MARHAHÚSÉTELEK
Sült marha hagymával
Hozzávalók: 50 dkg
hátszín, 1 ek. száraz sherry, 0,5 kk. só, csipet bors, 2 ek. szójaszósz, 1 kk.
cukor,
4
ek. olaj, 2-3 ek. apróra vágott gyömbérgyökér, 1 db nagy hagyma vékony
szeletekre vágva,
3
fokhagymagerezd apró darabokra vágva, 1,5 ek. kukoricakeményítő vízben
feloldva.
Vágjuk a húst vékony szeletekre és keverjük egy edényben
össze a sherryt, a szójaszószt, a sót, a borsot, a cukrot és másfél kávéskanál
olajat. Tegyük bele a húst és hagyjuk benne pácolódni 15 percig. 2,5 evőkanál
olajat melegítsünk fel egy serpenyőben, tegyük bele a gyömbért, a hagymát és
süssük másfél percen át. Ezután villával kaparjuk a serpenyő egyik felébe, a
maradék olajat öntsük az üres helyre, amikor ez megmelegszik, tegyük bele a húst
és a fokhagymát. Süssük a hússzeleteket és a fokhagymát néhány percig, amíg meg
nem barnul. Majd keverjük össze a hagymával és a gyömbérrel és további egy
percig süssük, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt.
****
Sha Shao bélszín
Hozzávalók: 1 kg
bélszín (egy darabban), 4 db apróra vágott fokhagymagerezd, 3 db apróra vágott
gyömbérgyökér.
A
pác elkészítéséhez: 3 ek. szójaszósz, 1,5 kk. keményítő, 1,5 ek. száraz sherry,
1 ek. szójabab-paszta
1,5
kk. barna cukor, 1 ek. olaj.
Az
öntet elkészítéséhez: 1 ek. angol mustár, 2 ek. chiliszósz, 3 ek. szilvaszósz
Tegyük a bélszínt egy tűzálló edénybe és szórjuk be
fokhagymával és gyömbérrel. Keverjük össze a páchoz valókat és forgassuk meg
benne jól a húst. Hagyjuk benne állni kb. 2 óra hosszat, s eközben 20
percenként forgassuk meg a bélszínt.
Ezalatt készítsük el az öntetet. Tegyük a mustárt és a
chiliszószt egy edénybe és jól keverjük össze. A szilvaszószt tegyük egy másik
edénybe. Tegyük a bélszínt egy serpenyőbe és öntsük le a páccal. Előmelegített
sütőben (gázon 8-as állás) süssük kb. 10-12 percig, közben forgassuk meg és
locsolgassuk a páccal.
Vegyük ki a bélszínt a sütőből, vágjuk 1 cm-es vékony
csíkokra, majd tegyük át a tálalóedénybe. Tálalhatjuk melegen és hidegen is
kisérőként az öntetekkel. (chili vagy szilvaszósszal).
****
Sült darabolt marha
Hozzávalók: 9 ek.
olaj, 3 db nagy zellergumó apróra vágva, 3 db répa apróra vágva, 1 kk. só, 50
dkg marhahús
apróra
vágva, 1kk. őrölt (szárított) fokhagyma, 1kk. vörösborecet, 1 kk. cukor, 1 kk.
szójaszósz,
1
ek. sesam olaj, 1 ek. szójabab-paszta, díszítéshez apróra vágott sárgarépa
Melegítsünk 3 ek. olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a
zellert, a répát, a sót és süssük nagy lángon addig, amíg teljesen meg nem sül.
Ezután vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Melegítsük meg a megmaradt 6 ek. olajat egy serpenyőben,
tegyük bele a húst és süssük kb. 10 percig vagy addig, amíg sötétbarnává nem
pirul. Adjuk hozzá a fokhagymát, a borecetet, a cukrot, a szójaszószt, a sesam
olajat és a szójabab-pasztát, süssük együtt tovább, s amikor a fokhagyma és a
szójabab-paszta illata érezhető, adjuk hozzá a megsütött zöldségeket.
Folytassuk a sütést, amíg a zöldségek át nem melegednek. Időnként ízleljük meg
és adjunk hozzá erős szójabab-pasztát vagy erős paprika olajat ha így kívánja.
Tálaljuk melegen, körítésképpen és díszítésként apróra
vágott répaszeleteket adjunk hozzá.
Szójabab-paszta elkészítése: A fekete sózott szójababot
hideg vízzel leöblítjük és sűrű szitán átpasszírozzuk.
****
Öt fűszeres bélszín
Hozzávalók: 50 dkg
bélszín csíkokra vágva, 2 db csillagánizs, 4 ek. szójaszósz, 2 ek. olaj, 1 kk.
gyömbér (finomra
vágva),
1 kk. fokhagyma finomra vágva, 1 kk. kínai fűszerkeverkék, 2 ek. bor, 2 kk.
cukor,
2
ek. keményítő (vízzel higítva)
Keverjük össze egy edényben a csillagánizst a szójával és
hagyjuk benne a húst legalább 30 percig állni. Melegítsünk olajat egy
serpenyőben, tegyük bele a húst, ízesítsük gyömbérrel, fokhagymával és az öt
fűszer keverékével, és pirítsuk pár percig. Legvégül adjuk hozzá a szóját, a
bort, a cukrot és a keményítőt.
****
Bélszín káposztával
Hozzávalók: 40 dkg
marhahátszín vékony lapokra vágva, 5 db szárított kínai gomba áztatva
(gombalé),
1
db kínai salátakáposzta 2-2,5 cm-es kockákra vágva, 0,5 dl szójaszósz, 1 db
fokhagyma gerezd
apróra
vágva, 1 kk. gyömbér finomra vágva, 1 kk. keményítő vízzel elkeverve, olaj a
sütéshez.
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg
benne először a marhahúst, majd tegyük hozzá a fokhagymát. Pár percig pirítsuk
tovább, s utána a húst vegyük ki.
A maradék olajhoz öntsük hozzá a szójaszószt és 1 dl
gombalét, tegyük bele a gombát és 20 percig főzzük. Utána adjuk hozzá a
káposztát is, pirítsuk 1-2 percig, majd tegyük hozzá a húst és a keményítővel
sűrítsük be.
****
Sült marha gyömbérrel
Hozzávalók: 50 dkg
apróra vágott hátszín, 1 kk. só, 2 ek. olaj, 2 db apróra vágott
fokhagyma-gerezd, 8 db apróra
vágott
gyömbér-gyökér, 4 ek. szójaszósz, 2 ek. száraz sherry, 4 db apróra vágott
újhagyma
Szórjuk meg a húst sóval, melegítsünk olajat egy
serpenyőben, tegyük bele a fokhagymát és süssük nagy lángon addig, amíg meg nem
barnul. Majd tegyük bele a szóját, a sherryt és süssük tovább 1 percig. Végül
keverjük bele az újhagymát.
****
Bundázott sült bélszínszeletek
Hozzávalók: 4 db
apróra vágott újhagyma, 1 csipet só, 1 ek. száraz sherry, 1 db apróra vágott
gyömbérgyökér,
1
ek. chiliszósz, 1 db chili magozott és apróra vágott, 50 dkg hátszín, olaj a
sütéshez, citromszeletek.
A
bunda elkészítéséhez: 4 ek. sima liszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 3-4 ek. víz
Tegyük az újhagymát, a sót, a sherryt, a gyömbért, a
chiliszószt és a chilit egy lábosba és keverjük össze. Vágjuk a húst apró
vékony szeletekre és forgassuk bele a keverékbe. Hagyjuk állni benne kb. 20-25
percig. Ezalatt készítsük el a bundát. Keverjük össze a lisztet és a sót egy
fazékban, adjuk hozzá a tojást és verjük fel. Öntsünk hozzá vizet, amíg
tésztaszerűvé nem válik.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, helyezzük a
hússzeleteket először a bundába, forgassuk meg benne jól, azután a forró
olajban és süssük világosbarnára.
Itassuk le az olajat a húsról egy papírszalvétával.
Előmelegített tálalóedénybe helyezzük a húst, díszítsük
citromszeletekkel. Azonnal tálaljuk és helyezzünk mellé külön edényben
szójaszószt.
****
Bélszínszeletek Oyster szósszal
Hozzávalók: 50 dkg
bélszín vékony lapokra vágva (lehetőleg fagyott állapotban), 2 ek. száraz
fehérbor,
4
db újhagyma ferde karikákra vágva, 2 ek. szójaszósz, 4 ek. olaj, 2 ek.
Oyster-szósz,
1
kk. cukor
a páchoz: 1 tojás fehérje, 2 ek. szójaszósz, 2
ek. keményítő
Keverjük össze a tojásfehérjét 2 ek. szójaszósszal és a
keményítővel, majd pácoljuk be vele a bélszínt és legkevesebb 15 percig hagyjuk
állni. Utána forró olajban pirítsuk 2-3 percig a bepácolt húst, majd adjuk
hozzá a szószokat, a cukrot, a bort és kb. 5 percig pirítsuk tovább.
Tálalás előtt a hagymában megforgatva pár másodpercig épp
csak pirítsuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése