DPG recepttár 308.
Ferenczy Amanda:
Gyümölcsök és az egészség
Tartalomjegyzék
DPG
recepttár 308.......................................................................................................... 1
Ferenczy Amanda:......................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Áfonya............................................................................................................................ 4
Az áfonya gyógyító hatásai:....................................................................................... 4
Áfonyalekvár............................................................................................................... 4
Ananász.......................................................................................................................... 4
Az ananász gyógyító hatásai:..................................................................................... 4
Ananászos túró............................................................................................................ 4
Alma............................................................................................................................... 5
Az alma gyógyító hatásai:.......................................................................................... 5
Almás joghurt.............................................................................................................. 5
Avokádó......................................................................................................................... 5
Az avokádó gyógyító hatásai:.................................................................................... 5
Avokádó krém............................................................................................................ 5
Banán............................................................................................................................. 5
A banán gyógyító hatásai:......................................................................................... 5
Banándesszert............................................................................................................. 6
Boróka............................................................................................................................ 6
A boróka gyógyító hatása:......................................................................................... 6
Felhasználása.............................................................................................................. 6
Citrom............................................................................................................................. 6
A citrom gyógyító hatása:.......................................................................................... 6
Fitneszital..................................................................................................................... 7
Cseresznye...................................................................................................................... 7
A cseresznye gyógyító hatásai:.................................................................................. 7
Cseresznyés joghurt..................................................................................................... 7
Datolya........................................................................................................................... 7
A datolya gyógyító hatásai:....................................................................................... 7
Beduineledel............................................................................................................... 7
Egres............................................................................................................................... 8
Az egres gyógyító hatásai:......................................................................................... 8
Egres desszert.............................................................................................................. 8
Egressel készült sütemény............................................................................................ 8
Földieper......................................................................................................................... 8
A szamóca gyógyító hatása:...................................................................................... 8
Földiepres joghurt........................................................................................................ 8
Füge................................................................................................................................ 8
A füge gyógyító hatásai:............................................................................................ 9
Habos füge................................................................................................................. 9
Fügés vodka................................................................................................................ 9
Kivi.................................................................................................................................. 9
A kivi gyógyító hatásai:............................................................................................... 9
Kiviital.......................................................................................................................... 9
Kivis pezsgő............................................................................................................... 10
Búzasör kivivel............................................................................................................ 10
Körte............................................................................................................................. 10
A körte gyógyító hatásai:.......................................................................................... 10
Körtecsemege........................................................................................................... 10
Málna............................................................................................................................ 10
A málna gyógyító hatásai:........................................................................................ 10
Málnás joghurt / túró / tejberizs................................................................................. 11
Mangó.......................................................................................................................... 11
A mangó gyógyító hatásai:...................................................................................... 11
Mangós joghurt......................................................................................................... 11
Altató mangó............................................................................................................ 11
Narancs........................................................................................................................ 11
A narancs gyógyító hatásai:..................................................................................... 11
Kivis narancsital......................................................................................................... 12
Vitaminbomba variációk.......................................................................................... 12
Őszibarack.................................................................................................................... 12
Az őszibarack gyógyító hatása:................................................................................ 12
Őszibarackos túró...................................................................................................... 12
Papaja.......................................................................................................................... 12
A papaja gyógyító hatása........................................................................................ 13
Papaja desszert......................................................................................................... 13
Papajás saláta.......................................................................................................... 13
Ribizli (János-napi bogyó)............................................................................................. 13
A ribizli gyógyító hatása:........................................................................................... 13
Ribizlikása.................................................................................................................. 13
Sárgabarack................................................................................................................. 14
A sárgabarack és az egészség:................................................................................ 14
Sárgabarackleves hidegen....................................................................................... 14
Sárga- és görögdinnye................................................................................................. 14
A dinnyék gyógyító hatásai:..................................................................................... 14
Sárgadinnyeturmix.................................................................................................... 15
Egzotikus desszert...................................................................................................... 15
Szeder........................................................................................................................... 15
A szeder gyógyító hatásai:........................................................................................ 15
Szedres túrókrém....................................................................................................... 15
Szilva............................................................................................................................. 15
A szilva gyógyító hatása:........................................................................................... 15
Szilalekvár.................................................................................................................. 15
Szőlő.............................................................................................................................. 16
A szőlő gyógyító hatásai:.......................................................................................... 16
Szőlőzselé................................................................................................................... 16
Áfonya
Hazája É- és
Közép-Európa, dél felé csak hegyvidéken, havasokon él.
É-Amerikában
keresztezés eredményeként nagy termésű formákat hoztak létre.
Nálunk védendő, ritka
növény.
Az áfonya gyógyító hatásai:
1. megszárítva: bélhurut,
hasmenés ellen,
2. vizelethajtó,
3. koleszterin és vérzsírok
csökkentése,
4. immunrendszer erősítése,
5. védi a szabadgyökök ellen a sejteket,
6. elősegíti a nyálkahártya
regenerációját,
7. fogyaszt,
8. fiatalít,
9. csökkenti a stresszt.
Áfonyalekvár
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 50 dkg
zselésítő cukor.
Az alaposan megmosott,
lecsepegtetett, majd megszáradt áfonyát nyomkodjuk szét.
Keverjük össze a cukorral.
Forraljuk fel és főzzük 5 percig.
Forrón töltsük üvegekbe, zárjuk
le, tegyük száraz dunsztba.
Ananász
A trópusi
D-Amerikában honos. Ma már mindenütt termesztik, ahol egész évben meleg van, és
a trópusi esők esnek.
Az ananász gyógyító hatásai:
1. javítja a fehérje-egyensúlyt,
2. csökkenti a hasnyálmirigy
terhelését,
3. enyhíti a bélműködés zavarait,
4. segíti az ödémák, a
visszamaradt folyadékok eltávolítását,
5. leve vattacsomóval felitatva
és a bőrre helyezve halványítja, teljesen megszünteti az időskori
"májfoltokat",
6. csökkenti a napszúrás
tüneteit,
7. gátolja a véralvadást -
javítja a véráramlást,
8. letisztítja az elmeszesedett
érfalakat,
9. gátolja az izomgörcsöket,
10. csökkenti a lázat,
11. használ tengeribetegség
esetén,
12. a karibi országokban
afrodiziákumként használják.
Az éretlen ananász károsítja a
fogakat. Akik gyomorhurutban vagy fekélybetegségben szenvednek, és a kismamák
csak érett ananászt fogyasszanak!
Ananászos túró
Hozzávalók: 25 dkg túró, 0,5
ananász, 2,5 dl tejszín, habbá verve, 1 ek. méz, 1 ek. mazsola, 1 ek. citromlé.
A tejszínhabba keverjük bele az
apróra vágott ananászt.
A túrót keverjük össze a többi
hozzávalóval és tegyük bele a tejszínes ananászt.
Alma
A vadalma Európában
mindenütt honos, de a kultúrfajták ősei Ny- és Közép-Ázsiából származnak.
Az alma gyógyító hatásai:
1. vérnyomáscsökkentő,
2. csökkenti a koleszterin és a
vérzsírok szintjét,
3. javítja az immunrendszert,
4. szíverősítő,
5. javítja a vérkeringést,
6. a vércukorszintet
stabilizálja,
7. erősíti az erek falát, főleg a
vénákét,
8. tisztítja a beleket, mert
gátolja a káros enzimek képződést, káros baktériumok megtelepedését,
9. erősíti a fogínyt,
10 különböző méreganyagokat köt
meg - pl. ólom, higany,
11. fiatalít,
12. K-tartalma kedvezően befolyásolja
a vízháztartást, veseműködést, izomműködést, ingerület terjedését.
Almás joghurt
Hozzávalók: 6 alma, 2 pohár
joghurt, 2 kk. mazsola, 2 kk. narancslé.
Az almát jól megmosott héjával
együtt vágjuk apróra, keverjük össze a többi hozzávalóval.
Avokádó
Mexikóban és
Közép-Amerikában őshonos, de már elterjedt szerte a világon a forró
területeken.
Az avokádó gyógyító hatásai:
1. mindenkinek ideális, aki
állati zsírokat nem fogyaszthat,
2. segít a fogyókúrában,
3. kissé csökkenti a
vércukorszintet,
4. fokozza az idegrendszer és az
agy energiaellátását - vagyis frissít, szellemileg élénkít,
5. fokozza a
koncentrálóképességet,
6. fokozza a gyomorsav termelését
fehérjék emésztésekor,
7. serkenti a vörösvérsejtek
képződését,
8. rendszeres fogyasztása szépíti
a bőrt,
9. a belőle készült pakolás a
száraz, hámló bőrt ismét puhává, ráncmentessé teszi.
Avokádó krém
Hozzávalók: 1 kimagozott avokádó,
1 tk. citromlé, 1 gerezd zúzott fokhagyma, pici só, bors.
A gyümölcs húsát péppé törjük,
összekeverjük a fűszerekkel.
Pirítóssal a legfinomabb.
Banán
Valószínűleg a
Távol-Keletről származik.
A banán gyógyító hatásai:
1. jelentős K-tartalma segíti a
sejtek normális működését,
2. csökkenti az idegességet,
fáradtságot, segít az alvászavaroknál,
3. jó hatása van az emésztési zavarokra,
4. a szívműködési zavarokat
korrigálja,
5. megelőzi és csökkenti a magas
vérnyomást,
6. csökkenti a szervezetben
visszamaradt víz mennyiségét,
7. méregtelenítő,
8. gyógyítja a gyomornyálkahártya
gyulladását,
9. csökkenti a
koleszterinszintet,
10. erősíti az immunrendszert.
Banándesszert
Hozzávalók: 3 banán, 0,5-0,5 -
pohár joghurt, tejszín, 1 ek. méz, 1 ek. mazsola.
Az összetört banánhoz keverjük a
többi kelléket.
Mazsolával díszítve csészékben
tálaljuk.
Boróka
Főleg a mediterrán
területeken tenyészik, de szerte a világon megtalálható.
Bogyója 3 évig
érlelődik, ilyenkor kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű és nagyon lédús.
A boróka gyógyító hatása:
1. elpusztítja a káros gombákat,
így méregtelenítő a belekben, vesében,
2. segít kiüríteni a szervezetben
visszamaradt vizet,
3. serkenti a sejtek
anyagcseréjét,
4. serkenti a hormonkiválasztást,
5. megelőzi az érelmeszesedést,
6. megelőzi a bőrráncosodást,
7. erősíti az immunrendszert,
8. védi a nyálkahártyát,
9. karotin tartalma hatásos
látásgyengeség esetén,
10. a koleszterint szállítható
állapotban tartja, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy ez a létfontosságú zsíranyag
gyakran kicserélődjön a szervezetben - következménye: kevesebb elöregedett
koleszterin marad, így csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.
Felhasználása
(nem a borovicskáról lesz szó!)
Belefőzhető húslevesbe, savanyú
káposztába.
Tejfölös-, gombás-, vadas
mártások kellemes ízesítője.
Tehető sült zöldségekhez,
pecsenyékhez.
Hús- és halételek pácolásához is
használják.
Citrom
Trópusi, szubtrópusi
gyümölcs. Valószínűleg Indiából vagy Kínából származik. Az idők folyamán
elterjedtek a Földközi-tenger egész medencéjében.
A citrom gyógyító hatása:
1. erősíti az immunrendszert, véd
a fertőzések ellen,
2. serkenti a gyomorsósav
termelődését,
3. aktiválja a gyomor
fehérjebontó enzimjét - a pepszint, ezáltal javul a fehérjék, a Ca, és a Fe
felszívódása,
4. fogak és a csontozat épülését
kedvezően befolyásolja,
5. mert serkenti a
fehérje-anyagcserét, segíti a fogyást,
6. erősíti a kötőszöveteket, a
hajat és a körmöt,
7. fokozza az életerőt,
8. csökkenti a stresszt,
9. erősíti az ereket, megállítja
a fogínyvérzést, orrvérzést, csökkenti az ínysorvadás tüneteit,
10. fokozza a sejtek növekedést,
11. fiatalít.
Fitneszital
Hozzávalók: 3 citrom leve, 3 ek.
méz.
Összekeverjük, és kortyolgatás
nélkül lenyeljük.
Ötlet Kaliforniából: mindenféle
sportolás előtt közvetlenül együnk meg 1 citromot. A fizikai terhelés idejére a
vér sejtjei feltöltődnek C-vitaminnal.
Cseresznye
Valószínűleg
Kis-Ázsiából terjedt el mára már az egész világon. Az eurázsiai vad fajtákból
sok értékes fajtát nemesítettek.
A cseresznye gyógyító hatásai:
1. 1 hétig napi 25 dkg cseresznye
fogyasztása már kedvező hatású a köszvénynél,
2. semlegesíti a sejtkárosító
szabad gyököket, így lassítja a bőr öregedését, széppé teszi a bőrt,
3. csökkenti a gyulladásokat,
4. óvja a kötőszövetet, az
enzimek okozta károsodástól,
5. segíti a súlycsökkenést,
6. C-vitamin és folsav tartalma
az agy- és idegműködéshez, vérképzéshez járul hozzá kedvezően,
7. a cseresznyekúra szabályozza a
tápcsatorna működést, méregtelenít.
Cseresznyés joghurt
Hozzávalók: 25 dkg cseresznye
kimagozva, 1 pohár joghurt, 1 tk. vanília ízű pudingpor (nem főzős), 1 tk. méz.
Keverjük össze a joghurtot,
pudingport, mézet, forgassuk bele a cseresznyét.
Csészében kínáljuk.
Datolya
A datolyapálma
É-Afrikában és Elő-Ázsiában otthonos, 30 m magasra is megnő. Ha gyökerei
elegendő vízhez jutnak, még a perzselő hőséget is jól tűri.
A datolya gyógyító hatásai:
1. a szellemi frissességet,
koncentrálóképességet fokozza, éberré, elevenné tesz,
2. serkenti a sejtek
energia-háztartását,
3. Ca-tartalma a fogak, csontok
állományát kedvezően befolyásolja,
4. segíti a vérképzést,
5. serkenti a sejtek
anyagcseréjét,
6. segíti a nyugodt alvást (Az
arabok hatásos altatószerként használják - nincs ellentétben az 1.-nél
írtakkal!! Nomád törzsek tanácsa: lefekvéskor egyél meg 5 datolyát.).
Beduineledel
Hozzávalók: 2 csésze köles, 1
alma, 15 szem datolya, 1 ek. olívaolaj, 6 csésze víz, pici só.
Mossuk meg a kölest, hagyjuk
megszáradni, majd pirítsuk meg az olajban.
Nyomjuk össze a kimagozott
datolyákat és adjuk a köleshez.
Az apróra felvágott almát szintén
keverjük a köleshez.
Öntsük fel vízzel, forraljuk fel,
majd vegyük le a tűzről és fedjük le.
Hagyjuk állni 20 percig.
Melegen tálaljuk.
Egres
Európában őshonos.
Ligetes erdőkben, sziklás erdőkben, magashegységekben él. É-Amerikában más
egresfajok őshonosak, ezekkel is keresztezték az európai fajokat.
Az egres gyógyító hatásai:
1. gazdag szilícium tartalma a
kötőszövetek felépítésében, méregtelenítésben vesz részt,
2. védi a nyálkahártyát,
3. fontos a szerepe a
fehérje-anyagcserében,
4. segíti az idegek működést,
5. segíti a szív működését,
6. az egészséges haj és bőr őre,
7. kedvezően hat a
sejtanyagcserére (főleg az izomzatban és a szívizomzatban),
8. a hormonok termelését
kedvezően befolyásolja,
9. segíti a víz kiürülését,
10. erősíti a véredényeket és a
kötőszövetet (1 hetes egreskúra a visszerekre már kedvező hatással van).
Egres desszert
Hozzávalók: 20 dkg érett egres,
20 dkg joghurt, 3 ek. méz, 1 ek. mazsola.
Az egrest szemenként vágjuk 4
részre.
Keverjük össze a joghurtot,
mézet, mazsolát és tegyük bele az egrest.
Egressel készült sütemény
Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1
kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.
Az omlóstésztával béleljünk ki
egy tortaformát.
Az egrest (nyersen, vagy főve)
keverjük össze a cukorral, aprított mandulával, citromhéjjal, fahéjjal.
Süssük 30 percig.
Földieper
Egész Európában
őshonos.
A szamóca gyógyító hatása:
1. gyulladás gátló,
2. baktériumellenes,
3. a nehézfémeket megköti,
4. csökkenti az emésztési
panaszokat, a puffadást,
5. folsav tartalma a
sejtnövekedés és vérképzés elősegítője,
6. vérnyomáscsökkentő,
7. erősíti a csontokat, hajat,
bőrt,
8. jó hatású a fáradékonyság,
idegesség, stressz esetén,
9. hatásos a végtagfájdalmak
csökkentésére,
10. növeli a szexuális kedvet.
Földiepres joghurt
Hozzávalók: 30 dkg földieper, 2
dl joghurt, 1 ek. méz, 2 ek. puffasztott rizs.
Füge
Keletről származik,
de elvadulva egész D-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban,
Portugáliában, D-Franciaországban, D-Olaszországban, Törökországban, Cipruson.
Nálunk is sok kertben
ültetik.
Gyógyhatásának ismerete alapján a
legrégebben használt gyógynövények közé sorolható.
Már a régi egyiptomiak különféle
betegségek megelőzésére alkalmazták.
A füge gyógyító hatásai:
1. szabályozza az emésztést,
2. baktériumellenes,
3. csökkenti a fáradtságot,
4. használ a gyengeség ellen,
5. hangulatjavító,
6. oldja az ideges feszültséget,
7. görcsoldó,
8. az éretlen füge leve
elmulasztja a szemölcsöt,
9. ha friss fügével masszírozzuk
a fájós fog körül az ínyt, elmulasztja a fogfájást,
10. segít a fogyásban.
Habos füge
Hozzávalók: 20 dkg füge, 0,5 l
víz, 3 ek. méz, 1 ek. citromlé, 1,5 dl tejszín.
Keverjük össze a vizet, mézet,
citromlevet.
Pároljuk benne 15 percig az apró
darabokra vágott fügét.
Osszuk el kis csészékbe.
Rétegezzünk a tetejére, keményre felvert tejszínhabot.
Fügés vodka
(Ny-Európában nagy divat)
Hozzávalók: 1 üveg vodkába
tegyünk 2-3 érett, vagy aszalt fügét.
Érleljük 1-2 hétig (vagy tovább).
A friss füge különösen finom
joghurttal, túróval vagy friss sajttal.
Kivi
Kínából származik,
kínaiegres néven ismerték korábban. A növény először Új-Zélandra és
Ausztráliába, majd Kaliforniába, Chilébe, Izraelbe, D-Európába is elkerült.
Kúszó cserje.
A molyhosan szőrös
héj miatt jól tűri a szállítást, ezért kevésbé kezelik vegyszerekkel.
A kivi gyógyító hatásai:
1. rendkívül magas a C-vitamin
tartalma,
2. megelőzi a fertőzéseket,
erősíti az immunrendszert,
3. gyorsítja az anyagcserét,
4. gyorsítja a hormontermelődést,
5. segíti a csontok növekedését,
6. csökkenti a fogínyvérzést,
ínysorvadást,
7. serkenti az izmok, főleg a
szívizom működését,
8. erősíti az erek falát,
9. erősíti a kötőszövetet,
10. stresszoldó,
11. segíti az ízületi kötőszövet
megerősödését,
12. napi 1 kivi csodát tesz
szervezetünkkel.
Kiviital
4 kivi, 2,5 dl hideg tej, 4
gombóc vanília fagylalt, 2 ek. méz.
A nagyon megmosott, majd
meghámozott kivit turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
Csészékben kínáljuk kivi
szeletekkel, mentalevéllel díszítve.
Kivis pezsgő
1-1 kivi szeletet tegyünk a
pezsgőspohár aljára és töltsük fel pezsgővel.
Búzasör kivivel
Aki szereti a búzasört, próbálja
ki citrom helyett kivivel. Hát nekem nagyon ízlik.
Körte
A vadkörte őshonos
Európában, de a nemes körték többféle vadon élő körte őstől Ázsiából
származnak.
A körte gyógyító hatásai:
1. salaktalanít,
2. szünteti az emésztési
zavarokat,
3. szabályozza a vízháztartást,
4. csökkenti a vese- és
hólyagpanaszokat,
5. vérképző hatású,
6. elősegíti a növekedést,
7. kiváló méregtelenítő,
8. éhségcsillapító,
9. segíti a szervezetben a
"boldogsághormon" termelődést (napi 1 körte elfogyasztása már igen
hatásos a jókedvre derülésben),
10. akinek fokozott vízigénye
van, számára sokkal hasznosabb a körte fogyasztása, mint az ilyenkor tanácsolt
több liter ásványvíz.
Körtecsemege
Hozzávalók: 4 körte, 2 ek.
citromlé, 2 ek. méz.
A meghámozott, kimagozott körtét
nyomjuk péppé és keverjük össze a citromlével, mézzel.
Csészékben tálaljuk.
A körte ideális kísérője
sajtoknak.
Mindenféle gyümölcssaláta,
hidegtálak pompás alkotórésze lehet.
A leveses körték levét
gyümölcscentrifugával kicsapatva nagyszerű italt kaphatunk.
Na és a finom pááálinka!
Málna
Őshonos Európában,
délen a hegyvidékre húzódik vissza.
A középkor óta
termesztik kertekben.
A málna gyógyító hatásai:
1. magas A-vitamintartalma miatt
természetes gyógyhatású több szembetegségnél, látászavarnál, a kínai
természetgyógyászatban a gyengelátás és a farkasvakság kezelésére alkalmazzák,
2. erősíti a szem ereit,
3. javítja a szem
tápanyagellátását,
4. vérzéscsillapító (orr-,
ínyvérzés),
5. segíti a felszaporodott víz
kiürítését,
6. fényessé és sűrűvé teszi a
hajat,
7. puhítja, és rugalmassá teszi a
bőrt (néhány napos málnakúra csodát tesz),
8. mérsékli a vese- és
hólyagpanaszokat,
9. aki kirúgott a hámból vagy
antibiotikum kezelésen esett át nem árt, ha málnával tölti fel biotin
készletét. (Botin: a B-vitaminok csoportjába tartozik, un.
"szépségvitamin". Szervezetünk ezt nem tudja előállítani hiányos
táplálkozás, vagy pl. alkohol, antibiotikumok hatására.)
Málnás joghurt / túró / tejberizs
Hozzávalók: 25 dkg málna, 2 dl
joghurt / túró / tejberizs, 1 ek. citromlé.
Összekeverjük.
Mangó
K-Indiából származik,
de mindenhol elterjedt, ahol meleg, páradús az éghajlat.
Lehet olyan kicsi,
mint egy őszibarack, de olyan nagy is, mint egy sárgadinnye.
Csodálatosan szép
látványt nyújt a hinduk szent fája, a legkülönbözőbb színű levelekben pompázó
mangó, melynek gyümölcse is különös ízű.
A gyümölcsöt már több
mint 4000 év óta termesztik Indiában.
A mangó gyógyító hatásai:
1. fogyasztásával elkerülhető a
meghűlés,
2. megelőzi a fertőzéseket,
3. serkenti a gének átörökítő
képességét a sejtmagokban,
4. fokozza a fehérjeszintézist,
5. nyugtatja az idegeket,
elősegíti az alvást,
6. jó hatású stresszhelyzetben
(már 1 mangó is érezhető eredményt hoz),
7. egészséges színt ad a bőrnek,
hajnak,
8. hormonaktiváló (pajzsmirigy)
9. javítja a látást,
farkasvakságot,
10. védi a nyálkahártyát,
11. segíti a sejtlégzést,
12. csökkenti a szabadgyökök és
más sejtkárosító anyagok hatásait.
Mangós joghurt
Hozzávalók: 1 darabokra vágott
mangó, 2 ek. puffasztott rizs, 2 dl joghurt, 1 ek. citromlé.
Összekeverjük.
Altató mangó
Hozzávalók: 1 mangó, 1 banán, 1
pohár joghurt összekeverve.
Lefekvés előtt kell megenni.
Rizses ételek mellé pompás
körítés.
Leve kipréselve üdítő ital.
Magja elültetve kihajt,
szobanövényed lesz.
Narancs
Eredetileg DK-Ázsia
meleg vidékeiről, D-Kínából származik. Ma már valamennyi kontinensen
termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi.
A narancs gyógyító hatásai:
1. C-vitamin tartalma serkenti a
sejtműködést,
2. növeli az életerőt,
3. frissít, segít a
koncentrációban,
4. segít a fogyókúrában,
5. aktiválja a mirigyek működését
6. erősíti az immunrendszert,
7. sok folsav található benne,
ami elősegíti a vérképzést,
8. segít íny- és orrvérzés
esetén,
9. bőséges B-vitamin tartalma
szépíti a hajat,
10. erősíti a kötőszöveteket,
11. magas Mg-tartalma kedvez a
szív és az izmok működésében.
Napi 1 narancs fedezi C-vitamin
szükségletünket.
Kivis narancsital
Hozzávalók: 4 narancs, 2 kivi,
0,5 l író.
A meghámozott gyümölcsöket
turmixoljuk össze az íróval.
Vitaminbomba variációk
Zeller - alma - narancs,
Cikória - alma - narancs,
Kivi - banán - narancs,
Sütőtök - alma / körte, narancs,
Sárgarépa - alma - narancs.
Lereszelve, citromlével
megcsepegtetve, mézzel elkeverve, mandulával / dióval / kókuszreszelékkel
megszórva.
Legjobb, ha a héjat eldobjuk,
mert sok vegyszerrel kezelik.
Őszibarack
Eredetileg Kínából
származik.
Az őszibarack gyógyító hatása:
1. véd az erős napsugárzás ellen
*,
2. erősíti az immunrendszert,
3. kivédi a szabad gyököket,
4. jó hatással van a
kötőszövetekre, erekre,
5. hasznos a szívnek, a
vérkeringésnek,
6. igazi
"stresszgyümölcs" - fokozza a szervezet stressztűrését,
7. oldja a szorongást,
8. csökkenti az idegességet,
9. depressziósoknak különösen
ajánlják,
10. segíti a vízkiürítést,
11. segít a fogyókúrában,
12. szépít, fiatalít.
* Érdekes és egyben
elgondolkodtató, hogy pl. az őszibarackban lévő sárga festékanyag (xantofill) a
gyümölcsöt védi a túl erős napsugárzás esetén. Fényvédelem nélkül sejtkárosodás
játszódna le. Amikor ez az anyag az őszibarackból és más növényekből is a
szervezetünkbe jutnak, ott is folytatják a sejtvédő funkciót.
Hát lehet gondolkodni, mi minden
folytatja még megszokott dolgát bennünk, nem mindig a hasznunkra.
Őszibarackos túró
Hozzávalók: 4 friss, érett
őszibarack, 25 dkg túró, 1 ek. méz, csipet vanília por (vagy fahéj).
A barackot mártsuk forró vízbe,
húzzuk le a héját.
Keverjük össze a túrót a
hozzávalókkal, tegyük bele a kockákra vágott őszibarackot.
Papaja
Közép- és
D-Amerikában őshonos. Meleg, párás éghajlati területen terem. A Föld egész
trópusi övezetében elterjedt.
A papaja gyógyító hatása
1. A-vitamin provitaminja bőségesen
van benne, ami erősíti a látást,
2. fokozza a sejtek
életképességét,
3. és védi a nyálkahártyákat,
4. a gyümölcs enzimjei
természetes gyógyszerek, segít felbontani a táplálékban lévő fehérjéket
aminosavakra (amiket aztán szervezetünk "átrendez" (*),
5. aktiválja asz izomképződést,
6. erősíti a szívet és a
vérkeringést,
7. serkenti a hormonelválasztást,
8. erősíti az immunrendszert.
(*) Sok emberben a
fehérje-helyzet katasztrofálisan rossz. A fehérje előemésztését végző
gyomorsav, valamint a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimjeinek hiánya kb. 35 év
felett a szervezetben a fehérjék hiányos értékesítéséhez vezethet.
Eredmény: emésztési zavarok,
bőrbetegségek, allergia. Éppen itt segítenek a papaja enzimjei.
1 hétig együnk minden nap papaját
~ 300 - 400 Ft/db:-(~ és szervezetünk sejtjei a vérből megkapják a szükséges
mennyiségű és étékes fehérjét.
Már a 3. reggelen észrevehetjük,
sokkal frissebben mozgunk és jobb a kedvünk. (Ez tényleg így van!)
Papaja desszert
Hozzávalók: 2 közepes papaja, 2,5
dl joghurt, 2 ek. méz, 1 ek. citromlé.
Szedjük ki a gyümölcs magját,
kanalazzuk ki a húsát és keverjük össze a többi hozzávalóval.
Papajás saláta
Narancs / grapefruit / kivi /
ribizli / savanykás szőlő, papaja, méz, citromlé.
Ribizli (János-napi bogyó)
Az erdei ribizli a
Kárpát-medencében őshonos, nemesítés során került a kertekbe.
A fekete ribizli
elterjedési területe Közép-Szibériáig tart.
Savanyú
szupergyógyszer - ez a név is megilleti - minden szemben 2 mg C-vitamin
található.
A ribizli gyógyító hatása:
1. erősíti az immunrendszert,
2. erősíti a hormontermelő
mirigyeket,
3. aktiválja a sejtek
anyagcseréjét, a sejtlégzést,
4. aktiválja a vérképzést,
5. védi sejtjeinket a
szabadgyököktől,
6. védi a nyálkahártyát,
7. megnyugtatja az idegeket,
8. javítja a szívműködést,
9. elősegíti az izomműködést,
10. segíti a felesleges víz
kiürülését,
11. átsegít a stresszes
reakciókon,
12. leve csillapítja a
szamárköhögést,
13. rekedtségkor vagy a
hangszálak túlságos igénybevételekor jó a fekete ribizli levével gargalizálni.
Ribizlikása
Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 7 dkg
cukor, 10 dkg kókuszpehely (vagy reszelék), 1,5 dl tejszín.
A leszemezett ribizlinek nyomjuk
ki a levét, tegyünk hozzá annyi vizet, hogy összesen 0,5 l legyen.
Forraljuk fel!
Keverjük hozzá a cukrot, kókuszt
és kis lángon, kevergetve főzzük 20 percig.
Hűtsük le, töltsük csészékbe.
Tálaljuk tejszínhabbal.
Sárgabarack
A kajszi őshazája
Közép-Ázsia és Kína.
Pakisztánban, a
Karakorum magas hegyvidékén élő népcsoport átlagéletkora 10 évvel is meghaladja
a közép-európai átlagot. Vélhető, hogy a kajszi fogyasztása is szerepet játszik
ebben. A kajszinak bizonyítottan fiatalító hatása van.
A sárgabarack és az egészség:
1. megállítja az öregedési
folyamatot,
2. javítja a hangulatot,
3. enyhíti a fáradtságot,
4. segít a koncentrálásban,
5. véd az immunmérgek ellen,
6. véd a szabadgyökök ellen,
7. erősíti a nyálkahártyát,
dohányosoknak kifejezetten ajánlott gyümölcs,
8. erősíti a bőrt, a hajat, a
körmöt,
9. serkenti a sejtképződést,
10. fokozza a vérképzést,
11. csökkenti a torok és a gége
szárazságát,
12. csökkenti az asztmás
panaszokat,
13. sápadt, vérszegény embereknek
nagyon ajánlott.
Sárgabarackleves hidegen
Hozzávalók: 8 kajszi, 2,5 dl
joghurt, 2,5 dl tejszín, 2 ek. méz, csipetnyi gyömbér.
A barackot héjastól vágjuk
darabokra. Keverjük össze a joghurttal, mézzel, adjuk hozzá a felvert tejszínt.
Lehűtve frissen tört gyömbérrel
kínáljuk.
Currys csicseriborsó vagy bab
mellé adhatjuk a barackot nyersen, feldarabolva.
Kajszi-mártás kitűnően illik
rántott camemberthez, lángosokhoz.
Most futás a lekváros üveghez,
nyalakodjatok belőle, mert lehet, hogy így is fiatalít!
Sárga- és görögdinnye
A görögdinnye Afrika
trópusi tájain őshonos, míg a sárgadinnye hazája India. Ez utóbbit már
honfoglaló őseink is fogyasztották.
A dinnyék gyógyító hatásai:
1. sok bennük a karotin, ami
szervezetünkben A-vitaminná alakul, ez serkenti a géneket,
2. fokozza az értelmi képességet,
azzal, hogy segíti, a tápanyagok idegsejtekbe jutását,
3. sok B6 vitaminja segítségével
aprózódnak a tápanyagok fehérjéi, ezzel elősegíti a fehérjeszintézist,
4. a folsav tartalma elősegíti a növekedést,
5. a vérképzést és a..
6. haj szépségét;
7. védi a csontokat,
8. erősíti az immunrendszert,
9. javítja a hangulatot
10. védi a nyálkahártyákat,
11. általában fokozza a
sejtlégzést,
12. fiatalító hatása mindenütt
érvényesül (Csontok, fogak, szem, bőr, haj, köröm),
13. K-tartalma miatt időseknek
kifejezetten ajánlott.
Sárgadinnyeturmix
Hozzávalók: 20 dkg sárgadinnye,
0,5 l hideg tej, 4 gombóc vaníliafagylalt.
Összeturmixoljuk.
Egzotikus desszert
Hozzávalók: Recés héjú
sárgadinnye, málnalé.
Vágjuk ketté a dinnyét, kaparjuk
ki a magokat. Töltsük meg a mélyedést málnalével.
Különösen frissítő hatású.
Szeder
Legalább 300-400
vadon élő szederfaj él Európában.
Nemesített fajtái
alkalmasak kerti termesztésre.
A szeder gyógyító hatásai:
1. erősíti az immunrendszert,
2. jó a vénás és
visszérbetegségeknél, aranyérnél,
3. gátolja a nyálkahártyák
gyulladását,
4. stresszoldó,
5. erősíti a kötőszövetet, az
erek falát, ezáltal véd az öregedési folyamatok ellen,
6. serkenti a mirigyműködést,
7. a leveleiből készült tea jó
gargalizáló szer,
8. a szederlé különösen hatásos
rekedtség ellen (melegítsük meg, gargalizáljunk vele egy kicsit, a többit
kortyolgatva igyuk meg).
Szedres túrókrém
Hozzávalók: 40 dkg szeder, 30 dkg
túró, 1 dl tejszín, habbá verve, 1 ek. méz, néhány csepp citromlé.
Keverjük össze.
Szilva
Közel-Keletről és a
Földközi-tenger K-i vidékéről ered.
A szilva gyógyító hatása:
1. serkenti a
szénhidrát-anyagcserét,
2. segít a nyugtalanságnál,
koncentrációs zavaroknál, depressziónál,
3. stresszoldó (1 hétig napi 20
dkg szilva garantáltan elűzi az ideges nyugtalanságot és a depressziós
hangulatot),
4. erősíti a sejthártyát, így véd
a kórokozók behatolásától,
5. tisztítja a tápcsatornát,
6. erősíti a szívet,
7. erősíti az immunrendszert,
8. elősegíti a víz kiürülését a
szervezetből,
9. megköti a fölösleges zsírokat,
vagyis segít a fogyásban - tehát nyugodtan megehetünk egy óriási tál fánkot,
rengeteg sok szilvalekvárral :-)
Szilalekvár
Hozzávalók: 1 kg szilva, 30 dkg
cukor, 1 citrom leve, 2 db. porrátört szegfűszeg.
A kimagozott szilvát keverjük
össze a többi hozzávalóval. Legalább 3 órán át, főzzük, időnként megkeverve. Ha
túl sűrű, 1-1 pohárka vizet tehetünk hozzá.
Üvegekbe töltjük, lekötjük,
hagyjuk kihűlni.
(Ha ezzel elkészültünk, dobjuk el
a lábost és meszeljük ki a konyhát!)
Szőlő
A meleg, mediterrán
tájakról származik.
Már az antik korokban
megkezdték nemesítését, a szőlőlé nagyszerű gyógyhatásai miatt.
A szőlő gyógyító hatásai:
1. Az emésztési problémák hatásos
ellenszere,
2. fokozza a víz eltávolítását,
valósággal kimossa a szervezetet,
3. segít a sikeres fogyókúrában
(Ősszel minden túlsúlyosnak ajánlható az 1 hetes szőlőkúra. Naponta 0,5 kg
szőlő és 1000 kalóriának megfelelő egyéb táplálék. Garantált a fogyás.),
4. csökkenti a fáradtságot,
5. nyugtató hatása van,
6. csökkenti a depressziót,
7. serkenti a
szénhidrát-anyagcserét,
8. erősíti az immunrendszert
9. kedvező hatással van a csontok
anyagcseréjére,
10. a pajzsmirigy működésére,
11. az idegrendszer táplálására,
12. az izom- és szívműködésre,
13. a sóháztartásra.
Szőlőzselé
Hozzávalók: 1 kg szőlő kipréselt
leve, 10 ek. citromlé, 1 kg. zselésítő cukor.
Keverjük össze a szőlő levét és a
cukrot. Forraljuk fel, főzzük 5 percig.
Tegyük hozzá a citromlevet.
Töltsük üvegekbe és zárjuk le.
Frissen fogyasztva az igazi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése