Kovászos nyanya azaz öregtészta Edit Mészáros, 2014. szeptember 30., 18:12 Fél kiló liszt,3 deci víz,20 deka kovász.Ezt bedagasztom,és 24 órán át a pulton hagyom.Utána összeszedem a tésztát olajos kézzel vagy egy lapáttal,mert nagyon ragadós és a hűtőben tárolom.Ez nem olyan állagú mint Limara őregtésztája,a rozsos olyan mint a" lőtye " :) Ne tessék megijedni,a hűtőben alakul.Használat előtt ajánlatos kivenni,hogy felmelegedjen a tészta. Tetszőleges kovászból és lisztből lehet készíteni,kinek mi van otthon,és milyent szeret. Ha tk. rozsból készítem,akkor kicsit több vizet teszek hozzá és két kanál olajat is,mert borzasztóan ragad. Egy kilós kenyérhez 10-20 dekát lehet hozzátenni,úgy használom mint Limara örgtésztáját. De figyelem,ettől turbógyorsra vált a kovászos kenyér és könnyen túlkelhet.Figyelni kell a tésztát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése