DPG Recepttár 346.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 346......................................................................................................... 1
Mákos guba receptek....................................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................... 3
Karácsonyi mákos guba............................................................................................. 3
Mákos guba 1............................................................................................................. 3
Mákos guba 2............................................................................................................. 3
Mákos guba 3............................................................................................................. 4
Mákos guba 4............................................................................................................. 4
Mákos guba 5............................................................................................................. 4
Mákos guba 6............................................................................................................. 4
Mákos guba 7............................................................................................................. 4
Függelék: mártások, sodók, öntetek................................................................................. 5
Csudafinom mézmártás.............................................................................................. 5
Vaníliakrém (Créme patissiére vanillée)..................................................................... 5
Vaníliamártás.............................................................................................................. 5
Vaníliaöntet................................................................................................................. 5
Vaníliasodó 1............................................................................................................... 5
Vaníliasodó 2............................................................................................................... 5
Vaníliasodó 3............................................................................................................... 6
Karácsonyi mákos guba
Hozzávalók:
A kovászhoz: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl
tej;
A tésztához: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej,
10 dkg vaj, csipetnyi só;
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6
evőkanál méz.
A langyos tejbe belekeverjük a
szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára
kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi
langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét
liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából kétujjnyi
vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire
fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra
sütjük. A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy
nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd
a lecsöpögtetett gubát sorban, egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent
tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel
meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ezt a tésztát nagyobb
mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is
eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz,
felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd
szívja be a tejet.
Darált dióval elkevert cukorral
ugyanolyan finom, mint mákkal.
Mákos guba 1.
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 40 dkg
liszt, csipetnyi só, 1 mokkáskanál cukor, 1,5 dl langyos víz, 2 tojás, 5dkg
olvasztott vaj,
A forgatáshoz: 5-6 dkg liszt,
A forrázáshoz: 6-7 dl tej,
A tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj,
A rétegezéshez: 10-10 dkg őrölt
mák és porcukor.
Elkészítés: Az élesztőt a lisztbe
morzsoljuk. A sót, meg a cukrot a langyos tejben kevergetve feloldjuk, az
előzőekhez adjuk, és a tojásokkal együtt 6-8 percig dagasztjuk. Közben az
olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tésztát
kapunk, ami elválik az edény falától. Letakarva langyos helyen 45 percig
kelesztjük, majd két részre osztjuk. Egyenként kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk-sodorjuk,
és a rudakat felszeleteljük. Kb. 30 db kis tésztakorong lesz belőle. Ezeket
lisztbe forgatjuk, tepsibe rakjuk (nem kell kikenni), és 20 percig kelesztjük.
Utána előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160 C, légkeveréses
sütőben 145 C) kb. 30 percig sütjük, inkább csak szárítjuk. Megvárjuk, amíg
kihűl, majd kis adagonként forró tejbe áztatjuk. Amint megszívja magát tejjel,
szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük, nehogy összetörjön. Lecsöpögtetjük,
kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Porcukorral kevert mákkal megszórjuk, majd
egy újabb réteggel befedjük, a maradék cukros mákot a tetejére szórjuk. Végül
forró sütőben nagy lánggal (200 C, légkeveréses sütőben 185 C) kb. 10 percig
sütjük.
Mákos guba 2.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db
szikkadtabb kifli, 6 dl tej, 3-4 evőkanál méz, 2 dkg margarin, 1 csomag
vaníliás cukor, citrom
A tejben olvaszd fel a vaníliás
cukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét. A kifliket vágd szeletekre és
locsold rájuk a tejet. (Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják
magukat, majd egy-két percre tedd szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.)
A darált mákhoz vegyíts egy kis
reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is add a kifli-karikákhoz.
A maradék margarinnal kenj ki egy
tepsit vagy tűzálló tálat, terítsd el benne a mákos kiflikarikákat, majd
előmelegített, középmeleg sütőben 5-10 percig süsd a gubát. Kockákra vágva
melegen tálald, s ekkor csorgasd rá a méz maradékát.
Mákos guba 3.
Hozzávalók 8 egyenes kifli vagy
stangli (esetleg otthon kelt tésztából sütött guba), 2 evőkanál olaj, 1 csomag
vaníliás cukor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 15 dkg darált mák, méz.
A kiflit ujjnyi vastag karikára
vágjuk, az olajban megpirítjuk, és vaníliás tejjel leforrázzuk. Ha megszívta
magát, a fölösleges tejet leöntjük róla.
Tálra tesszük, meghintjük a
cukrozott mákkal, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Forrón, mézzel
leöntve tálaljuk.
Mákos guba 4.
Hozzávalók 6 személyre: 12
szikkadt kifli, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mák, 12 dkg cukor, 1
dl méz, 5 dkg vaj.
Ez a felvidékről származó
édesség, melyet arrafelé bobajkának hívnak, eredetileg úgy készült, hogy
élesztős kalácstésztát kevertek, azt megkelesztették, majd lisztezett deszkán
nudlikat sodortak belőle.
Zsírral kikent tepsiben
megsütötték, s a sütőből kivéve sós vízzel leforrázták – hogy megpuhuljon, de
ne ázzon el –, a vizet leszűrték róla, kevés forró zsírba forgatták. Megszórták
cukrozott mákkal, vagy elkeverték mézes tejben megfőtt mákkal és így tálalták.
Kevésbé bonyolult, ha karikára vágott szikkadt kiflit használunk, amit mély
tálba helyezve leöntünk a vaníliás cukorral felforralt tejjel, és egy-két
percig lefedve tartunk. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a
kiflit, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal, s az egészet összerázzuk.
De készíthetjük úgy is, hogy a leforrázott kifliből lerakunk egy sort a
kivajazott tűzálló tálba, meghintjük cukrozott mákkal, mézet és egy kis
olvasztott vajat csepegtetünk rá, s az egészet addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból.
Előmelegített, forró sütőben jól átforrósítjuk.
Mákos guba 5.
Hozzávalók: 8 db kifli, tej,
cukor, 15 dkg darált mák, méz, 1 evőkanál olaj
A kifliket megszárítjuk,
feldaraboljuk, és édes tejjel leforrázzuk. Ha megszívták magukat, a fölösleges
tejet leöntjük róluk, és megforgatjuk a forró olajban. Tálra téve meghintjük a
darált mákkal, és forró mézet csurgatunk a tetejére.
Mákos guba 6.
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 4 dl
tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg só.
Az élesztőt, 2 dl langyos tejet
és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve, kovászt készítünk, és meleg
helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dkg lisztet, és
beletesszük a megkelt kovászt. A tésztát megfelelő mennyiségű langyos tejjel,
sóval jól eldolgozzuk. Ha elválik a táltól, akkor jó. A tésztát - amely se túl
kemény, se túl lágy ne legyen - lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva,
langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. A tésztát hosszúra
kinyújtjuk, kígyóformába összesodorva tepsibe rakjuk, és szép világos színűre
sütjük. A kisült tésztát apró kockákra összedaraboljuk, tálba tesszük, és forró
vízzel vagy vaníliás tejjel leöntjük. A vízben, ill. tejben csak addig hagyjuk,
amíg puhulni nem kezd a tészta. Lábasba szedjük, mézet, illetve őrölt mákot
teszünk rá, ízlés szerint, és az egészet összerázzuk.
Mákos guba 7.
Hozzávalók: 8 db kifli, tej,
cukor, 1 rúd vanília, 15 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 1 egész citrom
leve, 4 tojás sárgája, porcukor, méz, só, vaj;
Elkészítése: A tojássárgákat,
sót, vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, valamint a tejet
összekeverjük és felforraljuk. A kifliket feldaraboljuk, és beletesszük ebbe a
főzetbe. Ha megszívták magukat, a fölösleget leönthetjük róla, mielőtt
rátesszük a forró vajat.
A mákot felfőzzük cukorral,
tejjel, és forró mézet csurgatunk a tetejére, így keverjük a gubához. A
tojásfehérjékből habot is tehetünk rá, és egy kicsit megsüthetjük a sütőben
(ebben az esetben hagyjunk alatta több tejet). Vaníliamártással tálaljuk.
Csudafinom mézmártás
Hozzávalók: 20 dkg méz, 1
kiskanál reszelt citromhéj, 2 dl tej.
A tejet a reszelt citromhéjjal
ízesítve felforraljuk, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett a
mézbe csorgatjuk. A simára kikevert mártást máris kínálhatjuk: mákos guba, palacsinta,
fánk mellé kitűnő.
Vaníliakrém (Créme patissiére vanillée)
Hozzávalók: 0,5 l tej, 6 tojás
sárgája, 0,5 rúd vanília, 15 dkg kristálycukor, 2 ek. (4 dkg) finomliszt.
Felforraljuk a tejet a
kettévágott vaníliával. Kb. 2 l-es krémfőző tálban habosra keverjük a tojások
sárgáját és a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és hirtelen ráöntjük a forró tejet.
Könnyedén összedolgozzuk, lassú
tűzre állítva, állandóan keverve 1 percig főzzük. Vigyázzunk, hamar odakap.
Ez egy alapkrém. Liszt nélkül
öntet, vagy mártás különféle édességekhez (charlotte-ok, madártej, stb.).
Vaníliamártás
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1
evőkanál liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor.
A vaníliamártáshoz a
tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a
tejjel. Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan
kevergetve, gőz fölött besűrítjük.
Vaníliaöntet
Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl
tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál vaníliás
pudingpor
2 dl tejbe beletesszük a vaníliás
pudingport és a cukrot. Az egészet simára keverjük, majd nagyon kis lángra
tesszük. Folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Ezután hozzáöntjük a
tejszínt, és azzal is felforrósítjuk, de éppen csak forráspontig. A tűzről
lehúzva belekeverjük a vaníliás cukrot, és hagyjuk kihűlni. Jól záródó edényben
alaposan lehűtjük.
Előkészítési ideje: kb. 20 perc.
Vaníliasodó 1.
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 csapott ek. liszt, 8 dkg cukor,
5 dl tej, 1 vanília
Az anyagokat habverővel elkeverjük. Gőz fölött, folyton keverve
melegítjük, míg emelkedni, sűrűsödni kezd. Nem kell sokáig főzni.
Vaníliasodó 2.
Hozzávalók: 3 dl tej, 3 tojás, 10
dkg cukor, fél rúd vanília, 1 dl tejszín
2 tojássárgáját és 1 egész tojást
a cukorral jól kikeverünk, majd hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet,
habverővel addig keverjük a tűzön, míg párszor felbugyog. Ekkor a vaníliát
kivesszük. Ha sűrű, kevés tejszínnel hígítjuk.
Vaníliasodó 3.
Hozzávalók: 5 dl tej, 3 db tojás,
3 púpozott evőkanál porcukor, 1 evőkanál liszt, 1 rúd vanília, 1 zacskó
vaníliás porcukor, csipetnyi só.
A tejet a vaníliarúddal és a
cukor felével felforralom. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás
porcukorral fehéredésig kevergetem, ezután hozzáadom a lisztet, a sót, majd a
már nem nagyon forró tejjel apránként felengedem. Gőzfürdőn, állandó keverés
közben sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. A tojásfehérjékből vert kemény habot
óvatosan belekeverem a vaníliás krémbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése