Zöldséges rakott tészta előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc hozzávalók 4 főre • 25 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék • 50 dkg penne • 10 dkg trappista sajt • ételízesítő • bors • só Sajtmártáshoz: • 10 dkg trappista sajt (lehet füstölt sajt is) • 2 púpos ek liszt • 2-3 dl tej • olaj • 2-3 ek tejföl (nem fontos) • fokhagyma granulátum • szerecsendió • só • bors Tepsibe: • olaj • zsemlemorzsa elkészítés 1. A tésztát bő forró, sós vízben feltesszük főni, amikor kész, leszűrjük. 2. A mexikói zöldségkeveréket is kifőzzük bő, ételízesítős vízben, majd ha megfőtt, leszűrjük. 3. Elkészítjük a sajtmártást: az olajat felmelegítjük egy kicsit, beletesszük a lisztet, és habosodásig hevítjük, folyamatosan kevergetve. 4. Lassan csurgatva beleöntjük a tejet, közben folyamatosan kevergetjük, mert könnyen csomósodik. 5. Beletesszük a fokhagyma granulátumot (lehet préselt fokhagyma is, de én nem szeretek ilyen dolgokkal vesződni :P), szerecsendiót, borsot, sót, tejfölt, majd a reszelt sajtot, és lassan melegítve felforraljuk. (Nagyon kell ügyelni, hogy amikor beletesszük a sajtot, folyamatosan keverjük, mert különben a sajt is becsomósodhat!) 6. Ha mindennel elkészültünk, már csak össze kell állítani az egészet! 7. A tepsi alját megolajozzuk egy kicsit, és vékonyan meghintjük a zsemlemorzsával 8. Erre mehet a tészta fele, majd a zöldség (én ezt még meg szoktam hinteni egy kis ételízesítővel, biztos, ami biztos), majd a mártás, végül a tészta másik fele, és az egészet megszórjuk sajttal. 9. Előmelegített sütőbe tesszük, és pirulásig sütjük. sütési hőfok: 250 °C sütési mód: alul-felül sütés Villámgyors bagett házilag recept előkészület: 20 perc sütés: 30 perc hozzávalók 2 főre • 20 dkg sima liszt • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. rozs, tönkölybúza) • 2,5 dkg friss élesztő • só • +kevés meleg víz, amennyit felvesz tetejére • tojássárga • magok ízlés szerint (lenmag, szezámmag, szotyi, tökmag stb.) elkészítés 1. Az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk (nem kell futtatni). 2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk magokat ízlés szerint, kevés sót és az élesztős vizet hozzáadva kemény tésztát gyúrunk. Nem kell külön keleszteni! 3. Formázzuk, tetejét bevagdossuk, 50 fokos sütőben kelesztjük. Nagyon szépen megkel, kb. háromszorosára. 4. Tetejét vízzel elkevert tojássárgával megkenjük, megszórjuk magokkal. 5. 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. sütési hőfok: 180 °C sütési mód: hőlégkeveréses Sült paradicsomfészek 2. recept • előkészület: 15 perc • sütés: 20 perc hozzávalók 4 főre • 8 db közepes paradicsom • 8 tk zöldfűszeres Philadelphia krémsajt • frissen őrölt bors • 2 tk szárított bazsalikom • 8 kisebb tojás • 1 tk őrölt paprika • 4 tk reszelt parmezán • 1 ek olaj elkészítés 1. A paradicsomok felső negyedét óvatosan levágjuk. (Ha nagyon gömbölyű az aljuk, akkor onnan is levágunk egy vékonyka szeletet, hogy stabilan csücsüljenek majd a tálban.) Belsejüket sárgadinnyevájóval óvatosan kiszedjük. 2. Mindegyikbe kenünk 1-1 tk krémsajtot, megszórjuk borssal és bazsalikommal. 3. A sütőt előmelegítjük, és kiolajozunk egy sütőtálat, amiben kényelmesen elférnek a paradicsomok. 4. Minden előkészített paradicsomba óvatosan beleöntünk egy tojást, megszórjuk kevés paprikával és parmezánnal, majd a sütőtálba rendezzük őket. 5. 20 perc alatt készülnek el. sütési hőfok: 180 °C sütési mód: hőlégkeveréses Tepsis tejfölös-sajtos krumpli recept • előkészület: 30 perc • sütés: 60 perc hozzávalók 4 főre • 1,5 kg krumpli • 2 nagy fej vöröshagyma • 2 db paradicsom • 2 db paprika • 1 nagy doboz tejföl • 5 dkg sajt • 10 dkg margarin • 1 ek liszt • só • bors • pirospaprika elkészítés 1. A krumplit meghámozzuk, kb. 2-3 mm-es karikára vágjuk. 2. A hagymát félbevágjuk, felkarikázzuk. A paradicsomot, paprikát is karikára vágjuk, ezeket beletesszük a tepsibe. 3. Ezt megszórjuk 1 ek liszt és 1 tk pirospaprika keverékével. 4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 5. A tepsiben kicsit összekeverjük, majd ráöntjük a tejfölt, végül ráreszeljük a sajtot, és vajdarabkákat teszünk a tetejére. 6. Lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben készre sütjük. sütési hőfok: 180 °C sütési mód: hőlégkeveréses tepsi mérete: 30x20 cm Fetás-olívás polenta recept • előkészület: 5 perc • főzés: 10 perc • sütés: 30 perc hozzávalók 4 főre • 25 dkg kukoricadara • 7 dl víz • 2 ek olívaolaj • 20 dkg feta sajt • olajbogyó • só • bors elkészítés 1. A feta sajtot apró kockákra vágjuk, az olajbogyót felkarikázzuk. 2. A vizet felforraljuk, hozzáadunk egy csipetnyi sót, majd takaréklángon, sűrű kevergetés mellett belekeverjük a kukoricadarát (csomósodásra hajlamos!). 3. Mikor megpuhult a dara, és már kezd besűrűsödni (mikor már inkább tapad a fakanálhoz, mint az edény oldalához), hozzáadjuk az olívaolajat, a feta sajtot és az olajbogyót. 4. Ha még szükségesnek érezzük (mivel a feta sajt elég sós), sózzuk, borsozzuk. 5. A polentát egy olyan kisebb méretű tepsibe öntjük, aminek szeretnénk, hogy felvegye a formáját. Kb. 1 órát hagyjuk hűlni. 6. Mikor kihűlt, könnyen ki lehet borítani a tepsiből, ekkor tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és olívaolajjal vékonyan kikent sütőlapon előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. sütési hőfok: 200 °C sütési mód: alul-felül sütés Juhtúrós rakott brokkoli recept • előkészület: 15 perc • sütés: 25 perc hozzávalók 4 főre • 20 dkg juhtúró • 2 dl tejföl • 10 dkg natúr krémsajt • 1 kk őrölt szerecsendió • 10 dkg reszelt sajt • 2 tojás • só • őröltbors • 2 dkg margarin • 1 kg brokkoli (pucolás után) elkészítés 1. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük. 2. Forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük. Ha kész, alaposan lecsepegtetjük. 3. A tojást, a krémsajtot, a tejfölt és a juhtúrót simára keverjük. Sóval, szerecsendióval, borssal fűszerezzük. 4. Egy tepsit a margarinnal vastagon kikenünk. 5. Beletesszük a brokkolit. Leöntjük a juhtúrós öntettel. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk. 6. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz. sütési hőfok: 200 °C sütési mód: hőlégkeveréses Pirított csirke vadászné módra recept előkészület: 15 perc • főzés: 40 perc hozzávalók 4 főre • 1 kg-os csirke • só • őrölt bors • liszt • 2 ek zsír • 1 fej vöröshagyma • 20 dkg gomba • 20 dkg paradicsom • 3 gerezd fokhagyma • 1 csomó petrezselyemzöld • 1 ek tárkonylevél • 1 dl száraz fehérbor Köretnek: • párolt rizs elkészítés 1. A megtisztított csirkét feldaraboljuk, besózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk, majd a zsírban pirosra sütjük. 2. A húst a zsírból kivesszük, és a finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, és zsírjára pirítjuk. Hozzátesszük a felkockázott, meghámozott paradicsomot, zúzott fokhagymát, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal. Összeforraljuk. 3. Visszahelyezzük a csirkedarabokat a raguba, felöntjük a borral, és teljesen készre pároljuk. Sajtos-újhagymás csirke recept előkészület: 30 perc • sütés: 30 perc hozzávalók 4 főre • 40 dkg csirkemell • 2 szál nagyobb újhagyma • 20 dkg sajt • 1 nagy doboz tejföl • 1 dl tej • só bors, ízlés szerint • 1 pohár (2 dl) rizs • 2 db kockasajt elkészítés 1. Először feltesszük a rizst főni, az elkészül, mire a többivel is elkészülünk. 2. A csirkemellet felszeleteljük, olyan közepes kockákra. 3. A hagymát apróra vágjuk, és a zöldjéből is teszünk hozzá egy keveset. 4. Kis olajon megpirítjuka csirkét, de tényleg pirítjuk, hogy néhol bebarnuljon. Az utolsó pár percben rátesszük a hagymát is, és együtt pirítjuk őket, illetve közben fűszerezzük a húst. 5. A sajtot lereszeljük, a felét elkeverjük a tejföllel, majd egy kis lábosban a tejjel együtt feltesszük főni. Állandó keveregetés mellett felforraljuk, és éppen csak egyet rottyantunk rajta. 6. A közben elkészült rizst olajozott sütőtálba simítjuk, majd rátesszük a csirkét, végül a sajtos-tejfölöstejet is ráöntjük. 7. A tetejére tesszük a maradék sajtot, illetve a kockasajtokat kis darabokban rátépkedjük. Mehet a sütőbe, úgy fél órára, vagy amíg szép piros nem lesz a teteje. sütési hőfok: 190 °C sütési mód: hőlégkeveréses Sonkás-hagymás lepény recept előkészület: 25 perc • főzés: 10 perc • sütés: 20 perc hozzávalók 6 főre • 1 cs mélyhűtött leveles tészta (kb. 45 dkg) • 2-3 szál póréhagyma fehér része • 20 dkg nyers sonka • 1 ek olaj • 4 tojás • 20 dkg natúr krémsajt (pl. medve) • 15 dkg trappista sajt, reszelve elkészítés 1. A leveles tésztát engedjük ki, nyújtsuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt 30x40 cm-es gáztepsibe. 2. A póréhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikára, a sonkát kockázzuk fel. Az olajon süssük meg a pórét és a sonkát. Ha megsült, tegyük egy szűrőbe, és jól csepegtessük le, így a tészta nem ázik el. 3. A tojásokat géppel jól kikeverjük a krémsajttal, sót és borsot rakunk rá, majd hozzáadjuk a trappista sajtot is. 4. A hagymás-sonkás masszát szétterítjük a tésztán, majd a tojásos krémet ráöntjük, és eligazítjuk. 5. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. sütési hőfok: 200 °C sütési mód: hőlégkeveréses tepsi mérete: 30x40 cm Tésztasaláta 1. recept előkészület: 20 perc • főzés: 25 perc hozzávalók 4 főre • 25 dkg száraz tészta • 1 evőkanál olaj • 25 dkg sárgarépa • 5 dkg vaj • 25 dkg brokkoli • 20 dkg sonka • 1 fej hagyma • 1 csokor petrezselyemzöld öntethez • 1 tojás sárgája • 1 dl olaj • 1 csapott evőkanál mustár • 1/2 citrom leve • 1 csapott evőkanál cukor • só • frissen őrölt bors • 1 dl tejföl • 1 dl ketchup elkészítés 1. A sárgarépát kockára vágva vajon megpároljuk (a leve főjön el!), hagyjuk kihűlni. 2. A brokkolit bő vízben megfőzzük, kiemeljük a vízből és hagyjuk kihűlni. 3. A tésztát kifőzzük, kevés olajjal elkeverve hagyjuk kihűlni. 4. A sonkát csíkokra, a hagymát kockára, a petrezselyemzöldet nem túl finomra vájuk. 5. Mindent egy tálba halmozunk és az öntettel nyakonöntve összekeverjük. Öntet készítése: 1. Az öntethez először a tojássárgából egy kávéskanál mustárral és 1 deci oljjal majonézt keverünk. 2. Hozzáadjuk a cukrot, a többi mustárt, citromlevet, sót, borsot, tejfölt, összekeverjük a tartárt. 3. A tartárhoz adjuk apránként a ketchupöt, folyamatosan kóstolgatva (lásd: story) rózsaszín lesz a végén, és finom. Inyenc rakott tészta recept • előkészület: 20 perc főzés: 25 perc sütés: 15 perc hozzávalók 6 főre • 50 dkg fodros kocka tészta • 60 dkg csiperke gomba • 50 dkg cukkini • 1 nagy fej vöröshagyma • 1 gerezd fokhagyma • 1 paradicsom • 1 csokor petrezselyem zöldje • 3+1+2 ek olaj • 1+1+2 tk só • 1 tk őrölt paprika • 1/2 mk kakukkfű • 1/2 mk őrölt bors • 4 dl tejföl • 2 db tojás elkészítés 1. A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágva 3 ek olajon megpároljuk. 2. A gombát megtisztítjuk, kicsi kockára vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, felkockázzuk és a megpárolt hagymára tesszük, belekeverjük a borsot, paprikát, kakukkfűvet és 1 tk sót. 3. Rövid levű gombapörköltet főzünk, a végén 2 ek tejfölt adunk hozzá. 4. Közben megtisztítjuk a cukkinit és apró kockára vágjuk. 5. 2 ek olajon a szétzúzott fokhagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a cukkinit és 1 tk sót, fedő alatt puhára pároljuk. 6. Közben megfőzzük a tésztát.(Sós, olajos vízben(2 tk só- 1 ek olaj), ügyeljünk arra, hogy a tészta ne főjjön szét.) 7. A sütőt előmelegítjük 220°-ra. 8. Felaprítjuk a petrezslyemzöldet, felverjük a 2 tojást és belekeverjük a tejfölbe. 9. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk vajjal, a tészta 1/3-át beleterítjük, rá a gombapörköltet, majd a maradék tészta felét, erre kerül a cukkini, amire a tejföl felét símítjuk. 10.A maradék tésztával zárunk, amire rásímítjuk a maradék tejfölt. 11.Betesszük az előmelegített sütőbe és szép pirosra sütjük. Rakott mákos tészta recept előkészület: 25 perc • főzés: 8 perc • sütés: 30 perc hozzávalók 4 főre • 0,5 kg hosszúmetélt • 1 ek olaj • 20 dkg mák • 12 dkg porcukor • 1 cs vaníliás cukor • 3 dl tejföl ( 20 %-os ) • 1 db tojás • 25 dkg házi sárgabarack lekvár • 1 ek zsemlemorzsa • 4 dkg vaj elkészítés 1. .A mákot megdaráljuk és elvegyítjük 10 dkg porcukorral. 2. A tésztát enyhén sós, lobogó, bő vízben, amibe 1 ek olajat is teszünk, kifőzzük, majd leszűrjük. 3. Egy nagyobb edényben a tésztát összekeverjük a cukros mákkal. 4. Egy magasabb falú tepsit ( 22x 38 cm ) vastagon kikenünk a vajjal és beszórunk a zsemlemorzsával. 5. Beleterítjük a tészta felét és egyenletesen elosztjuk rajta a baracklekvárt, majd beborítjuk a tészta másik felével. 6. A tejfölt elkeverjük 1 ek porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 db nyers tojással. Ráöntjük a tészta tetejére, amin egyenletesen eloszlatjuk. 7. Előmelegített sütőben 220 C °-on addig sütjük, míg a teteje kissé megpirul, ez kb 30 percet vesz igénybe. 8. Igény szerint porcukorral meghintve, melegen tálaljuk. Csőben sült gnocchi recept előkészület: 15 perc • főzés: 60 perc • sütés: 30 perc hozzávalók 4 főre • 10 dkg füstölt szalonna • 1 fej vöröshagyma • 40 dkg darált marhacomb • 1 negyed cikk zellergumó • 1 nagy paradicsomkonzerv • só, bors • oreganó • kakukkfű • 50 dkg gnocchi • 10 dkg reszelt trappista • 8 dkg reszelt parmezán • 4 tojás elkészítés 1. A kis kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, megpároljuk, majd rádobjuk a darált marhahúst. Sóval, borssal ízesítjük, nagy lángon kicsit megkapatjuk. 2. Ezután ráöntjük a paradicsomot, beletesszük a zellert, és oregánót, kakukkfüvet szórunk rá. Felöntjük kevés vízzel. Aki szereti, tehet hozzá ketchupot is. Lassú tűzön egy jó órát pároljuk. 3. Kifőzzük a gnocchit (én készen vettem),leszűrjük. 4. A tojásokat felütjük,összekeverjük a reszelt trappistával, sóval ízesítjük. 5. Hozzákeverjük a gnocchit, és a felét egy tűzálló tál aljába öntjük. Erre kerül a paradicsomos hús fele, rá a tojásos-sajtos gnocchi másik része, tetejére ismét a húsos paradicsommártás. 6. Előmelegített sütőbe toljuk, kb. 30 percig sütjük. Félidőben megszórjuk a reszelt parmezánnal. Márványsajtos-darált húsos tésztarakottas recept • előkészület: 10 perc • főzés: 15 perc • sütés: 20 perc hozzávalók 4 főre • 500 g penne tészta • 5 ek olaj • 1 nagy fej vöröshagyma • 3 duci gerezd fokhagyma • 30 dkg darált hús • 30 dkg mirelit zöldségkeverék • 2 ek ketchup • só • bors • bazsalikom • kakukkfű • 20 dkg márványsajt • 1 kis doboz tejföl • 1 ek étkezési keményítő • 20 dkg trappista sajt • étolaj elkészítés 1. Megfőzzük a penne tésztát - az előírtnál kevesebb ideig (én 10 perc helyett 8 percig főzöm). 2. 5 evőkanál olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, fokhagymát, végül a darált húst is rátesszük. 3. Amikor már a hús is lepirult, hozzátesszük a mirelit zöldségkeveréket, a ketchup-ot és a fűszereket, majd felöntjük 1,5 dl vízzel. Kb. 10 percig pároljuk. 4. Közben a tejfölt csomómentesre keverjük az 1 ek étkezési keményítővel. 5. A márványsajtot lereszeljük, de ha nagyon puha, fevágjuk kisebb darabokra. 6. 10 perc elteltével a húsos keverékhez keverjük a márványsajtot, a tejfölt, és belekeverjük a kifőtt tésztát is. 7. Az egészet egy kiolajozott kisebb tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk a reszelt trappista sajttal, és 180 fokon pirosra sütjük. Tejszínes-cukkinis tészta recept • előkészület: 30 perc • főzés: 30 perc hozzávalók 4 főre • 1 közepes méretű cukkini • 1 doboz tejszín • 3 ek olívaolaj • 20 dkg bacon • 350 g spagetti • 20 dkg gomba (el is maradhat) • 4 gerezd fokhagyma • 1 marék reszelt parmezán sajt • 1 tojás sárgája • só, frissen őrölt bors • ételízesítő • 1 cs petrezselyemzöld elkészítés 1. Feltesszük a vizet a tésztához, pici sóval. 2. Serpenyőben megpirítjuk az olívaolajon a húsos, kockára vágott bacont. 3. Amig párolódik lereszeljük a cukkinit (ha zsenge akkor magjával együtt, ha már öregebb akkor anélkül). 4. Majd a gombát is apróra vágjuk. 5. Amikor a bacon kész, hozzátesszük a cukkinit, picit együtt pároljuk és a fokhagymát rázúzzuk. Só, bors, majd jöhet a gomba is. 6. Amíg ezek így együtt puhulnak, elkészítjük a szószt. 7. Egy kis tálba beleöntjük a tejszínt, beletesszük a tojás sárgáját, összekeverjük és végül a parmezán sajtot is hozzáadjuk. Sóval, ételízesítvel, és jó sok őrölt borssal fűszerezzük (ízlés szerint). 8. Amikor a baconos-gombás cukkini alap kész, addigra a tészta is megfőtt, (ált. 8 perc, de én 6-7 perc között szoktam főzni), akkor a tésztát leszűrjük és hozzátesszük a raguhoz. 9. Jól összekeverjük, majd mikor már a tészta átvette a ragu melegét, a tejszínes szószt is ráöntjük. Vigyázat! Nem szabad főzni, éppen hogy össze kell keverni, mert így lesz finom, majd a tejszín is felveszi a meleget. 10.A legvégén apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá és még melegében elfogyasztjuk. Jó étvágyat! Makarónifelfújt bechamel-szósszal recept előkészület: 30 perc • sütés: 45 perc hozzávalók 4 főre A tésztás-darált húsos keverékhez: • 300 g makaróni tészta • 3 ek vaj • 300 g daralt hús • 2 kockákra vágott hagyma • 2 hámozott paradicsom, kockákra vágva • só • frissen őrölt bors • 150 ml zöldségleves • petrzselyem, finomra vágva • kakukkfű levélkék A bechamel-szószhoz: • 3 ek vaj • 6 ek liszt • 250 ml tej • so • 1 felvert tojás • 1 ek cukor Ezenkívül: • vaj (a tál kikenéséhez) • 100 g reszelt sajt elkészítés 1. Sós vízben megfőzzük a makarónit, majd leszűrjük. 2. A vajat egy serpenyöben felforrósitjuk, pirítsuk meg benne a darált húst és a hagymát. 3. Adjuk hozzá a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk kb. 5 percet. Öntsük fel a levessel és főzzük további 10 percig. Keverjük hozzá a petrzselymet és a kakukkfüvet. 4. Melegítsük a sütöt 200 fokra. 5. A bechamel-szószhoz a vajból és a lisztből készítsünk világos rántást. Keverés közben öntsük hozzá a tejet, majd sózzuk meg. Keverjük bele a tojást és a cukrot. 6. Keverjük össze a makarónit és a darált húst. Öntsük egy kivajazott tűzálló tálba. Öntsük a bechamelszószt a tetejére és szórjuk meg sajttal. 7. Süssük a sütőben kb. 45 percig. Spagettiropogós recept • előkészület: 10 perc • sütés: 5 perc hozzávalók 2 főre • 10 dkg spagetti • 1 kisebb tojás • 1 kisebb tojás fehérje • maréknyi parmezán sajt • 1 gerezd fokhagyma • 1 ek finomra vágott petrezselyem • chilipehely/ chiliszálak • só • frissen tört fekete bors • olívaolaj elkészítés 1. A spagettit bő, lobogó sós vízben kifőzzük. Lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk. 2. A tojásokat összekeverjük a reszelt parmezánnal, a finomra vágott fokhagymával. Hozzáadjuk a petrezselymet, chilit és sózzuk-borsozzuk. 3. A kihűlt spagettit kisebb darabokra vagdossuk és jó alaposan beleforgatjuk a fűszeres-tojásos masszába. 4. Serpenyőben olívaolajat hevítünk (nem kell bő olaj a sütésehez!- épphogy kb. 1-2 mm vastagon álljon csak az olaj) és villával kis fészkeket/ kupacokat halmozunk a serpenyőbe, egyszerre csak kettőt-hármat. 5. Mindkét oldalukat aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot. 6. Hasonlóképpen járunk el a maradék tésztával Bazsalikomos csirkecsíkok tejszínes gnocchival recept • előkészület: 15 perc • főzés: 10 perc hozzávalók 4 főre • 40-50 dkg csirkemellfilé • 10 dkg reszelt parmezán • 5 dl tejszín • fél szál póréhagyma (vagy egy csokor újhagyma) • 1 csokor bazsalikom • só • bors • olívaolaj • 15-20 dkg aszalt paradicsom • 50 dkg készen kapható gnocchi elkészítés 1. A csirkemellet csíkokra vágjuk és kevés olajon megsütjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. 2. Hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt parmezánt, a karikára vágott póréhagymát és a felaprított bazsalikomot. 3. A gnocchit előírás szerint megfőzzük és az előzőekhez adjuk. 4. Az aszalt paradicsomot kisebb darabokra vágjuk és ezt is beletesszük. Forralunk rajta egyet és tálalhatjuk. Spagetti citromos csirkével recept • előkészület: 10 perc • sütés: 25 perc hozzávalók 4 főre • 25 dkg csirkemellfilé • 1 lilahagyma • 4 evőkanál vaj • 2,5 dl csirkehúsleves • 25 dkg spagetti • 1 tk cukor • 1 tk finomra vágott friss gyömbér • 1 citrom • olívaolaj • fél csokor petrezselyem elkészítés 1. A citromot nagyon vékonyan meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. 2. 2 evőkanál olívaolajon 5 perc alatt megsütjük, majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott gyömbért és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett további 2-3 percig főzzük. 3. Felöntjük a csirkehúslevessel és addig főzzük, amíg a folyadék fele marad csak. 4. A spagettit sós vízben "al dente" megfőzzük. 5. A csirkemellet kockára vágjuk. A lilahagymát szintén felkockázzuk. A vajat egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a lilahagymát és a húst. Addig sütjük, amíg a hús meg nem puhul. 6. Belekeverjük a gyömbéres-citromos keveréket és pár percig ezzel is főzzük. 7. Végül a felaprított petrezselyem kerül bele. 8. A tésztát jól lecsepegtetjük és hozzáadjuk a húshoz. 9. Alaposan átkeverjük és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése