A Drótpostagalamb recepttára
198. könyv
Suhajda András suhan@dpg.hu
Csukás István - Oroszlán László -
Sajdik Ferenc:
Pom Pom meghív uzsonnára
Tartalomjegyzék
I. RÉSZ. HIDEG FALATOK........................................................................ 5
Kiflis falatkák....................................................................................... 5
Sós kekszes falatkák............................................................................. 5
Krémsajt ananásszal............................................................................. 5
Szardíniakrém...................................................................................... 5
Krémsajt dióval.................................................................................... 6
Kapros sportsajt................................................................................... 6
Kolbászkrém........................................................................................ 6
Rokfortos krém..................................................................................... 6
Körözött.............................................................................................. 6
Paradicsomkrém................................................................................... 6
Lengyel tojáskrém................................................................................ 6
Tormás krémsajt.................................................................................. 6
Tatármártás Bogyó módra...................................................................... 7
Sonkás kaszinótojás.............................................................................. 7
Libamájas tojás.................................................................................... 7
Szardíniás tojás.................................................................................... 7
Hússaláta............................................................................................ 7
Karfiol párizsival................................................................................... 8
Töltött paradicsom................................................................................ 8
Joghurtos csirkemell.............................................................................. 8
II. RÉSZ. MELEG SZENDVICSEK................................................................ 9
Májkrémes szendvics............................................................................. 9
Kolbászos szendvics.............................................................................. 9
Szardíniás szendvics.............................................................................. 9
Csíkos szendvics................................................................................... 9
Hurkás szendvics.................................................................................. 9
Juhtúrós szendvics................................................................................ 9
Ananászos szendvics............................................................................ 10
Vidéki szendvics.................................................................................. 10
Gombás kosár.................................................................................... 10
Körözöttes szendvics............................................................................ 10
Töltött kifli......................................................................................... 10
Sonkás fészek..................................................................................... 10
III. RÉSZ. GRILLEK................................................................................ 11
Csirkés rablóhús................................................................................. 11
Cigánypecsenye.................................................................................. 12
Nyárson sült máj................................................................................. 12
Tűzdelt csirkemell............................................................................... 12
Ínyenc nyárs...................................................................................... 12
Fűszeres csirkecomb............................................................................ 12
Debreceni nyárs.................................................................................. 12
Pisztráng (tengeri hal) roston................................................................ 12
Grillezett csirkemáj.............................................................................. 13
Görög nyárs....................................................................................... 13
Bélszín- és báránykockák...................................................................... 13
Grillezett gomba................................................................................. 13
Csevapcsicsa...................................................................................... 13
Báránytallér....................................................................................... 13
Olasz grill.......................................................................................... 13
Roston sült kolbászkák......................................................................... 14
Töltött szilva...................................................................................... 14
IV. RÉSZ. DESSZERTEK........................................................................... 14
Fűszeres narancs................................................................................ 14
Gyümölcssaláta................................................................................... 14
Csokoládés alma................................................................................. 15
Melba kedvence.................................................................................. 15
Mazsolás gesztenyepüré....................................................................... 15
Narancskehely.................................................................................... 15
Dióval töltött aszalt szilva..................................................................... 15
Fügebomba........................................................................................ 15
Körte joghurttal.................................................................................. 15
Töltött sárgabarack.............................................................................. 15
Kakaós ostya...................................................................................... 16
Csokoládés rudacskák.......................................................................... 16
Kávés rakott piskóta............................................................................ 16
Csokikrém.......................................................................................... 16
Gyümölcsrizs...................................................................................... 16
Gesztenyegolyók................................................................................. 16
Pom Pom
egy ágon ült, és belesett a konyhaablakon. A konyhában Bogyó szaladgált
fel-alá, az egyik sarokból a másik sarokba, s közben ilyeneket mondott:
"Ez sincs! Meg az sincs! Sőt, ha
meggondolom, semmi sincs! "
Pom Pom
követte szemével a rohangáló Bogyót, majd az ablakpárkányra ugrott, és beszólt,
mert már szédült a sok szaladgálástól.
- Szia
Bogyó! Miért rohangálsz a konyhában?
- Szia
Pom Pom! Most nem érek rá beszélgetni, fő a fejem a sok gondtól!
De Pom
Pomot nem lehetett ilyen könnyen lerázni.
- Állj
meg egy pillanatra, és mondd el, hogy miért fő a fejed?
Bogyó
megállt egy pillanatra.
- Azért
fő a fejem, mert meghívtam mindenkit, és nincs itthon semmi!
- Mi
lesz? Névnap? Születésnap? Évforduló? - érdeklődött Pom Pom.
- Egyik
se - felelte Bogyó. - Csak arra gondoltam, hogy jó lenne találkozni! Csak úgy,
barátságból!
- Jó
gondolat! Nagyszerű gondolat! - helyeselt Pom Pom. - A barátság nagyszerű
dolog! Nincs szebb dolog a világon!
- Szép
dolog, szép dolog! De most mit főzzek? Nincs itthon semmi!
-
Segíthetek? - kérdezte Pom Pom, de nem várta meg a választ, beugrott a konyhába,
és elkezdett kutatni. Kinyitotta a szekrényajtót, kihúzgálta a fiókokat, bekukkantott
a hűtőszekrénybe, benézett a kamrába. Majd mosolyogva kijelentette:
- Semmi
vész! Van minden! Úgy értem, hogy van minden, ami egy uzsonnához kell. Mert ha
nem ebédre és nem vacsorára hívtad meg a vendégeket, akkor hívd meg őket
uzsonnára! Tudom, hogy az ebéd meg a vacsora ünnepélyesebb, de azért az uzsonna
se kutya! De nem ám! És egy baráti
összejövetelre az uzsonna éppen megfelel! De meg ám!
Bogyó
abbahagyta a rohangálást, és kíváncsian figyelt.
- De mit
adjak uzsonnára, mikor semmi sincs itthon?
-
Figyelj! Van itthon egy csomó dolog, ebből is egy kis maradék, meg abból is egy
kis maradék, amiből egy kis ügyességgel pompás uzsonnát lehet készíteni!
Például van itthon jó néhány kifli, meg sok keksz. Ezzel már el lehet kezdeni
az uzsonna készítését!
- Kifli
és keksz? - csodálkozott Bogyó. - Csak úgy, üresen?
- Nem,
nem! - mosolygott Pom Pom. - A kifli és a keksz csak a kezdet. Boszorkányos
ügyességgel nagyszerű szendvicseket varázsolunk belőle! Figyelj! Hipp-hopp!
Kezdődik a varázsolás! Vagyis kezdjük a hideg falatokkal. Azért hideg, mert nem
kell se sütni, se főzni. Rengetegféle hideg falatot lehet készíteni.
Bogyó
izgatott lett.
- Értem
már! Akkor fogjunk hozzá, és csináljuk gyorsan!
Pom Pom
felugrott a szekrény tetejére, onnan harsogott.
-
Vigyázz! Kész! Indulj! Először is szeleteld fel a kifliket! Utána szedj elő
mindent a kamrából, a hűtőszekrényből!
Bogyó
szélsebesen szeletelte a kifliket, kibontotta a sós kekszes csomagot, és szépen
egy tálcára rakosgatta őket. Majd felnézett Pom Pomra.
- És mit
tegyek rájuk?
-
Figyelj! Diktálom!
Különösen
akkor jó, ha hirtelen döntitek el, hogy csak úgy összejöttök a barátokkal egy
kis beszélgetésre, játékra. Nincs különösebb alkalom a vendéglátásra, nincs
születésnap, névnap, nem rendezel farsangi bulit. De jólesik egy kis
harapnivaló, hiszen jobban telik az idő akkor is, ha van mit eszegetni.
A
leggyorsabban ezek a hideg falatkák készíthetők el, s rengeteg variációjuk létezik.
Tulajdonképpen csak a fantázia szab határt neki, mert a megismert hozzávalókkal
tetszés szerinti összeállításban készíthetők.
Az
alapanyag, amire a falatokat teszed, legtöbbször kifli, de nagyon finom a sós
keksz is.
I. RÉSZ. HIDEG
FALATOK
Kiflis falatkák
Hozzávalók: kiflik, vaj, és ami eszedbe jut.
Vágd karikára a kiflit, vékonyan
vajazd meg, és díszítsd tetszés szerinti finomságokkal. Tűzd össze egy fogpiszkálóval,
és úgy szolgáld fel. Készíthetsz többemeletes falatkákat.
Néhány javaslat:
A)
kolbász, sajt, paprika;
B)
szardínia, citrom;
C)
paradicsom, sajt, uborka;
D)
főtt tojás, sonka, paprika;
E)
főtt tojás, kaviár, citrom;
F)
kagyló, citrom;
G)
ringli, olívabogyó;
H)
párizsi, füstölt sajt, alma;
I)
téliszalámiba csavart gerezd narancs;
J)
ementáli sajt, egy szem szőlő;
K)
trappista sajt, egy szelet ananász;
L)
egy kocka sült csirkehús, egy kis szelet őszibarack;
M)
sonka egy karika uborkával;
Látjátok, hogy a variáció
végtelen. Nézzetek körül a hűtőszekrényben és a kamrában, és látni fogjátok,
hogy mi mindent lehet még kitalálni.
Díszítheted egy kis "Piros
Arany" krémmel, egy késhegynyi szardellapasztával, egy kevéske majonézed
tormával.
Sós kekszes falatkák
Hozzávalók: 1-2 csomag sós-sajtos
keksz (cseh vagy lengyel általában kapható), különböző krémek.
Krémsajt ananásszal
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 2
evőkanál joghurt vagy kefir, 2 púpozott evőkanál apróra vágott ananász
(konzervből), só és bors.
Keverd jól össze a hozzávalókat,
kend meg a kekszet, és apróra vágott zöldpaprikával vagy paradicsompaprikával
díszítheted.
Szardíniakrém
Hozzávalók: 1 szardínia, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál
ketchup, vaj, só, bors.
A haldarabokat villával jól törd
össze, adj hozzá egy kevés vajat, tejfölt, ketchupot, és keverd habosra.
Ízesítsd sóval, borssal. Kend meg vele a kekszet, és tégy rá egy citromkarikát.
Krémsajt dióval
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 5 dkg apróra vágott dió, kis
kockákra vágott uborka.
Keverd össze a hozzávalókat, és
kend meg vele a kekszeket, díszítsd egy-egy fél dióval.
Kapros sportsajt
Hozzávalók: 2 sportsajt, 5 dkg vaj, egy csomag kapor, só.
A sajtot, vajat keverd simára az
apróra vágott kaporral. Ízlés szerint sózd, és már kenheted is a kekszekre.
Kolbászkrém
Hozzávalók: 10 dkg lángolt
kolbász, 1 kis májkrém, 5 dkg reszelt sajt, szardellapaszta, vaj.
A kolbászról húzd le a bőrét,
vágd apróra és keverd hozzá a májkrémet, sajtot, szardellapasztát. Vékonyan
kend meg a kekszet vajjal, majd kend rá a krémet. A tetejét retekkel,
zöldhagymával díszítheted.
Rokfortos krém
Hozzávalók: 10 dkg rokfort, 2
evőkanál tejföl, 2 kávéskanál apróra vágott snidling (vagy petrezselyemzöld), 1
marék apróra vágott mogyoró (dió).
Villával nyomkodd szét a sajtot,
add hozzá a hozzávalókat, jól dolgozd össze, és szobahőmérsékleten tartsd, amíg
meg nem kened a kekszeket.
Körözött
A hozzávalókat lásd a
"körözöttes szendvics" címszó alatt. Ezzel kend meg a kekszet, és a
tetejét zöldpaprikával díszítsd.
Paradicsomkrém
Hozzávalók: 2 közepes paradicsom,
5 dkg juhtúró, 10 dkg trappista sajt, másfél evőkanál apróra vágott
petrezselyemzöld, 1 kis zöldpaprika, fűszerek.
A paradicsomot vágd igen apró
kockákra, keverd hozzá a juhtúrót és a reszelt sajtot. Add hozzá a petrezselyemzöldet,
és addig keverd, míg krémszerű nem lesz. Fűszerezd ízlés szerint, kend meg a
kekszet és díszítsd paprikaszeletkékkel.
Lengyel tojáskrém
Hozzávalók: 4 főtt tojás, 2
evőkanál mustár, 1 dl tejföl, egy fej reszelt hagyma, só, bors, pirospaprika,
Worcester szósz (ha van).
Vágd fel, majd villával nyomkodd
szét a tojásokat. Add hozzá a mustárt és a tejfölt, majd keverd simára. Add
hozzá a fűszereket, hagymát, és 5 percnyi keverés után a hűtőszekrényben
pihentesd egy órácskát. Kend meg a kekszet, és egy karika kolbásszal díszítsd.
Tormás krémsajt
Hozzávalók: 10 dkg krémsajt, 1
evőkanál majonéz, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál apróra vágott ecetes
uborka.
Tedd a hozzávalókat egy közepes
tálba, és addig keverd, amíg sima krémet nem kapsz. Mielőtt megkened a
kekszeket, legalább 30 percig tedd a hűtőszekrénybe.
Mikor
már a sok-sok finom falat ott sorakozott a tálcán, Bogyó merengve nézte, s így
szólt:
- Akár
hiszed, akár nem, eszembe jutott valami!
Pom Pom buzgón bólogatott
-
Hiszem, hiszem! Mondd gyorsan, míg el nem felejted! Mi jutott eszedbe?
- Az
jutott eszembe, hogy a múltkor ettem valami finom mártást! Olyan furcsa neve
volt... Tatármártás!
- Nem
tartármártás? - mosolygott Pom Pom.
-
Lehet... De akkor is nagyon finom volt! Annyira ízlett, hogy meg is kérdeztem,
miből és hogyan kell csinálni. Nem gondolod, hogy jó lenne egy kis
tartármártás?
- Nagyon
jó lenne! - helyeselt Pom Pom. - Egy csomó mindenhez hozzátehetjük, illetve egy
csomó mindent nyakon önthetünk vele! És borzasztóan jóízű lesz tőle a tojás meg
a hús! Mondd el, hogy mi kell hozzá.
Tatármártás Bogyó módra
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl
olaj, 2 kávéskanál mustár, 1 evőkanál porcukor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2 dl
tejföl
A tojássárgákba állandó keverés
mellett cseppenként keverd bele az olajat, és amikor már sűrű, kemény massza
lesz belőle, akkor tedd bele az ízesítőket, majd utoljára a tejföl következik.
Ha sok fűszered van otthon, akkor
különleges, pikáns ízeket is kaphatsz. Tégy bele egy teáskanál curryt vagy egy
evőkanál ketchupot, esetleg 1-2 kanál ecetes tormát, vagy egy csomag apróra
vágott kaprot.
Íme néhány recept, amihez
feltétlenül szükség van tartármártásra:
Sonkás kaszinótojás
Hozzávalók: 10 dkg sonka, 8
kemény tojás, salátalevelek (ha van), 1 adag tartármártás, só, bors, 1 evőkanál
mustár, szerecsendió
Hámozd meg és vágd félbe a
tojásokat, óvatosan vedd ki a sárgájukat, villával törd össze és add hozzá a
mustárt, az apróra vágott vagy darált sonkát. Jól keverd össze, és ízlés
szerint fűszerezd. A masszát töltsd vissza a fél fehérjékbe, öntsd nyakon a
tartármártással, és tálalás előtt jól hűtsd le. Ha van saláta, akkor a
tojásokat azon tálald, és ha akarod, akkor még retekkel is díszítheted.
Libamájas tojás
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 10
dkg vaj, 1 kis doboz libamájkrém, só, bors, snidling, 1 adag tartármártás
Ugyanúgy készül, mint a
kaszinótojás, csak itt a vajat és a májkonzervet kell összedolgozni a
tojássárgájával. Ehhez jön még egy evőkanál apróra vágott snidling.
Visszatöltés után ne öntsd le rögtön tartárral, hanem tedd külön kis tálba, és
az asztalnál ki-ki kedve szerint locsolja.
Szardíniás tojás
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 1
doboz szardínia, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál citromlé, só, bors, curry, 1
adag tartármártás
Az előkészítés itt is a szokásos,
villával törd össze a szardíniát és a tojások sárgáját. Adj hozzá egy kevés
olajat a konzervből, keverd hozzá a többi hozzávalót, és töltsd vissza. A
tartármártás felével locsold meg, a másik felét az asztalnál add hozzá. Tálalás
előtt jól hűtsd le.
Hússaláta
Hozzávalók: 25 dkg főtt hús, 2
nagyobb alma, 2-3 ecetes uborka, 1 adag tartármártás, só, bors
A kihűlt főtt húst (csirke,
disznó, borjú), a meghámozott almát és az ecetes uborkát vágd kb. 1.5 cm-es
kockákra. Sózd, borsozd, és öntsd rá a tetszés szerint ízesített tartármártást.
Hűtsd le, de közben néhányszor alaposan keverd meg.
Karfiol párizsival
Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 15
dkg párizsi, só, bors, szerecsendió, 1 adag tartármártás.
A karfiolt szedd rózsáira, és sós
vízben főzd majdnem puhára. Szűrd le és szárítsd meg, rakd üvegtálba, és öntsd
le a tartármártással. A tetejét szórd meg az apróra vágott párizsival. Lehűtve
tálald.
Töltött paradicsom
Hozzávalók: 8 nagy paradicsom, 2
főtt tojás, 1 doboz szardínia, 1 evőkanál mustár, só, bors, petrezselyemzöld
Vágd le a paradicsom tetejét, és
tedd félre kalapnak. Óvatosan vágd ki a paradicsom belsejét, hogy elég nagy
üreget hagyj. Vágd apróra a tojást, villával törd össze a szardíniát, és kevés
paradicsomtöltelékkel vagy a mustárral jól dolgozd össze. Sózd, borsozd és
töltsd vissza a paradicsomba. Tetejét szórd meg apróra vágott petrezselyemmel,
és tedd vissza rá a "kalapot". Hűtve kell tálalnod.
Joghurtos csirkemell
Hozzávalók: 1 nagy csirkemell, 1
alma, 1 kis zeller, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 1 joghurt, só, bors,
citromlé.
A levesben főtt, majd kihűlt
csirkemellet fejtsd le a csontról, a bőrét húzd le, a húsát vágd kockákra. Az
almát hámozd meg, vágd vékony szeletekre, a zellert reszeld meg. Tedd mindezt
üvegtálba, a joghurtot keverd össze a mustárral, majonézzel ízesítsd, majd
öntsd rá. Hűtsd le, és úgy tálald.
Bogyó
gyönyörködött a tálcán sorakozó szendvicsekben, majd töprengve így szólt:
- Szép,
szép és nagyon finom ez a sok hideg falat! De mi van, ha valaki nem szereti a
hideg falatot?
- Például?
- kérdezte Pom Pom.
Egy hang
szólt be az ablakon.
-
Például én! Én inkább a meleg falatokat szeretem.
Odanéztek,
hogy ki az. Hát a radírpók volt! Megborzongott, majd így folytatta:
- Brrr!
Csupa hideg falat! Nem tudtok valami meleget is csinálni? Mert ha már eljövök
hozzád uzsonnára, pedig eljövök, akkor hadd válogassak kicsit!
Pom Pom
leszólt a szekrényről:
- Nyugi,
Radírpók! Mindent tudunk! Meleg szendvicseket is tudunk csinálni. És figyelj,
te pókhasú Radírpók, elárulok neked egy titkot: fantasztikusan finom meleg
szendvicseket tudunk csinálni! Itt van minden recept a fejemben. És ráadásul
még egy csomó ötlet is, hogy ugyebár, ebből is teszek még egy csipetnyit, meg
abból is teszek még egy falatkát, meg egy kicsit más fűszert is kipróbálok - és
már kész is a teljesen új szendvics. Érted? Mert aki szeret főzni, az egy
kicsit eltérhet a recepttől, egy kicsit kísérletezhet is, új meg új ízeket
keverhet!
Radírpóknak
zúgott a feje az előadástól.
-
Helyes, helyes, rátok bízom! Nem hangzik rosszul. Akkor kutyuljátok, meg keverjétek!
És fel lehet tenni a teavizet is!
-
Feltesszük, ne félj! - mondta Bogyó. - És ha kész, jöhetsz uzsonnára!
Begyújtotta
a sütőt, feltette a teavizet, és hozzáfogtak a meleg szendvicsekhez.
II. RÉSZ. MELEG SZENDVICSEK
A meleg
szendvics gyorsan készíthető, ugyanakkor nagyon ízletes is. Hideg téli vasárnapokon
nagyon sokszor összejövünk barátainkkal, készítünk egy finom teát, betesszük a
sütőbe vagy a grillbe a szendvicseket, nagyokat beszélgetünk, és közben jóízűen
falatozunk.
El kell
mondanom egy titkomat. Tudjátok, nagyon szeretek főzni, de végül soha nem az
készül el, ami le van írva. Mindig kitalálok még valamit. Egy újabb fűszer, egy
kicsit más ízesítési arány, egy újabb hozzávaló, és már úgy érzem, hogy a recept
az enyém, én találtam ki.
Májkrémes szendvics
Hozzávalók: 15 dkg kenőmájas vagy
konzerv májkrém, snidling, 1 tojás, tejföl, 1 kanál mustár, só, bors, vaj,
kenyér.
Villával nyomkodd szét a
kenőmájast, a korábban megfőzött és apróra vágott kemény tojást. Adj hozzá 2
evőkanál tejfölt, 1 kanál mustárt, és fűszerezd. Kend a megvajazott
kenyérszeletekre, és a szendvicsek tetejét díszítsd 1-1 kávéskanál tejföllel.
Forró sütőben 10-12 percig süsd, és azonnal tálald!
Kolbászos szendvics
Hozzávalók: 25 dkg főzőkolbász, 2
evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál ketchup, só, paprika, vaj,
kenyérszeletek.
A főzőkolbászt daráld meg, majd
jól keverd össze a hozzávalókkal. Ízlés szerint fűszerezd, és kend meg vele a
megvajazott zsúrkenyérszeleteket. Forró sütőben 10-12 percig süsd. Melegen
tálald!
Szardíniás szendvics
Hozzávalók: 1 doboz szardínia, 1
evőkanál tejföl, 1 kávéskanál ketchup, só, bors, fokhagyma, paradicsom, 4
szelet sajt, vaj, kenyér.
A dobozból kivett szardíniákat
alaposan csurgasd le, villával törd össze, és keverd hozzá a tejfölt,
ketchupot, majd fűszerezd ízlés szerint. A simára kevert masszát kend rá a
megvajazott zsúrkenyérre, tégy rá egy karika paradicsomot, és borítsd be egy
szelet sajttal. 8-10 percig süsd forró
sütőben.
Csíkos szendvics
Hozzávalók: 5 dkg sonka, 5 dkg
szalonna, 5 dkg párizsi, ecetes uborka, lilahagyma, 10 dkg reszelt sajt, vaj,
kenyér.
A sonkát, szalonnát, párizsit,
uborkát és lilahagymát vág csíkokra. Váltakozva tedd a vajjal megkent kenyérre,
végül hintsd meg reszelt sajttal. 5-7
percig süsd forró sütőben.
Hurkás szendvics
Hozzávalók: 1 kis májas hurka, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg
reszelt sajt, vaj, kenyér.
A megvajazott kenyérszeleteket
kend meg a tejföllel feljavított, készen kapható hurka töltelékével. Tetejét
hintsd meg reszelt sajttal, és forró sütőben kb. 5 percig süsd.
Juhtúrós szendvics
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 1
pohár tejföl, 1 kávéskanál vegeta, egy kis fej hagyma, csabai kolbász,
fűszerek, vaj, rozskenyér.
A juhtúrót keverd össze a
tejföllel, az apróra vágott hagymával és a vegetával. Tetszés szerinti
fűszerekkel ízesítsd, majd kend meg vele a megvajazott rozskenyereket. A
tetejére tegyél 2-2 karika csabai kolbászt.
10 percig süsd forró sütőben, és utána rögtön tálald. Ha nem kapsz
rozskenyeret, akkor bármilyen kenyérrel megcsinálhatod, de nekem ez ízlik a
legjobban.
Ananászos szendvics
Hozzávalók: 4 karika ananász, 4 szelet sajt, vaj, kenyér.
A kenyérszeleteket kend meg
vékonyan vajjal, tedd rá az ananászt, és fedd be sajttal. 3-5 percig forró
sütőben pirítsd.
Változat: ha nincs ananász, akkor
készítheted friss őszi- vagy sárgabarackból, illetve befőttből.
Vidéki szendvics
Hozzávalók: 2 keménytojás, 1 alma, 4 szelet sajt, vaj,
fahéj, kenyér.
A vajjal megkent kenyérszeletekre
rakj tojáskarikákat, majd erre hámozott almakarikákat. Szórd meg fahéjjal, és
borítsd be a sajtszeletekkel. Forró sütőben a sajt megolvadásáig süsd (kb.
5perc).
Gombás kosár
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 dl
tejföl, 1 kis fej hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, 5 dkg vaj,
4 zsemle, 20 dkg reszelt sajt.
A megtisztított, kockára vágott
gombát az apróra vágott és vajon megpirított hagymán addig párold, amíg levét
el nem főtte. Tedd bele a petrezselyemzöldet, keverd hozzá a tejfölt, add hozzá
a fűszereket. A zsemle tetejét vágd le, belét szedd ki, és a gombát tedd a
"kosárba". tetejét szórd meg reszelt sajttal, és kb. 10 percig süsd
forró sütőben.
Körözöttes szendvics
Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 1
tejföl, 1 evőkanál mustár, édes pirospaprika, 1 kis fej reszelt hagyma, só, 1
kávéskanál worchester szósz, csipetnyi szerecsendió.
A hozzávalókat jól keverd össze,
hogy sima masszát kapj. Ha nincs minden hozzávalód, akkor nyugodtan kihagyhatsz
belőle valamit, vagy mást is tehetsz bele. A megvajazott zsúrkenyérszeletekre
tedd, és forró sütőben 10 percig süsd. Forrón tálald!
Töltött kifli
Hozzávalók: 1 óriáskifli, 10 dkg
párizsi, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, 1
keménytojás, só, bors, szerecsendió.
A megdarált párizsit keverd össze
a reszelt sajttal, add hozzá a mustárt és a tejfölt, valamint a kockára vágott
kemény tojást. ha simára keverted, ízesítsd tetszés szerint. Az óriáskifli két
csücskét vágd le, a maradékot szeleteld 5 cm-es rudakra. Fakanállal told ki a
belét, és helyére töltsd be a tölteléket. Forró sütőben 6-8 percig kell sütnöd.
Azonnal tálald!
Sonkás fészek
Hozzávalók: 4 zsemle, 4 szelet
sonka, 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöld.
Vágd le a zsemle tetejét, szedd
ki a belét és tedd bele a sonkát, majd a vaj egynegyedét. Üsd rá a tojást,
sózd, borsozd, és szórd meg a reszelt sajttal összekevert petrezselyemzölddel.
Addig süsd, míg a tojásfehérje megkeményedik (kb. 5-10 perc).
- Most
pihenjünk egy kicsit! - javasolta Pom Pom a szekrény tetejéről. - Sok finomságot
készítettünk, hideget és meleget. De én még tudok valamit! Van ám itt ész!
Biztosan mentél már el az utcán grillsütő előtt.
-
Mentem! - mondta Bogyó. - Ahol csirkéket sütöttek.
- Ez az!
Illetve ezt akarom elmesélni.
- De mit
jelent az, hogy grill? - kérdezte Bogyó.
- Várj!
- Mondta Pom Pom. - Megnézzük a lexikonban!
Azzal
bement a szobába, kihozta a lexikont, és kikereste a szót.
- Grill.
Angol szó. Azt jelenti, hogy éjjeli táncos szórakozóhely...Hm. Muszáj, hogy más
jelentése is legyen! Hopp! Megvan! Itt a második jelentése. Grillsütő. Ez az!
Ez kell nekünk! Habár úgy rémlik, hogy van erre egy más szavunk is. Hát persze!
Sütőrostély! Meg kell mondani, hogy mind a két szót használjuk. A lényeg az,
hogy sütjük a húst. Ha grillsütőben sütjük, az is jó és nagyon egészséges. Ha
roston sütjük, még finomabb!
- És mit
lehet sütni? - kérdezte Bogyó.
- Ó, sok
mindent! - mondta Pom Pom, és tartott egy kis szünetet, hogy összeszámlálja, mi
mindent lehet sütni roston.
Ám ekkor
váratlan segítség érkezett. Onnan tudták, hogy megérkezett, mert egyszer csak
hatalmas tüsszentéseket hallottak. Hát persze! Festéktüsszentő Hapci Benő szólt
be az ablakon.
- Hapci!
ne is törjétek a fejeteket! Én elmondom, hogy mit lehet sütni. Mivel én nagyon
szeretem a rostonsültet! Hapci! Vagyis figyelem! Lehet sütni csirkehúst,
sertéshúst, marhahúst. Azután lehet sütni májat, halat, debrecenit, gombát! És
nem hiszitek el: szilvát is lehet!
Pom Pom
bölcsen bólogatott, hogy ő is éppen ezt akarta mondani.
-
Elhisszük - mondta Bogyó. - És ne félj, készítünk rostonsültet is!
-
Köszönöm! - mosolygott Festéktüsszentő Hapci Benő. - Akkor biztosan eljövök
uzsonnára! csinálhatjátok grillsütőben, és csinálhatjátok roston!
A grill,
az valami csodálatos dolog! Készülhet a szabadban, faszénen vagy parázson,
otthon a sütő rácsán, vagy akinek van elektromos grillsütője, az azon is elkészítheti.
A legjobb a szabadban. És nem is kell hozzá különös ördöngősség. Akinek van
hétvégi háza, az könnyen megcsinálhatja.
Módszerem
a következő: a sütő rácsát kiviszem a ház elé, keresek egy kellemes, szélvédett
helyet, egymással szemben felállítok 2-2 téglát, egyszerűen ráteszem a rácsot,
és már kész is a szabad grill! Bent a városban veszek hozzá faszenet, kis
zacskóban is árulják, és már címezhetem is a meghívókat!
III. RÉSZ. GRILLEK
Ügyelni
kell, hogy csak akkor tegyük rá a rácsra a grillezendő ételeket, amikor a
faszén már fehéren izzik. Ettől lesz igazán finom íze. Ha otthon a konyhában
csinálod, akkor a rács alá mindég tegyél tepsit, mert a lecsorgó zsírt utólag
borzasztó nehéz lemosni. A grillsütőben ilyen célt szolgáló tálcát találsz is.
Csirkés rablóhús
Hozzávalók: 2 csirkemell, 20 dkg
gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 4 paradicsom, olaj, só,
bors.
A csirkemellet bőrözd le,
csontozd ki, és vágd fél gyufásdoboz nagyságúra. A megmosott gombákkal,
karikára vágott hagymával, felszeletelt szalonnával és a félbevágott
paradicsommal készítsd nyársat úgy, hogy a hozzávalók váltogassák egymást. Sózd,
borsozd és kend meg olajjal. Grillezd pirosra!
Cigánypecsenye
Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, fokhagymakrém, 5 dkg vaj,
pirospaprika, só.
A besózott hússzeleteket sütés
előtt fél óráig a következő páclében érleld: 1 evőkanál fokhagymakrémet eressz fel
2,5 dl vízzel és öntsd a húsokra. Fél óra múlva vedd ki a húst, csepegtesd le,
és tedd a grillrácsra. Az olvasztott vajban keverd el a pirospaprikát, és azzal
kenegesd. Ha jó parazsad van, vagy ha elég meleg a sütő, 10-15 perc alatt kész
is lesz!
Nyárson sült máj
Hozzávalók: 50 dkg máj, 5 dkg
húsos szalonna, 2-3 félig főtt krumpli, só, bors, mustár, őrölt köménymag és
babérlevél, olaj.
A májat vágd egyforma szeletekre,
kend meg mustárral, és tűzd nyársra úgy, hogy a máj után szalonna, majd
krumplikarika következzen. A sóból, borsból, köményből és babérlevélből
készítsd keveréket, és szórd meg vele a nyársat. Olajjal kenegesd sütés közben!
Tűzdelt csirkemell
Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell, szalonna, pirospaprika, 5
dkg vaj, só, bors.
A nagyobb csirkemelleket vágd
ketté, tűzdelt meg szalonnával. Sózd, borsozd és kend meg olvasztott vajjal,
amibe paprikát kevertél. Kenegetés közben grillezd, míg pirosra nem sül.
Ínyenc nyárs
Hozzávalók: 1 szelet bélszín, 1
szelet máj, 1 szelet tarja, 1 szelet karaj, 1 szelet füstölt szalonna, 10 dkg
kolbász, 10 dkg gomba, 4 paradicsom, 2 paprika, 1 csirkemell, só, bors,
grillkeverék, olaj.
A húsokat vágd négy részre, sózd
be, borsozd, majd a többi hozzávalóval tetszés szerinti sorrendben fűzd
nyársra, szórd meg a grillkeverékkel és kend be olajjal. Többszöri kenés közben
süsd pirosra!
Fűszeres csirkecomb
Hozzávalók: 4 csirkecomb, ketchup, mustár, 1 evőkanál
grillfűszer, olaj, szójaszósz.
Tedd a combokat a többi
hozzávalóból készített páclébe, és hagyd állni legalább 3-4 órát. Tedd a
grillre, és forgatás közben süsd meg úgy, hogy amikor megfordítod, mindig
megkened a páclével!
Debreceni nyárs
Hozzávalók: 2 pár debreceni,
hagyma, paradicsom, paprika, 10 dkg lángolt kolbász, só, bors, olaj.
A debrecenit vágd 2 cm-es darabokra,
a lángolt kolbászt négyfelé. A hozzávalókat felváltva húzd a nyársra úgy, hogy
a végére a lángolt kolbász kerüljön. Grillezés közben kenegesd olajjal, amikor
már félig kész, sózd és borsozd.
Pisztráng (tengeri hal) roston
Hozzávalók: 60 dkg tisztított
pisztráng (tengeri hal), 1 citrom leve, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál
pirospaprika, só, olaj.
A besózott halat locsold meg 1
citrom levével, csöpögtess rá néhány csepp olajat és tedd a rostra. 10 perc sütés után mindkét oldalát szórd meg
a paprikás liszttel, és süsd ropogósra!
Grillezett csirkemáj
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 15
dkg kolozsvári szalonna, 4 paradicsom, 12 aszalt szilva, só, bors, olaj.
Az aszalt szilvákat tedd egy
napra teába, magozd ki, majd készítsd nyársakat a következők szerint: a nyárs
elején egy fél paradicsom, szilva, majd felváltva a máj- és szalonnadarabok.
Középen még egy szilva, majd újból máj és szalonna következik. Végül a nyárs
szilvával és fél paradicsommal végződik. Sózd, borsozd, majd olajjal kenegetve
grillezd, amíg a szalonna meg nem pirul.
Görög nyárs
Hozzávalók: 50 dkg bárányhús, 5
dkg húsos szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, 1 kis padlizsán, 4 paprika, 4
paradicsom, só, olaj.
A bárányszeletet, a húsos
szalonnát és a kolbászkarikákat a zöldséggel felváltva fűzd nyársra. Sózd meg,
és olajjal kenegetve süsd meg!
Bélszín- és báránykockák
Hozzávalók: 25 dkg bélszín, 25
dkg bárányhús, vöröshagyma, zöldpaprika, só, bors, 2 paradicsom, olaj.
A pácléhez: 1 joghurt, 1
kávéskanál fokhagymakrém, 2 teáskanál só, gulyáskrém, őrölt koriander (ha van),
két citrom leve.
A besózott, borsozott, kockára
vágott húsokat 24 órára tedd bele a páclébe. Készítsd el a nyársat úgy, hogy
bélszín, hagyma, bárányhús, paprika kövesse egymást. A végére egy fél
paradicsom kerüljön. Tedd grillrácsra, és olajjal kenegetve, gyakran forgatva
süsd meg!
Grillezett gomba
Hozzávalók: 40 dkg nagy gomba, 5
dkg szalonna, 5 dkg sajt, 4 olívabogyó, szardellapaszta, só, bors.
A szárától megtisztított nagy
gombafejeket fordítva helyezd a grillrácsra. A kivett szár helyére tégy egy kis
apróra vágott szalonnát, egy olívabogyót, egy késhegynyi szardellapasztát.
Sózd, borsozd, majd szórd meg reszelt sajttal.
5 percig grillezd.
Csevapcsicsa
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, egy
csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, só, olaj, bors.
Kétszer darált át a megsózott
húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás
után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd
ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt még szórd meg
törött borssal. Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald.
Báránytallér
Hozzávalók: 40 dkg bárányhús, 1
reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, őrölt köménymag, fahéj, koriander.
Daráld meg kétszer a bárányhúst,
add hozzá a reszelt hagymát, a tojást és jól keverd össze. Add hozzá a
fűszereket, és vizes kézzel formázz belőle 5-6 cm.es lapos tallérokat. Olajjal
kenegetve grillezd!
Olasz grill
Hozzávalók: 4 szelet karaj, 2
alma, 2 paradicsom, grillkeverék, 1 evőkanál ketchup, olaj, mustár.
Az 1-1 evőkanál ketchupból,
olajból és mustárból készíts kencét, amivel a grillkeverékkel megszórt
karajszeleteket kend be. Tedd grillre, és tedd alá egy tálban a felszeletelt
almát és paradicsomot, hogy a lé rácsöpöghessen. Figyelem! Ezt csak
grillsütőben vagy sütőben csinálhatod!
Roston sült kolbászkák
Hozzávalók: 40 dkg kövér
marhahús, 1 kifli, 5 dkg füstölt szalonna, 1/2 dl tej, 1 tojás, só, bors, paprika,
fokhagymakrém, majoránna, köménymag, mustár.
A marhahúst legalább kétszer
daráld át, ízlés szerint fűszerezd, és a tejben áztatott kiflivel, tojással
dolgozd jól össze. Egy-két napig érleld a hűtőszekrényben, majd vizes kézzel
készíts 5 cm-es kolbászkákat. Olajjal lebegetve süsd át!
Töltött szilva
Hozzávalók: 40 db aszalt szilva, 40 db mandula,
császárszalonna, zsiradék.
A szilvákat tedd éjszakára teába,
hogy megpuhuljanak. A mandulákat tedd 1-2 percig forró vízbe, úgy könnyen lejön
a héjuk, majd tedd a szilvamagok helyére, és mindegyiket tekerd be vékonyra
vágott szalonnába. Tűzd össze fogpiszkálóval, sózd meg és grillezd. Melegen
tálald!
Gombóc
Artúr köszönt be az ablakon.
-
Szervusztok! Micsoda finom illatok! Csak egy baj van!
- Mi az
az egy baj? - kérdezte Bogyó
- Az,
hogy nem látok sehol édességet!
- Az ám!
- mondta Bogyó. - Igaza van Gombóc Artúrnak!
Pom Pom
szólt le a szekrény tetejéről.
- Jól
van Artúr, nyugodj meg! Lesz édesség is! Tudjuk mi is, hogy akkor teljes egy
uzsonna, ha a végén van édesség! Másképpen desszert!
- Mi az
a desszert? - kérdezte egyszerre Bogyó és Gombóc Artúr.
Pom Pom
most nagyon okos volt, hiszen nála volt a lexikon. Felütötte, és felolvasta.
-
Desszert, francia szó. Csemege, nyalánkság. Ezenkívül különféle formákban forgalomba
hozott, csomagolt és darabos töltött csokoládé! Értitek?
- Én a
nyalánkságot és a csokoládét értem! - bólogatott Gombóc Artúr. - Nekem ennyi is elég! Vagyis jövök az
uzsonnára, ha lesz desszert!
- Lesz!
- mondta Pom Pom. - Megtömheted a bendődet!
IV. RÉSZ. DESSZERTEK
Fűszeres narancs
Hozzávalók: 4 narancs, 3 dl víz,
1/2 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 kávéskanál porcukor.
Alaposan hámozd meg a
narancsokat, vágd karikára, majd tedd bele egy tálba a maradék hozzávalókkal
együtt. Forrald fel, és kevergesd 2-3 percig. Lehűtve tálald!
Gyümölcssaláta
Hozzávalók: 2 narancs, 2 körte, 1
fürt szőlő, 1 alma, 2 banán, egy citrom leve, 2 evőkanál cukor, 1/2 dl
narancslé, 2 dl tejszín.
Tulajdonképpen bármilyen
gyümölcsből vagy kompótból készíthető. Az itt leírtnak kevés leve van, míg a
kompótból készültek jó szaftosak. A gyümölcsöket vágd karikákra vagy kockákra,
keverd össze a cukorral és a citrom, valamint a narancs levével. Hideg helyen
pihentesd 2 órát, majd felszolgáláskor díszítsd a felvert tejszínhabbal. Ha
kompótból készíted, akkor tehetsz bele mazsolát vagy apróra vágott diót,
mogyorót is.
Meglátod, hogy mindenkinek nagyon fog ízleni!
Csokoládés alma
Hozzávalók: 4 nagy alma, 4
evőkanál gyümölcsíz, 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál víz, kb. 2.5
dkg vaj.
Az almákat hámozd meg, szedd ki a
magházát, töltsd meg gyümölcsízzel, és süsd meg sütőben. Míg sül, készítsd el
az öntetet: a csokit a vízzel és a cukorral főzd sűrűre, dobd bele a vajat, és
ha kész az alma, öntsd rá!
Melba kedvence
Hozzávalók: 2 nagy őszibarack, 10
dkg vaj, 10 dkg darált mandula, 1 tojássárgája, 2 dl tejszínhab, porcukor.
Keverd simára a vajat, a mandulát
és a tojássárgáját. Egy-egy tálkába tégy egy félbevágott barackot, erre
kerüljön a kifagyasztott krém, majd a felvert, cukrozott tejszínhab.
Mazsolás gesztenyepüré
Hozzávalók: 40 dkg
gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín, cukor, 5 dkg mazsola.
Éjszakára áztasd teába a
mazsolát, hogy megpuhuljon. A masszát gyúrt össze a vajjal és burgonyanyomón
nyomd át. Verd fel és cukrozd meg a tejszínt. A tál közepére tedd a tejszínhab
felét, erre szórd az átnyomott gesztenyemasszát, majd a mazsolát. A tetejére
ismét tejszínhab kerüljön.
Narancskehely
Hozzávalók: 4 narancs, 2 tojás, 5 dkg cukor, egy marék
mazsola, 2 dl tejszín.
A narancsokat vágd félbe,
óvatosan vájd ki és aprítsd kockára a belsejét. A 2 tojást az 5 dkg cukorral
keverd habosra, add hozzá a kb. 2 óráig teában áztatott mazsolát és a kockára
vágott narancsot. Töltsd vissza a narancskehelybe, és a tetejére kerüljön a
felvert tejszínhab. Jégbe hűtve tálald!
Dióval töltött aszalt szilva
Hozzávalók: 40 dkg aszalt szilva,
dió, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, 2.5 dl víz, 2 dl tejszín, cukor.
Áztad teába az aszalt szilvát egy
éjszakára. Magozd ki, és a mag helyére tegyél egy gerezd diót. Forrald fel a
vizet, a 2 evőkanál cukrot és a citromlét, kevergesd néhány percig. Tedd bele a
töltött szilvát, fedd be, és főzd fél órát, hogy a dió is át legyen itatva a
sziruppal. Hagyd kihűlni, verd fel a tejszínt, és keverd hozzá. Tedd be néhány
órára a jégszekrénybe.
Fügebomba
Hozzávalók: 1
koszorú, füge, kb. 2 evőkanál narancslekvár, porcukor.
A fügét daráld meg, tégy bele
annyi narancslekvárt, hogy jól gyúrható legyen. Vizes kézzel készíts golyókat
belőle, hempergesd meg porcukorban, és rakd desszertpapírokra. Legalább 1 napig
szárítsd!
Körte joghurttal
Hozzávalók: 4 körte, 1 joghurt,
2-3 púpozott kávéskanál vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé.
A körtéket hámozd meg, vágd fel,
magozd ki és tedd tányérokra. A joghurtba keverd bele a vaníliás cukrot és a
citromlevet. Öntsd a körtékre, és lehűtve tálald!
Töltött sárgabarack
Hozzávalók: 16 szép sárgabarack,
1 citrom leve, 20 dkg cukor, 10 dkg darált mandula (dió vagy mogyoró), 10 dkg
porcukor, 2 evőkanál narancslé.
Félig vágd ketté a sárgabarackot,
magozd ki, de vigyázz, hogy ne essen szét! Tedd a barackokat egy nagy tálba,
add hozzá a cukrot és a citromlét. Lassú tűzön kevés víz hozzáadásával addig
főzd, amíg puha nem lesz. Hagyd kihűlni.
A narancsléből, cukorból és darált
mandulából készíts masszát. Töltsd meg vele a barackokat, rakd 4 tálba, hűtsd
le, és a maradék szirupot öntsd rá!
Kakaós ostya
Hozzávalók: 1 csomag
ostyatortalap, 15 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó.
A vajat a porcukorral és a
kakaóval keverd krémmé, kend meg vele az ostyalapokat, s rakd őket egymásra
úgy, hogy a tetejére üres lap kerüljön. Egy kicsit nyomd össze, másnap, forró
késsel szeleteld!
Csokoládés rudacskák
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg porcukor, 20 dkg
darált mogyoró, 2 tojásfehérje, kókuszreszelék.
Reszeld meg a csokoládét, keverd
össze a porcukorral és a darált mogyoróval. Adj hozzá annyi tojásfehérjét, hogy
gyúrható legyen. Vizes kézzel gyúrj belőle rudacskákat, és hempergesd meg a
kókuszreszelékben. 1-2 napig pihentesd
kínálás előtt.
Kávés rakott piskóta
Hozzávalók: 25 babapiskóta, 15
dkg porcukor, 20 dkg vaj, 3 tojássárgája, 2 evőkanál nescafé, 15-20 szem
meggybefőtt, 4 dl tejszínhab, porcukor, 15-20 mogyoró.
Keverd habosra a vajat a cukorral
és a tojássárgájával. Add hozzá a kávét. A meggyek magjának helyére tegyél 1-1
mogyorót, és keverd a krémbe.
Egy üvegtál alját borítsd be
piskótával, erre kend a krémet, majd ismét piskóta, és megint krém következik
úgy, hogy a tetején krém legyen. Tedd rá a cukrozott, felvert tejszínhabot és
jól hűtsd le!
Csokikrém
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál
cukor, 10 dkg keserű csokoládé, 2 dl tejszínhab, porcukor.
A cukorral jól keverd ki a 4
tojás sárgáját. Add hozzá a felolvasztott csokoládét és végül a tojások
keményre vert habját. Rakd talpas poharakba, verd fel a tejszínt, ízesítsd
porcukorral, és díszítsd vele a csokikrémet. Tedd néhány órára a hűtőszekrénybe,
és már tálalhatod is. Megszórhatod a tetejét darált dióval vagy mogyoróval is.
Gyümölcsrizs
Hozzávalók: 12 dkg rizs, 6 dl tej,
40 dkg gyümölcs, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, tortadara.
Forrald fel a tejet egy lábosban,
tedd bele a jól megmosott rizst, és lassú tűzön főzd puhára. Néha keverd meg,
hogy le ne ragadjon. Hűtsd le. A 2 dl tejszínből és a cukorból készíts
tejszínhabot. Felét keverd bele a rizsbe, 4 tálkába rakj le egy sor rizst, rá
egy sor gyümölcsöt, ismét rizst majd megint gyümölcsöt, a tetejére rizs
kerüljön. A kisebb gyümölcsöket (cseresznye, meggy, málna, ribizli, szőlő)
hagyd egészben, a nagyobbakat (őszibarack, körte, narancs) vágd kockákra. A
maradék tejszínt oszd négyfelé, és rakd a gyümölcsrizsre. Tetejét szód meg
tortadarával, de díszítheted félretett szép gyümölcsökkel is.
Gesztenyegolyók
Hozzávalók: 50 dkg
gesztenyemassza, 10 dkg vaj, meggybefőtt, 2 evőkanál tej, tortadara.
A masszát 2 evőkanál befőttlével,
a vajjal és a tejjel gyúrd össze, hogy jól formálható legyen. Vizes kézzel
készítsd golyókat úgy, hogy a közepébe meggy kerüljön. A megtöltött golyókat
forgasd meg a tortadarában.
Bogyó
boldogan szólt fel Pom Pomnak.
- Kész
az uzsonna! Van minden! Jöhetnek a vendégek!
Pom Pom
elégedetten bólogatott.
- Ugye
milyen egyszerű? Ugye, hogy nem is volt nehéz? Mert figyeld meg, egy ügyes
szakács, vagy egy ügyes háziasszony mindenből tud ízletes falatokat készíteni!
Egy kis kedv kell hozzá, meg egy kis ész! Kedv van, ész van, uzsonna van! Most
terítsd meg szépen, hogy a látványban is gyönyörködjenek a vendégek!
VÉGE
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése