Facebook Hot Cross Buns GABRIELLA ORMÓS·2017. ÁPRILIS 17. Számos nyugati országban ez a kis édes, mazsolás, gazdagon fűszerezett "bukta", az ún. Hot Cross Bun szimbolizálja a Nagyböjt végét. A kereszt motívum Jézus keresztre feszítését, a fűszerek kavalkádja pedig a balzsamok illatát idézi. Hozzávalók 12 db 125g-os buktához: Édes fehér kovász (50%) 220g Hideg tej 240g Pásztói finomliszt BL55 540g Cukor 80g Tojás 2db Tojássárgája 2db Szobahőmérsékletű vaj 100g Reszelt citromhéj 10g Reszelt narancshéj 10g Frissen facsart narancslé 10G Őrölt fahéj 2g (1 mokkáskanálnyi) Őrölt kardamom 2g Őrölt szegfűszeg 2g Őrölt gyömbér 2g Rumba áztatott mazsola 120g Himalája só 14g A kereszt mintához: Pásztói finomliszt BL55 100g Víz 100g A cukormázhoz: Forrásban lévő víz 150g Cukor 95g Elkészítés: A kovászt elkeverjük a hideg tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, a fűszereket, a citrom- és narancshéjat valamint a narancslevet és összedagasztjuk. Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához. Utolsóként adjuk hozzá a mazsolát és csak addig dagasztjuk, míg viszonylag egyenletesen eloszlik a tésztában. Szép sima, puha tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad. Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este e tésztát és reggel már formázhatjuk. A tésztát kiborítjuk a pultra, 12 db egyenlő részre osztjuk és felgömbölyítjük őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a buktákat szépen egyenletesen elrendezzük benne, lehetőleg közel egymáshoz, de úgy, hogy még ne érjenek össze. Egy nejlonnal letakarva kelni hagyjuk, míg másfél-kétszeresére nem növekszik. Ekkor alaposan megkenjük tojással a tetejét és megvárjuk míg megszárad. Eközben elkészítjük a tésztát a díszítéshez. Összekeverjük a vizet és a lisztet és beletöltjük egy habzsákba vagy egy nejlonzacskóba, aminek kicsit levágjuk a csücskét, hogy egy kb. 7-8mm vastag vonalat tudjuk vele húzni. Ha a tojás megszáradt a buktákon, nekiállhatunk a rajzolásnak. A tepsit a sütőbe helyezzük és 210 fokon 30 percig sütjük gőz nélküli sütőben. Miközben a tészta sül, elkészítjük a cukormázat. Felforraljuk a vizet és beleöntjük a cukrot, majd addig keverjük, míg az teljesen fel nem oldódik benne. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal megkenjük a tetejét a cukormázzal, ecsettel, szép gazdagon, ez megvédi a kiszáradástól, amellett, hogy a tészta nagyon szép fényes lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése