1.
„Minimál stílusú” hagymás bab
Hozzávalók
1 személyre:
Zsiradék
- ha van szalonna, akkor abból,
3
fej vöröshagyma,
1
kiló fejtett bab előfőzve (tehát konzerv is jó, a filmekben nincs idő még előző
nap beáztatni).
Meglepő módon a zsírban megpirítjuk a hagymát (karikára vágva), oszt hozzáadjuk
a babot, összerotyogtatjuk.
Ha
van kéznél só, bors, egyéb fűszer, lehet fűszerezni is.
Nagykanállal
belapátoljuk, a rosszfiúkat pedig leütjük a serpenyővel.
2.
Hagymás bab lótolvaj módra
Hozzávalók
1 személyre:
Ezúttal
kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a vadnyugaton lehet, hogy
mást kapni.
Ha
loptunk szárított húst, akkor az is jöhet.
1
dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab előfőzve vagy konzervből. Az előfőzést
kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben ajánlom.
Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjük a
melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is
felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után
hozzáadjuk a babot, a lopott húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem
ellepje.
Rátesszük
a fedőt (vagy ráteszünk egy fedőt, az én serpenyőmnek nincs saját fedője) és
szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk.
Utána
levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.
3.
Az igazi hagymásbab, 4 személyre (Terence Hill-nek egyedül)
-
40 dkg hagyma (lehetőleg lila)
-
3dkg fokhagyma összezúzva
-
3 konzerv bab (azért konzerv, mert azt nem kell főzni órákig)
-
30 dkg füstölt bacon (Lehet főtt, füstölt is)
-
10 dkg füstölt kenyérszalonna.
- liszt, pirospaprika (por).
- Piros arany.
Felszeljük
a húsokat, a vöröshagymát. Bevágjuk a serpenyőbe (jó nagy). Pirítjuk, míg a
vöröshagyma nem lesz üveges. Hozzáöntjük (levükkel együtt) a babkonzerveket.
Főzzük kb. 3 percig, majd utána beleszórjuk az összetört fokhagymát. Utána kb.
1 dkg lisztet, ízlés szerint pirospaprikát keverünk hozzá. És Piros Aranyat
szintén ízlés szerint. Finom lángon addig rotyogtatjuk, amíg elfövi a vizet.
Csak péksüteménnyel fogyasztható! Köret készítése tilos!
4.
Csípős hagymás bab
-
2 db 40 dkg-os vörösbab konzerv (a fehérbab is megteszi)
- 15 dkg füstölt szalonna (legyen minél zsírosabb)
- 2-3 fej vöröshagyma (lilahagyma is jó)
- Erõs Pista (ízlés szerint, ajánlott: fél kk)
- 1 db nagyobb paradicsom
- só
Elkészítés:
Megpirítjuk az apróra vágott szalonnát (nem árt némi zsírt pakolni alá).
Utána rátesszük, és szintén megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Ezután megsózzuk (egy-két csipet elég). Hozzákeverjük az Erős Pistát, majd a
babot (a levét ne tegyük bele!) és végül az apróra vágott paradicsomot. Pár
percig főzzük és kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése