk. Tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és meghintjük
kristálycukorral. Jól kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük, és a kockák
tetejének felét megkenjük lekvárral.
17. Linzerperec
Hozzávalók: 6 dkg liszt, 6 dkg
vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott sárgája, tojásfehérje a
kenéshez, vékonyra vágott mandula.
Az anyagokat összegyúrjuk, és
apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük, a mandulával meghintjük.
Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük.
Figyelem: A frissen kisült perec,
amíg ki nem hűl, törékeny!
18. Burgonyás linzer
Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg
cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2
csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.
A zsírt a cukorral és a
tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a
citromhéjat, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis
pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra
kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha
elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.
Figyelem: Vigyázzunk a
burgonyával, mert némelyik fajtája lágyabb tésztát ad!
19. Burgonyás patkó
8 nagyobb burgonyát forrón
áttörünk és 1/2 csomag sütőporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a
burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet -, lágy tésztává gyúrjuk.
A tésztából lisztes kézzel kb. 8
cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk, lapos
kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat még forrón vanillincukros
porcukorban meghempergetjük.
Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a
tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon
forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik!
20. Fehérlinzer
Hozzávalók: A tasak tartalma, 22
dkg margarin, 2,5-3 evőkanál víz.
Az elkészítési mód a tasakon
látható. A süteményt ízlés szerint sütés előtt, vagy után, tölthetjük. A
megsült aprósüteményt bemárthatjuk olvasztott csokoládéba.
21. Töpörtyűs almás
Hozzávalók: 10 dkg finomra
darált, friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4 kanál tejföl,
kevés fahéj, 1/2 csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg mazsola, 1 tojás a
kenéshez.
Az anyagokból tésztát készítünk,
gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra cukrozott almával, és
mazsolával beszórjuk, felgöngyölítjük, és tojással bekenve lapon sütjük.
Figyelem: Ha télire cukorban
eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől kinyomkodva használjuk
fel!
22. Szerecsenfánk
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 30 dkg
liszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag
vanillincukor, 2 kanál tej, 2 egész tojás és kevés fahéj, 10-12 szem dió.
Az anyagokból masszát készítünk,
ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és ebből fánkokat szaggatunk, tojással megkenjük,
fél dióbéllel megtűzdeljük, és közepesen meleg sütőben lassan megsütjük.
Figyelem: A fánkokat távolabb
rakjuk egymástól, mert sütéskor megdagadnak! A kenéshez hagyjunk meg tojást!
23. Olajban sült párnácska
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2
evőkanál cukor, kevés só, 4 dl tej, 1 csomag sütőpor, olaj a kisütéshez.
Az anyagokat összegyúrjuk, a
tésztát kinyújtjuk, és derelyevágóval négyzet vagy kör alakú darabokat vágunk
ki, és forró olajban kisütjük. Még forrón fahéjas vagy vanillincukorban jól
megforgatjuk. Melegen és hidegen is kitűnő, gyümölcsízzel tálaljuk.
Figyelem: Az olaj kellően forró
legyen, mert a tészta a hideg olajban szétfolyik!
24. Virágfánk
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 3 egész
tojás, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál só, barack- vagy
málnalekvár, olaj a kisütéshez.
Az anyagokból tésztát gyúrunk,
késhát vékonyságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és három-négy
pogácsát egymásra rakunk. A közepét ujjunkkal mélyen benyomjuk. A réteges
pogácsák szélét három-négy helyen picit bevágjuk. Forró olajban kisütjük. Sütés
közben a tészta kinyílik, mint a virág. A kisült darabokat porcukorral
meghintjük, a "virágkelyhek" közepébe lekvárt csepegtetünk.
Figyelem: Forró olajban süssük!
25. Gyümölcskenyér
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2
tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mandula, 14 dkg mazsola, 14 dkg
apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1/2 csomag vanillincukor.
A 15 dkg cukrot a 2 tojással jól
kikeverjük, és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg
hozzákevertük az 1/4 csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A
tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan
sütjük, és csak másnap (szükség esetén pár órával később) vágjuk fel.
Figyelem: Ha a tészta megsült, a
sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk kihűlni a tésztát! A
gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed le.
26. Marcsa pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg
liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1/2 vanillincukor,
1 mokkáskanál só, 2 dl langyos
tej.
Az anyagokat 2 egész tojással és
1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának
kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével
megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.
Figyelem: Csak friss és áttört
túrót használjunk!
27. Margit-szelet
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1
egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé, 1 mokkáskanál
szódabikarbóna, 20 dkg liszt, lekvár.
A margarint kikeverjük a
cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a tejeskávét, végül a
szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe öntjük,
és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A tészta kb. kétszeresére
dagad. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy villát, és ha már
nem ragad rá a tészta, valóban megsült. Ha kihűlt, kettévágjuk, és lekvárral
megtöltjük.
Figyelem: A megsült tésztát pár
percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben! A sütőpapírt ne felejtsük el levenni!
28. Beigli
Hozzávalók: A tasak tartalma, 17
dkg margarin, 1 dkg élesztő, tojás a kenéshez, tetszés szerinti töltelék.
Az elkészítési mód a tasakon
látható. A tésztából készíthetünk még diós vagy mákos patkót, cseresznyés vagy
meggyes lepényt.
29. Tejeskalács
Hozzávalók: A tasak tartalma, 8
dkg margarin, 2 dkg élesztő, tojás a kenéshez.
Az elkészítési mód a tasakon
látható. A tésztából készíthetünk ízes kiflit, túrós batyut stb. is!
30. Sajtos fillér
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg
cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1/4ó csomag sütőpor, 1 egész
tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.
A zsírt kikeverjük a tojás
sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, a lisztet és a sütőport. A
kinyújtott tésztából egészen apró (gyűszűnyi) pogácsákat szaggatunk. Tetejüket
tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben,
közepes tűzön sütjük.
Figyelem: Ha túl közel rakjuk
egymás mellé az apró, kis pogácsákat, összesülnek!
31. Sajtos lapocskák
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg
margarin, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, csipet só.
A lisztet a margarinnal, a
tejföllel és a sóval összedolgozzuk, és félórás szünettel kétszer kinyújtjuk,
hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, tojással megkenjük,
sűrűn meghintjük a sajttal. Éles késsel vagy derelyevágóval kockákra vágjuk,
úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a kockákat.
32. Sajtos puffancs
Hozzávalók: 1/4 l tej, 8 dkg
margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só,
1/2 szerecsendió reszelve.
Felforraljuk a sózott tejet,
felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet.
Addig kevergetjük a tűzön, míg a massza az edény falától elválik, akkor a
tűzről levéve, állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a
reszelt szerecsendiót, és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük
a sajtot, és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott
sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Szép
aranysárgára sütjük.
Figyelem: A főzésnél meglehetősen
gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta
összeesik.
33. Finom sajtos
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg
reszelt sajt, 15 dkg margarin, 3 kanál tejföl, tojás a kenéshez, 2 dkg só.
A sajtból egy kicsit
félreteszünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát vékonyra kinyújtjuk,
villával megszurkáljuk, sütőlemezre tesszük, kockára vágjuk, a tetejét tojással
megkenjük, sajttal megszórjuk, megsózzuk, rövid ideig sütjük, inkább csak
szárítjuk.
Figyelem: 1/4 óra alatt készül
el!
34. Túrófelfújt
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 3 egész
tojás, 25 dkg tehéntúró, kaporpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kiskanál vaj, 1
kiskanál liszt, só.
A vajat kikeverjük a tojások
sárgájával és a kaporporral. Hozzátesszük az áttört túrót, a zsemlemorzsát, és
végül belekeverjük a tojások keményre felvert habját. Tűzálló tálat vajjal
kikenünk, és liszttel megszórunk. Beletesszük az elkészített keveréket, és
előmelegített sütőben - vízfürdőben -, kis lángon kb. 35 percig sütjük.
Figyelem: Csak nagyon friss túrót
használjunk! A kaporpor helyett idényben apróra vágott friss kaprot
használjunk!
35. Sós stangli
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg
vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 dkg só, tojás a kenéshez, 1 dkg köménymag.
Az anyagokat jól összegyúrjuk,
kétszer kinyújtjuk félujjnyi vastagságúra (közben összehajtogatjuk), és
csíkokra vágjuk. Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal meghintjük,
sütőlemezre tesszük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
36. Sonkás lepény
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg margarin, 2
egész tojás, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, a töltelékhez 40 dkg darált tarja, 1
dl tejföl, törött bors.
A lisztet összegyúrjuk a
margarinnal, a tojások sárgájával, a rummal és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát
kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, és két cipóba osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk,
kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, rásimítjuk a füstölt húsból és
tejfölből kevert, borssal ízesített tölteléket, és a másik tésztacipóból
nyújtott lappal befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, tojásfehérjével
megkenjük. Megsütjük és még melegen kockára vágjuk, mint az édes lepényeket.
Figyelem: Sózni nem szabad, mert
a tarja elég sós.
37. Sonkás vagy gombás batyu
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg
margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg
gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem.
A margarint elmorzsoljuk a
liszttel, és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát
vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepükre
halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát,
kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben
aranysárgára sütjük.
Töltelék: 10 dkg darált gépsonka
(lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 kanál tejföl. (Vagy kevés vajon
megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és
apróra vágott petrezselyem.)
Figyelem: Ha gombát használunk, a
tésztát aznap fogyasszuk el!
38. Reggeli sütemény
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 8 dkg
zsír, 1 sütőpor, csipetnyi só, 2,5 dl tej, kevés víz, és ízlés szerint
köménymag, esetleg mák (darálatlan).
Az anyagokból kemény tésztát
készítünk. Cipót, zsemlét és kiflit formálunk, tetejét vízzel megkenjük, és
lassú tűznél kisütjük. (Sütés előtt a tetejére köménymagot vagy mákot
szórhatunk.)
Figyelem: A cipó és a zsemle ne
legyen túl nagy, mert a kifli hamarabb sül, és megéghet!
39. Teapogácsa
Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg
fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl.
Az anyagokból tésztát készítünk,
ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszakítjuk, tetejüket késsel
recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az
elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük, és
közepes tűznél egyenletesen megsütjük.
40. Krumplis lángos
Hozzávalók: A doboz tartalma, 3
dkg élesztő.
Az elkészítési mód a dobozon
látható.
VÉGE
Szkennelte és
javította:
Schuck Antalné
Budapest
1997. 12. 08.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése