Nyers
csipkebogyólekvár
Hozzávalók:1,25
kg érett, már dércsípte csipkebogyó, 1 kg
kristálycukor, 0,5 literes üvegenként:
késhegynyi nátrium-benzoikum. Nagyon munkaigényes.
Elkészítése:
A csipkebogyót többször, váltott
vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Kocsányát leszedjük, a bogyókat felvágjuk, és a magvakat kikaparjuk. A gyümölcshúst
kétszer átdaráljuk, a pépet mély üveg- vagy műanyagtálba öntjük. Rászórjuk a
cukrot, átforgatjuk és lefedjük. Hűvös helyen, 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap addig keverjük, amíg a gyümölcspép és a cukor krémszerű, folyékonylekvárrá nem
áll össze. Kis üvegekbe töltjük, tetejére tartósítót szórunk, és azonnal lekötjük. Sötét, hűvös helyen 8-10 hónapig is eltartható minőségromlás nélkül. Megjegyzés: Vitamintartalmának
legnagyobb részét őrzi meg nyersen, mint főzve, ezért inkább kis adagokban, de mindenképpen
így tegyük el. Néhány hónap alatt kissé besűrűsödik. Sokrétűen felhasználható,
finom tejes vagy kefires turmixital készíthető belőle, vajas kenyérre kenve kitűnő reggeli, uzsonna.
Nyers
csipkebogyósajt
Hozzávalók: 5 kg csipkebogyó, kb. 3,5 kg cukor. Elkészítése: A "kesztyűs kézzel" szedett bogyókat megtisztítjuk, és néhány
napig puhulni hagyjuk. Utána sűrű műanyag szitán áttörjük, és könnyebb, ha előtte merülőmixerrel pépesítettük. Lemérjük és a gyümölcsvelő súlyával azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá. Ép zománcú edénybe tesszük, majd egy
tisztafakanállal, kényelmesen ücsörögve kb. 2 órán
keresztül kevergetjük, amíg tömörmassza nem lesz belőle. (Nem kell főzni!) Kedvünk szerint különféle alakúra formázzuk, majd szellős helyen
száradni hagyjuk.
http://www.scribd.com/doc/89098478/635/Kokenylekvar-1
144. oldal
Kökény
Kökénybor
Elkészítése:
A dércsípte gyümölcsöt összezúzzuk
úgy, hogy a magvak, lehetőleg épen
maradjanak. 1,5 kg. zúzalékra 2,5 l forró vizet öntünk. Miután kihűlt, beoltjuk
fajélesztővel, és 2 napig előerjesztjük. A
kipréselt léhez 1 kg. cukrot keverünk 3részletben: 70 dkg. erjesztés előtt, majd 15-15 dkg. 5-5 nap múlva. Miután a demizsonba töltött bor kierjedt, átfejtjük és
palackozzuk.
Kökénylekvár
1.
Hozzávalók: 1 kg kökénypép, 60 dkg cukor Elkészítése:
Az érett, dércsípett gyümölcsöt jól megmosni, lecsepegtetni, kilogrammonként 2 dl vízzel feltenni főzni. Állandóan kevergetni kell. Amint a gyümölcs húsa a magról leválik, szitán áttörni. A gyümölcspépet lemérni. A gyümölcspép minden kilogrammjához 60 dkg cukor, erős tűzön folyamatosan kevergetve
főzni. Ha kell hozzá, kevés víz, közepes sűrűségű lekvárt kell kapni. A lekvárt üvegekbe tölteni, légmentesen lezárni, 2-3 napra száraz dunszt. A kökénylekvár kissé fanyar, pikáns ízű, vadhúsok mellé
kitűnő.
Kökénylekvár
2.
Elkészítése:
A dércsípte kökényt annyi vízzel, amennyi éppen ellepi,
feltesszük főni. Minden kilójához 70-80 dkg
cukrot adunk, és addig főzzük, hogy besűrűsödjön. A végén teszünk bele citromlevet, hogy még pikánsabb legyen.
Fonón üvegekbe töltjük,
kevés tartósítószert szórunk a tetejére, és csak akkor kötjük le, ha a teteje megbőrösödött.
Kökénylekvár
mézzel
Elkészítése: Októberben a
dércsípte, vagyis teljesen érett kökényt
tisztítsuk meg, éskevés vizet aláöntve,
lefedve fõzzük puhára. Utána szitán törjük át, éstakaréklángon
állandóan kevergetve, a Meggydzsemnél leírt módon, sûrítsük be. Ha a
gyümölcshúst nem tudjuk teljes egészében kipasszírozni, akkor a visszamaradt pépet engedjük fel kevés vízzel, és felforralva
újra törjük át a szitán. Az ínyencek pár szem tisztított mandulát is
kevernek bele. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint,
kóstolás útján végezzük. Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk
hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik ezt, a ritkán fellelhetõ
bogyót. Ez a fekete áfonyához hasonló külsejû, gömbölyû, kékesfekete gyümölcs ugyanis jobbára csak vadon termõcserjérõl, erdõk szélén és mezõn
gyûjthetõ. Hasonló módon készül a Somlekvár is,
azzal a különbséggel, hogy a dércsípte, hosszúkás, bordóra érett bogyókra annyi
vizet kell önteni, hogy ellepje. A somcserje egyébként már kiskertekben is megtalálható,
mert igen finom bogyós termése miatt sokan ültetik. A különleges ízû mezei
gyümölcseink közül egyre többen fedezik fel a gyógyhatású galagonyát is. A Galagonyalekvár elkészítési módja
annyiban különbözik az elõzõektõl, hogy a megtisztított
apró szemû, piros bogyókat fõzés elõtt (a kemény héja miatt)
ujjal szétkell nyomkodni, és annyi vizet kell ráönteni, hogy egyharmadáig ellepje. Más lehetõség híján ezeket a mezei gyümölcsöket bioboltokban is
beszerezhetjük, de arra számítsunk, hogy az áruk
meglehetõsen drága.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése