Kovászos diós és mákos bejgli, illetve pozsonyi kifli /forrás: Nők Lapja 2007./ Az eredeti recept élesztővel írja, én viszont vad-kovásszal(liszt+víz) készítettem az alábbiak szerint. Hozzávalók 2-2 rúdhoz: - az omlós tésztához: 1,5 dl tejföl (max.20 %-os), 10 dkg hűtőből kivett kovász, 1 tojás + 2 a kenéshez, 50 dkg finomliszt (variáció: 40 deka finoml., 10 deka t.k. búza), 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 csipet só - a töltelékhez: 10 dkg mazsola, fél vaníliarúd, 20+20 dkg. porcukor, 0,5 dl tej, 10 dkg darált+10 dkg darabosra vágott dió, 20 dkg darált mák, 1 citrom A tésztát lehetőleg előző este készítjük el: a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a kovásszal és az 1 tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk a kovászos tejföl keveréket, és jól összegyúrjuk. 4 cipót formázunk belőle, és lefedve, vagy fóliába csomagolva másnapig a hűtőben pihentetjük. Másnap a mazsolát forró vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vanília rudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, 20 dkg porcukorral együtt a 0,5 dl tejhez adjuk, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a kétféle finomságú diót (ha túl lágy, 1-2 ek. zsemlemorzsát is, ha túl kemény akkor 1-2 ek. baracklekvárt), hagyjuk kihűlni. A máktöltelékhez 1 dl vízzel összeforraljuk a maradék 20 dkg porcukrot, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és átszűrt levével, fedő alatt 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, aztán fedő nélkül hagyjuk kihűlni. A cipókat lisztezett munkalapon (egymást követően) ½ cm vastag téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalon szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét, és megszórjuk a mazsola egynegyedével. Két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk, és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), a tepsire fektetjük. Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és fedetlenül, szobahőmérsékleten pihentetjük(fél-1 órát). Finoman-könnyedén átkenjük a maradék tojásfehérjével, és további fél-1 órát „szárítjuk” (a kétszeri kenéstől lesz repedezett a tetejük). A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. A tekercsek tetejét sűrűn-mélyen megszurkáljuk villával/bambuszpálcikával/kötőtűvel, hogy a sülés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. Középső bordamagasságon aranybarnára sütjük(30- 40 perc, sütőtől függ). A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk, tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (Ha sülés közben szétreped a tekercs, annak több oka is lehet: vagy túl jót akartunk, ezért több tölteléket tettünk bele, vagy túl vékonyra nyújtottuk a tésztát, vagy nem szurkáltuk meg elég sűrűn.) A kifli/patkó receptje ugyanez, de a tésztát nem kentem meg tojásfehérjével nyújtás után, és nem szétválasztott tojással kentem meg kétszer. Így is repedezett lett. A kis kiflik formázását innen lestem el: (nagyon jó a videó) https://www.youtube.com/watch?v=YhGH8cmbsZQ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése