DPG Recepttár 274.
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 274............................................................................................................. 1
Hajdinás
ételek.................................................................................................................. 1
Tartalomjegyzék................................................................................................................ 2
Hajdina........................................................................................................................... 3
Receptek........................................................................................................................ 4
Almás hajdinafelfújt.................................................................................................... 4
Bazsalikomos hajdinalepény....................................................................................... 4
Burgonya-pirog hajdinakásával.................................................................................. 4
Burgonyás hajdinagombóc........................................................................................ 4
Cukkíni hajdinakásával töltve..................................................................................... 4
Főtt hajdina................................................................................................................. 5
Fűszeres gombócok.................................................................................................... 5
Gombás hajdina......................................................................................................... 5
Hajdina brokkolival...................................................................................................... 5
Hajdinagombóc 1....................................................................................................... 5
Hajdinagombóc 2....................................................................................................... 6
Hajdinakása 1............................................................................................................. 6
Hajdinakása 2............................................................................................................. 6
Hajdinakása Fekete-erdő módra................................................................................ 6
Hajdinakása párolt laskagombával............................................................................ 6
Hajdinakeksz............................................................................................................... 6
Hajdina krokett 1......................................................................................................... 7
Hajdina krokett 2......................................................................................................... 7
Hajdinaleves............................................................................................................... 7
Hajdinapalacsinta....................................................................................................... 7
Epres túró................................................................................................................. 7
Hajdinapalacsinta....................................................................................................... 8
Hajdinapalacsinta - gesztenyepürével....................................................................... 8
Hajdinapalacsinta mézes, gyümölcsös túróval töltve................................................. 8
Hajdinarizottó.............................................................................................................. 8
Hajdinás almás csók.................................................................................................... 8
Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással..................................................... 8
Hajdinás lecsó............................................................................................................. 9
Hajdinás palacsinta.................................................................................................... 9
Hajdinás palacsinta másképp.................................................................................... 9
Hajdinás palacsintatészta........................................................................................... 9
Hajdinával töltött paradicsom.................................................................................... 9
Húsgombóc elisztai módra........................................................................................ 10
Kásás hurka............................................................................................................... 10
Pogányvári nyúlaprólék-leves hajdinagombóccal................................................... 10
A gombóc elkészítése:........................................................................................... 10
Polenta Trentinóból................................................................................................... 10
Póréhagymás hajdinapalacsinta.............................................................................. 11
Rakott hajdina........................................................................................................... 11
Tavaszi hajdina egytál............................................................................................... 11
Töltött paprika hajdinával......................................................................................... 11
Zöldségleves hajdinabetéttel.................................................................................... 11
Zöldséges hajdina..................................................................................................... 11
Más néven pohánka
kavicska, vagy tatárka. Ázsiából származik, a keserűfélékhez tartozik.
Felhasználása miatt a gabonafélékhez sorolják ezt a növényt. Leves vagy kása
főzhető belőle vagy rántva kotlett.
Fagopyrum esenlentum
Egyetlen gabona,
amely nem a pázsitfűfélékhez, hanem a keserűfűfélékhez tartozik. Egyéves
növény. Hazája Közép-Ázsia, ahonnan a középkorban került Európába. A hajdina
levele, szára, virága, magja olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kedvezően
hatnak a vérerekre, különösen a legfinomabb hajszálerekre - ezért ideális
táplálék a cukorbetegeknek is.
A hajdinának apró
barna magja hántolás után fogyasztható csak. Foszfort és lizint tartalmaz.
Rutin tartalma a szív- és érrendszerre hat. Gátolja a vérrögképződést,
megakadályozza, hogy a vérlemezkék az érfalakhoz tapadjanak, ezért hatásosan
alkalmazhatók különböző érbetegségek, vagy véráramlási zavarok ellen.
Rendszeresen, és hosszabb időn át, fogyasztva fokozzák az érfalak
tágulékonyságát, a vér és a szövetek közti anyagforgalmat.
Sokféleképpen használható
fel. Leggyakrabban, mint kását fogyasztják. Kellemes ízű, könnyen elkészíthető.
Ha főzés előtt megpirítjuk a magokat, dióra emlékeztető lesz az íze.
Kásakészítés: Főzés
előtt leöblítjük a magokat, majd lecsöpögtetjük. Fazékba téve felöntjük hideg
vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, ezután leöntjük a levét és új, hideg vízben
kb. másfél-kétszeres vízben 15-20 percig főzzük. Vigyázzunk, hogy szét ne
főjön. Ízesítése tetszés szerint só vagy ételízesítő, és egy evőkanál nyersen
sajtolt olaj. Mindenfajta zöldségfélének alkalmas körete. A keményre főzött
kását, felhasználhatjuk töltelékanyagnak, mint a rizst. Lisztté őrölve - a
hajdinalisztet mindig keményítő tartalmú liszttel keverjük - keverhetjük
gabonalisztekhez 1/3, vagy 1/4 részben. Ebből süthetünk kenyeret, édes, vagy
sós süteményeket egyaránt.
1000 g összetevői:
3400 kcal, 649 g keményítő, 130 g fehérje, 30 g zsír, 35 g szerves só, 29 g
rost.
Almás hajdinafelfújt
Hozzávalók (10 személyre):
hajdina 40 dkg, tej 16 dl, víz 4 dl, alma 50 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás
cukor 25 g, margarin 4 dkg, citrom 2 db, cukor 10 dkg
Elkészítés: a megmosott és
átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a
cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a
lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan
beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan
átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Dúsíthatjuk durvára vágott dióval
vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.
Bazsalikomos hajdinalepény
Hozzávalók: 30 dkg egész hajdina
egész, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 1 dl kukoricaolaj, só, bazsalikom
A megmosott, beáztatott hajdinát
sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet,
sózzuk, és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű
palacsintatésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd
kanállal kis lepényeket formázunk belőle, és pirosra sütjük mindkét oldalát. A
kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható
túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.
Burgonya-pirog hajdinakásával
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 1-2
tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál olvasztott vaj, olaj a kisütéshez,
só, ízlés szerint.
A töltelékhez: 5 dkg hajdinakása,
fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál olvasztott vaj, só, ízlés szerint.
A burgonyát megfőzzük, forrón
áttörjük. Tojássárgáját, kevés olajat adunk hozzá, jól összekeverjük, és a
masszából pirogokat készítünk. Az 1-1.5 cm vastag pirogok közepébe
hajdinakásából készült tölteléket teszünk.
A széleket összefogjuk,
tojássárgájával megkenjük. Zsemlemorzsában megforgatjuk, majd mindkét felén
pirosra sütjük. A töltelékbe való -
puhára főtt - hajdinakásába apróra vágott és megpirított vöröshagymát teszünk,
és összekeverjük.
Tálaláskor a pirogokat leöntjük
olvasztott vajjal.
Burgonyás hajdinagombóc
Hozzávalók: fél kiló
hajdinaliszt, fél kiló burgonya héjában főzve, áttörve, három evőkanál hidegen
sajtolt olaj, két csipet tengeri só
A burgonyát és a lisztet a sóval
tésztává gyúrjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket enyhén
sós vízben kifőzzük. Kiszedés után leöblítjük, majd az olajban megforgatjuk.
Pirított káposztával, mártásokkal vagy önálló ételként salátával tálaljuk.
Cukkíni hajdinakásával töltve
Hozzávalók: 40 dkg zsenge
cukkíni, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg
hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.
Először elkészítjük a kását. A
hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben
enyhén megpirítjuk. Ez után hidegvizet
öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő
másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig
pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét
kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon (a héja rajta marad). A hagymát
megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a
felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart
csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük
a petrezselymet, borsikafüvet, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.
Az egészet jól összedolgozzuk, és
ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel
lefele, és annyi húslevet öntünk rá, hogy ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig
készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni salátával tálaljuk.
Tálaláskor egészben kínáljuk a
cukkínis csirkemell mellé.
Főtt hajdina
Hozzávalók 4 személyre: 2 csésze
hántolt hajdina, 4 csésze víz, 1/2 kávéskanál olaj.
A hajdinát 1 percig szárítsuk
közepes lángon serpenyőben, állandóan keverve (nem kell megijedni a pörkölt
illattól és attól sem, hogy kissé pattog - ez a kis pattogás a cél). Utána
sózzuk, tegyük hozzá az olajat, keverjük el, és további 1 percig még pirítsuk.
Öntsük fel vízzel, nagy lángon forraljuk fel, majd kis lángon még kb. 20 percig
főzzük, míg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. Melegen tálaljuk.
Köretként, vagy töltelékként,
krokettnek is felhasználhatjuk.
Fűszeres gombócok
Hozzávalók10 személyre: olaj 200
g, tej (1,5%-os) 0,6 l, hajdinaliszt 250 g, kemény tojás 10 db, tejföl (12%-os)
100 g, napraforgómag 190 g, tojás 2 db, zsemlemorzsa 150 g, snidling 1 cs.
petrezselyem 2 cs. só, őrölt fehér bors,
reszelt szerecsendió, őrölt édesnemes paprika, olaj a sütéshez
Elkészítése: forrósítsuk fel az
olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a
tejet, forraljuk fel, és 10 percig kevergetés mellett kis lángon főzzük. A
megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény
tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a
tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval
ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt
tojást verjük fel paprikával. Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk
kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a
zsemlemorzsában. Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen.
Főétel
Gombás hajdina
Hozzávalók: egy csésze hajdina,
egy csésze gomba tisztítva, darabolva, egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy
csomó petrezselyem zöldje, aprítva, két csipet tengeri só, három evőkanál
hidegen sajtolt olaj
Az olajon megpirított hagymához
adjuk a gombát, a sót. Főzzük saját levében tíz percig, hozzáadjuk a
petrezselyem zöldjét, majd a forró vízzel leöblített hajdinát. Felengedjük
körülbelül két csésze vízzel, fedő alatt puhára főzzük.
Hajdina brokkolival
Hozzávalók 10 személyre: hajdina
500 g, brokkoli 1250g, kefir 1000 g, fokhagyma 8 gerezd, só
Elkészítés: a hajdinát 1,2 l sós
vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkoli
megmossuk, rózsáira szedjük, és kevés sós vízben fedő alatt megpároljuk. Ha
elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel, és
közepesen meleg sütőben átsütjük.
Hajdinagombóc 1.
A gombóchoz: 15 dkg durvára őrölt
hajdina, 4 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld,
1 db tojás, 8 g só
A gombóc elkészítése: A hajdinát
lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Amikor megdagadt, sós vízben jó
keményre főzzük, ügyelve arra, hogy a levét elpárologja, majd kihűtjük. A
füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a
zsírjában megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az apróra
vágott zöldpetrezselymet és hozzáöntjük a kásához. Ráöntjük a tojást, sóval
ízesítjük, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és
belefőzzük a levesbe.
Hajdinagombóc 2.
Hozzávalók: két csésze
hajdinaliszt, három evőkanál teljes kiőrlésű liszt, három evőkanál hidegen
sajtolt olaj, egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy csomó petrezselyem zöldje,
apróra vágva, két csipet tengeri só, egy kávéskanál gyömbérpor
A hajdinalisztet forróvízzel
leforrázzuk, két-három órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon. Ez után annyi
vizet adunk hozzá, hogy főzés közben sűrű massza legyen. A hagymát és a
petrezselymet az olajon megpirítjuk és hozzáadjuk a masszához. Sózzuk,
gyömbérrel ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk
belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük.
Hajdinakása 1.
Mossa meg a magokat, majd tegye
fazékba, és öntsön rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forralja fel, öntse le
róla a vizet, majd töltse fel újra 1,5 - 2-szeres mennyiségű hideg vízzel.
Főzze 15-20 percig, de vigyázzon, hogy ne főzze szét. Sóval vagy vegetával és
egy kevés nyersen sajtolt olajjal ízesítse. Főleg zöldségételekhez adható
köretként, ha keményre főzte, töltelékként is használhatja, mint a rizst.
Hajdinakása 2.
Hozzávalók 2 személyre: 1
evőkanál olaj, 1 csésze hajdinadara (kb. 1,5 csésze hajdina mozsárban,
turmixban, kávédarálóban, ... megtörve), 2 csészényi forró víz, só.
Hevítsük fel az olajat, állandó
keverés közben pirítsuk pár percig a darát, míg mogyorószínűre nem válik. Adjuk
hozzá a lobogó vizet, fedjük le, és kis lángon főzzük 15 percig.
Főtt zöldséget adhatunk mellé.
Változat: pirítsunk meg fél fej
hagymát és adjuk a hajdinához, miközben pároljuk.
Hajdinakása Fekete-erdő módra
Hozzávalók (10 személyre):
hajdina 500 g, olaj 25 g, napraforgómag 250 g, méz 250 g, málna 250 g, meggy
500 g, fahéj, só
Elkészítése: a megmosott hajdinát
az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal
és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket
belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.
Hajdinakása párolt laskagombával
Hozzávalók: 1 csésze hajdina, 2
csésze víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (pl.: napraforgó), fűszerek: - édesnemes őrölt pirospaprika, majoránna,
kapor, fokhagyma, Tamari (szójakivonat) néhány csepp (só helyett, párolt
laskagomba, nagy tál friss zöldségsaláta (pl.: lilahagyma, uborka)
A hajdinát megtisztítjuk,
alaposan megmossuk, majd beáztatjuk (kb. 8 óra) úgy, hogy a víz jól ellepje. A
főzés megkezdése előtt ismét átmossuk, leszűrjük, és a lábasba tesszük. Ezután
ráöntjük a megfelelő mennyiségű vizet. Amikor eléri a forráspontot (elkezd
bugyogni) a lehető legkisebbre zárjuk a gázt vagy villanyt és további 20 percig
duzzasztjuk.
Ezután teljesen lezárjuk a
meleget, de még további fél óráig ott hagyjuk a hőforráson (platnin). Amikor
elkészül, frissen fogyasztjuk fűszerekkel (majoránna, kapor, pirospaprika,
fokhagyma -1 gerezd). Hidegen sajtolt olajjal meglocsoljuk és hozzáadjuk az
időközben megpárolt laskagombát.
Nagy tál friss zöldségsaláta
ajánlott hozzá. (Pl.: lilahagyma, uborka)
Hajdinakeksz
Hozzávalók: két csésze
hajdinaliszt, két evőkanál méz, fél deci hidegen sajtolt olaj, két deci joghurt
A lisztet a mézzel és olajjal jól
összedolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot, és lisztezett deszkán simává dolgozzuk.
Fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró
sütőben körülbelül tizenöt percig sütjük.
Hajdina krokett 1.
Hozzávalók: egy csésze hajdina
tisztítva, megmosva, egy evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy kávéskanál
borsikafű, két szelet barna kenyér áztatva, kinyomkodva, két csipet tengeri só,
olaj a kisütéshez
A hajdinát egy csésze vízben
megfőzzük. Megdaráljuk, fűszerezzük borsikafűvel, sóval. Hozzátesszük a
kinyomkodott kenyeret, és az egészet masszává gyúrjuk. Pogácsákat formálunk
belőle, lisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük.
Hajdina krokett 2.
Hozzávalók: 1 csésze hajdinadara,
4 csésze, forrásban lévő víz, 1 evőkanál tengeri só, 1 csésze teljes őrlésű
búzaliszt, 2 evőkanál szezámolaj, 2 kis vöröshagyma (reszelve), 4-5
mogyoróhagyma (darálva), 1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyem
Mély serpenyőben pirítsuk a
hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a
sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy
serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát.
Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a
petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerintire
alakított és méretezett kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe
vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény
alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre, ami a fölösleges
olajat magába szívja.
Hajdinaleves
Hozzávalók: egy kávéscsésze
hajdina tisztítva, megmosva, (leforrázva), egy fej vöröshagyma, apróra vágva,
egy szál sárga-, egy szál fehérrépa, karikára vágva, egy szelet fehér káposzta,
szálasra vágva, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy kávéskanál
tárkony-ürömfű (hallott erről már valaki? Lehet, hogy ez a sima tárkony?) vagy
borsikafű, két csipet tengeri só
A hagymát az olajon megpirítjuk,
majd hozzáadjuk a hajdinát, és tovább pirítjuk. Felöntjük kilencszeres
mennyiségű vízzel, sózzuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább
főzzük. a legvégén hozzákeverjük a morzsolt tárkonyt vagy borsikafüvet.
Hajdinapalacsinta 1.
Elkészítése kb.3/4 órát vesz
igénybe.
Hagyjuk kb. 1/2 órát állni.
Hozzávalók: 65 g hajdinaliszt, 100 g búzaliszt, 65 g búzadara, 1 cs vaníliaöntet
por, 2 tk sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 3 tojás, 1/2 l tej, 60 g
vaj vagy margarin a sütéshez.
Elkészítése: Öntsük a lisztféléket,
a vaníliaöntet port, a sütőport, vaníliás cukrot és a sót egy edénybe, a
közepébe nyomjunk egy mélyedést. Törjük fel a tojást, a sárgáját tegyük a
mélyedésbe, és keverjük össze a liszttel. Lassan keverjük hozzá a tejet, a
tészta legyen csomómentes. Hagyjuk 10/ órát állni. Verjük a tojásfehérjét
kemény habbá, és keverjük a tésztába. Forrósítsunk 1 evőkanál zsiradékot egy
kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben. Öntsük a tészta 1/8-át (kb. 1 merőkanál)
egyben, vagy három halomra osztva a serpenyőbe, és közepes hőfokon süssük meg
az alját. Ha a tészta megbarnul, ropogós lesz, és könnyen leválik a
serpenyőről, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is.
Töltelék bármi lehet, pl.:
Epres túró
Hozzávalók: 500 g eper, 500 g
tejszínes túró, 2 ek méz, 2 ek citromlé, 1 tk vanília aroma
Elkészítése: Turmixoljuk össze az
epret, és keverjük össze a túróval, ízesítsük mézzel és citrommal, vanília
aromával. Tegyük a keveréket a palacsintára és hajtsuk ketté. Díszítésre
félbevágott epret használjunk.
Hajdinapalacsinta 2.
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl
napraforgóolaj, só
A tojásokat egy keverőtálba
ütjük, és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kihabosítjuk. Kevés
olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos keverés mellett annyi
hajdinalisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát
kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle.
A palacsintát fogyaszthatjuk sósan vagy édesen egyaránt.
Hajdinapalacsinta - gesztenyepürével
Hozzávalók 15 db palacsintához: 1
csomag gesztenyemassza, 6 csésze víz, 1 kicsi só, 2 csésze hajdinaliszt
átszitálva, 1 tojás, (kukorica) olaj.
A lisztből, vízből, tojásból, a
kicsi sóval készítsünk palacsintatésztát! Hagyjuk pihenni fél órát! Süssük ki a
szokásos módon a palacsintákat! A gesztenyemasszát ízlés szerint ízesítjük és
megtöltjük vele a palacsintákat. Töltelékként természetesen minden más szokásos
használható.
Én minden olyan formában el
szoktam készíteni, ahogyan a rizst. A lisztet sűrítéshez, habaráshoz, mint a
búzalisztet. Süteményt még nem készítettem belőle.
Minden szokásos fűszert
"szeret".
Hajdinapalacsinta mézes, gyümölcsös túróval töltve
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt,
3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg
gyümölcs
A túrót áttörjük, mézzel
édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna,
banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött
hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss
gyümölcsökkel tálaljuk.
Hajdinarizottó
Hozzávalók: 30 dkg hajdina, 1 fej
hagyma, 1 szál sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg csiperkegomba, 5 dl
zöldségerőleves, 2 dkg vaj, só, kakukkfű
Megforrósított vajon üvegesre
pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és
csiperkegombát, majd a hajdinát és megpirítjuk. Felöntjük a zöldségerőlevessel,
beletesszük a mirelit zöldborsót. Sóval és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő
alatt megpároljuk.
Hajdinás almás csók
Hozzávalók: 1 csésze
hajdinaliszt, 1 csésze sütőliszt, 3 ek kukoricaolaj. 1/4 teáskanálnyi tengeri
só, 1 tojás, 1 maréknyi mazsola, őrölt fahéj.
A hozzávalókat jól keverjük
össze. Merjünk evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba, és süssük szép pirosra.
Hajdinás burgonyagombóc bazsalikommártással
Hozzávalók 10 személyre: burgonya
1900 g, tojás 5 db, hajdinaliszt 300 g, reszelt parmezán sajt 300 g, vaj vagy
margarin 125 g, só
A mártáshoz: 2 kis fej
vöröshagyma, vaj vagy margarin 100 g, száraz fehérbor 2,5 dl, tejszín 5 dl,
citrom 2 db, bazsalikom 20 ág, só, őrölt fehér bors
Elkészítése: a héjában főtt
burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és 125
g sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára hideg
vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, majd enyhén sós,
forrásban lévő vízben főzzük ki. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le, és
olvasztott vajjal meglocsolva tartsuk melegen. A mártáshoz a megtisztított és
apró kockákra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, öntsük rá a bort,
a tejszínt és forraljuk fel. Lassan sűrítsük krémszerűre, majd adjuk hozzá a
citrom levét és a vékony csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval,
borssal, majd lassan keverjük bele a maradék olvasztott vajat. Tíz tányérra
osszuk el a gombócokat és a mártást, a maradék reszelt sajttal megszórva
tálaljuk.
Hajdinás lecsó
1 nagy fej hagymát olajon
üvegesre pirítunk, hozzáteszünk 3 paradicsomot, 3 paprikát és felöntjük 4 bögre
vizzel. Ha télen kész lecsót használunk, akkor 3 bögre víz elég hozzá, ezután
beleteszünk 1 bögre hajdinát, sót, borsot, majoránnát. Kis lángon főzzük, a
hajdina hamar megduzzad és felszívja a vizet. Mi barna kenyérrel és reszelt
zellerrel szoktuk enni.
Hajdinás palacsinta
Előkészítés: 20 perc + 30 perc
Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt,
1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy
gyümölcsbefőtt
A liszt közepébe készítsünk egy
mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat.
Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát
hagyjuk állni.
Enyhén olajozott serpenyőben
vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.
Hajdinás palacsinta másképp
Hozzávalók: fél kg alma, 100 g
búzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g búzadara, 2 tk sütőpor, 1 csomag vaníliás
desszertkrémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, fél liter tej, szezámmag,
kevés só, 60 g margarin a sütéshez, fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez
A liszteket, a vaníliás cukrot, a
sütőport és egy csipetnyi sót öntse egy tálba. Üsse bele a tojások sárgáját,
majd lassan keverje az egészet csomómentesre a tejjel. Tegye hozzá ízlés
szerinti mennyiségben szezámmagot és a meghámozott, vékony szeletekre vágott
almát. hagyja állni egy fél órát, majd verje a tojásfehérjéket kemény habbá, és
keverje bele a tésztába.
A forró margarinon pirítson egy
evőkanál szezámmagot, öntsön rá a masszából, és süsse ropogósra. Nem kell, hogy
a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A
kész palacsintákat díszítse mézzel ízesített, fahéjas tejszínhabbal.
Hajdinás palacsintatészta
Előkészítés: 20 perc + 30 perc
Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt,
1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy
gyümölcsbefőtt
A liszt közepébe készítünk egy
mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat.
Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát
hagyjuk állni.
Enyhén olajozott serpenyőben
vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.
Hajdinával töltött paradicsom
Hozzávalók: 8 nagy, húsos
paradicsom, 15 dkg hajdinadara, fél dl zöldségleves (leveskockából), 4 szál
póréhagyma, kétféle sajt, összesen 30 dkg, 5 dkg margarin, csemege
pirospaprika, só, bors, ízlés szerint fűszernövények
A megmosott paradicsomoknak vágja
le a tetejét, és kiskanállal kaparja ki a zöldség húsát. Az üreges
paradicsomokat fejtetőre állítva csepegtesse le, a húsát pedig turmixolja
össze. A paradicsompépet hígítsa fel kb. fél liter vízzel, és tegye egy fazékba
a zöldséglevessel és a hajdinadarával együtt. Takarékon forralja fel, majd
lassú tűzön főzze kb. negyed órát, utána a tűzről levéve, fedő alatt hagyja
duzzadni a kását még 15 percig.
A vékonyan felkarikázott
póréhagymát dinsztelje 10 percig margarinon egy serpenyőben, majd adja hozzá a
hajdinakását, a reszelt sajtokat, és ízesítse az egészet. A kását kiskanállal
töltse bele a paradicsomokba, majd tetejükkel együtt tegye a kásával megtöltött
paradicsomokat egy kivajazott tűzálló tálba. Előmelegített sütőben kb. 40
percig süsse.
Húsgombóc elisztai módra
Hozzávalók 5 személyre: 14 dkg
szív, 15 dkg hús, 14 dkg máj, 4 dkg hajdinakása, 5 cl tej, 2 fej vöröshagyma, 4
dkg liszt, 1,5 db tojás, 3,5 dkg zsír, 38 dkg szósz
A 38 dkg szószhoz: 18 dkg tejföl,
3 dkg teavaj, 1,5 dkg búzaliszt, 18 dkg húslé, só, bors - ízlés szerint
Elkészítése: A nyers szívet,
húst, májat darabokra vágjuk, és húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a
féligfőzött hajdinakását, a pirított hagymát, tejet vagy vizet, sót, borsot,
tojást. A tölteléket jól összekeverjük, és gombócokat formálunk belőle. Azután tojásban
és lisztben panírozzuk, kisütjük, majd pedig tejfölös szószban vagy hagymás
paradicsomszószban megdinszteljük. A tejfölös szósz elkészítéséhez a lisztet
vaj nélkül kissé megpirítjuk, lehűtjük, elkeverjük a vajjal, forrásnak indult
tejfölbe tesszük, hozzáadjuk a húslét, sóval, borssal ízesítjük, öt percig
főzzük és leszűrjük.
Kásás hurka
Hozzávalók: 2 kg hajdinakása, fél
kiló toka, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk törött bors, 2 ek
majoránna, 1,5 liter vér, 2 kanál zsír, 3-4 babérlevél
A kását megmosom, a tokaszalonnát
sós vízben puhára főzöm. Onnét kiszedve babérleveles abalében megfőzöm a kását.
A tokát megdarálom, összekeverem az aranysárgára pirított hagymával, a kásával,
a zúzott fokhagymával, a vérrel, fűszerezem, sózom. Lazán betöltöm a
hurkabélbe, majd 90 fokon 30 percig abálom. Onnét kivéve leszikkasztom, majd
kizsírozott tepsibe téve szép pirosra sütöm. Ma már csak szegény helyen
készítik.
Pogányvári nyúlaprólék-leves hajdinagombóccal
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 35 dkg nyúlaprólék,
14 dkg sárgarépa. 12 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 3 dkg
vöröshagyma, 2 db babérlevél, 8 g őrölt bors, 6 g bazsalikom, 5 dkg citrom
leve, 1 dl tejföl, 1 dkg só
A gombóchoz: 15 dkg durvára őrölt
hajdina, 4 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld,
1 db tojás, 8 g só
Elkészítése: A nyúlaprólékot kis
darabokra felvágjuk, jól megmossuk, és 1,2 liter sós vízben felrakjuk főni. Ha
felforrt, lehabozzuk, és lassú tűzön tovább főzzük. Ízesítjük borssal,
babérlevéllel, bazsalikommal. Amikor félig megpuhult a hús, hozzátesszük a
karikákra vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen megfőnének, finomra vágott
vöröshagyma hozzáadásával zsemleszínű rántást készítünk, amivel sűrítjük
levesünket. Ezután beletesszük az apróra formázott hajdina gombócokat, és 6-8
percig főzzük. Dúsítjuk tejföllel, citromlével ízesítjük, majd tálaljuk.
A gombóc elkészítése:
A hajdinát lobogó vízzel
leforrázzuk, és állni hagyjuk. Amikor megdagadt, sós vízben jó keményre főzzük,
ügyelve arra, hogy a levét elpárologja, majd kihűtjük. A füstölt szalonnát apró
kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk a
finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az apróra vágott zöldpetrezselymet és
hozzáöntjük a kásához. Ráöntjük a tojást, sóval ízesítjük, jól összedolgozzuk.
Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe.
Polenta Trentinóból
Hozzávalók: 1 l víz, 160 g
hajdinaliszt, 10 db, olajban eltett szardellafilé, 50 g vaj, 50 g reszelt
parmezán sajt, vaj a forma kikenéséhez
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 21 perc
A polentát csak óvatosan sózzuk,
mert a szardella már meglehetősen sós.
Felforraljuk a vizet, óvatosan
beleszórjuk a hajdinalisztet. Közben állandóan kevergetjük, és végül megsózzuk.
Keverés közben, kis lángon, 10 percig főzzük. Vágjuk apróra a szardellát.
Forrósítsuk fel a vajat, de ne hagyjuk megbarnulni. Ezután a szardellát, a vaj
felét és a sajt felét keverjük a hajdinakásába.
Vajazzunk ki egy hőálló formát, töltsük meg a hajdinakásával. A maradék
parmezánnal hintsük meg, a félretett vajat öntsük rá. 10 percre tegyük be a
mikrosütőbe, amely 360 W teljesítményre és 230 °C alsó és felső hőre legyen
beállítva. Az utolsó 2 percben a grillt is kapcsoljuk be, majd az elkészült
polentát a sütőformában tálaljuk.
Póréhagymás hajdinapalacsinta
Hozzávalók: 40 dkg hajdinaliszt,
3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, 1 szál póréhagyma, 10 dkg juhtúró, 2 dl
tejföl, 4 dkg margarin, só, petrezselyem
A palacsintákat az előbbi módon
elkészítjük, feltekerjük, és kb. fél centiméter vastag metéltre vágjuk. A
póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk. Egy
serpenyőben felolvasztjuk a margarint, beletesszük a pórét, óvatosan sózzuk és
megpirítjuk. Hozzáadjuk a palacsintát és a juhtúrót, fűszerezzük zöldpetrezselyemmel,
fehérborssal, majd hozzákeverjük a tejfölt.
Rakott hajdina
Hozzávalók: két és fél csésze
hajdina tisztítva, megmosva, egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva, fél
kiló gomba tisztítva, darabolva, két fej vöröshagyma, apróra vágva, hat
evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy evőkanál a hagymához, két evőkanál a
hajdinához), egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva, három csipet tengeri
só, egy pohár kefir
A hajdinát olajon pár percig
pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc
perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk,
majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk,
beletesszük a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a
petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a
tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár kefirrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve
megsütjük.
Tavaszi hajdina egytál
Hozzávalók (10 személyre):
hajdina 750 g, vöröshagyma 100 g, fokhagyma 5 gerezd, olaj 200 g, sárgarépa 500
g, zöldborsó 500 g, pulykahús 600 g, petrezselyemzöld, só, leveskocka 2 db
Elkészítése: a hagymát apróra
vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a
hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2,5 l meleg zöldséglevessel leöntjük,
fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a
répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint utóízesítjük.
Töltött paprika hajdinával
Hozzávalók (10 személyre):
hajdina 200 g, zöldpaprika 2000 g, reszelt trappista sajt 250 g, vöröshagyma
100 g, olaj 100 g, sertéshús 600 g, leveskocka 2 db, petrezselyemzöld, só
Elkészítése: a darált húst
összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyemzölddel és az olajon
megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk
és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló
tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra
vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.
Zöldségleves hajdinabetéttel
Hozzávalók (10 személyre):
sárgarépa 500 g, fejes káposzta 500 g, hajdina 100 g, olaj 50 g, vöröshagyma
100 g, kakukkfű, só, bors
Elkészítése: a vöröshagymát és a
zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát
pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és
keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2,5 l
forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük.
Húspótló
Zöldséges hajdina
Hozzávalók: két csésze hajdina,
két csésze vegyes zöldség aprítva (például: hagyma, sárgarépa, kínai kel), két
csipet tengeri só
A hajdinát forró vízben
leöblítjük, lecsepegtetjük. Egy lábasban szárazon két-három percig pirítjuk,
leöntjük négy csésze vízzel, hozzátesszük a sót és a zöldségeket. Fedő alatt
kis lángon puhára főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése