2022. október 16., vasárnap

Krumplis azaz "Rumlis" pogi,

 

Krumplis azaz "Rumlis" pogi, ahogy azt Lanczkor mamától tanultam

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kg krumpli, 15 dkg vaj/Ráma, 2 ek. só, 1 tojás, + 1 a kenéshez, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tk cukor.
Megfőzzük a krumplit, melegen áttörjük és kihűtjük.
Az élesztőt a tejjel, 2 ek. liszttel, cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a kihűlt krumplival. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a kovászt és nagyon alaposan kidolgozzuk.
Letakarva pihentetjük 1 órát. Közben felolvasztjuk a Rámát. Ne legyen meleg.
Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra és megkenjük vaj/Rámával. Lazán összehajtjuk, és megint pihentetjük de csak 1/2 órát.
Megint nyújtjuk és megkenjük.
Legalább háromszor kell hajtogatni és pihentetni.
Az utolsó pihentetés után kb. 1,5 2 cm re nyújtjuk, bevagdossuk, nagyobb kiszúróval szaggatjuk.
Megkenjük tojással, és a tepsin pihentetjük még 10 percet.
Meleg sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
(ebből az adagból kb. 80 db lesz, de garantált a siker!)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése