2022. október 14., péntek

gyümölcsök és az egészség

 

 

 

 

DPG recepttár 308.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferenczy Amanda:

 

 

Gyümölcsök és az egészség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG recepttár 308.......................................................................................................... 1

Ferenczy Amanda:......................................................................................................... 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Áfonya............................................................................................................................ 4

Az áfonya gyógyító hatásai:....................................................................................... 4

Áfonyalekvár............................................................................................................... 4

Ananász.......................................................................................................................... 4

Az ananász gyógyító hatásai:..................................................................................... 4

Ananászos túró............................................................................................................ 4

Alma............................................................................................................................... 5

Az alma gyógyító hatásai:.......................................................................................... 5

Almás joghurt.............................................................................................................. 5

Avokádó......................................................................................................................... 5

Az avokádó gyógyító hatásai:.................................................................................... 5

Avokádó krém............................................................................................................ 5

Banán............................................................................................................................. 5

A banán gyógyító hatásai:......................................................................................... 5

Banándesszert............................................................................................................. 6

Boróka............................................................................................................................ 6

A boróka gyógyító hatása:......................................................................................... 6

Felhasználása.............................................................................................................. 6

Citrom............................................................................................................................. 6

A citrom gyógyító hatása:.......................................................................................... 6

Fitneszital..................................................................................................................... 7

Cseresznye...................................................................................................................... 7

A cseresznye gyógyító hatásai:.................................................................................. 7

Cseresznyés joghurt..................................................................................................... 7

Datolya........................................................................................................................... 7

A datolya gyógyító hatásai:....................................................................................... 7

Beduineledel............................................................................................................... 7

Egres............................................................................................................................... 8

Az egres gyógyító hatásai:......................................................................................... 8

Egres desszert.............................................................................................................. 8

Egressel készült sütemény............................................................................................ 8

Földieper......................................................................................................................... 8

A szamóca gyógyító hatása:...................................................................................... 8

Földiepres joghurt........................................................................................................ 8

Füge................................................................................................................................ 8

A füge gyógyító hatásai:............................................................................................ 9

Habos füge................................................................................................................. 9

Fügés vodka................................................................................................................ 9

Kivi.................................................................................................................................. 9

A kivi gyógyító hatásai:............................................................................................... 9

Kiviital.......................................................................................................................... 9

Kivis pezsgő............................................................................................................... 10

Búzasör kivivel............................................................................................................ 10

Körte............................................................................................................................. 10

A körte gyógyító hatásai:.......................................................................................... 10

Körtecsemege........................................................................................................... 10

Málna............................................................................................................................ 10

A málna gyógyító hatásai:........................................................................................ 10

Málnás joghurt / túró / tejberizs................................................................................. 11

Mangó.......................................................................................................................... 11

A mangó gyógyító hatásai:...................................................................................... 11

Mangós joghurt......................................................................................................... 11

Altató mangó............................................................................................................ 11

Narancs........................................................................................................................ 11

A narancs gyógyító hatásai:..................................................................................... 11

Kivis narancsital......................................................................................................... 12

Vitaminbomba variációk.......................................................................................... 12

Őszibarack.................................................................................................................... 12

Az őszibarack gyógyító hatása:................................................................................ 12

Őszibarackos túró...................................................................................................... 12

Papaja.......................................................................................................................... 12

A papaja gyógyító hatása........................................................................................ 13

Papaja desszert......................................................................................................... 13

Papajás saláta.......................................................................................................... 13

Ribizli (János-napi bogyó)............................................................................................. 13

A ribizli gyógyító hatása:........................................................................................... 13

Ribizlikása.................................................................................................................. 13

Sárgabarack................................................................................................................. 14

A sárgabarack és az egészség:................................................................................ 14

Sárgabarackleves hidegen....................................................................................... 14

Sárga- és görögdinnye................................................................................................. 14

A dinnyék gyógyító hatásai:..................................................................................... 14

Sárgadinnyeturmix.................................................................................................... 15

Egzotikus desszert...................................................................................................... 15

Szeder........................................................................................................................... 15

A szeder gyógyító hatásai:........................................................................................ 15

Szedres túrókrém....................................................................................................... 15

Szilva............................................................................................................................. 15

A szilva gyógyító hatása:........................................................................................... 15

Szilalekvár.................................................................................................................. 15

Szőlő.............................................................................................................................. 16

A szőlő gyógyító hatásai:.......................................................................................... 16

Szőlőzselé................................................................................................................... 16

 

 

 

 


Áfonya

Hazája É- és Közép-Európa, dél felé csak hegyvidéken, havasokon él.

É-Amerikában keresztezés eredményeként nagy termésű formákat hoztak létre.

Nálunk védendő, ritka növény.

Az áfonya gyógyító hatásai:

1. megszárítva: bélhurut, hasmenés ellen,

2. vizelethajtó,

3. koleszterin és vérzsírok csökkentése,

4. immunrendszer erősítése,

5. védi a szabadgyökök ellen a sejteket,

6. elősegíti a nyálkahártya regenerációját,

7. fogyaszt,

8. fiatalít,

9. csökkenti a stresszt.

Áfonyalekvár

Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 50 dkg zselésítő cukor.

Az alaposan megmosott, lecsepegtetett, majd megszáradt áfonyát nyomkodjuk szét.

Keverjük össze a cukorral.

Forraljuk fel és főzzük 5 percig.

Forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le, tegyük száraz dunsztba.

Ananász

A trópusi D-Amerikában honos. Ma már mindenütt termesztik, ahol egész évben meleg van, és a trópusi esők esnek.

Az ananász gyógyító hatásai:

1. javítja a fehérje-egyensúlyt,

2. csökkenti a hasnyálmirigy terhelését,

3. enyhíti a bélműködés zavarait,

4. segíti az ödémák, a visszamaradt folyadékok eltávolítását,

5. leve vattacsomóval felitatva és a bőrre helyezve halványítja, teljesen megszünteti az időskori "májfoltokat",

6. csökkenti a napszúrás tüneteit,

7. gátolja a véralvadást - javítja a véráramlást,

8. letisztítja az elmeszesedett érfalakat,

9. gátolja az izomgörcsöket,

10. csökkenti a lázat,

11. használ tengeribetegség esetén,

12. a karibi országokban afrodiziákumként használják.

Az éretlen ananász károsítja a fogakat. Akik gyomorhurutban vagy fekélybetegségben szenvednek, és a kismamák csak érett ananászt fogyasszanak!

Ananászos túró

Hozzávalók: 25 dkg túró, 0,5 ananász, 2,5 dl tejszín, habbá verve, 1 ek. méz, 1 ek. mazsola, 1 ek. citromlé.

A tejszínhabba keverjük bele az apróra vágott ananászt.

A túrót keverjük össze a többi hozzávalóval és tegyük bele a tejszínes ananászt.

Alma

A vadalma Európában mindenütt honos, de a kultúrfajták ősei Ny- és Közép-Ázsiából származnak.

Az alma gyógyító hatásai:

1. vérnyomáscsökkentő,

2. csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét,

3. javítja az immunrendszert,

4. szíverősítő,

5. javítja a vérkeringést,

6. a vércukorszintet stabilizálja,

7. erősíti az erek falát, főleg a vénákét,

8. tisztítja a beleket, mert gátolja a káros enzimek képződést, káros baktériumok megtelepedését,

9. erősíti a fogínyt,

10 különböző méreganyagokat köt meg - pl. ólom, higany,

11. fiatalít,

12. K-tartalma kedvezően befolyásolja a vízháztartást, veseműködést, izomműködést, ingerület terjedését.

Almás joghurt

Hozzávalók: 6 alma, 2 pohár joghurt, 2 kk. mazsola, 2 kk. narancslé.

Az almát jól megmosott héjával együtt vágjuk apróra, keverjük össze a többi hozzávalóval.

Avokádó

Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de már elterjedt szerte a világon a forró területeken.

Az avokádó gyógyító hatásai:

1. mindenkinek ideális, aki állati zsírokat nem fogyaszthat,

2. segít a fogyókúrában,

3. kissé csökkenti a vércukorszintet,

4. fokozza az idegrendszer és az agy energiaellátását - vagyis frissít, szellemileg élénkít,

5. fokozza a koncentrálóképességet,

6. fokozza a gyomorsav termelését fehérjék emésztésekor,

7. serkenti a vörösvérsejtek képződését,

8. rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt,

9. a belőle készült pakolás a száraz, hámló bőrt ismét puhává, ráncmentessé teszi.

Avokádó krém

Hozzávalók: 1 kimagozott avokádó, 1 tk. citromlé, 1 gerezd zúzott fokhagyma, pici só, bors.

A gyümölcs húsát péppé törjük, összekeverjük a fűszerekkel.

Pirítóssal a legfinomabb.

Banán

Valószínűleg a Távol-Keletről származik.

A banán gyógyító hatásai:

1. jelentős K-tartalma segíti a sejtek normális működését,

2. csökkenti az idegességet, fáradtságot, segít az alvászavaroknál,

3. jó hatása van az emésztési zavarokra,

4. a szívműködési zavarokat korrigálja,

5. megelőzi és csökkenti a magas vérnyomást,

6. csökkenti a szervezetben visszamaradt víz mennyiségét,

7. méregtelenítő,

8. gyógyítja a gyomornyálkahártya gyulladását,

9. csökkenti a koleszterinszintet,

10. erősíti az immunrendszert.

Banándesszert

Hozzávalók: 3 banán, 0,5-0,5 - pohár joghurt, tejszín, 1 ek. méz, 1 ek. mazsola.

Az összetört banánhoz keverjük a többi kelléket.

Mazsolával díszítve csészékben tálaljuk.

Boróka

Főleg a mediterrán területeken tenyészik, de szerte a világon megtalálható.

Bogyója 3 évig érlelődik, ilyenkor kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű és nagyon lédús.

A boróka gyógyító hatása:

1. elpusztítja a káros gombákat, így méregtelenítő a belekben, vesében,

2. segít kiüríteni a szervezetben visszamaradt vizet,

3. serkenti a sejtek anyagcseréjét,

4. serkenti a hormonkiválasztást,

5. megelőzi az érelmeszesedést,

6. megelőzi a bőrráncosodást,

7. erősíti az immunrendszert,

8. védi a nyálkahártyát,

9. karotin tartalma hatásos látásgyengeség esetén,

10. a koleszterint szállítható állapotban tartja, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy ez a létfontosságú zsíranyag gyakran kicserélődjön a szervezetben - következménye: kevesebb elöregedett koleszterin marad, így csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.

Felhasználása

(nem a borovicskáról lesz szó!)

Belefőzhető húslevesbe, savanyú káposztába.

Tejfölös-, gombás-, vadas mártások kellemes ízesítője.

Tehető sült zöldségekhez, pecsenyékhez.

Hús- és halételek pácolásához is használják.

Citrom

Trópusi, szubtrópusi gyümölcs. Valószínűleg Indiából vagy Kínából származik. Az idők folyamán elterjedtek a Földközi-tenger egész medencéjében.

A citrom gyógyító hatása:

1. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen,

2. serkenti a gyomorsósav termelődését,

3. aktiválja a gyomor fehérjebontó enzimjét - a pepszint, ezáltal javul a fehérjék, a Ca, és a Fe felszívódása,

4. fogak és a csontozat épülését kedvezően befolyásolja,

5. mert serkenti a fehérje-anyagcserét, segíti a fogyást,

6. erősíti a kötőszöveteket, a hajat és a körmöt,

7. fokozza az életerőt,

8. csökkenti a stresszt,

9. erősíti az ereket, megállítja a fogínyvérzést, orrvérzést, csökkenti az ínysorvadás tüneteit,

10. fokozza a sejtek növekedést,

11. fiatalít.

Fitneszital

Hozzávalók: 3 citrom leve, 3 ek. méz.

Összekeverjük, és kortyolgatás nélkül lenyeljük.

Ötlet Kaliforniából: mindenféle sportolás előtt közvetlenül együnk meg 1 citromot. A fizikai terhelés idejére a vér sejtjei feltöltődnek C-vitaminnal.

Cseresznye

Valószínűleg Kis-Ázsiából terjedt el mára már az egész világon. Az eurázsiai vad fajtákból sok értékes fajtát nemesítettek.

A cseresznye gyógyító hatásai:

1. 1 hétig napi 25 dkg cseresznye fogyasztása már kedvező hatású a köszvénynél,

2. semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket, így lassítja a bőr öregedését, széppé teszi a bőrt,

3. csökkenti a gyulladásokat,

4. óvja a kötőszövetet, az enzimek okozta károsodástól,

5. segíti a súlycsökkenést,

6. C-vitamin és folsav tartalma az agy- és idegműködéshez, vérképzéshez járul hozzá kedvezően,

7. a cseresznyekúra szabályozza a tápcsatorna működést, méregtelenít.

Cseresznyés joghurt

Hozzávalók: 25 dkg cseresznye kimagozva, 1 pohár joghurt, 1 tk. vanília ízű pudingpor (nem főzős), 1 tk. méz.

Keverjük össze a joghurtot, pudingport, mézet, forgassuk bele a cseresznyét.

Csészében kínáljuk.

Datolya

A datolyapálma É-Afrikában és Elő-Ázsiában otthonos, 30 m magasra is megnő. Ha gyökerei elegendő vízhez jutnak, még a perzselő hőséget is jól tűri.

A datolya gyógyító hatásai:

1. a szellemi frissességet, koncentrálóképességet fokozza, éberré, elevenné tesz,

2. serkenti a sejtek energia-háztartását,

3. Ca-tartalma a fogak, csontok állományát kedvezően befolyásolja,

4. segíti a vérképzést,

5. serkenti a sejtek anyagcseréjét,

6. segíti a nyugodt alvást (Az arabok hatásos altatószerként használják - nincs ellentétben az 1.-nél írtakkal!! Nomád törzsek tanácsa: lefekvéskor egyél meg 5 datolyát.).

Beduineledel

Hozzávalók: 2 csésze köles, 1 alma, 15 szem datolya, 1 ek. olívaolaj, 6 csésze víz, pici só.

Mossuk meg a kölest, hagyjuk megszáradni, majd pirítsuk meg az olajban.

Nyomjuk össze a kimagozott datolyákat és adjuk a köleshez.

Az apróra felvágott almát szintén keverjük a köleshez.

Öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és fedjük le.

Hagyjuk állni 20 percig.

Melegen tálaljuk.

Egres

Európában őshonos. Ligetes erdőkben, sziklás erdőkben, magashegységekben él. É-Amerikában más egresfajok őshonosak, ezekkel is keresztezték az európai fajokat.

Az egres gyógyító hatásai:

1. gazdag szilícium tartalma a kötőszövetek felépítésében, méregtelenítésben vesz részt,

2. védi a nyálkahártyát,

3. fontos a szerepe a fehérje-anyagcserében,

4. segíti az idegek működést,

5. segíti a szív működését,

6. az egészséges haj és bőr őre,

7. kedvezően hat a sejtanyagcserére (főleg az izomzatban és a szívizomzatban),

8. a hormonok termelését kedvezően befolyásolja,

9. segíti a víz kiürülését,

10. erősíti a véredényeket és a kötőszövetet (1 hetes egreskúra a visszerekre már kedvező hatással van).

Egres desszert

Hozzávalók: 20 dkg érett egres, 20 dkg joghurt, 3 ek. méz, 1 ek. mazsola.

Az egrest szemenként vágjuk 4 részre.

Keverjük össze a joghurtot, mézet, mazsolát és tegyük bele az egrest.

Egressel készült sütemény

Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1 kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.

Az omlóstésztával béleljünk ki egy tortaformát.

Az egrest (nyersen, vagy főve) keverjük össze a cukorral, aprított mandulával, citromhéjjal, fahéjjal.

Süssük 30 percig.

Földieper

Egész Európában őshonos.

A szamóca gyógyító hatása:

1. gyulladás gátló,

2. baktériumellenes,

3. a nehézfémeket megköti,

4. csökkenti az emésztési panaszokat, a puffadást,

5. folsav tartalma a sejtnövekedés és vérképzés elősegítője,

6. vérnyomáscsökkentő,

7. erősíti a csontokat, hajat, bőrt,

8. jó hatású a fáradékonyság, idegesség, stressz esetén,

9. hatásos a végtagfájdalmak csökkentésére,

10. növeli a szexuális kedvet.

Földiepres joghurt

Hozzávalók: 30 dkg földieper, 2 dl joghurt, 1 ek. méz, 2 ek. puffasztott rizs.

Füge

Keletről származik, de elvadulva egész D-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban, Portugáliában, D-Franciaországban, D-Olaszországban, Törökországban, Cipruson.

Nálunk is sok kertben ültetik.

Gyógyhatásának ismerete alapján a legrégebben használt gyógynövények közé sorolható.

Már a régi egyiptomiak különféle betegségek megelőzésére alkalmazták.

A füge gyógyító hatásai:

1. szabályozza az emésztést,

2. baktériumellenes,

3. csökkenti a fáradtságot,

4. használ a gyengeség ellen,

5. hangulatjavító,

6. oldja az ideges feszültséget,

7. görcsoldó,

8. az éretlen füge leve elmulasztja a szemölcsöt,

9. ha friss fügével masszírozzuk a fájós fog körül az ínyt, elmulasztja a fogfájást,

10. segít a fogyásban.

Habos füge

Hozzávalók: 20 dkg füge, 0,5 l víz, 3 ek. méz, 1 ek. citromlé, 1,5 dl tejszín.

Keverjük össze a vizet, mézet, citromlevet.

Pároljuk benne 15 percig az apró darabokra vágott fügét.

Osszuk el kis csészékbe. Rétegezzünk a tetejére, keményre felvert tejszínhabot.

Fügés vodka

(Ny-Európában nagy divat)

Hozzávalók: 1 üveg vodkába tegyünk 2-3 érett, vagy aszalt fügét.

Érleljük 1-2 hétig (vagy tovább).

A friss füge különösen finom joghurttal, túróval vagy friss sajttal.

Kivi

Kínából származik, kínaiegres néven ismerték korábban. A növény először Új-Zélandra és Ausztráliába, majd Kaliforniába, Chilébe, Izraelbe, D-Európába is elkerült.

Kúszó cserje.

A molyhosan szőrös héj miatt jól tűri a szállítást, ezért kevésbé kezelik vegyszerekkel.

A kivi gyógyító hatásai:

1. rendkívül magas a C-vitamin tartalma,

2. megelőzi a fertőzéseket, erősíti az immunrendszert,

3. gyorsítja az anyagcserét,

4. gyorsítja a hormontermelődést,

5. segíti a csontok növekedését,

6. csökkenti a fogínyvérzést, ínysorvadást,

7. serkenti az izmok, főleg a szívizom működését,

8. erősíti az erek falát,

9. erősíti a kötőszövetet,

10. stresszoldó,

11. segíti az ízületi kötőszövet megerősödését,

12. napi 1 kivi csodát tesz szervezetünkkel.

Kiviital

4 kivi, 2,5 dl hideg tej, 4 gombóc vanília fagylalt, 2 ek. méz.

A nagyon megmosott, majd meghámozott kivit turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.

Csészékben kínáljuk kivi szeletekkel, mentalevéllel díszítve.

Kivis pezsgő

1-1 kivi szeletet tegyünk a pezsgőspohár aljára és töltsük fel pezsgővel.

Búzasör kivivel

Aki szereti a búzasört, próbálja ki citrom helyett kivivel. Hát nekem nagyon ízlik.

Körte

A vadkörte őshonos Európában, de a nemes körték többféle vadon élő körte őstől Ázsiából származnak.

A körte gyógyító hatásai:

1. salaktalanít,

2. szünteti az emésztési zavarokat,

3. szabályozza a vízháztartást,

4. csökkenti a vese- és hólyagpanaszokat,

5. vérképző hatású,

6. elősegíti a növekedést,

7. kiváló méregtelenítő,

8. éhségcsillapító,

9. segíti a szervezetben a "boldogsághormon" termelődést (napi 1 körte elfogyasztása már igen hatásos a jókedvre derülésben),

10. akinek fokozott vízigénye van, számára sokkal hasznosabb a körte fogyasztása, mint az ilyenkor tanácsolt több liter ásványvíz.

Körtecsemege

Hozzávalók: 4 körte, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz.

A meghámozott, kimagozott körtét nyomjuk péppé és keverjük össze a citromlével, mézzel.

Csészékben tálaljuk.

 

A körte ideális kísérője sajtoknak.

Mindenféle gyümölcssaláta, hidegtálak pompás alkotórésze lehet.

 

A leveses körték levét gyümölcscentrifugával kicsapatva nagyszerű italt kaphatunk.

 

Na és a finom pááálinka!

Málna

Őshonos Európában, délen a hegyvidékre húzódik vissza.

A középkor óta termesztik kertekben.

A málna gyógyító hatásai:

1. magas A-vitamintartalma miatt természetes gyógyhatású több szembetegségnél, látászavarnál, a kínai természetgyógyászatban a gyengelátás és a farkasvakság kezelésére alkalmazzák,

2. erősíti a szem ereit,

3. javítja a szem tápanyagellátását,

4. vérzéscsillapító (orr-, ínyvérzés),

5. segíti a felszaporodott víz kiürítését,

6. fényessé és sűrűvé teszi a hajat,

7. puhítja, és rugalmassá teszi a bőrt (néhány napos málnakúra csodát tesz),

8. mérsékli a vese- és hólyagpanaszokat,

9. aki kirúgott a hámból vagy antibiotikum kezelésen esett át nem árt, ha málnával tölti fel biotin készletét. (Botin: a B-vitaminok csoportjába tartozik, un. "szépségvitamin". Szervezetünk ezt nem tudja előállítani hiányos táplálkozás, vagy pl. alkohol, antibiotikumok hatására.)

Málnás joghurt / túró / tejberizs

Hozzávalók: 25 dkg málna, 2 dl joghurt / túró / tejberizs, 1 ek. citromlé.

Összekeverjük.

Mangó

K-Indiából származik, de mindenhol elterjedt, ahol meleg, páradús az éghajlat.

Lehet olyan kicsi, mint egy őszibarack, de olyan nagy is, mint egy sárgadinnye.

Csodálatosan szép látványt nyújt a hinduk szent fája, a legkülönbözőbb színű levelekben pompázó mangó, melynek gyümölcse is különös ízű.

A gyümölcsöt már több mint 4000 év óta termesztik Indiában.

A mangó gyógyító hatásai:

1. fogyasztásával elkerülhető a meghűlés,

2. megelőzi a fertőzéseket,

3. serkenti a gének átörökítő képességét a sejtmagokban,

4. fokozza a fehérjeszintézist,

5. nyugtatja az idegeket, elősegíti az alvást,

6. jó hatású stresszhelyzetben (már 1 mangó is érezhető eredményt hoz),

7. egészséges színt ad a bőrnek, hajnak,

8. hormonaktiváló (pajzsmirigy)

9. javítja a látást, farkasvakságot,

10. védi a nyálkahártyát,

11. segíti a sejtlégzést,

12. csökkenti a szabadgyökök és más sejtkárosító anyagok hatásait.

Mangós joghurt

Hozzávalók: 1 darabokra vágott mangó, 2 ek. puffasztott rizs, 2 dl joghurt, 1 ek. citromlé.

Összekeverjük.

Altató mangó

Hozzávalók: 1 mangó, 1 banán, 1 pohár joghurt összekeverve.

Lefekvés előtt kell megenni.

 

Rizses ételek mellé pompás körítés.

Leve kipréselve üdítő ital.

 

Magja elültetve kihajt, szobanövényed lesz.

Narancs

Eredetileg DK-Ázsia meleg vidékeiről, D-Kínából származik. Ma már valamennyi kontinensen termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi.

A narancs gyógyító hatásai:

1. C-vitamin tartalma serkenti a sejtműködést,

2. növeli az életerőt,

3. frissít, segít a koncentrációban,

4. segít a fogyókúrában,

5. aktiválja a mirigyek működését

6. erősíti az immunrendszert,

7. sok folsav található benne, ami elősegíti a vérképzést,

8. segít íny- és orrvérzés esetén,

9. bőséges B-vitamin tartalma szépíti a hajat,

10. erősíti a kötőszöveteket,

11. magas Mg-tartalma kedvez a szív és az izmok működésében.

 

Napi 1 narancs fedezi C-vitamin szükségletünket.

Kivis narancsital

Hozzávalók: 4 narancs, 2 kivi, 0,5 l író.

A meghámozott gyümölcsöket turmixoljuk össze az íróval.

Vitaminbomba variációk

Zeller - alma - narancs,

Cikória - alma - narancs,

Kivi - banán - narancs,

Sütőtök - alma / körte, narancs,

Sárgarépa - alma - narancs.

 

Lereszelve, citromlével megcsepegtetve, mézzel elkeverve, mandulával / dióval / kókuszreszelékkel megszórva.

 

Legjobb, ha a héjat eldobjuk, mert sok vegyszerrel kezelik.

Őszibarack

Eredetileg Kínából származik.

Az őszibarack gyógyító hatása:

1. véd az erős napsugárzás ellen *,

2. erősíti az immunrendszert,

3. kivédi a szabad gyököket,

4. jó hatással van a kötőszövetekre, erekre,

5. hasznos a szívnek, a vérkeringésnek,

6. igazi "stresszgyümölcs" - fokozza a szervezet stressztűrését,

7. oldja a szorongást,

8. csökkenti az idegességet,

9. depressziósoknak különösen ajánlják,

10. segíti a vízkiürítést,

11. segít a fogyókúrában,

12. szépít, fiatalít.

 

* Érdekes és egyben elgondolkodtató, hogy pl. az őszibarackban lévő sárga festékanyag (xantofill) a gyümölcsöt védi a túl erős napsugárzás esetén. Fényvédelem nélkül sejtkárosodás játszódna le. Amikor ez az anyag az őszibarackból és más növényekből is a szervezetünkbe jutnak, ott is folytatják a sejtvédő funkciót.

Hát lehet gondolkodni, mi minden folytatja még megszokott dolgát bennünk, nem mindig a hasznunkra.

Őszibarackos túró

Hozzávalók: 4 friss, érett őszibarack, 25 dkg túró, 1 ek. méz, csipet vanília por (vagy fahéj).

A barackot mártsuk forró vízbe, húzzuk le a héját.

Keverjük össze a túrót a hozzávalókkal, tegyük bele a kockákra vágott őszibarackot.

Papaja

Közép- és D-Amerikában őshonos. Meleg, párás éghajlati területen terem. A Föld egész trópusi övezetében elterjedt.

A papaja gyógyító hatása

1. A-vitamin provitaminja bőségesen van benne, ami erősíti a látást,

2. fokozza a sejtek életképességét,

3. és védi a nyálkahártyákat,

4. a gyümölcs enzimjei természetes gyógyszerek, segít felbontani a táplálékban lévő fehérjéket aminosavakra (amiket aztán szervezetünk "átrendez" (*),

5. aktiválja asz izomképződést,

6. erősíti a szívet és a vérkeringést,

7. serkenti a hormonelválasztást,

8. erősíti az immunrendszert.

 

(*) Sok emberben a fehérje-helyzet katasztrofálisan rossz. A fehérje előemésztését végző gyomorsav, valamint a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimjeinek hiánya kb. 35 év felett a szervezetben a fehérjék hiányos értékesítéséhez vezethet.

Eredmény: emésztési zavarok, bőrbetegségek, allergia. Éppen itt segítenek a papaja enzimjei.

 

1 hétig együnk minden nap papaját ~ 300 - 400 Ft/db:-(~ és szervezetünk sejtjei a vérből megkapják a szükséges mennyiségű és étékes fehérjét.

Már a 3. reggelen észrevehetjük, sokkal frissebben mozgunk és jobb a kedvünk. (Ez tényleg így van!)

Papaja desszert

Hozzávalók: 2 közepes papaja, 2,5 dl joghurt, 2 ek. méz, 1 ek. citromlé.

Szedjük ki a gyümölcs magját, kanalazzuk ki a húsát és keverjük össze a többi hozzávalóval.

Papajás saláta

Narancs / grapefruit / kivi / ribizli / savanykás szőlő, papaja, méz, citromlé.

Ribizli (János-napi bogyó)

Az erdei ribizli a Kárpát-medencében őshonos, nemesítés során került a kertekbe.

A fekete ribizli elterjedési területe Közép-Szibériáig tart.

Savanyú szupergyógyszer - ez a név is megilleti - minden szemben 2 mg C-vitamin található.

A ribizli gyógyító hatása:

1. erősíti az immunrendszert,

2. erősíti a hormontermelő mirigyeket,

3. aktiválja a sejtek anyagcseréjét, a sejtlégzést,

4. aktiválja a vérképzést,

5. védi sejtjeinket a szabadgyököktől,

6. védi a nyálkahártyát,

7. megnyugtatja az idegeket,

8. javítja a szívműködést,

9. elősegíti az izomműködést,

10. segíti a felesleges víz kiürülését,

11. átsegít a stresszes reakciókon,

12. leve csillapítja a szamárköhögést,

13. rekedtségkor vagy a hangszálak túlságos igénybevételekor jó a fekete ribizli levével gargalizálni.

Ribizlikása

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 7 dkg cukor, 10 dkg kókuszpehely (vagy reszelék), 1,5 dl tejszín.

A leszemezett ribizlinek nyomjuk ki a levét, tegyünk hozzá annyi vizet, hogy összesen 0,5 l legyen.

Forraljuk fel!

Keverjük hozzá a cukrot, kókuszt és kis lángon, kevergetve főzzük 20 percig.

Hűtsük le, töltsük csészékbe. Tálaljuk tejszínhabbal.

Sárgabarack

A kajszi őshazája Közép-Ázsia és Kína.

Pakisztánban, a Karakorum magas hegyvidékén élő népcsoport átlagéletkora 10 évvel is meghaladja a közép-európai átlagot. Vélhető, hogy a kajszi fogyasztása is szerepet játszik ebben. A kajszinak bizonyítottan fiatalító hatása van.

A sárgabarack és az egészség:

1. megállítja az öregedési folyamatot,

2. javítja a hangulatot,

3. enyhíti a fáradtságot,

4. segít a koncentrálásban,

5. véd az immunmérgek ellen,

6. véd a szabadgyökök ellen,

7. erősíti a nyálkahártyát, dohányosoknak kifejezetten ajánlott gyümölcs,

8. erősíti a bőrt, a hajat, a körmöt,

9. serkenti a sejtképződést,

10. fokozza a vérképzést,

11. csökkenti a torok és a gége szárazságát,

12. csökkenti az asztmás panaszokat,

13. sápadt, vérszegény embereknek nagyon ajánlott.

Sárgabarackleves hidegen

Hozzávalók: 8 kajszi, 2,5 dl joghurt, 2,5 dl tejszín, 2 ek. méz, csipetnyi gyömbér.

A barackot héjastól vágjuk darabokra. Keverjük össze a joghurttal, mézzel, adjuk hozzá a felvert tejszínt.

Lehűtve frissen tört gyömbérrel kínáljuk.

 

Currys csicseriborsó vagy bab mellé adhatjuk a barackot nyersen, feldarabolva.

 

Kajszi-mártás kitűnően illik rántott camemberthez, lángosokhoz.

 

Most futás a lekváros üveghez, nyalakodjatok belőle, mert lehet, hogy így is fiatalít!

Sárga- és görögdinnye

A görögdinnye Afrika trópusi tájain őshonos, míg a sárgadinnye hazája India. Ez utóbbit már honfoglaló őseink is fogyasztották.

A dinnyék gyógyító hatásai:

1. sok bennük a karotin, ami szervezetünkben A-vitaminná alakul, ez serkenti a géneket,

2. fokozza az értelmi képességet, azzal, hogy segíti, a tápanyagok idegsejtekbe jutását,

3. sok B6 vitaminja segítségével aprózódnak a tápanyagok fehérjéi, ezzel elősegíti a fehérjeszintézist,

4. a folsav tartalma elősegíti a növekedést,

5. a vérképzést és a..

6. haj szépségét;

7. védi a csontokat,

8. erősíti az immunrendszert,

9. javítja a hangulatot

10. védi a nyálkahártyákat,

11. általában fokozza a sejtlégzést,

12. fiatalító hatása mindenütt érvényesül (Csontok, fogak, szem, bőr, haj, köröm),

13. K-tartalma miatt időseknek kifejezetten ajánlott.

Sárgadinnyeturmix

Hozzávalók: 20 dkg sárgadinnye, 0,5 l hideg tej, 4 gombóc vaníliafagylalt.

Összeturmixoljuk.

Egzotikus desszert

Hozzávalók: Recés héjú sárgadinnye, málnalé.

Vágjuk ketté a dinnyét, kaparjuk ki a magokat. Töltsük meg a mélyedést málnalével.

Különösen frissítő hatású.

Szeder

Legalább 300-400 vadon élő szederfaj él Európában.

Nemesített fajtái alkalmasak kerti termesztésre.

A szeder gyógyító hatásai:

1. erősíti az immunrendszert,

2. jó a vénás és visszérbetegségeknél, aranyérnél,

3. gátolja a nyálkahártyák gyulladását,

4. stresszoldó,                

5. erősíti a kötőszövetet, az erek falát, ezáltal véd az öregedési folyamatok ellen,

6. serkenti a mirigyműködést,

7. a leveleiből készült tea jó gargalizáló szer,

8. a szederlé különösen hatásos rekedtség ellen (melegítsük meg, gargalizáljunk vele egy kicsit, a többit kortyolgatva igyuk meg).

Szedres túrókrém

Hozzávalók: 40 dkg szeder, 30 dkg túró, 1 dl tejszín, habbá verve, 1 ek. méz, néhány csepp citromlé.

Keverjük össze.

Szilva

Közel-Keletről és a Földközi-tenger K-i vidékéről ered.

A szilva gyógyító hatása:

1. serkenti a szénhidrát-anyagcserét,

2. segít a nyugtalanságnál, koncentrációs zavaroknál, depressziónál,

3. stresszoldó (1 hétig napi 20 dkg szilva garantáltan elűzi az ideges nyugtalanságot és a depressziós hangulatot),

4. erősíti a sejthártyát, így véd a kórokozók behatolásától,

5. tisztítja a tápcsatornát,

6. erősíti a szívet,

7. erősíti az immunrendszert,

8. elősegíti a víz kiürülését a szervezetből,

9. megköti a fölösleges zsírokat, vagyis segít a fogyásban - tehát nyugodtan megehetünk egy óriási tál fánkot, rengeteg sok szilvalekvárral :-)

Szilalekvár

Hozzávalók: 1 kg szilva, 30 dkg cukor, 1 citrom leve, 2 db. porrátört szegfűszeg.

A kimagozott szilvát keverjük össze a többi hozzávalóval. Legalább 3 órán át, főzzük, időnként megkeverve. Ha túl sűrű, 1-1 pohárka vizet tehetünk hozzá.

Üvegekbe töltjük, lekötjük, hagyjuk kihűlni.

 

(Ha ezzel elkészültünk, dobjuk el a lábost és meszeljük ki a konyhát!)

Szőlő

A meleg, mediterrán tájakról származik.

Már az antik korokban megkezdték nemesítését, a szőlőlé nagyszerű gyógyhatásai miatt.

A szőlő gyógyító hatásai:

1. Az emésztési problémák hatásos ellenszere,

2. fokozza a víz eltávolítását, valósággal kimossa a szervezetet,

3. segít a sikeres fogyókúrában (Ősszel minden túlsúlyosnak ajánlható az 1 hetes szőlőkúra. Naponta 0,5 kg szőlő és 1000 kalóriának megfelelő egyéb táplálék. Garantált a fogyás.),

4. csökkenti a fáradtságot,

5. nyugtató hatása van,

6. csökkenti a depressziót,

7. serkenti a szénhidrát-anyagcserét,

8. erősíti az immunrendszert

9. kedvező hatással van a csontok anyagcseréjére,

10. a pajzsmirigy működésére,

11. az idegrendszer táplálására,

12. az izom- és szívműködésre,

13. a sóháztartásra.

Szőlőzselé

Hozzávalók: 1 kg szőlő kipréselt leve, 10 ek. citromlé, 1 kg. zselésítő cukor.

Keverjük össze a szőlő levét és a cukrot. Forraljuk fel, főzzük 5 percig.

Tegyük hozzá a citromlevet.

Töltsük üvegekbe és zárjuk le.

 

Frissen fogyasztva az igazi!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése