2022. október 16., vasárnap

Olívabogyós sajtos pogácsa

 

Olívabogyós sajtos pogácsa

 

(a „fittsütis” blog káposztás pogácsáját használtam alapnak. Az oldal, már sajnos megszűnt, ezért linkelni nem tudok, de muszáj megemlítenem :) )

 

-          25 dkg liszt (kinek mi tetszik :), nálam most 18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 7 dkg DW Zero 6 liszt)

-          40 gr kókuszzsír

-          1 tojás

-          1 csomag porélesztő

-          75 ml sovány langyos tej

-          1 tk só

-          1 tk. sikér (elmaradhat)

 

- kb. 20-22 szem olívabogyó (nekem most töltött volt, a 22 szem kb. 6 dkg)

- kb. 8-9 dkg reszelt sajt

- 1 dkg olvasztott kókuszzsír, vagy vaj

 

 

A kenéshez, villával felvert tojás.

 

A liszteket (a sikérrel) elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, sót, a tojást, tejet, kókuszzsírt, és jól összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.

 

Vékonyra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott kókuszzsír kb. felével, megszórjuk reszelt sajttal (én kb. 6 dkg-t tettem rá), majd „összehajtogatjuk”. (a két szélét behajtjuk, majd rá az „alját, tetejét”), kb. fél órát pihentetjük. Újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék kókuszzsírral, és eloszlatjuk rajta az apróra vágott olívabogyót. Újból hajtogatjuk, és fél órát pihentetjük.

 

Kinyújtjuk, a tésztát késsel „berácsozzuk”, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, letakarjuk, majd újra 30 perc pihenő. A tetejüket megkenjük felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben (nálam gázsütőben 4-es fokozat) kb. 25 percig sütjük.

 

Nekem elég kicsi pogácsa szaggatóm van, nincs 3 cm az átmérője, szóval elég kicsi és elég sok pogácsám lett, egész pontosan 83 db :)

 

Az egész tésztában kb. 140 gr CH van, így egy kis pogiban, kb. 1,7, de legyen durván 2 gr CH :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése